Att borra sin egen båt i sank

Nu tror ni säkert att det här skall handla om Piratpartiets valresultat. Men det skall det inte göra, det handlar om hur dagens melodi oftare och oftare blir "Broken by design".

I DN kan man läsa om hur Obama vill ha möjlighet att övervaka all kommunikation, naturligtvis för att komma åt "terroristerna". De har alltså märkt att folk som inte gillar den totalitära övervakningsstaten kringår censur och krypterar den trafik som de inte anser någon annan har att göra med.

Eftersom staten nu anser sig ha att göra med precis all kommunikation mellan medborgarna, också kända som terroristerna, så måste man hitta på en lösning för att hindra folk från att via tekniska lösningar säkra upp sin kommunikation.

Den föreslagna lösningen är att få alla tillverkare att "skapa tekniska möjligheter" för att deras produkt skall kunna avlyssnas om en domstol beslutar att så skall ske. D.v.s man skall lägga in bakdörrar i alla kommersiella produkter som erbjuder någon typ av krypterad kommunikation.

Häromdagen funderade jag över säkerhetsrisken med att Intel tänker börja sälja CPU:er som kör på reducerad hastighet tills man lägger på en licensnyckel för att låsa upp den. Jag anser att det är rätt stor risk att det rätt snart kommer ett virus som skriver om det registret och sänker hastigheten på smittade datorer for the lulz, eller som del i cyberkrigsföring.

USA har faktiskt sedan slutet av 90-talet en lag för nätverkshårdvara, just för detta ändamål. Den har haft som bieffekt att många ställen blivit hackade på grund av att nätverksutrustning har bakdörrar, som dessutom är byggda så att de inte loggar om man tar sig in den vägen.

Oavsett vad skälen är till att dessa bakdörrar skapas, så öppnar de upp för risken att "fel" person använder sig av dem. När Kina hackade Google så var det t.ex. via en bakdörr som lagts in efter krav från Amerikanska staten.

Microsoft har använt sin "Malicisous software Removal Tool" för att samla uppgifter om olika botnät, i och för sig en god sak, men när man gjorde så råkade man samtidigt avslöja att trots att Microsoft Update inte skickar någon data och inget skall sparas, så inte bara tittade man på vad som fanns installerat på datorn, man loggade det med användarnamn och IP-adress för att ge myndigheterna en bättre möjlighet att spåra trafiken bakoåt och spränga bot-nätet. (Notera, MSRT tog inte bort bottarna utan loggade vilka andra hosts de tog emot och skickade order till)

Att stänga ner ett nätverk med SPAM-bots är bra, men det visar samtidigt att Microsoft tillsammans med Amerikansk underättelsetjänst satte upp så att infrastruktur tänkt för att fixa säkerhetshål istället kört speciella script och installerat spionprogramvara när kontakten kommit från vissa IP-adresser. Själv skulle jag nog aldrig köra Microsoft update direkt ut mot internet om jag satt på en myndighet.

Var jag inte redan innan övertygad om att det är opensource som gäller skulle jag nog snart bli det. Det känns nog trots allt som att skall man kommunicera privat är det nog bäst att själv kompilera upp programmen. Det är ju inte bara frågan om att Obama skall kunna läsa all kommunikation, finns bakdörrarna där så dröjer det inte så länge innan andra också kan det.

Det kan vara svårt nog att skydda sig mot dataintrång utan att medvetet installera bakdörrar i precis varenda komponent. Är det någon idé att ösa båten om halva besättningen sitter med borrar och gör hål i skrovet?

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Aldrig är en definitionsfråga

"Sverige hade aldrig klarat en cyberattack", lyder rubriken på en artikel i Dagens Nyheter.

Det handlar om det väldigt utarbetade och välskrivna viruset/masken Stuxnet. Jag vill både hålla med och säga emot.

Många arbetsplatser i Sverige idag skulle åkt dit på den, men inte på grund av att stuxnet var så särdeles enastående som dåligt säkerhetstänk och illa valda plattformar.

Stuxnet använde sig av sammanlagt fyra okända säkerhetshål i windows, detta visar på stora resurser bakom, då man alltså suttit och letat reda på hittils okänds buggar som gick att utnyttja. Sedan kanske det i sig inte var så svårt att hitta dessa, sitter man i ett träsk är det ganska lätt att hitta lera.

Men använder man sig av windows som plattform för något som är vitalt eller kräver säkerhet så har man gjort ett rätt korkat val. Processindustri i sverige använder sig gärna av realtidsoperativ som t.ex QNX. Riktiga säkerhetslösningar bygger oftast på någon UNIX-variant eller applianceboxar utan åtkomligt operativsystem. Man bygger inte en säkerhetslösning på windows mer än man bygger murar på kvicksand.

Sedan var det som så att Stuxnet främst smittar via USB minnen, då den typ av system som var målet för Stuxnet oftast inte är internetanslutna.

Har företaget en normal säkerthetspolicy som säger att man inte skall flytta datorer mellan jobbet och hemmet och inte koppla in USB-minnen eller egen utrustning på sin arbetsplats, då finns inte denna smittväg. Åtminstone inte om man ser till att de anställda utbildas och får lite säkerhetstänk.

Personligen tror jag inte att stuxnet i sin nuvarande form skulle åstadkommit särdeles mycket skada i Sverige, eventellt hade det blivit några misslyckade labbar på något universitet där studenterna tar med sig USB-minnen fram och tillbaka för labbarna, och där man kan hitta den typen av utrustning i elektroniklabbsalarna.

En sån här attack skulle kunna fungera mot ett svenskt företag, men det kräver att man kartlägger företaget och de plattformar som används.
Skyddet mot det är att personalen vet vad man får och inte får göra, samt varför man inte får göra det.

Mvh

/J-O

Tags: ,


TPB omgång 2

Imorgon börjar säsong 2 av spectrial, dokusåpan som handlar om hur medialobbyn med hjälp av maffiametoder, mutade poliser och jäviga domare försöker sätta dit skaparna av en sökmotor för medhjälp till ett brott man inte ens kan bevisa har begåtts.


Därför tycker jag det är passande att se och lyssna på lite underbar piratmusik på temat.

Tack till balp för länktips till youtube.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Taktikröster

Nu kom förklaringen på varför C inte ramlade ur riksdagen trots att man gjort allt för att skrämma bort sina egna kärnväljare. Enligt en undersökning från Novus skulle vare sig C eller KD klarat 4%-spärren om det inte vore för taktikröster.

Till viss del var det säkert att de lyckades engagera en del av sina egna väljare som övervägde att rösta på t.ex. PP, men till största delen var det då troligen Moderater och folkpartister som röstade på dem. Intressant i och med att då borde Moderaternas "riktiga" siffra vara betydligt högre, och då är de alltså utan tvekan större än S.

Mer förvånande är dock att en del anser sig ha taktikröstat för att få in SD. Om de med detta menar att de inte håller med om SD:s politik men ville ha in dem för att "röra om lite" eller vad det beror på framgår inte. Att M vill rädda C och KD för att bevara alliansen var en självklarhet, men frågan är vilket block väljarna som taktikröstade på SD kom ifrån. Det skall bli intressant att läsa om det går att få tag på den där rapporten online någonstans.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Onödig byråkrati

Eftersom det inte är första april får man väl utgå från att det ligger någon slags korn av sanning bakom detta. Tydligen har FN nu utsett ett "sändebud" för kontakter med eventuella rymdvarelser vi träffar på.

Fanns det ingenting bättre att bränna pengarna på än att skapa en sån här meningslös byråkratroll?
Är det som så att människan är någon slags Beatrice Ask som prompt måste ges en ansvarsfull post så hon tjänar en massa pengar, men som man vill hålla så långt borta som möjligt från eventuella ställen där hon kan göra skada?

Hur som helst tycker jag titeln blir konstig. Sändebud? Då borde man väl frysa ner och skicka iväg henne utåt rymden nu för att se om några aliens hittar henne så småningom. Annars menar man kanske att hon är ansvarig för de diplomatiska kontakterna om de kommer hit.

