Dags att fira jul

Eller i alla fall dags att åka upp till mina föräldrar så att de får träffa barnbarnen ;-)

Ryktet säger att det nu faktiskt finns bättre internet än modem hemma hos min ömma moder, men vi får se om jag får tid att blogga något.

Ha det så bra allihop och en god jul till alla er som firar jul.

Mvh

/J-O

Sharing is caring

På senaste piratfikat i sundsvall bollade vi iden om att trycka upp kort på "Sharing is Caring" tema till alla hjärtans dag.

Vore inte det en trevlig liten kampanj?

Jag ser gärna att folk kommer med ideer i kommentarsfältet till den här posten.

Förutom lite vackra Pirathjärtan så tänkte vi att kortet kunde ha en del "catchy oneliners" på alla de saker som nuvarande regering ställt till med under mandatperioden. På adress-sidan kunde vi förutom en text som uppmuntrar dem att rösta på PP ha en länk till en websida där man kan läsa mer omkring varja oneliner.

Websidan i sin tur bör vara ordentligt gjord med varje punkt väl dokumenterad a'la wiki, med länkar till lagtext och liknande. En sådan site kan vara bra att ha hur som helst inför valmöten. Många människor jag pratat med om t.ex. FRA lagen och IPRED har haft åsikten "Det där kan väl inte vara sant". Å andra sidan har en del blivit piratpartister när de faktiskt brytt sig om att läsa in sig på ämnet. Så en sådan websida som inbjuder till fördjupning kan nog generera medlemmar och aktivister likväl som "vanliga" väljare.

Så jag vill ha kommentarer kring 2 saker (Annat är också välkommet):
  1. Saker regeringen ställt till med, och gärna en bra oneliner.
  2. Diskussion gällande målgrupper.

T.ex. skall vi dela ut dem på stan eller skicka dem i posten till politiska redaktioner och ledarskribenter?

Mvh

/J-O

Tags: , , ,Lathet och Rädsla

Anders S Lindbäck bloggade om att "Okunskap blir världens undergång". Jag är väl i och för sig böjd att hålla med.

Fast mot bakgrund av "klimatdebatten" och det totala misslyckande mot att någonsin åstadkomma något med internationella avtal, så skulle jag vilja hävda att "Lathet och Rädsla" är vad som kommer att resultera i om inte världens, i alla fall människans undergång.

Lathet och saknad vilja att göra någonting på ett nytt sätt.
Rädsla för att ta obekväma beslut och riskera att förlora väljare eller "sponsorer" till sina valkampanjer.

Så världen kör vidare i samma spår, och ingen försöker ens vrida på ratten.

Det är nog dags att sätta sig ner och skapa en rosettasten, en som på ett pedagogiskt sätt kan lära en annan ras från en annan tid att förstå vårt språk och matematik. Så att nästa intelligenta ras som uppstår här kan få lära sig om oss och hur vi dog ut.

Mvh

/J-O

mjukvarupatent

Sådärja, barnen lugnare, en större mängd tacos i magen och snart julkalender på TV, allt verkar mycket ljusare.
Enda problemet är att jag måste ut och slotta bort 30 cm snö från garageinfarten. Fick just veta att kompisar från göteborg kommer hit ikväll och behöver sovplats på väg upp till skellefteå.

Skall de få in bilen så är det några kubikmeter lappmögel som behöver flyttas ur vägen :-(

Hur som helst.
I min frågetråd fick jag härmodagen en fråga kring patenten och om jag var för den motion som finns om att ändra partiprogrammet från att vilja slopa patenten, till att förändra patenten. Det hänvisades till siffror på att 95 procent av piraternas väljare inte vill ta bort patent.

Det gjordes ingen länk till undersökningen, men jag har tidigare läst den, så det fanns egentligen inget behov.

Jag ser egentligen inte frågan som särdeles intressant, då det inte är möjligt att slopa patent helt, så oavsett vad det står i partiprogrammet så är det enda som kan åstadkommas en förändring. Dock ger jag motionären rätt i att partiprogrammet bör avspegla något som är tekniskt möjligt för att vi inte skall förlora trovärdighet.

