Men varför står vi då i den här djungeln?

Uttalandet ovan, från en chipsreklam där huvudpersonerna står i en potatisåker, kommer osökt upp då jag läser om att penningtvätt inte är brottsligt i Sverige idag och inte heller kommer att bli det de närmaste åren.

Om det inte är brottsligt, varför har man då infört en massa regler (som bankerna dessutom misstolkar), så att man nu måste visa legitimation för att sätta in pengar på ett bankkonto?

Varför skall det inte längre vara möjligt att betala biljetter och småtjänster med SMS från oregistrerade telefonkort?

Massvis av de mystiska åtgärder som införts de senaste åren har varit till för att försvåra penningtvätt. Men om nu detta inte ens är olagligt, är det då logiskt att införa en massa regler som gör livet svårare för medborgarna?

Varför har man ens en artikel och funderingar om att "polisen missar pengatvätten"? Varför skall polisen utreda saker som inte är brott? Borde man inte istället satsa resurserna på att komma åt själva brotten som genererar pengarna än de senare leden där pengarna förbrukas?

Att företagare skall behöva ställa sig frågan om kunden har tjänat ihop pengarna på laglig väg och "ange" denna känns som ytterligare ett stort kliv mot ett otrevligt angiverisamhälle, där alla alltid skall vara misstänkta.

Mvh

/J-O

Tags: ,


En ren sanning

IDG har ett par artiklar gällande IT-driften på FBI och CIA.

I den sistnämnda finns ett uttalande från CIA:s CIO, en underbar uppenbarelse av sanning och samtidigt en förklaring till varför FRA-lagen aldrig borde ha röstats igenom.
    "Data som inte används är inget värda"
Det gäller alltså nödvändigheten att dela data med andra.

För visst är det väl så? Det är ingen idé att samla in data om man inte tänkt använda det.
Vi vet att alla databaser läcker.
Vi Vet att FRA vill sälja data, de har ju till och med lagstöd för att göra det.
Vi har sett att datalagringsdirektivet används hej vilt och utan urskiljning.

För visst är det så, att när datat väl finns där så är det en mänsklig impuls att man ju måste använda det till något, det måste göra nytta.
Då har vi plötsligt gått från att spara "För det kan vara bra att ha" till "Vi har det så vi måste använda det".

Är du inte skäligen misstänkt för brott skall ingen avlyssna dig och kartlägga dig. Sådan information skall aldrig skapas, för när den väl finns så kommer den ovillkorligen att användas.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Skatt men på vaddå?

Läste just en notis om en rapport som kräver en fettskatt, för att kompensera samhället för vården av överviktiga.

Det som inte någonstans i artikeln framgår är hur en sådan skatt är tänkt att fungera. Det står förhoppningsvis i rapporten om man kan få tag på den. (länk mottas gärna).

Vill han beskatta fet mat, (som inte gör dig fet), eller är det socker och kolhydrater som skall bli dyrare? I det senare fallet lär det bli ramaskri, då detta är det som räknas som baslivsmedel. I det första fallet kommer det att ge motsatt effekt, gör den nyttiga maten dyrare och se fetman i samhället breda ut sig ännu mera.

Är det istället så att rapportskrivaren tänkt sig att feta människor skall betala en extra skatt, kanske beroende på bmi, lär det nog också räknas som någon typ av diskriminering. I så fall vore nog det bästa att helt enkelt bestämma att följdsjukdomar beroende på fetma inte omfattas av den allmänna vården, men jag tvivlar på genomförbarheten även i en sådan lösning.

Så det vore intressant att se hur en sådan skatt skulle se ut och hur man tänkt sig att införa den utan att bli lynchad.

Mvh

/J-O

Aliens på dagis

Lite ledsen blir man ju när man läser nyheterna. Det finns en girig utomjordlingskult som tror att alla människor är besatta av spöken efter rymdvarelser som, en gång i tidernas gryning, av någon anledning lastades av i vulkaner på jorden och atombombades från omloppsbana. Av någon anledning tillåts denna samling människor bedriva dagisverksamhet.

Hur länge dröjer det innan barnen får veta att det kryper omkring en massa små otrevliga rymdvarelser i dem och deras föräldrar som förvirrar dem och får dem att ta dumma beslut?

Den sammanslutningen har fått sitt trossamfund registrerat i Sverige, kopimisterna fick det inte...

Nu skulle jag inte beteckna mig själv som kopimist, men jag har klara sympatier för deras sak, och tycker den är oändligt mycket mer trolig än den dåliga sci-fi berättelsen som scientologkyrkas medlemmar luras att köpa i bitar.

Mvh

/J-O




Förtroendet ökar... NOT

Ser på Svt.se att det blir lite rockad på posterna i Obamas administration.

"Försvars"ministern avgår och ersätts av nuvarande CIA-chefen, som tydligt motsatt sig att justitiedepartementet skulle undersöka CIA:s användande av tortyr.

Posten som CIA-chef skall istället tillfalla nuvarande chefen för de militära insatserna i Afghanistan.

Jag ser inte direkt utnämnandet av ny "försvars"minister som något tecken på att övergreppen kommer att minska eller att problem som uppdagas kommer att utredas.

Inte heller lär väl den som idag är ansvarig för övergreppen i Afghanistan borga för att CIA:s metoder kommer att ändras till det bättre.

Mvh

/J-O




Breathe, smile and go slowly

Remember - the road to success is always under construction.

Just nu pågår ju medlemsmötet för fullt.
Jag skulle vilja komma med några uppmaningar till alla som deltar.

