Vägledning

Datainspektionen har idag publicerat en vägledning för hur IT-system bör utformas.
  "man ska inte samla in mer information än vad som behövs, inte ha kvar informationen längre än man behöver och inte använda den till något annat än vad man samlade in den för."
Ett bra initiativ.
Både FRA och SÄPO skulle mått bra av att ha haft denna vid utformningen av sina systemlösningar.

Länk till pdf-filen

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Stoppa mördarsniglarna

Alltförlänge har snigelodlarna i kiruna terroriserat alla innehavare av teknik.

Det är dags nu, lägg ner TV-avgiften och inför istället någon mindre infrastrukturavgift som går via skattesedeln.

Förespråkarna för denna ålderdomliga konstruktion har framförallt två "skäl" att behålla den.

1. "Alla har inte TV",  Näe men eftersom snigelodlarna gör allt för att få telefoner, övervakningskameror i affärer samt mobiltelefoner att omfattas av lagstiftningen så är det ju ungefär sak samma. Antalet Amish-byar i Sverige är inte så stort och man lär nog kunna påstå att alla idag har möjlighet att se på TV, något som inte längre är en lyxpryl enbart för de rikaste.

2. "Vi skall ha en TV som inte är politiskt styrd", ja det vore lyckligt. Men vi HAR politiskt styrd TV idag, styrelsen tillsätts politiskt och riksdagen beslutar varje år hur stor TV-avgiften blir. Så det blir ingen som helst skillnad i politisk påverkan om riksdagen beslutar om en peng på skatten eller hur stor licensen skall vara.

Om vi slipper betala för radiotjänsts pappersvändare och reklamkampanjer så borde infrastrukturavgiften bli betydligt mindre än licenskostnaden.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Ensamrätt till information

Ett exempel på just hur dumt det är att försöka begränsa folks kommunikation.

Precis som arrangörer försökt få det olagligt attt ringa från en fotbollsmatch och berätta hur det går, vill nu sydafrikanska regeringen stoppa folk från att prata om vad de vill.

Enligt ett nytt lagförslag ska bara den statliga väderbyrån få uttala sig om väderlek, vilket alltså innebär att det blir olagligt att varna sina grannar för ett annalkande oväder.

Den som bryter mot förbudet kan dömas till nio miljoner kronor i böter eller ett fängelsestraff på tio år. Det är ju faktiskt till och med värre än Svenskt rättsväsendes bedömning av fildelning.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Lobbyisterna då?

Även en blind höna kan hitta ett korn, tja i alla fall om det finns nog mycket korn på ett relativt begränsat område.

Beatrice Ask har nu faktiskt kommit med ett förslag som verkar bra. Man vill stärka och tydliggöra lagstiftningen mot mutor.

Förslaget gör att en del nytt tillkommer, såsom att idrottare skall kunna fällas för mutbrott om det är en tävling av sådan typ att man kan satsa pengar på tävlingen.

Lite mer fundersam blir jag dock över detta "Nya grupper kan fällas med den nya lagen, till exempel frilansjournalister och andra egenföretagare och konsulter." Är Ask ute efter IDG:s betalda "reportage", eller är detta ett smygsätt att hitta mer sätt att komma åt journalister som inte rapporterar det pappa Reinfeldt vill ha rapporterat?

Det är mycket tal om mutor i näringslivet, men det jag tycker verkar saknas är i den del av samhället där mutor trots allt spelar störst roll, tjänstemän och politiker. Nu är det ju svårt att avgöra utan att ha läst förslaget i sin helhet, och jag utgår från att mutlagstiftningen i stor del redan omfattar dessa.