En väsentligt viktigare bit i undersökningen var att väldigt många var positiva till mjukvarupatent.
Mjukvarupatent har faktiskt INGET stöd alls i någon befintlig internationell överenskommelse, inte heller i europeisk eller svensk lag.

Svensk lag placerar mjukvara och datorprogram i kategorin litteratur (där faktiskt även musik ligger), så den omfattas av upphovsrätt, men kan egentligen inte patenteras. Så i det här fallet har vi faktiskt patent som idag ibland tillåts, men som vi rakt av kan slopa, utan att bryta några internationella överenskommelser.

Det finns dessutom en otrolig massa "abandonware" sedan C64 och Amiga-tiden, där företagen som skrev spel och applikationer har gått i konkurs för ett antal år sedan. Löser vi problemen med orphan works för litteratur och musikaliska verk, så  löser vi egentligen även problemen med abandonware.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,Lika för alla?

Lite anti idag efter att ha varit ute och promenerat i snöstormen, så ta denna mentala spya som det den är. Bara lite gnäll och självömkan.


Efter att ha tittat på primärvalet hittils och vad som skrivits i olika bloggar är min stilla undran vilken chans som någon "ny" har att komma med på någon lista?

Alla föreslagna listor jag sett innehåller i stort sett enbart kända namn. Visst är det trevligt att människor som varit med sedan 2006 och jobbat hårt och länge kommer med, men kanske de inte behöver få alla platser?

En hel del bloggare sitter och delar ut länkkärlek i ring och puffar för varandra, vilket väl är helt ok, men för oss som är utanför denna KFIB känns det lite svårt att få synas. (Surt sade räven)

Flera andra propagerar för att enbart rösta på lokala pirater.  Tja detta både kan ha och inte ha effekt, den som lever får se. Med den föreslagna sammansättningen på listorna med utsmetning av de mest populära på alla listor så är ju risken att enda sättet någon Från norr, väst eller mitt överhuvudtaget hamnar i riksdagen är om de är förstanamn på den lokala listan.

Det skall bli enormt intressant att se vad som händer dock.
För om det är något jag sett av frågetrådarna på forumet är att vi lugnt skulle kunna fylla 4 listor med bra kandidater. Troligen fler, men det är många som inte varit så aktiva i sina trådar, därmed är det ju lite svårt att avgöra huruvida de är bra eller inte.

Huvudsaken är väl att vi kommer fram till en uppsättning listor, så att vi har något att dela ut utanför vallokalerna, den här metoden ger iaf en större chans för folk som jobbar lokalt men inte är kända på riksplanet att komma med på en lista. En valberedning hade nog haft oerhört svårt att fånga upp något annat än de kända namnen.

Mvh

/J-O

Julkort
Mvh

/J-O

Vintersaga

God Jul Storebror, här kommer en liten dikt årstiden till ära.

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Snön lyser vit i juletider
vitt är ock ljuset i telias fiber
snön lyser vit på liten kvist
FRA letar jul-SMS till terrorist.

Avlyssnar hälsningar och gratulationer,
snokar och spanar överallt.
söker oppositionens motioner
sökning är effektivt och kallt
Avlyssnar bilder på tomtens märr
avlyssnar bättre än DDR
Barn öppnar luckor på webkalender
FRA noterar allt som händer

Hjälpa regering med underlag
snart kommer nya lagförslag
Idag ok, imorgon förbjudet,
någon skrattar, FRA sparar ljudet
krypterade mail sparas länge än
man vet aldrig vad som händer sen.
Först är det valår och regeringen hycklar
men efter valet kommer lagen mot kryptonycklar.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


e-Legitimation

Igår surfade jag in på försäkringskassans sidor för att göra en anmälan för Vård av Barn. Yngsta killen har nämligen fått vattkoppor och det är min vecka att ha ungarna.
Försäkringskassans hemsida är faktiskt rätt bra och inte helt omöjlig att hitta på.

