Cash is king

Hittar genom Piratpartiet forum att Regeringen vill att riksdagen ska godkänna en konvention som tvingar att länder att lämna ut sekretesskyddade bankuppgifter till varandra.
    "Länderna blir enligt konventionen tvungna att lämna ut information som en bank har om personer. Om ett land har lagar som hindrar att uppgifterna lämnas ut blir det tvunget att skriva om lagen."
samt
    "Uppgifterna i utbytet gör det möjligt att spåra var en personen har använt sitt bankkort och på vilka konton personen sätter in och tar ut pengar. "
är de två första citaten som hoppar fram när man läser det hela. Med det lilla tillägget att det inte finns något krav på att länderna som ingår i samarbetet skall vara demokratiska.

Det är ju i och för sig inte så konstigt med tanke på att riktiga demokratier inte sysslar med sånt, och att Sverige inte kommer att räknas som demokrati särskillt mycket längre.

När landsförrä^H^H^H^H^Hfadern Reinfeldt är klar kommer delstaten Sverige i Europas förenta stater knappast ha någon lokal lagstiftning eller för den delen federalt inflytande.

Men fram tills dess, med SWIFT-avtal och ovanstående cancersvulst på demokratin är det väl helt enkelt dags att börja handla med kontanter igen. Bankerna lär ju bli sura när kontanthanteringen går upp, men det kanske är det som skall till för att få någon reaktion, väljarna skiter man ju i.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

För övrigt anser jag att Reinfeldt och Ask skall KU anmälas

Rättigheterna att strömma musik över internet...

Smaka på rubriken.

Vem har rätt att strömma musik över internet? Kan den rätten begränsas?

Än en gång är det tydligt att medialobbyns mål är att göra om internet till en variant av kabel-TV där enbart ett fåtal får besluta om innehållet.

Amazon har startat en tjänst där folk kan lagra sina bilder och sin musik i molnet och komma åt / spela upp, oavsett var man sedan befinner sig. Vad är skivindustrins ryggmärgsreflex när det gäller lite modernare distributionssätt? Jo angrip och ifrågasätt.

Sony Music protesterar mot den nya tjänsten då Amazon dragit igång den "utan att ha försäkrat sig om först ha rättigheterna att strömma musik via internet".

För att citera Bagheera, "störtlöjligt".

Skivindustrin vill inte att alternativa och enkla distributionskanaler skall användas, för då blir det ännu mera uppenbart hur omodernt det är med deras plastbitar. Precis som att anledningen att skivindustrin angriper TPB inte är att TPB minskar deras skivförsäljning utan att TPB används som plattform för osignade artister att komma ut med sin musik. De ogillar helt enkelt konkurrens.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Vad trött man blir

Uppenbarligen läste jag inte tidningarna tillräckligt noggrant igår då jag missat att parasitorganisationen Copyswede nu gör slag i saken och begär privatkopieringsavgift på mobiltelefoner.

Att avgiften överhuvudtaget är fel till att börja med, redan på kasettband, videoband och brännbara CD/DVD skivor är en sak. Men sedan dumheterna med att man skulle betala avgift på externa hårddiskar följt av detta.

Just nu har jag 4 TB extern disk i drift, Hälften används till att backa andra halvan.
På de 2 TB som används ligger 293 Meg musik, och den är för övrigt helt laglig, och en hel del CC-licensierad. Dessa 293 MB kanske Copyswede nu skulle ha en laglig rätt (om än inte en moralisk) att få ersättning för. Det motsvarar alltså 0.14 promille av diskutrymmet.

Övrigt utrymme som tas upp av packade hembibliotek, mailarkiv, backuper av mina websiter och dokumentation från 1993 och framåt, samt alla bilder jag tagit från 2000 och framåt ser jag ingen anledning för varför de skulle få någon ersättning för.

Copyswede utgår naturligtvis från att 100% av allt inspelningsbart material används till att lagra film och musik, men så ser inte verkligheten ut. Jag tvivlar på att det finns 2 TB musik jag skulle stå ut att lyssna på, eller ens 2 GB.

Tyvärr lär ju även dessa dumheter trummas igenom, så snart skall en svältande Benny Andersson få betalt när jag tar bilder med mobilen.

Fredriks blogg skriver också om detta.
Uppdatering: Idg skriver också om detta nu.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Till detta är jag nödd och tvungen

Idag får det bli ett par bilder för att kommentera de senaste händelserna.

Man kan ju undra varför tullen skulle gå igenom en journalists dator, trodde de att han gömde knark i den? Eller hade de helt enkelt missat att ACTA ännu inte är påskrivet?

