I ensam majestät

Idag hade jag veckans andra bokbord på en av gymnasieskolorna i området.

Igår var jag på en annan gymnasieskola och satt där mellan 10:00 och 15:00, som enda parti. Idag kom det några från Ung Vänster efter ett par timmar, så att eleverna i alla fall fick se representanter från två partier.

Naturligtvis var Ung Vänster och sprang i korridorerna och delade ut flygblad, tvärtemot de instruktioner man fick när man anmälde sig till bokborden. Man skulle inte vara i korridorerna utan hålla sig bakom sitt bord och inte stoppa "flödet" av elever på väg mellan lektionerna.

Jag utgår från att de andra partierna tycker att debatten imorgon ger dem tillräcklig synlighet på gymnasieskolorna, själv tycker jag det visar precis hur lite man bryr sig när man inte dyker upp fastän man är inbjuden. Det  kanske är lite lättare att stå på en scen och bolla frågor med andra politiker än att sitta i kapprummet och svara direkt på elevernas frågor.

Men det blir bra, Piratpartiet kan sitta i ensam majestät och visa eleverna att oavsett om vi har ett "heltäckande" partiprogram eller inte, så bryr vi oss i alla fall nog mycket för att komma dit.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Erlandiska eran

Jag läser på Full Mental Straightjacket om allt roligt som händer i kommentarerna, och inte helt oväntat kan man läsa en smårolig kommentar.

Det är ett SD troll som sin vana trogen kör med de vanliga påhoppen och kallar Piratpartiet för Pedofiler. Men förutom den korkade och rätt uttjatade lögnen om detta så kommer det en släng med "Vi vill tillbaka till det erlandiska folkhemmet!"

Rätt så humoristiskt... De vill alltså tillbaka till en tid då det bodde två vuxna och fem barn i en oventilerad etta med vedspis i hörnet, till för både uppvärmning och matlagning. Då vägglössen och huvudlössen konkurrerade om platsen att försöka hitta något blod i de anemiska barnen som låg skavfötters tillsammans med farmor.

Tillbaka till tiden då bilarna som körde romer, efterblivna och andra oönskade personer till institutionerna för att tvångssteriliseras var tvugna att köra på vänster sida av vägen.

Tillbaka till Tuberkulosens och polions era, till före smittkopporna utrotades. Fast det är klart nu var ju Erlander verksam väldigt länge, på slutet av hans era hade ju vissa hem till och med svartvit television.

Men det känns lite som att SD vill komma tillbaka till de gamla journalfilmernas samhälle där äppelkindade barn åkte hölass på väg till traditionellt midsommarfirande eller bröllop i dalsland. Tyvärr så var det idealiserade filmer med ungefär samma sanningshalt som valfritt McGyver-avsnitt. Visst ute på landet kunde man hitta enstaka barn som fick åka hölass, av någon anledning så åkte inte de barn med som inte överlevt vintern.

Allt var inte bättre förr, all utveckling är inte av ondo.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Dåligt med uppdateringar

Det har varit lite dåligt med bloggande från min sida på sistone.
Det beror helt enkelt på att jag har prioriterat aktivism och att synas på stan, så om det inte händer något som riktigt retar upp mig så lär det fortsätta att vara tunnt med inlägg från mitt håll.

Idag är det dags att dra upp till Kramfors och försöka se till att det händer lite saker även där. Idag får det bli flygbladsutdelning och brevlådestoppning. Förhoppningsvis hinner jag även med en affischeringsrunda ikväll, så att det finns lite vackra lila affischer i bakgrunden imorgon när kungen kommer och hälsar på med TV i släptåg.

Nästa vecka är det bokbord på två gymnasieskolor hela veckan, samt en debatt på en folkhögskola i Fränsta. Dessutom blir det ju ett jävla farande på onsdag för att se till att valsedlar finns överallt. Veckan därefter blir det också rätt tjockt. Särskilt den 6:e ...

6:e September är det fortfarande bokbord på två gymnasier (Fast vi bör redan ha nått alla elever på dessa skolor efter första veckan) bokbord på mittuniversitetet, där vi har väldigt starkt stöd, samt en inbjudan till en temadag på John Baurs Gymnasium, direkt riktad till UP.

Så om det finns någon UP:are som känner för att komma till Sundsvall den 6:e September så skulle det uppskattas. Jag har redan kollat Stefan Flods turnescheema och han är tyvärr redan inbokad på debatt i Falun den dagen.

Mvh

/J-O

Tags: ,


En kompis om dagen

Om lite drygt en vecka öppnar vallokalerna för förtidsröstning. Jag tänker inte skriva något om vikten av att våra valsedlar kommer att finnas på plats, det finns det nog tillräckligt många som gör. Jag tänker i den här bloggposten bara utgå från att de faktiskt gör det.

Det finns nämligen även något annat än valsedlar som behöver komma till vallokalerna, och det är alla våra potentiella väljare.

I och med att sju partier har ersatts med två feta block, så är många väljare, som liksom jag tycker att demokrati handlar om valmöjlighet, uppriktigt förbannade på sina partier. En del undersökningar visar att väljare kommer att rösta på andra än sina favoritpartier för att de inte gillar det block de tillhör.

Men bäst av allt är att upp emot 10% av de andra partiernas väljare tänker låta bli att rösta för att straffa sina partier för att de frångått sin kärnpolitik för att istället bli medlemmar i ett block.

I ett val där det är svårt att se någon större skillnad på blockens politik, där många har svårt att välja mellan dem, och kärnväljare kommer att avstå från att rösta, där har vi alla chanser att göra ett jordskredsresultat.

Kan vi bara engagera våra supportrar så är slaget vunnet. Vi vet att potentialen finns där, vi hade 7.1% i EU-valet, en undersökning visar att vårt potentiella stöd är strax över 6%, så kan vi engagera de som gillar oss och få dem att rösta, medan de andra partierna får rekordlågt valdeltagande kan vi nog överraska de flesta av opinionsinstituten med ett kanonresultat.

