Men, kablarna då?

Det var nära nog att DN hade en läsvärd artikel om signalspaning på sin framsida... Tyvärr missade man med en mil, så istället för att som rubriken implicerade handla om hur Vi svenskar avlyssnas av staten, handlade den om hur andra länder har signalspanat på det Svenska försvaret.

Så då får man väl fråga sig om det inte bara är för försvaret att sluta skicka mail om sina övningar via andra länders kablar?

Eller är det kanske så att de andra länderna fortfarande signalspanar i etern istället, för att lyssna på vad "främmande makt" gör, istället för att på modernt manér avlyssna den inhemska kommunikationen?

Riv upp, gör om, gör rätt !!!

Mvh

/J-O

Tags: ,


Datalagring a'la apple

Så kom det då fram att apple säljer data om användare till andra företag. Lite samma idé som datalagringsdirektivet. Promenera i fjällen så kan du få direktreklam för sovsäckar och tält SMS:ade till telefonen.

Delvis är det värre än datalagringsdirektivet. Där tänker man "bara" lagra vem som ringde vem när och var de befann sig. Apple och samarbetspartners loggar även positionen när man inte ringer.

Sedan är det naturligtvis värre när den egna staten övervakar medborgarna, än när företag gör det, företag som man kan bojkotta när de försöker sina trix för att låsa in användare och hindra dem från att installera vilken mjukvara de vill på datorer och telefoner de köpt för dyra pengar.

Tyvärr är det ju så att det är svårt att gå ur föreningen Sverige när man ogillar att medlemsavgiften betalar FRA:s övervakning av de egna medlemmarna. Underlåtenhet att betala medlemsavgiften resulterar ju inte i utträde utan fängelse, ty skattebrott är ju värre än mord och slås nog bara av fildelning på straffskalan.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kina igen

Egentligen hade jag tänkt ta bloggsemester nu en vecka medan jag och barnen hälsar på mina föräldrar, men inte ens under midsommar och den traditionella rötmånadsjournalistiken är det helt händelselöst.

Jag läste på DN's webiste att Kina nu förbjuder sina 2.3 miljoner soldater att blogga eller ha egna hemsidor. Så det borde väl ta ett halvår eller så innan censurivraren Cecilia Malmström föreslår detsamma som EU-lag.

Enligt rent mjöl i påsen argumenten kan enda skälet att man förbjuder sånt vara att man gör saker som man egentligen skäms för och inte vill skall komma ut publikt. Men det är verkligen ett löjligt försök, som att pissa i byxorna för att hålla sig varm, kan på sin höjd fungera kortsiktigt. Det gäller Kina idag och kommer att gälla även när Malmström och gänget försöker införa det i EU om ett tag.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Korta koppel och munkorg

En liten ordvits från Piraten Anders fick mig inspirerad att börja skriva på en insändare. Dock upptäckte jag att jag nog var på helt fel humör, för ju mer jag skrev, ju mindre lämplig som insändare verkade den bli. Väl aggresiv i tonen samt påståenden som kan kräva en länk för att backa upp.

Så det får bli en bloggpost istället, insändaren får bli när jag är snällare.Vad har regeringen och de gamla grekerna gemensamt?
Svar – En farlig Ask.


Varje gång Justitieminister Beatrice Ask uttalar sig i media så är det på grund av någon ny olycka som skall till att drabba mänskligheten, på samma sätt som när Pandoras ask öppnades i den grekiska mytologin.

FRA lagstiftningen som regeringen drev igenom för 2 år sedan verkar ha öppnat upp för en obeveklig övervaknings- och förmyndarattityd hos moderaternas justitieminister.

Är det inte kuvert i grälla färger för att hänga ut misstänkta så är det kroppsbesiktning av barn, ofrivilliga urinprov för skolungdom, sänkt straffålder, försvårande att granska politiker, åklagare som skall få dela ut fängelsestraff utan dom, och nu senast fritt att sätta upp övervakningskameror så länge polisen får använda bilderna.

Det ser inte särskilt lovande ut att det skall bli bättre efter valet heller, då vi antingen sitter kvar med Ask, eller riskerar att få tillbaka Bodström som ju också är övervakningsivrare. Med lite tur så åker dock Bodström till USA efter valet så att S skaffar fram någon annan kandidat. Ett rykte från en politisk reporter är att en eventuell kandidat är Claes Borgström, Kollegan som Bodström bedriver advokatbyra tillsammans med, på betald arbetstid från riksdagen. Men i så fall mest som någon typ av vikarie tills Bodström kommer tillbaka.

En gång i tiden brukade justitieminsterposten kallas för katapultstolen därför att justitieministern förväntades vara oförvitlig och det krävdes så otroligt lite innan man blev tvungen att avgå. Numera verkar det dock inte som att det spelar någon roll vad ministern gör, det nya politiska klimatet är tydligen sånt att det ser så dåligt ut för en statsminister att sparka sin justitieminister att man backar upp dem och "har förtroende" för dem oavsett vad som händer och allt för att verka regeringsdugliga.

Tyvärr är det bara att inse att ingetdera blocket har en godtagbar justitieminsterkandidat just nu och att det bästa vore att Piratpartiet får en vågmästarroll så att den som blir statsminister efter valet har ett incitament att hålla Justitieministern i ett mycket kort koppel.


Mvh

/J-O

Tags: , ,


Askometern nollställd igen

hoppade det ut ännu en integritetskränkande groda ur jusitieministerns mun, ner med räknaren till noll dagar.

Fler övervakningskameror är medicinen till allt. Inte för att det stoppar några brott, men det är ju bra att ha utifall att det någon gång hamnar något på film som polisen sedan kan använda. Kanske de planerar någon ny lag för publika övervakningskameror som passar jättebra tillsammans med lagen om "överskottsinformation".

Att nuvarande regering är så ivrig i all form av övervakning och att de skyltar med det just nu, mitt i en valrörelse är lite spännande, det skulle ju kunna vara att Ask i smyg håller på piratpartiet och vill göra våra frågor synliga, men tyvärr tror jag inte det är orsaken till alla dessa utspel.
Vad den riktiga orsaken är lär dock fortsätta vara ett mysterium, om det nu inte bara är Ask och Bodströms kompisar i övervakningslobbyn som råkat släppa en påse pengar till alliansens valrörelse och Reifeldt m.fl. vill visa att man får valuta för kampanjbidragen.

Att det finns en del folk som är positiva till t.ex. övervakningskameror är fullt naturligt, det beror ju på vilken synvinkel man har. En polis jag känner är väldigt positiv till fler övervakningskameror då det hjälper honom med bevis i brottsutredningar, däremot gillar han inte att de sätts upp under falska förespeglingar att skänka trygghet.

Kameror avskräcker inte mentalt störda och våldsamma människor.
Kameror avskräcker inte berusade eller drogpåverkade människor.
Kameror avskräcker helt enkelt ingen av de som gör brott oplanerat, t.ex. i vredesmod.

De som planerar att begå brott bryr sig heller inte om kameran då de tar med den i planeringen och maskerar sig om det inte går att undvika kameran.

Så vi tar det här igen, kameror på allmän plats, vare sig det är lyktstolpar bussar eller tunnelbanor, stoppar inga brott, de ger ingen trygghet möjligen en falsk känsla, däremot kan de hjälpa till med att sätta dit den skyldige efteråt.
Att övervakningslobbyn sedan försöker få denna spionutrustning att bli omdöpt till trygghetskameror är ju begripligt då det låter bättre att satsa hundra miljoner på trygghet än på övervakning.

Det finns flera oberoende undersökningar som visar att kamerorna är verkningslösa mot brott, den enda undersökning som faktiskt visade en förbättring visade samtidigt att kriminaliteten bara flyttade ett hundratal meter. Man kunde få samma effekt av att sätta upp en gatlykta, gatlyktan var däremot mycket billigare.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Mattias Eriksson, gästbloggare

Igår såg jag ett långt och välformulerat inlägg i en facebook-status som jag nu med författarens samtycke återpublicerar som ett gästbloggsinlägg.

Jag tycker det ganska väl sammanfattar de senaste årens händelser och hur vi inte bara befinner oss på ett lutande plan utan hur det märks att farten nedåt börjat öka ordentligt.

