Å-nej en egen åsikt

Martin Moberg skriver lite frågande om att Erik Laakso idag lyckönskade Piratpartiet i höstens val. Jag lyckades inte kommentera där utan att regga mig, så det blir en bloggentry och en länk istället.

Eftersom Piratpartiets fokus är så pass begränsat så är det relativt enkelt att hålla med Piratpartiet och samtidigt hålla med ett annat parti i allt övrigt. Eftersom Piratpartiet främst står för demokratiska principer borde detta egentligen vara det naturliga.

Erik tycker uppenbarligen att Socialdemokraterna har rätt politik när det gäller fördelningspolitik och liknande, men (och då spekulerar jag) kanske han däremot inte tycker att skapandet av Bodströmsamhället och den delen av politiken är något som socialdemokraterna gör rätt i eller borde vara stolta över.

Det finns enligt nyligen publicerade undersökningar rätt många socialdemokrater som inte vill ha Sahlin som Statsminister, det finns nog en hel del som inte vill ha Bodström som Justitieminister heller.

Är Socialdemokraterna ett sådant parti som slaviskt kräver att alla medlemmar håller med till punkt och pricka om varje idé eller utspel som kommer från partitoppen? Eller får en medlem ha egna åsikter i vissa frågor?

Visst, Piratpartiet i en vågmästarställning kan som du säger "Lika Gärna" ställa sig på Reinfeldts sida, det är det vågmästarställning innebär. Skulle PP redan från början gå ut och välja en sida tillhör man endera blocket och har per definition inte en vågmästarroll. Om S nu på förhand beslutar sig för att aldrig i livet samarbeta med Piratpartiet så kanske man däremot tvingar fram att Piratpartiet "ställer sig på Reinfeldts sida".

Rent generellt vore det enklare för S att samarbeta med Piratpartiet än t.ex. Vänsterpartiet. Tänk er en samarbetspartner vars enda förhandlingsfrågor är saker som ni egentligen inte tycker är viktiga? En förhandling där ni för stöd i frågor som ni egentligen inte bryr er om får stöd i riksdagen, och inte en massa krav på budgeten och allt vad nu Ohly har fått Sahlin att gå med på.

Jag kan inte hålla med Martin, eller Claes Krantz som han i sin tur länkar till om att detta skulle vara någon uppmaning om att rösta på piratpartiet, och då brukar jag ändå oftast övertolka positiva signaler.

Som jag läser Laakso är det en ärlig lyckönskning och en förhoppning om att Piratpartiet kommer in i riksdagen i höst, det står inget om att han vill att partiet skall ta röster från Socialdemokraterna utan han hoppas säkert dessa röster kommer på bekostnad av till exempel Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Ni två, Martin och Claes, önskar väl uppenbarligen att V och MP klarar 4%-spärren i år, eller får man inte göra det om man är Socialdemokrat? Dessutom, Claes det där gällande den politik Piratpartiet står för, om du under de år vi funnits inte orkat läsa dig till vad vår politik är så tar vi en snabbkurs i ljud och bild nedan.Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0