1. Skynda långsamt
2. Fundera en extra gång
3. Slappna av
4. Om det inte är trasigt, försök inte fixa det

Medlemsmötet är långt, det finns gott om tid att fundera, så läs igenom din meningsmotståndares förslag igen, det kanske ligger någonting i det trots allt, om du bara kommer med några väl genomtänkta förbättringsförslag.

Om vi inte utvecklas stannar vi av, men det finns inget självändamål i att ändra saker bara för ändringens skull. Det kan vara bättre att stå still än att gå åt fel håll. Jag tycker också att Piratpartiet bör utveckla/bredda sitt program, men jag ser ingen anledning att stressa igenom sådana beslut.

Detta och de närmaste mötena är bra tillfällen att diskutera sådana förändringar, för när vi kommer till primärvalen inför 2014 bör allt vara klart, inga förändringar under valår. Men vi har 6 stycken medlemsmöten på oss att finslipa förslagen och bredda vår politik utifrån våra fokusområden, utan att gå in på fördelningspolitik och frågor som riskerar att förgöra partiet.

Vägen till framgång håller på att byggas, därför bör man färdas långsamt på den. Annars är risken överhängande att man kör i diket, eller till och med att vägen tar slut.

Mvh

/J-O

Tags:


Lite fundersam

SONY, det onda företaget, som å ena sidan lobbar stenhårt för värre och värre immaterialrättslagstiftning, och å andra sidan själv gärna piratkopierar och smyger in olagliga rootkit på betalande kunders datorer går nu ut och hävdar sig vara hackade.

Den stora frågan är nog vilken form det hacket tagit. AnonOps säger sig i varje fall vara oskyldiga denna gång och spekulerar i att Sony kanske försöker dölja interna serverproblem med ett påstående om hackerattack.

Läser man kommentarerna på IDG-notisen om detta får man länkar vidare till en bättre förklaring.

Som jag läser det är det inte frågan om att SONY blivit hackade utan att de själva skickat ut kod som är sämre och till och med mindre genomtänkt än vanligt. Den ger access til saker som tidigare var privata och gör inte nog med kollar, t.ex. kollar den inte om kreditkortsnummer är giltiiga. Så orsaken är alltså inte att de blivit hackade utan att folk kunde ladda ner från dem utan att betala.

Så de stänger alltså av sin tjänst och lämnar kunderna därhän, för att de själva gjort en dålig uppdatering, och sedan skyller de på hackare. Det kändes väl för illa att säga som det var, "Vi stänger ner tills vi kan vara säkra på att tjäna maximalt med pengar".

Mvh

/J-O

Den misstänkta själavården

Jag hittade en ledare i Borås tidning som tar upp en hel del av idiotin med FRA-lagen. Dock hickade jag till när jag läste en liten detalj som jag faktiskt lyckats missa.

"Ibland" lyckas ju FRA av "misstag" samla på sig information där både avsändaren och mottagaren befinner sig i Sverige. I den bästa i alla världar, den där uppe i det blå där politikerna svävar kan ju detta inte hända då FRA "bara" får avlyssna trafik som går över gränsen. I verkligheten där resten av befolkningen lever går dock trafiken i samma kablar så det är väl mer regel än undantag att man "råkar" samla på sig sådan information.

Det som jag tidigare missat var att man i regelverket gjort ett undantag så att viss information inte måste raderas. Nämligen själasörjande samtal. Tydligen har man kommit på den briljanta idén att självmordsbombare och dylika antagligen biktar sig eller motsvarande först, så kommunikation med själasörjare måste självklart vara packad av information viktig för terroristbekämpning.

Nu är jag ju inte direkt religiös, och skulle jag varit troende så hade det ju varit i svenska kyrkan som ju är protestantisk. Men jag har ändå fått för mig att bikt är något mer personligt än att man drar iväg ett mail och skriver "Tänkte spränga en turistbuss idag och vill ha syndernas förlåtelse" varpå min präst skulle maila tillbaka "Aja bajja, 10 ave maria till frukost resten av året ut som botgöring"

Precis som övrig mailövervakning kommer det naturligtvis inte att vare sig hitta, hindra eller fånga någon terrorist. Utan det blir mer kartläggning av folket, registrering av tro och församling liksom den åsiktsregistrering som redan genomförs.

Själavården som i resten av samhället har extra skydd, är sekretessbelagd och förhindrar att man kallas som vittne i rättegångar är alltså på internet undantagen som något som specifikt inte behöver skyddas, vackert eller hur.

För av någon anledning inför man hela tiden speciallagar som tar bort alla rättigheter på internet och säger att vanliga lagar inte gäller på internet, med svepskälet att "samma lagar måste gälla på internet som i övriga samhället".

Det är nog tur att de politiker som röstade igenom denna varböld till lag inte studerat logik, för vi som gjort det får huvudvärk av försöka förstå deras beslut. Med tanke på hur usel deras hjärnkapacitet normalt verkar vara vill vi ju inte spä på det hela med huvudvärk, då kanske de glömmer hur man andas och måste kopplas till respirator hela bunten.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Administrativ revolution

Tydligen så håller Polisen på att införa ett nytt system som gör att de kan bli lite effektivare genom att rapporter kan skrivas direkt på plats.

Naturligtvis är det bra med all typ av effektivisering då det trots allt handlar om skattepengar, men man blir ju lite fundersam när man hör att de tidigare skrivit rapporten två gånger, en gång i bilen och sedan en gång till på stationen.

Har man inte haft datorer med sig tidigare? Hade de i så fall inte diskettstation eller möjlighet för en USB-sticka? Har polisen alltså legat 20 år efter resten av samhället? Paketdistributörer har ju hur länge som helst haft handdatorer som dockats vid terminalerna.

