Bara 2% av aftonbladets läsare ljuger

På Aftonbladet kan man just nu läsa om att 98% av deras läsare uppger sig störas av reklamavbrott på TV.

Det ger väl ett ganska gott betyg till de webundersökningar man gör i anslutning till sina artiklar. Bara 2% av de som svarar på frågan ljuger.

För jag vägrar tro att någon INTE blir störd av reklamavbrotten. Att man sedan förstår att man får leva med reklam på vissa kanaler och att det är en del av finansieringen är en helt annan sak. Avbrottet just när det blir spännande är alltid ett störningsmoment.

Fram för mer produktplacering och färre reklamavbrott.

Mvh

/J-OVerkligheten, internet och media

Internet är ju som bekant inte verkligt, det har man ju i alla fall fått höra till leda.

Traffades ni på riktigt eller på internet.
Läste du det på riktigt eller på internet, o.s.v.

KD vänder sig som bekant enbart till verklighetens folk, d.v.s de knappt 4 procent som har gevalia hemma utifall de får oväntat besök av Göran Hägglund som vill "sätta sig vid köksbordet och fika".

Att KD inte tycker internet är verkligt kanske avspeglas i att de har två stycken bloggare på topp250 på politometern.

Frågan är dock vilken verklighet som media befinner sig i, för i deras verklighet verkar Piratpartiet inte existera.

Rick "råkade" bli bortklippt i bilderna från partiledardebatten på pride.

Det är en hel del nyheter om politiker som deltog eller inte deltog i prideparaden idag. Konstigt nog inte ett ord eller en bild av piratpartiet. Bildspelen visar grupper före och grupper efter, men inte Piratpartiet.

Det är tur att den halva miljonen åskådare fick se Piratpartiet i paraden, med vad som troligen var den största närvaron av något politiskt parti. Dessutom med både partiledare, vice partiledare, EU-parlamentariker och många riksdagskandidater.

Om jublet, applåderna och alla positiva kommentarer från publiken är något att stå efter så är det inte alls konstigt att "övriga" i opinionsmätningarna går starkt framåt.

Media har ju av någon anledning bestämt sig för att man vill ha in Sverigedemokraterna i riksdagen i år, och ger dem därför obegränsat med mediautrymme och särredovisning i alla sammanhang. Att Piratpartiet hade 7.1% i det senaste valet som genomfördes i Sverige, tas ingen hänsyn till eftersom vi inte hade så bra siffror för 4 år sedan.

När vi 20:e september i år kommit in i riksdagen så skall det största nöjet bli att skratta ut media som valde att ignorera oss i "nyhets"-bevakningen inför valet.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Berättigad kritik

På SvD brännpunkt ligger idag ett inlägg som starkt kritiserar FN och Sveriges naiva hållning till organisationen.

Grundidén med FN är god, men den fyller inte sin funktion idag utan är ett byråkratiskt härva av mer eller mindre suspekta underavdelningar.

Människorättskommission där Ryssland, Libyen, Kina och Saudiarabien sitter med.
UNESCO som köptes av Medialobbyn för att bedriva propaganda.
UNDP som avslöjades med att slussa miljarder med dollar till Nordkoreas Kim Jong-Il.

Det enda positiva som egentligen kommit ut av FN är deklarationerna om de mänskliga rättigheterna. Tyvärr så har de ju ingen effekt här i Sverige då man trots att man skrivit under på dessa inte alls bryr sig när det kommer till att stifta lagar.

Alla de lagar som stiftats där man kan övervakas fast man inte är misstänkt för brott bryter mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

FRA-lagen bryter mot (minst) tre av punkterna:
 • Godtyckliga ingripanden (massavlyssning)
 • Utan hänsyn till gränser. (endast information som passerar landets gräns)
 • Att stater inte får bryta mot detta. (Och FRA är ju statligt även om det trots namnet inte är militärt)
Artikel 12

"Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens, ej heller angrepp på heder och anseende. Envar har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden eller angrepp."

Artikel 19

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser."

Artikel 30

"Intet i denna förklaring må tolkas såsom innebärande rättighet för någon stat, grupp eller person att ägna sig åt verksamhet eller utföra handling, som syftar till att omintetgöra någon av häri uttalade fri- och rättigheter."


Så trots att kritiken mot FN är berättigad är frågan huruvida det spelar någon roll, när i vilket fall ingen regering bryr sig om vad de säger.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Inte leva in en polisstat

Igår fredag så publicerade Sundsvalls tidning en kort insändare jag skrev. en liten snabbremix inspirerad av Beelzebjörn och Rehbinder.

Min vana trogen återpublicerar jag den nu här på min blogg.

Varför Pirat

Häromdagen läste jag en liten ordväxling mellan en Moderat och en Piratpartist, där Moderaten frågade "Varför vill du rösta på ett parti som inte har någon politik om äldrevård, skolan, skatterna och jobben?"

Piratpartisten svarade "Jag vill inte studera, jobba eller betala skatt i en polisstat som avlyssnar och bevakar allt jag gör, och jag vill inte heller bli gammal i ett samhälle som betraktar medborgare som brottslingar tills motsatsen bevisats, istället för tvärtom."

- Gärna sedd, men inte övervakad
- Gärna hörd, men inte avlyssnad

/Jan-Olof Flink, Kommunledare Piratpartiet Sundsvall

Mvh

/J-O

Tags: ,


Mycket vill ha mer

Jag läser just den dåliga nyheten att det kommer bli ännu mer jävla reklam i TV-rutan. Har man riktig otur kan det bli tolv avbrott i ett en-timmes program.

Den första augusti träder en ny svensk radio- och tv-lag i kraft. Lagen innebär bland annat att det blir lättare för produktionsbolag och tv-kanaler att använda sig av produktplacering i filmer, tv-serier, sport- och underhållningsprogram. Den ger också tv-kanalerna själva rätten att bestämma hur reklamen ska ligga under sändningarna.

Tyvärr lite sent att göra något åt detta just nu då eländet träder i kraft i övermorgon. Men det som riktigt stör mig med det här är gnället från dem kommersiella radion som fick slopade krav för lokalt innehåll och förmånligare sponsringsregler.

- Vi blev helt tagna på sängen. En regering som sagt sig vilja förbättra villkoren för kommersiell radio och till och med tillsatt en utredning som föreslår att koncessionsavgiften slopas gör ingenting åt det här. Det är ett dråpslag, säger Jakob Gravestam, styrelseordförande för den privata radions branschorganisation RAB.

Ja koncessionsavgiften blev alltså kvar, stackars er, man kan ju aldrig vara nöjd med det man får.
För en radiostation som sänder lokalt och enbart använder egen utrustning är det väl en sak, men för TV-stationer som använder sig av marknätet skulle jag verkligen gärna se ny lagstiftning.

Jag tycker t.ex inte att jag skall betala två gånger för samma program. D.v.s. köper jag en kodad kanal från boxer så skall jag slippa se reklam överhuvudtaget. D.v.s Antingen reklam och gratis eller kodad betalkanal utan reklam.

Mvh

/J-O


Fel frågeställning

Expressen har en artikel om Genmodifierade grödor.

Det är mycket prat om hur genetiskt material kan sprida sig till vilda varianter och eventuella risker med detta. Dock ser jag att man missar en rätt viktig frågeställning, nämligen patentfrågan.

Ja växter har en förmåga att korsbefrukta sig, kanske inte nödvändigtvis med vilda växter, men troligen med icke GMO varianten på grannens åker. Kommer vi då att få samma problem som i Indien där Amerikanska storföretaget Monsanto stämmer småbrukare för att den gröda de odlar har "spår av deras patenterade gröda i sig", vilket knappast är dessas fel då vind och insekter bryr sig tämligen lite om patentregler när de flyttar pollen från en planta till en annan.

Bråket om GMO borde inte vara om huruvida det får odlas eller inte. Först och främst måste vi se till att patent på liv, biologiska processer och dna-sekvenser blir olagliga överallt.

Om jag köper en påse sockerärtor från Impecta eller Bröderna nelson och låter min dotter plantera längs med garageväggen, så kan jag ta de sista ärtskidorna och torka, och behålla fröna som utsäde till nästa år. Det skall gälla även om fröpåsen kommer från Monsanto.

Genom att laga patentsystemet och se till att det fungerar som det ursprungligen var tänkt kommer GMO att bli ett mycket mindre hot, och det blir mindre risk att enbart GMO gröda kommer att finnas som utsäde. Om vi inte gör något åt det så kommer genbanken på Svalbard verkligen att bli vårt sista hopp när första bästa sjukdom slår ut en hel gröda av genetiskt identisk gröda.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


ST lyfter FRA-frågan

Sundsvalls Tidning kallar i en ledare riksdagsdebatten om FRA för mandatperiodens största teaterföreställning.

En väldigt bra sammanfattning om hur turerna har gått och var vi idag befinner oss.

  Oppositionen förklarade att FRA-lagen skulle avskaffas om det blir maktskifte efter valet. Nu rapporterar Ekot att det inte alls är säkert att det blir så. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är förvisso fortfarande emot, men Socialdemokraterna tycks ha kastat av sig sitt spelade motstånd och är numera inte alls lika kategoriska i sitt tal om avskaffande.

  Kanske för att partiet egentligen är för lagen men i sann kappvändaranda inte vågade stå för det när det blåste som värst?

Helst skulle jag kopiera in hela artikeln, men kontentan är i alla fall att de tre partierna i oppositionen tolkar överenskommelsen på olika sätt och att Socialdemokraterna helst inte längre vill stå för vissa formuleringar i den.

Det enda partiet som går in i valet med den uttalat mål att FRA-lagen skall rivas upp är Piratpartiet.
Det enda partiet som vägrar implementera datalagringsdirektivet är Piratpartiet

Det vore bra om tidningarna inser detta och vad FRA-lagen och t.ex. datalagringsdirektivet innebär för tidningarnas källskydd. Om tidningarna skulle ge Piratpartiet lite synlighet så gynnar det på sikt tidningarnas egen verksamhet.

Hjälp Piratpartiet bevara yttrandefriheten, Rösta Pirat i höst.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Lerterapi

Vad är likheten mellan första världskriget och pridefestivalen en regnig torsdag eftermiddag?
Enligt mina fötter skulle svaret kunna vara skyttegravsfot.

Nu är väl en viss lerighet något som hör ihop med festivaler, men kanske inte så mycket så tidigt på dagen. Leran gick över fotknölarna på vägen till piratpartiets tält, och folk tenderade att inte röra sig så mycket på området utan hitta en skyddad plats och stanna där.

Trots den synbara bristen på folk tidigt på kvällen så gick det åt ganska många ballonger, och de syndes över hela området. En hel del regnponchos distribuerades även till folk som tittade in i vårt tält. Jag tror vi hade väldigt bra synlighet och tältet hade en optimal placering i förhållande till ingången.

Framåt sju-tiden lugnade regnet ner sig och byttes till övervägande uppehåll, sedan började även folkmängden på området öka. Tyvärr började mina fötter klaga på 4 timmars inkapsling i lera så jag lämnade området för denna gång.

Det var i alla fall kul att träffa lite folk, och helium är också rätt roligt. Jag tror nog att lite heliumexperimen kommer att leta sig upp på youtube inom en inte alltför avlägsen framtid.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Barnen har fått nycklarna till godisaffären

Kan man säga något annat än AJ?

EU:s "hemliga polis" har fått en ny chef, denna gång en Fransman.

Är det inte precis vad vi behöver höra, att den nya chefen tillsätts från europas mest repressiva polisstat? Det är som att ge barnen nycklarna till godisaffären och sedan lugna sig själv med "De vet ju att de bara får äta godis på lördagar"

Frankrike, landet där det sedan från början är olagligt för privatpersoner att kryptera utan att först ha registrerat och deponerat sina kryptonycklar hos staten. Hadopilagstiftningens hem och ursprunget för "three strikes"-idéerna.

Säkerhetstjänsten ifråga är ursprungligen ett litet projekt för informationsutbyte mellan medlemsländerna som sedan ändamålsglidit till att bli en säkerhetstjänst. Det är nog inga större tvivel om att organisationen under Franskt ledarskap kommer att fortsätta att växa och få nya spännande uppgifter i EU-kommissionens kamp mot befolkningen.

I italien försöker Berlusconi, som i stort sett äger media, införa regler för att stoppa bloggning, så att inte folk i onödan får fakta om ohederliga politiker och kan diskutera deras brister. Inom 48 timmar efter ett åpekande måste man ha rättat till "faktafel" på sin blogg. Det man kan fråga sig är hur lång tid vanliga media har på sig för att rätta till sina fel?

Om något är detta ett bevis på att bloggandet verkligen fyller en viktig funktion, så att människor inte förs bakom ljuset av regeringar som hindrar media från att meddela folket vad som händer.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Fler som vaknat

Gösta Hultén, talesperson för Charta 2008 skriver på SvD brännpunkt om hur det har blivit stora affärer att vidmakthålla terroristnojjan.
  Den bransch i USA som exploaterar och tjänar på det så kallade kriget mot terrorismen har 850 000 anställda i 2000 privata företag och 1300 offentliga organ. Den beräknas omsätta 4500 miljarder kr skrev Washington Post nyligen.
4500 miljarder är ganska mycket pengar, så det är inte konstigt att det är en stark lobby för att fortsätta och övervaka mer och mer.
  Terroristlarmen duggar även i våra media. Men i Europa eller USA handlar de sällan om verkliga terrordåd, utan vad som skulle kunna ha inträffat. Hur mycket som är falsklarm och PR får vi aldrig veta.
Övervakningsindustrin har vunnit massor på detta.
USA:s säkerhetstjänst som förlorade sin fiende med sovjetuniones fall har vunnit på detta.
Terroristerna har vunnit, då västvärlden själva monterat ner sin demokrati.

De enda förlorarna är vi medborgare i västvärlden, som fått våra medborgerliga rättigheter nermonterade och får leva i ett övervakningssamhälle där vi via skattsedeln själva betalar för att bli spionerade på.

Tags: ,


Beatrice Asks okände bror?

Tydligen är Justitieministern inte den enda som tycker det är krångligt att folk skall räknas som oskyldiga tills en domstol funnit dem skyldiga. Niklas Holmgren vid söderortspolisen vill införa omvänd bevisbörda.

En polis skall alltså kunna komma fram till dig, peka på din telefon och säga, bevisa att du äger den där.

Artikeln innehåller lite lull-lull som lika gärna kunnat hoppa ur Beatrice Asks mun.
Naturligtvis är man inte ute efter vanliga personer, utan det gället "omvänd bevisbörda för brottslingar". MEN FÖR I HELVETE, TILLS DE DÖMTS FÖR NÅGOT SÅ ÄR DE INTE BROTTSLINGAR!!!!!

Visst, exemplen som tas upp verkar nog så vettiga, "0 kronor i inkomst men 100.000 i garderoben", men man får väl utgå från att de hade en anledning att titta i personens garderob till att börja med?

För visst är det så att det än så länge inte är förbjudet att spara pengar, eller förvara dem hemma i madrassen istället för på banken? Trots allt har bankerna inte visat sig vara vidare pålitliga på sistone.

Hur som helst, inte ens om väggarna hos personen infråga är tapetserade med pengar är detta tillräcklig anledning för att ta bort den mest grundläggande tesen i ett rättssamhälle; oskyldig till motsats bevisats.

Detta skulle skapa en så rättsosäker situation att det inte ens går att beskriva utan att måla upp en nattsvart dystopi.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Läs även: Full Mental Straightjacket

Bildt påfallande oinsatt

Expressen har idag ett bra inlägg om Carl Bildt och hans uttalanden kring wikileaks.
  Carl Bildts analys av Afghanistan och läckan från Wikileaks tyder på bristande verklighetsförankring. Utan att ta del av den afghanska vardagen är det omöjligt att förstå landet, skriver Jesper Huor.
Själv är jag väl mest irriterad på det att Bildt kallar uppgifterna "påfallande ointressanta". För de anhöriga till soldater som dör i afghanistan är det säkerligen intressant att få höra sannignen om vad som hänt deras kära.

Om det är ointressant för Bildt för att han redan känner till krigsbrott och rapporter om friendly fire, eller om han bara inte bryr sig om mänskligt lidande återstår väl att se, men det är numera uppenbart att det inte bara är hans uttalanden omkring internet som är lögnaktiga eller påfallande oinsatta.

Wikileaks har gjort en hjälteinsats i att dra fram mörka hemligheter i ljuset så de kan skärskådas. Jag håller med Emil Isberg om att Julian Assange borde få fredspriset.


Mvh

/J-O

Tags: ,


Övervakningen och oron

Låt oss börja med att konstatera att alla system läcker och att alla säkerhetstjänster, poliskårer och övriga myndigheter också läcker. Glömda väskor, borttappade och stulna datorer, rena spionerihärvor. Men ut kommer informationen.

