2011 - Ett förlorat år

När jag steg upp imorse hade jag en plan.
Efter frukostkaffet hade jag fortfarande en plan.

Jag skulle skriva en nyårskrönika, fast inte med utgångspunkt i sporthändelser och smutskastande av statschefen som normala media lär göra, utan jag skuklle gå igenom årets bloggposter och radda upp de positiva och negativa saker som hänt under året, från integritets, medborgarrätts och rättssäkerhetsperspektiv. Sånt som media i den mån de rapporterar om det tar med som en notis, men aldrig följer upp vidare.

Baktanken var naturligtvis att det dessutom skulle ge mig ett sätt att i framtiden hitta bland 2011:s inlägg för att kunna referera till dem i nya inlägg.

Efter tio till femton minuter bläddrande bland rubrikerna på mina gamla inlägg började jag känna mig riktigt deprimerad. Johanna må ha hittat en del ljusglimtar söder om medelhavet och Piratpartiet i Berlin kom ju också med trevliga framgångar, men för mig som är hemkär och helst blickar inom Sverige var det värre med att hitta några ljuspunkter.

Visst Amelia Andersdotter fick äntligen ta sin plats i EU-parlamentet, två och ett halvt år försenad, fast hon är ju i alla fall äntligen där och kan måhända göra lika bra ifrån sig som Christian.

Hur som helst, jag klarade faktiskt inte av att skriva det inlägget, det blev aldeles för nattsvart. Istället slötittade jag en stund på TV, och hängde ut hemgjorda "talgbollar" åt småfåglarna. Nu efter att spenderat en halvtimme i en riktigt het bastu med påföljande iskall dusch kan jag känna mig ren och fräsch inför det kommande året. förhoppningsvis ett bättre sådant.

När fransmännen en gång i tiden nackade adeln utökades rättigheterna i Sverige för både bondeklassen och borgarna, för att minska risken att motsvarande hände här. Frågan är om händelserna söder om medelhavet i samband med kravallerna i england och occupy wall-street rörelsen får våra politiker att ta reson gällande indragningar i rättssäkerheten och utrullningen av övervakningssamhället, eller om de sin vana trogen precis som i fallet med den ekonomiska krisen fortsätter med "Mer av samma" i den dåraktiga förhoppningen att man kan bota sjukdomen genom att tillföra med av det som orsakade den.

Den homeopatiska grundiden om att bota männsikor genom att stoppa i dem diverse gifter som orsakar samma symptom som sjukdomen funkar inge vidare bra, att tillämpa samma metod på "samhällskroppen" kommer inte heller att göra det. Skillnaden är dock att homeopaterna åtminsotne späder ut sina gifter till den grad att de inte längre är farliga, en detalj som myndigheterna verkar ha missat i sammanhanget.

Men nu befinner sig i alla fall fläskfilé, revbensspjäll och rådjurssadel i ugnen, och bubbel ligger i kylskåpet, så fastän diverse sjukdomar och ändrade planer konspirerat för att se till att jag kommer att fira nyår ensam, så räknar jag med en fortsatt trevlig eftermiddag och kväll.

Så till alla er som av en eller annan anledning har min blogg i sina RSS-läsare, ha ett riktigt gott nytt år och låt 2012 bli ett år vi kan se tillbaka på med glädje.

Mvh

/J-O

Ordlista för nyspråk?

När jag i DN:s nätupplaga hittade en rubrik som handlade om "årets nyord" vandrade tankarna direkt till Carl Bildt och Cecilia Malmström, som under året använt mycket nyspråk för att dölja införandet av övervakningsstat och censur av internet.

Det hjälper ju inte hur mycket man kallar det "Friheten på nätet måste försvaras", när man egentligen menar att man måste kontrollera flödet av information. "En konsekvens av globaliseringen är att det i många sammanhang har blivit lika viktigt att kontrollera flöden som territorier. Det kan gälla kapitalflöden lika väl som flöden av människor – migration och trafficking – eller illegal handel med vapen och knark. Och det gäller i växande utsträckning också det enorma informationsflödet via olika slag av elektroniska nätverk."

I just det här fallet visade det sig dock vara en lista över ord som är nya eller ökat i användning under året. Så falskt alarm... Det dröjer antagligen till slutet av mandatperioden innan vi har en orweillansk nyordslista med de numera tillåtna orden.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Önsketänkande

"Polisen vågade inte erkänna sitt misstag."

"Polisen har kommit att lägga ner allt större resurser på telefonavlyssning och är i behov av fällande domar för att visa att den är effektiv."