Hur som helst skall det bli intressant att se hur detta faller ut, betyder det att man får brevet med att undersökningen är nedlagd, 2 dagar istället för 3 dagar efter brottet?

Mvh

/J-O

Medice, cura te ipsum

En indisk guru som sagt sig ha utfört miraklet att väcka döda till liv har efter en längre tids sjukdom avlidit, 85 år gammal.

En bilolycka hade man kanske förstått, men att någon med sådana krafter skulle valt att långsamt ätas upp av sjukdomar verkar ju lite onödigt.

Mvh

/J-O


Hur skall åklagaren göra nu?

Ännu en gång har en Polis blivit åtalad för några brott, bland annat diverse sexualbrott inklusive våldtäkt. Nu brukar ju åtal mot poliser per automatik läggas ned, även våldtäkt, något som för övriga medborgare är så stigmatiserande att man i stort sett straffas direkt redan på misstanken.

Men i det här fallet blir det svårt för åklagaren. det är nämligen så illa att ett par av offren också är poliser, hur skall han göra nu?

Mvh

/J-O

Informationen är löjligt tillgänglig

Vi visste väl redan att Apple samlar och säljer information om sina kunder, men nu har även media noterat att "All information om vilka platser du besökt vid vilka tidpunkter finns tillgängligt i en hemlig fil i din iPhone.".

Jardenberg citeras i artikeln
    – Informationen är ohyggligt detaljerad och löjligt tillgänglig.
Vidare nämner han även risken att man får informationen kopierad i tullen. Detta är en ganska reel möjlighet, då poliser rutinmässigt börjat kopiera innehållet ur telefoner vid trafikkontroller.

Sedan har vi ju t.ex. TSA som "slumpvis" kan få för sig att kopiera innehåll från mobiler och lagringsmedia när man reser till USA.
.

Så nog finns det tillfällen som heldiskkryptering även till mobilen låter som en nödvändighet.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Public "Service"

Hur många gånger skall man betala för samma sak?
Våra favoritförtryckare i EU-kommissionen har gett public service TV i Danmark rätt att ta betalt av tittarna. Så det räcker inte att man betalar skatter och TV-avgifter snart skall man även betala en gång till om man vill se den.

Det värsta är ju att detta då blir ett prejudikat i EU, så det lär väl inte dröja länge innan vi får se TV1 och TV2 här i sverige kodas eller finansieras med reklam, förutom de TV-avgifter som betalat produktionen.
    - Det är en jätteseger för TV 2 och den danska staten, eftersom det säkrar TV 2:s ekonomi och regeringens handlingsplan. Och det är en sensation att man för första gången på en europeisk nivå accepterar att en public service-huvudkanal finansieras via abonnemangsavgifter, säger han till tidningen och tillägger att beslutet öppnar för andra public service-kanaler att ta betalt.
Rent utav skrämmande.

Här försöker vi lobba för att allt som produceras av public-service skall släppas publikt under CC-licens, som UR gjort med en hel del av sitt, och att SVT play skall låta grejorna ligga mer än 30-dagar. Men verkligheten drar helt åt andra hållet.

Ibland så blir det bara fruktansvärt fel. Häromdagen var det en liten diskussion gällande kostnaden för polisinsatser vid fotboll där motfrågan "Vem ska betala insatsen vid bankrån?" ställdes.

Skall vi betala för polisen via skatten men sedan betala även när de gör sitt jobb? Det här med att betala för public service-TV blir mer i samma riktning. Vi får betala för att det skall finnas, och sedan betala igen om vi dessutom är så hemska att vi tänker utnyttja den. Vi bör nog heller inte räkna med att den kommer att vara mer objektiv än Berlusconis TV-kanaler i sin politiska rapportering, fast det är den väl knappt idag heller.

Staten är till för medborgarna, inte medborgarna för staten. Det är uppenbart att EU-kommissionen ser public service som något som är till för att dra in pengar till staten och företagen, men definitivt inte till för att ge service till medborgarna.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Byråkratin slår till igen

I Sundsvalls Tidning kan man idag läsa om en änka som försöker avregistrera en bil som inte finns.

Detta går tydligen inte så bra, då Trafikverket kräver att hon skickar in ett skrotningsbevis eller nummerplåtarna för att behandla ärendet. Då bilen inte längre finns och inte funnits de senaste 15 åren, så är det svårt att skrota den eller skicka in nummerplåtarna så hon får snällt betala den årliga registreringsavgiften.

Rent tekniskt skulle hon kunna anmäla till trafikverket att nummerskyltarna är trasiga eller stulna, så skickar de nya, dessa skyltar kan hon sedan skicka in till dem, men man borde inte behöva göra sådana saker för att kringå stelbent byråkrati.

Mvh

/J-O

Patetisk lagstiftning

Visst, jag är piratpartist och har en del åsikter omkring patent och upphovsrätt som nog inte alltid stämmer överens med vad medelsvensson tycker. eller om han tycker det så är det i alla fall inget han bryr sig särskillt mycket om. Men jag hittade just en sak som jag tror de flesta bör kunna hålla med om.

Patent fyller en viss funktion, för riktiga uppfinningar, men skyddstiden måste minskas.
Den idéella upphovsrätten är bra som den är, och även den kommersiella upphovsrätten har ett visst existensberättigande, under de ca 5 år det tar innan artistens skivor ligger i "3 för 99 kronor"-lådan på willys.