Men det skulle vara trevligt att få lite klara förbud mot vissa typer av saker:

Lobbyister, aktiviteterna för denna typ av människor borde regleras stenhårt.
Jobb-byten. förslaget med karantän som lyftes för någon vecka sedan, är inte dumt. Oavsett om det är ministrar som går till näringslivet och kasserar in vinsterna för beslut man tagit, eller poliser som efter avklarad "utredning" där alla bevis som talar för den åtalades sak ignorerats, sedan får ett fint jobb direkt av kärandesidan, så skulle det vara bra att få bort otyget.
Bidrag till politiska partier över t.ex. 500 kronor bör redovisas öppet för att motverka "otillbörlig påverkan".

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Lite om copyright

För att kunna föra en bra och saklig debatt behövs oftast ett gemensamt vokabulär. Det är något man inte minst märker i Piratpartiet, där man t.ex. lägger väldigt olika betydelse i ordet liberal, beroende på om personen ifråga kommer från en höger eller vänsterbakgrund politiskt.

På SvD:s kultursidor finns idag en inlaga kring bland annat copyrightens historia. Den viktigaste saken med den är dock som jag ser det, att den för en gångs skull tar upp frågan om public-domain och orphan works.

Författaren efterlyser vettiga svenska ord för dessa företeelser, något som jag ser som ett bra initiativ.
Det är dessutom skönt att någon utanför pp för en gångs skull tittar på något ur ett annat perspektiv än "hur skall man få betaaaaaalt".

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Heja Hudik

Hudiksvalls kommun pressar priserna genom att köra linux och opensourceprogram på sina elevdatorer.

"Varför hyra en dator för 4000 kronor om året när man kan köpa den för 3000 kronor?" Om resten av offentliga sektorn tänkte likadant skulle vi verkligen stärka statsbudgeten.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Fula fluga far och flyg

Manshataren Annica Dahlström avgår från hjärnfondens styrelse efter att en artikel från 2007, med vansinniga uttalanden från henne, återigen börjat cirkulera i sociala medier.

Detta visar två saker:
  1. Internet glömmer aldrig
  2. En folkstorm i sociala medier kan faktiskt åstadkomma saker.
SvD:s artikel om detta tonar dock ner hennes uttalanden rätt ordentligt, antagligen för att påskina att det är det onda näthatets fel att denna stackars kvinna nu måste sluta dra in sitt styrelsearvode.

Från SvD:
  "Jag har aldrig menat att kränka pappor, säger hon men menar att det även i dag finns vetenskapliga bevis för att mammor är biologiskt mest lämpade att ta hand om spädbarn."
Jo, men mammor mest lämpade är inte riktigt samma sak som att barnen automatiskt tar skada av att umgås med sina fäder, vilket var vad hon vräkte ur sig 2007.

Flyg fula fluga flyg!
Ät skit någon annanstans och kom inte tillbaka för att sprida din smitta.

Mvh

/J-O


Don't be evil, be greedy

Så var det då officiellt, google släpper alla spärrar.

Google ändrar nu sitt användaravtal och "börjar" spåra användarna på samtliga av företagets tjänster.
  Det betyder i praktiken att användarnas aktiviteter på bland annat Google, Youtube, Gmail och Google+ kommer att kombineras till en unik och central profil av varje användare.

  Information från användarnas alla internetsökningar, e-postmeddelanden och videoklipp kommer att korsrefereras och även användas för Googles annonser. Användare av Google+ kommer även att få sin riktiga identitet länkad till aktiviteterna på Googles tjänster.

  Användare av Android riskerar att drabbas extra hårt då information från platstjänster som Google Latitude och betallösningen Google Wallet kan samlas i en central databas för att spåra användarnas aktiviteter när de inte sitter framför datorn. Även telefonnummer kommer att samlas in och länkas med användarnas Googlekonto.
Ytterligare en gång jag är glad att jag inte skaffat mig något konto hos dem. Kanske lite andra bör tömma datorn på flashcookies och sluta använda googles tjänster.

Själv tror jag att jag kommer att bygga klart den "sökanonymiserare" jag började på tidigare när vissa EU-kommisionärer började prata om att tvinga alla söktjänster att logga sökord i några år.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Dåligt rymdväder idag

Ser både i SvD och i Sundsvalls Tidning att det tydligen kommer att vara värsta rymdvädret på flera år idag, med stora störningar i telekommunikationer.