Mvh

/J-O

Om att förändras med politiken

De som känner mig vet förmodligen att jag under större delen av mitt liv varit en stark anhängare av det borgerliga blocket. Detta då de borgerliga partierna värnar frihet, valfrihet, självständighet, rättssäkerhet och demokrati. De kämpade exempelvis för att stärka demokratin genom att införa inslag av personval, och historiskt så stred bland annat Gösta Bohman för medborgares frihet och oberoende [1].

För drygt två år sedan, I mitten på juni 2008 förändrades dock detta. Alliansen, som jag röstat på, väljer då att införa FRA-lagen. FRA-lagen i sig är en kränkning av stora mått, där man låter FRA massavlyssna hela Sveriges befolkning. Trots denna massiva kränkning är det inte FRA-lagen i sig självt som jag upplevde som det värsta, utan att man inför den genom att vända demokratin ryggen. FRA-lagen röstades igenom även om det endast var en minoritet i riksdagen som var för lagförslaget, de alliansledamöter som inte var för tvingades till lydnad med regelrätta hot [2].

Någonstans här brast mitt förtroende, det kändes som att allt som sagts fram till denna dag endast var tomma ord. Det som hände i samband med FRA-omröstningen gick stick i stäv med allt vad frihet och demokrati heter. Jag kände mig ledsen, sviken och utnyttjad då jag varit med och valt in dessa personer i riksdagen under falska förespeglingar. Därefter har jag inte, och kommer inte att rösta på Alliansen, så till vida de inte tar förnuftet till fånga.

Tyvärr så var FRA-lagen endast början på en omläggning av Alliansens politik rörande frihet, demokrati och rättssäkerhet.

Detta är en lista över redan genomförda eller planerade åtgärder av riksdag och EU:
 • Staten, genom FRA, avlyssnar redan din e-post [3].
 • EU och Staten vill veta [4]:
  • vem du mailar och när du mailade.
  • vem du ringer och när du ringer.
  • vem du SMS:ar och när du SMS:ar.
  • dina nätvanor och vad du Googlar [5].
 • Justitieministern gör avkall på rättssäkerheten, då hon vill att domstolar
  inte ska behövas för allvarliga brott. Straffen ska i stället kunna dömas ut
  av polis/åklagare [6].
  • Grundlagen håller på att ändras [7]:
  • offentlighetsprincipen försvagas, så att politiker enkelt kan undvika
   insyn. Endast originalhandligen är offentlig, inte säkerhetskopior, så
   om en originalhandling råkar försvinna har ärendet därmed
   sekretessbelagts.
  • demokratin försvagas genom att det blir svårare för medborgare att kräva
   en folkomröstning.
  • militär ska få sättas in mot svenskar, något som förbjöds efter
   Ådalen -31.
 • Genom att göra det svårare att göra kreditupplysningar, görs det svårare för
  journalister att granska makthavarna. Dessutom strider lagförslaget, enligt
  JK, mot grundlagen, något som dock inte hindrar att det genomdrivs [8].
 • EU-kommisionären Cecilia Malmström (fp) försöker införa censur av Internet [9].
 • EU diskuterar införsel av naken-scanning av flygresenärer [10], trots att de
  är lätta att lura [11]. Nakenbilderna har dessutom visat sig kunna komma på
  avvägar väldigt lätt.
 • USA/EU önskar kunna stänga av personer från Internet, utan rättslig prövning,
  efter 3 påståenden att personen sysslar med oegentligheter (ex. Ladda ner
  film, musik) [12].
 • EU önskar införa åsiktsregistrering [13].

Tycker jag då att de rödgröna är att föredra framför Alliansen? Inte alls! FRA-lagen och datalagringsdirektivet var Socialdemokraternas verk från början, de är lika illa på alla dessa punkter. Det finns givetvis grupperingar inom riksdagspartierna som motsätter sig alla dessa förslag, tyvärr så har riksdagen tömts på makt så att det är partitoppens vilja som drivs igenom [14].

Detta ligger således till grund för att jag numera känner mig lite vilsen, utan något riksdagsparti att rösta på. Därför är Piratpartiet (PP) det enda alternativet för mig, då de är de enda parti som värderar dessa frågor. Observera, att ingen punkt ovan primärt har med illegal fildelning att göra, Piratpartiet är bredare än så. Då det kommer till upphovsrätt lutar jag mer åt en mer balanserad variant likt den som bloggaren Henrik Alexandersson driver inom PP [15], med det är alltså inte därför jag numera är Pirat.

Jag önskar inte pracka på någon annan en politisk åskådning, utan vädjar endast att du som läser detta funderar över dessa frågor och vad de betyder för dig. För det är val snart och valet kommer att ha betydelse för vår frihet, demokrati och rättssäkerhet.

//Mattias

PS. Normalt försöker jag begränsa mina politiska utläggningar till 140 tecken på twitter (http://twitter.com/snaggen) men kände att det behövdes en längre post för att kunna förklara min politiska bakgrund DS.

Referenser för vidare läsning:
1. http://fridholm.net/2010/01/06/gosta-bohman-salig-i-aminnelse/
2. http://futuriteter.blogg.se/2010/june/svart-fredag.html
3. http://sv.wikipedia.org/wiki/FRA-lagen
4. http://sv.wikipedia.org/wiki/Datalagringsdirektivet
5. http://press.piratpartiet.se/2010/06/17/piratpartiet-rasar-over-registrering-av-natsokningar/
6. http://fridholm.net/2010/06/10/strafforelaggande-de-luxe/
7. http://futuriteter.blogg.se/2010/june/grundlagsforandringar.html
8. http://www.newsmill.se/artikel/2010/04/12/grundlagen-hotad
9. http://www.europaportalen.se/2010/05/barnporr-blir-murbracka-for-censur
10. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/nya-gral-i-sikte-om-kroppsskannrar_4872179.svd
11. http://www.youtube.com/watch?v=nrKvweNugnQ
12. http://christianengstrom.wordpress.com/2010/04/21/three-strikes-still-on-the-table-in-acta/
13. http://henrikalexandersson.blogspot.com/2010/06/eu-och-nu-asiktsregistrering.html
14. http://www.dn.se/nyheter/valet2010/riksdagen-har-tomts-pa-hela-makten-1.1053581
15. http://henrikalexandersson.blogspot.com/2010/05/en-enkel-och-rimlig-upphovsratt.html


Tags: , , , , ,

 


Därför är Piratpartiet det bästa valet för alla

I DN kan man läsa ett inlägg där alliansen förösker övertyga penisionärerna att rösta på dem, genom att ta fram lite kända namn och hota med kommunistspöket. Ett retoriskt grepp som antagligen fungerar bra för åldersgruppen i stort.

Tur nog för alliansen så får ju denna grupp sin mesta information via dagstidningar och statskontrollerad media, så de är nog inte ens vagt medvetna om de inskränkningar i integriteten som införts. Tur eftersom vi pratar om en generation som varit med och slagits för mänskliga rättigheter som sett många av de saker vi idag tar för självklara införas, t.ex. allmän rösträtt även för fattiga som infördes 1945.

Egentligen tror jag inte att denna generation är särskillt positiva till idén att polisen kan avlyssna folks telefoner utan att de ens är misstänkta för brott. De som använder sig av sådant lär heller inte uppskatta att email och SMS avlyssnas. Nakenscanning när man åker på charterresa till mallis lär inte heller uppskattas, men det kommer nog som en glad överaskning så småningom, ty media pratar ju inte så mycket om dessa saker.
 • Piratpartiet står för rättssäkerhet och individens rätt mot staten, som Moderaterna brukade göra.
 • Piratpartiet står för individens rätt mot storfinansen, som Socialdemokraterna brukade göra.
 • Piratpartiet står för fri kultur och utbildning, som Vänstern brukade göra.
 • Piratpartiet står för frihet och en transparent stat, som Folkpartiet brukade göra.
 • Piratpartiet står för en stark integritet, som Centern brukade göra.
 • Piratpartiet står för tystnadsplikt och prästers rätt att ha själavårdssamtal utan att vara avlyssnade, som Kristdemokraterna brukade göra.
Men Piratpartiet står dessutom för något mer, vi står för en fungerande informationspolitik, och där gammelpartierna är fast förankrade i klassamhället och industrisamhället så erbjuder vi istället kunskapssamhället.

I artikeln påstås det: Sverige står inför ett tydligt vägval, Alliansens arbetslinje mot vänsteroppositionens bidragslinje.

