Fler svepskäl

Än en gång försöker man göra allt för att komma åt fildelningen.

För inte så länge sedan kom det en dom där en fildelare dömdes till ett antal dagsböter. Synd om honom och oskäligt hög kostnad, men vinsten var att det inte blev fängelse och därmed visade det sig att polis nu inte kan begära ut ip-nummer för småskalig fildelning.

Regeringen kontrar nu med att försöka ge polis och åklagare möjlighet att begära ut abonnemangsuppgifterna även om det rör sig om ringa brott.

Som vanligt försöker man påskina att det gäller någonting annat, man pratar om mobbing och grooming och precis allt annat. Men inte ens tidningarna tror längre på den saken.

Allvarligt, specialåklagare och aktionsgrupper mot fildelning är redan införda. Hur många specialåklagare har man infört som jobbar med mobbing? Nä just det.

Vem tror på att detta förslag, så nära på den för lobbyn misslyckade domen, beror på något annat än att lobbyn vill kunna fortsätta jaga alla fildelare, även de som gör det i väldigt liten skala.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Mer smyglagstiftning

Bra eller dåligt återstår att se, men eftersom det kommer från EU-kommissionen lutar det nog mot att grundförutsättningen är "dåligt".

EU-kommissionen lade den 25:e januari 2012 fram ett förslag om en reform av EU:s regler om dataskydd. Själva meningen är att man vill göra om dataskyddsdirektivet till en förordning.

Ett direktiv, resulterar i att medlemsstaten själva tolkar detta och inför lämplig lagstiftning.
En förordning blir lag, gällande i medlemsstaterna.

I Sverige är dataskyddsdirektivet implementerat via PUL, så om detta transformeras till en förordning kommer denna lagstiftning att ersätta och/eller komplettera PUL.
PUL är ju idag i stort sett den enda fungerande lag som faktiskt ger skydd för den personliga integriteten. Det är också den lag som ställer till det mest för "samverkan" mellan myndigheter som FRA och SÄPO, och som avgör hur personregister får hållas och hanteras.

Att en EU-gemensam lagstiftning som t.ex. frankrike står bakom skulle innehålla samma skydd som svenska PUL är nog rätt osannolikt.

Första mötet i rådsarbetsgruppen med anledning av kommissionens förslag är planerat att äga rum 23-24 februari 2012.

Den som önskar ta del av kommissionens konsekvensanalys kan hitta den på följande länk under kommissionens hemsida: http://ec.europa.eu/justice/newsroom/data-protection.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Sanningen gånger två

På Svd:s hemsida kan man just nu läsa en klart Freudiansk rubrik. Av misstag måste rubriksättaren råkat säga sanningen, så jag utgår från att den snart ändras. Men här är bildbeviset :)


För visst är det så att det som påstås göras för att skydda oss från terrorism är det som är själva terrorn. Precis som de "varningsmail" för virus dumma människor skickar omkring, utan att förstå att det är just kedjebrevet som är den enklaste formen av virus. Som sprids från en dum användare till nästa, utan att behöva bry sig om plattformar och mailsystem.

Hur som helst, följer man länken hamnar man då på deras blogg, politik direkt, och rubriken där var ännu mer lysande. :))Tyvärr var artikeln/"blogginlägget" i sig inte någon vidare upplyftande läsning. Tant gredelin och diverse chefer från FRA, Must och SÄPO som talar sig varma för mer övervakning, och inte ett kritiskt ord om det hela.

Man hade ju kunnat tycka att bloggaren ifråga åtminstone kunnat vädrat en enda personlig åsikt om det, oavsett färg. I det här fallet hade den passat bättre under pressmeddelande från regeringen.se än som blogginlägg.

Min personliga uppfattning är att det Beatrice Ask och övriga hållt på med de senaste åren är att:
  "med hjälp av rädsla tvinga fram politiska eller andra typer av förändringar."
Övriga kommentarer borde vara överflödiga.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Spännande * 2

"Piratkopieringen drivs av långsamma filmsläpp", så lyder rubriken till en artikel i idg.

Forskare i USA har kommit fram till ovanstående, som nog känns rätt troligt, jag känner flera vars enda anledning till att ladda ner saker är att de ännu inte släppts i Sverige. Detta gäller särskillt TV-serier.

Så inte bara har skiv och filmindustrin fel i att piratkopieringen påverkar försäljningen negativt, det är även de själva som är den största anledningen till att det kopieras överhuvudtaget. Rätt kul faktiskt.