Om alla ser till att släpa med sina kompisar med piratsympatier till en vallokal under förtidsröstningstiden så kommer vi att finnas i riksdagen i höst. Soffliggarna måste upp ur sofforna och ta sig till valloklaerna, familj, vänner och bekanta.

En kompis om dagen från 1:a till 19:e borde vara målet för alla våra medlemmar.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Narkolepsi av influensavaccin.

Sömnsjuka är väl nu en helt annan sjukdom, men om man ignorerar rubriken så är det småintressant att läsa om misstänkta biverkningar från den meningslösa massvaccinationen som skattepengar slösades bort på.

De flesta jag känner som trots att de var fullt friska gick och tog denna spruta råkade ut för biverkningen att den arm där sprutan togs var mer eller mindre obrukbar i en vecka. Lite onödigt stark biverkning för ett vaccin mot en sjukdom som beskrevs som en mycket mild förkylning, tyckte man då.

Det blir väl intressant att se de mer långtgående biverkningarna av det här experimentet.

Mvh

/J-O

Piratpartiet i USA

Lite slösurfande på CNN för att se om de liksom FOX hade noterat att Wikileaks kommer att ställa servrar hos Piratpartiet. Då hittar jag denna nyhet från igår.

Det har startats ett Piratparti i Oregon.


Mvh

/J-O

Tags: ,


Inte Antiamerikanskt att gilla wikileaks

Lite ledsen i ögat blir jag av att läsa Lars Gustafssons blogg, där han begär utträde ur Piratpartiet på grund av att Partiet tänker hjälpa Wikileaks.

Naturligtvis står det honom fritt att gå ur partiet precis när han vill, men jag blir väldigt fundersam över de angivna skälen. "en organisation som sätter människoliv på spel,för att inte säga dödar.", samt att Antiamerikanism smugit sig in bland tag:arna.

Tydligen pågår det ett krig nere i afghanistan, där det råder en icke föraktlig möjlighet att människoliv sätts på spel. Men det är nog bara i pentagons och vita husets nyhetsvinkling som några dödsfall beror på wikileaks.

Om du tänker på det påstådda avståndstagandet från Amnesty, som slogs upp så stort i media, så var inte heller det sant. Uttalandet kom från en enda person som inte hade förankrat något i organisationen. Amnesty gick ut och dementerade, men av någon anledning så var inte det lika intressant för media att råka nämna detta.

Amnesty har samarbetat, och samarbetar, med Wikileaks för att sanera dokumenten på personuppgifter. Såvitt Amnesty vet har ingen enda afghansk motståndsman eller amerikansk agent dödats eller tillfångatagits pga dokumenten.

När det gäller uppgifter som skulle kunna användas för att mer effektivt angripa soldater som tjänstgör i afghanistan så hittar man dem mycket lättare på andra ställen. Så nej, det Wikileaks gör är inte att försätta folk i fara, utan att avslöja, för Amerikanska staten obehagliga, sanningar för världen.

När det gäller icke-militära organisationer som sätter människoliv på spel bör man nog snarare titta på Haliburton än Wikileaks. Det finns trots allt stora pengar att tjäna på terroristnojjan och att hålla igång krigen.

Men förväxla inte kritik av Pentagon och den amerikanska staten med "Antiamerikanism", kritiken vänder sig inte mot landet eller befolkningen. I den mån "Patriot Act" nu tillåter folk i USA att tänka negativa tankar om sin regering så är de nog mer förbannade på ständiga lögner för att motivera krig, än på sanningar från Wikileaks.

Att du inte håller med vissa av oss om att Assange borde få Nobels fredpris, är en sak, men att påstå att han "dödar" folk är faktiskt lite magstarkt.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Lättsam morgonbloggning

Vi måste bevara profiterna åt mediaföretagen
Gör folket sig fritt med teknikens hjälp, då skärper vi bara lagen.


Mvh

/J-O

Tags:


Fler "ickefrågor"

IDG publicerar idag en artikel om att Nätneutralitet är en ickefråga i Sverige. Tyvärr är det väl så, precis som integritets och rättssäkerhetsfrågorna är ickefrågor i valrörelsen.

Vi har ett klimat där man idag bjuder in till att debattera informationspolitik och framtid, men inte bjuder in t.ex. Piratpartiet.
    "De upplevda incidenterna direkt kopplade till nätneutralitet är i dag få, vilket gör att främst internetleverantörer och nätoperatörer uttrycker att nätneutralitet är en 'icke-fråga' i Sverige i dagsläget", skriver PWC i rapporten.
Jamen gud vilken överraskning att internet- och nät-leverantörer inte ser några problem. (FACEPALM)

Det är ju som att fråga ägare till kinesiska fabriker om de ser något problem med barnarbete. "Nej incidenter då polis slår till för att blidka utländska besökare är rätt sällsynta, så vi har inget problem med barnarbete"

Det är ju just för att hindra internet- och nät-leverantörer från att begränsa konkurrerande verksamhet som sån här lagstiftning måste till. Det är klart att Bredbandsbolaget inte ser ett problem med att de får ha rätt att filtrera bort eller sänka prioriteten på skype-trafik som konkurrerar med deras ip-telefonitjänst.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Kommentar gällade valaffisher

Det är inte många lagar som införts de senaste 2 mandatperioderna som verkar vara någon större idé att spara. Så medan Alliansen går till vals på sina fina affischer med "rewind" eller "play" så föreslår jag snarare att det är dags att gnola lite på Cardigans, "Erase and rewind"



Blir inte det en bra låt till valvakan?

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Varför datalagringsdirektivet?

Igår ringde en journalist från Sundsvalls tidning och ställde några frågor inför valet. De ringde runt och frågade riksdagskandidater från sundsvall, tydligen kommer svaren att publiceras i omgångar i september.

Det är ju trevligt att ST inte gjort som så många andra media och ignorerat Piratpartiet, så det skall bli intressant att se resultatet.

Hur som helst var en av frågorna "Vilken fråga anser du vara viktigast?".