Så idag kan vara en bra dag att stänga av en dator eller två ifall man inte litar på avstörningen på elnätet.


Mvh

/J-O


Marknaden ökar, rädda oss...

Tänk att den totala försäljningen av musik och film ökar år efter år, och ändå känner sig industrin tvungen att genom lobbyister tvinga på världen mer och mer drakoniska lagar för att "rädda industrin från undergång".

Gång på gång ser vi undersökningar som visar att nedladdning är att se som reklam och inte som missade försäljning. Tyvärr har industrin kommit fram till att en ännu mer lukruativ marknad är att stämma kunderna på fantasibelopp, för då behöver man inte ens låtsas försöka konkurera med kvalitet och mervärde.

Mvh

/J-O

Tags: , APB, , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Mer om FRA

Även Sundsvalls Tidning har nu på ledarplats hängt på IDG:s sammanställning omkring FRA:s svårigheter att hålla fingrarna utanför syltburken.

Jag tror dock att Calandrella är den som skrivit bäst om detta på senare tid.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Same but different

Bara ett allmänt inlägg omkring upphovsrätten och vad som händer när den inte ställer hinder i vägen för kreativiteten.

Så en gammal folkvisa, kanske mest känd i animals version,  men det påstås att de i sin tur var inspirerade av Bob Dylans version. Hundratals versioner har spelats in under årens lopp, hade dagens vansinniga upphovsrätt gällt förr i tiden hade antagligen ingen av nedanstående versioner funnits.


Rätt unika tolkningar av samma låt, och här kommer en till version, men nu drar vi upp tempot en aning.


Hjälp Piratpartiet befria kulturen från upphovsrättslobbyn

Mvh

/J-O

Ask och den Gordiska knuten

Efter att IDG/Computer Sweden "avslöjat" att FRA prickades ett antal gånger ifjol så har Maria Ferm nu ställt frågan till Beatrice Ask hur hon skall se till att detta inte återupprepar sig.

Att FRA missköter sig samtidigt som man tänker utöka mandatet och återöppna FRA-shopen är ju en lite känslig fråga. Men jag har fullt förtroende att Ask kommer att hantera detta lika smidigt som Alexander löste den Gordiska knuten.

Likt förslaget i en av kommentarerna till artikeln så är min starka misstanke att det hela kommer att lösas genom att hon helt enkelt avskaffar Siun, eller via ett regleringsbrev ändrar på deras uppdrag så att de slutar upp med att pricka FRA för sådana småsaker som att man inte följer reglerna.

Trots allt så är väl syftet med svenskt rättsväsende och underrättelsetjänst att försvara amerikanska industriintressen?

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

What else is new?

Ogallrade databaser, integritetskänslig information som sprids utan motivering och lagrade personuppgifter med oklar koppling till signalspaningen. FRA har själva svårt att hålla sig på rätt sida av lagen.

Så lyder ingressen på en artikel i IDG. Det är ju inte direkt några nyheter, hela bakgrunden till FRA-lagen var ju att man bröt mot lagen. Men istället för att få smäll på fingrarna så beslutade politiker att man skulle ändra på lagen.

Det tunna lagret av påklistrat integritetsskydd man täckte ytan med för att få igenom lagen lyckades inte täcka stanken av det ruttna under, och vi har under de senaste åren sett de bruna fläckarna tränga igenom omslaget.

De utvärderingar som hittils gjorts har alla pekat på stora brister.
Brister som på inget sätt är förvånande, då de låtsade skyddsmekanismerna inte fanns inbyggda i det ursprungliga förslaget som byggde på det man gjorde och det man tänkt fortsätta med att göra.

Frågan är dock är det bara FRA:s fel?
De bör ju hålla sig till de regler som satts upp, men samtidigt är det så här det blir när en lag är dåligt genomtänkt.