Jag är inte helt övertygad, vi har ett par mittpartier i socialdemokraterna och Moderaterna samt en bunt marginaliserade stödpartier som inte gör sin röst hörd. Miljöpartiet börjar bli riktigt stora men verkar inte inse det själva, så de är nöjda med att sitta och göra som sossarna säger för att "få vara med".

Gammelpartierna för en politik som ingen pensionär skulle känna igen, och inte heller är det någon direkt skillnad mellan den politik blocken tänker föra efter valet.

Ödesvalet består istället att det här kan vara sista chansen att säga ifrån mot övervakningssamhället. Det är svårt att säga ifrån när man är ställd inför faktum, särskillt när man inte längre får vara anonym när man säger ifrån.

Piratpartiet erbjuder ett samhälle utan övervakning.
Piratpartiet erbjuder ett rättssäkert samhälle, där ingen straffas utan rättegång.
Piratpartiet erbjuder ett samhälle där kultur får delas fritt av medborgarna.
Piratpartiet erbjuder ett samhälle där kunskapen är fri och tillgänglig för alla.
Piratpartiet erbjuder kunskapssamhället!

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Riktiga Centerpartister borde rösta Pirat i höst

Nu är det några dagar sedan jag läste detta mycket välskrivna inlägg på Infallsvinkel. Jag har flera gånger tänkt komma tillbaka till det, men det har hela tiden kommit annat emellan.

Har det inte varit galna italienare som vill införa "skyddad anonymitet", vilket på nyspråk betyder att du måste registrera dig så att staten vet vem du är. Så har det varit årsdagar för andra odemokratiska vansinnigheter.

Men nu så äntligen kan man gotta sig lite i önsketänkande om att folk skulle rösta enligt sina åsikter och inte enligt partipiska eller vana.

  Aldrig förr har vi stått inför ett sådant ödesval när det gäller den personliga integriteten.

  Starka krafter vill övervaka medborgarna, både på nätet och utanför. Kanske främst av det enkla skälet att den nya tekniken möjliggjort ökad övervakning – inte för att det uppstått något behov av ökad övervakning.

  Vi befinner oss på ett sluttande plan; manegen är krattad med ”goda föresatser”. Det existerar ingen konspiration – allt som behövs är politiker som tappat respekten för grundläggande demokratiska värderingar och som vill framstå som handlingskraftiga i kampen mot terrorism och barnpornografi.

Centern är i grunden ett parti med demokratiska värderingar och en god integritetssyn, det har dock inte märks särskilt väl under den senaste mandatperioden.

2006 gick man till val på integritetsfrågorna, tillsammans med M som lovade att inte jaga en hel ungdomsgeneration. Man kan väl konstatera att de sedan pissade väljarna i ansiktet med FRA-lag och IPRED.

Centern hade dessutom tagit fram ett öppenhetsmanifest som sedan prompt ignorerades av partiledningen.

Alliansen gick för övrigt till val med löfte om att inte ändra något i frågan om kärnkraften, det blev visst lite si och så med den saken?

Skulle centern åka ut ur riksdagen så är det bara tillfälligt. Centern är det rikaste partiet i Sverige, efter att ha sålt sina tidningar så är de goda för över en miljard. De behöver inte ens ha något partistöd för att ha råd att kampanja. Dessutom lär det inte vara någon fara med partistödet för fallet lär bara bli till strax under 4, inte under 2.5, dessutom lär man fortfarande vara med i kommunpolitiken.

Nej, effekten av att Centern skulle åka ut ur riksdagen vore att de parasiter som suttit de senaste 4 åren, och bedrivit en annan politik än den de röstades in på, blir arbetslösa. De får jobba med något annat i 4 år istället medan partiet funderar på varför väljarna straffade dem bara för att de bröt en massa vallöften. Då kanske man tar beslut som fattas av stämman på allvar och börjar driva centerpartistisk politik igen, inte göra-som-Reinfeldt-säger politik.

Piratpartiet däremot skulle ha en väldig nytta av de rösterna. Och det finns inget i Piratpartiets politik som går emot riktig Centerpolitik. Man kan väl lugnt säga att C skulle vilja locka tillbaka väljarna från PP och lär nog då börja ta integritetsfrågorna på allvar igen.

Det som syns nu är inte allvar, det är valfläsk, och det är tunnt, stinker ruttet och kommer knappast att hålla september ut. Nej ge partiledningen en tankeställare, och låt den här mandatperiodens riksdagsgrupp prova på riktiga arbetslivet en sväng.

Lila är inte bara det nya svarta, det är det nya gröna också.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Vikingamarknad

Nu har det varit godis och flyersutdelning på Norra bergets Vikingamarknad. Lyckat eller inte är ämne för diskussion.

Först en runda på området för att kolla att inget stånd sålde godis, så att inte gratis godis skulle mätta marknaden och göra någon sur, men det var idel hantverk av olika slag. Vildsvinskebab såg i och för sig rätt smaskens ut, men inte så pass att det kunde vara tänkbar konkurrens.

Utdelningen gick rätt ok och känslan var väldigt positiv, godiset togs också emot väldigt positivt. Tyvärr kom efter ett tag en av arrangörerna och påpekade att vikingamarknaden var fel ställe för "politisk propaganda", så det var bara att gå. Det var inte så att någon klagat, men tanken var att allt därinne skulle ha vikingaprägel och helst inte påminna om det moderna samhället.

Självklart måste man respektera deras önskemål, så det var bara att packa sig iväg. Tydligen hade de även kastat ut ungdomar som sålde trisslotter till förmån för fotbollslag, så det var inte enbart för att det var politiskt. Det känns dock lite synd då det inte är så gott om den här typen av händelser som drar mycket folk här i sundsvall.

Får bli en runda på stan för att dela ut resten av godiset imorgon.

Mvh

/J-O

Tags: ,

 

Jag har placerat min blogg i Sundsvallbloggkartan.se!


En ny dag

Igår var det en dålig dag och en sorgens dag.
Men idag är det en ny dag som har alla chanser att bli bra.

Visst regnade det inatt, och visst spöregnar det fortfarande, men det lär också sluta så småningom. Snart är det dags att träffa folk och dela ut lite flygblad på en marknad.

Så nu piggar vi upp stämningen med lite bra musik, något nästan för alla smaker.
Precis som det godis vi kommer att dela ut tillsammans med flygbladen. Piratpartiet - en bra blandning - något för alla.Mvh

/J-O

Tags: , ,


Gästbloggare - FRA

För att högtidlighålla minnet av brevhemlighetens och meddelarskyddets dödsdag (18 Juni 2008) tar jag nu in en gästbloggare på ämnet. Liksom brevhemligheten och meddelarskyddet är han inte längre med oss. Men han var kapabel att se framåt och varnade redan tidigt för de övertramp som komma skulle. Jag hyser en stark övertygelse om att hade han levt idag, så hade han varit aktiv Piratpartist och stått i främsta ledet.

  Samhällsutvecklingen – som vi ser den under de närmaste årtiondena – kan även under normala förhållanden komma att innebära nya hot mot de enskilda medborgarnas frihet.

  De koncentrationstendenser som gjort sig gällande på många samhällsområden kan få frihetsbegränsande konsekvenser. Den centrala statsmaktens växande styrka, de allt större svårigheterna att överblicka och övervaka den växande offentliga förvaltningsapparaten kan få samma konsekvenser.

  I olika hänseenden kan åtgärder, genomförda och sanktionerade av en riksdagsmajoritet, komma att gripa allt längre in i de enskilda medborgarnas liv.
  Datorutvecklingen ger enorma möjligheter för ett genomkontrollerat och genomreglerat samhälle.

  Att den enskildes frihet skulle över en natt genom regeringsdekret eller riksdagsbeslut avskaffas, drömmer ingen om. Men i själva utvecklingen är risker inbyggda för den enskildes friheter. Dessa friheter skulle successivt kunna naggas i kanten genom en samhällsutveckling som steg för steg, dag för dag ger överheten och övermakten ökande befogenheter på de enskilda medborgarnas bekostnad.


Dagen då den enskildes frihet till slut är avskaffad ligger nu inte långt i framtiden, och Gösta Bohman är tyvärr inte längre med oss så att han kunde ge både Bildt och Reinfeldt var sin välbehövlig känga i röven.

