Fel frågeställning

Expressen har en artikel om Genmodifierade grödor.

Det är mycket prat om hur genetiskt material kan sprida sig till vilda varianter och eventuella risker med detta. Dock ser jag att man missar en rätt viktig frågeställning, nämligen patentfrågan.

Ja växter har en förmåga att korsbefrukta sig, kanske inte nödvändigtvis med vilda växter, men troligen med icke GMO varianten på grannens åker. Kommer vi då att få samma problem som i Indien där Amerikanska storföretaget Monsanto stämmer småbrukare för att den gröda de odlar har "spår av deras patenterade gröda i sig", vilket knappast är dessas fel då vind och insekter bryr sig tämligen lite om patentregler när de flyttar pollen från en planta till en annan.

Bråket om GMO borde inte vara om huruvida det får odlas eller inte. Först och främst måste vi se till att patent på liv, biologiska processer och dna-sekvenser blir olagliga överallt.

Om jag köper en påse sockerärtor från Impecta eller Bröderna nelson och låter min dotter plantera längs med garageväggen, så kan jag ta de sista ärtskidorna och torka, och behålla fröna som utsäde till nästa år. Det skall gälla även om fröpåsen kommer från Monsanto.

Genom att laga patentsystemet och se till att det fungerar som det ursprungligen var tänkt kommer GMO att bli ett mycket mindre hot, och det blir mindre risk att enbart GMO gröda kommer att finnas som utsäde. Om vi inte gör något åt det så kommer genbanken på Svalbard verkligen att bli vårt sista hopp när första bästa sjukdom slår ut en hel gröda av genetiskt identisk gröda.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kommentarer
Postat av: LinaLj

Detta ämne tas upp på ett bra sättet i dokumentären Food Inc (http://www.imdb.com/title/tt1286537/) från 2008. Där visar man bland annat hur Monsanto ger sig efer amerikanska bönder som väljer att använda traditionella grödor i stället för deras genmodifierade. En film som är värd att ses.

2010-07-30 @ 21:52:32
URL: http://pippiipirat.wordpress.com
Postat av: Loke

Det blir svårt för dig att ta undan utsäde till nästa år med en påse från Monsanto. Deras utsäde ger allt som oftast steril avkomma.Men rent generellt gäller inte patent för privat bruk, så odla på!

2010-08-02 @ 12:41:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0