Nu har vi ju massor av viktiga frågor, men då jag bara fick komma med en enda och dessutom väldigt lite plats att förklara varför så blev det till slut "Att datalagringsdirektivet inte implementeras i Sverige".

Här däremot har jag ju gott om plats, så jag känner att jag vill förklara varför just datalagringsdirektivet utsågs.

Jag ser det som mer prioriterat att stoppa nya dumheter än att riva upp befintliga. Detta eftersom de tenderar att bli värre och värre, samt att de förstärker varandra.

FRA-lagen t.ex. bryter meddelarskyddet för journalister när det gäller email och liknande. Datalagringsdirektivet kompletterar det hela genom att bryta meddelarskyddet även för telefoni och sms.

Att vägra implementera ett vansinnigt direktiv från EU skulle även det sända en stark signal, att Sverige inte alltid behöver vara "bäst i klassen" och genomföra alla stolligheter, utan väljer att ta lite utrymme, som Frankrike och England gör.

Dessutom ger Datalagringsdirektivet i sin grundform som EU-direktiv ett visst skydd mot IPRED, det skyddet lär försvinna i en lokal Svensk implementation. Mönstret har ju varit att de länder som har implementerat direktivet har gjort det mycket hårdare än vad som behövs eller ens är tillåtet.

Att Sverige skulle göra annorlunda är tvivelaktigt, IPRED är ju ett paradexempel på lokal lagstiftning som går mycket längre än EU-direktivet.

"Riv upp, gör om, gör rätt" är en mycket bra paroll gällande en hel del av den politik som förts under 2002 och framåt. Men för 2010 - 2014 tror jag att "Stoppa nya dumheter" också är viktigt.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Ojsan, har vi lagar också?

Tydligen är det inte bara Piratpartiet som har lite problem med sitt valmanifest. De två avgörande skillnaderna verkar dock vara att:
  • Piratpartiets manifest är lite luddigt skrivet, medan det i KD:s är kristallklart vad man menar.
  • Piratpartiet vill stärka rättssäkerheten, medan KD försöker övertrumfa Bodström och Ask i att montera ner demokratiska rättigheter.
Ett nog så svårt företag, men de går i alla fall ut hårt när de vill avskaffa föreningsfriheten.

Eftersom nu KD är med i Alliansen och sitter i regeringsställning, och därmed borde ha lite större krav på sig än Piratpartiet skulle jag villja komma med några citat att fundera över.

Vi börjar med Regeringens webplats om mänskliga rättigheter:
    Föreningsfriheten
    Föreningsfriheten gäller olika slags föreningar och innefattar också rätten för varje människa att bilda och ansluta sig till fackföreningar för att skydda sina intressen. I föreningsfriheten ingår även rätten att bilda och ansluta sig till politiska partier. Samma typer av undantag och begränsningar gäller för föreningsfriheten som för mötesfriheten.
Vi traskar snabbt vidare till regeringsformen för att se vad den säger om  mötesfriheten.
    Regeringsformen 2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter
    1 § Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad

    1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor,

    2. informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden,

    3. mötesfrihet: frihet att anordna och bevista sammankomst för upplysning, meningsyttring eller annat liknande syfte eller för framförande av konstnärligt verk,


    4. demonstrationsfrihet: frihet att anordna och deltaga i demonstration på allmän plats,

    5. föreningsfrihet: frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften,

    6. religionsfrihet: frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion.

    Beträffande tryckfriheten och motsvarande frihet att yttra sig i ljudradio, television och vissa liknande överföringar samt filmer, videogram, ljudupptagningar och andra tekniska upptagningar gäller vad som är föreskrivet i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

    I tryckfrihetsförordningen finns också bestämmelser om rätt att taga del av allmänna handlingar. Lag (1998:1437).
Men det finns undantag, som ju refererades till redan i texten kring föreningsfrihet.
    14 § Mötesfriheten och demonstrationsfriheten får begränsas av hänsyn till ordning och säkerhet vid sammankomsten eller demonstrationen eller till trafiken. I övrigt får dessa friheter begränsas endast av hänsyn till rikets säkerhet eller för att motverka farsot.

    Föreningsfriheten får begränsas endast såvitt gäller sammanslutningar vilkas verksamhet är av militär eller liknande natur eller innebär förföljelse av folkgrupp av viss ras, med viss hudfärg eller av visst etniskt ursprung. Lag (1988:1443).
Om nu inte organisationen ifråga är paramilitär, sprider sjukdomar eller har som uttalat syfte att förfölja folkgrupper är KD verkligen ute och seglar på mörkt vatten. Sovjetunionen och Nazityskland är två bra exempel på stater som förbjöd medborgarna att organisera sig.

Det är enbart i diktaturer som Myndigheterna går in och styr vilka föreningar medborgarna får vara med i.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Replik Östran

Jag blev uppmärksammad på ett riktigt ordentligt påhopp på Piratpartiet av den politiska chefsredaktören på Östran.

Nu bor jag ju inte i kalmartrakten, så jag vet inte vad som skrämt de lokala sossarna där till den milda grad att de går ut med ett sånt här angrepp. Läs artikeln den är verkligen urtypen för gnäll om att vi driver andra frågor än de befintliga partierna.

Med den inställningen hos den politiska chefsredaktören lär väl en replik i tidningen knappast vara aktuell, så den får bli här istället.
    Replik till Peter Akinder som i Östran gjorde en fin uppräkning av så kallad viktig politik som Piratpartiet inte tar ställning till. Här är några till exempel på politik som dagens riksdag försöker hantera som du glömde.

    Vilka friheter skall tas bort härnäst? Yttrandefriheten, åsiktsfriheten eller mötesfriheten?

    Hur skall man prioritera mellan att övervaka befolkningens telefontrafik och införa passkontroller inom landet? Vad måste ske först?

    Hur löser man problemet med att skiv- och film-industrins ena lobbygrupp via IPRED fått polisbefogenheter för att jaga fildelare, medan andra lobbygrupper skriker över att inkomsterna från privatkopieringsavgiften minskar för att folk kopierar mindre?