Mvh

/J-O
<

Tags: , , ,


Hotet inifrån

Jag ser nu på morgonen till min glädje att väldigt många bloggare uppmärksammar årsdagen av FRA-omröstningen med långa och genomtänkta inlägg. Alla har lite olika vinklar, vilket visar styrkan hos detta media när det görs spontant. Gemensamt bloggande i sorgen och ilskan över detta övergrepp mot den svenska befolkningen.

Jag tänkte nu nedan (Min vana trogen) återpublicera den insändare jag tills idag skickade in och fick publicerad i Sundsvalls tidning

Hotet mot Sverige är de nuvarande partierna

I dag, den 18 juni, är det två år sedan FRA-lagen till sist under tumultartade former röstades igenom av riksdagens ledamöter, vissa gråtandes men av partipiskan hållna i ledet. En person tvångskvitterades bort från omröstningen då inte ens Reinfeldts omilda behandling med piskan kunde få honom att rösta bort svenskarnas demokratiska rättigheter.

FRA:s mandat har varit att avlyssna främmande makt för att skydda Sverige. För två år sedan beslutade riksdagen att det är svenskarna som är hotet.

Därför skall medborgarna avlyssnas och kartläggas, med de mest krystade svepskäl på varför detta införs, till exempel svenska soldaters trygghet i Afghanistan.

Hur skulle avlyssning av svenska medborgare i Sverige ha kunnat hindra den arge unge man som sökt, men inte fått polistjänst, från att skjuta två svenska officerare ute på patrull?

Visste ni förresten att nuvarande riksdag just klubbade igenom första läsningen av en ny grundlag? En grundlag där man bland annat tar bort förbudet att använda svensk militär mot svenskar i Sverige, ett skydd som lades dit efter händelserna i Ådalen 31.

Den nya grundlagen säger även att kopior av offentliga handlingar inte är offentliga, vilket innebär att en tjänsteman som vill dölja sina spår bara behöver kopiera en handling och förstöra originalet. Tänk er tsunamibanden, i större skala och satt i system.

Det största hotet mot Sverige just nu är de sju nuvarande riksdagspartierna.

/Jan-Olof Flink

Kommunledare Piratpartiet sundsvallMvh

/J-O

Tags: , , ,


Svart Fredag

Idag är en mörk dag, en dag att minnas svek. Sveket från våra folkvalda som gick emot vallöften och idéal.

Idag är det två år sedan FRA-lagen röstades igenom av hycklande politiker som ser sina väljare som ett hot mot sin makt och inte som sina arbetsgivare.

Idag skriver vi Fredag den 18:e Juni 2010, en dag för våra politiker att skämmas.

Minns Federley:Minns hur Reinfeldt med anhang mobbade Karl Sigfrid.


Genom att använda partipiskan för att tvinga igenom en lag riktad mot medborgarna så bevisade Fredrik Reinfeldt precis motsatsen mot vad han ville åstadkomma. Riksdagen är våra folkvalda representanter, de i sin tur utser regering. En regering som tvingar igenom saker mot riksdagsmännens vilja är allt annat än regeringsduglig.

Hade jag suttit i Riksdagen då detta elände hände hade jag börjat varenda möte i kammaren under resten av mandatperioden med att begära misstroendevotum för sittande regering, bara för att visa att de inte förtjänar uppdraget.

Denna bild från Mikael Elmlund's blogg Liberal och långsint är mycket värd att begrunda


Idag har vi en statsminister som inte gillar demokrati, vi har en justitieminister som tycker domstolar är överskattade och vill dela ut straff direkt på misstanke, framförallt har vi en riksdag där majoriteten tycker att Sveriges befolkning är terrorister och brottslingar som måste övervakas.

Om 93 dagar är det riksdagsval, rensa ut hotet mot demokratin ur riksdagen och rösta in Piratpartiet istället.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Ny sökmotor

Vem är med och lägger upp en ny sökmotor?

Skulle det nu som ett resultat av denna groteska skrivelse känd som smile29 bli så att datalagringsdirektivet, istället för att skrotas, byggs ut är det ett tänkvärt scenario.
Om ryktet (Journalist på Twitter) är sant och Smile29 verkligen har gått igenom så kan det bli värt att börja förbereda något "försvar", och då Tekniken slår politiken (Artificial intelligence beats real stupidity) finns det en teknisk plattform att göra detta.

Om alla sökmotorer blir skyldiga att lagra i 2 år, så vore det väl lämpligt med en sökmotor som inte använder sig av någon slags cookies och "råkar" stå innanför ett NAT:ande brandväggskluster, så att samtliga förfrågningar kommer från en och samma IP-adress?

Om det är för bökigt att sätta upp en egen google, med all disk som krävs för att lagra så räcker det förståss med en web-proxy för sökningar... En egen "sökmotor" som kör en reverse SQUID-proxy och skickar frågorna till google. Då kommer alla requester därifrån istället. En google.pirratpartiet.se borde inte ta mer än en timme att sätta upp, men det kommer förståss att kräva lite bandbredd.
Ett alternativ är faktiskt att sätta upp flera stycken i olika länder, en hos varje piratparti, coh sedan köra round-robin i DNS:en.

En annan sak som jag tycker bör göras är att se till att vi bloggar och skriver en väldans massa (Helst på engelska) om de personer som nu skrev på Smile29, och högst definitivt personerna som skapade den. Så att en google-sökning på dessa alltid kommer att resultera i träffar som berättar hur de sålde ut medborgarnas integritet, precis som att man inte kan söka på vissa polisnamn utan att hitta ordet mutad...

Borde göra underverk för deras framtida personvalskampanjer.


Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Utan Bevis

En åklagare vid tingsrätten i Mora är säker på att kunna få till en fällande dom utan bevisning, sug lite på den...

Eftersom det påstådda "brottet" nu är fildelning i ickekommersiellt syfte har han säkert rätt. Vi pratar ju trots allt om det område där IPRED-lagstiftningen öppnar för bolagen att få ut uppgifter om konsumenter. Uppgifter som än så länge polisen behöver ha starka misstankar om brott med fängelse i straffskalan för att få ut, medan mediaföretag kan få ut uppgifterna med att de vill ha dem som enda orsak.

Området där en jävig domstol kan döma ut fantasistraff för påhittade brottsrubriceringar som Medhjälp till upphovsrättsbrott. Till skillnad från riktiga brott som knappt straffas alls.

Kombinera Asks idéer om, att åklagare skall kunna dela ut straff (även fängelsestraff) direkt utan att behöva blanda in någon domstol, med denna åklagares åsikt att man inte behöver ha några bevis och man behöver inte ens ha goda föresatser för att kanta vägen till helvetet.

Som flera uppmärksammade igår så kan det redan idag dyka upp poliser och slita ditt hus i småbitar utan att ens lämna en förklaring.

Det är nog tyvärr så att det redan är försent för Piratpartiet att rädda rättssäkerheten i det här landet, vi får nog snarare sikta in oss på att återinföra den efter valet i höst.


Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Gör som vi ber er, så stämmer vi er sedan

Fredriks blogg tar upp problemet med att Journalistförbundet försöker stämma folk för att de länkar på internet. Till och med det svenska rättsväsendet har ju förstått att länkandet är grundfunktionen för webpublicering och själva syftet med html protokollet.

Någon som inte vill ha en länk till sitt material skall helt enkelt låta bli att publicera den i ett länkbart format.

Den sak som jag då tycker är roligast med det hela är att i stort sett varje web-upplaga på tidningar numerar bjuder in läsarna med "Bli den första att länka" och "Länka den här artikeln så plockar vi upp det via twingly". Fast det är klart, det är ju tidningen som väljer att publicera på nätet, som betalat journalistens lön och som vill ha en länk. Journalistförbundet verkar väl mest försöka göra som medialobbyn och se om man kan stämma till sig pengar istället.

Antagligen är den på journalistförbundet som kom på detta så otroligt oteknisk att han tror att länka är samma sak som att kopiera. Han förstår helt enkelt inte att länken är något som ger fler besökare till websidan där artikeln är publicerad.

Så man får helt enkelt konstatera att journalistförbundets mål är att ingen skall läsa det deras medlemmar skriver.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Åsiktsregistrering återinförs

Via Scaber Nestor och Hax ser jag att Censur och övervakningsivrarna i EU nu blivit så självsäkra på att folk aldrig säger emot och att Media aldrig tar upp deras övertramp, så nu vågar de ge sig på att ta steg 2 i byggandet av den ultimata diktaturen.

