Krypteringsproblem

En intressant bieffekt av wikileaks senaste läcka är att den antagligen kommer att växa av sig själv. För även om jag tycker att befolkningen har rätt att få reda på vad staten och diplomater gör i deras namn, så sitter t.ex. NY-times och stryker bitar ur dokumenten som de anser är en säkerhetsrisk för USA.

Det finns dock en risk att medan USA:s befolkning nu inte får läsa de dokumenten så kommer de andra ländernas underrättelsetjänster att kunna göra det. Har de spelat in avlyssnad kommunikation så kan de läckta dokumenten användas i en offlineattack för att försöka knäcka de använda kryptonycklarna, och då kanske man kan få fram även de censurerade dokumenten.

Nu beror det naturligtvis på nyckellängd och vilken algoritm som använts, såväl som huruvida man har olika nycklar för olika säkerhetsklasser och personer, samt naturligtvis om man brukar byta nycklar. Men det finns i alla fall en distinkt möjlighet.

Det ser i alla fall bra ut att wikileaks tänker se till att så här i efterhand bättra på SWIFT-avtalet, genom att göra det Cecilia Malmström inte lyckades (eller ens försökte med), och ge oss lite data från amerikanska banker i utbyte mot det europeiska bankdatat.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Fingeravtryck på arbetsplatsen

Mjaha... Ännu ett fall av "Har du inget att dölja..."

The Phone house använder fingeravtrycksläsare i stämpelklockan där de ansttällda stämplar in och ut sig under dagen.

Efter anonyma klagomål från personalen tog datainspektionen sig en titt på det hela och kom fram till att det var OK, även om det var integritetskränkande

Dock måste man ha personalens godkännande och kunna erbjuda ett alternativ till de som inte anser att företaget skall lagra deras biometriska data.

Man kan väl misstänka att en anledning till att klagomålen gjordes anonymt är att den som klagar på systemet kommer att anses som en jobbig person som inte nödvändigtvis har några arbetsuppgifter efter nästa omorganisation. Så frågan är hur många som kommer att stå upp för sina rättigheter och kräva att få använda den alternativa lösningen.

Visst är det säkert även mycket smidigare att peta in tummen i en läsare och slippa släpa runt på ett passerkort, men å andra sidan vorde väl det smidigaste av allt vara att komma in i rätt årtusende och sluta med stämpelklockor?

Mvh

/J-O

Tags: ,


Usch och Aj

Det är inte bara i EU som man försöker se till att ACTA går igenom utan att onödigtvis behandlas av den lagstiftande församlingen. Nu försöker Obama se till att kringå kongressen.

Visst känns det bra när politikers ryggmärgsreflex när de ser att ett förslag kan uppröra väljarna, inte är att se över förslaget, utan att försöka genomföra det mer i skymundan, så att folk slipper se och störa sig på det.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Fler självklarheter.

TT kom just med en notis som publiceras lite här och där.

Tydligen blev det dyrare än man räknade med att ha en yrkesarmé, ca en miljard eller så. DUH!

Alltså, är alla som var med och utarbetade det här förslaget från den generation som aldrig gjorde lumpen, eller blev de utsorterade som "halt och lytt" under mönstringen?

Den "lön" man fick som värnpliktig räckte ungefär till att ta en kaffe och en bulle på markan på kvällen. Det är möjligt att det blev bättre på slutet, men det lär fortfarande inte ha varit i närheten av den lön som man lär behöva locka med om man skall se det som ett betalt arbete. Särskillt som man numera är tvíngad att vara med på utlandstjänst.

D.v.s det är klart som fan att det blir dyrare med ett yrkesförsvar där man måste betala skälig lön, än ett värnpliktsförsvar där folk knappt får betalt alls utan istället hotas med fängelse om man inte inställer sig.

Och inte lär det bli billigare av att man "försvarar" Sverige genom att resa till Afghanistan och skjuta civilbefolkning.

Mvh

J-O

Allt går att genomföra

Om man skyller på terrorism.

Vi har ju Malmströms pågående kampanj för att få censurera internet, samt utförsäljningen av europeiska medborgares bankdata till USA som exempel.