    Hur stor blir förtjänsten av att låta åklagare dela ut fängelsestraff utan att blanda in domstol, när man fyller fängelserna med den ungdomsgeneration som kriminaliserats?

    Vare sig S eller M lär riva ner hela arbetsmarknaden, sjukvården eller ens skolan på fyra år. Men efter de fyra åren är frågan vad som finns kvar av personlig integritet och rättssäkerhet i Sverige.

    Just nu anses Integritetsfrågorna och skyddet av medborgare mot övergrepp från staten och/eller företag vara en ickefråga, Peter Akinder's artikel är paradexemplet på detta.

    Anledningen att de är ickefrågor under den här valrörelsen är att Piratpartiet äger de frågorna och vare sig Alliansen eller de Rödgröna vill släppa in Piratpartiet i en diskussion omkring detta.

    När Piratpartiet pratar om integritetsfrågor och rättssäkerhet anses det vara kontroversiellt. Är det inte mer kontroversiellt att riksdagen idag är fylld med partier som inte anser att dessa frågor är viktiga och bör diskuteras?

    Polisen får idag övervaka och gå in i folks hem för att montera mikrofoner och kameror samt lägga in spionprogramvaror på datorer, utan att de som bor där ens är misstänkta för brott.

    FRA:s mandat har varit att avlyssna främmande makt för att skydda Sverige. För två år sedan beslutade riksdagen att det är Svenskarna som är hotet. Därför skall Medborgarna avlyssnas och kartläggas.

    Privatspaninglagen IPRED ger företag större befogenheter än vad polisen har när det gäller att begära ut information och loggar. Borde det inte vara polisen som har större befogenheter?

    Barn under 15 får kroppsvisiteras och drogtestas utan föräldrars medgivande och vetskap.

    PKU-registret som finns till endast för forskningssyfte har börjat användas som ett DNA register över befolkningen.

    Polisen har nyligen rest frågan om omvänd bevisbörda. D.v.s. att polisen skall få komma upp till dig peka på en pryl och fråga "Kan du bevisa att den där är din?". Har du kvar kvittot på alla dina ägodelar? Vad är ett lämpligt straff när du åker dit för att "troligen stulit" något du fick i present för några år sedan?

    Detta är bara ett litet axplock av de saker de senaste två regeringarna ställt till med på integritetsområdet. Just därför att det inte sitter något parti i riksdagen som har medborgarnas integritet på agendan.

    Det är därför Piratpartiet behövs i den lagstiftande församlingen

Mvh

/Jan-Olof Flink, Riksdagskandidat Piratpartiet

Tags: ,


Piratpartiet och Ekonomisk politik

Vi har ju medvetet valt att inte föra någon fördelningspolitik, men det innebär ju inte att alla frågor kring ekonomi är ointressanta.

För som skivadlime påpekar kanske vi inte lägger oss i hur kakan delas, men vi ser ju till att det blir mer kaka att dela på.
Förutom de rena kostnaderna för att bedriva all denna övervakning så bör man kanske också ta en titt på andra bieffekter av övervakningen, som när google stoppade en planerad satsning i Sverige på grund av FRA-lagen.

Som ett brev på posten (D.v.s. lite lätt försenat) läser jag sen ledaren i Sundsvalls Tidning där man tar upp de fyra partier som har en chans att komma in i Riksdagen i år, och specifik frågar om Piratpartiet har någon ekonomisk politik.
    Hur ser till exempel SPI:s utrikes- och försvarspolitik ut? Vad anser FI om EU? Har Piratpartiet över huvudtaget någon ekonomisk politik? Och Sverigedemokraterna – har de något annat att komma med än att kräva stoppad invandring?
Tyvärr är utrymmet i tidningens kommentarsfält rätt begränsat så jag lade bara in ett kort svar, jag hade gärna skrivit betydligt längre. Huruvida någon sitter och släpper igenom kommentarer på en söndag vet jag inte, så jag är ofin nog att dubbelposta min kommentar här.
    Om piratpartiet har en ekonomisk politik, bra fråga.

    Som du mycket riktigt påpekar är vi ett väldigt nischat parti som främst driver integritets och rättssäkerhetsfrågor.
    Även om vi skulle upprepa resultatet från EU-valet är vi fortfarande ett litet parti som måste samarbeta med andra partier, så den ekonomiska politik som kommer att föras kommer till största delen att vara antingen Alliansens eller de Rödgrönas även när Piratpartiet kommit in i riksdagen.

    Men även vår politik har påverkan på budgeten.

    FRA's "signalspaning" kostar samhället en halv miljard per år.

    Vi vet att teledatalagringen kan komma att kosta 1,1 miljarder att genomföra, och sedan 364 miljoner varje år.
    och då har bara skrapat på ytan vad det gäller vilka samhällsekonomiska effekter alla nya övervakningslagar får.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Misförstådd hotbild

SvD har en artikel om Cyberkrig där man dels kan läsa uttalanden FRA
    –Vi ser hur flera stater och organisationer bygger upp sin kapacitet att kunna slå mot andra länder. Man vill verka utan att synas,
, från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
    –Det handlar om att bygga en gemensam lägesbild. Inget land klarar sig självt.
, från USA:s säkerhetsdepartement
    –Målet är att stärka cybersäkerhetsberedskapen och insatsförmågan genom att testa policyer och öva processer och procedurer som krävs för att identifiera och svara på en cyberattack mot nationens kritiska infrastruktur,
och från en amerikansk kongressledamot
    ”Men denna gång är hotet större. Nästan varje gymnasieelev till hackare har möjlighet sabba vår fria tillgång till internet. Tänk då vad en fientlig stat kan göra”.
Intressanta detaljer som framgår i artikeln är att "De svenska deltagarna säger att de inte vet så mycket om scenariot." och att "storövningen ska pröva beta-versionen av USA:s nationella beredskapsplan mot cyberangrepp".

Den fientliga staten som "sabbar" vår fria tillgång till internet är ju USA, så att vi slösar skattepengar på att samordna övningar med dem, särskillt som syfte att förbättra deras nationella säkerhet och beredskapsplan, inte vår egen.