Nu skall man åsiktsregistrera i alla EU-länder. Extremhöger, extremvänster, antiglobaliseringsfolk, miljöaktivister, EU-motståndare.. Kanske Männsiskorättsaktivister och högst definitivt de som protesterar mot införandet av alla bra "antiterrorist lagar", för de måste ju vara för terrorism eller hur?

Tyskland lyckades inte på sina två försök att ta över europa, även om man kom rätt långt andra gången. Frankrike föll ganska lätt, men England gjorde hårt motstånd och att USA lade sig i var tungan på vågen.

Den här gången verkar dock alla hinder för en europeisk diktatur vara undanröjda.

Fransmännen har länge varit det närmaste en diktatur vi har i västeuropa, och de åsiktregistrerar säkerligen redan sin befolkning.

Engelsmännen är världsledande i att ha övervakningskameror på varenda lyktstolpe.

Och Jänkarna lär inte lägga två fingrar i kors för att hindra detta, inspirationen kommer ju från det hållet.

Vi kommer säkert att hålla val till EU-parlamentet ett par gånger till, men när det så småningom blir uppenbart att det saknar makt återstår att se om man enligt gammal nazistmodell bara avskaffar valen, eller om man anammar den kommunistiska modellen och har kvar val med skyldighet att rösta och bara ett parti att rösta på.

Vi har en chans att påverka detta och den är i höst. Som Hax så påpekar:
  Uppriktigt sagt vet jag inte riktigt  hur man skall kunna stoppa detta. Det hela handläggs av ministerrådet - så de enda svenskar som har något att säga till om i saken är den svenska regeringen. Och var den står när det gäller integritet och övervakning, det är ju väl känt och inte speciellt upplyftande...
Ministrarna är de enda som kan påverka, vårt hopp står till att byta ut regeringen till folk som är för, inte emot,  integritet och demokrati. Rösta Pirat i höst, medan det fortfarande är lagligt att välja själv.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Judge Dredd eller Judge Kafka?

Hur skulle du känna om du var på väg någonstans med bil, kanske till vetrinären med ett sjukt husdjur?

Längs vägen blir du stoppad av polis som säger sig vilja göra ett alkotest, men att de inte har någon utrustning med sig så ni måste in till stationen för detta.

Väl där tvingas du även lämna drogtest och får reda på att man håller på med husrannsakan hemma hos dig. Utan att blivit presenterad med någon anklagelse så undrar de om du erkänner och om de skall behöva dra det till tingsrätten eller om det är ok att åklagaren dömer ut straff direkt.

Eftersom du nu inte är påverkad av vare sig alkohol eller droger och de inte heller hittade något i husrannsakan släpps du "fri" att återvända till ett sönderslaget hus. Man kan nog även misstänka att staten inte har några planer på att betala för reparationer och att försäkringen inte täcker skador som inträffat på grund av polisingripande.

När kommer de nästa gång och vad letade de efter? Det vet du inte.

Känns det lite lätt kafkaistiskt, eller är det Judge Ask med poliser som utdömer straff direkt som skrämmer mest?

Kolla in det här klippet från Norköpings Tidningar och se hur illa det är redan idag.

Pest eller kolera, Kafka eller Dredd, Bodström eller Ask?
Det blir mer och mer tydligt att det bästa nog vore en Piratpartist som Justitieminister!

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Scanna hit och scanna dit

En artikel publicerad i SvD igår kväll tog upp den heta frågan om nakenscanning på flygplatserna. EU-kommisionens tar sin vana trogen ståndpunkt mot EU:s befolkning och det demokratiskt valda parlamentet och ser inga problem med att en resande på väg från Sverige till Spanien scannas med cellförstörande teknik för att förhindra att han spränger sig på planet till USA.

Parlamentsledamöterna som då är folkvalda är mer benägna att lyssna på folk och tar i stor utsträckning, troligen för att de vill fortsätta att vara folkvalda, ställning mot detta.

Det lär bli en spännande fortsättning, men frågan man kan ställa sig är att om kommissionen lyckas driva igenom saker mot parlamentets vilja, kan då EU upprätthålla skenet av att vara en demokratisk institution? Kostnaden för kalaset kommer hur som helst att hamna hos medborgarna, antingen via skatten eller via biljettpriset.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Ut med gammelpartierna NU!!!

Man kan ju undra om det är på grund av att Alliansen känner sig hotad av de jämna oppinionsundersökningarna som man just nu verkar ha VM i "Göra så mycket dumt som möjligt medan vi fortfarande har chansen".

Förut så var man lite strategiska och lade t.ex. nya TPB rättegången, liksom det planerade införandet av datalagringsdirektivet tills efter valet i höst.

På sistone har dock t.ex. Ask gått upp i högvarv och kommit med utspel efter utspel, det ena värre än det andra. Just idag är Askometern såvitt jag vet uppe i en tvåa. Fyran jag utannonserade häromdagen var dock falsk, då jag missat ett utspel i radion dagen före, så just då var den nere på 0 dagar sedan senaste grodan.

Det känns mer och mer som att behovet är att få bort befintliga politiker redan före valet, tack och lov är det väl snart sommarlov även för riksdagen.

Nu är det Bildt som än en gång är framme med nyspråk och pratar om att bevara nätet fritt, vilket då på svenska betyder starkt kontrollerat, övervakat och censurerat. (Fritt från frihet alltså)

Tydligen skall man ha ett möte med lite storfräsare från FN och någon jänkare, för att diskutera hur man kan skjuta internet ytterligare i sank medan man kan. Risken är ju att det efter valet sitter tekniskt kunniga människro från Piratpartiet i riksdagen, och då är risken rätt stor att man inte går på alla bluffar utan istället stoppar alla idiotier vartefter de kommer.

Vore det inte bättre att han bjöd in någon från BP, så kan de diskutera hur man bäst röjer undan oljekatastrofer och hur man undviker att betala skadorna?

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Det ruttnande riket

Jag läste just en grymt imponerande artikel i expressen. Så riskerar Sverige att ruttna inifrån. Bra hela vägen från början till slut, sågning av politikerlögner missbruk av skattemedel och ett konstaterande av hur illa det redan är.

Är det bara en enda artikel man skall läsa den här veckan så är det nog denna.

Det enda jag saknade var ett påpekade om att båda de två saker som kom på överst bland de integritetskränkande åtgärderna, i den undersökning som skatteverket gjort, hade genomförts av politikerna.

Om nu Ask ville peka på denna undersökning och använda tredjeplaceringen som skäl till sin lagändring, borde hon då inte först göra något åt plats ett och två genom att riva upp hela FRA-circusen?

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Staten skall låta bli

SvD har publicerat en lovande artikel från Elsa Dunkels, forskare vid Umeå Universitet, som verkade vara negativ till den demonisering av nätet som hela tiden pågår, t.ex.i SvD. Det fanns mycket bra att läsa, t.ex:
  För de frågorna kräver att man också väger in annat än teknisk säkerhet. Om vi till exempel vill skydda våra barn från alla faror i livet vore det smartaste att hålla dem hemma hela tiden, helst i knät, så att ingen farligt kan hända dem.

  De sociala konsekvenserna skulle emellertid bli för stora och de flesta av oss låter ändå barnen vara ute i trafiken och gå till skolan trots att båda dessa miljöer är bevisat farliga.

Gammelmedia och etablerade politiker brukar alltid låtsas som att internet inte är på riktigt, men i just de fall där man skulle kunna tänka sig att de faktiskt har rätt, där gör de tvärtom.

Internet måste begränsas på grund av alla hemska brott och alla jätteruskiga hot som finns därute i cyberrymden.

email-måste läsas och lagras utifall någon terrorist gör något, ändå går det inte att skicka vare sig bomber eller mjältbrandssporer via email, dock med "riktiga" posten där man hittils inte sett det nödvändigt att ta bort posthemligheten ur grundlagen.

När en bedragare lurar någon i "vanliga"samhället blir det oftast inte ens en notis i tidningen och folk i omgivningen tycker "Är man dum får man lida", men om en bedragare använder sig av internet för att hitta ett offer, då blir det krigsrubriker.

Sist jag kollade tror jag det var cirka noll personer som blivit våldtagna via internet, utan det verkar vara mycket mer vanligt förekommande ute i köttvärlden.