En svensk tiger
Som sagt var, "En Svensk Tiger", därtill är han numera nödd och tvungen.
Jag hoppas att journalisten ifråga hade krypterat sin hårddisk, med något riktigt bra program.

Mata inte FRA

FRA skall bygga sociogram och hålla reda på vem som skickar mail till vem, vilka websidor man surfar på o.s.v.

Normalt skulle detta kallats för åsiktsregistrering... Men nu är det ju OK, för åsiktsregistrering och kartläggning av organisationer och folks politiska åsikter är bara olagligt om det är det enda syftet med det hela.

Dessutom är det fritt att byta information och exportera rå data till t.ex. USA, så att även deras alla fina små organisationer kan kartlägga allas vänner och förehavanden. Jag skulle vilja säga att denna gamla beredskapsaffisch gäller än idag. Tyvärr är inte alla spionorganisationer vi måste skydda oss mot utländska.

Det är nuvarande regering och deras anhang som Sverige måste skyddas mot.

Som jag ser det har vi bland ambassadtelegrammen som läckte ut på wikileaks, bevis för att bland annat Reinfeldt och Ask brutit en del lagar när de på Amerikaska ambassaden diskuterat hur man skulle kunna hålla Riksdagen utanför vissa frågor, t.ex. IPRED och FRA-lagen. Ser man dessutom på avslöjanden om smygmedelmsskapet i NATO är det eventuellt till och med högförräderi.

Tyvärr är det som så att endast konstitutionsutskottet kan välja att åtala, och enbart riksdagsledamöter kan anmäla någon till KU. Så om det finns någon Riksdagsledamot som tycker att Reinfeldt skulle göra sig bättre på 10 år i kumlabunkern istället för 4 år på rosenbad, så hör av dig, jag har ett dokument förberett.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Broken by design


Café under uppbyggnad bredvid Selångersån i Sundsvall.

På väg till jobbet såg jag något som fick hakan att ramla ner och nästan träffa marken. Det verkar som att de fått på taket på det nya Cafét längs med ån... Men vem har designat det där, så kan man väl inte göra.

Att bygga ett platt tak i norrland är dumt nog, men att bygga ett med den här formen som verkligen samlar in och håller kvar snön är ju oförsvarligt dumt. Dessutom kan man se från sidan att bjälkar som stöttar taket enbart finns i ytterkanterna (bak och fram) medan ingenting stöttar taket i mitten.

Att arkitekten som ritat det hela tänkt sig vad fint det skall bli på sommaren är en sak, men hur kan en byggnadsfirma med självaktning gå med på att bygga något dylikt, särskilt när det fortfarande ligger en meter snö på marken.

Hus designade för att passa i spanien och tåg köpta från italien, sedan blir man överraskad på vintern när det blir kallt och snöigt och sakerna inte håller.

Mvh

/J-O

Ask gör det igen

Det hade varit lugnt och skönt från Ask någon vecka nu, men det höll tyvärr inte i sig. Idag föreslår regeringen hur Svenska lagstiftningen skall "anpassas" så att Sverige kan kopplas upp mot EU:s gemensamma DNA- och fingeravtrycksregister.
    – En hel del kriminalitet rör sig över gränserna. Ska vi hantera det behöver vi snabbt byta information när det är möjligt. Det här är ett sätt, säger justitieminister Beatrice Ask.

    Det handlar alltså om att EU:s länder snabbare ska kunna utbyta DNA och fingeravtryck med varandra. Även möjligheten att söka i varandras fordonsregister för att få fram ägaren till en viss bil ingår.
Javisst, information är till för att bytas eller hur?
    Regeringens förslag går nu till lagrådet innan det landar på riksdagens bord. Beatrice Ask ser inga integritetsproblem med de nya bestämmelserna.
Ja att Ask inte ser några problem med att lämna ut uppgifter är ju vare sig nyhet eller förvånande. PKU-registret lär snart vara omvandlat till sökbart DNA-register för svenska befolkningen, tillgängligt för vilket annat land som helst.
    Det här innebär också att Sverige lämnar ut uppgifter till andra länder. Litar du på att andra länder inte missbrukar dem?

    – Brottsbekämpningen och samarbetet kring det bygger på förtroende. Jag litar på andra länder. Men det finns också en möjlighet vid utlämnandet av uppgifter att sätta begränsningar om man finner anledningar till det.
Hon litar på andra länder, men vad bra! Precis som Cecilia Malmström litade på USA gällande möjligheten att granska den information som lämnades ut till dem via SWIFT.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Newsflash

Det ser ut som att även SWIFT-avtalet hamnat lite i blåsväder igen, då EU-parlamentariker kritiserar Europol angående hur man har hanterat förfrågningar.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Jag håller inte med

Efter att Liberaldemokraterna fått in en debattartikel som Expressen rubriksatt i sann aftonbladsanda ser jag ett flertal kommentarer som verkar hålla med författarna.

