Eller så låter man bli

Igår började jag skriva ett positivt inlägg om IDG eftersom de publicerade en lista med hot för sociala medier, utan att gå i fällan att slänga på lite demoniserande floskler om barnporr, grooming och sånt.

Jag hade tänkt skriva om vilken skillnad det var att läsa i fackpress mot i skandalpressen, dock lär jag nog inte publicera det inlägget efter morgonens bottennapp.

Rubriken: Så stoppar du ungarnas fildelning, säger väl allt? Man går i lobbyns fotspår och likställer all fildelning med nedladdning av skyddat material, vilket som alla vet är mycket långt från sanningen. Naturligtvis måste vi in och dra upp barnporr-kortet också för lite extra skrämseleffekt.
    När du eller någon i ditt hushåll surfar visas din ip-adress och allt du gör på nätet kan spåras tillbaka till dig. Tyvärr kan detta utnyttjas av andra, som genom att ta sig in på ditt trådlösa nätverk kan surfa med din ip-adress. Har du ett helt okrypterat nätverk är det en barnlek att koppla upp sig med din uppkoppling. Utomstående personer kan alltså ladda ned upphovsrättsskyddat material eller, i värsta fall, barnporr – i ditt namn.

    – Då är du rökt. Visst går det antagligen att bevisa att det var någon annan som laddade ned, men då ligger bevisbördan på dig. Och det är ju inte kul när polisen kommer hem till dig och tar din dator, säger Johan Jarl som är säkerhetsexpert på F-Secure. "
Nja, är det så? Har någon i Sverige någonsin blivit fälld för öppet nätverk? Är det inte just på grund av detta som man i vissa länder försöker täppa till hålet genom att helt enkelt förbjuda öppna nätverk?

Fast just att det inte är kul att få sin dator beslagtagen av polisen kan jag väl förstå. Däremot kan du inte åka dit för att någon annan gjort något fuffens över ditt nätverk, åtminstone inte i barnporrfallet där det handlar om ett allvarligt brott.

När det gäller påstådd fildelning så har man ju via privatspaningslagen IPRED gett företag rättigheter att ta fram information så att de kan försöka stämma innehvavaren av nätverket, och då blir det ett civilmål med mycket sämre beviskrav, så då riskerar man att åka dit oavsett om fildelning har skett eller inte, att medialobbyn ljuger så tungan blir svart spelar liksom ingen roll i ett civilmål.

Men lösningen är inte att spionera på sina barn eller att stoppa fildelning, utan att riva upp vansinniga lagar som IPRED, att ändra tillbaka lagarna så att nedladdning och kopiering för eget bruk blir tillåtet igen, och minska skyddstiden i upphovsrätten.

Detta gör man förslagsvis genom att rösta in Piratpartiet i riksdagen i höst.

Mvh

/J-O

Uppdatering: Sagor från livbåten skriver också läsvärt om detta.

Tags: , ,


Kommentarer
Postat av: jeffer

Idg-artikeln är antagligen insatt för att gynna lobbyns världsbild.



Men den är också potentiellt till vår fördel eftersom den tar upp frågan på ett delvis skrämmande sätt - och korrekt skrämmande sätt.



Den visar hotbilden mot vårt privatliv, med helt oproportionerliga konsekvenser för vanliga människor. Bestraffningsmetoder som plötslig husrannsakan - en oerhörd kränkning av privatlivet - onaturliga penningstraff i form av rättegångskostnader, böter och skadestånd som saknar all rimlighet.



Och detta kan drabba vem som helst - observera vem som helst. Syftet är att alla ska vara rädda alltid, så att vi tvingas in i lobbyns och politikernas snäva beteenderamar.



Ipred är en attack mot vanliga människor genomförd av båda blocken - det borde vara till fördel för PP inför valet. Men frågan måste upp - egentligen borde vi utnyttja alla tillfällen att kommentera den här typen av artiklar. Att frågan blir belyst måste vara till vår fördel förutsatt att vi är med i debatten...

2010-07-17 @ 11:02:07
Postat av: Jan-Olof Flink

@jeffer,



Helt korrekt, och genom att blogga om och länka till artikeln så ser IDG:s (i detta fall) läsare bloggen och får se vår sida av saken.



Att kommentera direkt på artikeln är också bra, men scrollar iväg mycket fortare än en blogglänk.



Mvh



/J-O

2010-07-17 @ 11:32:08
URL: http://futuriteter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0