I DN:s pappersupplaga finns idag på sid 12, två artiklar om de senaste två ingripandena där polisen i göteborg häktat folk som terrormisstänkta, mest bara för att de så gärna vill sätta dit någon, vem som helst för vad som helst. Så man kan "bevisa" att antiterrorlagstiftningen och utökade befogenheter för avlyssning är till någon nytta.

Tyvärr verkar ingendera artikeln finnas med i nätupplagan.

Det är ganska intressanta siffror som anges i ett inslag i sena rapport igår

(Länken till hela inslaget funkar bara fram till 4:e januari, så om någon kunde lägga upp de första 2:40 på youtube vore det trevligt.)

Felprocenten blir ganska stor när man kör övervakning på det här viset. Om 12 oskyldiga grips för varje person som döms.

Sånt här kommer inte att minska utan öka ju mer övervakning som införs, lösryckta ord här och där som kan se misstänkta ut för såna som inte vet sammanhanget.

Allt medan Polisen hoppas och önskar att de lyckas fånga någon som verkligen är skyldig, eller åtminstone någon man kan få dömd.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Beräknat marknadsvärde

Christian Engström skrev häromdagen om ACTA och citerade vad han sagt i EUparlamentet gällande detta. En intressant del var ju att kommissionen ertappades med att ljuga i ett svar på en skriven fråga.

Det jag reagerade lite på var att ha i sitt anförande tog upp om det var rimligt att en hårddisk med nedladdad musik av upphovsrättslobbyn skulle beräknas till det höga pris det gör.

Min första reaktion var att det inte direkt hade i sammanhanget att göra, politiker i EU lär inte bry sig om det påhittade marknadsvärdet på något är tjugo tusen eller en halv miljon. Det är möjligt att det trots allt behövdes, jag vet ju inte vad andra talare sagt före honom.

Hur som helst fick det mig att fundera lite.

Trots att min grundförutsättning är att det egentligen är ovesäntligt om böter som delas ut baseras på x antal tusen eller x antal miljoner i påhittade förluster. Lösningen är inte att minska någon straffsats utan att se till att det inte är olagligt överhuvudtaget.

Tyvärr har ju upphovsrättslobbyn varit barn i huset hos våra politiker så länge att det knappast lär hända, så trots allt kanske det är den sidan man får börja med att angripa.

I nuläget så hävdar ju upphovsrättslobbyns representanter att en nedladdad låt motsvarar en missad försäljning, medan det i själva verket är att jämföra med att provlyssna på en skiva i en butik innan man köper den. Nedladdningen leder ju som alla vet (även skivindustrin) i själva verket till ökad försäljning.

Men låt oss för skojs skulle låtsas som att de har rätt.
Låt oss utgå från att varenda låt som ligger och skräpar på hårddiskarna faktiskt motsvarar en missad försäljning som industrin borde få betalt för och istället räkna lite på marknadsvärdet.

Idag bygger de sina skadeståndskrav på förutsättningen att  denna missade försäljning består i att personen ifråga låtit bli att köpa en plastbit som tillverkats i ett land, fraktats till ett annat, och sedan lagerhållits för att till slut skickas ut till någon affär där den fått värma en hylla i något halvår. Kostnaden för allt detta samt att alla mellanhänder vill ha en bit av kakan vill de ha ersättning för.

Detta pris sätter de efter vad senaste nya plattan kostar, oavsett om låtarna är 20+ år och numera hittas i ICA:s 10-kronorslådor.

Men är det jämförbart?
Idag finns det tjänster för att från sin dator eller mobiltelefon hämta ner och lyssna på musik över internet. Är det inte dessa tjänster man bör jämföra med?

Låt oss räkna på en person som har en extern 1 TB hårddisk med musik i mp3-format. Jag skulle anse detta rätt extremt, så vi pratar om någon som har en tämligen ordentlig samling.

1 TB musik borde om vi räknar på 10 Meg per låt, vara drygt hundratusen låtar, inte helt oansenligt.

Om jag skulle vara av den typen som inte klarar av att ha det tyst, och valde att ha spotify gående dygnet runt, så räknar vi på att en låt i medeltal är 4 minuter lång. då lyssnar jag på 360 låtar per dygn. Det skulle då ta 277 dagar att lyssna igenom hundratusen låtar. Om man då räknar med att man faktiskt inte lyssnar på musik varje minut av dygnet och ibland är på ställen som saknar internettäckning, så kanske ett år istället vore en lämplig siffra..