Naturligtvis har vi även FRA-lagen, datalagringsdirektivet och en massa andra vansinniga inskränkningar i våra grundläggande demokratiska rättigheter, men jag tror nog att Sri-Lanka tar priset

Men som sagt var, alla vansinniga beslut kan skyllas på terrorism, och säger man emot kan man ju kastas i fängelse som terrorist själv.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Jordbruksverket vill utrota grönsaker

I syfte att rädda en rad europeiska köksväxter kvar till eftervärlden, så har det tagits fram ett EU-direktiv om registrering av vissa grönsaksfröer. Tanken är säkert god i grunden, men man lämnade öppet för varje enskillt land att besluta om kostnaden för registrering av dessa udda fröer.

Nu när direktivet skall implementeras i svensk lag så menar Jordbruksverket att 3000 kronor i registreringsavgift och sedan en årsavgift på 2000 kronor är rimligt. Alltså 5000 kronor per frösort. Man menar också att alla frön måste vara godkända redan till årsskiftet för att få säljas under 2011. Tyvärr är det väl som så att de gamla svenska frösorterna som bara hålls vid liv av intresseföreningar nu kommer att försvinna från frökatalogerna. Om du säljer en frösort för några hudralappar per säsong lär du inte vilja betala 5000 kronor i registreringsavgift bara för skojs skull.

Sedan kan man ju fråga sig huruvida det kommer att säljas några fröer överhuvudtaget nästa år? Vi är i november nu, om lagförslaget går igenom imorgon så skall det utanonseras till berörda parter och de skall hinna registrera fröerna innan 2011. Och då är frågan även om de har förutsett i sin budget att de skulle lämna ett utrymme på några miljoner för att registrera sina fröer.

Kvalificerat vansinne och micromanagement. Registrera och övervaka verkar vara svaret på alla problem.

Skolket i skolan ökar, registrera och se till att det kommer med i betyget för resten av livet.

Den biologiska mångfalden hotas, registrera arterna som finns så att vi kan räkna hur många som försvinner varje år.

Ville man verkligen göra något för att rädda den biologiska mångfalden hade det varit smartare att ge stöd till de föreningar som odlar dessa grödor, alternativt låta registreringen kosta 0 kronor, eller låta registreringskostnaden för kommersiellt gångbara grödorna ge utdelning och "negativ" kostnad för ovanliga frösorter.

Som det ser ut nu kommer de flesta av de hotade arterna inte att registreras, så eventuell statistik kommer inte visa att några arter försvinner, eftersom de som var hotade aldrig ens kom med i mätdatat.

Mvh

/J-O

Vi slapp i alla fall bodström

Inte för att det spelar så stor roll just nu vem som leder sossarna. De sitter i opposition i fyra år till, så det här var väl ett utmärkt tillfälle för dem att byta ut den partiledare som kallats "alliansens största tillgång".

Men oavsett detta, och att jag inte alls bryr mig särdeles mycket om huruvida socialdemokraterna har en stark ledare eller inte så satte jag nästan kaffet i halsen när hon aviserade sin avgång.

Inte för att jag skulle sakna Sahlin, men oron över vem vi eventuellt får istället.
Det spekulerades ju rätt vilt redan under valrörelsen och efter deras katastrofala resultat, och på nästan alla listor låg bodström som första eller andra kandidat.

Jag vet inte om jag kan tänka mig något värre än Bodström som statsminister 2014, det skulle väl vara Beatrice Ask då, men Reinfeldt ser inte ut att vara på väg bort. Tack och lov har han i alla fall sagt nej och säger sig vilja stanna i USA, vilket jag stöder helhjärtat.

Hur man för övrigt skulle kunnat utse honom till partiledare för socialdemokraterna hade varit obegripligt. Att väljarna har minne som guldfiskar är väl en sak, men partifunktionärerna borde väl ha lite bättre koll på politik? Han blev ju medlem i partiet först dagen före Persson tillsatte honom som Justitieminister. Han har aldrig någonsin haft några socialdemokratiska värderingar utan utsågs av Persson för att visa att de hade ett starkt och kompetent kort på justitieministerposten.