Jag blir mer och mer övertygad om att FN verkligen spelat ut sin roll.

Mvh

/J-O

Tags: ,


operation payback

Efter att folk blivit less på ständiga DDOS attacker från mediaindustrin så inleddes för ett tag sedan en liten motkampanj där man bland annat kört omkull MPAA och RIAA, men framförallt det indiska bolaget som på deras uppdrag ägnat sig åt attackerna mot TPB och andra fildelningssiter.

Det har tydligen varit rätt effektivt, men en extra bonus visade sig vara att när den engelska antipirat-advokatbyrån ACS website kom upp, efter att den fått en klapp på huvudet, så visade sig den vara felkonfigurerad så att att en backup av servern blev tillgänglig från internet.

I backupen fanns företagets mail där man bland annat kunde se det alla redan visste.
I kommunikation med andra företag de vill samarbeta med erkänner de att de skickar ut "Sluta fildela, annars stämmer vi skiten ur dig!"-brev utan minsta grund i hopp om att en viss procent betalar för att slippa bli stämda.

Payback is a bitch.

Men om det hade funnits minsta tvivel om att vi har rätt om hur APB tänker utnyttja IPRED (om EU kommer fram till att den är laglig), så har vi nu ytterligare fina exempel på hur rättsosäker immaterialrättslagstiftning används för att via rena utpressningsmetoder lura folk på pengar.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Sydafrika närmar sig Sverige

Efter att det spanska landslaget i fotboll lyft VM-bucklan i Sydafrika och strålkastarljuset vänts från den afrikanska stjärnan bland stater dras nu snaran åt kring det fria ordet. Medan sydafrikanska författare och journalister samlas på bokmässan i Göteborg diskuterar det sydafrikanska parlamentet en medietribunal och en lag som kraftigt skulle begränsa yttrandefriheten.

Ovanstående kan man läsa på SvD. Vidare kan man läsa om förslagen som syftar till att "hemligstämpla idag offentlig information" och "göra det svårare att uppmärksamma korruption eller slöseri av statliga medel.".

Sverige har redan gjort det mycket enklare att hemligstämpla information och den nya grundlagen som snart skall få sin andra läsning öppnar upp för att hemligstämpla precis vad som helst genom att helt enkelt ta en kopia och förstöra originalet. Av någon anledning (Tsunamibanden) så skall kopior av offentliga handlingar inte längre vara offentliga.

Gällande korruptionen så är samma sak där. Var det någon som noterade Ask's förslag för att hindra journalister att kolla politikers ekonomi? Samt att lagstiftningen under senaste mandatperioden gjort det mycket svårare att bli "whistleblower" inom offentlig sektor.

I sammanhanget bör man ju heller inte glömma FRA-lagen som tar bort större delen av meddelarskyddet och det kommande datalagringsdirektivet som tar bort de stackars små resterna.

Men det är starkt jobbat av Sydafrika, snart får man vara i proffsligan tillsammans med Sverige Kina och Iran.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Någon som är förvånad?

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson lovade före valet en snabb utredning kring de tufffa sjukförsäkringsreglerna. Nu säger hon att en utredning dröjer till nästa sommar.

Lite förvånande är att Göran Hägglund kritiserar detta, kan han ha KD:s sjunkande siffor och ett eventuellt nyval i tankarna som gör att hans valfläsk inte kan ruttna fullt så fort som Moderaternas?

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Benke blir barskrapad

Benke blir barskrapad, bara blodiga batongen behåller bedrövade befolkningens behärskning. Bankväsendets busar berömmer balansen.

Rick Falkvinge skrev för drygt två år sedan en text som förklarade finanskrisen "För en tolvåring". En väldigt läsvärd text som i och för sig fick en del kritik för att det var ett förenklat sätt att se på saken. Men det var ju å andra sidan själva meningen, att ge en förenklad bild av finanskrisen och det som ledde till den.

Nu har det kommit en rapport som visar hur det går för USA:s ekonomi. Man kan inte direkt påstå att det är någon ljusnande framtid på gång. Siffrorna kommer dock inte som någon överraskning, man har ju trots allt rapporterat underskott i budgeten 23 månader i rad nu.

Det skall bli intressant att se hur länge Bonkes pengar är värda något.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Reinfeldts chans

Just nu sitter Reinfeldt och hans allierade partiledare och sätter ihop den nya regeringen som kommer att tillträda om inte nyval utlyses på grund av alla oegentligheter och valfusk som förekommit.

Men eftersom bananmonarkin sverige knappast har större demokratisk trovärdighet än valfritt afrikanskt land så lär inget hända utan vi kan gott förvänta oss att gällande resultat blir det slutgiltiga och att Reinfeldt kan tillsätta sin nya regering.

nu har Reinfeldt sin chans att byta ut Beatrice Ask!!!
Han kunde inte göra det under pågående mandatperiod eftersom det var viktigt att vara eniga och visa en stark och "regeringsduglig" fasad utåt. Men med tanke på allt rabalder omkring Judge Gredelin så lär det ha varit jobbigt att hela tiden hålla henne om ryggen och släta över saker.

Med ett parlamentariskt läge som kommer att göra det svårt att få igenom sin politik och ett hot om nyval ständigt hängande över regeringen kan det vara vettigt för Reinfeldt att försöka hålla sig väl med opinionen under hela mandatperioden och inte som normalt enbart under valår. När som helst som SD väljer att rösta med oppositionen finns risk för ett misstroende.

Att skicka Ask som ambassadör till Ulan Bator skulle antagligen göra en hel del för att vinna tillbaka förtroendet för Alliansen när det gäller rättssäkerheten och därmed bättra på opinionssiffrorna.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Nu orkar man inte längre låtsas

Mer övervakning och fler kameror åt folket.

Nu försöker man inte ens låtsas att kamerorna är till för att fånga brottslingar eller skapa trygghet. Nu vill man ha fartkameror som även filmar de som inte kör för fort.

Genom att maskera det som en tävling så skall man få med sig befolkningen på det hela, den som i media matas med lämpliga åsikter. Antagligen har man samma målgrupp som företagen som kör diverse ring-in-och-svara-fel-på-enkla-frågor-program på dagtid.

Det som händer i let's dance eller valfri dokusåpa får krigsrubriker medan information om att SÄPO i 10 års tid systematiskt brutit mot svensk grundlag men blir friade på grund av inkompetens, inte ens genererar en notis.

Jag hoppas verkligen någon anmäl det här tilltaget till datainspektionen eller annan granskande myndighet.
Någon vidare trafiksäkerhet lär man inte åstadkomma genom att folk i trafiken skall läsa en fråga på en skylt och svara på den via SMS.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Knäppa kommentarer

Malin Siwe på dagens industri visar verkligen en total brist på förståelse för vad demokratiska val handlar om.

Hon resonerar att efterom PP eller F! inte kom in så skulle vi per automatik önska att vi hade röstat på alliansen så de hade fått egen majoritet och kunnat styra och ställa hur de vill.

Newsflash till Malin, det är skillnad på att spela på hästar och rösta i riksdagsvalet. Man skall rösta på den man vill skall vinna, inte den man tror skall vinna.

Det finns inget självändamål i att det skall bildas en stark majoritetsregering som aldrig behöver kompromissa med någon annan. Möjligen i krigstillstånd kan det vara en idé med en samlingsregering, men inte i normalfallet.

Hur skall ett litet parti någonsin bli stort om man inte röstar på det enbart för att det är litet?

Piratpartiet står för bevarandet av personlig integritet och ett rättssäkert samhälle. Hur skulle en stark majoritetsregering som antingen har Bodström eller Ask som justitieminster leda åt det hållet?

Jag tror Mona Sahlin är en svag ledare, i mina ögon är det hennes främsta egenskap, då hon antagligen inte är kapabel att liksom Reinfeldt tvinga/mobba sin riksdagsgrupp att rösta mot sin personliga övertygelse i vissa frågor.