Ibland är läckorna nödvändiga för att någon beslutar sig att inte följa gällande regerlverk T.ex. När man valde att inte publicera ACTA trots att EU-parlamentet begärt det, så blev man tvungen att läcka ut det istället. Så att den församling som förväntas rösta om det faktiskt får läsa innehållet så de kan göra ett informerat val, och inte bara ställas inför en ja/nej fråga 5 minuter innan alla sticker på semester.

Jag tycker att Wikileaks gör ett väldigt bra och viktigt jobb, men samtidigt är de ett talande exempel på att det inte går att hålla information hemlig när den väl samlats in. Om regeringar och säkerhetstjänster inte kan hemlighålla information de anser vara viktig och hemlig, tror ni då de kommer att hemlighålla information de inte bryr sig om?

Den information som FRA samlar om svenskarna har de som uttalat mål att sälja eller byta bort till främmande makt, så intresset att hindra läckor lär inte vara på samma nivå som USA:s vilja att hindra information om krigsbrott att komma ut.

Det enda sättet att vara säker på att information inte kommer i orätta händer är att se till att den till att börja med aldrig samlas in.

Farmor Gun ställde häromdagen en väldigt viktig fråga.
  Men Vårdförbundets Anna-Karin Eklund ser det som ett arbetsmiljöproblem om personalen känner oro för att hamna på internet. Utan att förringa betydelsen av vad känslan av att vara övervakad kan ställa till med, finner jag det intressant att ingen enda frågar sig hur många som egentligen tar del av det som dessa föräldrar delar med sig av. Även om ett material finns här på nätet, når det inte alltid ut till någon större läsekrets. Om inte traditionella media hjälper till med spridningen, vill säga.

  När staten med hjälp av FRA övervakar oss medborgare är det ju just detta – att informationen bara når en liten begränsad krets – som gör att vi ska acceptera det hela. Att känslan av att vara övervakad kan innebära självpåtagna begränsningar av våra demokratiska fri- och rättigheter, det anses vara sådant som vi får ta med hänsyn till det högre syftet att visa på statens handlingskraft när det gäller skyddet av vårt land mot terrorister.
Och hon fortsätter
  Att anställda på sina arbetsplatser behöver skyddas mot en övervakning, som kan utgöra ett hot mot deras arbetslust, inser nog de flesta som tänker efter. Tror att man kan komma rätt långt genom att prata om saken. Men hur ska en överenskommelse om viss försiktighet motiveras med tanke på allt snack om att den med rent mjöl i påsen inte har något att frukta, vilket motiverat statens övervakning av oss alla?
Svaret är väl att det inte finns något alls som motiverar detta. FRA-lagen skall rivas upp, Datalagringsdirektivet skall inte införas utan rivas upp på EU-nivå och vi borde erbjuda SWIFT att ställa sina servrar i Sverige med löfte om att datat i dem aldrig kommer att lämnas ut.

Stoppa övervakningsivern genom att rösta på Piratpartiet i höst.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Wikileaks och den arga staten

Annika Beijbom, Folkpartistisk Riksdagskandidat i Göteborg, skriver idag på SvD om den fullkomligt idiotiska invändningen att Wikileaks äventyrar sekretessbelagd information.

Annika påpekar att rent strategisk information, om var förband är stationerade och hur de är utrustade redan idag finns publicerat på publika websidor. Detta lär vara betydligt farligare för personalen på plats än uppgifter om saker som redan hänt.

Äventyrar sekretessbelagd information? Ja det är klart, då hela syftet med wikileaks är att publicera sånt som folk borde få veta men som man försöker hålla hemligt. Att Carl Bildt går ut och säger att det inte fanns några nyheter i det för militären var däremot värdigt ett "Duh!" från Homer Simpson. Det är klart det inte var nytt för militären, det är ju däreifrån uppgifterna läckts.

Att sedan Julian Assange t.ex. i en intervju publicerad hos CNN för 11 dagar sedan påpekar att syftet med publiceringen är att skapa kännedom och oppinion hos de som betalar för kriget, bortses ifrån i rapporteringen.

Wikileaks har undvikit att publicera dokument som kan antas skapa fara för personer som befinner sig i området, dessutom anonymiserar man dokumenten. Så den mycket upprörda tonen från Amerikanskt regeringshåll beror knappast på den påstådda faran för soldaterna på plats, utan för att man avslöjas med att sopa krigsbrott under mattan, och att kriget inte går så bra som man vill påskina för opinionen hemma.

Att amerikanska soldater dödas av amerikanska vapen som skickats till afghanistan när de var i krig med sovjet, och att ekonomiskt stöd från USA till pakistan används för att förse talibaner med information från pakistanska underättelsetjänsten är nog heller ingen bonus i sammanhanget.

Artikeln är klart läsvärd och jag håller med förutom i det underförstådda att man bör rösta på FP för att dra hem trupperna ur afghanistan. Jag föreslår att man istället röstar på Piratpartiet för att garantera att siter som Wikileaks inte stängs ner av den svenska riksdagen efter påtryckningar från USA.

Mvh

/J-O

Tags: ,


På rätt sida

Aftonbladet berättar att även Peter Sunde nu omfattas av förbudet att drifta The Pirate Bay. Redan tidigare hade samma sak uttalats mot Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg.

Utslaget är ju som alla andra i sammanhanget skrattretande, av mer än ett skäl.

Först och främst så driftar de inte längre siten. Så det är nog tämligen enkelt att följa domstolens utslag som sådant.
Sedan så har ju hela lösningen byggts om sedan sist, så att den lösning som den jäviga tingsrätten dömde om inte längre finns. Trackern som det gnälldes på är numera borta och The Pirate Bay är en ren söktjänst.

Det största utbytet med den här låtsasnyheten är den omröstning som Aftonbladet postade vid artikeln. Den visar klart och tydligt att oppinionen är med oss Piratpartister i det här ärendet.Jag tycker snarare att tidningarna borde intressera sig för det faktum att The Pirate Bay folket inte har fått sitt överklagande hanterat i högre instans ännu. Lagstadgad tid är 12 månader, det har nu gått mer än 15.

Mvh

/J-O

Tags: ,

Andra som bloggar om detta: Hans, Zac, meastro


Lite lokal aktivism

Sisådärja, hemkommen efter att ha gått en affischeringsrunda på stan.

Den här gången hade inte Ung Vänster slitit ner våra afficher och satt upp sina egna. Dock var det i alla fall behov av omaffischering, regnstormen igår hade transformerat de flesta tavlorna till moderna konstverk av geggig pappersmassa.

Då våra affischer är på glansigt papper hade de generellt klarat sig rätt bra, men det hjälper inte när det hänger ner en massa klet över dem.

Den av mina personvals-annonser som går i Sundsvalls tidning på söndagar fick igår en rätt bra placering på sidan 7, istället för som förra söndagen på baksidan av bilagan. Dessutom fick den som extra positiv bieffekt att en reporter från Dagbladet läste den, surfade reda på min blogg och sedan ringde mig för en snabb telefonintervju igår kväll.

Intervjun resulterade i en kvartsidas artikel i Dagbladet, väldigt positivt, vi brukar inte ens få in våra insändare där.

Självfallet var jag tämligen orolig över att en journalist skriver om mig och mina åsikter utan att jag i förhand får läsa artikeln, inte heller var det riktigt så där jag sade, men andemeningen blev rätt och det blev inte i närheten så tokigt som det skulle kunnat bli.

Även om säkert en hel del Piratpartister inte alls håller med mig så framgår det tydligt att det är mina personliga uttalanden, så att Anna och Rick slipper gå ut och dementera något.

Så tidningstäckningen här i Sundsvall på sistone har varit:
Torsdag 22:a, insändare i Sundsvalls Tidning
Fredag 23:e, PP-Annons i Sundsvalls Nyheter
Söndag 25:e, Personvals-Annons i Sundsvalls Tidning och PP-banners på ST.nu
Måndag 26:e, Artikel i Dagbladet

Så med regelbunden affischering har vi i alla fall viss synlighet här.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Skivbolag som hindrar kulturens utveckling

"Skivbolagschefer lovar att du ska få göra vad du själv vill, men sedan skjuts dina drömprojekt bara på framtiden hela tiden." Citatet är från Tom Jones som fått tjata i 40 år för att få göra en skiva med något annat än den pop som skivbolaget anser sälja bäst.

Vidare ser det ut som att skivbolaget på ett rätt otrevligt sätt skapar en PR-kupp genom att såga skivan i ett internt PM och sedan läcka detta, Tom Jones ställer sig väldigt frågande till deras uttalande. ”Vi betalde för ’Sex bomb’ och fick en massa psalmer”, men det var tvärtom. De ville ha fler hymner och bad mig göra ”Amazing Grace” med en kör. Jag svarade att skivan skulle vara mer avskalad, rå och rockig.

Slavkontrakt som hindrar artister från att göra skivor de just nu är inspirerade att göra, otrevliga marknadsföringsmetoder. Är det någon som tror att dessa företag har det minsta intresse i att utveckla kulturutbudet eller se till att artisterna får betalt?

Knappast

Mvh

/J-O

Tags: ,


Har liberalismen nått alla sina mål?

Och så levde de lyckliga i alla sina dagar, åtminstone om man får tro expressens ledare.

Alla tänkbara mål är redan uppnådda och det finns inte längre något värt att kämpa för. Man skall vara nöjd med vårt helt perfekta samhälle och aldrig bekymra sig för att göra något annat än att justera socialförsäkringsnivåerna upp eller ner, allt efter kris och konjunktur.

Vad i hela glödheta? Hade det varit hos Badlands Hyena eller någon annan som lever och andas sarkasm hade jag förstått det... Men efter att ha läst igenom texten flera gånger kan jag inte hitta någon antydan till att det är skrivet med en satirisk eller ironisk tanke.

Är detta anledningen till att media inte ger något utrymme till alla de rättsövergrepp som sker i sverige utan koncentrerar sig på dokusåpor? De tror verkligen på att samhället redan är perfekt och felfritt.

Jag och många med mig brukar påpeka att många politiker lever i en låtsasvärld i sin egen lilla bubbla, var fjärde år eller så kan man hälsa på verklighetens folk. Men tydligen så lever även tidningarnas ledarredaktioner ibland i sådana bubblor.
  Vad som återstår att tala om för ideologihungriga folkpartister är antingen dagspolitikens detaljer eller den tid som flytt, när det fanns barrikader för liberalerna att stå på.
Det finns ingen brist på barrikader att stå på. Jag skulle gärna se färre barrikader och istället fler människor ovanpå dem.

FRA-lagen
som övervakar medborgarnas kommunikation. Bryter mot Europakonventionen, bryter mot FN's deklaration om de mänskliga rättigheterna, avlyssnar folk som inte är misstänkta för något brott, och bryter källskyddet för eventuella tips till media.

IPRED, ger företag större rättigheter än rättsväsendet att få ut information om medborgare, som sedan kan anmälas i en civilrättslig rättegång, där man har sämre skydd och möjligheter att frikännas.

Datalagringsdirektivet, staten vill veta inte bara vem du ringer, utan när du ringde, var du befann dig, var den du ringde till befann sig, samtalets längd och var ni befann er när luren lades på. Samma uppgifter när det gäller SMS och mail, vem skickade du till, och vad var ämnet?

Sexköpslagen kan väl knappast någon liberal upskatta. En liberal syn på saken vore väl att först och främst prioritera individens valfrihet att ingå avtal med andra människor utan att staten lägger sig i.

Avarterna i barnporrlagstiftningen som debatterats flitigt de senaste dagarna inklusive på debattsidorna i expressen måste väl onekligen vara en socialliberal fråga.

Idéer om att i skolan drogtesta barn utan föräldrarnas godkännande eller vetskap. Att polis skall få kroppsbesiktiga dem. Är det inte något för liberalerna att bita i?

Att justitieministern vill dela ut skamstraff till misstänkta. Att hon vill effektivisera kriminalvården enligt amerikansk modell, så att åklagare kan dela ut fängelsestraff utan att blanda in domstolar. Är inte det något som skulle ge en sann liberal hjärnblödning? Sedan kanske man just för kriminalvård inte heller skall ta efter ett land som har så stor andel av befolkningen sittande bakom galler.
  Liberalismens tråkighet är å andra sidan inget att skämmas för. Ett anständigare samhälle än den moderna demokratin har aldrig existerat, och att spela bort det på drömmerier vore brottsligt.
Problemet är att demokratin håller på att monteras ner. Allt det du listar som liberalismens vinster är på väg att så sakteliga försvinna. Skrämselpropaganda om framdrömda terrorister används flitigt för detta syfte.

Alla liberaler ser att terroristerna redan har vunnit. I panik efter 9/11 så monterade USA ner sina medborgares demokratiska rättigheter och satte igång världens största övervakningsapparat för att hålla koll på dem. På köpet fick de alla andra regeringar i västvärlden att göra detsamma. Under förevändning att skydda oss från terrorism har vår egen stat har gjort mycket större skada än några terrorister någonsin skulle kunnat.

En liberal vet att terror besegrar man genom att inte böja sig, att inte ge efter för påtryckningar. Inte förhandla med utpressare, att försöka leva sitt liv normalt. Men trots att det ens finns ett terroristhot mot Sverige, så har vi inte bara böjt oss, vi har låst in oss i källaren och lukten härnere är unken.

Avlyssning av befolkningen, snart övervakningskameror på varenda stolpe.

Snart när hela landet förvandlats till en stor variant av dokusåpan Big Brother så kanske tidningarna börjar skriva om samhället igen.

En stor del av svenskarna räknar sig mycket riktigt som liberaler och i höst finns det ett liberalt alternativ som inte tänker nöja sig med procentsatser i socialförsäkringsnivåerna. Hjälp till du också, rösta pirat i höst.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Köpa eller elda?

Jag har läst en del inlägg från folk som är osäkra på om de för tillfället har rent mjöl i påsen och därför sitter och undrar om det är dags att elda upp sin Manga, nu när det uppenbarligen verkar kunna vara olagligt att inneha denna.

Jag tycker faktiskt de skall låta bli med detta. Eftersom det handlar just om subjektiv moral-lagstiftning så kommer det antagligen att gå i vågor precis som moralen gör. Just nu har vi influenser från den amerikanska kristna ultrahögern, men om en 20 - 30 år så lär "Peace love and understanding" komma tillbaka, och nakna barn inte att ses som en skamfläck som måste gömmas.

Bränn inte böckerna, lägg dem i individuella plastpåsar ock packa dem i en lämplig vattentät behållare och gräv ner dem istället. När moralpaniken försvunnit om 20 - 30 år och folk börjar efterfråga kultur från tiden innan de stora bokbålens tid, så kommer dessa att bli hemskt värdefulla.

Själv tänkte jag nog köpa en DVD med Sveriges mest uppskattade barnfilm nu och bevara för framtiden. Den fiktiva figuren Ronja Rövardotter var bara i 10-årsåldern och Hanna Zetterberg Struwe som spelade Ronja i filmen var bara 11. Dan Håfström som spelade Birk var 12.

Bad och nakenscenerna samt den spirande kärleken mellan dem är uppenbarligen mot Svensk lagstiftning, så om den inte blir helförbjuden kommer den i alla fall att klippas ner rätt ordentligt. Inte bara får man se denna flicka naken, hon bor dessutom med i stort sett bara vuxna män, och i en scen ser man flera av dem rulla i snön helt nakna utan att skämmas. Dessutom verkar de ha lite udda HBT böjelser och klär sig i ibland diverse silkiga kvinnokläder.

Ingen domare behöver väl fundera särskillt länge för att förstå varför Ronja helst är ute och går i skogen, naturligtvis kladdar de på henne hela tiden när hon är hemma.

Och Vildvittrorna, hur gamla är de, en normal fågel brukar inte leva i många år? Även om de har välutvecklade bröst så lär de nog inte vara mer än kanske tre - fyra år. Helt uppenbarligen till för att väcka lust hos de som gillar att ha sex med djur. Så bilderna med vildvittror är nog uppmuntran till både barnporr och tidelag.

Gäller samma sak för djurplågeri som för barnporr måntro? Kan någon dömas för detta fastän det bara är ett fiktivt djur? Trots att det här med innehav av tecknade bilder just nu bara gäller "barnporr" är frågan relevant, eftersom rätt mycket manga där man ser unga kvinnor i sexuellt suggestiva situationer räkar innehålla diverse saker som skall föra tankarna till en penis, t.ex. ormar och tentakler.

Så om nu en bild av en fiktiv flicka som har sex med en fiktiv orm är att beteckna som barnporr, skall då bilden även gälla djurplågeri? Vem är det förresten som i så fall skall dömas för djurplågeriet, den fiktiva flickan som utnyttjar ormen eller innehavaren av bilden? Eller är det kanske den fiktiva ormen som skall dömas för barnporren, eller åtminstone till medhjälp?

Medhjälp till innehav av avbildning av sex med fiktiv minderårig. Det låter väl som något det svenska rättsystemet säkert kan döma ut en trettio miljoner i skadestånd för. Pengar som då naturligtvis går till brottsofferfonden då detta är ett brott utan offer och det alltså inte finns någon som kan få skadeståndet.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Tunnelbanespray

I SvD såg jag en liten webreklam för en munspray som tydligen kan hjälpa mot tunnelbanepolisen i stockholm. Det är trots allt bra att inte verka vara torr i munnen.