Men vad i hela friden tillför "mönsterskydd" och design?
Jag läste just på idg lite om Apples stämning av samsung, och förundrade mig över "innehållet" i stämningen.
    I Apples stämningsansökan uppges att Samsung har stulit utformningen av iPhone med svart framsida, rundade hörn och metallister. Samsung ska enligt Apple även ha kopierat upplägget av appar i operativsystemet.
Men kom igen.. Stulit iden att göra telefonen svart? Ingen annan än apple har säkert någonsin insett att svart och krom är snyggt tillsammans! Själv tycker jag att Volvo skall stämma dem båda, för jag tycker telefonerna påminner väldigt mycket om en gammal Volvo Amazon, svart med kromlister och rundade former.

Min första mobiltelefon som jag fick via jobbet 1997 hade rundade hörn!
Om något skall ha någon typ av immaterialrättsligt skydd skall det väl för i h-vete ha någon form av innovation och vetenskapligt värde. Mönsterskydd är enbart löjligt, åtminstone i fall som det där.

När det är sånt här som immaterialrättslagstiftning används till är det enbart patetiskt.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kampanjmaterial ???

Öppen fråga till vem som helst som eventuellt råkar veta.

Kommer det att tillverkas något fräscht kampanjmaterial som inte är inriktat på ett specifikt val?

Det börjar bli vårväder och folk är ute på stan och njuter av solskenet. Folk som står stilla och njuter av solskenet brukar vara mer positiva till att ta emot flygblad och foldrar.
1:a maj brukar också vara ett fint tillfälle att dela ut politiskt material på stan.

Kommer det att finnas något att dela ut?

Mvh

/J-O

Tags:


Förtidspension eller Medicin?

På SvD brännpunkt får vi idag läsa om nästa steg i nedmonteringen av det sociala skyddsnätet. Lagen om läkemedelsförmåner skall omtolkas, vilket verkar få till följd att mediciner som uppfyller alla övriga krav kan dömas ut bara för att de kostar för mycket.

Visst är det väl oftast en bra tanke att försöka spara pengar där man kan, men som så ofta resulterar det i dumsnålt beteende och besparingarna riskerar att istället bli ökade kostnader.

Om man med behandling kan leva ett fullgott, fullångt och aktivt liv och utan behandling Obehandlad kommer att råka ut för fettansamling i organen, infarkter, blödningar samt frakturer i skelettet med en förväntad livslängd på 12 år. Riskerar inte även det sistnämnda att kosta en hel del i sjukhusvård, kostnader för sjukskrivning eller förtidspension, kostnader för kommunal hemtjänst. För att inte nämna det samhällsekonomiska inkomstbortfall som kommer av att en medborgare inte arbetar och att släkt och vänner kanske också avstår från jobb för att kunna ta hand om och umgås med den sjuke.

Det är helt rätt att den offentliga sektorn alltid skall kontrollera om det finns ett billigare alternativ, men i den jämförelsen skall inte "låta bli att göra något" finnas med, det kommer alltid att vara billigare än vård. Men vad fyller i sådana fall vården för funktion för samhället?

Om medicinpriset är för dyrt, fundera då på att omarbeta lagstiftningen för medicinpatent, så att medicinpriset bättre avspeglar kostnaden för forskning och framställning, istället för att gå enbart på hur mycket pengar som maximalt går att pressa ut.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Kopiering, samhällets grund

Allt liv på den här planeten kommer ur kopiering. Tillväxt är ofta inget annat än cellers strävan att bli fler genom att skapa perfekta kopior av sig själva. Fungerar inte kopieringen leder det oftast till att livet slutar. Att försöka hindra kopiering är alltså i botten ett angrepp på allt liv.

Alla människor är exempel på remixkultur och kopiering. Blanda lite från mig och lite från dig och skapa någonting nytt. Kopiera resultatet gång på gång på gång och en ny människa kan födas. 100% kopierat material men ändå helt egen och unik. Skall föräldrar ha copyrighten på sina barn? Mönsterskydd? Varför skall man ha skydd för toner från ett instrument, så att man inte får spela dem i vilken ordning man vill?

Ett nyfött barn som just öppnat ögonen börjar omedelbart härma sina föräldrars ansiktsuttryck. Genom att härma ljud börjar barnet skapa sig ett språk. Så småningom hamnar barnet i skolan där man får lära sig att stava genom att kopiera texten som läraren skriver på tavlan.

Även på universitetsnivå är det rätt vanligt att föreläsaren skriver på tavlan och studenterna kopierar genom att skriva ner samma text i sina anteckningsblock för att kunna läsa inför tentan.

Kopiering är faktiskt grunden till allt lärande. Oavsett om någon berättar en sak för dig eller om du läser en bok så kopierar du innehållet till din hjärna, fast du remixar och bygger om det för att det bättre skall fungera i ditt egna individuella lagringssystem. Bör vi kanske räkna ut hur många terabyte en hjärna kan lagra och ge Copyswede en avgift? Trots allt finns det rätt stor möjlighet att du lägger en eller annan sång på minnet.

Det där med musik är ju ett rätt intressant exempel.
Någon som lär sig spela ett instrument brukar rätt ofta öva genom att spela någon annans låt, och härma saker man hör. Sällan sätter sig någon vid ett nytt instrument, slår lite på måfå och sätter sig sedan och komponerar ny melodiös musik. Sedan är det ju så att om vi bestämmer att ett ackord är t.ex. max tre samtidiga toner och pianot enbart har 85 tangenter så är det ett ganska ändligt antal ackord man kan skapa. Hur många takter av en befintlig låt kan man idag använda sig av innan man anser att det är ett intrång i någons immaterialrätt?