Så i mina ögon kan svaghet vara bra, så hinner de inte orsaka fullt så mycket skada under mandatparioden, det gäller oavsett om det är de rödrödgröna eller Alliansen som bildar en svag minoritetsregering.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Vansinne från Intel

Intel vill börja sälja processorer som medvetet fungerar under sin kapacitet.
Idén är att man skall kunna uppgradera sin CPU genom att köpa aktiveringskoder från Intel, så att CPU:n går igång på alla cylindrar.

En rätt vansinnig tanke på flera sätt.

Det är i och för sig inte helt ovanligt att man köper till extra funktionalitet i mjukvara, men att göra det såhär i hårdvara känns bara fel. Jag har jobbat mycket med Sun, som skeppade sina stora enterprise modeller fullt bestyckade, så kunde man "köpa till" minne och cpu i efterhand, men det är faktiskt helt annorlunda.

I Sun-fallet så handlar det om att de istället för att hålla sig med lagerutrymme har lagret stående i kundernas maskinhall, och faktiskt kan sälja mer väldigt fort. Men det var aldrig tal om att de CPU:er man hade köpt inte skulle fungera till sin maximala förmåga.

Men nu åter till intel, har man haft någon miljöhänsyn i detta fall, drar CPU:erna mindre ström i det "oupplåsta" läget? Eller kommer maskinerna att bränna samma mängd energi fast med sämre prestanda?

Hur lång tid kommer det att dröja innan någon knäcker systemet för licenserna så att folk med datorvana kan laga sina skadskjutna burkar?

Hur länge dröjer det innan någon virusmakare tycker det är en kul ide att avaktivera folks cpu:er så de går på halv fart? Häromdagen så kunde man läsa att stuxnet-masken antagligen var skapad för att slå ut Iran:s kärnvapenprogram, genom att ändra specifik mikrokod i programerbar logik från siemens.

Vore det inte ett underbart sätt att i smyg slå mot ett annat lands IT-industri och produktionsförmåga om man i smyg kunde få alla deras datorer att gå på halvfart utan att man kan se något i OS:et?

Snacka om att medvetet skapa säkerhetsbrister. Om de kör vidare med detta kommer jag definitivt att vid alla tillfällen där jag kan påverka, lägga mitt veto mot att köpa in hårdvara som använder sig av Intel-produkter. Trots allt så finns ju AMD.

Hur vet man att de inte även lagt in någon remote avstängningskod, som helt och hållet dödar processorn när Obama trycker på den gula knappen bredvid den röda som skall stänga av internet?

Mvh

/J-O

Tags: ,


Gamla synder

Nu när valkampanjandet är över så är det dags att se efter vilka nyheter jag missat av att inte sitta framför datorn.

En spännande sak är att våra ministrar valt att avstå från Sveriges inflytande i EU genom att inte dyka upp på ministerrådsmöten. Jag ser det väl som rätt förkastligt då det ger Sverige ännu mindre inflytande över EU-byråkratin.

Fast å andra sidan kanske man skall se det positiva i att Jan "Batong" Björklund och Beatrice "Tant Gredelin" Ask avhållt sig från att sätta spår i politiken på den nivån.

Fast jag hoppas verkligen att någon skriver in det här skolkeet i Jan's betyg, så att, när han blir av med sitt jobb 2014, hans nästa arbetsgivare får se att han inte är särdeles bra på att dyka upp på jobbet.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Åttan spräckt

Inte för att det spelar någon som helst roll med tanke på att vi inte tar några Riksdagsmandat, men jag blir i alla fall glad av att se att jag spräckte 8%-spärren i min valkrets.

Parti Kandidat Antal Andel
PP Rick Falkvinge 193 19,67%
PP Jan-Olof Flink 79 8,05%
PP Anna Troberg 36 3,67%
PP Sandra Grosse 19 1,94%
PP Andreas Larsson 11 1,12%

Rick är ju lite svår att konkurera med, men jag utgår från att hade vi kommit in hade han tagit mandat i någon annan valkrets först, så chansen att komma in för mig hade varit god.

Hur som helst, ett tack till de som röstade på mig, synd att jag inte fick chansen att representera er i Riksdagen den här gången, men vi får försöka igen senare.


Mvh

/J-O

Tags: ,


Ibland och ibland inte

Jag såg just på nyheterna på TV, och det var en massa tjat om att SD tillsätter nämdemän i domstolar som hanterar bland annat asylärenden.

Hittar ingen länk på just det fall som inslaget handlade om men det finns flera om att rättsväsendet riskerar att förlora trovärdighet för att just SD tillsätter nämndemän.

Just den här nämdemannen stödde en partikamrat i uppfattningen att "Islam är en våldsam pedofilsekt" och därför tyckte man att han skulle vara olämplig för att jobba med asylärenden. Själv tycker han inte det då man i domstolen inte sitter och tolkar koranen utan hanterar svensk lagstiftning.

Förutom att hela idén med att ha politiskt utsedda representanter i domstolar är helt befängd, varför skulle just SD:s representanter vara värre?

Framförallt, om en nämdemans privata åsikter om religion är anledning till att dra in TV och försöka få bort honom, varför var det inte samma mediapådrag om domaren i TPB-rättegången, som är med i föreningar som verkar för starkare upphovsrätt och som är kompis med ena sidans advokater?

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Censuren sprider ut sig

Google börjar ju närma sig den mörka sidan mer och mer, men fortfarande finns det tillfällen då man propagerar för frihet på nätet.

Den här artikeln på CNN handlar om hur google avslöjar precis hur vanligt det är med att regeringar censurerar internet för sina medborgare.
Det kommer att bli ännu vanligare när Malmström med gelikar börjar filtrera på EU-nivå och ger alla regeringar tillgång till att välja bort den information som just de tycker är onödig för medborgarna att ta del av.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Eftervalsanalys

Det är flera som börjat analysera valresultatet nu, trots att det inte är 100% färdigt.

Jag ser det som en bra aktivitet, dels för att försöka ta reda på vad som gick fel, om nu något gick fel, dels för att bearbeta resultatet och komma vidare.

Flera saker har pekats ut som skäl till att vi inte lyckades så bra som vi hade hoppats, och inte ens så bra som vi hade trott. Allt ifrån Primärvalet, mediakonspirationer, pudlar, dåligt valmaterial, brist på aktivister o.s.v.

Visst har nog ovanstående till viss del spelat in, men efter att nu ha funderat någon dag är jag övertygad om att det är så mycket enklare än så.

De etablerade partierna och politikerna vet hur folk reagerar och uppför sig, de gjorde rätt i sin bedömning att även om våra frågor är viktiga och engagerar så engagerar de inte lika mycket som plånboken.

Det är antagligen bara strax under 1% av Svenskarna som prioriterar annorlunda just nu. Vi Pirater ligger i den gruppen så det är klart att vi blir förvånade när folk i allmänhet prioriterar annorlunda jämfört med oss själva, men det är inget konstigt med den saken.

När jag på valdagen stod och delade ut valsedlar utanför min lokal så var det vid två tillfällen som personer sa till mig att "Jag skulle gärna röstat på er, men den här gången är det andra saker som är viktigare"

Mediatäckningen spelar naturligtvis in, för att hålla våra frågor i folks medvetande och kanske för att få folk att aktivera sig. Men trots att det var mycket färre aktivister det här valet än under EU-valet så gjorde vi en awesome valrörelse.

Här i Sundsvall har vi synts, och kampanjen har varit bra, men det hjälpte ändå inte.
Vi har affischerat hela hösten, det har varit skyltar vid infarter där stora folkmängder passerar.
Vi har haft massor av insändare hela sommaren och hösten.
Vi har haft 10 annonser i Sundsvalls Nyheter som går ut till 71000 hushåll.
Vi har haft 5 annonser i Sundsvalls Tidning som går ut till runt 34000 prenumeranter (Beräknar runt 80k läsare)
Vi hade en annons i en specialupplaga av Dagbladet som delades ut på alla stolar i ishallen när Timrå körde över Frölunda hemma i premiären två dagar före valet.
Vi har haft sammanlagt 15 bokbord på gymnasier och på mittuniversitetet.
Vi har fått komma på debatter och på temadagar om politik.