Jag har dock editerat bort produkten från bilden, för att inte bryta mitt avtal med blogg.se genom att lägga upp reklam.

Mvh

/J-O


Rubriksättning och effekt

Det var nära att jag satte kaffet i vrångstrupen när jag imorse i RSS-flödet såg ett inlägg med titeln Varför FRA-lagen är bra för Sverige. En millisekund senare beslutade sig min hjärna för att det troligen var ironi, och att jag, när jag klickade på länken, skulle få läsa en svidande sarkasm över den påstådda samhällsnyttan med FRA och övervakning av folket.

Men nej, mina förutfattade meningar slogs i spillror. Inlägget var i och för sig briljant, men inte en droppa sarkasm gick det att vrida ur. Det var verkligen ett inlägg om nyttan av FRA-lagen, och vad värre var jag höll med om i stort sett allt.

FRA-lagen är åt helvete, men den har haft en positiv effekt i det att många tidigare helt oengagerade plötsligt blivit politiskt aktiva. Dessutom har det skapat lite samarbete över blockgränserna, både i denna och i andra frågor.

Själv har jag inte på många år varit ett jävla dugg intresserad av att engagera mig politiskt igen, nu finns jag med på Piratpartiets valsedlar som kandidat till riksdagen. För att jag liksom många andra äntligen förstod att vill man att samhället skall vara på ett visst sätt eller utvecklas i en viss riktning så får man helt enkelt lyfta på röven och putta på lite åt det hållet.

Jag är fortfarande sur för att jag blev tvungen att lämna min "comfort zone", men att jag och tusentals andra nu faktiskt gjort det är nog det bästa som hänt demokratin på länge.

FRA-lagen är åt helvete!
IPRED är åt helvete!
Datalagringsdirektivet är åt helvete!
Beatrice Ask kan fara åt helvete!
Titt-lagstiftning och lagar om tecknad porr är åt helvete!
Tankebrottslagstiftning är värre än åt helvete!
Att skicka uppgifter om vår banktransaktioner till USA är åt helvete!
Filtrering av Internet är åt helvete!
Privatkopieringsavgift är åt helvete!
ACTA och iden att den som köpt en förfalskad vara skall straffas för att han blivit lurad är åt helvete!

Men tack vare FRA-lagen har folk nu börjat vakna, och tillsammans kommer vi att vända på skutan, bort från strömvirveln som hotar att svälja oss.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Update: Lars-Erick bloggar också om detta.


Varför ingen Moderat eller MUF:are borde rösta på de "nya Moderaterna"

Jag såg att Beelzebjörn efter en inbjudan idag fick utrymme på en MUF-blogg för att förklara lite Piratideologi. Ett väldigt bra inlägg om varför han är pirat, och en önskan att MUF försöker påverka sitt moderparti.

Markus "LAKE" Berglund noterar också detta och sätter det i samband med varför han som Centerpartist röstar pirat. Överhuvudtaget har det varit en del positiva reaktioner från andra partiet på sistone.

Nu vill jag väl inte förstöra den trevliga stämningen, men jag tänker hur som helst i egenskap av, före detta MUF:are och Moderat, numera Piratpartist, komma med en del påpekanden till de MUF:are som eventuellt läser detta om varför de borde rösta på Piratpartiet istället för Moderaterna i år.

I företagsvärlden är det välbekant att "Nya kvastar sopar bäst" vilket betyder att varje gång det blir en ny chef så måste allt organiseras om och göras på nya sätt, bara för att visa att man är handlingskraftig. Tyvärr är alla som inte råkar vara chefer medvetna om precis hur illa detta brukar gå varav andra uttryck myntas "Är det inte trasigt så ge fan i att laga det"

Detta innebar att när Bo Lundgren lämnade över till Fredrik Reinfeldt, vars största tillgång är att han ser ut som ett mumintroll, så skulle precis allt ändras. Framförallt skulle man etablera sig som ett alternativ till Socialdemokraterna.

I det här fallet innebär alternativ inte att man istället för blandsaft jordgubb erbjuder apelsinsaft, utan man försöker med Euroshopper's blandsaft jordgubb istället för BOB's blandsaft jordgubb. D.v.s istället för att erbjuda ett bra alternativ till Socialdemokratin försöker man göra om partiet till alternativa socialdemokrater.

Man lanserade sig som det nya arbetarpartiet, man satte Beatrice Ask som justitieminister och kopierade Bodströmsamhället. Nu senast kopierade man till och med en av Socialdemokraternas gamla valaffischer.

Tyvärr är Socialdemokraterna mycket bättre på att driva Socialdemokratisk politik, så detta experiment håller på att gå käpprätt...

MUF, på den tiden jag var med, slutet av 80-talet början av 90-talet, var en väldigt liberalt sammanslutning. Liberalare än moderpartiet, vilket är nog så vanligt bland ungdomsförbunden. Det förväntade vore väl att Moderpartiet med några års eftersläpning tar över ungdomsförbundets åsikter, men tyvärr inte när man av strategiska skäl gör totala omsvängningar i politiken.

Häromdagen gick Beatrice Ask ut och anklagade Vänstern för att vara liberal, som ett skällsord. Liberal har brukat vara ett positivt ord bland Moderater. Numera är det struket ur stadgar men omnämns i alla fall halvpositivt i idé-programet.

Moderata ungdomsförbundet har tack och lov fortfarande i sina stadgar att de är liberala. Medan nya Moderaterna nu har som enda ideologiska mål att locka väljare.
  § 1 Ändamål
  Moderata Samlingspartiets strävan är att vinna människor för den samhällssyn som partiet företräder.
  Moderata Samlingspartiets uppgift är därför att målmedvetet bilda opinion för och utveckla moderata idéer, att vinna väljare till partiet och att i praktisk politik förverkliga idéer i enlighet med partiets samhällssyn.
Detta är till större delen ett cirkelargument. Man vill vinna människor för att utveckla sina idéer och sin samhälssyn, och den råkar vara det som för tillfället verkar locka mest väljare.

Jag har vid ett flertal tillfällen citerat Gösta Bohman och hans tal emot statlig övervakning, jag tänker inte göra det nu, men jag tycker att det är läsvärt. Läs det och begrunda hur den gamla moderata synen på statlig övervakning rimmar med FRA-lagen, datalagringsdirektivet och alla de uttalanden som hoppar ur Beatrice Asks mun närhelst hon får tillfälle.

Individens rätt gentemot staten och frihet under ansvar verkar inte vara något som Moderaterna just nu tycker är värt något. Att försöka påverka sitt parti inifrån kan vara ett bra sätt, men så länge det är toppen som bestämmer riktningen så är det ett väldigt långsamt sätt. Skulle Piratpartiet komma in i riksdagen så kommer detta utan tvekan att få varenda valstrateg i de övriga partierna att skärskåda valresultatet på varenda ledd som finns för att försöka fundera ut hur man skall kunna locka dessa 4% väljare till sitt eget parti i nästa val.

Eftersom piratpartiets program är som det är, så kommer det inte att vara särskillt svårt för dessa att räkna ut vilka frågor som lockat just dessa väljare och därmed vilken riktning man skulle kunna ta. Att återinföra liberala värderingar borde vara en tämligen enkel process för M. Det gäller helt enkelt att skapa en vilja hos partitoppen och visa dem att den unga generationen faktiskt bryr sig om svikna värderingar, som i FRA frågan, och svikna vallöften, som IPRED (Inte jaga en ungdomsgeneration).

Ibland kan en ordentlig spark vara ett bättre sätt att få något att byta riktning, ge Reinfeldt en känga så att han förstår att makten utgår från folket och att principer är viktigare än att "verka regeringsduglig".


Riksdagsledamöterna har mandatet från folket och utser i sin tur Regering. Regeringen bestämmer inte hur riksdagen skall rösta. Uppför man sig som Reinfeldt är man inte regeringsduglig så tänk både två och tre gånger innan du lägger en röst på Reinfeldt, rösta Pirat istället.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Disney och barnporrsproduktionen


Se på denna mycket lilla flicka i sin uppenbart utmanande pose.

Det har varit mycket tal om manga de sista dagarna, efter att en domstol dömt en översättare för ett tankebrott domstolen själva begått. Dumheten i att döma någon för ett brott där det inte finns något offer är ju desto dummare då det i detta fall dessutom handlar om en subjektiv bedömning om bilder är sexiga eller inte. I det här fallet är det alltså så att åklagare, domare och nämndemän uppenbarligen tänder på tecknade bilder av barn.

Dock är det inte bara i japan man tecknar lättklädda flickor av obestämd ålder. Det finns nog diverse annat i serieväg och jag ser fram emot att se det svenska rättsystemet driva ärendet mot disney för storskalig produktion, distribution och försäljning av barnporr.

Rörlig film är ju tusan så många mer bilder än det 20-tal bilder som översättaren nu hade. (Och nej, flera kopior av samma bild räknas inte)

Mvh

/J-O

Tags: ,


Många döda träd

En intressant detalj med minskat skydd och ökat personligt ansvar för individen är att det tydligen även medför en massa döda träd.

Jag har nu fått sammanlagt 6 brev med exakt samma innehåll. 1 från Swedbank, 2 från Nordea gällande mina konton där samt tre stycken för mina barns sparkonton.

Varje kuvert innehåller två - tre papper med information om "Nya regler för betalningar".

Det är alltså nya lagar som träder i kraft, som skall ge oss kunder ett större konsumentskydd. Det är nysvenska för att vi i framtiden får skylla oss själva om vi råkar ut för t.ex. skimming.

Brevet handlar i stort om att det nu är tydligare ansvar, rättigheter och skyldigheter i en massa uppräknade fall. Vilket betyder att en massa saker som förut banken hade ansvar för numera är upp till dig att upptäcka.

Förut har banken varit ansvarig för allt... Det var väldigt tydligt. Om pengar tas från ett av dina konton utan att ditt kort har använts eller utan att du har skrivit under en uttagsblankett, så har du fått tilbaka pengarna av banken som fått skämmas lite i tysthet. Nu är det upp till dig att upptäcka och meddela banken inom några veckor.

Sedan tidigare vet vi att bankerna brukar normalt vara väldigt förtegna om skimming och var i landet som det har upptäckts, helt enkelt för att de inte vill skrämma kunder från att använda kort. Tyvärr lär inte det minskade ansvaret från bankens sida leda till någon ökad öppenhet i detta fall, eftersom nyheter om skimming i ett visst område riskerar att få fler människor i det området att dubbelkolla sina kontoutdrag. Om folk inte kontrollerar sina uppgifter i tid är det alltså mindre risk att banken behöver ta något ansvar för bedräeri eller rena fel de själva orsakat.

Liksom diverse andra system som införts för att skydda bankerna istället för kunderna kan man nog anta att denna lagstiftning till största delen är beställd av bank- och finans-industrin. Oddset ger nog inte pengarna tillbaka på den.

Men oavsett vad syftet är med de nya reglerna, "Once is plenty", jag behövde inte alls få hela brevlådan full för att få denna info, ett meddelande via internetbanken hade räckt fint, eller om lagen nu kräver notifiering via papper, ett brev från varje bank.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


För många myndigheter

Nu är jag normalt emot att skapa enorma byråkratiska apparater, men om man skulle:
  1. Renodla arbetsförmedlingen till att t.ex. förmedla arbeten, och kanske bedriva utbildningsverksamhet i syfte att leda till jobb.
  2. Slå ihop hanteringen av Arbetslöshetsförsäkringen med försäkringskassan och socialtjänsten i en enda myndighet.
Då skulle vi lappa igen de hål som finns i det sociala skyddsnätet, genom att folk inte kan hamna mellan stolarna.

Allt oftare får man se hur myndigheterna spelar svarte petter med de utsatta människor som behöver deras hjälp. Försäkringskassan säger att någon kan arbeta och därför inte är berättigad till ersättning från dem. Arbetsförmedlingen säger att personen uppenbarligen inte kan arbeta och därför inte kan tilldelas jobb eller kurs, och inte heller omfattas av arbetslöshetsförsäkringen.

Är lösningen på de höga sjukskrivningstalen att man hoppas de skall svälta ihjäl?

Om vi har en enda myndighet för alla typer av ersättning kan ansvaret aldrig bli otydligt, och en hel del av det arbete som idag används till att bolla folk fram och tillbaka skulle istället kunna gå till att minska handläggningstiderna.

Sedan är jag högeligen skeptisk till hur Försäkringskassan använder sig av läkare. Att en läkare som enbart skummar igenom en journal kan döma ut den behandlande läkarens bedömning. Dessutom borde patienten i egenskap av lekman och dessutom sjuk inte behöva agera springpojke och mellanhand när det gäller att överklaga och skaffa fram diverse intyg.

Om Försäkringskassans läkare har funderingar över en ställd diagnos och en patients arbetsförmåga borde väl det logiska vara att han tar den diskussionen med den behandlande läkaren som har hela historiken?

Om frågorna kvarstår efter detta samtal borde väl då rimligen patienten undersökas av Försäkringskassans läkare som kanske gör en annan bedömning eller tillochmed föreslår en annan behandling. Men att enbart läsa en journal inför ett beslut är fel på så många sätt att det knappt går att beskriva.


Mvh

/J-O

Tags: ,


Fokusparti och enfrågepartier

Jag noterade just att en av mina insändare till sundsvalls tidning publicerats idag. Så min vana trogen återpublicerar jag nu den här på bloggen.


Fokusparti och enfrågepartier

Piratpartiet  fokuserar på kultur, kunskap och integritet.
Vi står för rättssäkerhet.
Vi vill skydda individen mot  staten.
Vi jobbar för en starkare  konsumenträtt.
Vi vill reformera patentsystemet  för att uppmuntra innovation.
Vi vill  garantera tillgänglighet till kommunikation och internet i hela landet, även på landsbygden.

De etablerade partierna reducerar valrörelsen till att enbart handla om pengar, ändå är det vi som kallas  för enfrågeparti.

/Jan-Olof Flink, Kommunledare Piratpartiet SundsvallMvh

/J-O

Tags: , ,


Fortare ut i arbetslöshet

Nu var det ju i och för sig i Aftonbladet jag läste detta... Men om det är sant att S och Alliansen vill ta bort sommarlovet för studenter och istället införa en tredje termin per läsår, för att fortare få ut studenterna i arbetslivet, då har jag lite frågor.

Fortare ut i arbetslivet? Är det den nuvarande arbetsmarknaden man tänker på då?

Ni vet där det för tillfället är så tokgott om jobb att alla ungdomar direkt får jobba med precis det de själva vill. Så länge de vill gå på KAS eller ta en kurs för att lära sig söka jobb och att skriva en CV på skrikigt papper för att få uppmärksamhet.

Alltså, att ha en tredje termin är ju som sådant ingen enorm förändring, det finns ju redan sommarkurser. Man får ju dock hoppas att man även tänkt på att studiebidrag måste betalas ut även för juli och augusti, att man måste ha fler föreläsare då både de befintliga föreläsarna och den administrativa personalen med stor sannolikhet har rätt till att ta semester emellanåt, något som normalt brukar ordnas under sommarlovet.

Man skulle säkert kunna tänka sig att studenter liksom arbetande vuxna också vill ta sig en liten semester någon gång per år. Hur är det tänkt att det skall fungera?

Hur kommer förresten reglerna för att få studiebidrag fungera, kommer det fortfarande gå att söka för helår, och hur många poäng måste man minst ta per termin? Det har ju redan visat sig att regelverket och verkligheten inte passar ihop särskilt bra.

Det skulle vara intressant att höra precis hur detta är tänkt att fungera, om man nu tänkt på det. Finns det ett helhetsgrepp som även tar hänsyn till att studenter skall ha råd att leva och även ha rätt att få ha en ledig stund emellanåt, eller gäller det ebart att komma ut på arbetsmarknaden så fort som möjligt?

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Se upp för åsikter

Lite läsning om hur lätt det blir för vanligt folk att få ha en åsikt varefter bolagen får större och större rättigheter att använda sig av polismakten i privata syften.

Du skall helt enkelt passa dig jävligt noga för att ha en åsikt, det kan av bolaget upplevas som störande av ordningen. Rätt ordning är naturligtvis att betala för deras produkter och tjänster och nöja dig med vadhelst du nu får eller inte får.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Traditionella medier eller nätet.

Här skulle det vara ett blogginlägg kring JK:s utredning över huruvida folk som hängs ut på internet skall vara berättigade till ersättning. Vinkeln skulle vara att det var jävligt irriterande att de konsekvent gjorde skillnad på riktig(tidningar) och oseriös(allt annat) media. Dessutom en eller annan länk till folk som bloggat om att bloggarna är mer seriösa än tidningarna.