Själv tycker jag vi borde öva oss i att t.ex. från europeiska backboneroutrar distribuera ut BGP-info där USA:s IP-adresser routas till loopback.
Så kan de få känna lite på isolering och filtrerat internet.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Orimliga skadeståndskrav

Inte långt efter att jag skrivit om det amerikanska antipiratföretaget som piratade sin konkurrent hittar jag detta på IDG.

Det spännande med det hela är väl vare sig att SAP i egenskap av världsledande inom affärssystem har piratat lite mjukvara som de sedan sålt, eller att de erkänner det och går med på att Oracle har rätt till ersättning.

Nej, det spännande är uttalandet om att skadeståndskraven är orimliga.
    Enligt SAP är Oracles skadeståndskrav orimliga. Representanter för SAP har tidigare sagt att Oracle vill ha flera miljarder dollar i skadestånd, när det inte borde handla om mer än några tiotals miljoner dollar.
Ja det kan man väl i och för sig tycka, men om man jämför med piratebay domen så är det väl mer än rimligt.

I det här fallet har man begärt ett skadestånd som är ungefär 100 gånger högre än värdet på det som piratkopierats. I Pirate Bay fallet så begärde man 100 miljoner och fick 30 miljoner.

33 skivor och filmer som kanske kostar 200 kronor styck har ett marknadsvärde på ca 6600. Medialobbyn begärde 15000 gånger marknadsvärdet och blev tilldömda ca 4500 gånger marknadsvärdet. Så 100 gånger marknadsvärdet är väl inte orimligt i sammanhanget?

Skillnaden är förståss att I TPB fallet så var det ickekommersiellt medan SAP tjänade pengar på sin piratkopiering.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Nätneutraliteten dör

Med näbbar och klor försöker vi behålla nätneutraliteten, så att en internetleverantör inte får stoppa eller prioritera ner konkurrenters trafik. Tyvärr ser det ut som att i USA är det nu försent.

Som ringar på vattnet, som terroristhysteri, som avlyssningshysteri och nedmonterade rättigheter riskerar även detta att sprida sig från USA till Europa och Sverige.

Snart kommer skype och alla andra program som tillåter dig att prata med kompisar över internet att att tystna när operatörerna stoppar det protokoll som konkurerar med deras ip-telefoni och vanliga telefonitjänster.

Vad säger man "Tack för det televerket"

Mvh

/J-O

Tags: ,


Att leva som man lär

Senast i raden av så kallade "anti pirat" företag som fastnade med skägget i brevlådan och handen i syltburken är US Copyright Group.

De lyckades med konststycket att stjäla både kod och webdesign från en konkurrent. Rätt kul för att komma från ett företag som talar om vikten av att respektera copyright och att betala för det man konsumerar.

Vi vet ju sedan tidigare att skivbolagen satt i system att ge ut låtar utan att ha artisternas tillstånd och att spelföretag använt hackade releaser både som buggfixar och i nyreleaser, så det är ju inget som någon blir förvånad över.

Men lite humor så här på morgonen är det i alla fall.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Skademinimering

Igår när alla människor körde en eller annan variant på "When in trouble or in doubt, run in circles scream and shout" så kände jag verkligen för att göra en Reinfeldt och hävda att det bästa vore om diskussionen lägger sig.

Idag ser jag (Tack och lov) att folk har sansat sig och diskuterar saker på ett konstruktivt sätt.

Skadan utåt tror jag minimerades, media tog inte alls upp detta så hårt och mycket som här i bloggosfären. Däremot så lämnade det nog väldigt många medlemmar och aktivister med en olustig känsla, så internt tappade vi nog en del fart.

Men diskussionerna som förs nu är bra, och förhoppningsvis är det många som involverar sig aktivt i revideringen av valmanifesten för att ta bort oklarheterna. Kanske vi faktiskt kommer ut ur detta starkare än vad vi var innan.

Själv håller jag med CE till 100% gällande tolkningen om vad vi vill ha gjort i barnporrfrågan. Förhoppningsvis kommer precis detta att avspeglas i den nya varianten av valmanifestet.

Det finns de som tycker att Rick's pudel inte var tillräcklig och inte bra nog, men jag tycker faktiskt att det är starkt att den kom så pass fort som den gjorde.

Det var inte direkt som Beatrice Ask som väntade 6 dagar med att säga att det "kanske var överilat" efter att hon kommit med förslaget om de lila kuverten.

Men till alla medlemmar, aktivister och funktionärer som känner sig olustiga att förknippas med PP på grund av uttalandet. Vad en medlem gör och säger färgar faktiskt inte av sig på resten av medlemmarna om man inte väljer att låta det göra det. Inte ens om uttalandet kommer från partiledaren.

Annars skulle per definition alla socialdemokrater vara kreditkortsfuskare, efter det att Mona Sahlin handlat privata saker för lite över 50 000 och betalat med statens kontokort.

Där kan vi dock tala om effektiv skademinimering, genom att konsekvent peka på ett inköp av toblerone och prata om detta i media så har man fått större delen av befolkningen att tro att hela affären var en skitsak som gällde smågodis för några kronor.

Mvh

/J-O

Tags:


Pentagon och Streisandeffekten

Imorse slog jag på TV:n mitt i nyheterna och får se Pentagon komma med uttalandet att "Om inte Wikileaks gör det som är rätt så får vi helt enkelt ta till åtgärder för att få dem att göra det som är rätt." Man har precis uppmanat dem att lämna tillbaka informationen och "Ta bort den ur alla webarkiv".

Det är ganska lustigt när folk från skrivmaskinsåldern kommer med hot till folk i informationsåldern. Uttalandet vore dumt redan före informationsåldern, "Vi uppmanar alla människor att glömma vad de sett och läst", informationen har läckt ut så då är den ute.

Men i nuläget är det till och med dummare, Lämna tillbaka? Ta bort från internet? Pentagon borde kanske ha läst på lite först, om t.ex. streisandeffekten. Om det fanns många kopior av informationen redan innan så är det inget mot den explosion av nedladdningar som kommer att ske nu när internet tar steg för att skydda sitt kollektiva minne.