Jag har kampanjat sedan april, och de sista två månaderna har det varit på heltid, så nog fan har vi synts. Felet har snarare varit att det ännu inte har slagit igenom för folk hur illa det egentligen börjar bli. Än så länge känns våra frågor inte trängande jämfört med skatter och avgifter.

Eventuellt hade vi kunnat plocka några extra populistiska poäng om vi kört hårdare på att t.ex. såga Försäkringskassan för sin inhumana behandling av de personer de är tänkta att finnas till för att hjälpa. Det finns en hel del Piratpolitik att bedriva omkring den saken, men jag tror inte heller att detta hade hjälpt i någon större utsträckning just nu, då detta trots allt är en typisk sak för oppositionen att göra, så vi skulle inte få äga den frågan.

Men våra frågor kommer att växa, folk kommer att börja uppleva obehag vartefter deras personliga sfär krymper, för det finns ingen anledning just nu att tro att nuvarande partierna tänker byta från den inslagna vägen.

Att Sverigedemokraterna kom in i Riksdagen är inget som någon borde vara förvånad över. Förra valet var det en hårsmån från att de kom in och de har legat stabilt i opinionsmätningarna hela hösten.

På sikt skall vi göra samma sak. Jag hoppades att vi skulle komma in i år, men jag trodde på ett resultat på runt 2.7%. Nu blev det mycket sämre. Jag var övertygad om att även om vi inte skulle nå delmålet partistöd så skulle vi utan tvekan nå delmålet "fria valsedlar", tyvärr blev det inte så.

Talesättet är "Det går fort i IT-branchen", men bara för att vi jobbar med IT-politik så går det inte fort i politiken, man bör nog vara beredd på att det kan ta ett par val innan vi sitter i riksdagen.

Det är bara att samla nya krafter och ge sig på det hela igen. Till EU-valet får vi gratis valsedlar, det gäller att vi använder EU-valet som språngbräda för att synas så mycket som möjligt inför Riksdagsvalet som kommer strax därefter.

Försök samla ihop alla positiva saker istället. För min del kan jag välja att antingen konstatera att ett halvårs kampanjande och rätt mycket pengar resulterade i väldigt lite, eller så kan jag titta på statistiken som säger att sorterar man valresultatet i riket på hur många röster gruppen "övriga" fått, så ligger Västernorrland på en 5:e plats just nu. När vi så småningom sorterat färdigt och kan särskilja PP från FI så kanske jag får glädja mig åt att kampanjen i alla fall gjorde lokal nytta.

Det finns massor av trevliga tankar av typen

Vi är nu största partiet utanför riksdagen.
Nästa gång är det vi som är utmanarpartiet, SD sitter ju redan i riksdagen.
Jag fick fler personkryss i västernorrlnad än vad Aktiv Demokrati (och 11 andra partier) fick röster i riket.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Primärval

Jag hade egentligen inte tänkt blogga om detta än på någon vecka.

Min plan var att först gå igenom sorgeprocessen, filosofera över att jag lade ner en stor mängd pengar och sex månader på heltid för att kampanja, och för ett resultat som var en tiondel av fjolårets val. Det blir nog en del kvällar framför TV:n med en kopp varmt te, istället för framför datorn den närmaste tiden, men så småningom skall man väl smält även detta nederlag. "This to shall pass"

Tiden har som sådan inte varit bortkastad, det har varit trevligt att träffa folk, det har varit intressant att åka på debatter och representera Piratpartiet, men utdelningen på valarbetet blev ju sådant att man får fråga sig om det gjorde vare sig till eller ifrån.

0.7% (om det nu blir resultatet) är ca 40k röster, det motsvarar att medlemmarna röstar på oss och övertygar en familjemedlem eller kompis att göra detsamma. De rösterna hade vi nog kunnat få utan minsta lilla kampanj.

Men Humlan nämner primärvalet, eller i alla fall listkonstruktionen, som en anledning till det dåliga deltagandet. Eftersom det kostat oss täckning i lokala media. Jag håller med om detta. Som enda kandidat från mitt län, på plats 20 långt efter massa sörlänningar, kan jag lugnt säga att lokalpressen inte var särdeles imponerad av vår lokala förankring.

Rick nämnde i en bloggpost strax före valet om hur vi borde se till att listorna är klara i god tid nästa gång, så jag började fundera på hur jag tycker det borde ha fungerat.

I primärvalet som hölls så fick alla medlemmar i hela riket rösta på samtliga kandidater som sedan rangordnades efter detta. De "populäraste" kandidaterna skulle sedan vara med på alla valsedlar.

Inte särskillt förvånande så innebär ju detta att de som är populärast i storstäderna per automatik får fler röster än de som är populärast i områden med mindre befolkningstäthet. Vilket resulterar i en ordentlig överrepresentation av stockholmare på listor vi skall försöka "sälja in" här i norr.

Det naturliga vore väl att primärvalet resulterat i 7 stycken listor med de 10 populäraste i varje område. Sedan kunde man tagit de första två första namnen från varje lokal lista och stoppat in på slutet av varje lista. Då kan de populäraste kandidaterna från hela landet kryssas oavsett var man befinner sig, men vi har listor som består av 22 namn, med 10 stycken någorlunda lokala kandidater på toppen.

Man kan fortfarande ha samma typ av primärval där alla får rösta på alla, det enda som behövs är en vettigare sortering/uppdelning efteråt. Jag hoppas innerligen att man kommer att tänka på detta i nästa primärval.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Man får det man förtjänar

Jag är nog fortfarande lite chockad av gårdagens katastrofala valresultat.
Jag trodde verkligen att vi hade en chans att komma in, men jag hade dämpat förväntningarna till valvakan så att jag satt och hoppades på ett resultat kring 2.7%.

Jag tänkte mig att den viktiga segern skulle bli partistöd. Att vi inte ens skulle få 1% så att vi skulle få valsedlar distribuerade i nästa val fanns inte ens med i ett värstafallsscenario. Men så ser man vallokalundersökningen att vi gjorde ett resultat i klass med när partiet var nystartat 2006.

Ett rätt ordentligt antiklimax på ett väldigt intensivt valarbete. Kampanjandet har för min del pågått hela sommaren och även fast media tigt ihjäl oss så har det kännts som att vi haft medvind, snacka om att lura sig själv.

Massor av folk är positiva till oss och gillar det vi gör, andra partier är positiva till oss och gillar det vi gör. Men när det kom till kritan så var det inte nog mycket för att ge oss sin röst.

Att förstagångsväljarna svek kan jag förstå, det ingår ju i begreppet förstagångsväljare att de ännu inte hunnit bli blåsta av något parti. Så kanske Vänsterns och Miljöpartiets tomma utspel om datalagringen verkade trovärdiga för dem. Kanske Sossarnas tal om att riva upp FRA verkar bra på ytan, och Bodström har ju sågat Ask gällande integritetsfrågorna, så han kanske är en hygglig prick?

Men för de väljare som såg hur Sossarna uppförde sig mandatperioden 2002 - 2006 och som röstade på alliansen 2006 för att bli av med sossarna. Alliansen som inte ville låta polisen jaga en hel ungdomsgenerartion, så man lät företagen göra det istället. Alliansen som piratkopierade bodströmsamhället men gjorde det värre.

Ni som såg Alliansen hota, tvinga och mobba riksdagsledamöter för att mot sin övertygelse rösta igenom FRA-lagen.
Hur tänkte ni nu???


Riksdagspartierna såg Piratpartiet komma in i EU-parlamentet och bestämde sig för att Integritetsfrågorna inte skulle komma upp i debatten under hela valrörelsen.