Men jag skiter i det, jag skall skriva om ett annat jävla oskick istället.
Efter att jag skrivit klar brödtexten, innan jag han surfa reda på och fylla i de tänkta länkarna påpekade mina barn att det var riktigt eländigt varmt och att det skulle vara gott med en glass *superduperultramegahint* så vi gick upp till affären och införskaffade respektive åt sådana. (Isglass är förresten fruktansvärt dyrt med tanke på att det bara är frusen saft)

Väl hemma igen så förhandsgranskar jag inlägget, och märker att artikeln ändrats. Alla de bitar jag tänkt mig att gnälla på har ändrats vilket i och för sig väldigt bra att någon reagerat på det som stod där och rättat till det. Men likväl riktigt störande.

Är det något problem med att granska artiklar innan man publicerar dem?
Var och varannan gång man besöker en artikel så kan man se att det diffar mellan när den är publicerad och när den senast ändrats. Det är aldrig en notering om att det gjorts någon förändring av något slag. Ännu värre är det när de omdirigerar en artikel till en annan, något som också händer rätt ofta på Svenska tidningar.

Det är faktiskt rätt kul att just en artikel som i grunden handlar om att saker som publiceras på nätet är oseriösa, när man uppenbarligen slänger upp artiklar som innehåller precis vad skit som helst, som någon slags "placeholder" tills någon journalist har tid att titta på nyheten ifråga.

De oseriösa bloggarna däremot, de som tänker först och skriver sedan, samt brukar länka till klickbar bakgrundsinformation om det är kontroversiella påståenden. Oj oj oj...

Mvh

/J-O


Optimism och Pessimism

De sade: Le ty det kunde vara värre!
Så jag log,
och nog fan blev det värre.

Jag har alltid varit en pessimist, jag ser inte detta som någonting negativt. Att vara pessimist gör att du sällan blir negativt överraskad, istället så är det oftast bra saker som hoppar upp som gubben ur lådan och gör din dag bättre.

Att hela tiden undermedvetet räkna ut vad som kan gå fel och fundera vad som är "worst case scenario" var nog det som fick mig att börja jobba med IT-säkerhet, där ett visst mått av paranoia är en tillgång snarare än en belastning. Tio år av att sitta och fundera ut hur ett system skulle kunna attackeras, och hur man avvärjer det hotet, och vad den åtgärden i så fall öppnar för nya luckor eller hur den kan kringås och....,har nog satt rätt djupa spår när det gäller att göra mig till en djupt rotad skeptiker.

Att vara pessimist gör att man tenderar att förbereda sig bättre vilket jag inte tycker någon kan se som en dålig sak. Visst, många tycker jag målar fan på väggen och andra tycker att vi negativa skithögar suger ur all energi ur vår omgivning. Särskillt om jag som pessimist så mycket som tänker "Vad var det jag sade"

Så är det säkert för vissa av den optimistiska skolan, att de mår närmast dåligt när en pessimist (enligt honom själv) sakligt påpekar allt som kan/kommer att gå fel. Pessimisten gör inte alls detta för att få optimisten att ge upp, pessimisten ger inte upp för att livet ställer sig på tvären, det är trots allt det förväntade resultatet. Istället så gäller det att fortsätta framåt och göra det som för tillfället är möjligt.

Det är en fråga om ändligt och oändligt spel. En pessimist ser inte bara den pågående matchen, han har koll på hela seriespelet, Bara för att man ligger under med 7 - 0 betyder det inte att man går av planen och lämnar walk over. Man vet att målskillnaden kan räknas och fortsätter med sin nålsticksstrategi för att kanske få matchen att sluta 7 - 1 istället.

Saken är nog helt enklet att det verkligen "slår gnistor" när optimister och pessimister skall göra något tillsammans. Ibland leder detta till inspiration och att stora saker händer, ibland leder denna kortslutning till att alla laddas ur.

Men om vi kan kanalisera all den positiva kraften från våra optimister till handling, och låter oss pessimister fixa plan B, plan C, o.s.v. så kan man komma rätt långt.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Favorit i repris?

I Tyskland har man just kommit på den briljanta idén att det skall vara ok att övervaka politiska partier, i just det här fallet för att "det finns tecken på författningsvidriga strävanden".

Frågan är vad man räknar som författningsvidrigt, är det t.ex. när Beatrice Ask kommer med förslag som får JK och lagrådet att kräkas blod, och sedan kör igenom dem med hjälp av partipiskan? Är det kanske när ett uppstickarparti går in i en valrörelse med den uttalade agendan att riva upp lite övervakningslagar?

Trots allt är det ju hela 20 år sedan berlinmuren föll och man talade om förbrödring, så det finns ju ingen anledning att komma ihåg det när man nu skall övervaka lite kommunister. Det funkade ju 1939, så det lär väl fungera igen...

Intressant denna gång är ju dock att det inte rör sig om något litet källarparti, utan Partiet är det fjärde största i förbundsdagen och har starkt stöd i östra Tyskland, före detta DDR.

Jag tror som Scaber Nestor om att vi nog rätt snart får se ett utslag från EU-domstolen i detta ärende. Tyvärr har jag inga förhoppningar om att resultatet blir någonting annat än att det är en jättebra idé. Sedan kommer någon MEP att dra igång en hånflin37 kampanj för att få folk att, under barnporrskorstågsbanér, skriva under en "written declaration" och be kommisionen utreda ett generellt införande i hela gemenskapen.

Kanske Cecilia Malmström är en lämplig kandidat för att utreda detta, både uppgiften och det förväntade resultatet borde passa henne som hand i handske.

Amanda skriver också om detta, det är skönt att få ytterligare ett exempel på att liberala värderingar finns kvar i folkpartiet, även om partiet på högre nivå har tappat dem i och med Allians-samarbetet.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Minoritetsförtryck

Hax skriver om säkerhetsbyråkratin och den artikelserie, om USA:s säkerhetstjänst efter 9/11, som washington post publicerar.

Hax skriver bland annat:
  Nästan vad som helst går att motivera eller rationalisera. Även dumheter. Speciellt om man slipper granskning, diskussion och kritik. Detta är själva receptet för att skapa en kultur som kan gå över gränsen utan att själv lägga märke till eller bry sig om det.
Så är det naturligtvis om ingen granskar eller bryr sig så har folk en benägenhet att föredra att göra det som är lätt före det som är rätt.

I detta sammanhang vill jag lyfta fram ett citat ur en bloggpost från Apelsineld, när han diskuterar att Alliansen främst då företrätt av Folkpariet gör allt för att stoppa hemundervisning.
  Det här illustrerar så väl varför liberalismen och hävdandet av de individuella rättigheterna behövs. För skälet till att detta seglat under min radar är ju att det inte slagits upp av media, eftersom hemundervisning ju är ett marginellt fenomen. Den minsta minoritet du kan förtrycka är ju individen, och det krävs att majoriteten förstår att lyfta fram minoritetens behov när denne fredligt hävdar sin rätt att leva utan att skada någon annan.
Är inte detta dagens sanning? Är det inte så att anledningen till att så många av de vansinniga lagar som stiftats de senaste två mandatperioderna fått klara sig helt utan mediauppmärksamhet är att de bara drabbar en person åt gången?

Det må pratas om minoritetsförtryck i olika sammanhang, men när man kommer ner till att en enda individ förtrycks, då talar vi mobbing. Så vi har inte bara en regering som stiftar rättsosäkra lagar, det stiftas lagar som resulterar i att staten mobbar enskilda individer.

Beatrice Ask är, förutom allt annat, alltså även en mobbare.

Rösta på Piratpartiet i höst, det enda parti som vill skydda individen från statlig inblandning.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Datorspel bra för alla

Flera undersökningar har ju visat att datorspelande är bra för barn och att det är en starkt bidragande orsak till varför de barn som växer upp nu blir betydligt intelligentare än sina föräldrar.

Men nu kom det lite nyheter som visar att även vuxna kan ha nytta av datorspel. Så det är inte enbart för förströelse.

Det sociala samspelet i nätverksbaserade datorspel är tydligen utvecklande, liksom allt annat socialt utbyte.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Å-nej en egen åsikt

Martin Moberg skriver lite frågande om att Erik Laakso idag lyckönskade Piratpartiet i höstens val. Jag lyckades inte kommentera där utan att regga mig, så det blir en bloggentry och en länk istället.

Eftersom Piratpartiets fokus är så pass begränsat så är det relativt enkelt att hålla med Piratpartiet och samtidigt hålla med ett annat parti i allt övrigt. Eftersom Piratpartiet främst står för demokratiska principer borde detta egentligen vara det naturliga.

Erik tycker uppenbarligen att Socialdemokraterna har rätt politik när det gäller fördelningspolitik och liknande, men (och då spekulerar jag) kanske han däremot inte tycker att skapandet av Bodströmsamhället och den delen av politiken är något som socialdemokraterna gör rätt i eller borde vara stolta över.

Det finns enligt nyligen publicerade undersökningar rätt många socialdemokrater som inte vill ha Sahlin som Statsminister, det finns nog en hel del som inte vill ha Bodström som Justitieminister heller.

Är Socialdemokraterna ett sådant parti som slaviskt kräver att alla medlemmar håller med till punkt och pricka om varje idé eller utspel som kommer från partitoppen? Eller får en medlem ha egna åsikter i vissa frågor?

Visst, Piratpartiet i en vågmästarställning kan som du säger "Lika Gärna" ställa sig på Reinfeldts sida, det är det vågmästarställning innebär. Skulle PP redan från början gå ut och välja en sida tillhör man endera blocket och har per definition inte en vågmästarroll. Om S nu på förhand beslutar sig för att aldrig i livet samarbeta med Piratpartiet så kanske man däremot tvingar fram att Piratpartiet "ställer sig på Reinfeldts sida".

Rent generellt vore det enklare för S att samarbeta med Piratpartiet än t.ex. Vänsterpartiet. Tänk er en samarbetspartner vars enda förhandlingsfrågor är saker som ni egentligen inte tycker är viktiga? En förhandling där ni för stöd i frågor som ni egentligen inte bryr er om får stöd i riksdagen, och inte en massa krav på budgeten och allt vad nu Ohly har fått Sahlin att gå med på.

Jag kan inte hålla med Martin, eller Claes Krantz som han i sin tur länkar till om att detta skulle vara någon uppmaning om att rösta på piratpartiet, och då brukar jag ändå oftast övertolka positiva signaler.

Som jag läser Laakso är det en ärlig lyckönskning och en förhoppning om att Piratpartiet kommer in i riksdagen i höst, det står inget om att han vill att partiet skall ta röster från Socialdemokraterna utan han hoppas säkert dessa röster kommer på bekostnad av till exempel Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Ni två, Martin och Claes, önskar väl uppenbarligen att V och MP klarar 4%-spärren i år, eller får man inte göra det om man är Socialdemokrat? Dessutom, Claes det där gällande den politik Piratpartiet står för, om du under de år vi funnits inte orkat läsa dig till vad vår politik är så tar vi en snabbkurs i ljud och bild nedan.Mvh

/J-O

Tags: , ,


Trädgårdsskötsel FTW

Följetongen om CopySwede och beställningslagstiftning fortsätter, idag fick vi prominent stöd av ingen mindre än Erik Laakso.

Kanske har vi dock varit lite onödigt tekniska i vår sågning av förslaget när vi pratat om minnsekort, och avgifter. Cornucopia fixar detta genom att på ett briljant sätt förklara problematiken genom att exemplifiera det i ett helt annat sammanhang. Om ett blogginlägg till synes om trädgårdsodling någonsin fått mig att skratta och få hopp om framtiden så är det detta inlägg.

Hopp om framtiden kan ju behövas med tanke på att Folkpartiet i EU fortsätter driva på om filtrering av internet,  och att den förhatliga IPRED-lagen nu skall byggas ut till att bli ännu värre och mer omfattande.

Sverige och Europa behöver Piratpartiet i riksdagen i höst för att stoppa beställningslagarna, både på EU och Landsnivå.

Till sist en blänkare om Piratskutan. Jag har inte den blekaste aning om var Grebbestad ligger men om du är en av de som vet och befinner dig i närheten har du nu chansen att träffa lite trevliga pirater just där.

mvh

/J-O

Tags: , , ,


Charlie bit me!

Full Mental Straightjacket's bidrag till 2022 har just släppts och det var ett eminent inlägg om remixkultur.

Förutom de många och bra poängerna som gjordes så var mitt största utbyte av inlägget den otroligt bra remixen och musikvideon som gjordes av ett youtubeinlägg där en storebror tycker det är en bra ide att stoppa in fingret i munnen på sin lillebror och känna efter på hans konduktörstångständer.

Jag hade sett fram emot att se hur dagens inlägg skulle skilja sig från gårdagens, och jag blev inte besviken.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Cecilia och Cecilia

Stackars Folkpartiet, det en gång liberala partiet. Man har inte tur med sina Cecilia åtminstone inte på EU-nivå. Censur-kommisionär Cecilia Malmström får nu stöd av sin partikamrat Cecilia Wikström.

Medan Cecilia Malmström låtsas att problematiken inte finns (LA LA LA LA!!!, jag kan inte höra er!) Så påpekar Cecilia Wikström istället i sin artikel alla problemen med censur, så vad menar hon då?

Jag har läst artikeln flera gånger nu och förstår inte vad hon egentligen vill få fram. Varannan mening om vad hemskt det är och varför man måste införa censur och varannan mening om varför man inte skall göra det.

Jag antar att det gäller att belysa att frågan är svår, och att det inte är med lätt hjärta som folkpartiet nu talar för Censuren.

Den motsättning som målas upp är falsk, liksom den motsättning mellan integritet och säkerhet som FRA-förespråkarna försöker måla upp. För att citera Darth Vader "There is no conflict". (Kanske inget bra citat i och med att Luke fick rätt till slut, men motsättningen finns faktiskt bara där om man har på moralpanikglasögonen)
  En demokratisk stat ska inte ha internetcensur. Men internet är ingen separat verklighet där allt är tillåtet. Rättsstatens principer måste gälla även på nätet.
Precis, 3 rätt, fast frågan är om hon själv förstår vad hon skriver.

1. En demokratisk stat ska inte ha internetcensur.
Korrekt, diktaturer har censur, när Cecilia och Cecilia väl infört Censur så är loppet kört.

2. Internet är ingen separat verklighet.
Korrekt, så det behövs inga speciallagar för internet. Man förbjuder inte telefonkataloger eller telefoner för att enstaka bombhot rings in. Någonstans finns det en brotslig verksamhet som skall stoppas, men inte genom att låtsas som att det inte händer.

3. Rättsstatens principer måste gälla även på nätet.
Så därför är till exempel tittförbudet vansinnigt och kontraproduktivt. I riktiga världen tar vi inte en matsked och gröper ur ögonen på vittnen till brott, normalt används vittnen istället i en rättsprocess för att sätta dit den skyldige.
En gång i en grå forntid när jag var OP på en DC-hub så var det i alla fall standard att om barnporr hittades hos någon användare så anmälde vi skithögen till ECPAT, med IP-adress, tidpunkt, vad hans nick var, vilken ISP han hade, och vad filnamnen var. Sedan permbannade vi skithögen i hela nätverket. Användarna meddelade oss och vi meddelade vidare.

Nu när det är förbjudet att ha laddat ner och sett barnporr, så kommer ingen användare någonsin att meddela någon att de råkat hitta barnporr någonstans, och om de gjorde det skulle ingen OP ladda ner en av dessa filer för att verifiera att det verkligen rör sig om barnporr för då har de ju verkligen skitit i det blå skåpet, medvetet laddat ner barnporr. Så med denna lag har man i ett: satt internets självsanering ur spel, sett till att såna som sprider barnporr inte blir anmälda och sett till att inte en jävel någonsin kommer att vittna. Starkt jobbat!!!

Vidare skriver hon
  Det är svårt att komma åt barnpornografi­. Barnporrindustrin är som en hydra – tar man bort en bild eller hemsida så dyker den upp någon annanstans. Men genom att göra det lite svårare att komma åt och genom att visa att vi inte tolererar den här typen av kriminalitet i ett civiliserat samhälle kanske vi ändå kan dra en gräns för dem som befinner sig i riskzonen. Kanske några fler potentiella­ förövare får sig en tankeställare.
Vem vill bli miljonär: Hur dödade man enligt den grekiska mytologin en hydra?
A: Slog den med blött toalettpapper
B: Tog på sig själv en ögonbindel och låtsades att den inte fanns
C: Högg av huvudena ett efter ett och brände stumpen med eld
D: Sätter upp en skylt för att varna får att komma för nära hydran så att de inte blir uppätna, och räkna med att hydran så småningom svälter ihjäl.

Snälla Cecilia W, gör inte som din partikamrat, lyssna på vad folk som kan internet säger istället.

Pedofilnätverken sprider sina bilder på andra sätt och kommer inte att på minsta sätt blockeras eller hindras i sitt tillverkande eller spridande av detta tilltag.