Så jag skulle säga att marknadsvärdet på 1 TB MP3:or motsvarar en årsprenumeration på spotify. En snabb googling säger att detta i dagsläget är 1188 kronor.
  "Just nu får du Spotify Premium i ett år utan extra kostnad (värde 1 188 kr) när du tecknar Telia Mobil Flex, Telia Max 25 med Mobilsurf eller Mobilsurf Extra,"
Det är något som jag tycker en försvarsadvokat skall ta med sig in i rättssalen vid en fildelningsrättegång, för detta är den maximala förlust kärandesidan borde kunna hävda.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Liberala rester

Det liberala inslaget i folkpartiet har de senaste två mandatperioderna varit starkt begränsat till att ordet fortfarande inte strukits ur partinamnet. De enda utspel som någonsin kommer från partiledaren är om hårdare tag och repressiva undervisningsmetoder i skolorna.

Så även om det inte har någon som helst inverkan på den politik som förs så är det glädjande att några personer här och där ute i landet inte hängt med i svängarna utan fortfarande har liberala värderingar.

Tyvärr lär möjligheten för dessa att påverka partiets politik vara i stort sett noll och ingen. Partiledningen bekymrar sig enbart om att vara lagspelare i alliansen och när någon slags förhoppning om att Moderaternas "regeringsduglighet" skall färga av sig även på de mindre allianspartierna.

I verkligheten kommer detta samarbete att leda till att de åker ur riksdagen. Då folk ser att det förs en Moderat (Av den nya typen) politik oavsett vilket alliansparti man röstar på kommer de antingen att rösta på Moderaterna direkt, eller på något av partierna i den rödrödgröna röran.
Reinfeldt spelar ju dessutom spelet väl och låter kollegorna klä skott medan han på sin höjd är med när det gäller att berätta om en eller annan satsning.

Så till de fyra artikelförfattarna, samt till eventuella andra folkpartister som fortfarande tycker att liberal innehåller något annat än att införa mer och hårdare övervakning av medborgarna: Gör inte misstaget att fortsätta rösta på folkpartiet och tro att ni kan "Ändra partiet inifrån". Det enda som påverkar partiledningarna och den politik som förs är opinionsmätningar.

Påverka med valsedeln, rösta på piratpartiet istället. Ge partiledningen lite hicka så de inser att man inte som parti kan överge sina grundläggande värderingar och tro att medlemmarna skall fortsätta rösta på en. Låt inte folkpartiet bli ett nytt SAAB, förkorta lidandet och rösta på ett parti som står upp för medborgarna istället.

Staten är till för medborgarna, inte tvärtom.
Medborgarna skall ha insyn i allt staten gör, inte tvärtom.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Att fatta rimliga beslut

Staten tycker sig ha rätt att övervaka allt befolkningen gör. Allt användande av internet skall avlyssnas, telefonsamtal skall loggas, sms loggas och sparas, positionsdata skall sparas.

Kontanter är på väg att fasas ut, och man skall inte kunna få betala med "oregistrerade" kontankort, för att säkerställa att staten vet vem som genomfört precis varenda transaktion.

Det anses vara rimliga integritetsintrång, för information som i stort set bara är "bra att ha"

Men att frivilligt ställa upp på ett forskningsprojekt, det går inte. För man kan tydligen inte själv besluta om att ge sitt samtycke till framtida forskning. Precis som när en döv nekades att bli blodgivare av påstådda integritetsskäl.

Nu vill jag inte ta ställning till huruvida det där med forskningen är lämpligt eller inte, jag har haft en diskussion om det tidigare, där vi kom fram till att det finns vissa gråzoner när det gäller att "ge bort" sitt eget DNA till undersökningar. Det kan ju ha påverkan på familj som då till stor del kan dela genuppsättning med dig.

Men oaktat integritetsaspekterna på denna typ av forskning, så tycker jag i alla fall att man som individ är f-n så mycket bättre lämpad att avgöra vad som är integritetskränkande för mig, än vad staten är.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Kritik mellan valår

Idag kan man på ledarplats i Sundsvalls tidning läsa två fina inlägg. Dels om FRA-shopens återöppnande och brister i det svenska rättssystemet, dels om partipiskornas vinande i riksdagen och Reinfeldts uttalande om hur riksdagen bör jobba.

Kanske Reinfeldt borde borde låta ändra första kapitlet första paragrafen regeringsformen till att lyda "All offentlig makt i Sverige utgår från partiledningen.", så att grundlagen bättre passar hans uppfattning?

Just det där med fokus på partiet, klingar som en helt annan politisk inriiktning från en tidigare era, men det är väl något som kom med de "nya" moderaterna.

Det är trots allt glädjande att, även i tidningarna, emellanåt få läsa sånt som normalt bara bloggare tar upp. Men det är ju långt till nästa val, och när det är valår vågar man inte komma med den minsta antydan till kritik.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Julklappstips #2

För ett par veckor sedan julklappstipsade jag om boken knapptryckarkompaniet som är ett bevis på det jag tidgare sagt om hur illa ställt det är med arbetet i riksdagen.