Grattis ni lyckades, PP:s frågor tegs ihjäl helt och inga aktivister med flygblad kan mäta sig med mediatäckning.
Grattis, ni höll ute Piratpartiet så att den enda tänkbara att proteströsta på blev SD.
Grattis, istället för ett parti som driver frågor om demokrati, integritet och rättssäkerhet fick ni in nazister i riksdagen.

Så Grattis Sveriges alla väljare, som man sår får man skörda, ni får fyra år till med övervakningshets och minskad rättssäkerhet, fast nu med en nazistisk knorr på Ask's påhitt.

Nästa gång politikerna tänker låtsas ta hänsyn till era rättigheter är 2014, vi ses då, våra frågor kommer definitivt inte att ha blivit mindre aktuella.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Valsedlarna ute

Klockan 09:10 steg jag ut från den sista av de 11 vallokalerna jag bokat mig att lämna valsedlar på. En halvtimme tidigare hade jag via telefon fått reda på att övriga utdelare var på slutet av sina rutter. I denna sekund skall det nog bara vara i Liden som valsedlarna inte anlänt ännu, och dit är man på väg.

Nu en snabb kopp kaffe och sedal agera valvärd vid den närmaste lokalen.

Lycka till på oss alla

Mvh

/J-O

Tags: ,


Problemlösning

Om inte annat så innebär valrörelsen att man får improvisera och öva sig på problemlösning.

T.ex. uppstod problem med akut bilbrist. D.v.s att på söndag hade vi folk som skulle köra ut och täcka de lokaler som inte täcks på annat sätt, men av diverse skäl hade vi plötsligt förare men inte nog med bilar. Lösning, då hyr vi bilar.

OK och övriga hyrbilställen i närheten visar sig inte ha några bilar att hyra ut under söndag förmiddag. Lösning, använda kontakter hos bilfirma som normalt enbart hyr ut till avtalskunder, för att hyra privat till starkt reducerat pris.

Kommunledaren i en annan del av valkretsen fick valsedlar till en vallokal istället för till hela kommunen. Lösning, en jääääääävligt lång biltur imorgon.

Det skall bli så skönt att knäcka den där förargliga enprocentsspärren, så att vi till nästa val kan koncentrera oss mer på att kampanja istället.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Rösta Pirat

För ett rättssäkert samhälle
Principer som hellre fria än fälla och att man anses som oskyldig tills man fällts i domstol måste kvarstå !!!

Den senaste mandatperioden har justitieministern kommit med förslag på att hänga ut misstänkta och att ge åklagare rätt att dela ut fängelsestraff utan att blanda in domstol.

För bevarad integritet
Är du inte misstänkt för brott skall du heller inte behandlas, övervakas och avlyssnas som en brottsling !!!

FRA-lagen bryter meddelarskydd och källskydd för internet och fast telefoni.
Datalagringsdirektivet bryter meddelarskyddet för mobiltelefoner och förvandlar dessa till statliga spårsändare.
IPRED-lagen ger företag/privatspanare större rättigheter att få ut personuppgifter än vad polisen har.

För en stärkt konsumenträtt
Har du köpt en vara skall det vara upp till dig hur du använder den !!!

Många företag försöker begränsa din rätt att använda saker du köpt, t.ex. genom finstilta licensavtal som säger att du bara leasar produkten av dem och att de fortfarande äger den. Vissa CD-skivor tillverkas så att de installerar skadlig kod på datorer för att man enbart skall kunna lyssna på dem på en vanlig CD-spelare.
Men är det skivbolagen som skall avgöra om du skall lyssna på en skiva på CD-spelaren, datorn eller bilstereon?

NIX-registret borde underhållas av telefonoperatörerna för att göra det enklare att slippa telefonförsäljare. Ångerrätten borde utökas med en extra vecka för saker som sålts via telefonförsäljning och där man alltså inte haft möjlighet att se varan i förväg, inte ens på bild.

Piratpartiet Behövs
De gamla partierna har stagnerat och bryr sig mer om att sitta kvar vid makten, än om sina ursprungliga ideologier.

Piratpartiet vill återinföra demokrati-, rättssäkerhet- och integritetsfrågor på agendan i riksdagen.
Dessutom vill vi föra in ett informationspolitiskt perspektiv som saknas då de flesta partier verkar sitta fast i efterkrigstidens industrisamhälle i sin argumentation och sina lösningar.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Sista bokbordet

Nu har jag varit på det som får bli valrörelsens sista bokbord för mig. I och för sig har jag möjlighet att ha ett till på fredag men jag tror faktiskt det ger bättre effekt om jag använder fredagen till att gå ut och stoppa foldrar i brevlådor.

Det blev hur som helst ett bra bokbord idag. Jag gav bort de sista pennorna och knapparna jag hade. Ung Pirat foldrarna tog slut och patentfoldrarna tog slut. Det var massor med frågor från elever och den sista haltimmen kom de till och med ner och intervjuade mig för att kunna skriva uppsats om FRA och fildelning.

Efter bokbordet tog jag och Björn en runda och stoppade foldrar i brevlådorna på granlohoms "höghus" så där tog vi slut på de nya foldrarna. Så nu är det slut på kampanjmaterial här så när som på fem-sex hundra foldrar från höstkampanjen, och de åker i brevlådor imorgon kväll och på fredag. På fredag kör vi för övrigt en annons i en tidning som kommer att ligga på varenda stol på hockeymatchen, samt att vi kör en halvsida i Sundsvalls Nyheter.

Det skall bli skönt på söndag kväll, då man äntligen kan släppa kampanjandet och gå tillbaka till någon form av "normalt" liv igen.

Men fortfarande finns det någon droppe kampanjande kvar att krama ur, även om man kommer att känna sig som en disktrasa efteråt.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Mer regn

Nu på eftermiddagen blev det en snabb cykeltur  på ca 4.5 km ut till Birsta City där en tillfällig vallokal är öppen ikväll. Därute träffade jag för övrigt på en trevlig dam från sjukvårdspartiet som tydligen röstade på oss i EU-valet och antagligen tänkte rösta på oss nu till riksdagsvalet också. Jag hade ju redan gett dem min röst i landstingsvalet så vi önskade varandra lycka till på söndag.

På väg tillbaka började regnet ösa ner.
En sak om våra fina lila hoodies, de är snygga, de är mjuka och de är varma. Men de är allt annat än vattenavstötande.

Det kändes som att den vägde ett antal kilon extra när jag väl kom hem, dyngsur och kall. Precis vad jag behövde för min förstörda hals... Blir nog en tidig kväll ikväll.

Mvh

/J-O

Tags: ,


En tuff dag

Just nu är jag skittrött, och halsen känns även den rätt sträv. Det känns som en riktig heldag är slut, men ändå är det knappt eftermiddag ännu.

Jag har varit inbjuden till temadagar på en skola i närheten och de hade verkligen späckat schemat.

9 - 10, presentera Piratpartiet för en klass i deras eget klassrum.
10 - 11, presentera Piratpartiet för tre klasser i matsalen/aulan.
12 - 13, presentera Piratpartiet för en klass i deras egen klassrum.

13 - 14, valdebatt mot SSU och MUF.

Som "fritidspolitiker" snackar jag mycket och gärna, men det här att hålla låda i tre entimmespass tog nästan knäcken på min röst. Tack och lov för debatten, där man bara fick ordet var tredje gång.

Det kändes i alla fall bra med gensvaret på debatten, och från eleverna utanför efteråt.

Ung Pirat har nog tillväxtpotential i området.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Bodström och lögnerna

I en debattliknande tillställning av sveriges radio där Anna Troberg och Thomas Bodström var med och pratade integritet så kom frågan om datalagringsdirektivet upp.

Bodström som ju är pappa till direktivet försvarade det och försökte med en dåres envishet hävda att vi är tvugna att implementera det, vilket naturligtvis är önsketänkande från hans sida, än så länge är EU:s förenta stater inte färdigbyggt och Sverige är en suverän stat.