Om man hittar en site, t.ex. ett publikt forum för golfare eller något, som tillfälligt används av två pedofiler för att byta bilder, så är rätt sätt att kontakta administratören på forumet och säkra så mycket bevis som möjligt för att eventuellt kunna spåra dem.
Fel sätt är att lägga upp detta forum på listan över onda och hemska ställen, ge pedofilerna en tidig varning om att det är dags att byta till ett nytt ställe samt få en massa golfare att bli väldigt förvånade när det står att golf-forumet är faaaaaaaaaaaaaaarligt.

Lägg resurserna på att spåra upp, infiltrera och spränga pedofilnätverken istället. Visst det kanske inte ger några signaler om låtsad handlingskraft, men däremot kan det göra något riktigt mot brotten.

Det där om att de som utsatts för övergreppen utsätts om och om igen när bilderna sprids är bara nys. Tänk på de som dog när Al-Qaida sprängde WTC, AQ sprängde tornen en gång, men TV har säkert sprängt dem ett par miljoner gånger vid det här laget, för att inte tala om alla hemska människor som sett dessa mord som TV genomfört om och om igen.

Nu påstår jag inte att barnporr skulle ha något nyhetsvärde, men principen är densamma när det gäller idén att brottet skulle återupprepas för att någon ser en bild eller film av det. De vars släktingar dog i WTC mår säkert dåligt varje gång de ser de sammanstörtande tornen på TV, men det är ingen som lagstadgat mot nyhetsprogram för den sakens skull.

Avslutningen är dock väldigt bra, den skriver jag under på 100%-igt
  Samtidigt måste vi vara försiktiga med varje steg som tas. Barnpornografi och barnsexhandel är inte ett automatiskt alibi för att ta till vilka åtgärder som helst. De som tar till fula knep och använder kampen mot barnporr för att få igenom integritetskränkande förslag gör både sig själva och barnen en otjänst. Debatten måste föras öppet och sakligt. Ändamålet helgar inte alltid medlen – men allt är inte heller alltid tillåtet bara för att det handlar om internet.

  Den balansgången klarar vi att gå. Det går faktiskt att både skydda barns integritet och självklara rättigheter och att samtidigt slå vakt om yttrandefriheten och ett öppet internet. Jag nöjer mig inte med mindre.
Censur och filtrering har ingen plats i en demokrati, när upphovsrättsmaffian försöker införa det för att rädda sin affärsmodell eller en regering väljer att filtrera bort oppositionella eller "moraliskt obehagliga" websidor, då finns inte längre någon balans och demokratin välter ner i avgrunden. Balans uppnås genom att staten/polisen försöker fånga brottslingarna, medan Internet får vara ifred att genomföra normal självsanering.

När man täcker över en papegojbur med en filt blir papegojan tyst och somnar. Det betyder inte att papegojan försvinner även om det säkert går att ha en filosofisk diskussion rörande om papegojan finns där eller inte om ingen hör eller ser den.
Ett filter på internet kommer inte heller att få pedofilerna att försvinna, men vad värre är de kommer inte heller att somna av det, så brotten kommer att fortgå tills den fysiska förövaren grips av en fysisk polis i den fysiska världen.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


En bra vecka

Piratpartiet syns mer och mer. Ett tidigt skolvalsresultat ger oss minst 15% av rösterna vilket lovar gott för framtiden.

Här i sundsvall så har vi nu synlighet i media varje vecka, förutom insändare så har vi betalda annonser i Sundsvalls Nyheter på fredagar och i Sundsvalls Tidning på söndagar. I ST får vi dessutom synlighet på deras hemsida via en fin ikon som leder till valsidan.

Imorgon kommer vår Annons i DN:s reklamcup att publiceras, håll ögonen öppna efter den!

Jacob Hallén sparkar loss vår 2022-satsning med att visa hur stor skillnad en enda röst kan göra.

Kanske kan vi dra lite växlar på TPB för att få till lite massmedial uppmärksamhet, kanske får vi draghjälp av att CopySwede ringt och önskat sig en lagändring för att fyrdubbla priset på hårddisk.

Vem vet var draghjälpen kommer ifrån, men så mycket dumt som pågår borde den med säkerhet komma.

Nu skall jag ner på stan och affischera en runda.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


TPB domen revisited

I all uppståndelse om att CopySwede vill 4-dubbla priset på hårddisk så är jag rädd att Anders S Lindbäck's eminenta inlägg igår går förlorat i det allmänna bruset.

Ett enkelt påpekande om att när en dom överklagas i högre instans så skall ny dom ha fallit inom 12 månader, det har nu gått 15 månader sedan TPB-domen och de nya förhandlingarna har inte ens börjat ännu.

Rick friar hellre än fäller, men naturligtvis är det som så att man av politiska skäl placerat den nya rättegången till efter valet för att inte dra onödig uppmärksamhet till ett visst uppstickarparti. Sjuklöverns värsta mardröm vore ju att resultatet i EU-valet återupprepade sig.
bjuder man hellre in SD som man av "moraliska skäl" kan låta bli att samarbeta med.

Att Staten kan bli skadeståndskyldiga till TPB på grund av att man inte fått sin sak prövat i tid är en rätt enkel smäll att ta när man har skattepengar att dela ut. Precis som beslutet att ta eventuella böter på grund av att man inte implementerat datalagringsdirektivet, och istället implementera detta efter valet för att inte få en "onödig integritetsdebatt" under valrörelsen.

För som ni vet är det ju bäst för alla om debatten lägger sig.

Glöm inte valrörelsen och sveken 2006, straffa ut sjuklövern och rösta in Piratpartiet i riksdagen i höst!

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Ännu en fin insändare upphittad

Det är trevligt att än en gång se att även folk utanför Piratpartiet sympatiserar med våra åsikter och anser att något måste göras för att stoppa övervakningsivern.
  Sverige och Europa behöver en ny färdriktning för den digitala framtiden. Det finns ingenting som kan legitimera en massövervakning av människor på det sätt som nu är på väg att ske. Att man dessutom ger privata intresseorganisationer en uppsättning av polisiära befogenheter för att jaga unga fildelare är fullständigt oacceptabelt. Det är dags att kräva förändring - och det är dags att göra det nu.
Ja det är hög tid att göra något, framförallt från och med 1:a september har folk möjlighet att göra det enda rätta och rösta på Piratpartiet.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Sug ut varje krona

Jag ser att lite fler skrivit om det vansinniga i att CopySwede vill få ta ut straffavgifter på hårddiskar och mobiltelefoner.

Magnihasa's räknexempel var en bra vinkel, för om jag tar en titt på min externa 1TB disk så skulle den alltså enligt detta få en straffskatt på lite drygt 3 tusen kronor. Vilket jag skulle tycka är lite saftigt då den rockade loss på under 900 kronor inklusive moms frakt och extern USB2.0/firewire kabinett.

Direktimport någon? Går något sådant igenom så får vi nog se rubriker om att även "hårddiskförsäljningen sjunker".

Svensk Myndighetskontroll, påpekar hur lätt och naturligt det är för medialobbyn att ringa polarna och beställa ny lagstiftning. När beställde du en lag senast?

Kanske nästa steg för medialobbyn är att helt enkelt köpa lite lagstiftning om att alla måste köpa minst två skivor och en flm i månaden, så att inte de stackars mediaföretagen går omkull?

Det vore ju hemskt om några av de pengar som blir över efter skatten skulle stanna i folks plånböcker, då är det säkert något fuffens på gång, terrorister kanske? Det känns ju rätt naturligt att medialobbyn som driver på och har full insyn i ACTA även får lite nytta av SWIFT avtalet och kan se vilka som har lite pengar över. Då är det ju barar att stämma dem för att inte ha köpt tillräckligt med mainstream-kultur från storbolagen.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


När gammalt skräp slutar sälja

Lite kul är det att läsa om hur försäljningen av brännbara CD-skivor minskar, dagen efter att jag i ett annat inlägg rackat ner lite på den enligt mig meningslösa organisationen CopySwede.

I SvD artikeln kan man läsa att "artisterna och upphovsmännen har förlorat omkring 100 miljoner kronor i årliga intäkter." på grund av den minskade försäljningen av brännbara skivor.

Åh nej, stackars lobby^H^H^H^H^Hmusikbranchen... Först håller man fast vid en föråldrad distributions och försäljningsmodell, och nu "förlorar" man pengar på att folk slutar använda förra årtusendets teknologi.

När skall ni orka ta ett steg framåt?
Ja nedladdningen ökar för folk vill lyssna på sin dator/telefon/mp3-spelare medan ni försöker sälja plastbitar.

Att ni säljer färre plastbitar än ni i era glädjekalkyler önskar er betyder inte att folk gör sina egna plastbitar istället, det betyder att ni gissade fel på hur stor marknaden för plastbitar är.

Andra företag som gissar fel i sina prognoser får skämmas för aktieägarna, men musikindustrin kan skylla sina felbedömningar på de hemska piraterna.

Det är rätt krisartat i världsekonomin just nu, folk vet inte om de får behålla sina jobb och sparar så mycket de kan, jag förutspår att detta kommer att slå rätt hårt på försäljning av film och musik, och därmed förutspår jag att branchen kommer att påstå att piratkopieringen är större än någonsin och kostar dem ännu mera pengar.

Kom med i matchen, ge folk vad dem vill ha. Erkänn att förlustsiffrorna är påhittade , erkänn att nedladdningarna är massor av gratis reklam och ökar försäljningen.

En nedladdning av en låt är att jämföra med att man tidigare lyssnade på en skiva i affären innan man eventuellt köpte den. En nerladdning är inte en missad försäljning, om inte låten är riktigt jävla usel. Så att man förlorar försäljningen till den stackare som skulle köpt den ohörd på en chansning och sedan blivit besviken.

Istället för att jaga TPB, bygg någonting bättre. Musik och filmbolagen som sitter på originalen i bra format skulle kunna släppa releaser som är mycket bättre än någon rippad version en kund lagt upp. Man skulle kunna ha en köp/nedladdningssite för film där man betalar 20 spänn för en film och så laddar man ner torrenten från dem. Med torrentteknik så skulle alltså kunderna som laddar ner även seeda, så filmbolagen skulle inte ens behöva använda sin egen bandbredd för distributionen.

Ingen kostnad för kopieframställning.
Ingen kostnad för lagerhållning.
Ingen kostnad för distribution.

Lägg till merförsäljning av filmaffischer, tshirts och stuff(tm) så lär man tjäna massa pengar på detta.

Visst en del musikaffärer lär gå omkull, men det gör de ju redan, dock inte på grund av piratkopieringen som de gnäller på utan på grund av att de inte kan konkurrera med ginza och cdon.com. Folk som vill ha film och musik i form av plastbitar beställer nämligen hellre dessa via nätet än går till en skivaffär.

Det är dock väldigt bra för miljön att musik transporteras som ettor och nollor i kablarna än att vi transporterar runt plastbitar på lastbilar.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Populärast i EU-parlamentet

Via Göran på sagor från livbåten fick jag tipset om att Christian Engström är den populäraste medlemmen i europaparlamentet.

Vi vet ju redan att CE gör ett starkt jobb därnere, men det känns roligt att se att han får lite erkännande för det. Så, starkt jobbat Christian !!!

Mvh

/J-O

Tags: ,


Återväxten säkrad

Nu tror jag i och för sig att Piratpartiet kommer in i riksdagen i höst, men om inte så gör vi det i alla fall 2014. Ett skolval bland 9:or i Varbergs kommun ger Piratpartiet 15% av rösterna.

I höst strax före det riktiga valet kommer fler skolval att genomföras, det skall bli intressant att se hur de utfaller. Inte bara är Piratpartiet ett framtidsparti, men vi har framtiden för oss i och med att vi är starka bland ungdomen och vår väljarbas ständigt växer.

Mvh

/J-O

Tags: ,


I alla fall en som förstått

En av vänsterpartiets EU-parlamentariker säger ifrån på skarpen när Åsa Torstensson påstår att EU:s telekompaket inte är kontroversiellt. Det är ganska trevlig läsning att se någon annan än piratpartiet försvara nätneutraliteten särskilt som hon dessutom pekar på integritetsfrågorna.

Att V hemma i Sverige gosar lite grann med S och MP och tillsammans lovat att införa datalagringsdirektivet direkt efter valet är i och för sig otrevligt och säger emot det här integritetstänket.

Det kan å andra sidan vara rätt stor skillnad på vad en enskilld parlamentariker tycker och hur partiet agerar. Det positiva här är ju att då EU valet var ifjol och de sitter på 5 år, så sitter Eva-Britt säkert fram tills 2014 oavsett om partikamraterna ogillar hennes åsikter eller inte.

Ett litet avhopp till Piratpartiet och Gröna gruppen kanske är en tanke?

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Tunnelbanepolisen som mitt i spärren står

Läser i en ledare på ST.nu att de "så kallade" lagens väktare som trackaserade bloggaren på tuggarna skall upp i rätten nu till veckan. Rätt ovanligt att det går så långt, det beror väl antagligen på de bevis som gick att återställa efter de tvingat honom att radera filmen och att det blev så mycket uppmärksamhet att åklagaren inte kände han slentrianmässigt kunde lägga ner ärendet.

Rent generellt tvivlar jag dock på att deras chef på ungdomsroteln, David "rejvkommissionen" Beukelmann, verkligen välkomnar en rättslig prövning. Hans track-record pekar liksom inte åt det hållet...

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Andra sidan av myntet

Den som läser tidningar i Sverige får sig hela tiden till livs att:
 • Internet är ont och fullt av pedofiler och terrorister, antagligen även terroristpedofiler.
 • Sociala medier är till för att locka barn till att göra hemska saker
 • Vilken normal företelese som helst blir hemsk eller hemskare om man sätter dit prefixet nät- på ordet ifråga. Ungefär som att alla filmklipp blir roliga om man spelar dem på dubbel hastighet och spelar yacketi-sax till.
 • Bloggar är av dålig kvalite medan "riktig" media minsan gör seriös källkontroll, som t.ex. DN i Littorinaffären.
 • Vid de tillfällen då sociala medier inte är direkt farliga, så är de i alla fall meningslösa.
Så jag tänkte bara för att lätta upp stämningen, för alla er stackars lurade människor som just nu fördärvas genom att läsa en blogg, posta lite ljusglimtar om sociala medier.

12-årig flicka räddad från pedofil via facebook
Inlåst larmade via Facebook
Sundsvallsparet räddade vännens liv - via Facebook
Facebook-larm räddade kvinna från knivman
Katastrofen skildras på Twitter
Snowboardåkare räddad via Twitter

Visst det är inte tokofta man får läsa sånt här, tidningarna lever fortfarande i den världen att det är skandaler och skrämsel som säljer, solskenshistorier där saker är/går bra brukar sällan få plats på nyhetsplats utan på sin höjd i någon bak- eller bantnings-bilaga.

Men en generell gissning är att folk via sina kontakter på sociala medier bra mycket oftare får hjälp med saker än utsätts de där "läskiga" sakerna man hela tiden bombarderas med.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Eller så låter man bli

Igår började jag skriva ett positivt inlägg om IDG eftersom de publicerade en lista med hot för sociala medier, utan att gå i fällan att slänga på lite demoniserande floskler om barnporr, grooming och sånt.

Jag hade tänkt skriva om vilken skillnad det var att läsa i fackpress mot i skandalpressen, dock lär jag nog inte publicera det inlägget efter morgonens bottennapp.

Rubriken: Så stoppar du ungarnas fildelning, säger väl allt? Man går i lobbyns fotspår och likställer all fildelning med nedladdning av skyddat material, vilket som alla vet är mycket långt från sanningen. Naturligtvis måste vi in och dra upp barnporr-kortet också för lite extra skrämseleffekt.
  När du eller någon i ditt hushåll surfar visas din ip-adress och allt du gör på nätet kan spåras tillbaka till dig. Tyvärr kan detta utnyttjas av andra, som genom att ta sig in på ditt trådlösa nätverk kan surfa med din ip-adress. Har du ett helt okrypterat nätverk är det en barnlek att koppla upp sig med din uppkoppling. Utomstående personer kan alltså ladda ned upphovsrättsskyddat material eller, i värsta fall, barnporr – i ditt namn.

  – Då är du rökt. Visst går det antagligen att bevisa att det var någon annan som laddade ned, men då ligger bevisbördan på dig. Och det är ju inte kul när polisen kommer hem till dig och tar din dator, säger Johan Jarl som är säkerhetsexpert på F-Secure. "
Nja, är det så? Har någon i Sverige någonsin blivit fälld för öppet nätverk? Är det inte just på grund av detta som man i vissa länder försöker täppa till hålet genom att helt enkelt förbjuda öppna nätverk?

Fast just att det inte är kul att få sin dator beslagtagen av polisen kan jag väl förstå. Däremot kan du inte åka dit för att någon annan gjort något fuffens över ditt nätverk, åtminstone inte i barnporrfallet där det handlar om ett allvarligt brott.

När det gäller påstådd fildelning så har man ju via privatspaningslagen IPRED gett företag rättigheter att ta fram information så att de kan försöka stämma innehvavaren av nätverket, och då blir det ett civilmål med mycket sämre beviskrav, så då riskerar man att åka dit oavsett om fildelning har skett eller inte, att medialobbyn ljuger så tungan blir svart spelar liksom ingen roll i ett civilmål.