Den här incidenten visar i alla fall att TPB verkligen fyller ett viktigt demokratiskt syfte när det gäller att underlätta spridning av sån här information.

Jag tycker dock fortfarande att det är skrämmande hur bra USA har lyckats med "damage control" genom att få media att ständigt lägga all fokus på läckan och eventuella säkerhetsrisker. Media har helt missat att skriva om själva innehållet i de läckta dokumenten.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Piratpartiet vill INTE legalisera barnporr

Imorse slogs man av nyheten att Piratpartiet vill legalisera barnporr, vilket nog fick frukostkaffet att sätta sig i halsen på fler än mig. Naturligtvis var det lätt att förstå att det skulle vara någon felsägning eller feltolkning som låg bakom.

Men det var i alla fall väldigt skönt att se pressmeddelandet med dementin, så att man vågar sig ner på stan igen. Med tanke på hur negativa media brukar vara mot oss så är det mer än bara lite farligt att lämna såna här öppningar för dem att angripa.

Barnporr är ett väldigt känsligt ämne och när man går på ett minfält har man helt enkelt inte råd att slappna av.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Skvallermedia "missförstår" valmanifestet

Johannes Forssberg totalsågade igår Piratpartiets valmanifest för att vi ville göra något så urbota dumt som att göra det straffbart att okynnesanmäla folk.

Bland annat Rick och Christian förklarade då i länkande blogginlägg vad förslaget innebar och att denna typ av lagstiftning finns i ett flertal andra länder.

Tydligen räckte det inte med att kalla oss Piratpartister för pinsamma tyskar med porrmustasch. Idag häcklas vi för att vi hade mage att förklara oss också.
Tydligen är Johannes fast i det där att anfall är bästa försvar.

Efter en väldigt mogen rubrik och inledning där han påpekar att Rick inte kan stava så kommer det en massa lösa utdrag från kors och tvärs. Både från valmanifesten och från diverse kommentarer på bloggar.

Riktigt spännande blir det när Johannes angriper att Rick svarat "Den som begår ett brott för pengar är kriminell, oavsett vem som betalar pengarna." på ett exempel där utgångspunkten är att en advokat begår ett brott för en klients räkning. Genom att felaktigt hänvisa till en kommentar i en annan blogg och lägga en annan fråga i någons mun vill Johannes påskina att juridiska ombud ska kunna åtalas för att de är just ombud för sina klienter.

Förutom det fula i att felcitera och räkna med att folk inte följer länken för att dubbelkolla faller detta ju på sin egen orimlighet, om det nu inte är så att Johannes har väldigt dåliga erfarenheter av rättsväsendet och därför själv anser att det borde vara brottsligt att vara juridiskt ombud.

Men tack för den fina avslutningen "Hur många kloka piratpartister det än finns går det inte att ta partiet på allvar så länge den mannen bär fanan. "

Det är tur att man inte kan ta en LOL-blaska som expressen på allvar så länge denna person skriver på ledarplats. Fast det är klart, i förrgår hade expressen "Slipp ditt munsår" med krigsrubriker på sina löpsedlar, så nyhetstorkan kanske gör att de inte kvalitetsgranskar sina medarbetare så hårt för tillfället.

Nej, inte varenda kotte på piratskutan är jurister, även om vi har några ombord.
Ja, valmanifestet skulle kunnat mått bra av en extra korrläsning. Fast detta gäller även de flesta tidningar.

Trots en del uppenbara brister så är det ett bra dokument för att visa de som inte orkar lusläsa vårt principprogram i vilken riktning vi vill driva politiken. Det är klart mycket bättre än det "vill bara ha saker gratis" som media brukar sprida.

Att den färdiga lagtexten efter ett riksdagsinträde och en diskussion med andra partier antagligen skulle se helt annorlunda ut är tämligen ointressant. Då är antagligen texten i valmanifestet mer begriplig för vanligt folk.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Vissa dricker hellre ättika

Razor, kom med en kommentar hos Peter Andersson och den förtjänar verkligen att lyftas.

Jag rekommenderar att den läses i sin helhet, men här är några godbitar ur den.
    Jag finner det väldigt paradoxalt att bägge block har två tydliga invändningar. Dels problem med brist på höger-vänster-prägel på PPs ideologi. Men framför allt, pratet om att det är ett lotteri vilket block PP kommer välja.

    Bägge block har haft all tid i världen för att införa en politik som skulle långt i förväg hinta om vilket block som kommer ge bästa bud i PPs kravställning. Ändå gör man i stort ingenting för att bli bäste block inom PPs fokusområde. Man vill både så att säga fortsätta med den politik som PP kritiserar och samtidigt anklaga PP för att man inte på förhand vet att man har PPs stöd. Trots att röster från bägge block ger erkännande till att PPs frågor inte är oviktiga.
Det  är ju uppenbart att pratet om lotteri enbart är designat för att försöka skrämma bort potentiella väljare från Piratpartiet, då man trots allt är helt fria att när man vill inleda en förhandling.

Att den här typen av skrämselpropaganda även hindrar potentiella väljare från det andra blocket att hoppa av till PP verkar vara mindre intressant än att föminska Piratpartiet som sådant. Att man inte vill ha in fler partier i riksdagen kan jag ha ett visst mått av förståelse för, man har ju skapat nuvarande tvåpartisystem för att slippa jobbiga förhandlingar efter valet.

Det jag inte förstår är varför man då inte är konsekventa, varför har man utsett SD till utmanare?
Senast vi hade val i Sverige hade SD hälften så mycket röster som Piratpartiet.
    Det känns likaså paradoxalt att bägge block ägnat mycken möda åt att teoretisera kring den olyckliga händelse att SD skulle bli tungan på vågen. Här görs det utspel och krisplaner för att i förväg hantera den parlamentariska situation som skulle infinna sig. Men när det rör PP så stannar scenariet vid lotteriaspekten. Vill ni verkligen inte ha med SD att göra, så finns det åtminstone två andra partier med aspiration på att bräcka 4%-spärren att pusha i stället för att agera lotteriinspektion så att säga ;-)
Piratpartiet är den ultimata samarbetspartnern, Piratpartiet vill ha stöd i frågor som de nuvarande blocken inte anser viktiga och i gengäld ger man stöd i den politik som blocken anser är de viktiga.