Dessutom hävdade han att Sverige förhindrar en utvärdering av direktivet genom att vi inte inför det. Vilket också är lögn utvärderingar har gjorts och de visar inte direkt en positiv bild.

Sedan var det frågan om kostnaden/böterna för att låta bli, där Anna sakligt påpekade att kostnaden är tiotals gånger högre att implementera direktivet än att betala böterna. Då börjar bodström hojta om 30 miljoner om dagen vilket med största sannolikhet är en påhittad siffra.

Den siffra som hittils gissats har varit ca 30 miljoner plus 300 tusen om dagen. Jag har dock ännu inte sett någon officiell siffra i någon dom, och med största sannolikhet lär inte heller någon sådan komma på ett tag.

Med tanke på att EU när lissabonfördraget tog effekt var väldigt snabba med att tillsätta sin av byråkraterna utsedda president, men däremot har stoppat de folkvalda parlamentarikerna att tillträda på grund av "budgetskäl" kanske inte skall gnälla alltförmycket på att ingångna avtals inte hålls till punkt ock pricka.

Samma gäller EU-kommisionen som inte direkt visat att de tänker följa lissabonfördragets bokstav och hålla parlamentet informerat om saker som t.ex. ACTA. Det är ganska mycket hyckleri att de stämt Sverige för att inte implementerat ett grundlagsvidrigt förslag.

Det stora problemet här är egentligen att Vare sig S eller Alliansen sade blankt nej utan lovade att implementera datalagringsdirektivet men blev försenade.

Men om det finns något fog för Bodströms siffra så visar den i så fall hur mycket pengar det är värt för alliansen att inte ta upp integritetsfrågorna under ett valår.

Låt oss bara säga att summan kollas upp, och oavsett resultat kommer det att bli bra för oss.

Kan vi beslå Bodström med en lögn i radio är det bra.
Kan vi visa att Alliansen valt att betala 11 Miljarder för att hålla datalagringen ute ur debatten är det lika bra.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Röstad och Klar

Jag förbi en sväng och kollade att det fanns valsedlar i en av förhandsröstningslokalerna och då passade jag samtidigt på att göra min medborgerliga plikt och rösta.

Egentligen hade jag tänkt rösta den 4:e, men då hade jag ännu inte bestämt mig hur jag skulle rösta, så det fick ligga och gro ett tag.

Riksdagsvalet var rätt självklart, Piratpartiet lista Mitt och personkryss på mig själv. Men sedan blev det svårare, Piratpartiet ställer ju inte upp lokalt häromkring.

Kommunalvalet bestämde jag mig också rätt snabbt för, det fick faktiskt bli Folkpartiet med ett personkryss för Tobias Schelin. Trots att partiet på riksnivå släppt allt vad liberala värderingar heter så har det ännu inte slagit igenom lokalt. Tobias har skrivit en del insändare som visar klara Piratsympatier.

Den svåra nöten var landstingsvalet. Vad skall man rösta på där? I den mån jag tycker landstinget överhuvudtaget har en uppgift så skall det väl primärt vara vården. Gällande vårdfrågorna så skiljer sig inte blocken så mycket åt, precis som i de flesta andra frågorna. Så till slut blev det faktiskt det lokala "sjukvårdspartiet västernorrland" som fick min röst. Fokuspartier är bra och kan se till att politiken drivs åt rätt håll.

Så nu har jag röstat, på Söndag får vi se resultatet.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Valaffischer

A, B, C
D, E, FP


Jag höll nästan på att ramla av cykeln när jag såg den där affischen längs vägen. Vad vill de säga egentligen?

Menar de att med Folkpartiets skolpolitik så är det inte en fråga om att vissa går ut grundskolan utan att kunna läsa, utan eleverna kommer inte ens att ha lärt sig alfabetet rätt?

Eller är det så att man menar att skolans centrala roll är att agera partipolitiskt indoktrineringsorgan? (Tänk på att skolans övervakningskameror ser dig, så du inte missar några ord när du läser trosbekännelsen till svenska staten och frivilligt kissar i muggen.)

Varför kunde inte Folkpartiet bara göra som resten av alliansen och köra på djurtema efter att de snodde Animal Planets logga? Moderaterna har ju sitt mumintroll och KD kör ju hårt på djurtemat. C var det väl iofs länge sedan de hade några kor eller liknande på affischerna, men de kanske kan få lite tips från bregottfabriken.

Sossarnas affischer med ansikten som är uppochner tar i och för sig priset för feldesign.
För det första så är vi byggda så att vi har väldigt svårt att känna igen ansikten om de är felvända, särskillt om man lägger en fet remsa mitt över näsan så att man missar ett av de mest utmärkande ansiktsdragen. Men det största misslyckandet är att den lilla textrutan där man skriver vad man menar är så liten att ingen som åker bil förbi hinner eller kan läsa den.

Jag tyckte iofs att våra egna affischer var rätt kassa tills den nya versionen levererades, så att det faktiskt stod Piratpartiet på dem med läsbar storlek. Att bara ha "Vi bygger kunskapssamhället" och loggan var rätt intetsägande med tanke på att en stor del människor inte har den blekaste aning om hur vår logga ser ut och att vår färg är lila.

De nya blev mycket bättre och dessutom måste man i sammanhanget tänka på att vi inte har något partistöd och därmed inga miljoner att lägga på kampanjmaterial och PR-konsulter.

Men som sagt var, det skadskjutna alfabetet var ett Folkpartistiskt bottennapp, de skulle ha nöjt sig med en bild på sin Tore Skogman-klon och något klämkäckt uttalande om en "Tryggare" skola eller nåt.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Dålig vallokal

Jag var just upp och lämnade valsedlar till sundsvalls sjukhus där det finns en förtidsröstningslokal på eftermiddagarna den här veckan.

Man kan väl säga som så att den inte riktigt höll samma standard som någon av de andra ställena jag lämnat valsedlar på. Till att börja med fanns det ingen skylt/affisch om förtidsröstningen vid entrén till sjukhuset, men den kanske dyker upp senare. Men framförallt fanns det bara ett enda ställ för valsedlar.

Alla andra förtidsröstningslokaler jag varit till har haft två, ett för de "blanka" valsedlarna med enbart partinamnen som valnämnden har distribuerat, och ett för valsedlarna med namnlistor för personkryss.

Här fanns det bara ett ställ vilket innebar att det var knökfullt så att man inte riktigt kunde se valsedlarna, och att hälften av buntarna fick ligga på bordet bredvid. Vi var i och för sig inte "diskriminerade" då även riksdagspartier fick lägga sina valsedelsbuntar på bordet. Men snyggt var det inte.

Lite lurt att den lokal som haft en och en halv vecka mer på sig att ställa i ordning är minst organiserad.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Dagens skrämmande bloggtips

Hos Johanna Sjödin läser jag ett inlägg om policyn för "frivilliga drogtester"Kantzowska gymnasiet.
  Drogtesterna på industriprogrammet bygger på frivillighet, men vägrar en elev låta sig testas betraktas denne som positiv.
Och längre ner i texten:
  Vid Positivt test kontaktas socialtjänsten. Eventuellt kan även polisen kopplas in. Eleven avstängs tillfälligt från skolan av säkerhetskäl och ...
Ja men vad fint... Det är frivilligt, men om du inte gör det så stänger vi av dig från skolan och anmäler dig till socialtjänsten.

Såhär ser det alltså ut idag, och det är innan alla förslag från Ask och diverse folkpartister gått igenom och gör att man aldrig kommer att behöva meddela en förälder.

Skolverket borde utreda dem och se om de verkligen är lämpliga att bedriva utbildningsverksamhet.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Ehhhhh jovisssssst

Att sprida telekom i tredje världen och att försvara friheten på internet. Det är två frågor där Sverige och USA kan och bör samarbeta, anser Hillary Clintons innovations- och teknikrådgivare Alec Ross som i dagarna besöker Sverige.

