Valpåverkan?

Jag bloggade imorse om hur Ungdomsstyrelsen inför skolvalet tar med SD:s valsedlar, men inte några andra uppstickarpartiers. Det känns som att jag vill förklara lite mer varför detta är något att reagera på.

Om man försöker efterlikna riksdagsvalet så att eftersom SD får sina valsedlar utskickade i riksdagsvalet kommer de med i skolvalet så förstår jag mycket väl bakgrunden. Jag tycker dock det är fel, av flera skäl.

Till att börja med borde väl skolvalet relatera till förra skolvalsresultatet, inte förra riksdagsvalsresultatet.
Om man faktiskt tog hänsyn till förra valresultatet så hade i alla fall detta val spelat någon typ av roll och inte enbart varit ett experiment där elever får lära sig att stoppa papper i kuvert.

Men beroende på vad Inger Ashing menade när hon sade:
    Hon vill att skolvalet ska vara så likt riksdagsvalet som möjligt.
Så kan det finnas ett större problem. Menar hon att efterlikna att SD får sina valsedlar distribuerade, eller menade hon att de vill efterlikna det förväntade valresultatet? I så fall är det ett försök att påverka eleverna att rösta på ett visst sätt.
Nu tror jag ju inte det senare eftersom de faktiskt verkar vara för att låta eleverna rösta som de vill, vilket tydligen inte vissa skolor vill.

Men det jag oroar mig för med detta är att om SD får fler röster än Piratpartiet så kommer tidningarna att ta upp det, om det blir tvärtom kommer det att tigas ihjäl. Precis som i denna artikel, där det i brödtexten svepande nämns att Piratpartiet hade bättre resultat förra gången, men i slutet av artikeln dyker det upp lite fakta om hur många procent SD hade förra gången. Det är alltså viktigt att SD fick 4.32% i förra skolvalet att Piratpartiet hade 19.1% i samma val nämns inte.

För SD får i år vara med i media på i stort sett lika villkor även om de fortfarande spelar ut martyrkortet lite då och då.

Mantrat i media verkar vara Riksdagspartierna och SD, Riksdagspartierna och SD. SD eftersom Media har beslutat sig för att göra dem till årets utmanarparti, frågan är varför...

Mvh

/J-O

Tags: ,


Kommentarer
Postat av: Steef

Man behöver inte vara mer än hälsosamt konspiratoriskt lagd för att inse att en stor anledning är att PP anses hota såväl kapitalet som makten (och dess framtida potential) på flera sätt än ett. Det gör inte SD...

2010-07-08 @ 20:06:58
Postat av: Toledomannen

NU är det dags att börja skriva ut kampanjmaterial på sin skrivare och tapetsera stan!



http://kampanj.piratpartiet.se/kampanjmaterial/



Sprid vidare!

2010-07-08 @ 20:38:42
Postat av: Linus

Den uppmärksamme kan notera att referensen till tidigare valresultat för Piratpartiet är felaktigt. Rätt ska vara 4,4%. Enligt www.skolval2006.nu.

2010-07-12 @ 10:41:13
URL: http://www.skolval2006.nu
Postat av: Jan-Olof Flink

@Linus,



Nix, siffran är korrekt i sammanhanget.



För SD anger man inte i artikeln skolvalsresultatet från 2006, utan skolvalsresultatet från 2009 inför EU-valet. I skolvalet 2009 hade Piratpartiet 19.1%.



Mvh



/J-O

2010-07-12 @ 11:39:31
URL: http://futuriteter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0