Verksamhetten som sådan gör att det inte är möjligt att ha någon insyn, det bör inte finnas insyn. Vi kan inte ha en massa rapporter i cirkulation om hur vi bedriver underrättelseverksamhet.

Alla floskler om granskning och möjlighet att få reda på om man blivit spanad på är just bara floskler.
Vilken nytta gör en granskare om denne inte kan uttala sig på grund av sekretess.
Sekretess kommer ochså att göra att ingen någonsin kommer att få reda på om de avlyssnats.

Det man kan göra är att säga ja eller nej.

Antingen låter man FRA spana på svenska medborgare eller så låter man dem inte göra det. Antingen så låter man dem skicka data till utlandet eller så låter man dem inte göra det. Ge dem en uppsättning regler och backa undan, låt dem sköta sitt jobb inom dessa ramar.

Att ge dem ett verktyg och sedan begränsa hur det får användas kan inte leda till annat än problem. Vi vet att folk kör snabbare än hastighetsbegränsningar på vägarna, vi vet att 20% av svenskarna fildelar trots att en del lobbygrupper fått det till att vara olagligt, och vi vet att FRA inte heller följer sina regler till 100%.

Låt dem gärna spana på utländska beskickningar och företag, men dra gränsen vid att massavlyssna och bygga sociogram över svenska medborgare. Så säg bara Nej. Om man aldrig samlar in data om medborgarna riskerar man inte att man frestas söka på lite extra vida sökbegrepp eller byta informationen med främmande makt.

Riv upp FRA-lagen, och stäng FRA-shopen för gott, polisen kan återgå till att avlyssna de man har en misstanke mot. FRA-lagen skulle kunna skrivas om väldigt kort, koncis och lättförståelig.

$1 FRA får bedriva signalspaning i underrättelssyfte inom och utanför Sveriges gränser i syfte att skydda Sverige och Svenska intressen.

§2 FRA får inte bedriva spaning på svenska medborgare inom Sveriges gränser, finns misstanke om brottslig verksamhet skall detta utredas av annan myndighet.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Frågar fel publik

I SvD kan man idag läsa Anders Borg uttala sig om att det finns ett stort utländskt intresse för att ha Sverige med i Europakten.

Det må så vara, men Borg och Reinfeldt borde snrare fråga huruvida det finns något svenskt intresse att vara med. Det intresset är tämligen svagt.

Förutom några höga politiker som lever i sin egen lilla bubbla med sin försörjning livslångt tryggad är det ingen som vill ta i detta med tång.

Klart som tusan att Euroländerna blir glada för alla som vill vara med och betala, men bara för att Reinfeldt gillar att stå i rampljuset och hänga med Merkel gör det inte till en bra idé.

Mvh

/J-OLeva som man lär

Batongliberalen Jan Björklund, som förespråkar "katederledd undervisning" och att all frånvaro skall stå med i slutbetyget, drar sig inte för att skolka från jobbet.

Nu lär han ju ha sin försörjning tryggad i alla fall, så kanske arbetsbetyget från maktens korridorer inte känns så viktigt. Men man kan ju hur som helst tycka att utbildningsministern skuulle prioritera att vara med och förklara sina egna propositioner.

Mvh

/J-O

Det kostar att vara med

Idag kl 14:50 är det ett program som handlar om de slavkontrakt ungdomar tvingas skriva för att försöka göra karriär i musikbranschen. I just det här fallet gäller det TV4:s talangtävling det gäller, men det finns nog en del andra som inte heller skriver några välgörenhetskontrakt med artisterna.

Kan hur som helst vara värt några minuter:
  Musikerförbundets jurist Per Herrey säger till Mitt i musiken att det är ett av de värsta kontrakten han sett.
I just den branschen så lär han ju dessutom ha sett en hel del.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Europeisk federation

Allt mer tyder på att våra politiker föröker smyga med oss i ett EU som skall bli europas förenade stater. Man behöver inte ens blanda in Bilderbergruppen i sådana funderingar, det räcker med att titta på nyhetsflödet.