Ett av alternativen man har är att logga in med sin e-legitimation för att anmäla på studs, istället för att vänta på att papperen skall komma. Detta är väl i och för sig en bra sak, men dock numera helt värdelöst då jag hur som helst måste få skolan/dagis att skriva på papper och skicka in dessa.

Hur som helst kom jag att tänka på meddelandet jag nyligen fick från skolan där de äldre barnen går. Från och med nästa termin så slutar de skicka hem lappar, man måste skaffa sig en e-legitimation och logga in på någon portalsite för att få information om vad som händer i skolan, samt för att fylla i en del blanketter och dylikt man tidigare skrivit under som förälder. T.ex. vid ledighet.

Jag har i och för sig inga problem med att e-legitimation finns, men:

  1. Jag är skeptisk till att man på alla håll och kanter försöker tvinga folk till att använda dem.
  2. Jag är skeptisk till säkerhetsnivån på dem.
  3. Jag tycker det är tvivelaktigt att de på sin hemsida mer eller mindre uppmanar folk att spara flera e-legitimationer på samma USB-minne.
  4. Jag är extremt skeptisk till att någon annan skapar en nyckel i mitt namn.

Om ni går till en bank och skaffar ett normalt ID-kort, skriver du eller kassörskan dit din namnteckning bredvid fotot? När du skaffar ett e-leg, så genererar banken en privat nyckel åt dig, som de lagrar på kortet.

Inte något större problem kanske, men en möjlighet att själv generera nycklar, som banken sedan kan signera vid skapandet av ett e-leg vore en bra möjlighet.

Med tanke på att man indirekt uppmanas att hellre sprar sitt e-leg på datorns hårddisk än att ha det som ett kort ger ju en extra sårbarhet för diverse trojaner. Så något jag gärna skulle se hända vore möjligheten till engångs ID-kort, eller i alla fall kort med väldigt kort "hållbarhet" liksom man på vissa internetbanker kan generera engångs kreditkort när man tänker handla på någon website man inte litar 100% på.

Det här är väl Inte direkt piratrelaterat, men det finns i alla fall tendenser till att folk snart kommer att tvingas legitimera sig oftare och oftare, även för tänkt publika tjänster, och som en "feature" av detta kommer det att bli lättare och lättare att kolla vem som satt vid en viss dator vid ett visst tillfälle.

Mvh

/J-O

Nu har jag röstat !!!

I primärvalet alltså.
Jag ser det hela ungefär som Mattias Bjärnemalm och satte de "lokala" förmågor som jag hade med på min lista på topp-placeringarna.

Rick Falkvinge hamnade lååååångt ner, inte för att jag ville visa några negativa åsikter om Rick, utan för att jag misstänker att han kommer först på listan oavsett :-)

Därmed vill jag uppmana alla i område "mitt", och framförallt alla medlemmar i sundsvall, att rösta på Mig (Jan-Olof Flink) och på Frida Sjölander. Fast då naturligtvis helst på mig.

Mvh

/J-O

Tags: ,Glögg på torget

Idag hade vi en liten aktion i sundsvall.
Vi stod längs med storgatan och bjöd förbipasserande på glögg och pepparkakor.

Det var kallt och vi frös och det var inte så många som stannade och pratade politik med oss.
Men jag anser det hur som helst som en framgångsrik aktion.

På ca 1,5 timmar hade vi fått slut på de 10 liter glögg vi hade med oss, och en snabbräkning av muggar visar att det var i storleksordningen 150 personer som fick värma sig lite. Med tanke på att vi frös, så tror jag nog att dessa människor blev genuint glada av att få lite värme i sig. Ett flertal föräldrar så dessutom till att mata barnen med pepparkakor, och som småbarnsförälder vet jag precis hur roligt det är att gå på stan med barn som börjar få blodsockerbrist, och hur mycket jag ibland skulle uppskattat att kunna ge dem en kaka.