Detta kan man läsa på DN. Med tanke på alla förslag om avstängningsknappar, filtrering och övervakning av internet så kan man ganska lätt förstå att detta handlar om samma frihet genom censur och skydd genom avstängning som Carl Bildt brukar förespråka.

Att Sverige pekas ut som ett föregångsland i det här fallet är nog mer att se som en varning för vart vi är på väg. Att Sverige använder skattemedel för att förbättra USA:s nationella säkerhet och att det är svenska politiker som i EU driver frågor för att censurera internet har knappast passerat obemärkt för den amerikanska administrationen.

Man kanske skall se det som ett halvoficiellt tack för att Cecilia Malmström såg till att utan motprestation ge bort all europeisk bankdata till USA. Sådan slätstrukenhet och undergivenhet måste ju trots allt belönas.

Inte heller blir det sämre av att Sverige lägger ner stora polisresurser för att hjälpa amerikansk filmindustri att göra tillslag.

Hur många poliser krävs det för att hitta en IP-adress?
Fem, en som gör jobbet och fyra som visar att brottet är allvarligt.


Hur många poliser krävs det för att utreda ett vanligt brott?
En, fast bara någon timme tills man fyllt i papperen om att ärendet läggs ner i brist på spaningsuppslag.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


skolvalsresultatet

Sundsvalls tidning har inte noterat att det varit skolval i kommunen. Dagbladet har i alla fall en artikel om att det varit, men utan att nämna något om resultatet. Man får väl dock anta att de skrev denna tidigare på dagen och att eventuella artiklar om resultatet kommer först imorgon.

Men då kör jag iaf ut resultatet här så länge. Dock enbart för riksdagsvalet.
  Socialdemokraterna 23.30%
  Vänsterpartiet 8.92%
  Miljöpartiet 8.79%
  Moderaterna 19.04%
  Folkpartiet 8.79%
  Centern 2.93%
  Kristdemokraterna 1.60%
  Sverigedemokraterna 11.58%
  Piratpartiet 8.39%
  Övriga 1.07%
  Blanka 5.59%

Som synes har vänsterblocket 41.01% och högerblocket 39.41% i grund. Sedan får man ju räkna på att 11.19% av rösterna inte resulterade i någon representation i riksdagen, så procentandelen av riksdagsstolarna för partierna som kom in kommer att justeras uppåt. Men oavsett detta så skulle Piratpartiet hamna i en vågmästarställning i ovanstående scenario.

Att FI och SPI inte syns till är ju inte särskillt förvånande, men personligen är jag förvånad att Folkpartiet gör ett bättre resultat än Centern. Med tanke på att Folkpartiet under mandatpaerioden och valrörelsen reducerats till ett parti som enbart handlar om skolpolitik, och dessutom verkar ha magister batong med hårdare disciplin och övervakning och detaljregistrering av eleverna som enda lösning.

Har skolket ökat? Se till att det kommer med i betyget! Ta reda på varför? Nä det är väl ingen idé, då kanske man måste minska storleken på klasserna istället.

UPPDATERING: Nu har det faktiskt kommit en artikel som tar upp även resultatet.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Skolval Sundsvall

Både Piratpartiet och Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen om eleverna i sundsvall får välja. Centern och Kristdemokraterna åker ut. FI särredovisades inte, men kan ligga i den 1% övriga som fanns.

Piratpartiet får 8.4% vilket naturligtvis är lägre än man hoppas i ett skolval, på sina ställen har vi ju haft 30%. Men sundsvall är ganska rött så man får ta det som ett bra resultat.

De rödgröna får tillsammans 41%.
Alliansen faller samman, så det blir M, FP och SD som tillsammans får 39.4%.

Så i det här utfallet får Piratpartiet faktiskt en vågmästarroll.

Det skall bli intressant att se hur/om lokaltidningarna tar upp detta imorgon... Kanske krigsrubriker i stil med "SD tredje största parti". Det finns stor risk att de "glömmer" att nämna att C och KD åker ur och att V, FP, MP och PP ligger på i stort sett samma siffra.

Jag orkar inte göra en tabell med fullständiga resultatet idag, men om det inte finns med i någon länkbar tidningsartikel imorgon så gör jag det.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Slut på veckan

Imorse lyckades jag prångla ut våra valsedlar i samtliga vallokaler för skolvalet. Första lokalen var i en skola som ännu inte öppnat så jag fick tail-gate:a en lärare för att ta mig in till i byggnaden och sedan till vallokalen, det andra stället var öppet men själva vallokalen låst, tur nog kom det en lärare med nyckel och släppte in mig för att ställa dit valsedlarna. Med en minut tillgodo störtade jag in i den sista vallokalen och han stoppa dit valsedlarna precis innan de släpte på eleverna.

Det är lite struligt när alla vallokaler öppnar samtidigt och man måste distribuera själv. Hade jag inte kunnat lämna valsedlar på en skola redan igår hade det inte fungerat. Det skall hur som helst bli intressant att se skolvalsresultatet. Vi fick information om att det skulle utanonseras efter kl 17:00, men det stod inte hur det skulle utanonseras..

Nu är klockan i alla fall klart efter 17, och jag hittar inget i sundsvalls tidning eller dagbladet, inte heller har jag fått något mail från den ansvariga. Så spänningen kvarstår. Jag får väl återkomma med resultatet i en ny bloggpost om det inte är alltför nedslående.

Hur som helst stannade jag och hade bokbord på den sista skolan, det var tänkt som en avslutning på ett hektiskt bokbordande (nytt ord)... Men tydligen har de förlängt den allmänna inbjudan till bokbord från den 10:e fram till den 17:e.

De senaste två veckorna har jag haft fyra bokbord på Hedbergska och fyra på Västermalms. Däremellan har jag även haft bokbord på mittuniversitetet, samt deltagit i debatter i Fränsta och Härnösand.

Med den nya tidsfristen för bokbord så tror jag att det skall få bli ett besök på Åkersviks gymnasium på måndag, jag hade i alla fall inget annat på schemat för den dagen än att leverera valsedlar till en förtidsröstningslokal på sjukhuset.

Skvaderns gymnasieskola har inte bjudit in oss, men det verkar anordna en debatt där grupper av elever får sätta sig in i ett partis politik och sedan representera dem i debatten. Kul grepp, men det känns lite udda att icke-pirater skall representera oss i en debatt. Gruppen som skall representera oss ringde och ställde en del frågor, men jag lyckades stämma träff med dem så att jag får chansen att ge dem mer material och kanske förbereda dem bättre med bra argument för en debatt.

Det blir i alla fall en spännande valupptakt och vi går ut hårt och ökar, nu gäller det att hålla trycket och synligheten uppe. I helgen blir det brevlådestoppning igen.


Mvh

/J-O

Tags: ,


Snart Skolval

Idag anordnades en förtidsröstningslokal på Hedbergska gymnasiet så jag for ner dit till kl 9:00 för att lägga in våra valsedlar. Fast jag var där absolut först fanns redan SPI:s valsedlar där, så man får anta att någon på valnämnden hjälpt dem att få dit sina. Sedan satte jag mig och hade bokbord några timmar när jag liks var på plats.

Bakgrunden till att de ordnat en extra vallokal på Hedbergska och att Västermalmseleverna får möjlighet att på skoltid gå över och rösta på mittuniversitetet, är att Sundsvall hade rekordlågt valdetagande bland förstagångsväljarna förra valet. Vi får hoppas att det blir bättre i år då vi trots allt har starkt stöd i denna grupp. Vi har varit ganska synliga med bokbord, även om nu sundsvall valde att inte bjuda in oss till några debatter.

Hur som helst så går skolvalet av stapeln imorgon, och jag fick även distribuerat valsedlar i en av deras lokaler idag. Så det är bara tre ytterligare lokaler som skall besökas imorgon förmiddag innan jag besöker Västermalms gymnasium för ett avslutande bokbord där.