Ena veckan smyger man igenom ekonomiska "överenskommelser" som gör att EU skall godkänna och läsa medlemslndernas budgetar innan det nationella parlamentet gör det.

Nu kan man se att försvaret monterats ner till den milda grad att det tar två år att mobilisera. Det är ju helt vanvettigt. Sluta slösa skattepengarna på att försvara sverige i Afghanistan, bygg försvar för att hävda vårt territorium istället för att kunna delta i diverse utländska samarbeten.

Skulle vi bli anfallna tar jag när som helst hellre en värnpliktig enligt gamla modellen som lagt ner ett halvår på att lära sig slåss i våra svenska skogar, än en "proffssoldat" som spenderat två år i en jävla öken och lärt sig strategi av amerikanerna.

Det är helt enkelt rätt ont om öken i Sverige.

Andra tycker att Europa måste bidra mer militärt, d.v.s. ökat militärt samarbete, kanske en gemensam armé. Vill du ha en armé där EU-kommisionen eller någon beslutar ifall den skall sättas in. Vad händer då vid ett angrepp mot Sverige?
Kanske Frankrike lägger in veto mot att skicka dit militärer med tanke på att förbanden i ett ökat hotläge behövs bättre till att försvara centrala mer tätbebodda delar av unionen?

Jag håller med om att Europa kan bidra mer, Sverige är nettogivare till EU... Sluta skicka EU pengar och använd dessa till att rusta upp försvaret igen. Det dröjer inte många år innan det blir storslagsmål mellan norge och ryssland om oljetillgångar under Arktis. Det är inte läge att börja återuppbygga då, utan då måste vi ha ett starkt försvar färdigbyggt.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

representativ(?) demokrati

Erik Hultin ställer frågan om hur man kan kalla det representativ demokrati när man röstar igenom ett förslag man är uttalad motsåndare till.

Tja, de vinande partipiskorna har ju bevisligen redan sett till att "knapptryckarkompaniet" röstar som partiledningarna vill och inte enligt det mandat de röstats in på. Att sedan partiledningarna förhandlar bort en del frågor för personliga ministerposter är ju bara den logiska fortsättningen.

Redan den representativa demokratin, när den fungerar som tänkt, är ju inte vidare demokratisk om än mycket effektivare än konstanta folkomröstningar.

Den representativa demokratin i Sverige består endast i att röstberättigade medborgare får gå till valurnorna en gång vart fjärde år. Demokratin existerar under de ca 15 minuter det tar att rösta. Under de kommande 1460 dagarna, fram till nästa val, är medborgarna passiva, maktlösa mottagare av föreskrifter från politikerna.

Efter valen beslutar partierna internt om hur styrelse- och nämndposter ska fördelas, utan väljarnas påverkan. Till och med ministrar handplockas och utses trots att de inte kandiderat i valet. Vissa ministrar är inte ens medlem i något politisk parti när de utses.

Det vore ärligare att låta ändra regeringsformen så att ordalydelsen stämmer med verkligheten, men det ärligaste vore kanske att helt enkelt byta ut begreppet representativ demokrati.

Vad sägs om Repressiv Demokrati som ny beskrivning av den svenska modellen?

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Konsumenträtt saknas

Det är rätt uppenbart att det görs en väldig skildnad på konsumenternas rättigheter och skyldigheter respektive företagens. På idg kan man just nu läsa om att tolv av femton kreditgivare på nätet inte följer lagen.

Tror ni att de straffas för detta? Nej för tusan, de skriver inte ens ut namnen, men man kan ju misstänka att det bolag som smyghöjde räntan på ett räntefritt lån från 0 till 24% är ett av dessa.
Det sägs nog bäst i kommentarerna till idg-artikeln:
  "Om en privatperson bryter mot lagen får det konsekvenser direkt. Om företag bryter mot lagen får de ett brev.