Oavsett om det är 0 eller 2 takter, så är det ett rätt begränsat antal unika kombinationer man skulle kunna åstadkomma, särskillt om det inte skall skära sig totalt. Så egentligen finns det nog väldigt lite musik som i någon mening är originell.

Oavsett hur illa upphovsrättslobbyn tycker om saken så är det så att all mänsklig kultur, språk, sång, musik och konst baserar sig på kopiering och remixkultur. All kultur som finns är remixkultur.

Utan kopiering ingen kultur
Utan kopiering ingen kunskap
Utan kopiering inget språk
Utan kopiering inget liv

Den som försöker begränsa kopieringen försöker rasera samhället och kämpar mot krafter som inte kan tyglas.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Större behov

Efter att igår ha läst hos Anders S Lindbäck, att upphovsrättsutredningen presenterar sitt slutbetänkande, beslutade jag mig för att det där skulle jag ta och läsa.

Idag presenterades då utredningens resultat vilket då inte verkar vara särdeles revolutionerande. Men som Anna säger så kanske man skall vara lättad över att det i alla fall inte var uppenbara försämringar i den.

Jag skall lusläsa den vid tillfälle, troligen ikväll, men redan nu såg jag en detalj som jag reagerade över.

2 kap, 17§
    Titelskydd
    Ett litterärt eller konstnärligt verk får inte göras tillgängligt för allmänheten under sådan titel, pseudonym eller signatur, att verket eller dess upphovsman lätt kan förväxlas med ett verk som offentliggjorts tidigare eller med dess upphovsman. Titelskyddet enligt första stycket gäller utan begränsning i tiden.
Kanske inte någon konstighet vid första anblicken, lite namnskydd och så? Men, efterlevs detta verkligen idag, nog tycker jag mig ha sett ett antal olika böcker av olika författare med liknande och ibland samma titel.

Antalet bilfirmor är relativt begränsat, och även antalet bilmodeller är ett fåtal per tillverkare, men kan man kräva samma saker när det gäller upphovsmän, som då normalt är personer? (Även om det även i den föreslagna lydelsen finns dumheter om att den ideella upphovsrätten skall kunna överföras)

Inte använda samma eller liknande pseudonym... Om man skriver i sitt eget namn då?
"Ledsen, det finns redan en författare som heter Torsten Larsson. Vi kan inte ge ut din bok om du inte byter namn först". Denna paragraf skalar verkligen inte mot verkligheten, särskillt inte om man skall tänka sig lite mer modernt, med bloggar och liknande när antalet upphovsmän exploderar.

En slumpvis vald punkt och den bevisar direkt att dokumentet inte tar höjd för att fungera i en modern miljö även om språket moderniserats. Bilen är nylackad, men motorn funkar ändå inte. Den här lagen har större behov av förändring än den som föreslagits.

Det fanns dock en annan paragraf som jag verkligen gillade, den tänker jag dock inte blogga om, så att inte upphovsrättslobbyn ändrar den under remisstiden. *evil laughter*

Det ser hur som helst ut som att fredagsnöjet blir att plöja lite lagtext :-)

Mvh

/J-O

Tags: ,


Annan verklighetsuppfattning

Idag skriver en ledarskribent på SvD opinion om att "Politik är framförallt en förtroendebranch".

I just det uttalandet håller jag med skribenten. Jag kan till och med tänka mig att hålla med om att regeringen har rätt gott förtroende när det gäller att hantera nationens ekonomi.

Att detta är samma sak som att förtroendet för regeringen som helhet är gott tycker jag dock är att extrapolera lite väl långt.

Förtroendet för statsfinanserna respektive förtroendet för t.ex. det sociala skyddsnätet är ju inte direkt samma sak.

Man hänvisar även till Transparency Internationals korruptionsindex, där Sverige och Finland ligger rätt bra till, men man glömmer att nämna att både Sverige och Finland tappat sedan sist.

Man avslutar med en glättig kommentar om "Men det slutar inte där. Också riksdagen, kungahuset, polisen och domstolarna klättrar. " Den något skadskjutna meningen med fristående bisatser hänvisar då till att förtroendet ökar för dessa institutioner.

Jag tror då inte riktigt att skribenten lever i riktigt samma värld som jag. Visst jag har läst rapporten om att tryggheten ökat och att förtroendet för rättsväsendet ökat, men jag är skeptisk.

Man kan ju undra hur det statistiska underlaget för den undersökningen såg ut... Fikarummet på justitiedepartementet?

Här är några saker som påverkar min verklighet:
    Regeringen
    * Fredrik "Vi skall inte jaga en hel ungdomsgeneration" Reinfeldt
    * Beatrice "Kissa nu snällt i muggen" Ask
    * Efter att ambassad-telegrammen släptes på wikileaks har det klart framgått att nuvarande regering:
    - fått med Sverige som smygmedlem i NATO.
    - Att USA dikterar vår lagstiftning
    - Konspirerat med främmande makt om att hålla riksdagen oinformerad gällande lagstiftning.
    * Regeringens direktiv till myndigheterna leder till att svårt sjuka och till och med döende människor inte får några pengar utan förväntas gå ut och söka jobb de sista veckorna de har i livet.