Så allt som allt, ingen jättestor grej, ingen mediauppmärksamhet och inte så mycket politik. Men vi syntes och gjorde nog ett fördelaktigt intryck på en hel del som var ute och julhandlade. Även de som inte tog emot vare sig glögg eller pepparkakor. För på något vis fick man många fler trevliga leenden idag när man frågade "Hej, får vi bjuda på lite glögg och pepparkakor" än när man försökt få folk att ta emot våra flygblad.

Dagens mest använda kommentarer var:

1. "Bakade med rent mjöl i påsen", med hänvisning till pepparkakorna
2. "Självklart, vi gillar att dela med oss", på frågan om det var gratis.

Vi fick nog även en del pluspoäng från de som såg när vi bjöd på glögg till frälsningsarmen så de slapp stå och frysa där. Det var många runtomkring som tittade positivt på den gesten.. :)

Mvh

/J-O

Tags: ,Spara för framtiden

Idag satt jag och surfade lite på krypterade distribuerade filsystem, som ett alternativt sätt att lagra intressanta filer ute i molnet. (Tahoe verkar bra), hur som helst så började tankarna vandra lite.
Jag minns inte längre var, men i någon av alla bloggar jag läst så nämndes det en gång alla de filmer som står i arkiv och förstörs idag.

De filmer som bolagen inte tror kan generera någon vinst om de skulle ge ut dem i nyutgåva, men som de inte kan släppa fria utifall att någon annan skulle kunna tänkas tjäna pengar på dem. Så istället så får de stå i sina hyllor tills de oxiderat bort till damm.

Från en som jobbar med datasäkerhet och disaster recovery ger detta mig en annan vinkling på vad som idag händer på nätet.

Det finns i grund och botten två sätt att backa upp sin data på idag.

Antingen arkiverar du den, vanligtvis genom att skriva ut på band och lagrar bandet på något "säkert" ställe tills den dag du eventuellt behöver det. Det säkra stället bör helst vara långt borta från var originalet finns, kanske i något bergrum eller liknande. Iden är att lagra på ett säkert ställe med rätt miljö luftfuktighet avsaknad av magnetfält  o.s.v

ELLER

Det andra sättet är något annorlunda, men klart fungerande för digitalt data. Det kostnadseffektivaste sättet att backa upp digital data är att göra så många kopior det överhuvudtaget är möjligt, och sprida dem till så många datorer som möjligt.
Så genom att lägga data på bittorrent eller andra p2p protokoll och få människor att ladda ner den, ser vi till att musik och filmer kommer att finnas kvar mycket längre och säkrare än någon typ av data-warehouse eller annan lösning kan.

Precis som all någorlunda modern litteratur riskerar att försvinna genom att t.ex. (google books) inte tillåts att digitalisera och lagra dem, riskerar all film och musik att gå samma öde till mötes. DRM-skit och förbud mot att konvertera från ett format till ett annat kommer att låta alla filmer och all musik bli liggandes på media som så småningom blir föråldrat.

Jag har mängder av barnfilmer på video, de filmerna kommer med största sannolikhet aldrig att ges ut på DVD eller blueray eller.... De kommer bara att försvinna och någon gång kastas bort när de slutat fungera eller jag inte har en videobandspelare längre. Samma sak med musik, jag hittade en bunt gamla kassettband, jag har inte ens något att spela dem på längre...

Det finns lösningar för att rippa LP-skivor till mp3.
Det går att rippa från VHS...
Det går att sprida via p2p

Det borde inte bara vara möjligt och fullständigt lagligt, det borde uppmuntras.

 • DRM av alla slag måste förbjudas. Det är ett intrång i äganderätten.
 • En privatperson som köpt en vara, t.ex. musik eller film i någon form måste ha fullständiga rättigheter att kopiera dessa för eget bruk och konvertera mellan olika format såsom det passar. Återinför lagarna som de var för 15 år sedan.
 • Korta ner tiden för upphovsrätten till 5 år och uppmuntra spridning av kopior på material äldre än 5 år.

Vi inte bara laddar ner, vi bevarar vårt kulturarv för framtida generationer.