Idag var jag förbi Bokia och köpte en Julklapp till mig själv. Boken De som viskade av Orlando Figes.

Från baksidan:
  MISSTRO, LÖGNER OCH FÖRRÄDERI tyngde sovjetmedborgarnas liv och skapade ett samhälle där alla viskade - antingen för att ange någon annan eller av rädsla för att själv utpekas som statens fiende.
  Ingen vågade lita på en medmänniska.

  Med hjälp av intervjuer och material ur privata arkiv - foton, brev och dagböcker som räddats ur gömmorna - ger Orlando Figes en stark bild av den verklighet som den ryska befolkningen brottades med varje dag under Stalins styre. Vilka var människornas innersta tankar och känslor?
  Vilken sorts liv var möjligt i minimala bostäder där varje samtal kunde avlyssnas?
I onsdags fanns i SvD en väldigt stark insändare från Krister Kronlid från Uddevalla. Då den som nästan alla andra inlägg som är negativa till den pågående nedmonteringen av medborgarnas rättigheter, så kom den inte med i nätbilagan.

Titeln på insändaren var "De utvandrade från diktaturen Sverige" och den börjar såhär:
  Min morfar föddes den 28:e Juli 1894 i en diktatur. Regimen använde brutala metoder mot folket som krävde slut på hunger, sociala orättvisor och religiöst förtryck. Människor svalt. De ägde ingen mark att odla sin mat på och det fanns få arbeten med drägliga löner.
  Därför utvandrade över en femtedel av landets invånare för att skapa sig ett bättre liv. De som blev kvar fick slita ont för sitt dagliga bröd.
  Mot överheten kämpade de för rätten att bilda fackföreningar och man ställde krav på demokratiska reformer.
  Tillvaron blev hård för regimkritikerna. Tusentals kvinnor och män kastades i fängelse för att de deltagit i strejker, hungerkravaller eller agiterat.
Fortsättningsvis beskriver insändaren hur demokratirörelsen efter 40 års kamp slutligen segrade. Slutklämmen är en påminnelse om att även om många idag tar en massa rättigheter som självklara och utgår från att det alltid varit som det är idag, så är det inte alls länge sedan det var helt annorlunda. Författaren ställer oss frågan vilket Sverige vi vill lämna över till kommande generationer.

Precis som den egyptiska kvinnan jag bloggade om här, så måste vi tänka på att alla rättigheter vi låter staten ta ifrån oss idag, måste våra barn blöda för att ta tillbaka imorgon.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Varför man hemligstämplar utredningar

Jag har en rätt stark misstanke om att detta är anledningen att många utredningar gällande terrorhot och polisingripanden mot förmodade terrorister hemligstämplas.

Inte att man är rädd för att man riskerar att varna kumpaner o.s.v, utan att det är så dåligt underbyggt att man skäms om det skulle komma ut.

Samtidigt vill man göra ingripanden för att få lite uppmärksamhet i tidningarna så att man kan få mer pengar/resurser och lagar som ger en större frihet att arbeta. Har man då enbart lösa och motstridiga uppgifter får man ju ingripa på dessa, så att man kan få lite rubriker.

Sedan gäller det ju att läcka lite uppgifter i precis rätt tid, för att påverka lagstiftarna.
Det hade nog inte varit så bra om just dagens artikel om ingripandet i göteborg kommit en vecka tidigare, då hade man ju riskerat att inte återöppna FRA-shopen.

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Sista spiken i kistan

Efter en längre tids sjukdom blev yttrandefriheten 18:e juni 2008 så försvagad att denne lades in på intensivvårdsavdelning. Trots desperata åtgärder och mångas önskan om tillfrisknade hjälpte inget utan 14:e oktober 2009 föll patientien i koma för att dödförklaras 1:a december samma år.

Alla sörjande har nu under en längre tid fått möjlighet att se kvarlevorna i öppen kista, för att vänja sig vid tanken på att någon så viktig nu är borta för alltid.

Idag är dock sorgeperioden över, så nu sattes sista spiken i kistan. Locket kommer att stanna på och den kommer nu att grävas ner riktigt djupt, oavsett om någon tror sig höra livstecken inifrån kistan eller ej.

Så ett sista adjö till yttrandefriheten, från oss alla.

Du kommer att saknas

Mvh

/J-O

Tags: ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

God Jul från Tant Gredelin

Efter att ha suttit instängd i heldagsmöten igår läser jag på morgonen att Beatrice Ask (Det värsta som hänt Sverige sedan inlandsisen) minsann utnyttjade gårdagen till att ge oss en fin julklapp.