Men lösningen är inte att spionera på sina barn eller att stoppa fildelning, utan att riva upp vansinniga lagar som IPRED, att ändra tillbaka lagarna så att nedladdning och kopiering för eget bruk blir tillåtet igen, och minska skyddstiden i upphovsrätten.

Detta gör man förslagsvis genom att rösta in Piratpartiet i riksdagen i höst.

Mvh

/J-O

Uppdatering: Sagor från livbåten skriver också läsvärt om detta.

Tags: , ,


Att krångla till det för sig

Vid en genomgång av tidningarnas webutgåvor hittade jag följande artikel på Sydsvenskan: Lättare visa gamla favoriter på nätet när lagen ändras.

Det är alltå lite problem för Svt att lägga ut äldre material på nätet då de när de förhandlade till sig rättigheterna, i en grå forntid, enbart förhandlat till sig rättigheter för TV-utsändningen.
  – När vi började med vår tjänst ”Öppet arkiv” så insåg vi rätt snart att vi inte kommer åt det som publiken helst vill ha och vi var tvungna att redigera om vissa produktioner för att kunna lägga ut dem överhuvudtaget, till exempel redigera bort musik. Och då förvanskar vi originalverket så mycket att det inte är värt att hålla på med det, säger Stefan Kervefors, tillförordnad chef för SVT Interaktiv.
För att komma runt de föråldrade reglerna så skall nu lagen ändras.
  Men nu är en lagändring på gång som ska göra att ett tv-bolag eller radiobolag som vill lägga ut gamla produktioner på nätet bara behöver förhandla med en organisation som har rätt att representera flera upphovsmän, även sådana som inte är medlemmar i organisationen – en så kallad avtalslicensbestämmelse.
För att verkligen visa hur fel man tänker så nämns CopySwede som ett exempel på en lämplig organisation.

Ni vet organisationen som får pengar att dela ut till film och musikbranchen när du köper en CD/DVD skiva att lägga semesterfilmerna på. Filmer där du och de dina är regissör, producent, klippare och aktörer, och du får betala en avgift till copyswede för att ersätta filmindustrin för förlusten.

Svaret på ålderdomliga regler är i och för sig en lagändring, men inte för att skapa en ny byråkrati med för mycket makt. En reformerad upphovsrätt med en sänkning av skyddstiden till t.ex. 5 år skulle rakt av lösa problemet.

Sedan är frågan huruvida man ser på streaming-tjänster som TV-sändning eller inte... Radiotjänst i kiruna pratade ju för något år sedan om att de (eftersom det går att titta på TV på datorer via t.ex. SVTplay) ville kunna begära in licenspengar från alla som hade en datorskärm också.

Fast nu hoppas jag ju att "öppet arkiv" är en nerladdnignstjänst och inte en streamingtjänst, så reglerna bör ju hur som helst skrivas om.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Nät till folket

Opassande noterar att det minsann inte är nyhetstorka i Bloggosfären.

Det är sant, det händer en hel del därute.

Av intresse är att Gotlands kommun har tecknat ett avtal med Teliasonera om att bygga ut fibernät över hela den gotländska landsbygden. Kanske en god nyhet för nästa års Almedalen?

För visst blir man lite stressad när man saknar en ordentlig uppkoppling? Faktum är att 80% av tyskar under 35 år hellre dumpar sin partner än blir utan internet.

Motsvarande utbyggnad i UK har dock stött på patrull, pengarna kommer inte att räcka för att det skall bli klart i tid. Men de är i alla fall övertygade om att behovet finns och kommer att kvarstå.
  "As a society we need to make our minds up about what is an essential element of our social fabric. Today not having broadband makes people feel deprived," said Steve Robertson.
Vi får väl se när Piratpartiet kommit in i riksdagen om resten av Sverige kan göra ett ryck för att komma ikapp Gotland och Finland, och kanske bli klara före UK?

I övrigt kan man se att:

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


LoL @ DN

DN har lyckats trycka propagandasiffror från skivindustrin.

Dessa är naturligtvis lika påhittade som vanligt, men denna gång får man nog säga att det är några snäpp över gränsen.

Källkritik någon? Finn ett fel i bilden nedan (fotad från papperstidningen [Kultur 2-3] , artikeln verkar inte vara med i webupplagan) (Bättre foto kommer imorgon)


Om ni missade det så finns en liten hint här.

Tydligen skall vi hur som helst förväntas tro på att om Piratkopiering inte funnes så skulle alltså musikbranchen i EU ha tre gånger så många anställda som vad det överhuvudtaget finns innevånare i EU.

Kanske film- och musik-lobbyn skulle anställa någon som kan räkna istället för alla advokater?

Ett tips med en lätt anstrykning av Tage Danielsson: "Tala alltid sanning" kanske är svårt att uppnå, men ni skulle ju kunna försöka med "tala alltid sannolikt".

Det där med att en stor lögn är lättare att tro på än en liten gäller inte om lögnen är för stor.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Goda nyheter från NZ

Medan Australien så långsamt håller på att skapa Kina v2.0 med filtrering av oppositionella websiter så kommer det istället goda nyheter från Nya Zeeland. Man har nu kommit fram till att inte tillåta mjukvarupatent.

Tyskland gjorde tidigare i år ett magplask där deras motsvarighet till högsta domstolen föll till föga för lobbyn och godkände mjukvarupatent, dessutom med väldigt låga krav.

Tyskland bytte fot helt och hållet. Från att ha varit starkt emot mjukvarupatent så tog man nu ett enormt kliv mot att likrikta sig med den amerikanska modellen där i stort sett vad som helst godkäns och egentligen inte testats förrän det blir någon typ av rättstvist.

Men Nya Zeeland tar ett steg i rätt riktning istället, så det ser ut som att ö-nationerna är de som leder vägen framåt.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Datalagringsdirektivet utrett

Nu har man gjort en koll på hur datalagringsdirektivet implementerats i de länder där det gjorts.
UPPDATERING 2010-07-16: Fulla rapporten här

Kontentan är att det var käpprätt.... Felaktigt implementerat från början till slut, och dessutom inte ens en aning strömlinjeformat.
  The report that results from a joint inquiry carried out by the data protection authorities, concludes that the obligation to retain all telecom and internet traffic data resulting from the directive is not applied correctly in the EU member states. Most importantly, service providers were found to retain and hand over data in ways contrary to the provisions of the directive. The provisions of the data retention directive are not respected and the lack of available sensible statistics hinders the assessment of whether the directive has achieved its objectives.
Vissa länder väljer att lagra 10 år, fastän ett klart uttalat max är 24 månader.
  Another important finding is that more data are being retained than is allowed. The data retention directive provides a limited list of data to be retained, all relating to traffic data. The retention of data relating to the content of communication is explicitly prohibited. However, it appears from the inquiry that some of these data are nevertheless retained.
Rapporten är rätt kort, men hinner packa in en hel del intressanta och viktiga detaljer på det lilla utrymmet.

Nu vore det en trevlig tankelek att hitta åt och studera det färdiga förslag som ligger för den Svenska implementationen av direktivet.
Det där lagförslaget sjuklövern tänkt sig att implementera, fast först efter valet, så att det inte blir någon onödig diskussion. Hur väl förhåller sig det lagförslaget till direktivet om man kollar samma punkter?

Mvh

/J-O

Tags: , ,


När botten är nådd

I DN till morgonkaffet läste jag en artikel med titeln "Valskandaler påverkar inte förtroendet", samma artikel fanns även i webupplagan, fast då under en annan rubrik "Politiker i blåsväder har förtroendet kvar".

Kanske lite glaset halvfullt eller halvtomt över rubriksättningen, men jag tror nog att rubriken i pappersversionen är den som är mest sann. När det gäller förtroende så går skalan bara ner till noll, inte ens Beatrice Ask kommer ner i negativa siffror.

Så ja, folk har väldigt lågt förtroende för politikerna, och nej, skandalerna påverkar inte i någon högre utsträckning,  men enbart på grund av att man måste krafsa rätt hårt för att komma längre ner när man väl är på botten.

Tillit går åt båda hållen. Varför skulle folk ha förtroende för de politiker som gång efter gång stiftar lagar som visar att de inte har något förtroende för befolkningen?

Vanliga människor blir behandlade som kriminella, avlyssnas och kartläggs. Alla delar av samhället skall detaljstyras, "frihet under ansvar" är inget som dagens politiker är anhängare av.

Det finns just nu ett enda parti som faktiskt levererar och visar i handling att de står för sin politik och inte kommer att "glömma bort den" efter valdagen.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Lite mediabevakning är väl inte så farligt?

Satmaran kom med en läsvärd vinkel på den ack så uttjatade "Littorin-afären", så jag tänker faktiskt blogga om det trots att det är så uttjatat.

Med tanke på att Reinfeldt och polarna tycker att lite övervakning är OK för befolkningen: "Har man inget att dölja så spelar väl lite avlyssning och kartläggning ingen roll?".

Så på samma sätt borde det väl då gälla för våra politiker att: "Har de inget att dölja så skall väl lite grävande från media inte skada".

Visst, Littorin kanske eller kanske inte har begått ett brott som i vilket fall som helst är preskriberat, så jag förstår de som tycker det var ett ojuste drag i valrörelsen att dra upp detta. För det är väl ingen som tror att det är en slump när detta gamla brott råkar avslöjas under almedalsveckan under ett valår?

Men eftersom det rör sig om ett brott mot en lag som Alliansen tycker är superbra och är väldigt stolta över så är det ju trots allt av intresse. Av intresse är ju också Asks "integritetsfrämjande" lag som egentligen enbart hindrar journalister från att kolla politkers ekonomi.

Om nu staten så ohejdat skall få spionera på medborgarna, varför detta motstånd mot att låta den så kallade tredje stasmakten granska politikerna, om de nu mot förmodan skulle börja ta det uppdraget på allvar igen?

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Tack Internet !!!

De senaste dagarna har det varit lite dåliga nyheter kring ACTA.

Någon av parterna som deltar i förhandlingarna ville absolut inte ha någon öppenhet alls, så kommissionen struntade i den näsbränna parlamentet tidigare gett dem i frågan och gjorde hela rasket superduperhemligt.

EU-parlamentarikerna fick lite muntlig info, det var allt. Så det där med att de folkvalda skulle få någon makt via lissabonfördraget var ju bara skitsnack. I EU bestämmer byråkrater i sin lilla klubb för inbördes beundran, parlamentet finns bara för syns skull, för att påskina att EU skulle vara en demokratisk institution.

Tack och lov för modiga människor och för internet, vår kanal för information. Nu är även senaste versionen av ACTA tillgänglig.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Belysning och Stoppljus

I Sverige har vi diverse ivrare i Alliansen som med understöd av övervakningskameraförsäljningslobbyn (säg det ordet snabbt om du kan, he he..) försöker få till kameror på varenda tak, stolpe och skylt, i den falska förespeglingen att "skapa trygghet" och "stoppa brott".

Rent generellt så har undersökning efter undersökning visat att kamerorna inte fungerar och att gatlyktor och belysning ger mycket mer effekt, till ett betydligt billigare pris.

I Kina där det också finns övervakningskameror på varenda pinne ser det ut som att man antagligen skulle kunna rädda en hel del människoliv genom att istället sätta upp lite trafikljus. Kanske en kampanj för "En trafikskylt på varje övervakningskamera" vore något?

Här är ett litet klipp för att demonstrera vad jag menar, en varning dock. Jag skulle tro att folk faktiskt skadas på riktigt i en del av de händelser som är med i filmen.

Trafiken är en riktig fara, till skillnad från de påhittade terrorister och de påhittade farorna på internet som befolkningen "måste skyddas" ifrån.

Men det är väl inte lika sexigt för tidningarna att hitta på rubriker som "Flicka på moped blev tilltalad av okänd", "Bilen en fara för samhället" eller "Många tonåringar har sex i baksätet".

Internetsex däremot, det hör man på namnet är såååååå mycket farligare än annat sex. För med riktigt sex riskerar man bara könssjukdomar, oönskade graviditeter och sådant, men på internet oj oj, där kanske någon skriver något obehagligt meddelande i en privat sexchatt.

Vad tror ni, är internet verkligen så farligt?
Är internet den personifierade ondskan och bitterheten från 30 års inlägg och gamla flamewars i nyhetsgrupper som till sist fått liv och nu aktivt går in för att sabotera samhället?

Eller är internet tvärtom vårt sista försvar och en försäkring mot ondska?

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Föregångslandet Chile

Är det någon annan som finner det oroande att en genomkorrumperad bananrepublik i sydamerika lyckas med konststycket att implementera mer rättvisa lagar för infrastrukturen än vad vår "demokratiska" västvärld lyckats med?

Så står det i en kommentar till ett inlägg Hax publicerade tidigare idag. Man kan inte annat än att hålla med, det finns flera länder där man långsamt försöker bygga upp demokratin och rättssäkerheten och så finns det länder som Sverige där man istället monterar ner dessa.

Chiles parlament har röstat igenom en lag som garanterar nätneutralitet och förbjuder ISP:er att filtrera och blockera trafik, d.v.s precis motsatsen till det som Malmström försöker göra för EU.


Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kina täpper till hålen

Via UNT.se hittar jag att Kina nu går in hårt och stoppar alla microblog-tjänster som tillåter folk att snabbt skicka ut meddelanden till varandra.

Twitter har sedan länge varit blockerat, men det har funnits en uppsjö av "lokala" alternativ, men nu stoppas även dessa. All typ av kommunikation måste helt enkelt kunna övervakas.

Olika människor har olika anledning till varför de går med i eller stöder Piratpartiet, för mig är oron för denna utveckling den huvudsakliga.

Visst, det händer inte nästa år, men om utvecklingen går vidare som den gör nu med hjälp av folk som Carl Bildt och Cecilia Malmström så sitter vi inom 10 - 20 år i samma sits i EU. De rättigheter, när det gäller demokrati och rättssäkerhet, som våra far och morföräldrar kämpade hårt för att bygga upp under många år har gått oroväckande fort att montera ner.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kultur som Kultur

I SvD kan man nu läsa ett inslag med titlen Dataspelskultur är också kultur.

I sak håller jag med den moderate skribenten, dataspel är också kultur och det finns massor av relaterad kultur som rör sig i zonen kring spelande, t.ex. remixer av gammal spelmusik eller annat intressant som rör sig i gränslandet.


Framförallt gillar jag delen med att vara konsekvent. Moms är stöld, men kultur är kultur och det finns ingen anledning att stjäla mer bara för att det är en form av kultur som inte folket hos skattmasen förstår sig på.

Så hellre sänkt moms på datorspel än skatteförmåner för fotbolsspelare.

Men om det gäller att försöka locka en jagad ungdomsgeneration tillbaka till de moderater som blåste dem i förra valet så tror jag att löfte om att skrota IPRED skulle smälla högre.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Inte alls förvånande

Jag läste just ett inlägg på SvD om hur rättsrötan i Sverige sprider ut sig från regeringsrätten.Fredriks Blogg kommenterar också på detta.

I artikeln tar man upp att regeringsrätten ofta och systematiskt avslår rättsprövning.
  Det är förskräckande att Regeringsrätten sätter sig över lagen och vägrar enskilda människor sin grundlagsenliga rätt.
Europakonventionen bortses från regelmässigt, Men inget av detta bör väl egentligen förvåna någon.

Att regeringsrätten uppför sig så är ju tämligen naturligt med nuvarande regering. Beatrice Ask vill ju överhuvudtaget ta bort rätten att få sin sak prövad i högre instans, och de lagar som stiftats senaste mandatperioden har ju inte heller klingat väl med europakonventionen eller FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna. Remissinstanserna har slitit sig i håret då förslag på förslag strider mot Svensk grundlag, utan att regeringen tagit någon vidare notis om detta.

Så man uppträder helt igenom konsekvent, det enda som sticker ut är väl citatet häromdagen då Reinfeldt gällande Littorin påpekar att det är upp till polisen att utreda om något brott begåtts. Då var det å andra sidan en av polarna...

Men om den misstänkte hör till normalbefolkningen, då är misstänkt samma sak som skyldig, och att ge skyldiga prövningstillstånd eller chansen att få sin sak prövad i domstol är ju, enligt sittande regering, uppenbarligen slöseri med skattemedel.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Bara Piratpartiet bedriver IT-politik

En dag försent läser jag på IDG en sammanfattning av almedalen hittils.

Det handlar till största delen om avsaknaden om informationspolitiska utspel, och om att branchen borde kraftsamlat mer för att påverka politikerna.
  Visst. Det finna andra sätt att påverka politiker än att ordna seminarier i Almedalen. Men problemet är att branschen ägnar sig alldeles för lite år åt opinionsbildning generellt sett. Den tycks tro att den klarar sig bra ändå.