Men det som jag tycker är en mer spännande implikation av artikeln är faktiskt något helt annat. Det är att man i förbigående faktiskt nämner lite om hur lång tid det är mellan släpp i olika länder.

När jag tidigare satt och lusläste  betänkandet (SOU 2011:32) kring en ny upphovsrättslag så hittade jag några bitar både i den befintliga lagen, som även överlevde i förslaget till den nya, som jag hade tänkt bolla med en jurist.


12 kap. Lagens tillämpningsområde

Tillämpningsområde för bestämmelserna om upphovsrätt m.m.

Bestämmelser om upphovsrätt, skydd för outgivna verk och titelskydd

1 § Bestämmelserna om upphovsrätt tillämpas på
  1. verk av den som är svensk medborgare eller har sin vanliga vistelseort i Sverige,
  2. verk som först har getts ut i Sverige eller samtidigt i Sverige och utomlands,
  3. filmverk vars producent har sitt säte eller sin vanliga vistelseort i Sverige,
  4. byggnadskonstverk som har uppförts i Sverige, och
  5. konstverk som utgör del av en byggnad som är belägen i Sverige eller på annat sätt är fast förenat med marken.


Mhm, såvitt jag kan förstå så omfattar inte Svensk upphovsrättslag material som släpps i USA först, för att så småningom även släppas i Sverige. Denna lilla karamell har jag sugit på ett tag, men det vore onekligen kul att få en jurists åsikt om detta.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Idéell Upphovsrätt


Undrar om Guantanamo betalar motsvarande STIM-avgifter för musik de spelar?

Är det inte konstigt att det land som slåss hårdast för den kommersiella upphovsrätten, hela tiden är de som mest skiter i den idéela upphovsrätten?

Man kan nog vara rätt säker på att denna låtskrivare inte alls velat ha sina alster förknippade med fysiskt och psykiskt lidande.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Karriärbyte?

Om jag förstår stohejet rätt, så har vår älskade landsfader uttalat sig om att man bör byta karriär mitt i live, sådär omkring de 50.

Då han enligt uppgift är född 1965 borde han alltså vara 49 år vid nästa riksdagsval. En lämplig tidpunkt för honom att byta karriär alltså.

Mvh

/J-O


Stoppa nedmonteringen av infrastrukturen

Jag har flera gånger tidigare bloggat om hur urbota dumt det är att riva ner det fasta nätet och ersätta det med trådlösa tjänster.

Vem vill ha ett brandlarm som inte fungerar när det är åska i luften? Ett trygghetslarm som inte fungerar när grannen klipper gräsmattan?

Nu går man några steg ytterligare. Telia planerar att riva ner ytterligare fast nät, fastän man man bara kan erbjuda trådlös täckning för 10 - 20% av de 150 000 abbonenterna i området. Detta trots att regeringen tidigare beslutat att alla Svenskar har rätt till bredband.

Sitter verkligen Centern med i regeringen?
Vad hände med "Hela Sverige skall leva" ?

Eller är det helt enkelt så att man på nyspråk definierat om Sverige till närområdet kring våra största centralorter? Har alla svenskar rätt till bredband, så länge de inte bor i glesbygd?

Hur skall glesbygden någonsin bli något annat än gles när man ständigt drar ner på service och kommunikationer?

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Förbjudet uttala sig positivt om homosexualitet

Ser i Sydsvenskan att St:Petersburg som fjärde rysk region lagstiftat mot homsexualitet.

Drygt tusen kronor i böter blir straffet för den privatperson som offentligt talar i positiva ordalag om homosexualitet, tjänstemän som gör sig skyldiga till brottet "propaganda för homosexualitet" riskerar upp till det tiodubbla.

Organisationer som kämpar för homosexuellas rättigheter kan dömas till drygt hundratusen kronor i böter om deras publikationer bedöms strida mot det nya förbudet.

Dessutom jämställer man homosexualitet och pedofili, det blir samma straff för att förorda sex med barn.

Jag misstänker att det inte blir någon pride-parad i st:petersburg inom överskådlig framtid, för det blir ju svårt att ändra denna lag, att ifrågasätta den lär ju tolkas som homopositivt.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas
Nu finns även en artikel om detta i SvD

FRA avlyssnar stockholms stad

Som alla tekniker vet, men politiker inte låtsas höra är att trafiken över internet tar den snabbaste vägen, vilket ibland innebär att trafik mellan två ställen i Sverige ibland går ut över gränserna.