Ändamålsglidningen är nu total. Den kosmetika som smetats ovanpå FRA-lagen hade ju redan tvättats bort, men nu skall de sista hindren för en total övervakningsstat försvinna.

Det var dock intressant att se att det faktiskt noterades i tidningarna som ju brukar hålla väldigt tyst om alla små steg vi tar nerför det sluttande planet, men nu var det ju i och för sig reportrar utan gränser som skriver om detta. De kan ju faktiskt jämföra Sverige med andra diktaturer.

Läs även Beelzebjörns inlägg om detta, för en bättre beskrivning av vägen ned.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Läsvärd ledare

"Om det inte är trasigt, så ge fan i att försöka laga det", är temat på en ledare i Sundsvalls tidning.

Det gäller då hur tryckfriheten urvattas och hotas på nätet.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Mer hyckleri

Musik- och filmindustrin, likväl som spelindustrin är ju kända för att dels försvara sin "immaterialrätt" med näbbar och klor, samt att inte bry sig så mycket om artisternas eller andras rättigheter.

Gång på gång har de fastnat med fingrarna i syltburken gällande detta.

Den senaste i raden av hycklare är nu den nederländska antipiratgruppen Brein, som använde en nederländsk musikers musik utan lov i en kampanj.

Musikern har lämnat in en stämningsansöka på 1 miljon euro, men det måste ju  sammanhanget vara väl lite. då hans musik nu utan lov finns på miljontals DVD-skivor.

Med upphovsrättsmaffians normala beräkningsmodell borde han väl för varje DVD-skiva som möjliggör för folk att lyssna på hans musik, kompenseras för ett album han inte sålt. Så en 10 euro per DVD borde han begära.

Vore jag honom skulle jag dessutom kräva skadestånd för att min musik för all framtid kommer att förknippas med irriterande, otrevlig och lögnaktig antipiratreklam, som inte går att spola förbi.

Brein har ju för övrigt varit i blåsväder förut, när de i en holländsk domstol fabricerade bevis.
Så det är ju inte några man vill ha sin musik asoscierad med.

Mvh

/J-O

Tags: , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Ett litet steg i rätt riktning.

Livsmedelsverket blir snart tvungna att göra något åt produkter med vilseledande märkning och namn.

Inte en dag för tidigt.

Rökt korv som aldrig varit i närheten av en rök o.s.v, blä...

Mvh

/J-O

Word !

Häxjakten mot piratkopierare har helt gått över styr.

Kunde inte sagt det bättre själv.
Förutom då att de egentligen mer är ute efter att begränsa konkurrensen än att stoppa piratkopieringen.

De vet naturligtvis det som alla undersökningar visar, piratkopieringen och nedladdningen ökar försäljningen. Men att mista denna merförsäljning är en risk man gärna tar för att få bort t.ex. tpb och youtube som distributionskanal för obundna artister.

Stryp internet och man garanterar att man även i framtiden måst ha slavkontrakt med ett stort bolag för att kunna slå igenom eller överhuvudtaget publiceras.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Beatrice Ask bör landsförvisas

Fler snillen

Monty Python sketch...
  Ainsworth: Hello, Doctor, during the night, Ol' Perkins here got his leg bitten sort of ... off.
  Dr. Livingstone: Oh, really? Been in the wars, have we? Well, let's take a look at this one leg of yours.  Yes, yes, yes, yes. Yes, yes. Yes, well, this is nothing to worry about.
  Perkins: Oh, good.
  Dr. Livingstone: Eh, there's a lot of it about — probably a virus. Keep warm, plenty of rest, and if you're playing any football try and favor the other leg.
  Perkins: So, it'll, uh… it'll just grow back again, will it?
  Dr. Livingstone: Ah… I think I'd… better come clean with you about this. It's, um… it's… not a virus, I'm afraid. You see, a virus is what we doctors call "very, very small". So small, it could not possibly have made off with the whole leg. What we're looking here for is, I think — and this is no more than an educated guess, I'd like to make that clear — is some multicellular life form with stripes, huge, razor-sharp teeth about eleven feet long, and of the genus felis horribilis — what we doctors, in fact, call a tiger.
Svensk välfärd av idag...
  Evert Stefansson saknar båda benen efter amputering. När han ansökte om permobil av landstinget fick han avslag. Motiveringen: ”Det är osäkert om funktionsnedsättningen är bestående.”
Det värsta är att det inte är första gången som liknande eller värre saker skett.

Mvh

/J-O


RSS 2.0