  Det är helt uppenbart att så inte är fallet. De politiska partierna, undantaget Piratpartiet, har glömt förra årets tumult kring FRA-debatten. Ingen av de partiledare som hittills talat har berört it-relaterade frågor.
Ofta är det gnäll på att Piratpartiet saknar politik på de flesta områden. Men det hade ju varit roligt om t.ex. IDG då hade dykt ner i detta.

Piratpartiet har mycket riktigt inte glömt FRA-debatten, och i ärlighetens namn har nog inte de andra partierna heller gjort det. De aktar sig helt enkelt väldigt noga för att beröra detta ämne med tanke på att piratpartiet fick 7.1% i EU-valet.

Nu hann Finland före denna gång, men Piratpartiet har i sitt principprogram att internetkoppling skall upphöjas till en samhällelig rättighet, liksom telefon och TV är idag, så när piratpartiet väl är i riksdagen kommer Sverige inte att vara långt efter. Så länge stat och myndigheter använder sig av internet för att sprida information och till och med hänvisar till internet för att hämta och skriva ut blanketter så skall det också finnas fungerande och väl utbyggt internet i hela Sverige.

Egentligen är jag förvånad att inte Internetleverantörerna går in och sponsrar Piratpartiets valkampanj. Piratpartiet är det enda partiet som står för budbärarimmunitet för ISP:er, alla andra partier tycker att det är OK att en ISP är ansvarig för vad kunderna gör.

Piratpartiet har också en politik för bättre utnyttjande av datorkraft i skola och myndigheter, fast då handlar det mest om opensource, så där kan jag däremot förstå om en del företag med proprietära lösningar inte är så positiva. Men å andra sidan finns det ju även många företag som lever på att implementera och ge support på linux och diverse opensource-lösningar. IDG brukar ju dessutom rätt ofta ha den typen av reportage.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Valpejl förtydligande

Jag ser att resultatet av min enkät till valpejl nu äntligen dykt upp på deras site.
Tyvärr hade de utnyttjat sin rätt att här och där editera svaren jag gett på frågorna, men när nerkortningen gör svaret obegripligt så vill jag nog förtydliga.

På frågan om "Vilka tre politiska frågor är de viktigaste för dig att driva?" hade jag som nummer 1 svarat:


1. Att riva upp alla de nya lagar, (Bl.a. FRA och s.k "antiterroristlagstiftning"), som utgår från att sveriges befolkning är fiender som slentrianmässigt skall övervakas och kartläggas.

Det hade förkortats till:
1. Att riva upp alla de nya lagar, bl.a. FRA

Visst förstår jag om svaret var långt o.s.v, men det är ju synd om man framstår som en analfabet.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Även en blind höna

Även en blind höna hittar ett korn.

Även en statsminister råkar ibland säga något sant, fastän kanske i misshugg.

När det gäller att försvara sin före detta minister kan det vara bra att åberopa lite saker som "Oskyldig till motsatsen bevisats" och "Polisen sköter utredningen", fast det kanske bara är den normala befolkningen detta inte gäller för?

I ovan länkade artiklar så kan man se att på frågan om Reinfeldt kan bekräfta att det handlar om ett brott blir svaret:
  - Nej, av det enkla skälet att brott i Sverige utreds och beläggs av det svenska rättsväsendet. Det är den ordning vi har och bör fortsatt ha
Ja, det håller vi med om, men hur rimmar denna uppfattning med privatspaningslagen IPRED?

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Skrattretande

När ett av allianspartierna går ut och pratar om integritet och "privatlivets helgd" är det rent av skrattretande, fast lite åt galghumorhållet.

Personlig integritet.. Är det när man avlyssnas fast man inte är misstänkt för brott? Eller är det kanske när vem man talar med i telefon och mailar till kartläggs? När vad man söker efter på internet kartläggs och sparas eller när våra banktransaktioner skall skickas till USA för analys?

Det vore väldigt kul att få höra allianspartiernas förklaring för vad ordet integritet betyder på nyspråk.
Att öppenhet och frihet på internet betyder filtrering, censur och loggning vet vi redan.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Valpåverkan?

Jag bloggade imorse om hur Ungdomsstyrelsen inför skolvalet tar med SD:s valsedlar, men inte några andra uppstickarpartiers. Det känns som att jag vill förklara lite mer varför detta är något att reagera på.

Om man försöker efterlikna riksdagsvalet så att eftersom SD får sina valsedlar utskickade i riksdagsvalet kommer de med i skolvalet så förstår jag mycket väl bakgrunden. Jag tycker dock det är fel, av flera skäl.

Till att börja med borde väl skolvalet relatera till förra skolvalsresultatet, inte förra riksdagsvalsresultatet.
Om man faktiskt tog hänsyn till förra valresultatet så hade i alla fall detta val spelat någon typ av roll och inte enbart varit ett experiment där elever får lära sig att stoppa papper i kuvert.

Men beroende på vad Inger Ashing menade när hon sade:
  Hon vill att skolvalet ska vara så likt riksdagsvalet som möjligt.
Så kan det finnas ett större problem. Menar hon att efterlikna att SD får sina valsedlar distribuerade, eller menade hon att de vill efterlikna det förväntade valresultatet? I så fall är det ett försök att påverka eleverna att rösta på ett visst sätt.
Nu tror jag ju inte det senare eftersom de faktiskt verkar vara för att låta eleverna rösta som de vill, vilket tydligen inte vissa skolor vill.

Men det jag oroar mig för med detta är att om SD får fler röster än Piratpartiet så kommer tidningarna att ta upp det, om det blir tvärtom kommer det att tigas ihjäl. Precis som i denna artikel, där det i brödtexten svepande nämns att Piratpartiet hade bättre resultat förra gången, men i slutet av artikeln dyker det upp lite fakta om hur många procent SD hade förra gången. Det är alltså viktigt att SD fick 4.32% i förra skolvalet att Piratpartiet hade 19.1% i samma val nämns inte.

För SD får i år vara med i media på i stort sett lika villkor även om de fortfarande spelar ut martyrkortet lite då och då.

Mantrat i media verkar vara Riksdagspartierna och SD, Riksdagspartierna och SD. SD eftersom Media har beslutat sig för att göra dem till årets utmanarparti, frågan är varför...

Mvh

/J-O

Tags: ,


Ungdomsstyrelsen vill se SD i riksdagen

Hur annars kan man tolka att man väljer att inför skolvalet distribuera valsedlar för Riksdagspartierna och SD, men inte för Piratpartiet.
  Trots att Piratpartiet blev större än Sverigedemokraterna förra skolvalet får de alltså inga valsedlar utkörda. Men ungdomsstyrelsen lovar att eleverna ska få information om hur de ska kunna rösta på dem ändå.
I och för sig är det väl tämligen enkelt att skriva Piratpartiet på en blank valsedel, men det är enklare att stoppa i en färdig valsedel i kuvertet, så det lär väl finnas en stor risk att SD då växer och PP minskar i skolvalet vilket lär slås upp stort i tidningarna.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Piratpartiet Chans på 60%

Igår var en av de mer positiva nyheterna att SIFO gav Piratpartiet en chans på 6% av väljarna. Men idag ser det faktiskt ännu trevligare ut.

Ledarsidan i SvD slår stort upp att 6 av 10 väljare säger sig vara liberala. Detta är ju underbara nyheter för Piratpartiet som trots allt är det enda liberala alternativet i årets valrörelse.

Inte undra på att blockstyrd media inte ger Piratpartiet mer utrymme än de absolut måste, detta var säkerligen inte nytt för de andra partiernas valstrateger.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Nu seglar vi in i riksdagen

Äntligen vågar en tidning visa en undersökning som nämner Piratpartiet. Inte en opinionsundersökning som särredovisar PP eller så, men det är i alla fall en undersökning ifrån SIFO.

6% av de tillfrågade kan tänka sig att rösta på PP, det är rätt bra. Runt EU-valet visade samma undersökning 7% och vi fick ett valresultat på 7.1%.

SIFO gör relativt djupgående undersökningar via tjocka brev, medan de flesta rena opinionsmätningarna görs via telefon, enbart till fasta abbonemang. Den grupp där Piratpartiet har starkast stöd har väldigt ofta enbart mobiltelefon och inget fast abbonemang om man inte behöver det för sin internetkoppling. Så delvis får man räkna med ett resultat som är lägre än verkligeheten där.

Det är dock ett problem med låga opinionssiffror i mätningarna eftersom vissa fortfarande tror att deras röst är bortkastad om partiet de röstat på inte kommer in i riksdagen.

En undersökning som säger att PP ligger under 4%-spärren riskerar att skrämma bort väljare av denna typ, medan en mätning som säger att PP ligger över den istället drar igång en positiv spiral.

Men till alla dem som står och vacklar:
Om man inte röstar på ett parti bara för att det är litet, hur skall det då växa?
Vad är mest bortkastat, en röst på ett parti vars politik du gillar, men som inte kom in, eller en röst på ett parti du egentligen inte håller med?

Efter valet kommer alla partier att analysera valet från varenda håll och vinkel som finns, inte bara en men flera gånger. Även om Piratpartiet mot förmodan inte kommer in så kommer man att fundera över varenda röst på piratpartiet. Hur skall vi göra för att locka dessa väljare nästa gång?

Även i detta fall är piratpartiets fokusering på ett fåtal frågor en styrka.

Om undersökningarna visar att si och så många procent flyttade från S till MP så säger det inte så mycket om varför. Men en som röstat på Piratpartiet anser uppenbarligen att de frågor Piratpartiet driver är viktigare än alla andra. Så analysen och rekommendationen till partiledningen kan bara bli en enda: "Vill ni locka dessa väljare måste ni driva integritetsfrågorna, och visa i handling att ni gör något"

En röst på piratpartiet är en röst mot något av de partier som bryter sina vallöften men aldrig levererar.

En röst på piratpartiet är en röst på integriteten och rättssäkerheten vare sig Piratpartiet kommer in i riksdagen eller inte.

En röst på Piratpartiet kommer att ge effekt, på ett eller annat sätt.

Om du vill rösta på Piratpartiet men känner dig osäker på grund av det opinionsläge som tidningarna (Som samtliga hör till ena eller andra blocket, där vi inte är med) rapporterar, så är lösningen inte att rösta på något annat. Lösningen är att rösta på Piratpartiet och se till att alla dina vänner också gör det.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Välkomna ombord

Enligt artiklar i SvD och DN ser det mörkt ut med väljarlojaliteten för riksdagspartierna, en stor del av väljarkåren är beredda att överge de maskätna och sjunkande skeppen.

S, liksom C och KD, har en stor andel som är beredda att fly. Folkpartiet har fortfarande en chans att locka liberaler, men då de liberala värderingarna sedan inträdet i Alliansen bara finns på papperet lär dessa väljare i så fall bli lika besvikna som de som lurades att rösta på M i förra valet.

Att unga röstar enligt sin övertygelse och inte enligt "Så har jag alltid röstat" uppfattas av gammelpartierna som ett problem, då de alltså förr eller senare måste börja agera istället för att lova. De ser inte samma problembild som de unga, utan projicerar sina egna problem på dem och kommer med lösningar därefter.

Då blir det tyvärr också lösningar av typen tippex på skärmen, vilket säkert görs i all välmening för den som lever på skrivmaskinsåldern, men likafullt irriterar den som får sin 24" LCD skärm förstörd.

Så till alla er som funderar på att överge skeppet, ta steget över kanten nu. Vattnet är varmt och vi har en Livbåt som är beredda på att plocka upp er till vår fina nya skuta där träet vare sig är maskätet eller ruttnar inifrån i smyg.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Rösta Pirat FTW

Äntligen är den officiella musikvideon till Vote 4 Pirate färdig !!!

Verkligen en låt som fastnar, kommer att spelas mycket i sommar.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Valfläskpartiet

Vänsterpartiet använder sin dag i solglansen till att byta namn för en dag. Välfärdspartiet vill man kalla sig. Ja, floskler och misslyckade utspel börjar det bli gott om i Almedalen.

Valfläskpartiet är väl ett annat tänkbart namn som börjar på V, även om detta utspel var ovanligt tomt på löften, mest prat om visioner. Visioner som är lika fina som Reinfeldts ord om: tro på människan, frihet, ansvarstagande, marknadsekonomi och rättstat.

Det vill säga tämligen innehållslösa, ord som för talaren inte har en mening.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Alla grötar ihop sig på mittfältet

Hos tokmoderaten läser jag en trevlig beskrivning av det politiska läget i Sverige. Alltså beskrivningen är trevlig, inte läget som sådant.

Jag ser för övrigt att vi är ungefär lika gamla och haft ungefär samma upplevelser av politiken
  Jag revolterade mot en socialdemokrati som jag spydde på, i all sin maktfullkomlighet och i sin skeva syn på hur Sveriges välfärd bäst byggdes. Det jag revolterade mot för lite mindre än 30 år sedan är i dag mångt och mycket den politik som de nya moderaterna anammat 30 år senare.
Då uppenbarligen med skillnaden att Tokmoderaten av någon anledning ännu inte gett upp på partiet och flyttat politiskt till piratpartiet.

Men det som gav en lite trevlig touch till denna läsning var fotbollsanalogierna:
  I dag, när valrörelsen 2010 står för dörren så vill i princip alla utom Lasse Ohlys bångstyriga parti finnas på mittplanen för att försöka sno åt sig den boll som väljaren driver framför sig.
För visst är det så, men framförallt visar detta på hur förlegad höger-vänsterskalan är idag. En hög partier har klumpat ihops sig i mitten, KD står och surar i en högerbacksposition, Ohly står på vänsterkanten och hojtar om att Sahlin skall passa bakåt till honom. Bara Piratpartiet jobbar framåt istället.

Mvh

/J-O

Tags: , , Fotboll


Slappna av så gör det mindre ont


Det är val i höst, tar ni inte chansen då får ni vänta 4 år till, med Ask eller Bodström.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Remixkultur FTW

Trots att man pussar upphovsrättslobbyn, som det är så synd om, drar man sig inte för att sno lite bra idéer av konkurrenterna. Nu tänker Moderaterna använda en Socialdemokratisk valaffisch.

Tja, det är väl bra att man inte bara hittar på fina floskler om påhittade principer utan även försöker något annat. Trots allt har ju Reinfeldt sagt att de vill bli de nya Socialdemokraterna.

Kan man kopiera Bodströms integritetskränkande politik så kan man väl lika gärna även kopiera sossarnas valafficher. De två mittenpartierna S&M bedriver ju trots allt samma politik där de vill fängsla och piska den svenska befolkningen till lydnad. Den totalitära polisstaten skall införas och befolkningen förväntas böja sig framåt och ta emot.

Genom skapandet av Alliansen och de rödrödgröna så förvägras befolkningen i stort några andra alternativ än S&M, lydpartierna räknas ju inte desto mer. De enda partier som alltså inte ingår i den politiska kartellbildningen med syftet att minska befolkningens valfrihet är PP, F! och SD.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Bahhh, facebook eller öl?

Vilket är det största "säkerhetshotet" facebook eller öl?

Bland sina misslyckade artiklar för att demonisera nätet och sociala medier publicerar nu SvD ännu en tankevurpa. Enligt något företag som tjänar pengar på att skriva ihop policydokument så är "Sociala medier säkerhetshot" :
  Att anställda twittrar eller uppdaterar statusen på Facebook kan innebära en säkerhetsrisk för företagen. Trots det saknar många arbetsplatser riktlinjer för användandet av sociala medier.
Vilket naturligtvis är barnprat.

Jag har jobbat med säkerhet på flera IT-företag och även en gång skrivit säkerhetspolicyn för ett tämligen stort sådant.

Det finns inte ett enda företag i IT-branchen som anställer någon med mindre än att de skriver under ett antal papper om hur man hanterar konfidentiell information och så vidare. På min senaste arbetsplats var man till och med tvungen att årligen gå in i en databas och på nytt läsa igenom och försäkra om att följa bolagets riktlinjer om detta.

Det behövs ingen speciallagstiftning om sociala medier, det är inte mer OK att sprida företagsinformation på facebook eller twitter än vad det är att snacka skit och läcka saker om firman över en öl med polarna på fredagskvällen. Men jag tror nog att betydligt fler saker läcker över en öl eller två än vad det gör på sociala media med loggning och spårbarhet.

Men "Öl en säkerhetsrisk" kanske inte smäller lika bra som nyhet, särskillt inte när det närmar sig 30 grader i skuggan?

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Ask inte ensam

Tydligen är Beatrice Ask inte den enda som bestämt sig för att maximera skadan innan folk hinner rösta bort dem. Jag ser via Lake och Rickard Nordin att Moderaterna i Göteborg vill ge polisen rätt att visitera vem som helst utan någon som helst misstanke.