Lite tvärtom mot Reinfeldts metod för att tillsätta Ask. Vi har en person som av outgrundlig anledning bara måste ha en post i alla moderata regeringar, så Reinfeldt sätter henne där hon är minst kompetent, så att det är lättare för honom att få igenom sina egna förslag.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Betingade reflexer? (To serve and protect)

Eftersom jag såg rubriken som ointresseant så hittade jag denna först via facebook.

När polisen gick in för att "stoppa" rånarna värdedepån i västberga så slog de av vana sönder ytterdörren, fastän de hade fått nyckel, och dörren dessutom redan var öppen.

Polismästare Christian Agdur som är mycket nöjd med insatsen säger "– Det var nog en betingad polisreflex av samma typ som att man tänder sin ficklampa i stället för att trycka på ljusknappen när man går in i ett mörkt rum."

Visst är det skönt att höra att polisens betingade reflexer är att slå in dörrar istället för att prova handtaget, kanske det förklarar en hel del av ingripandet i göteborg där man pekade vapen på små barn.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Play by email, någon?

Numera när nätverksspelande mest handlar om hur många fps man kan skrämma upp grafikkortet i så kanske intresset är svalt, men jag planerar att dra igång en PBEM kampanj. Spelet ifråga är Galaxy explorer, som alltså är ett strategispel i "rymden".

Du och dina motspelare hamnar på var sin hemplanet i en framslumpad galax, därifrån gäller det att utforska sitt närområde, kolonisera och utveckla nya planeter samt så småningom etablera diplomatiska kontakter med andra raser, kanske för att kriga, kanske för att bilda en allians.

Till skillnad från de flesta andra spel har du verkligen total kontroll över saker och ting, du designar själv dina rymdskepp och avgör hur mycket vapen, sköldar och plats för last de kommer att ha, för att inte tala om hur snabbt de kommer att flyga. Du bestämmer vad du skall forska på och vilka skepp som behöver uppgraderas.

Detta leder till att en ny ras av "aliens" du träffar på troligen inte alls är som någon av de andra du redan stött på. Dessutom innehåller spelet en "blind remailer", så att det går att utföra diplomati när som helst, även mellan uppdateringar, och ja, allt är naturligtvis anonymt.

Det som behövs för att spela Galaxy explorer är en mailklient som klara av att skicka och ta emot vanliga mail i vanligt text-format. d.v.s inte html och inte UTF-whatever.

Det är kanske lite väl kort om tid, men det vore kul att dra igång detta den 1:a december, på årsdagen av att FRA semiliagligt fick koppla in kablarna. När man spelar galaxy explorer, (åtminstone några rundor in i spelet), genererar man mämligen en hel del mailtrafik med turn-reports som innehåller "attacks", "Battles", "Bombings" och en massa annat smått och gott. Då spelarna själv väljer vad deras ras heter samt vad varenda planet, och skeppdesign kallas finns det naturligtvis utrymme för att innehållet kan variera väldigt.

En spelare skulle kunna välja att kalla ett minimalt skepp bestående av en kanon med motor och helt utan sköldar för "Spike", "probe" eller "Suicide_Bomber" beroende på vad personen tycker passar för tillfället. Men för den som känner för det är det alltså fullt möjligt att skapa lite roligt bakgrundsbrus.

Ett rätt normalt sätt att köra GE på är att man i början (runda 1 till 4), kör en uppdatering per dag, för i början händer det verkligen inte så mycket, du skall bygga skepp, resa till närbelägna planeter och kanske kolonisera någon av dem. 

Därefter kör man en period med 2 uppdateringar per vecka, och någonstans efter runda 20 - 25 går man ner till en uppdatering i veckan tills dess att någon vunnit. Allt sådant, samt vilka villkor som behöver uppfyllas för vinst är dock sådant jag går ut med till de anmälda spelarna när det är dags. Men om någon är intresserad så påpeka det i kommentarsfältet, så får vi se om det blir nog många för att spela.


Mvh

/J-O

Tags: , ,


Så var det färdigt

Valrörelsen är över, nu är det 4 år tills man behöver låtsas som att man bryr sig om medborgarnas rättigheter och åsikter. Så nu går regeringen vidare med datalagringsdirektivet.