  Jo, det är så man tror att lagen för företag är mer av en riktlinje eller vision..
  "
Det är bara att inse, företagen daltas det med, men deras stackars kunder de skall bara hålla käft och betala. Företag får polisiära befogenheter, och hela brancher som har som affärside att lura kunder hålls under armarna.

Lite konsumenträtt tack!
Kanske lite "three strikes" regler enligt medialobbymodell skulle passa?
Tre anmälningar till konsumentverket och du förlorar tillståndet att bedriva affärsverksamhet.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Mindre personal mer kameror

Camilla Lindberg skriver idag en krönika på idg, där hon bland annat tar upp användningen av kameraövervakning på äldreboenden.
  Det ökade kravet på trygghet samt den tekniska utvecklingen leder till att vår integritet hela tiden naggas i kanten. Någonstans bör vi kanske fråga oss hur länge vi ska tillåta den här utvecklingen?
Så sant som det är sagt, min personliga åsikt är att vi redan för länge sedan passerat gränsen för hur länge vi kan låta det fortgå.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

En till replik

Idag publicerade Sundsvalls Tidning ännu en replik till Johan Pehrson's försök att skönmåla FRA och det ständigt växande övervakningssamhället.

Denna gång var det Erik Hultin, centerpartist från härnösand, som påpekar att kejsaren är naken. Johan's propagandacirkulär hade tydligen skickats till fler tidningar än ST, så Erik hade fått in sitt svar även i Allehanda.

Länkar:

Johan Pehrson's nyspråk: ST, Allehanda
Min replik: ST
Erik's replik: Allehanda, ST

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Hoppas på bojkott

Så har än en gång en tingsrätt, denna gång i finland, beslutat att skjuta budbäraren.
På grund av politiskt fulspel har man valt att blockera en legitim söktjänst, naturligtvis för att statuera exempel.
  Finländska bredbandsbolaget Elisa har beslutat att tills vidare spärra fildelningssajten Pirate Bay för sina kunder.
  Tingsrätten i Helsingfors beslöt redan i oktober att Elisa måste spärra Pirate Bay under hot om höga böter. Elisa har överklagat domen men nu beslutat att följa tingsrättens utslag.
Som alla utom rättsväsendet och diverse lobbyorganisationer vet så finns ju inget upphovsrättskyddat materlia på TPB, utan det är en sökmotor, precis som google. Torrentsiter finns det en uppsjö av, förutom TPB.

Den enda som kommer att skadas av detta är naturligtvis internetleverantören ifråga, då det finns risk att en del användare faktiskt byter bolag snarare än använder något av de enkla sätt som finns för att undgå simpel DNS-blockering.

Så jag tror faktiskt att det bästa vore om det blev en ordentlig ström av avhopp. Om det visar sig att istället för att upphovsrättslobbyn statuerar ett exempel, så blir det användarna som statuerar ett exempel.

Trots allt så har Elisa ändrat åsikt och beslutat följa utslaget trots att man överklagat, så någon större medkänsla har jag inte med dem.

Om Elisa skulle råka gå i konkurs på grund av att man spärrat TPB så tror jag att det exemplet skulle få andra operatörer att tänka efter två gånger extra innan man går med på att göra samma sak. Kanske man till och med börjar ta aktiv strid mot alla förslag som påverkar budbärarimmuniteten och försöker få operatörerna att vara ansvariga för vad deras kunder gör.

Så, fast Elisa inte kan sägas höra till de onda i det här fallet, så hoppas jag personligen att deras beslut att följa tingsrättens dom blir betydligt mer kännbar än böterna.

Idag har vi diverse stora försäkringsbolag som sponsrar M, även om det inte är offentligt.
Om ISP:erna vore vettiga skulle de sponsra piratpartiets valrörelse.

Vilket parti vill ha kvar budbärarimmuniteten?
Vilket parti vill se till att den trafik som fyller ISP:ernas nät skall fortsätta vara laglig?
Vilket parti är mest internetvänligt?
o.s.v

Mvh

/J-O


rättsosäkerhet?