Detta är en av alla de saker som använts som använts som argument mot FRA-lagen men totalt ignorerats. Frågan är om man i det fall man med vett och vilje studsar all trafik till och från en myndighet via ett annat land kan ignorera frågan?

Stockholms stad har börjat använda sig av Microsofts molntjänst för mailtvätten, och servrarna står i USA. Så alla mail som skickas till dem studsar via USA, och är därmed tillgängliga för FRA:s avlyssning, samt naturligtvis även avlyssningg av amerikansk säkerhetstjänst.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Mäklare vill behandlas som film- och musik-industrin

Nu vill Sveriges fastighetsmäklare börja ta betalt, även om de inte lyckas sälja bostadsrätten.

En av anledningarna som förs fram är att att antalet mäklare är rekordstort. Det finns i dag 6 730 registrerade fastighetsmäklare i Sverige, 34 procent fler än för sju år sedan.

Så det finns för många mäklare och svagt intresse att köpa. Då vill man lagstifta för att se till att de skall kunna tjäna pengar på säljaren oavsett om denne får en tjänst levererad eller ej.

Det verkar som att det finns ett större utbud av mäklare än vad det finns efterfrågan. Teoretiskt sett borde dom snarare gå ner i lön och avgifter för att konkurrera om kunderna. De mäklare som inte klarar sitt jobb bör fundera på att byta karriär. Var är incitamentet att arbeta för att sälja bostaden om säljaren får betalt för utfört arbete före försäljningen är avslutad?

Det är bara att inse att nästa steg om detta går igenom, är att göra det olagligt att sälja själv utan att gå via mäklare, då detta kan påverka mäklarnas vinstmarginaler och beräknade inkomster negativt.

Daltandet med film- och musik-industrin leder till att andra brancher vill behandlas likadant. De vill ha egna lagar som garanterar vinster oavsett om de levererar något värde till kunden eller ej.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas
Updaterad: Länken till artikeln hade försvunnit

Att straffa offret

Att diverse lobbygrupper försöker få till lagstiftning för att på konstgjord väg hålla liv i förlegade affärsmodeller är en sak, det är hemskt och det är fel, men jag kan ha en viss förståelse för det.

Jag tycker även det är helt vanisnnigt att smyga in lagstiftning för att begränsa internet och fildelning i ett handelsavtal, men det är det många andra som skriver om.

Nej, det som irriterar mig mest med ACTA är faktiskt detaljer i det som eventuellt skulle kunna ha ett existensberättigande. Att skriva ett avtal för att hindra falska varor att transporteras mellan länder har eventuellt ett visst värde. Att stoppa generiska läkemedel är fel, men att stoppa falska läkemedel är bra.

Problemet är att man i ACTA-avtalet inte enbart angriper det storskaliga och varutransporter utan även individer som inte gör något värre än att de tänker resa mellan två länder. Bland annat så är det väl omklassificeringen av "kommerciell skala" som är problemet.

Om jag reser utomlands och får för mig att köpa ett par skor på en marknad, så kanske jag köper ett piratat par Nike eller så. Priset kanske även är sådant att jag inte nödvändigtvis förstår att det inte är en äkta vara, eller så kanske den faktiskt säljs i en butik under förespegling att vara äkta.

Hur som helst kanske resultatet blir att jag blir lurad och spenderar pengar på en falsk produkt, en som egentligen skulle vara mycket billigare.

När jag sedan reser hem, om ACTA gått igenom, kanske tullen tittar på dessa skor och kommer fram till att det inte är äkta Nike. Då beslagtar de skorna och förstör dessa. Så då har jag dels blivit lurad och förlorat pengar, och nu förlorar jag även skorna. Så inte bara blev det onödigt dyra skor, det blev inga skor alls. Straffad för att man är ett offer.

Tyvärr stannar det inte där, du får även betala böter för att du försökte föra in falska varor i landet. Så då blir du dubbelt straffad för att du blivit lurad. Heja ACTA.

Man måste göra skillnad på varför man för in saker i landet, om man importerar varor för försäljning är det en helt annan sak än för eget bruk.

Vi kan ta motsvarande diskussion fast man köper sakerna fullt medveten om att det är en kopia, är det en skillnad?

