Många döda träd

En intressant detalj med minskat skydd och ökat personligt ansvar för individen är att det tydligen även medför en massa döda träd.

Jag har nu fått sammanlagt 6 brev med exakt samma innehåll. 1 från Swedbank, 2 från Nordea gällande mina konton där samt tre stycken för mina barns sparkonton.

Varje kuvert innehåller två - tre papper med information om "Nya regler för betalningar".

Det är alltså nya lagar som träder i kraft, som skall ge oss kunder ett större konsumentskydd. Det är nysvenska för att vi i framtiden får skylla oss själva om vi råkar ut för t.ex. skimming.

Brevet handlar i stort om att det nu är tydligare ansvar, rättigheter och skyldigheter i en massa uppräknade fall. Vilket betyder att en massa saker som förut banken hade ansvar för numera är upp till dig att upptäcka.

Förut har banken varit ansvarig för allt... Det var väldigt tydligt. Om pengar tas från ett av dina konton utan att ditt kort har använts eller utan att du har skrivit under en uttagsblankett, så har du fått tilbaka pengarna av banken som fått skämmas lite i tysthet. Nu är det upp till dig att upptäcka och meddela banken inom några veckor.

Sedan tidigare vet vi att bankerna brukar normalt vara väldigt förtegna om skimming och var i landet som det har upptäckts, helt enkelt för att de inte vill skrämma kunder från att använda kort. Tyvärr lär inte det minskade ansvaret från bankens sida leda till någon ökad öppenhet i detta fall, eftersom nyheter om skimming i ett visst område riskerar att få fler människor i det området att dubbelkolla sina kontoutdrag. Om folk inte kontrollerar sina uppgifter i tid är det alltså mindre risk att banken behöver ta något ansvar för bedräeri eller rena fel de själva orsakat.

Liksom diverse andra system som införts för att skydda bankerna istället för kunderna kan man nog anta att denna lagstiftning till största delen är beställd av bank- och finans-industrin. Oddset ger nog inte pengarna tillbaka på den.

Men oavsett vad syftet är med de nya reglerna, "Once is plenty", jag behövde inte alls få hela brevlådan full för att få denna info, ett meddelande via internetbanken hade räckt fint, eller om lagen nu kräver notifiering via papper, ett brev från varje bank.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0