Mvh

/J-O

Tags: , ,SKITbra ide

När ryssland försvann som stort hot och mycket av den radiokommunikation FRA lyssnat på också försvann så föll hela iden med FRA samman som ett litet korthus.

De behövdes helt enkelt inte längre.

Men likt den mest envetna skivindustri som hänger sig kvar med förlegade distributionskanaler så lyckades de få nya uppgifter och leksaker av regeringen. Stort grattis till FRA för den stora fina tuggan av vår gemensamma kaka...

Eftersom det nu med stor sannolikhet inte kommer att hittas några terror-planer i svenskarnas email-konversationer heller, då inte ens den mest korkade brottsling skulle diskutera sina planer via okrypterad kommunikation.
Särskillt efter att man gått ut och meddelat att man nu avlyssnar, så finns det ju en tämligen stor risk att någon till slut inser att FRA fortfarande inte fyller någon funktion...

Så här följer ett gratis tips till Reinfeldt och Ask om vad nästa steg för FRA kan bli.

Man kan inte vara säker på att terrorister någonsin skickar mail, twittrar eller SMS:ar någon.
Men... Du kan vara ganska säker på att de titt som tätt går på toaletten för att uträtta sina behov.

Så varför inte utrusta alla toaletter och badrum i Sverige (Både offentliga och hemma hos folk) med kameror?
Det hela kan skötas helt automatiskt genom face recognition software, så att bara datorer tittar.
Enbart när en dator signalerar att en potentiell terrorist hittats behöver en människa logga in och titta på filmen från den kameran.
Polisen kommer naturligtvis enbart att få tillgång till sådana filmer om skälig misstanke finns och begäran om tillgång godkännts av en för ändamålet tillsatt nämnd.

Ett ytterligare steg vore om toalettstolarna utrustades med sensorer som kan avgöra om några olagliga substanser följer med vattnet när man spolar. Då kan datorerna larma och notera vem i hushållet som besökte toaletten vid tillfället.

Mvh

/J-O

Tags: , ,Större kålsupare

Knappt har man läst hur IFPI testar om IPRED går att använda för att tvinga en "vanlig fildelare" att böta för att ha tillgängliggjort musik. 50-talet låtar har de tydligen laddat ner, men användaren ifråga sades ha upp emot 10000 låtar.

Med tanke på att det gång på gång sades att syftet med IPRED var att komma åt storskalig spridning och inte privatpersoner som laddat ner någon låt för eget bruk så kommer det onekligen att bli intressant.

Att det dessutom inte finns några bevis för att någon annan än just IFPI själva laddat ner från personen de stämmer bör ju göra bevisvärdet tvivelaktigt. Det lär väl vara en eller annan photoshoppad skärmdump igen.

Det mest spännande var däremot senaste nytt från kanada...

Samtidigt som skivindustrin med tvivelaktiga bevis försöker stämma någon för att i ickekommersiellt syfte ha gjort 10000 låtar tillgängliga över internet, så stäms skivindustrin i kanada för att ha gett ut över 300 000 låtar utan att ha artisternas tillåtelse.

Skillnaden här är att i det senare fallet så är det kommersiellt och inga tvivel i skuldfrågan iochmed att företagen själva "skrivit upp" varje gång de valt att skita i att betala artisten..

Nu vet vi ju att vanlig privatperson har sämre rättsskydd än storföretagen som ju får stjäla vad de vill. Men vem vet... Advokaterna som hjälper skivbolagen mot privatpersoner bör kanske fundera en extra gång. Det kan hända att en skivbolagen en dag saknar pengar till att betala räkningarna.

Om inte annat så kan artikeln från kanada vara intressant läsning att kasta i ansiktet på alla som tycker "Stackars skivindustrin, fy fy på piraterna"

Mvh

/J-OTags: , ,Klockren

Enligt Min Humla kommenterar IFPI's nya angrepp på fildelare.

Som vanligt är kommentarerna klockrena och rakbladsvassa.