"På en punkt går dock regeringen längre än datalagringsdirektivet. I lagrådsremissen sägs att trafikdata ska lagras även från uppringda telefonsamtal där den mottagande telefonen inte svarar. "

Jag skulle dock tro att det är lite mer än så man lagt till också. För det har man ju gjort i alla andra länder där direktivet implementerats, men vi får väl se.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Batongliberalerna slår till igen

I SvD kan man läsa en artikel om Geografi, fast inte med vinklingen om vad huvustaden i mongoliet hette, utan artikeln handlar om hur Jan "Batong" Björklund och utbildningsdepartementet kört över skolverket och experterna när det gällde ny kursplan för geografi.

Den nya kursplanen var tänkt att ge eleverna ett globalt perspektivt och uppmuntra dem att intressera sig för ämnet, istället vill Björklund vrida tillbaka klockan till förra sekelskiftet och se till att eleverna lär sig rabbla namn utantill, och utan kontext.

Jag tror det här stycket bäst sammanfattar allt: "Utbildningsdepartementets ändringar i förslaget tar kursplanen tillbaka till den gamla studiegången där Sverige, Norden och Europa var det centrala innehållet och inte gav eleven kunskaper och verktyg för egen omvärldsanalys."

Tänk om skolorna skulle börja lära barn omvärldsanalys, källkritik och att söka sin egen kunskap? Hemska tanke då skulle de ju börja pumpa ut medborgare med egna åsikter och idéer. Den nya tidens medborgare skall vara medgörliga och veta det statskontrollerad media berättar för dem och tycka det regeringen säger åt dem att tycka.

Medborgare skall vara rädda för överheten och tacksamma för att man inte fick dörren insparkad av polis den här morgonen heller. Barnen skall lära sig utantill vilka vattendrag som rinner genom dalsland och att alfabetet den här mandatperioden lyder A, B, C, D, E, FP.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Vem håller i kartan?

Tyvärr är man ju tvungen att hålla med en del av sina medpirater om att vi åker åt fel håll. Faktum är att det känns som att vi åker mot enkelriktat och är på väg in i en mörk tunnel. Det kan aldrig gå bra förr eller senare smäller det.

Så frågan är vet de styrande vart vi är på väg? Är det med vilje vi åker åt det här hållet, eller vill de inte bara låtsas om att de är vilse och tar hellre smällen än att erkänna och fråga någon om vägen.

D.v.s vem håller i kartan, och är den rättvänd?

Samtidigt som fler och fler inser att nätet inte alls är farligt utan en tillflykt från det "verkliga" samhället, så börjar detta samhälle bli riktigt otäckt att befinna sig i i.

Snart lär det visa sig att både Sossarna och Nuvarande regering vetat om att USA spionerat på Svenska medborgare, antagligen med hjälp av SÄPO, så lär väl chansen att just Ask skall tvingas att avgå vara minimal.

Oppositionen lär ju sitta still i båten då de gjorde samma sak, och tidningarna lär väl bli precis lika uppspelta som när SÄPO systematiskt bröt mot grundlagen i tiotalet år. D.v.s inte ett dugg.

Beatrice Ask vill ju som bekant hänga ut misstänkta, ett oskick som normalt bara oseriösa tidningar sysslar med. Vill vi verkligen ha det som i andra länder?

Tyvärr är det väl som så att Ask och övriga skiter fullständigt i att USA och Iran övervakar folk i sverige så länge dessa folk inte är politiker. Medborgare kan man övervaka hur mycket som helst, och deras privatliv kan man hänga ut.

Däremot skall man inte kunna få granska staten, hemligstämpla mera. Snart lär Sverige också stifta lagar som gör det olagligt att söka någon som helst information om politiker eller myndighetspersoner. Precis som i England som redan har sådan lagstiftning lär man skylla på att sånt beteende antagligen är förberedelse till terrorism.

Tyvärr var ju årets riksdagsval ett riktigt bakslag för rättssäkerheten och vår rätt till ett privatliv. Att väljarna har minne som hjärnskadade guldfiskar resulterade ju inte enbart i att Piratpartiet stannade uttanför riksdagen, men de få integritetsälskarna som fanns i riksdagen åkte ut.