Jag slutade använda klocka/armbandsur 1993. Det fanns alltid en klocka på datorskärmen, och så småningom även mobiltelefonen. Men nu om ett par veckor skall jag resa utrikes en sväng. Då roamingkostnaderna är vansinniga tar jag aldrig ens med mig mobilen utomlands.

Då jag skall stanna borta ett par veckor finns det rätt stor chans att jag under den tiden får behov av att då och då få reda på vad klockan är. Så jag lär antagligen köpa en klocka när jag är där.

Ponera att jag hittar en billig rolexkopia med visare som tickar fram, jag har inget emot att köpa den så länge den visar tiden rätt. Jag lär heller inte kasta bort den när jag åker hem. Så skall tullen då förstöra min klocka? Jag har köpt den i syfte att mäta tid, jag hade inte tänkt sälja den och jag lever inte i tron att den är äkta så det är med vett och vilje jag tagit med den?

I min värld skall de ge fan i mina privata ägodelar. Hade jag smugglat knark ja, men en klocka för privat bruk är inget som borde vara av intresse för dem.

ACTA, väl implementerat, omöjliggör för tulltjänstemännen att använda sunda förnuftet, utan folk skall straffas och lagföras för immaterialrättsintrång utan att rättighetsinnehavaren skall behöva anmäla, och fastän personen kanske inte ens vet att denne begått ett intrång.

Normalt bondförnuft säger att varumärkes-/immaterialrästts-intrånget gjordes av den som tillverkade produkten, inte den stackars sate som köpte den i god tro, men ACTA ser till att bondförnuft inte får ställa hinder i vägen för företagens profiter.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Porrens berikande av vetenskapen

I USA finns det nu ett underbart rättsfall som kommer att fastslå om porrfilm överhuvudtaget kan omfattas av copyright.

Copyrighten i usa grundar sig på en klausul som ger kongressen rätt att: Under en begränsad tid, ge författare och uppfinnare en exklusiv rätt till sina verk och uppfinningar. För att stimulera framsteg i vetenskap och "användbar konst" (useful arts)

Den anklagade hävdar med säkerhet att pornografi inte hör till någondera kategorin.

Det vore intressant att se motsvarande test i sverige gällande "verkshöjden" hos diverse skildringar. Är den av sådan typ att ingen annan skulle kunna komma på iden att göra likadant? Om en pornografisk skildring är sådan att ingen annan skulle kunna komma på att själv genomföra motsvarande, hur perverterad och nischad är den då?

Den anklagade i fallet ovan fortsätter genom att peka på ett prejudicerande fall i kaliforninen som faktiskt säger att obscena konstverk inte kan omfattas av copyright.

Det vore onekligen roligt att se copyrightskyddet försvinna för en hel industri, varpå det blir uppenbart att de företagen kommer att fortsätta få inkomster ändå. Efter det skulle det vara ännu svårare för lobbyisterna att hävda diverse krystade anledningar för förstärkning av dessa skydd.

Ännu intressantare kommer det att vara att se hur man i den moraliska skenhelighetens land kommer att slå krumbukter när man skall försöka försvara det vetenskapliga och samhälleliga värdet av porrindustrin, för att kunna försvara de hårda copyrightreglerna.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Fick nog inte PM:et

Antivirusföretaget Sophos produkter började registrera internet explorer som malware och satte binären i karantän.

Nu är det artiklar om detta "misstag" och "false positive" i omlopp.

Men frågan är nu verkligen huruvida det är en false positive eller inte. Den detectade iexplore.exe som en MAL/Generic-S, vilket då inte är signaturbaserat utan en detection på funktioner i binären.

Jag ger det 50/50 mellan huruvida det är en false positive eller om amerikansk underättelsetjänst nu fått in en bakdörr i explorer, och Sophos inte fick PM:et om att inte titta för noga på detta.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Beavis and Butthead kommenterar ACTA

Killarna är ju inte så snabba på att läsa, men efter aftonbladets kärnfulla förklaring klurade de till slut ut vad det hela handlade om.

Beavis and Butthead förstår, nu är det bara politikerna som också behöver fatta.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Och skillnaden?

Facebook och Google har blivit tvingade att plocka bort stötande material efter att en domstol i indien hotat dem.

Det är tydligen inte bara i Sverige som domstolar, okunniga både om tekniken och det område som avhandlas, beslutar saker som är helt uppåt väggarna.