  Nu kanske många resonerar som så att det är irrelevant om man kan bevisa att andra användare laddat ner från den här användaren eller inte, eftersom “det är klart att så har skett”, “det är ändå bara en tidsfråga” eller “vad skulle annars syftet vara?”. Det må så vara, men det ska likförbannat bevisas! Annars kan vi skippa knivlagen och börja döma den som ertappas med kniv på allmän plats för mord rakt av, eftersom “det ändå bara är en tidsfråga” eller “vad skulle annars syftet vara?”. För att inte tala om alla som går omkring med penis på allmän plats. Våldtäkt, vad skulle annars syftet vara? Det kallas omvänd bevisbörda och sätter den åtalade i en omöjlig sits - att bevisa sin oskuld.


Lite insändare i den här stilen vore trevlig läsning.

Mvh

/J-OGuess the logo


Tillgängligöra kunskap

I min frågetråd för primärvalet fick jag idag frågan på faktisk piratpolitik man kan driva gällande fri kunskap och kultur. Jag tänkte klistra in fråga/svar härnedanför.

Gammelpiraten (2009-Dec-07)
Instämmer. Men att synas innebär att ge konkreta förslag också.
Varsågod.
Vi i Piratpartiet står för fri kunskap och delad kultur.
Kan du se något mer område/ö, som enligt din åsikt borde vara fritt från avgifter om du stod utkik i förmastens utsiktskorg, som piratskeppet borde lägga beslag på? Ett konkret förslag.
Gratis museer är en självklarhet tycker jag men det måste finnas flera områden.


Ok, utan hänsyn tagen till kostnader :-)

Fritt inträde på museer ja, det är klart det skall återinföras.

Biblioteken är något jag känner särskillt för, de har ju fortfarande gratis inträde, men många kommuner skär ner ordentligt här, och särskillt på såna saker som bokbussar som ger tillgång även till landsorten Så biblioteken bör få större budget för att kunna förnya sitt utbud och fortsätta ge viktig samhällsservice.

Sedan borde man även ge större resurser till studieförbunden. All typ av lärande bör uppmuntras, så även frivillig folkbildning. Jag tycker inte att man nödvändigtvis måste vara arbetslös för att kunna få lära sig något nytt. Så, mer pengar till studiecirklar och dylikt.

Helst skulle jag också se att den markbundna "Kunskapskanalen" började sända program från UR, vetenskapens värld och liknande 24 timmar om dygnet. Istället för som nu, barnprogram hela dagen och sedan kunskapsrelaterat ett par timmar på kvällen.

När det sedan gäller skolpolitiken, så skulle jag vilja se till att företags-sponsrade böcker inte tillåts. Vi måste som samhälle ha råd att hålla elever med uppdaterade korrekta skolböcker utan att ha dem sponsrade via reklamkontrakt. Det finns ju från diverse håll förslag om hur man kan bedriva PP politik för skola, med opensource och linux, och samverkansprojekt för matte och alltmöjligt. Men jag vill trycka lite extra på det där med böckerna, för hur roligt det än må vara med kartböcker som visar sovjetunionen, så hör de mer hemma på historielektionerna än i geografin.

Mvh

/J-O

Olika som bär

Idag är det många som klagar på FRA:s nya logo, men med tanke på deras nya uppgifter är det väl passande att de byter logotyp.

Den gamla såg ju trots allt ut som televerkets gamla logga, den här är säkert bättre för att skrämma medborgarna, ursäkta jag menar naturligtvis potentiella terrorister med.

Fast det är någonting med den, på något sätt så påminner den mig om något....Mvh

/J-O

Luddigheter

Idag har vi diskuterat kring möjligheten att få FRA lagen prövad i domstol.
Jag hade som förslag på facbook gruppen Vi som vill att Telia tar FRA-lagen till domstol att när kablarna är på plats så stämmer vi helt enkelt telia för att de bryter mot:

1. Tryckfrihetsförordningen   (Genom att meddelarskyddet bryts om man t.ex mailar ett tips till en tidning)
  Detta kan man lätt argumentera för då t.ex när det (via expressen)blev känt att FRA trots tidigare påståenden at de aldrig lagrade något, egentligen lagrar data i upp till 10 år, då gick SÄPO in och försökte hitta läckan. Eftersom vi i andra inlägg ser att SÄPO "om" regeringen godkänner det får information av FRA, så vet vi att om FRA har detta lagrat så får SÄPO reda på det. Alltså finns inget meddelarskydd på internetkommunikation längre.