Allehanda media's enda rapportering om debatten i Härnösand igår är på socialdemokratisk ledarplats, så det är föga förvånande att en nästan tre timmars debatt med tio partier framställs som ett socialdemokratiskt valtal, med lite ovidkommande fakta om skops väljarbarometer.

Fast det är sant att de rödgröna dominerade debatten något, men inte på grund av socialdemokraten, utan det var miljöpartiet som drog hem mycket applåder och det var vänsterpartiets representant som kom med en del humoristiska poänger och lockade publiken till skratt.

Efter att ha läst artikeln så måste jag dock säga att det inte är konstigt att enbart fem - sex stycken av de fyrahundraplus eleverna i publiken anser att tidningarna var en bra källa för information.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Ännu en debatt till handlingarna

Idag var det paneldebatt på teatern i härnösand, med gymnasieeleverna inbjudna. Det var sagt att det skulle kunna dyka upp strax över 500 stycken förstagångsväljare.

Så många blev det nog inte, men en bit över 400 uppskattade moderatorn det till i alla fall, så faktiskt en ganska ordentlig publik.

Förutom Piratpartiet var det riksdagspartierna, sjukvårdspartiet och FI som deltog i debatten som faktiskt genomfördes rätt väl. D.v.s. Moderatorn lyckades hålla ordningen och se till att vi inte pratade för länge.

Gensvaret var väldigt bra och jag upplevde det som att Piratpartiet fick dubbelt så mycket applåder som resten vid den första presentationen när varje parti fick tre minuter att ostört presentera sin politik, vad man vill åstadkomma och varför det är viktigt för ungdomar att rösta på just det partiet.

En extra bonus var när moderatorn "väckte publiken" en bit in i debatten, genom att ställa frågan om hur de fått bäst information om politik och politiska partier de senaste två veckorna.

Radio/TV, Tidningar, Internet eller personligt möte med politiker på stan.

I stort sett hela salen 80-90% ansåg att internet hade varit den bästa källan till information. Så troligen når vi ut med vårt budskap till förstagångsväljarna fastän vi ofta har dålig synlighet i andra medier.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Bantar alla studenter?

Igår hade jag bokbord på mittuniversitetet i Sundsvsvall.

Den uppenbara skillnaden mot bokborden på gymnasieskolorna var att på gymnasieskolorna fick jag kontinuerligt fylla på godisskålen, medan på universitetet fick jag fylla på med pennor och knappar.

Många tog våra foldrar utan att så mycket som titta på godisskålen, medan det på gymnasiet var godisskålen som får eleverna att våga sig fram till bordet och prata med oss och ta vårt material.

Dock måste jag säga att jag är lite besviken på att det var så få som ville diskutera politik på universitetet, jag hade faktiskt trott motsatsen. Studenterna tog material och fortsatte sedan iväg till föreläsningen de skulle till.

Det är naturligtvis svårt/dumt att dra några slutsatser efter ett enda bokbord på universitetet, men om man jämför med de bokbord jag haft på gymnasieskolorna har gymnasieeleverna varit mer intresserade av att diskutera politik. Sedan kanske det beror på att de har mer håltimmar medan studenterna som befinner sig på campus är där just för att de har föreläsningar.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Övervakningssamhället

Nu på morgonen såg jag ett väldigt bra program/reportage om övervakningssamhället. Programmet hette "I fokus - Övervakad" och sändes på TV4 Fakta. Tyvärr verkar det inte vara något av de program som finns tillgängligt på TV4play.

Skulle det råkas sändas igen så rekommenderar jag folk att se detta program.

En sak värd att plocka ut ur programmet var när poliser som bevakade en demonstration med värmekamera istället stannade och under 4 minuter genom taket filmade ett par som hade sex hemma i sin våning.

På något vis läckte detta ut och en reporter knackade på hemma hos dem någon vecka senare och visade filmen. Inte helt oväntat blev de fly förbannade, vilket även en hel del andra människor blev när det visades på nyheterna.

Men den ansvariga polischefen svarade att: Vi använder högteknologisk utrustning för att sköta vårt jobb, och om vissa människor tycker att det kränker deras integritet så måste de förstå att det är en helt ny värld efter 11:e september och det är såhär vi bedriver polisarbete nu.

Att poliserna ifråga satt och tittade på folk som hade sex istället för demonstrationen ifråga verkade alltså inte vara ett problem för honom. Trots allt så betyder ju vanliga människors privatliv inte så mycket nuförtiden, fast frågan är ju på vilket sätt man anser att arbetet blir effektivare av att man tjuvtittar på annat än det man har som uppdrag att tjuvtitta på?

Mvh

/J-O

Tags: ,


Mer lokal orientering

Ja, då har man än en gång upptäckt vad mycket fint som finns när man svänger av vägen lite längre än man brukar.

Fränsta är ett ställe jag brukar passera tio - tjugo gånger per år. Någon gång har jag stannat där för att vi behövde tanka bilen. Igår kväll var jag inbjuden till valdebatt på Ålsta folkhögskola i Fränsta, som bara låg "bakom hörnet" från där jag tankat.

Ett stort och fint område med trevliga lokaler och begåvade elever som stod för underhållningen före debatten och i pausen.

Vi fick oväntat mycket utrymme att prata vilket var bra då det utannonserats att det skulle handla mycket om lokala frågor som t.ex. vargjakt, ett område som för övrigt inte berördes alls.

Det var en positiv stämning i debatten utan påhopp även om det togs en del humoristiska poänger emellanåt, generellt sett visade sig de lokala politikerna vara trevliga och sansade människor. Det enda "felet" med debatten var att moderatorn lät oss prata för länge på varje punkt så att vi efter den inledande debatten kring ungdomsarbetslöshet och lokala frågor bara hann avhandla 4 öppna frågor från publiken.

Jag fick senare veta att eleverna jobbat en hel dag med att i grupper bestämma vilka som var deras tio viktigaste frågor och sammanställa dessa. Så publiken hade bunkrat upp med massor av frågor som aldrig fick ställas.

Mvh

/J-O

Tags: ,


En dag av resande

Dagen började med en cykelrunda på stan, följd av en snabb tankning av kaffe. Efter kaffet var det dags att besöka biblioteket i skönsberg och sedermera det stora biblioteket (kulturmagasinet) nere på stan som också hanterar valsedlarna för bokbussen.

Efter att dessa fem första vallokaler hanterats kom då läget att cykel började bli ett olämpligt färdmedel, åtminstone om valsedlarna skulle ut idag. Så med hjälp av en kompis och hans mer hightech-fordon så blev det att besöka andra delar av kommunen.

Ett tips till folk som tänker åka från Matfors till Stöde: Ta E14... Den alternativa vägen över sörnedansjö är den optimala förklaringen till varför man inte använder original-CD i bilstereon.

Som läget är nu har vi en riktigt bra täckning i kommunen, och nu vet jag vart varenda litet bibliotek ligger :-)
Dessutom fick vi affischerat på en massa platser dit vi tidigare inte varit.

De flesta ställena gick att lämna extra valsedlar på så skulle de fylla på, så även om det blir ett eller annat återbesök så slipper man åka runt som ett skållat troll just för valsedlarnas skull på ett tag. Utan istället får man fara runt mellan bokbord och debatter de kommande veckorna.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Då har det börjat

Nyss hemkommen efter cykeltur till de två vallokaler som öppnar först, Kommunhuset och Universitetsbiblioteket. Så nu finns våra valsedlar åtminstone på två ställen, ordentligt placerade i bokstavsordning.

Precis som under EU-valet så gör det feta typsnittet att våra valsedlar liksom hoppar ut och syns på flera meters håll. Man kan ju undra hur det där gick till när vi fick den.

Under cykelturen blev jag SMS-bombad med påminnelser om att lägga ut valsedlar och att kontakta mig själv för att få tag på dem, dessutom med dubbla kopior av varje SMS.

Nåja, nu en snabb kopp kaffe innan det är dags att ta sig till vallokalerna som öppnar kl 10.

Mvh

/J-O

Tags: ,


RSS 2.0