    Sveriges rättsväsende
    * Omvärlden skrattar åt Sveriges rättsväsende efter bland annat turerna kring Assange.
    * Lobbyister och särintressen som CopySwede kan fritt beställa lagstiftning.
    * Beatrice Ask
    * FRA-lagen och de senaste bevisen på att lagen dels var en ren beställning från USA, samt att pyntet man hängde på för att göra den mer "rättssäker" visade sig vara just pynt.
    * TPB-domen

    Polisen
    * Som mitt i tunnelbanan står,
    * och gång på gång "råkar" sätta sig på folk som "råkar" kvävas,
    * eller springer in och riktar automatvapen mot barn,
    * men aldrig har gjort något fel,
    * förutom rättsmedicinarna som uppenbarligen inte vet lika väl som åklagare om hur man skall tolka skador på folk som "råkat" dö.
    * Tur nog är det ju bara så att de inte gjort något fel, det finns ju andra som är för inkompetenta för att ställas till svars.
Men som sagt var, klimatet i justitiedepartementets eller regeringskansliets fikarum kanske inte är som andra fikarum.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


EU-kommissionen i blåsväder

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag för lagring av uppgifter om flygpassagerare för att kunna ha som underlag för att utreda "allvarlig brottslighet", utan att specificera vad det är för typ av brottslighet man tror sig komma åt via denna registrering. Ytterligare en lagstiftning om att övervaka medborgarna på "bra att ha"-basis.

De europeiska dataskyddsmyndigheterna riktar i ett uttalande kritik mot förslaget.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Ett ärendes gång

Jag ber redan i förväg om ursäkt för att detta lär bli ett väldigt långt och antagligen väldigt tråkigt inlägg. Jag tänker inte tag:a upp det så det hamnar synligt någonstans, men det finns säkert någon stackare som läser mig via RSS.

Detta inlägg handlar specifikt om hur ett ärende går från tillsatt utredning tills det resulterar i en lag som träder i kraft och jag skriver det enbart för att besvara en fråga från en vän. Grunden var en diskussion  gällande att Piratpartiet borde gå in för att svara på remisser, ett perfekt område för att utnyttja svärmarbete.

Ni är härmed varnade, läs vidare på egen risk.


Steg #1, Direktiv till utredning från regeringen.
När någon typ av problem eller situation uppstår i samhället och får nog mycket uppmärksamhet så händer det att regeringen vill göra något åt saken. Väldigt ofta är detta något att tillsätta en utredning. Medborgarna och ibland även media brukar sucka över detta, då man upplever att allt man någonsin gör är att tillsätta utredningar och att detta är ett sätt att sopa problemet under mattan istället för att göra något.

Faktum är dock att just tillsättandet av utredningen verkligen är ett försök att åtgärda problemet, det är så den politiska processen är, och ingen vill väl att vi gör en massa överilade lagändringar? IPRED och FRA-lagen visar t.ex. hur illa det kan bli även när man skyndar långsamt, tänk då hur illa det kunde bli om lagarna stiftades från ena dagen till den andra bara på grund av vem som skriker mest för tillfället.

Detta steg innebär helt enkelt att regeringen ger i uppdrag till någon att utreda något och bestämmer avgränsningar, budget och tidsram. Det kan vara en enmansutredning eller en större grupp som tilldelas detta uppdrag.


Steg #2, Utredning
Precis vad det låter som, den utsedde utredaren samlar ihop information och sammanställer en rapport, oftast med ett antal förslag. Normalt ligger tiden för en utredning på ungefär ett år, men delrapporter och status brukar kunna lämnas under tiden, särskillt om det är en större utredning. Det kan även hända att utredaren behöver få ett klargörande av uppdraget och få ytterligare avgränsningar godkända eller liknande.

När utredningen är klar lämnas den över till den beställande ministern i en liten ceremoni på departementet, och man brukar även ha en presskonferens om detta.


Steg #3, Betänkande
Utredningen/Rapporten får nu ett fint litet SOU nummer (Statens offentliga utredningar) och publiceras bland annat på departementets webplats. Departementet skickar också ut det på remiss till de myndigheter som ligger under departementet, och eventuella andra organisationer man vill ha ett yttrande från.

Tre månader brukar vara den normala tiden man har på sig att komma in med ett remissvar på ett betänkande. Ett remissvar kan handla om allt ifrån att påpeka stav- och meningsbyggnadsfel till att påpeka att man tycker utredaren har missat information eller tänkt fel.

Naturligtvis gäller det att skriva sakligt, men det spelar ingen roll om det är Försäkringskassan eller Kopimistsamfundet som skickar in ett remissvar, det kommer att behandlas och komma med i rapporten.

Det uppskattas också om man lämnar in sitt svar även elektroniskt (så att den som sammanställer kan klippa och klistra), och inte bara på papper. Men det lär ju inte vara ett problem i just det här fallet. Man vill även gärna att man strukturerar sitt svar begripligt och att kommentarerna kommer i samma ordning som de stycken i dokumentet man kommenterar på, anledningen är att en remiss kan gå ut till hundratalet myndigheter, så allt som underlättar struktureringen av deras svar uppskattas. Men detta finns ganska väl beskrivet.


Steg #4, remissbehandlingar
Remissvaren kommer att dokumenteras och finnas läsbara tillsammans med dokumentet som de gäller. Internt på departementet kommer även en variant av dokumentet att framställas där man efter varje stycke klipper in samtliga kommentarer till det stycket, från varenda remissinstans.

Det gäller nu att städa ur dokumentet och göra någonting av det. Men målet är att försöka ta hänsyn till utredarens förslag och de synpunkter som kommit in och försöka sy ihop detta till ett användbart förslag.

Ibland händer det att ett förslag där det varit stora eller många ändringar, skickas på återremiss. Då publiceras det en gång till och de tre månaderna börjar ticka ännu en gång.

Om det finns väldiga motsättningar bland remissvaren eller det av andra skäl är svårt att sy ihop en kompromiss, så kan departementet välja att kalla till en hearing. Detta innebär att man helt enkelt kallar in företrädare för ett antal remissinstanser med olika uppfattning till ett "rundabordssamtal", där man får möjlighet att mer i detalj förklara sin syn på saken och varför man svarat som man gjort.