Hade jag varit Sahlin hade jag hoppat jämfota av glädje till utsikten att samarbeta med PP istället för V. En samarbetspartner som inte ställer en massa krav på budgeten, kan det bli bättre?

Ge stöd i ointressanta frågor och få stöd i viktiga, vad mer kan man önska sig i en förhandling?

Man talar stort om Samarbete mellan S och M eller nyval om SD kommer in i riksdagen, men man ignorerar det faktumet att Piratpartiet är en möjlig samarbetspartner för endera blocket. För det enklaste sättet att hindra SD från att komma in i Riksdagen är att bjuda in Piratpartiet istället.

Bjud in Piratpartiet till en förutsättningslös diskussion om hur ett framtida samarbete skulle kunna se ut, det skulle ge en signal om legitimitet, som inte SD har. Chansen är att det förutom en uppsving för PP skapar en nedåtgående trend för SD.

Fast tyvärr är det väl så att man fastnat i gamla leriga hjulspår och inte förmår att ta sig ur dessa. Vissa personer kanske helt enkelt hellre dricker ättika även om det serveras både kaffe och saft.

Eller är det så att partiledningarna i S och M egentligen vill ha in SD i riksdagen så att man blir "tvingade" att bilda regering tillsammans? Genom att göra det för att slippa samarbeta med SD kanske man kan komma undan med ett samarbete utan att fotfolket i organisationerna gör revolt.

Mvh

/J-O

Tags: ,


De svek Europa och Sverige

Häromdagen trädde SWIFT-avtalet i kraft. Den påstådda grundtanken med avtalet är att ge USA uppgifter om alla banktransaktioner i Europa, i "utbyte" får europa eventuellt en varning om USA hittar några tecken på terrorism.

Vad detta betyder är att om USA ser något misstänkt hot mot sig så kommer de att be EU att frysa privatpersoners tillgångar och rasera personens privatekonomi.

Naturligtvis finns det stora problem med det ingrepp i den personliga integriteten att skicka denna information till främmande makt, som dessutom är kända för att inte alls ge någon några varningar.

Anledningen till att 11:e septemberdådet inte stoppades var att man till exempel inte ville evslöja att man avlyssnade ett visst hus. Inte många är så naiva att man tror att USA skulle ge några varningar till någon när ett misstänkt terrordåd inte ens riktar sig mot dem själva.

Så nyttan för EU i detta utbyte är precis noll och intet. Man ger bort medborgarnas personliga information i utbyte mot ingenting. Att den ansvariga EU-kommissionären står och hävdar med en dåres envishet att man tillgodosett de krav parlamentet satt upp ekar väldigt tomt.

Att massa parlamentariker denna gång röstade för istället för mot förslaget beror mer på omvridna armar och feghet än att förslaget hade förändrats.

Att sedan det egentliga grundsyftet med förslaget inte har ett dugg med terroristjakt att göra utan mest handlar om att ge amerikanska företag möjlighet att spionera på sina europeiska konkurrenter är tyvärr något som snart kommer att bli pinsamt uppenbart.

Grattis, ni sålde ut den europeiska industrins konkurrenskraft, just när vi skall försöka återhämta oss från en global kris.

De Svenska EU-parlamentariker som sålt ut vår personliga integritet och framtida arbetstillfällen genom att rösta för SWIFT är:
Anna Maria CORAZZA BILDT
Christofer FJELLNER
Gunnar HÖKMARK
Anna IBRISAGIC
Marit PAULSEN
Olle SCHMIDT
Alf SVENSSON
Cecilia WIKSTRÖM


De Svenska EU-parlamentariker som sålt ut vår personliga integritet och framtida arbetstillfällen genom att lägga ner sin röst istället för att rösta emot är:
Olle LUDVIGSSON
Marita ULVSKOG


Jag uppmanar internet att komma ihåg dessa namn, så att det vid nästa EU-val skall finnas möjlighet för väljarna att få reda på vilka som sålde ut deras personliga integritet och vems fel det är att den Europeiska industrin går på knäna.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Att det skall vara så svårt att förstå

Genomgående för de flesta politiker idag är att man pekar på symptom men aldrig gör något åt orsakerna. Varenda detalj av folks liv, från dagis till graven skall loggas och sparas.

När jag gick på gymnasiet ville man att frånvaron skulle föras in i betyget, fast det tror jag aldrig gjordes.

Nu finns det stolpskott som tycker att skolk och frånvaro hela vägen från grundskolan skall föras in i betyg och följa med hela vägen ut i arbetslivet. Förslaget kommer från Alliansen, men S "ser inga problem" med detta.

Men jag skall berätta en liten hemlis för er.
Om man skippar en massa lektioner så brukar detta inverka menligt på studieresultatet. Betyg fungerar nämligen så klurigt att de har ett numeriskt värde som kan stiga och sjunka beroende på om man presterar bra eller dåligt på lektionerna. Så det där med att låta frånvaro finnas med i betyget är redan inbyggt. Fiffigt eller hur?
    – Det är inte okej att vuxna på en arbetsplats kommer och går precis som de vill. Då ska det inte vara det i skolan heller.
Nja, om du kommer till jobbet när du känner för det, och detta inte motsvarar vad din arbetsgivare förväntar sig så får du antagligen ha ett litet samtal med din chef. Jag förväntar mig nog att skolan gör likadant och hanterar sånt här vartefter det händer.
Eller har man tänkt sig att föräldrarna skall få det som en överraskning med betyget efter att terminen är klar?

Att notera varenda frånvarotimme och spara för framtiden har inget att göra med att lösa problemet med själva frånvaron. Varför skall en elev ha detta hängande över sig under de första åren av arbetslivet?