Är inte det ganska passande när sedan Reinfeldt går ut i DN och skriver:
  Moderaterna är ett parti som bärs av värderingar. Vår utgångspunkt tar vi i en tro på människan, frihet, ansvarstagande, marknadsekonomi och rättstat.
Sedan slänger han förståss in en liten brasklapp:
  Vi är samtidigt tydliga med att värderingar alltid måste möta verkligheten och svara upp mot människors upplevda problem för att få verklig tyngd.
Vilket säkerligen försöker få det att framstå som att det finns en motsättning mellan integritet och trygghet, men egentligen alltså betyder:
  Någon skrev några ord om integritet på ett papper en gång, men vi är tydliga med att värderingar och verklighet inte är samma sak och att vi helt struntar i folks integritet och rättigheter.
Att vi har en justitieminister som inte kan stava till rättssäkerhet visste vi redan, nu har vi beviset på att vi även har en statsminister som inte kan stava till rättsstat.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


En kopia kan vara bättre

Tokmoderaten skriver just att "EN KOPIA ÄR ALLTID SÄMRE ÄN ORGINALET...", det vill jag inte alls hålla med om. En digital kopia är exakt likadan som originalet, det var bland annat det som föranledde problem med lagstiftningen på 80-talet, efter att ha kopierat en diskett hade man enligt definition två original.

En kopia kan vara annorlunda, men ändå vara överlägsen originalet. En DVD med 5 minuter reklam och anklagande av sina kunder medan fjärrkontrollen inte fungerar är enligt mig klart sämre än samma film på .avi-format, även om det har förlorats bildinformation i konverteringen.

Denna lilla kopia av mig skulle jag hävda är mycket bättre än originalet då originalet börjat förfalla och inte längre är lika snabb på att lära sig nya saker.
En Piratkopia

Fast nu handlade naturligtvis inlägget om politiska partier, och då är jag böjd att hålla med, även nu när man gömmer Ask så är "Nya Moderaterna" med sitt nyspråk, mycket sämre än vad Moderaterna var.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


symptomatisk feghet

Av någon anledning så verkar de som kritiserar piratpartiet låta bli att ta emot kommentarer. Tydligen så vill man inte ha sina inlägg kommenterade då man vet med sig att de argument man haft är dåligt underbyggda.

Netopia och antipiratbyråns så kallade bloggar där de ibland sprider lite lögnaktig statistik klippt ur sina sammanhang är väl praktexemplet.

Idag läser jag hos livbåten hur Andreas Ekström i sydsvenskan påstår att Piratpartiet ljuger om sin politik, en politik han inte verkar förstå, eller snarare medvetet själv ljuger om. Andreas råkar ju vara en känd antipirat så jag har svårt att tro att han vid det här laget verkligen inte förstår, utan det hela gäller ju att komma med en billig poäng som motståndaren sedan inte kan säga emot.

Själv sitter jag sedan ett dygn och väntar på att min kommentar på Lars-Ericks blogg skall gå igenom modereringen. Jag tror nämligen han missbedömer det hela. Nu påstår han sig å andra sidan sympatisera med oss, så jag väntar och ser om han återkommer efter helgen och släpper igenom kommentarer.

Jag är dock faktiskt förvånad över hur få det varit som sågat just den här iden av Rick. Normalt brukar det ju komma ett dussin SD troll och en fem-tio hatbloggare så fort han säger något. Kanske utspelet var så pass lyckat att de verkligen inte vill att det sprids till de 18% av den svenska befolkningen som nu fildelar.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Paragrafryttare

Är det inte Försäkringskassan så är det biljettkontrollanter. Tydligen slängde de av en 13-åring från tåget då hon på grund av batteribrist inte kunde visa upp sin SMS-biljett.

Smart va, släng av en 13-åring på fel station, särskillt när man just konstaterat att mobilen inte fungerar, så att hon inte kan ringa någon och berätta. Precis sånt ansvarstagande man som förälder blir glad av att höra, eller hur var det nu?

Mvh

/J-O

Tags: ,


Mer övervakning med båda blocken

Rick är publicerad i en debattartikel på SVT.se, rätt trevligt att se att vi inte är ignorerade där som vi först var, t.ex. i valpejlen.

Jag gillar vissa av formuleringarna som t.ex:
  Vi lämnar politikens röstmaximerande mittfält till de andra partierna. De får lova åtgärder mot ungdomsarbetslöshet, skattetryck eller klimathot.
Särskillt i ljuset av den här fina artikeln i SvD.

Där slås det fast att utspelen om ungdomsarbetslöshet inte alls handlar om ungdomarna eller deras röster. Det är frågan om att locka pensionärsrösterna. För Naturligtvis vill pensionärerna att deras barnbarn skall ha försörjningen tryggad.

Tyvärr gör de nog sina barnbarn en otjänst. Piratpartiet är det största partiet bland ungdomarna, men med hjälp av pensionärernas oro riskerar precis den politik de unga inte vill ha, att införas.

De gamla partierna kommer att införa mer övervakning och fortsätta göra ingrepp i rättssäkerheten och den personliga integriteten.
De kommer däremot inte att satsa på informationsteknologi och nya/moderna jobb, för de sitter kvar i tänket från brukssamhället.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


En Folkpartistisk Smygpirat

Till frukostkaffet läste jag idag en trevlig insändare i Sundsvalls Tidning. 100% Piratpartipolitik från början till slut, så jag var lite förvånad när Piratpartiet inte nämndes i texten och den inte var underskriven av någon lokal funktionär eller aktivist.

En snabb koll visar att det är en liberal bloggare och kandidat för folkpartiet i kommunlavalet som står bakom. Det uppskattas klart att dessa värderingar finns kvar ute i landet även om partiet ifråga inte står för denna politik.

Naturligtvis är insändarförfattaren medveten om detta då han inte heller skrev under i egenskap av Folkpartist, så vi får se om vi kan göra en deal.

Jag röstar på honom i kommunalvalet om han röstar på mig i riksdagsvalet.

Mvh


/J-O

Tags: ,


Fler piratflaggor till segelbåtar

Utifall någon nu missat det så vill jag slå ett litet slag för Marie och Egil's lilla segeltur längs med västkusten. Befinner ni er vid rätt kust tycker jag ni skall passa på att träffa dem.

Syftet med seglingen är naturligtvis att göra reklam för partiet och det skall delas ut flygblad och giveaways i hamnarna. Om det blir pennor, knappar, väskor badlakan eller piratflaggor som andra seglare kan sätta på sina båtar beror helt på er.

De måste få lite hjälp med pengar att köpa giveaways.

Sharing is caring, jag skall sätta in pengar till några stora flaggor, tänk vad fint med en stor piratflotta som seglar runt med lila flaggor slåendes i vinden.

Har du råd att avvara en hundring eller två kan det bli väldigt fin reklam att dela ut lite flaggor till seglare.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Så var det minsann.

Så, nu har jag som utlovat borrat ner näsan i paragrafer, och skulle vilja hävda att morgonens utspel av Piratpartiet faktiskt har en god chans att fungera.

Regeringsformen 4 kap 8 §:
  8 § Ingen får väcka talan mot den som utövar eller har utövat uppdrag som riksdagsledamot eller beröva honom friheten eller hindra honom att resa inom riket på grund av hans yttranden eller gärningar under utövandet av uppdraget, utan att riksdagen har medgivit det genom beslut om vilket minst fem sjättedelar av de röstande har förenat sig.
  Misstänkes riksdagsledamot för brott i annat fall, skall bestämmelser i lag om gripande, anhållande eller häktning tillämpas endast om han erkänner brottet eller har tagits på bar gärning eller fråga är om brott för vilket ej är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år.
Jag såg en kommentar hos Anna Troberg om att det finns mycket starkare begränsningar nämnda i lagens förarbeten, men jag har inte lyckats hitta en online-länk till dessa för läsning. Men egentligen spelar det ingen som helst roll.

Sverige har en lagstolkningstradition att fästa stor vikt vid detaljerade förarbetsuttalanden, men denna tradition håller delvis på att holkas ur på grund av de lagar som dimper ner via EU. Sedan är det just en tradition och inget tvingande..
  Enligt RF 11:2 får ingen myndighet, ej heller riksdagen, bestämma hur domstol skall döma i det enskilda fallet eller hur domstol i övrigt skall tillämpa rättsregel i särskilt fall. RF 11:7 stadgar att ingen myndighet, ej heller riksdagen eller kommuns beslutande organ, får bestämma hur förvaltningsmyndighet skall i särskilt fall besluta i ärende som rör myndighetsutövning mot enskild eller mot kommun eller som rör tillämpning av lag.
Så en domstol kan troligtvis ta hänsyn till förarbetena men är långt ifrån tvungen att göra detta, de skall följa lagens bokstav som den står.

Jag betvivlar dessutom starkt att det som kommentaren nämner skulle vara så enkelt att få 5/6 av riksdagen att rösta för ett åtal, då det här är frågan om ett tillfälle då Piratpartiet sitter i riksdagen och alltså har en vågmästarroll.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Politisk Immunitet?

Jag trodde mig vara rätt insatt i det Svenska lagrummet, men att politikerna tydligen inte kan åtalas för saker som sker på arbetstid var något nytt. Jag trodde statschefen (Kungen) var den enda som var undantagen.

Det skall bli väldigt intressant att höra vad t.ex. Juristen, har att säga om denna tolkning. Själv ställer jag mig smått skeptisk men skall genast sätta mig att lusläsa texten.

Om detta är en korrekt tolkning så är idén att driva TPB ifrån riksdagen väldigt bra, själv kanske jag då sätter upp en DC-hub därinne med syfte att chatta och sprida information/dokument från riksdagen när jag kommit in.

Men jag är generellt negativ till iden att politiker skall ha den typen av skydd. Att Ask gör det svårare att utreda politiker och kolla deras ekonomi är illa nog.

Men den som lever får se, idén var i alla fall ganska roande.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Falsk trygghet kräver mer övervakning

Alliansen, går nu ut hårt och vill ha ltie svar av de rödgröna i en förhoppning att skapa lite sprickor i fasaden. Då jag tycker hela idén med att kohandla fram partiblock före valet och därmed minska väljarnas makt är förkastlig önskar jag dem all lycka med den detaljen.

Däremot så är det så att man vill kräkas på detta envisa tjat om "trygghet".

Man ger hela tiden en bild av skenande brottslighet och att riskerna ökar, när undersökningarna visar att det faktiskt går åt andra hållet. Folket skall skrämmas med program som efterlyst och krigsrubriker i tidningarna, så att man kan få stifta lagar fritt bara man skyller på ett eller annat hot.

Påhittade terrorhot används för att stifta lagar om övervakning och avlyssning.
Påhittade hot "på stan" används som skäl att införa "strängare straff"
Påhittade fakta om droger används som skäl att drogtesta och kroppsbesiktiga barn.

Jag skulle känna mig mer trygg om lagstiftningen återställdes till hur den såg ut för en 15 år sedan. När rättssäkerheten och inte effektiviteten var den bakomliggande tanken. Den trygghetsökningen vore mycket mer värd än de miljarder till polisen som nu Alliansen skryter om.

En liten påminelse bara, ni kommer inte alltid att vara i den lilla priviligerade klicken, förr eller senare så kommer ni att bli tvugna att leva i det samhälle ni skapar.

För en obehaglig sanning är att den ungdomsgeneration ni trackaserar idag kommer att vara vuxna när ni sitter på ålderdomshemmet och behöver samhällets hjälp.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Du måste vara frisk för att orka vara sjuk

Det kommer fram fler och fler riktigt skrämmande historier om hur lagar och regler får Försäkringskassan att agera. Dagens artikel i DN tar nog priset, FK ifrågasätter rätten till assistans till en man som saknar armar och ben.

Inte bara ifrågasätter de den grundläggande rätten, de vill även ha sina kränkande papper ifyllda av honom. Så han måste skriva ner precis allt han behöver hjälp med och hur mycket tid det tar.

Tänk dig själv om du inte kunde göra nåt alls utan hjälp, och du blir ombedd "Var god detaljplanera alla dina aktiviteter för resten av året och fyll i här. Specificera allt du tänker göra och tala om hur många minuter varje aktivitet tar." Samtidigt vet du att det du inte skriver upp på den här listan blir inte gjort i år.

  – De vill veta exakt hur många – och långa – toalettbesök jag gör varje dag. Jag blir väldigt irriterad, ingen människa kan väl veta hur många gånger man kommer att gå på toa under en dag? Och det ska dessutom få avgöra min rätt till personlig assistans?


Det finns för mycket krångliga lagar i Sverige idag, som myndigheter kan gömma sig bakom.

Slå ihop Försäkringskassan och socialtjänsten till en myndighet så att ingen kan falla mellan stolarna, se till att det grundläggande direktivet de får är att folk inte skall fara illa, inte att till varje pris följa en lagstiftning deras egna internutbildare erkänner de inte förstår.


Mvh

/J-O

Tags:


Ask poesi

Härmed utlyser jag i mitt kommentarsfält en tävling i att skriva dikter och/eller limericks om tant gredelin.
Kan ju bli en bra bok så småningom...

Och naturligtvis, obegränsat antal inlägg per deltagare.


Här går startskottet:

20:e september

Valvakan blir en spännande grej
skall allt kampanjande lönat sig?

Skall Ask som ej varit snäll
äntligen på fingrarna få smäll?

Det får bli vårt svar
I september blir det så

Om Reinfeldt vill sitta kvar
så måste Ask nog gå


Mvh

/J-O

Tags: ,


Ask's Sverige, det nya Kina

Läser i sammanställningen över alla fina nya lagar som träder i kraft idag att "Brottslingar ska betala för urinprov som tas på dem i brottsutredningen."

Det ger definitivt lite känsla av Kina där man skickar räkningen för kulorna till den avrättades familj.
Normalt sett så skall man under en utredning inte behöva hjälpa till med att sätta dit sig själv. Att själv punga ut för diverse prov som man knappast har intresse av själv är högst tvivelaktigt, "Du har rätt till att få en offentlig försvarare utan kostnad, du får däremot betala för åklagarens jobb", låter som något bara Beatrice Ask kan ligga bakom.

Att ändra preskriptionstiden retroaktivt är väl heller inget som jag tycker man borde få göra, även om det inte finns något juridiskt hinder för det.

Att överhuvudtaget ändra på saker retroaktivt är att vandra på en väldigt tunn knivsegg.
Särskillt med tanke på att jag inte är alls övertygad om att föresatserna som kantar vägen till det helvete vi är på väg mot verkligen är goda... Denna gång var det hur länge man får utreda brott, nästa gång kan det lika gärna vara färgen på mjölet.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Säkerhet får kosta

Säkerhet får kosta hur mycket som helst, både i pengar och ingrepp i folks privatliv. Man kan slösa bort miljarder på att övervaka folk, kartlägga dem, nakenskanna dem och spela in deras samtal ombord på flyget. Allt för att avstyra ett påhittat terrorhot.

Rättssäkerhet därremot får absolut inte kosta ett dugg.
Att några oskyldiga åker in av bara farten är smällar man får ta.

Beatrice Ask kör sitt race på att försöka montera ner rättssäkerheten så fort det bara går och gärna med flera utspel i veckan. För ett tag sedan hade hon idén att Åklagare skulle få döma ut fängelsestraff utan att behöva dra det hela genom en domstol, för att inte använda rättsmaskineriet i onödan.

Det skulle alltså räcka med att man lyckades lura eller hota någon att erkänna så kan straff utdelas utan dom.

Nu har hon kommit ut med plan B, utifall riksdagen för ovanlighets skull skulle råka fälla något av hennes vansinniga förslag. Att få överklaga en dom skall inte vara någon självklar rättighet. Då kan man spara lite pengar även där.

Man inser lätt att när en åklagare väljer att överklaga har denne per definition en anledning att få saken prövad i högre instans. Den anklagade däremot som då antagligen har funnits skyldig i tingsrätten (och då uppenbarligen är en skurk) måste ansöka om rätten att få överklaga, vilket lär avslås tämligen slentrianmässigt.

Hur kan jag säga det?
Jo, om målet skall vara att spara pengar genom att minska antalet överklaganden, kan personerna som skall ge tillstånden att överklaga knappast ha några andra instruktioner än att försöka avslå så många som möjligt. De skall ju till att börja med tjäna in den overhead-kostnad de själva skapar.

Förutom rena besparingsskäl måste man ju även tänka på att man inte skall vara så himla nogräknade... Om man nu skall låta tullen beslagta saker som "ännu inte är olagliga" så kan väl Polisen få gripa lite folk som "ännu inte begått brott", så kan åklagaren få sätta dem i fängelse när det "ännu inte varit någon rättegång", så blir allt mycket smidigare, för att inte tala om billigt.

Fast det är klart, när Ask och hennes kompisar tittar på "rätts"-systemet i USA för att få inspiration på hur man gör saker lite snabbare och billigare har de kanske missat detaljen att deras metod ofråkomligen leder till överfulla fängelser. Och i Sverige är en fängelseplats väldigt dyr, i alla fall än så länge.

Tur det finns skattebetalare som kan betala för precis alla dumheter man hittar på, annars hade man varit tvungen att göra konsekvensutredningar och faktiskt räkna på kostnader innan man gör en "kostnadsminskning" som gör saker dyrare.

Piratpartiet till riksdagen, för ett rättssäkert samhälle.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


RSS 2.0