Så småningom kommer detta att resultera i ett mer moget lagförslag även om det inte nödvändigtvis gör alla remissinstanser nöjda.


Steg #4.5, Delning
Myndigheter vars tjänsteutövning direkt påverkas av lagförslaget om/när det införs, kan ofta ombes "korrekturläsa" förslaget för att kontrollera att t.ex. hänvisningar till befintliga lagparagrafer stämmer o.s.v. Det är inte en riktig remiss och handlar inte om att påverka lagförslaget, utan det är mer av en inofficiell "heads up" så att man fått en förvarning om vad som är på väg att hända så att man får en lite större chans att hinna ställa om.

Ändra arbetssätt på en myndighet är inte en snabb sak. Så all extra tid man har på sig att förbereda och se över vilka rutiner som eventuellt skall ändras kan vara viktig.

Det här är också ett bra tillfälle för myndigheten att tipsa regeringen om ifall man ser problem med en snabb implementation och att lagen hellre skall träda i kraft 1:a juli istället för 1:a januari.

Steg #5, Lagrådsremiss
Lagförslaget skickas till lagrådet som skall se över att det nya förslaget stämmer överens med Svensk grundlag och inte kolliderar med annan lagstiftning.

Om svaret från lagrådet är att det inte är förenligt med Svensk grundlag så kan regeringen välja att ändra förslaget, eller göra som Beatrice Ask. D.v.s  säga "Jag vet bättre än ni, så vi kör såhär i alla fall"

Steg #6, Proposition
Regeringen lägger det nu (enligt dem) färdigberedda förslaget till riksdagen.

Steg #7, Utskottsbehandling
Propositionen kommer att hamna i något av riksdagens 15 utskott där 17 ledamöter har möjlighet att lägga yrkanden på ändringar och kohandla lite med varandra. Så småningom efter lite motionstid så kommer utskottet att ta ställning till propositionen.

Eftersom regeringen normalt har majoritet så brukar denna ställning mest vara lätt framåtböjd med skinkorna särade. Men nu på sistone med minoritetsregering har det varit lite mer spänning i det hela.

Hur som helst, den som sitter i ett utskott och inte håller med skall se till att få med yrkanden och reservationer på de punkter denne inte gillar, annars är det kört när det väl kommer till omröstning i kammaren.


Steg #8, riksdagen beslutar
Precis som det låter. Nu är lagen på plats, återstår bara att den så småningom vinner kraft, beroende på vilket startdatum och eventuella övergångsregler som följde med i beslutet.



Om jag har föstått saken rätt finns numera också ett teoretiskt Steg #9, under förutsättning att man i Steg #5 gjorde en Ask. Där vilken domstol som helst i Sverige numera kan välja att upphäva en lag som uppenbarligen strider mot grundlagen. Naturligtvis vore det bättre att ersätta lagrådet med en författningsdomstol som hade lite riktig makt istället för en remissinstans man kan ignorera.

När det gäller medborgarnas (och i detta fall specifikt Piratpartiets) möjlighet att påverka processen så är det klart och tydligt Steg #3 som är det intressanta. Alla departementen har på sina hemsidor en länk någonstans till sina publikationer. Där är det bara att rota och leta efter rapporter och betänkanden där det ännu inte gått tre månader sedan publiceringen.

Att strukturera upp och lämna in ett remissvar är lite jobb men inte så mycket när man väl gjort en bra mall, och att lusläsa texter på lagförslag och samla kommentarer i en padda låter som ett utmärkt svärmarbete.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Ganska OK

Jag har spenderat en halvtimme med att ögna igenom Liberaldemokraternas politiska manifest, och det ser väl ganska OK ut.

Själv har jag lite svårt för det där med medborgarlön, men det går säkert att få att fungera bättre än nuvarande system. Det är dock en spännande blandning av vänsterliberala idéer som medborgarlön och högerliberala delar som avskaffande av progressiva skattesatser.

När det gäller mer Piratrelaterade frågor så finns det väl ingenting att anmärka på, de vill bevara budbärarimmuniteten och möjligheten att vara anonym på internet o.s.v. Man anser även att patentsystememt bör göras om, vilket i och för sig stod lite konstigt placerat mitt emellan två stycken om internet. Men med tanke på Piratpartiets första manifest så är ju detta en liten teknikalitet.

Gällande fildelning är man mestadels positiva även om man då vill försäkra sig om att skapa "en balans mellan en upphovsmans rätt till sitt verk och de spridningsmöjligheter av detta verk som på olika sätt möjliggörs av och genom internet". Inget särskillt att anmärka på alltså.

Själv höll jag nog med om det mesta i manifestet, även om jag tycker att piratpartiet gör rätt i att behålla sitt fokus och inte spränga sig i småbitar genom att ta med delar långt utanför de frågor vi idag samlar oss omkring.

Men det viktiga i det hela är att jag inte kan se något i Libdem:s manifest som skulle göra det svårt för oss att samarbeta med dem.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Sämsta svepskälet genom tiderna

Tydligen är det ett enormt problem att ryska maffian köper enorma mängder bussbiljetter via SMS... Eller, något åt det hållet måste ju alltså vara problemet när man stoppar anonyma betalningar av biljetter via SMS, för att "stoppa pengatvätt".

Kan man inte bara vara ärlig för en gångs skull och erkänna att det är frågan om att kartlägga varenda meter medborgarna rör sig? De kan väl skylla på terrorhot eller något som vanligt.