2. Brottsbalken. (Posthemligheten även via elektronisk kommunikation lagstadgas här)

3. Europakonventionen, (del av svensk lag sedan 1995)
  Som klart och tydligt rätten till skydd för sitt privatliv, familjeliv, korrespondens, åsiktsfrihet samt frihet att ta emot och sprida uppgifter och tankar utan offentlig myndighets inblandning. Oberoende av territoriella gränser.

4. FN's förklaring av de mänsliga rättigheterna.


Telia borde vid en sådan stämning naturligtvis hävda att de enbart följer de lagändringar som vi kallar FRA-lagen. Och vid det tillfället blir en prövning av denna lag helt enkelt tvungen.

Det nedslående med hela diskussionen visar sig vara detta, från regeringsformen:

"Finner domstol eller annat offentligt organ att en föreskrift står i strid med bestämmelse i grundlag eller annan överordnad författning eller att stadgad ordning i något väsentligt hänseende har åsidosatts vid dess tillkomst, får föreskriften icke tillämpas. Har riksdagen eller regeringen beslutat föreskriften, skall tillämpning dock underlåtas endast om felet är uppenbart"

Den sista meningen där är ju den värsta brasklapp som någonsin åstadkommits, snacka om gummiparagraf. Man kan altså tillämpa grundlagsvidriga föreskrifter även efter att det kommit fram att de är grundlagsvidriga... Om det inte var uppenbart när beslutet togs.

Hade det varit uppenbart (För politikerna alltså, inte människor med normalbegåvning) hade ju riksdagen inte klubbat igenom lagen i första läget.

Så naturligtvis skall vi försöka, men ungefär som man kan ignorera folkomröstningar kan man tydligen ignorera ett domstolsutslag också.

Tur det är piratfika ikväll så att man kanske blir på bättre humör, för just nu är jag riktigt förbannad.

Mvh

/J-O
Kommentarer om FRA-lagen

Gnäll och tjat fungerar, fråga vilken småbarnsförälder som helst... Efter att ha tjatat länge nog fick Cato rom att anfalla kartago. Vi skall göra samma sak... Vi skall tjata och gnata tills FRA kopplar ur kablarna igen. Här kommer några helt lösryckta kommentarer till att FRA-lagen trätt i kraft, från olika tidningars hemsidor... En lite ljusglimt i adventsmörkret som FRA sänkte över Sverige.Redan när lagförslaget presenterades sa Fredrik Reinfeldt att protesterna kommer att lägga sig så småningom. Och, det visar sig nu också att denna beprövade taktik - att låta motståndet trötta ut sig mot ett passivt "bollplank" - har gett önskat resultat. Grattis..!!


Att försvara massövervakning med att FRA troligen kommer har resursbrist tycker jag är lite märkligt. Det är så märkligt att jag har svårt att sätta fingret på det. Men för mig låter det i så fall som en stor risk för många kommer bli oskyldigt utpekade också. Folk som inte kommer få de jobb de vill ha, folk som inte får resa till vilka länder de vill, folk som kommer få sina bankkonton frysta, mm, allt för att FRA spanar lite halvdant.


Tror ni verkligen på att oppositionen kommer att riva upp FRA-lagen om det blir maktskifte nästa år? :) Fel, de tycker att det är bekvämt att ha den på plats.


Sluta använda dator och telefoner.Lättare än att sluta röka. Själv har jag skaffat brevduvor.


Sluta säga "vanligt hederligt folk", ni vet mycket väl att man bara är "vanligt hederligt folk" tills någon i maktställning inte tycker om vad du gör, hur hederligt det än varit förut. Att få ha hemligheter är en av de viktigaste egenskaperna i en demokrati, att potentiellt avlyssna all trafik strider mot det.