Barnporr, som medialobbyn och censurälskande politiker använder som svepskäl och slagträ mot internet, den tillverkas förvånande nog i köttvärlden, i skumma källare och hotellrum.

Grooming som nu är det senaste buzzwordet i raden av alla hemskheter som tydligen sker på nätet syftar väl såvitt jag begriper till att försöka lura barn att träffa förövarna i "riktiga" världen?

Bilar kan köra på barn på vägen till skolan kanske till och med på skolparkeringen, ändå är det många som låter sina barn gå själva till skolan.

När det gäller grooming på nätet borde väl den normala uppmaningen att "inte följa med okända" skydda mot det lika väl som mot skumma människr ute på gatorna.

Förra året var det ett par män uppe vid skolan min dotter går på, som försökte locka flickor i 1:an att gå in i deras bil med löfte att de skulle få se kattungar. Nu var flickorna inte dumma nog att följa med, men det är ingen som har kommit med något förslag att förbjuda bilar trots att dessa män använde bil.

Artikeln var bra i stort, tyvärr avslutades den med ett stycke som jag tyckte lite illa om:
  Så min kritik handlar snarare om regeringens tystnad. Att de som har den politiska makten har överlämnat hela frågan om ungas personliga säkerhet på nätet till de kriminella krafter som utnyttjar unga och till de kommersiella krafter som tjänar pengar på vår oro för barnen.
Mest för att det är svårtolkat... Jag vill definitivt inte att regeringen skall uppmanas att "göra nåt", de har gjort mer än nog. Tyvärr är det så att det mesta elände som vi har idag orsakas av politiker som (kanske i välmening) försöker göra något åt saker de inte förstår. Det är på det viset medialobbyn lyckats få till IPRED. Det är så Cecilia Malmström tänker sig få till censur av internet på EU-nivå.

Tillägget där om de kommersiella krafterna som tjänar pengar på vår oro för barnen gör att jag tror att Elsa i grund har samma syn som jag, och att det enda hon vill att politikerna skall göra är att satsa på forskning kring det hela.
Tyvärr är risken att man kan läsa detta som att hon förespråkar ett öppet mandat för politikerna att "göra nåt", vad som helst. Våra nuvarande politiker är ju också betrodda att göra precis vad som helst, dock knappast vad vi vill att de skall göra. Agera överförmyndare gör de tyvärr ändå utan att behöva uppmanas till det.

Forskning kring det hela må vara en bra idé, men då det gäller lösning på "problematiken" så tror jag Ung Pirats är bättre. Hjälp barnen hantera internet istället för att försöka göra om det till någon slags madrasserad cell utan vassa kanter.
Ja, barn slår sig ibland när de lär sig cykla, men de flesta föräldrar låter dem lära sig i alla fall och hjälper till genom att hålla i cykeln, inte genom att lagstifta om madrasserade vägar och cykelbanor.

Själv blev jag Piratpartist just för mina barns skull.
Jag vill inte att de skall få växa upp i den övervakade totalitära stat som håller på att byggas medan demokratiska rättigheter monteras ned.

Unga i Kina idag ser inget konstigt i att ständigt vara övervakade, att tidningar är censurerade och att internet är begränsat så att man inte får några träffar om man skulle söka på studentmassakern på himmerlska fridens torg, om de nu mot förmodan hört talas om den saken.

Jag vill inte att mina barn skall växa upp och tycka det är normalt när så sker i Sverige heller. Om det är något som barnen behöver skydd mot så är det politikerna snarare än internet.

Jag är betydligt mer bekymrad för TV-reklam riktad mot barn än för eventuella hot via internet, jag är övertygad om att mina barn inte kommer att göra illa sig på internet, inte heller bli överkörda, mördade, kidnappade eller våldtagna där.

Det finns många hot mot våra barn, och de största hoten använder just "de stackars barnen" som argument för att införa alla nya integritetskränkande lagar som hotar barnen.

Det är inte internet som vill att polisen skall få kroppsbesiktiga barn utan föräldrarnas vetskap eller medgivande.
Det är inte internet som vill sänka straffmyndighetsåldern.
Internet vill inte att barn skall klä av sig inför främlingar och kissa i en burk när skolan gör drogtester utan föräldrarnas godkännande.
Det är inte internet vi behöver skydd mot.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Media och selektiv nyhetsrapportering

Igår skrev Joshen på Enligt Min Humla ett bra inlägg gällande hur Svenskarna inte ens märker hur deras personliga integritet och demokratiska rättigheter monteras ner omkring dem. Posten var som vanligt välskriven och intressant, men det jag vill lyfta fram är faktiskt en av kommentarerna, kommentar nummer 9 för att vara exakt.
  Intressant observation som vanligt.

  Jag tror man bör dra det längre och titta på vilka frågor som Svenska folket anser som viktiga i valet. Enligt uppgifter i prasselmedia tycker endast 2% av Svenskarna att lag och ordning är viktigaste frågan i valet. Mot denna siffra kan ställa motargument om att frågan endast gällde vilken fråga som är viktigast, folk kan ju ha lag och ordning högt upp på listan över sekundära frågor. Jag lutar dock åt att lag och ordning är frågor som ligger långt under radarn just eftersom de rankas så långt ned i opinionsundersökningar.

  Prasselmedia och tvmedia bevakar egentligen inte lag och ordning seriöst eftersom man har ett antagande om att vi har världens bästa rättsväsende och att vattnet absolut inte kan vara varmt eftersom vi är en demokrati. Eftersom media inte bevakar frågorna drar folket slutsatsen att vattnet inte kan vara varmt för då skulle ju media blåsa i varningshornen. Det blir en självförstärkande loop där i slutändan politikerna drar slutsatsen att rättsfrågor inte är valvinnare och att det finns gott om möjlighet att höja temperaturen om skälen är goda eftersom vi enligt media absolut inte kan fått vattnet ens jummet ännu.

  I slutändan så dras skiljelinjen idag mellan de som förstår tekniken och de som är ignoranta. Vi som förstår hur nätet och modern teknologi fungerar inser att vattnet kokar på riktigt, rättsäkerhet är ett skämt när man talar om hur rättsväsendet hanterar modern teknologi.

  PP har en gräslig uppförbacke att få vanligt folk att inse fakta eftersom vi inte bara måste övertyga dem om att vi har rätt i det enskillda fallet men även måste få dem att tro på existensen av loopen mellan media, folk och politiker. Kruxet är ju att i varje enskillt fall vi drar fram så kommer en person som är övertygad om att rättstaten är sund per definintion, bagatilisera problemet eftersom en sund rättstat kommer vara självkorrigerande och så småningom åtgärda problemet.

En väldigt bra analys som är värd ett eget inlägg. Tyvärr måste jag säga att jag tror att Fiery Spirited som skrev denna kommentar har helt rätt. Folk vill tro att allt är bra, därför så tror de det och kan inte ta till sig den information vi kommer med om att allt inte alls är bra.

Jag skrev själv om mediernas märkliga tystnad kring piratfrågor igår. Bland kommentarerna fanns en som jag bara kan tyda som att jag brukar vara lite väl aggressiv i mina inlägg.

Det stämmer nog bra, jag är nämligen arg, skitförbannad närmare bestämt.

Många människor tycker nog det är någonting negativt och säger att man inte skall göra saker i ilska eller vredesmod. Det är dock en stor skillnad på att vara arg och att göra saker i vredesmod, det går att dra kraft från ilska också, (Som Sith i starwars), och även om det ibland lyser igenom så är det iaf ett sätt att orka med och inte ge upp. För vi har som kommentaren säger här ovan, en väldig uppförsbacke som måste besegras.


Mvh

/J-O

Tags: , ,


Ingen groda på 4 dagar

Det är nu hela 4 dagar sedan Asks senaste försök att sänka rättssäkerheten i godtycklighetens träsk, har hon tappat stinget måhända? Kanske man får räkna bort helgen och se det som bara två dagar sedan hon sist kom med ett vansinnigt och rättsvidrigt utspel?

Det skall bli spännande att se vad hennes nästa snilleblixt blir och om den tredje statsmakten kommer att fortsätta att ge sitt tysta samtycke.