Ibland blir folk skoltrötta, ibland kan det vara problem med en lärare. Tonåren kan helt enkelt vara en jävligt jobbig tid.

Visst frånvaron i dagens skola kanske är aldeles för hög, men är lösningen att fylla en databas med frånvarostatistik, eller kanske att titta på om dumsnåla nerdragningar på skolan lett till för stora klasser och för dålig lunch?

Mvh

/J-O

Tags: ,


Lite trevligt medhåll

På Modernisera Sverige läser jag ett inlägg som välkomnar vårt valmanifest.

Miljöpartiet är ju trots allt det enda relativt nya partiet vi kan jämföra oss med. De har ju en gång för alla bevisat att det går aldeles utmärkt att ta sig in i riksdagen som enfrågeparti.

Även om de nu har några år på nacken så deras politik hunnit mogna och de gått från att vara ett enfrågeparti till att ha ett mer utvecklat partiprogram, så har de i alla fall en förståelse för att det är fullt möjligt att ha en politik fokuserad på ett litet område och ändå vara seriösa.

Nu minns jag inte direkt tongångarna när de första gången försökte sig på att komma in i riksdagen, men jag skulle lätt misstänka att de liksom piratpartiet hade svårt att bli inbjudna till debatter och "glömdes bort" av media.

Det enda jag tycker är synd är att miljöpartiet gick i fällan att välja ett block redan före valet. Inte för att jag tror att de skulle välja att samarbeta med allianspartierna, men för att de i-och-med beslutet att i förväg gå med i de rödgröna låste in sig i en sämre förhandlingsposition.

MP ser ut att kunna bli väldigt stora i år, det var de inte när denna förhandling gjordes, de hade nog tjänat mer på att vänta med förhandlingen tills efter valet istället.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Lurad eller Mutad?

Malmström går igen ut och påstår att förändringarna i SWIFT-avtalet är mer än kosmetiska.

Newsflash, att själva det faktum att man skall kunna få en ursäkt eller liknande när informationen har missbrukats betyder inte att det är OK att ge bort den. Den kommer att missbrukas och när den väl har lämnat vår kontroll så finns det inget att göra åt saken.

Att oskyldiga privatpersoner, kanske eller kanske inte, får en ursäkt efter att deras tillgångar frysts och deras privatekonomi raserats på någon lös misstanke betyder inte att det är OK.

Själva överförandet av Data i Bulk är den springande punkten i klagomålen och detta är inte åtgärdat. Det finns redan internationella avtal för att hjälpa polis vid utredningar om de begär information. Det finns inget behov alls av att ge USA tillgång till all rådata och frikort att "leta själva", med ett vagt löfte om att låta bli och att inte spara uppgifterna "för länge".

SWIFT-avtalets främsta syfte är inte att hitta terrorister utan att ge USA:s industri konkurrensfördelar mot den europeiska. Genom att Amerikanerna kan se alla europeiska bolags betalningsströmmar kan man bedriva effektivt företagsspionage och se exakt vilka tillverkningskostnader konkurenterna har och vilka underleverantörer de använder.

Om man vet en konkurrents tillverkningskostnader och personalkostnader är det tämligen lätt att räkna ut deras break-even på en produkt och lägga sitt pris därefter. Alternativt kan man ganska lätt störa ett bolags produktion genom att gå in och köpa upp en underleverantör eller dess produkter för att minska tillgången eller höja priset.

Inte kommer någon terrorist att fångas via inspektion av bankdata, det är bara ett svepskäl, och Malmström gick på det. I alla fall hoppas jag att hon gick på det, alternativet är nämligen otrevligare.

Att man lyckades få en majoritet i parlamentet betyder inte att integritetsaspekterna är tillgodosedda, bara att man denna gång var beredd på motståndet och via partigrupper och lobbying kunde tvinga/lura/muta nog många att rösta för eller att som sossarna lägga ner sin röst.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Vad kommer härnäst?

Leo Erlandsson förutspår fler integritetskränkande lagar som en effekt av wikileaks.

Tyvärr tror jag att sannolikheten är stor att han får rätt. USA kommer utan tvekan att försöka göra det ännu svårare att bli whistle blower, öka straffsatser och ge större mandat att försöka hitta eventuella läckor.

De flesta stater och regeringar är ju rädda för att just deras mörka hemligheter skall komma ut så att få igenom sådan lagstiftning har nog inte något vidare inbyggt motstånd.

Man får ha en förhoppning till att EU-parlamentet faktiskt börjar försöka stå för de rättigheter de enligt lissabonfördraget har. De röt till lite första rundan när SWIFT var aktuellt och även när de begärde ut ACTA-texten. Tyvärr var det så långt modet sträckte sig och de böjde sig för SWIFT andra rundan och verkar inte heller sätta hårt mot hårt när det gäller ACTA.

Men ett EU-parlament som vågar använda den makt de som folkvalda är tänkta att ha gentemot de lobbyavlönade byråkraterna vore ett stort steg framåt.

Piratpartiet som vågmästare i Svenska riksdagen vore ännu ett. Implicit inflytande i ministerrådet genom den svenska regeringen vore väldigt användbart.

Rösta Pirat i höst

Mvh

/J-O

Tags: , EU,


Stödrösta på Piratpartiet

Jag läste just ett trevligt inlägg på Mårtensson's blogg. Det tar upp fördelarna med att stödrösta in Piratpartiet i riksdagen.

Socialdemokraterna har ju släppt in SD i valrörelsen för att stoppa Alliansen, så ett intressant motdrag vore att Alliansen ger Piratpartiet lite draghjälp.

Piratpartiet har den senaste månaden börjat komma igång ordentligt med kampanjandet och har lyckats få ganska mycket synlighet. Senaste opinionsundersökningen visar att vi med stor sannolikhet växer så det knakar så snart kommer de att bli tvugna att särredovisa oss vilket även det kommer att ge en ökning.

Några stödröster för att se till att Piratpartiet med säkerhet slår SD ger ju lite större valmjöjligheter för samarbetspartners.

Mvh

/J-O

Tags: ,


RSS 2.0