Kan man kalla det rättssäkerhet när man låter en part i ett mål sköta förundersökningen?

Det är ju något som vi har påpekat ett antal gånger, men nu har även media noterat det hela. Tyvärr lär det väl inte grävas vidare i det hela i något Juholskt mediedrev, utan det hela stannar antagligen vid dagens lilla notis om saken.

Framförallt är det ju inte valår i år, och när det blir så dags lär tidningarna ställa sig i givakt för ägarna och inte prata om sådana saker som rättssäkerhet. Det är ju vård, skola, omsorg som valet skall handla om, som vanligt.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Signalspaningsdebatt

Idag fick vi, i Sundsvalls tidning, in en replik till en debattartikel från FP.

Den publicerades i stort sett som den var inskickad. Sista stycket var bortklippt, men å andra sidan hade jag funderat fram och tillbaka några gånger om jag var nöjd med det. Huvudsaken är ju att FP's utspel inte fick stå oemotsagd.

Min vana trogen återpublicerar jag nu inlägget här på min blogg.

Mvh

/J-O


Signalspaning hotar demokratin

Johan Pehrson, rättspolitisk talesman för FP hade i tisdagens ST en debattartikel där han ville förklara varför det är en sådan bra idé att staten skall övervaka medborgarna.

Naturligtvis bör och skall polisen ha möjlighet att avlyssna personer som är skäligen misstänkta för brott. Att däremot övervaka alla i hopp om att eventuellt få fram misstankar mot en enskild individ är inget som hör hemma i ett demokratiskt samhälle oavsett hur man, som Johan, vrider och vänder på orden.

Den föreslagna lagändringen för återöppnandet av FRA-shoppen har dock precis motsatt lydelse.

Justitieminister Beatrice Ask (M) har sagt: "samma regelverk och prövning som i dag gäller för FRA också ska gälla när Säpo och Rikskriminalen vill ha signalspaning. Det innebär att signalspaning inte får sättas in för rena brottsutredningar, förundersökningar eller mot individer."

FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson: "Så fort man kommer in i ett läge där en förundersökning är inledd drar sig FRA ur. Då kan man inte vända sig till oss." (Betänkande 2007/08:FöU14, bilaga 5, sid. 68).

Man avlyssnar alltså alla, men så fort det finns en misstanke slutar man, detta är bakvända världen.

Pehrson avslutar sin debattartikel med detta: "Svensk polis behöver tillgång till signalspaning för att bättra kunna skydda oss från de hot som finns mot vår demokrati. Därför är paradoxalt nog dessa förändringar nödvändiga för att öka tryggheten och öka skyddet för vårt öppna samhälle."

Det "skydd" som Johan förespråkar är av samma typ som när ett barn slår sönder en leksak det inte vill att någon annan skall få leka med. För att hindra "terrorister" att skada vårt demokratiska samhälle monterar vi ner det, "självmål är också mål" verkar vara parollen.

Om demokratin är hotad är lösningen inte att införa inskränkningar utan att öka demokratiseringen. Staten är till för medborgarna, medborgarna skall ha insyn i vad staten gör, inte tvärtom.

Kom med ett enda exempel där massövervakning av svenska medborgare, skulle skydda oss mot de hot som finns mot vår demokrati?

Jan-Olof Flink, Kommunledare Piratpartiet Sundsvall

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

På konsumenternas bekostnad

Det är inte bara skiv- och musikindustrins mäktiga lobbygrupper som jobbar hårt för att se till att lagstiftningen är till för att skydda företag jämtemot konsumenter.

Senast ut i raden är företrädare för oseriös pensionsrådgivning som vill att man hindrar införandet av regler som skulle tvinga företagen att redovisa vad "rådgivningen" kostar i form av provisioner.
  Blir det tydligare för kunden vad det kostar tror han fler skulle avstå från rådgivning, och därmed riskerar flera rådgivare att gå under.
Åh nej vad hemskt, företag som säljer "produkter" ingen vill ha riskerar att gå omkull.