Visst kan det tyckas vara märkligt att ha en justitieminister som tycker att:
 • Oskyldighetspresumption som något jobbigt som måste bort, något slags straff måste man ju kunna utdela även mot misstänkta och deras familjer.
 • Rättssystemet inte skall behöva användas i onödan, så att polis och åklagare skall kunna utdela fängelsestraff utan att man skall behöva bekymra sig om sånt onödigt jox som domstolsprövning.
 • Självklart skall polisen även få beslagta det som "ännu inte är förbjudet", för vi vet ju att allt kommer att bli förbjudet så småningom.
Men det känns dock mycket märkligare att det är så tyst i media kring dessa saker.

Att FRA lagen effektivt tagit bort meddelarskyddet för tips via internet och att datalagringsdirektivet gör detsamma för tips via telefonnätet borde kännas hotande för media, men de har helt ignorerat frågan.

Att det nya förslaget till grundlag som har röstats igenom första gången innebär att kopior av offentliga dokument inte är offentliga, vilket öppnar för att det som hände med "Tsunami-banden" kommer att kunna göras slentrianmässigt. Ta en kopia och förstör originalet så kan man ha kvar offentliga uppgifter fast nu sekretessbelagda. Detta borde oroa media, men inte ens en notis om detta.

Efter händelserna i ådalen 31 infördes lagar som förhindrar att Svensk militär används mot den egna befolkningen, i grundlagsförslaget nämnt ovan så tas den begränsningen bort igen, samtidigt som den allmänna värnplikten avskaffas och Sverige går mot en yrkesarmé. Borde inte detta vara värt åtminstone lite uppmärksamhet i media?

För en normal medborgare är det så att okunskap om en lag inte gäller som försvar mot att bryta mot den. När SÄPO sätter i system att bryta mot lagen genom att inte radera uppgifter de enligt lag måste radera så frias de, eftersom de som hanterat uppgifterna varit inkompetenta. Att det finns en och annan inkompetent person på myndigheter känns troligt, men om ansvariga på just den avdelning inom SÄPO som har ansvaret för att bevaka att konstitutionen efterlevs, säger sig inte ha koll på det lagrum som gäller deras egen verksamhet då skulle jag snarare gissa på "plausible denial". Naturligtvis är de mycket väl medvetna om vad som gäller, men genom att utelämna sådan info i sin internutbildning så kan man alltså skylla ifrån sig. Men nog tycker jag att media hade kunnat notera detta mer än 1 minut i rapport? lite måste man väl kunna gräva i det hela, om man inte kan straffas på grund av inkompetens så skall man väl i alla fall kunna avskedas?

Justitieministerns grodor noteras inte heller i media, antagligen för att intresset numera inte är att förmedla samhällsinformation, utan enbart vad som händer i diverse dokusåpor och tävlingar på TV. Det är trots allt mer intressant för gemene man att få reda på att någon spydde på festen efter robinsonfinalen än att Justitieministern lägger ytterligare ett förslag som strider mot grundlagen och får remissinstanserna att slita sitt hår.

Ibland ylas det lite i media om att internet är ett hot mot etablerad nyhetsmedia, men frågan är vems felet är. Kan det inte vara så att medias ovilja att förmedla nyheter tvingar folk att leta på andra ställen?

När nu t.ex. expressen hela den här veckan, kommer att ha en 28-sidig bröllopsbilaga varje dag, (En ny bilaga varje dag alltså), är det då konstigt att den som vill ha reda på vad som händer i världen letar sig ut på internet?

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


SWIFT a threat to EU economy

I'll write this blog post in english as it mainly concern EU-policy and not local Swedish matters.

- - - -

I am one of the many that are deeply concerned by the fact that there is once again discussions about allowing USA to obtain transaction data from EU banks through SWIFT.

Not only is this a huge intrusion in the private life and integrity of the EU citizens. There are other issues at stake as well.

By giving away our bank data, we are in effect giving away the competetivness of our industry to USA. In a time of economic crisis and a EURO under hard pressure it does not seem like the smartest thing to do.

By looking into the transaction flow and see who pays who how much, it is easy to find out what suppliers a company is using and how much they are paying them. So in effect it will be easy for a USA based company to find out what production price their european competitiors have got, and by looking into details they could also find out future plans for new products by making notes of any new companies on their list of suppliers.

As the american system works with industry lobbyists having direct access to those in power, there is no doubt that if their industry wants access to this information they will get it. That the Obama administration would prioritize european employment figures over american seems highly unlikely.

That the latest suggestion from Commissioner Malmström says that police organisations like FBI would need to "specify their suspicions" before looking in the data is just "smoke and mirrors", FBI jurisdiction is only USA internal, international terrorism is the jurisdiction of CIA. It is widely known that CIA at several occations have been spying on other countries delegations to find out their bids/offers to help their own industry to win large contracts.

The information available through SWIFT should not be given away unless EU is given the same kind of information from USA in return, and that means all their bank transactions. Giving them our information with only a vague promise to perhaps getting som information in return, (most likely only false positives), is not an option.

Our own intelligence services should be fully capable to digest the information themselves should it be considered necessary (Which I hope not). What additional value would american intelligence services provide?

* If there are american citizens that are planning terrorism on EU soil there will not be anything to be found in european bank data.

* If there are europeans planning to do something towards the US, the information about that is valuable to USA, but of no value to EU, so USA should give us something of value back.

* If there are europeans planning terrorism inside EU, why involve the americans? They have a tradition of not sending out warnings since they do not want people to know how much they know. The inquires made after 9/11 shows several cases of that.

I consider it a major intrusion in the private life of the european citizens to look at this data and belive that we should not allow anyone to access it, unless there are strong suspicions of a crime, especially not a foreign country that has no interest in protecting european citizens.

Best regards

/J-O

Tags: , ,


Piratpartiets listor har lägst medelålder

Efter att i flera tidningar läst om att det är hög medelålder på riksdagskandidaterna och hur MP och V ligger bäst till med 15% av kandidaterna 30 år eller yngre, så kände jag mig tvungen att räkna på saken. Imorse var jag lite tveksam till om piratpartiet hade räknats med i undersökningen, nu vet jag med säkerhet att vi inte hade det.

Vi slår de andra med råge... Vår "sämsta" lista är långt bättre än vad något annat parti kommer med. (Och det gäller nog trots allt inte bara ålder)

Här kan du hitta Piratpartiets riksdagslistor, och så här ser resultatet ut om man går igenom dem.

  Lista Medelålder 30 år eller yngre
  Mitt 37 42%
  Norr 34 54.5%
  Stockholm 36 39%
  Syd 31 55%
  Väst 35 48%
  Öst 32 52%
Kanske detta är anledningen att de valde att be SCB göra undersökningen istället för att bara fråga valmyndigheten, som trots allt har alla siffror för alla partier?

Mvh

/J-O

Tags: ,


Undrar om Piratpartiet var med?

SvD har en notis om en kartläggning som SR:s Ekot låtit SCB göra, som visar att det inte är så många unga människor på Riksdagslistorna. Miljöpartiet ligger tydligen "bäst till".

Inte mycket text, men det väcker i alla fall två frågor hos mig.

1. Miljöpartiet kan mycket väl tänkas ha den yngsta listan, men var piratpartiet med i denna undersökning?
2. "Ekot har låtit SCB ta fram uppgifter om de cirka 5 500 personer som finns på riksdagslistorna inför valet i höst." Varför frågade man inte bara valmyndigheten?

Mvh

/J-O

Tags: ,


SWIFT igen #2

Imorse bloggade jag lite om hur EU's censur-kommisionär håller på och "förhandlar" fram ett nytt SWIFT-avtal, trots att EU-parlamentet röstade ner förra förslaget då det trots allt inte finns något i detta som EU tjänar på.

Rubriken på DN:s förstasida matchade dock inte innehållet i den länkade artikeln vilket verkade lite småmysko.
Nu har DN uppdaterat och länkat in rätt inlägg... Tyvärr var denna läsning ännu mer oroande än bara det faktum att avtalet är uppe för omförhandling och att det är Cecilia Malmström som "förhandlar" för EU:s räkning.

Ingen av de punkter på vilket parlamentet sågade förra förslaget verkar egentligen ha åtgärdats mer än kosmetiskt, det är alltså i princip samma förslag som ligger en gång till, vad är nyttan med det? Är det bara så att man kör uttröttningsprincipen och röstar om och om igen tills parlamentet går med på det?
  EU-parlamentet har också haft starka invändningar mot att låta USA lagra data i upp till fem år. Som jämförelse anger EU:s datalagringsdirektiv två år som maxgräns. Men på den här punkten har amerikanerna varit orubbliga.
Vad är det för sätt att förhandla? Det är USA som vill ha EU's data, då är det väl USA som skall anpassa sig efter EU, inte tvärtom. Det är ju inte så att EU sitter på svarte petter och måste bli av med denna data.