Om nu inte överheten på EU och regeringsnivå beslutar att skydda oss mot oss själva genom att avskaffa fria val så har vi nästa chans 2014, se till att den chansen utnyttjas, det kan vara den sista vi får.
Mvh

/J-O

Tags: , ,


Säkerhetshål i MSIE

Det ser ut som att idag (och troligen de närmaste veckorna) är ett bättre tillfälle än vanligt att använda andra browsers än MSIE.

Sveriges IT-incidentcentrum har just gått ut med en varning för en ny zero-day vulnerability i MSIE.

Problembeskrivning
En allvarlig sårbarhet har identifierats i Internet Explorer som leder till att godtycklig kod kan exekveras påsystemet. Sårbarheten är en så kallad '0-day' och utnyttjas aktivit nu i mindre skala på internet för att infekteraklienter med skadlig kod.

Felet återfinns i att för lite minne allokeras för lagring av en del av datat i CSS (Cascading Style Sheets)-taggar.Genom att skriva över en pekare kan man ta kontroll över programflödet.

För tillfället finns inget skydd mot denna sårbarhet. Det är föga troligt att Microsoft hinner få klart en rättning tilltisdagens 'patch'-släpp.


Så för att sammanfatta, den enda fngerande workarounden för att skydda sig just nu är att inte använda MSIE.

Om någon undrar vad som menas med zero-day attack/vulnerability kan jag nämna att man brukar räkna på hur lång tid det tar från dess att ett säkerhetshål blir kännt, tills dess att folk börjar använda det aktivt.
Zero-day betyder att det finns skadlig kod i omlopp redan innan säkerhetshålet blivit kännt.

Mvh

/J-O

PS: Jag vet att det inte är piratrelaterat men tag:ar det i alla fall så det kommer upp på live för jag tycker folk kan behöva en varning.
Tags: ,

Slicka uppåt och sparka neråt

Om det inte redan vore uppenbart att EU-byråkrater som Cecilia Malmström inte sitter som representanter för folket, utan sitter där för att representera byråkratin mot folket, så skulle nog det faktum att hon gick in och stoppade ett förslag om strejkrätt ha varit en indikation åt det hållet.

Men nu visste vi ju redan att hennes främsta jobb är att se till att befolkningen övervakas, inte får kommunicera fritt med varandra och framförallt inte får fri tillgång till information som inte blivit statligt godkännd.

Det är väl helt enkelt som så att även när man väl lyckats mygla åt sig en maktposition så är det fortfarande slicka uppåt och sparka neråt som gäller. Ett lydigt folk är ett lyckligt folk eller hur var det nu?

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Att köpa inflytande

Vad gör man bäst med en stor påse pengar?

Häromdagen postades idén om att man som ekonomisk förening eller i alla fall på något sätt med insamlade medel skulle göra en "hostile takeover" av valfritt filmbolag, och sedan släppa deras utbud via CC-licens eller liknande.

En kul idé, men det är väl tvivelaktigt om den går att genomföra. Först och främst gäller det att samla in en stor påse pengar, sedan att man vågar låta någon eller några personer hantera dessa och slutligen att man lyckas köpa en stor nog mängd A-aktier för att få något inflytande.

Om man ignorerar idén med att släppa deras utbud fritt utan bara vill jävlas skulle man däremot säkert kunna ordna något. Om så många som möjligt köper aktier i företaget, finns säkert något lämpligt svenskt film eller musikbolag, så kan alla dyka upp på bolagsstämman.

Även om man inte har makt nog att rösta igenom något är det säkerligen irriterande om 80% av publiken buar och *hostar* "Bullshit" när de i årsredovisningen grinar över piratkopieringens påverkan på försäljningen.

Sedan kan man ju utföra lite otillbörlig påverkan på aktiekursen. Massor av folk köper små aktieposter under lång tid, för att kunna gå på ovan sagda möte. Sedan dagen efter mötet på en bestämd tid, kanske klockan 13:37 på eftermiddagen säljer alla sitt innehav igen. Lite SÄÄÄÄÄÄÄÄÄLJ, kanske får en kul effekt på börsen och bolagsdirektörernas personliga förmögenheter??

Men jag har ett annat tankeexperiment också.