Att man kan ha mage att gå ut och säga att man har en bransch som i grunden bygger på att lura sina kunder och att om man skulle vara tvungen att sluta lura kunderna "riskerar" branschen att gå under.

Ja men gå under då. Ni skall inte skyddas, ni skall sättas i fängelse.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Batongliberalerna slår till igen

Johan Pehrson "Rättspolitisk" talesperson för Folkpartiet "Liberalerna" har idag fritt fram att på debattplats i Sundsvalls tidning fara fram med diverse nyspråk för att förklara varför det är så bra för oss medborgare att vara övervakade av staten.

Vi skall känna oss säkra för att det finns så fina och bra skyddsmekanismer på plats:
  "Genom att polisen läggs till i det regelverk som redan gäller kommer signalspaning som sker för polisens behov att omfattas av de rättssäkerhetsgarantier som redan finns i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet."
Det vill säga precis noll och intet...
För vida sökbegrepp, sparar saker som inte skall sparas, och framförallt ger bort datan till utlandet.

Om man har har en viss känsla för galghumor är det egentligen rätt roligt att man passade på att läcka lite "avslöjanden" om den misslyckade självmordsbombningen i stockholm lagom till årsdagen av denna, och använda detta som förevändning för att få återöppna FRA-shopen. Tidningarna fyldes med rubriker om hur man inte kunde bedriva sin verksamhet effektivt på grund av att man inte längre fick signalspana.

På något vis verkade tidningarna glömma bort att terroristen hade skickat mail om sin attack till SÄPO, innan han sprängde sig. Så det vore väl bättre om man började läsa sin egen mail innan man försöker få tillgång till alla andras?

Bäst vore det kanske om man ändrade lagen så FRA kunde övervaka SÄPO:s mail och tipsa dem när de har något intressant i den?

Mitt grundproblem med all övervakning är när den sker storskaligt.

Polisen bör och skall ha ett antal tvångsmedel till sitt förfogande, det är helt ok. Hemlig avlyssning är ett av dessa tvångsmedel som säkerligen är nödvändigt för att lagföra diverse skummisar. Men det är misstänkta förbrytare som skall avlyssnas och övervakas. Att övervaka alla i hopp om att eventuellt få fram misstankar mot en enskilld individ är inget som hör hemma i ett demokratiskt samhälle.

Den föreslagna lagändringen för återöppnandet av FRA-shopen har precis motsatt lydelse.
  Justitieminister Beatrice Ask: "samma regelverk och prövning som idag gäller för FRA också ska gälla när Säpo och Rikskriminalen vill ha signalspaning. Det innebär att signalspaning inte får sättas in för rena brottsutredningar, förundersökningar eller mot individer."

  FRAs generaldirektör Ingvar Åkesson: "så fort man kommer in i ett läge där en förundersökning är inledd drar sig FRA ur. Då kan man inte vända sig till oss." (Betänkande 2007/08:FöU14, bilaga 5, sid. 68).
Man avlyssnar alltså alla, men så fort det finns en misstanke slutar man. Bakvända världen.

Som Lena Andersson sade på DN debatt igår:
  "Problemet med diktaturen är att den inte uppstår som en diktatur, utan som ett undantagstillstånd till skydd för det rätta."
Det brukar heta att, "Vägen till helvetet är kantad med goda föresatser", det gäller i hög grad alla små steg vi tar mot en total övervakningsstat idag. Även om jag har mina tvivel om att de där föresatserna verkligen är så goda.
Kanske jag är lite konstig, men elitistisk som jag är så hoppas jag faktiskt hellre på att våra styrande är genuint onda eller under stark press från utlandet, än att de är så till den milda grad inkompetenta och hemablinda att de verkligen inte ser vart vi är på väg.

Hur som helst borde ett visst parti verkligen se till att ta bort ordet liberalerna ur sitt partinamn.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

RSS 2.0