Vad är EU's mål för förhandligen, vad tror man sig tjäna på detta? Framförallt, har de någon människa som vet vad förhandling handlar om och som inte nödvändigtvis har brun tunga efter sina möten med USA?

Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg, förutom integritetsaspekten så ger vi även bort vår industris konkurrenskraft till USA. Vi vet redan att lobbyistförfarandet gör att industrin har totalt inflytande över regimen, så det finns inga tvivel om att de kommer att få ta del av uppgifterna om de frågar efter dem.

Det är ett argument som borde följa med i brev till MEP'ar i de grupperingar som kanske inte är så brydda i själva integritetsfrågorna. Så dra gärna iväg lite mail till dem för att försäkra oss om att SWIFT-avtalet inte släpps igenom av parlamentet nästa gång heller.

Andra som bloggat om detta: Syrrans Granne, Opassande, Hax.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


SWIFT på tapeten igen

Data om oskyldiga överförs till USA, så lyder för tillfället rubriken på DN:s webupplagas framsida. Det nämns att vår censur och övervakningsivrande EU-kommisionär Cecilia Malmström förhandlar om ett nytt så kallat "antiterroristavtal". Själva artikeln berättar dock bara lite svepande om bakgrunden.  (EDIT: nu är rätt artikel länkad på sidan.)

På något sätt känns det inte särskillt positivt att just hon är den som sitter och förhandlar fram ett nytt avtal efter att parlamentet mer eller mindre bad ministerrådet fara och flyga efter att tillåtit detta elände förra gången.

Förutom att det kränker integriteten för medborgarna så kan informationen USA får genom SWIFT också rakt av användas till företagsspionage. Genom att titta på vilka andra företag (leverantörer) som ett företag för över pengar till, samt hur mycket är det tämligen lätt att veta vad ett företag håller på med och deras produktionskostnader.

Så förutom medborgarnas integritet, något som ministerråd och kommision hittils visat sig vara ointresserade av, så säljer man även ut EU:s framtida konkurrenskraft. Det om något borde väl kunna få dem att tänka en gång extra innan man ger bort all sin ekonomiska information.

En förhandling brukar ju normalt innebära någon form av utbyte, men i förra versionen så var det klart utbyte a´la USA får all europeisk bankdata och EU får inget tillbaka. Det minsta man kan begära är väl att EU får tillgång till alla banktransaktioner i USA, men jag är rätt tvivlande på att USA skulle dela med sig av sådan känslig information.

Det enda uppdrag Malmström borde ha i det här ärendet vore att på mandat från EU-parlamentet vänligt men bestämt be jänkarna dra åt helvete.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Ständig förändring av landskapet

Det underbara med internet är att landskapet och innehållet hela tiden ändras och utvecklas. Nu faller en av de första communitys som media uppmärksammade, den har inte längre något att tillföra.

Skulle inte förvåna mig särskillt mycket om det sitter någon av gammelpartiernas valstrateger för "nya medier" och svär nu, då de i sin strategi skrivit att man måste hänga på lunarstorm för att nå till de unga väljarna. Ungefär som när det kommer idéer om att polisen skall ha en virtuell polisstation i second life.

Utvecklingen är konstant och ofrånkomlig, facebook t.ex. lär inte leva mer än kanske två till tre år till. Är du intressant så kommer folk, är du det inte så går användarna någon annanstans.

Att som gammelpartierna "upptäcka" ett nytt sätt att kommunicera och försöka ta över det genom att slå på stora trumman och bedriva sin vanliga megafonpolitik kan fungera en liten stund. När det hörs oljud brukar folk se efter vad det är, men om det inte är något intressant så går de igen, eventuellt för att ringa störningsjouren.

Chansen att någon lägger till en Piratpartibloggare i sin RSS-läsare efter att ha läst ett öppet och originellt inlägg där man svarar och för en debatt i kommentarsfälten lär vara betydligt större än att man lägger in någon av blogg-dronerna från netroots som likt ett spam-mailande bot-nät skriver om samma sak med samma formulering och länkar varandra i ring för att komma upp på knuff som enda mål.

Att nu alliansen går in för att skapa sitt eget bot-nät är väl deras ensak, men befolkningen på internet är ganska vana att hantera och filtrera bort spam vid det här laget. Den bästa kommentaren kring detta är enligt mig: "Att säga att Sverigedemokraterna dominerar bloggosfären är som att säga att det skickas mest mail om viagra". D.v.s bara för att det skrivs en massa betyder inte att någon läser det.

Större delen av dessa radiostyrda bloggare lär väl sluta direkt efter valet, eller i alla fall återgå till att blogga efter eget huvud, så att vi kan få till en vettig politisk debatt igen. Fast vore det inte bättre att ha en politisk debatt även under ett valår, inte bara tiden mellan?

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


I rätt ordning

Sisådärja! Ephone behöver inte lämna ut uppgifter till ljudboksutpressarna. HD ser inte att de kan ta ställning till den överklagan som gjordes sedan hovrätten kommit fram till att bevisningen inte var starka nog.

Nu får vi se när det dras till EU-domstolen, en process som kan ta flera år.

Så det är nu Piratpartiet får ha tungan rätt i munnen och se till att saker blir gjorda i rätt ordning. Datalagringsdirektivet är ju under stark attack som sig bör, men för ögonblicket används det för att ge ett visst skydd mot privatspaningslagen IPRED, som ger företag större rättigheter att få ut data från ISP:er än vad polisen har, och framförallt på lösare grunder.

Det är alltså av extra stor vikt att Piratpartiet kommer in i riksdagen i höst och kan riva upp IPRED innan EU-kvarnarna med hjälp av tyskland och irland hjälpt oss att bli av med det elände som är datalagringsdirektivet.

Just nu är vi i något slags positivt limbo i och med att Alliansen inte ville implementera Sossarnas datalagringsdirektiv före valet. Så just nu har vi inte direktivet implementerat i Sverige, men har i alla fall marginellt skydd från att det finns på EU-nivå och specificerar att enbart myndigheter får ta del av information (Och alltså inte företag/privatspanare som i IPRED) Men i höst efter valet så är det bara Piratpartiet som inte vill implementera direktivet.

Rösta Pirat i höst.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Minipyssel


Lite fina stickers fick försköna leksaker till stranden, grillpartyt eller picnicen. Maximera synligheten i sommar.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Grundlagsförändringar

Usch och fy! I förrgår hölls slutdebatt och omröstning gällande ett förslag till ändringar i grundlagen.

Bland annat innehåller den nya lydelsen av lagen följande:
  Säkerhetskopior på offentliga handlingar kommer inte längre att omfattas av offentlighetsprincipen vilket gör det lättare för myndigheter och regering att göra som under Tsunamiutredningen och förstöra originalen.
Varje normalt funtad människa inser väl att om originaldokumentet är offentligt så kan inte kopian anses vara hemligstämplad. Detta är enbart för att underlätta mygel och minska, istället för öka, transparensen i politikernas maktutövande.
  Möjligheterna för riksdag och regering att använda militär på svensk mark utökas, trots Försvarsmaktens invändningar. Svensk trupp ska kunna sättas in mot svenskar – något som varit förbjudet i grundlagen sedan händelserna i Ådalen 1931.
Det känns som den logiska fortsättningen av att FRA fått mandat att övervaka den egna befolkningen istället för främmande makt.

Med den nya "anti terrorist"-lagstiftningen som träder i kraft 1:a december som gör det olagligt att lära ut saker som "skulle kunda användas i terrorsyfte" är det begripligt att man lägger ner den allmänna värnplikten. Skapandet av en yrkesarme istället för en bred folklig arme och mandat för riksdag och regering att använda denna mot den egna befolkningen känns som ett stort kliv i en väldigt otrevlig riktning.

Hitler var trots allt också tillsatt via fria val.

Det blir mer och mer viktigt att få in nytt blod i Riksdagen, så att ett godkännande av detta via en andra läsning inte blir av.
Rösta på Piratpartiet i höst.


Mvh

/J-O

Tags: , , ,


RSS 2.0