Varför ingen Moderat eller MUF:are borde rösta på de "nya Moderaterna"

Jag såg att Beelzebjörn efter en inbjudan idag fick utrymme på en MUF-blogg för att förklara lite Piratideologi. Ett väldigt bra inlägg om varför han är pirat, och en önskan att MUF försöker påverka sitt moderparti.

Markus "LAKE" Berglund noterar också detta och sätter det i samband med varför han som Centerpartist röstar pirat. Överhuvudtaget har det varit en del positiva reaktioner från andra partiet på sistone.

Nu vill jag väl inte förstöra den trevliga stämningen, men jag tänker hur som helst i egenskap av, före detta MUF:are och Moderat, numera Piratpartist, komma med en del påpekanden till de MUF:are som eventuellt läser detta om varför de borde rösta på Piratpartiet istället för Moderaterna i år.

I företagsvärlden är det välbekant att "Nya kvastar sopar bäst" vilket betyder att varje gång det blir en ny chef så måste allt organiseras om och göras på nya sätt, bara för att visa att man är handlingskraftig. Tyvärr är alla som inte råkar vara chefer medvetna om precis hur illa detta brukar gå varav andra uttryck myntas "Är det inte trasigt så ge fan i att laga det"

Detta innebar att när Bo Lundgren lämnade över till Fredrik Reinfeldt, vars största tillgång är att han ser ut som ett mumintroll, så skulle precis allt ändras. Framförallt skulle man etablera sig som ett alternativ till Socialdemokraterna.

I det här fallet innebär alternativ inte att man istället för blandsaft jordgubb erbjuder apelsinsaft, utan man försöker med Euroshopper's blandsaft jordgubb istället för BOB's blandsaft jordgubb. D.v.s istället för att erbjuda ett bra alternativ till Socialdemokratin försöker man göra om partiet till alternativa socialdemokrater.

Man lanserade sig som det nya arbetarpartiet, man satte Beatrice Ask som justitieminister och kopierade Bodströmsamhället. Nu senast kopierade man till och med en av Socialdemokraternas gamla valaffischer.

Tyvärr är Socialdemokraterna mycket bättre på att driva Socialdemokratisk politik, så detta experiment håller på att gå käpprätt...

MUF, på den tiden jag var med, slutet av 80-talet början av 90-talet, var en väldigt liberalt sammanslutning. Liberalare än moderpartiet, vilket är nog så vanligt bland ungdomsförbunden. Det förväntade vore väl att Moderpartiet med några års eftersläpning tar över ungdomsförbundets åsikter, men tyvärr inte när man av strategiska skäl gör totala omsvängningar i politiken.

Häromdagen gick Beatrice Ask ut och anklagade Vänstern för att vara liberal, som ett skällsord. Liberal har brukat vara ett positivt ord bland Moderater. Numera är det struket ur stadgar men omnämns i alla fall halvpositivt i idé-programet.

Moderata ungdomsförbundet har tack och lov fortfarande i sina stadgar att de är liberala. Medan nya Moderaterna nu har som enda ideologiska mål att locka väljare.
    § 1 Ändamål
    Moderata Samlingspartiets strävan är att vinna människor för den samhällssyn som partiet företräder.
    Moderata Samlingspartiets uppgift är därför att målmedvetet bilda opinion för och utveckla moderata idéer, att vinna väljare till partiet och att i praktisk politik förverkliga idéer i enlighet med partiets samhällssyn.
Detta är till större delen ett cirkelargument. Man vill vinna människor för att utveckla sina idéer och sin samhälssyn, och den råkar vara det som för tillfället verkar locka mest väljare.

Jag har vid ett flertal tillfällen citerat Gösta Bohman och hans tal emot statlig övervakning, jag tänker inte göra det nu, men jag tycker att det är läsvärt. Läs det och begrunda hur den gamla moderata synen på statlig övervakning rimmar med FRA-lagen, datalagringsdirektivet och alla de uttalanden som hoppar ur Beatrice Asks mun närhelst hon får tillfälle.

Individens rätt gentemot staten och frihet under ansvar verkar inte vara något som Moderaterna just nu tycker är värt något. Att försöka påverka sitt parti inifrån kan vara ett bra sätt, men så länge det är toppen som bestämmer riktningen så är det ett väldigt långsamt sätt. Skulle Piratpartiet komma in i riksdagen så kommer detta utan tvekan att få varenda valstrateg i de övriga partierna att skärskåda valresultatet på varenda ledd som finns för att försöka fundera ut hur man skall kunna locka dessa 4% väljare till sitt eget parti i nästa val.

Eftersom piratpartiets program är som det är, så kommer det inte att vara särskillt svårt för dessa att räkna ut vilka frågor som lockat just dessa väljare och därmed vilken riktning man skulle kunna ta. Att återinföra liberala värderingar borde vara en tämligen enkel process för M. Det gäller helt enkelt att skapa en vilja hos partitoppen och visa dem att den unga generationen faktiskt bryr sig om svikna värderingar, som i FRA frågan, och svikna vallöften, som IPRED (Inte jaga en ungdomsgeneration).

Ibland kan en ordentlig spark vara ett bättre sätt att få något att byta riktning, ge Reinfeldt en känga så att han förstår att makten utgår från folket och att principer är viktigare än att "verka regeringsduglig".


Riksdagsledamöterna har mandatet från folket och utser i sin tur Regering. Regeringen bestämmer inte hur riksdagen skall rösta. Uppför man sig som Reinfeldt är man inte regeringsduglig så tänk både två och tre gånger innan du lägger en röst på Reinfeldt, rösta Pirat istället.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Kommentarer
Postat av: SBJ

Det där är något som går åt båda håll. Moderaterna försöker vara Socialdemokrater, och Sossarna försöker vara Moderater.Sverige har idag ett enda parti, som förvisso är delat i tu, Socialmoderaterna.Deras Slogan borde vara "Vi kombinerar det sämsta från båda blocken"

2010-07-25 @ 03:18:00
Postat av: Nicklas Eriksson

SBJ: Hundra procent rätt!

2010-07-25 @ 13:34:48
URL: http://arbetarperspektiv.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0