Som alla vet finns det i stort sett ingen åsikt eller aktivitet som inte stör någon, så skall man börja plocka bort information bara för att någon blir störd öppnar man verkligen en pandoras ask. Skall all information som inte passar med en eller annan individs livsåskådning tas bort blir nog både internet, bibliotekens hyllor såväl som TV-tablåerna rätt tomma.

Facebook må ju vara en sak, de har ju redan idag en censur enligt den moral som gäller i amerikanska bibelbältet: Oj det är hud på den där bilden, bäst vi raderar ditt konto i förebyggande syfte. Så antagligen är väl problemet här att man inte censurerar bilder som irriterar hinduer.

Men google? Vad söktjänster levererar brukar ju vara tämligen hårt styrt av vilka sökbegrepp du använt. Gillar du inte att se bilder på albansk dvärgporr, så låt bli att söka på det.

Hur som helst en ganska meningslös gest med tanke på att internet aldrig glömmer. Det som förbryllar mig en aning med artikeln/notisen är själva "avslutningen":
  Bakgrunden är en uppmärksammad brottmålsprocess mot företagen, som spätt på oron över censur i världens största demokrati.
Hur menar man nu? Man oroar sig för censur, så därför censurerar man?

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Om myter

På SvD-brännpunkt kan man idag läsa en EU-kommisionär som går ut och nyspråkar lite kring EU-skatten och hur fel alla förstått omkring detta och hur rätt det blir om man bara låter byråkraterna bestämma. Han angriper hårt den "mytblidning" som finns runt förslaget.

Det är ganska spännande när han EU_kommissionär, d.v.s. en icke folkvald byråkrat, tar sig ton kring saker som "Det är utan tvivel viktigt med en öppen och ärlig debatt", med tanke på att kommissionen (som saknar existensberättigande) sitter och håller saker hemliga för EU-parlamentet som är våra folkvalda representanter.

Mest roligt är det att läsa hans påstående om att det skulle finnas en folklig uppslutning omkring en sådan skatt. Jamen då kan vi väl folkomrösta om det då? Jag har hört att befolkningen bara ääääääälskar skatter.

Eller kan det vara så att anledningen att Alliansen sitter kvar trots uppenbara lögner, nedmontering av socialt skyddsnät, utförsäljning av vård samt införande av diverse övervakningslagar som skadat skyddet för den personliga integriteten och rättsäkerheten, är att de "i alla fall sänkt skatten"?

Förutom en viss galghumor var det enda givande i artikeln kommentarerna.
  Ordet "Myt" har redan missbrukats till den grad att det börjar bli löjligt. Myt är helt enkelt nyspråk för en uppenbar sanning som avviker från maktens ideologi, som det åsiktsförtryckta folket inte längre skall tänka.
Den bästa sammanfattningen av artikeln samt en klar förståelse för det nyspråk vi tyvärr ser mer och mer av.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Piratpartiet - Kylan, 1 - 0

Aftonbladets löpsedel lyder "Extremkylan lamslår Sverige". Men trots detta samlades många för att manifestera/demonstrera mot ACTA.

Även i sundsvall lyckades vi få ihop en manifestation på torget. En rätt blygsam sådan om man jämför med sergels torg, men femtio - sextio personer är inte illa när det är -23 och snålblåst.

Hur som helst syndes vi bra då vi gick storgatan upp och ner ett par gånger och skanderade "Stoppa ACTA" och "Akta dig för ACTA" samt delade ut flygblad. En hel del kameror fanns i närheten så det borde även komma i lokaltidningarna.Filmen ovan är från änden av storgatan precis när tåget har vänt, därav inte så mycket folk som tittar just där.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Internet killed the radiostar ;)

Neil Young anser inte att piratkopiering är ett problem. Det är den nya tidens radio.
  Jag ser radion som död och piratkopieringen är den nya tidens radio. Det är så musik sprids, precis som radion gjorde
En ganska bra analys. Själv brukar jag jämföra det med när man gick till en skivaffär och provlyssnade på en skiva innan man köpte den, men visst kan man även se det som radio.

Artisterna förstår, synd att skivbolagens nya strategi är att hellre stämma sina kunder än att sälja till dem. Kanske för att vid försäljning måste man ge artisterna en symbolisk bråkdel av inkomsterna, medan man vid stämningen kan behålla allt själva.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

RSS 2.0