Det lär inte komma som någon överraskning för någon som brukar läsa den här bloggen att jag har en rätt negativ inställning till TV-avgiften och snigelodlarna i kiruna. Dock är jag positiv till att man har någon slags skatt som skall täcka en infrastrukturavgift för att TV-nätet underhålls och fungerar.

Hur som helst, idag betalar vi en summa pengar som skall gå till att skapa ett utbud som är politiskt oberoende o.s.v. Vilket i och för sig är skitsnack i och med att SR:s styrelse sedan är politiskt tillsatt. Men i alla fall så skall då pengarna betala för innehåll.

om jag inte minns helt fel så var räkningen jag betalade i fredags 519:- för ett kvartal.

Enligt SCB har vi mellan 3.8 och 5 miljoner hushåll i Sverige. Om vi nu tar det som en skatt istället för som en avgift, så att inga politiker kan låta bli att betala, så blir det en ganska stor påse pengar.

Om vi för enkelhets skull räknar på 4 miljoner hushåll och 500 kronor, så blir det 2 miljarder kronor på ett kvartal. För den summan borde man kunna köpa en hel del innehåll.

Varför inte ta ner lite sattelitkanaler och sända ut dem över marknätet? Eller kanske köpa andelar i filmbolag så att När en film släpps på bio i utlandet släpps den på TV i sverige :-)

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Trådlösa risker

Jag måste vara synsk :-)

Igår bloggade jag om hur dumt det var med nedmonteringen av fast telefoni och att fler kritiska tjänster lades över på trådlös teknik. Dessutom ville jag att se lite satsningar på att locka företag att lägga över driften till sverige, istället för att svenska företag lägger ut driften till indien och andra låglöneländer.

Idag läser jag två artiklar, en på SvD brännpunkt, där en professor från högskolan i gävle varnar för att allt mer går på trådlöst och att man inte gör de smartaste valen när det gäller val av teknik.

Själv irriterar jag mig på hur kass teknik man valt för digital-TV. Hur svårt vore det att byggt in lite error correction och teknik för att laga en videoström? Kanske sända samma program på tre stycken närliggande kanaler med någon frames fördröjning, så att om man missar en frame kan man plocka den på en alternativ frekvens?

Sedan var det en artikel i idg där man ondgjorde sig över att myndigheter var så dåliga på att skicka iväg arbetstillfällen utomlands.

Visst är det väl bra om saker som bekostas av skattepengar görs billigt, men man får ju även ta hänsyn till de samhällsekonomiska aspekterna av att i ena fallet så går pengarna rakt ut ur Sverige och i det andra så ger de arbetstillfällen i sverige och pengarna kommer de att spenderas i sverige och därmed ge möjligheter för andra företag i Sverige att jobba och tjäna in skattepengar igen.

Min personliga uppfattning är dessutom att offshoring är fruktansvärt överskattat och att enda anledningen att det fortfarande görs i den privata sektorn är att så många styrelser satt så mycket prestige i införandet att man bortser från att de ursprungliga glädjekalkylerna inte håller.

Jag har sett outsorcing till indien, sydafrika och ungern. Gemensamt har varit att för att en outsourcingpartner i Indien skall kunna göra det avtalade jobbet så har kraven på hur väldokumenterad beställningen måste vara, samt behovet av att kontrollera att leveransen blev rätt, blivit så fruktansvärt mycket större att de personer i Sverige vars jobb man lagt ut blir kvar för att se till att leveransen sköts.

Dessutom tror jag vare sig tant Agda 80+ eller myndighetsanställda som närmar sig pensionen nödvändigtvis vill prata på något annat språk än Svenska.

Företag kan lungt ha ett krav på att man pratar engelska för att anställa, Svenska myndigheter har nog historiskt sett varit mer intreserade av att man kan Svenska och det tar nog ett par år med pensionsavgångar innan alla anställda känner sig bekväma med att kommunicera på engelska.

Mvh

/J-O


Glesbyggdspolitik

"Glesbygden utarmas i tysthet" Så lyder rubriken på en artikel i SvD.

Att folk flyttar från glesbygden in till städerna är ju inte direkt ett nytt fenomen utan något som pågått ett bra tag nu. Däremot kanske man kan se att hastigheten på utflyttningen ökar.