Hade Sverige befunnit sig i öppet krig med främmande makt hade jag förstått behovet av denna lag. Att genomföra total uppsikt över all kommunikation, vilket detta i praktiken innebär, är oförenligt med våra grundläggande fri- och rättigheter som de fastställts i grundlagen.


"Och oppositionen planerar att riva upp den..."
Precis som en annan opposition planerade att ta bort vägtullarna?


Det finns människor på vår jord som dör i när de kämpar för sitt folks frihet och vi är på god väg att på ett effektivt sätt avskaffa vår.


Varför får Regeringen beställa matrial. Kanske man be beställa matrial om andra partier?


Det är inte pretentiöst att tro att FRA är intresserade av vårt pladder på nätet. Det är såklart de inte är, det är inte deras syfte. MEN bara det faktum att de skulle kunna om de skulle vilja räcker för att göra detta till en VIDRIG lag. Det kanske inte alltid kommer vara samma partier som styr Sverige. Partier kommer och går och när ett riktigt otäckt parti kommer till makten har vi redan skaffat alla verktyg för dem att kontrollera folket!


Sätt en fotboja på varje svensk medborgare också!


Mvh

/J-O

Insändare

Jag skrev följande inlägg till lokaltidningen.

Idag tisdag 1 december 2009 vaknade vi upp i ett nytt Sverige

Vi vaknade upp i ett land där all nätverkstrafik (Både internettrafik och företagsintern) som passerar landets gränser registreras av FRA (Försvarets Radio Anstalt).

Alla spår av personlig integritet på nätet är nu borta.


Ett liknande övergrepp gällande vanlig post hade ingen accepterat. Att staten hade öppnat all post, kopierat breven, läst igenom breven och sedan skickat dom vidare hade de flesta inte accepterat.


Varför accepteras det då när det gäller trafiken på internet? Den övervakningen går ju så mycket längre. Inte nog med att alla mail läses, alla sidor du besöker registreras, all chat-trafik och IP-telefoni registreras. Hade ni verkligen accepterat att staten spelade in alla era telefonsamtal, registrerat alla böcker och tidningar ni läst eller platser ni besökt? Det är exakt det som nu sker på internet.


Idag dog den personliga integriteten i Sverige och som vanligt motiveras detta med att det är för vårt eget bästa.


Idag inte bara dog integriteten, den blev mördad!


Ide och inspiration och en hel del av texten ärligt kopierad härifrån.

Jag har fått svar från insändarredaktören men vet ännu inte om det kommer i pappertidningen eller nätbilagan.

Mvh

/J-O


Hållpunkter i svensk historia

Spela gärna "Du gamla du ofria" medan du läser detta inlägg.

1907 - Riksdagsbeslut tas om allmän rösträtt för män.
1909 - Allmän rösträtt för män träder i kraft.
1919 - Riksdagsbeslut tas om rösträtt för kvinnor.
1921 - Kvinnlig rösträtt träder i kraft
1949 - meddelarskyddet lagstadgas i svensk grundlag (tryckfrihetsförordningen)
1962 - Posthemlighet för både vanlig och elektronisk post lagstadgas i Svensk grundlag. (Brottsbalken)

1974 - Beslut om ny regeringsform, med enkammarriksdag
1994 - Folkomröstning om inträde i Europeiska unionen,
1995 - Sverige blir medlem av Europeiska unionen
1995 - Europakonventionen som garanterar rätten till privat kommunikation, även över nationsgränser blir del av svensk lag. (Artikel 8, 10 och 13)
2000 - Svenska kyrkan separeras från staten. (delvis)
2003 - Sverige säger i en folkomröstning nej till medlemskap i (EMU).


2009 - Sverige inför Massavlyssning mot ej brottsmisstänkta individer och avskaffar posthemlighet och meddelarskydd...
20XX - Avskaffande av allmän rösträtt?

Mvh

/J-O

Tags: ,RSS 2.0