Man har ju redan infört legitimationstvång på tågen, trots att det knappast finns något lagstöd för detta. Kravet är att det finns plats och att man är beredd att betala för sig, och de får inte vägra, och man skall inte behöva legitimera sig eftersom de är tvugna att ta med ALLA som vill.

När det gäller tågtrafiken skyller man på svartabörshandel med biljetter, vilket är rent löjeväckande. För det första skall väl jag få köpa en biljett åt vem som helst. för det andra så lider väl inte SJ av att någon skulle sälja en biljett vidare, de har ju fått sälja sin biljett till precis samma pris. Det enda som blir "fel" när någon säljer en biljett vidare är att staten plötsligt förlorar spårbarhet hur medborgarna rör på sig.

Om man nu skulle ha ett äkta problem med att folk köper "billiga" biljetter och säljer dem vidare med vinst så är en väldigt enkel lösning att skippa alla fåniga auktionssystem och liknande och införa enkel enhetstaxa. Så att samma resa på samma sträcka kostar lika mycket oavsett när man köper den.

Först SJ och legitimationskrav för att få resa inrikes.
Sedan förbud mot SMS-biljetter på lokaltrafik för oreggade abbonemang.
Så småningom datalagringsdirektivet som gör mobiltelefonerna till spårsändare.

Är det någon som tvivlar på att GPS-positionering av bilar snart blir krav? Naturligtvis för att ersätta hastighetskamerorna då man lätt kan se hur lång tid man tog för att åka en viss sträcka och därmed hastigheten. Och som en bonus får man fin data på hur folk åker bil också.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kanske en annan vinkel

Jag tycker illa om privatkopieringsavgiften.
Jag tycker att Copyswede skall förpassas till historiens avlopp.

Tyvärr lär privatkopieringsavgiften vara kvar, och CopySwede lär inte heller lägga ner i första taget.

Så kanske en mer framkomlig väg är att då lobba för att se till att avgiften verkligen används som det den utges för och inte som den gör i realiteten. Kanske vi skall behålla avgiften och se till att pengarna går till de som eventuellt förlorar lite inkomster p.g.a. privatkopieringen.

Avgiften är alltså till för att kompensera för den lagliga kopieringen man gör för privat bruk. T.ex. när jag kopierar en CD-skiva för att slippa ha ett original i bilstereon där den går sönder i första gupp man åker i.

För att få ta del av pengarna bör alltså ett minimikrav vara att man inte försöker hindra denna kopiering.

Så, för att ett företag skall kunna få något via Copyswede skall alltså inga av deras produkter ha någon märkning av typen "Förbjudet att kopiera, ens för enskillt bruk", ingen DRM eller andra kopieringskydd.

Helst skulle man inte heller få ha några irriterande och felaktiga påståenden om att immaterialrättsintrång är att likställa med stöld. Dock så är det ju som så att även om det är en ren lögn så är det inte ett försök att stoppa den lagliga privatkopieringen vilket ovanstående är.

Hur som helst borde vi kanske verka för att skall man få pengar för privatkopiering, så skall man inte göra några som helst försök att stoppa denna. Den så kallade "olagliga" kopieringen har de ju fått en massa andra skräcklagar för att hantera.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Lekstuga för okunniga politiker

Det är ganska roligt att läsa Ulf Adelsohn's analys om varför den Svenska järnvägen fungerar (eller snarare inte fungerar) som den gör.
    – Svensk trafikpolitik har varit en lekstuga för okunniga politiker i 25 år.
Det samma kan man ju säga om den svenska IT-politiken efter millenieskiftet. (Eller för den delen om justitieministrar som inte har någon juristbakgrund)

Politikerna är tyvärr okunniga om det de förväntas besluta om och är därför i händerna på lobbyister och så kallat "sakkunniga", vilket på politikerspråk allt som oftast betyder "suparpolare som har läst lite glättiga magasin om saken".

Så det är inte konstigt att besluten ser ut som de gör, och det finns tyvärr ingenting som tyder på någon slags förbättring.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Ännu en nedlagd undersökning

Det blir inget åtal om USA-ambassadens övervakning av svenska medborgare. Åklagaren beslutade att lägga ner målet i "brist på bevis"

Lite spännande i och med att USA har erkänt det hela, till och med i ett pressmeddelande.

Men det är väl tydligen så numera att bevisning är ju tydligen någonting luddigt.

Har man en film med ett par poliser som tvingar en att radera telefonen eller följa med på drogtest, (Vilket i och med hotet visar att det inte finns någon som helst misstanke om drogpåverkan) då har man inget bevis. Gäller det immaterialrätt då kan man ta hörsägen från medianindustrin som bevisning mot fildelare.

Det svenska "rätts"-väsendet blir mer och mer spännande.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Ett aprilskämt?

Hax skrev i fredags att han inte tänkte komma med något aprilskämt då EU vardagen i EU överträffar allt man kan tänka på.

Men här hittade jag ett uttalande från EU den 1:a april, och då det verkar fullständigt vettigt men samtidigt så långt från trovärdigt man kan komma, så får man väl utgå från att det då är ett aprilskämt.

EU tänker nämligen införa nolltolerans mot mutor och korruption, att ens behöva gå ut med ett sånt uttalande säger en hel del. Det har alltså varit helt OK fram tills nu?

Sedan får man fundera på hur nolltolerans mot mutor skall gå ihop med ett arbetssätt därr man har registrerade lobbyister som smyger omkring i korridorerna. Det vore några snäpp trovärdigare om man kastade ut lobbyisterna och började lyssna på väljarna istället.

Mvh

/J-O

RSS 2.0