Både nu och historiskt har folk flyttat för att söka jobb, när de lokala industrierna har lagts ner av ett eller annat skäl. Det som tyvärr hänt de senaste mandatperioderna är att man även börjat monteras ned förutsättningarna att bo kvar.

Visst är det så att det blir en ond spiral när befolkningsunderlaget minskar, så det blir svårt att få lönsamhet för butiker och sånt. Men förutom de rena bieffekterna av att folk flyttat för att söka jobb på annan ort så har vi dessutom fått se postkontoren läggas ner och flytta in i bensinmackar och liknande. Vi har fått se regler om att bensinmackar måste sälja etanol, även när det inte finns några som köper, med resultatet att man istället lagt ner verksamheten.

Nu har man börjat riva ner det fasta telefoninätet för att det är för dyrt att underhålla, istället erbjuder man mobiltelefoni till de som bor i glesbygd.

Alla som haft en mobiltelefon eller tittat på en digital TV-sändning vet hur otroligt bra dessa funkar när det är åska i luften, när grannen klipper gräset, när ungar kör omkring med en gammal moppe vars tändstift stör o.s.v. Viktig infrastruktur kan inte bygga på trådlösa protokoll, de är helt enkelt för störningskänsliga, det behövs verkligen kablar.

Inga företag vill etablera sig om de inte kan få in en ordentlig telefonlina i byggnaden. Inte heller vill de att larmsystemet skall vara beroende på att vädret är bra för att det skall fungera. Med nuvarande utveckling bor det snart bara kvar pensionärer, och deras trygghetslarm kommer att gå via mobiltelefoni.

Tyvärr är det som så att både M och S regeringar sitter fast i industritänket och enbart ser stålverk och pappersfabriker som arbete, och för en arbetsmarknadspolitik därefter. Därför förlorade vi vår status som föregångsnation inom IT och kommer inte att kunna konkurrera med andra om att erbjuda kvalificerade IT-tjänster.

Att vara föregångsnation inom övervakning kan i och för sig leda till viss export, men vare sig det gäller flygburen övervakning till libyen eller smarta kameror till kina så leder det knappast till några större mängder med Svenska arbetstillfällen.

Det man bör satsa på är ju att skapa jobb i Sverige, men lagom tills att företagen äntligen börjat mogna för att folk jobbar mer hemifrån så river man infrastrukturen som gör det möjligt att göra det.

Riv gärna ner koppartrådarna, men byt i så fall ut dem mot fiber. Se till att det går att etablera företag oavsett var i Sverige man bor. Se till att det går att jobba hemifrån oavsett var i Sverige man bor. De flesta universitet erbjuder idag distansutbildningar där det mesta görs över internet, det vore ju synd om man måste bo i en universitetsstad för att ha bandbredd nog att kunna delta i en av dessa.

Sedan är det ju så att förutom att bank och postkontor försvunnit, så att man behöver internetkoppling för att sköta sin ekonomi, så är det fler och fler myndigheter som vill att man använder sig av webtjänster. Det kan vara att anmäla vård av sjuka barn eller inkomstdeklarationen likväl som annat. Men jag har varit med om att mitt lokala skattekontor inte ville skicka mig en blankett, de tyckte jag kunde ladda ner den från deras hemsida och skriva ut den själv.
Men är det så att myndigheterna anser att man måste ha internetkoppling för att kommunicera med dem, då bör staten även se till att det finns ordentlig internetkoppling i hela landet.

Norrland är storproducent av vattenkraft och lite här och var i glesbygden dyker det upp vindkraftverk. Saken med glesbyggd är att om inte annat så har man gott om plats, och i norra delarna av landet har man dessutom rätt gott om kyla.

Om Sverige skulle föra en lite mindre teknikfientlig politik och istället för att ge allt stöd till stål och pappersindustrin, skulle tänka sig att göra något för IT-industrin, så finns det en hel del att göra.

Den största kostnaden och den största energislukaren för ett datacenter/maskinhall idag är kylningen. Skulle vi bygga energisnåla datacenter, med naturlig kylning och grön el från vatten och vind, skulle företagen slåss om utrymmet. Kombinera detta med goda nätverksförbindelser och en god tillgång på IT-folk så är det nog inte många företag som väljer att etablera sig någon annanstans.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


RSS 2.0