Jag skulle dock vilja säga att min analys av det hela är tämligen annorlunda.

Visst, valet var katastrofalt, men det har inte ett jota att göra med vare sig att vi har ett smalt program eller att det ibland är sandlådestatus på den interna diskussionen i partiet. Vi fick ganska lite synlighet i valrörelsen och folk tyckte att plånboken var viktigast.

Svensson har ännu inte kännt av effekterna av den övervakningsstat som rullas ut. De flesta som jobbar med IT-system, säkerhet eller någon typ av förvaltning vet att det är ett rent helvete att försöka få budget för förebyggande åtgärder, medan när något skitit sig får man göra allt som krävs.

Samma händer oss i valrörelsen, vi försöker få folkets mandat att skydda dem från otrevligheter som riskerar att inträffa. Ju mer folk börjar känna av effekterna av politiken som förs, ju mer stöd kommer vi att få.

Jag håller också med på att vi bör bredda vårt program, men väldigt långsamt och försiktigt, annars kommer vi att hamna i det otrevliga läget att expressens rubriksättare fick rätt.

Flera Piratpartister gör nu samma misstag som bokstavsvänstern, vid minsta motgång eller oenighet så förökar man sig genom delning.

Som före detta moderat gillade jag alltid den saken med vänstern, det är det som har hållt dem utanför maktens korridorer fram tills Sahlin närapå släppte in Ohly. Jag gillar det dock inte när jag ser piratpartister som gör det.

Carl Johan Rehbinder är ju en trevlig kille med många bra idéer, dock misstänker jag att anledningen att han försöker med liberaldemokraterna är att PP inte tog in sexualliberala frågor i sitt program, liksom vi heller inte tagit in de drogliberala frågor andra har lobbat för.

Att starta ett nytt parti tror jag dock är ett dåligt alternativ, Piratpartiet har nu använt ganska lång tid till att arbeta in sitt "varumärke". Liberaldemokraterna kommer att behöva göra samma resa igen. 2014 kommer det först att vara EU-val, där kommer vi att bjudas in i debatten då vi faktiskt är representerade i parlamentet, vi har gjort saker vi kan peka på, vi har varit en bra samarbetspartner och fått mycket legitimitet och cred. Så vi har en god chans att stanna kvar i EU-parlamentet. Riksdagsvalet är bara ett par månader senare, så till och med Svensson kommer att ha EU-kampanjen i minnet, så vi har draghjälp till riksdagsvalet.

Av de som bloggat positivt om debattartikeln tror jag att Svensk Myndighetskontroll är den jag helst vill bemöta.
    I dagens Expressen kommer ett utspel som i sin förlängning kan innebära ett samgående mellan Piratpartiet och Liberaldemokraterna. Det avgörandet ligger nu helt i händerna på Piratpartiet som har att besluta om sin egen framtid nu i april.

    Vad gäller sakfrågor så är Liberaldemokraterna helt överens med PP i de frågor som PP driver angående internet, Ipred, datalagring, FRA med mera. Där finns alltså inga hinder för ett närmare samarbete.
Samarbete är knappast ett problem från vårt håll, samgående är däremot knappast ett troligt alternativ. Helt överens är väl också lite tvivelaktigt. Om nu inte Alexander Bard har ändrat uppfattning om väldigt många saker på sistone. T.ex. hans inställning till Piratpartister och IPRED.

Visst har Bard väldigt bra idéer om andra områden, men gäller det upphovsrätt och fildelning, internetcensur är jag inte lika övertygad om att de åsikterna stämmer överens med Piratpartiets.


Men skall man sedan dissikera själva debattartikeln så blir jag faktiskt ganska sur över att det flera gånger nämns saker som "inte bara framför datorskärmen", "våga ta steget bortom sina datorer" o.s.v.

Både Carl Johan och Caspian lär vara mycket väl medvetna om att Piratpartiet inte alls gör denna begränsning. Vi har dock haft ganska mycket fokus på internet då man genom speciallagstiftning och stigmatisering försökt begränsa friheten där på ett sätt man ännu inte vågat göra utanför, i "den fysiska verkligheten".

Det låter mer som att man/Bard vill ta bort fokus från internet, just för att se till att de inskränkningar av friheten på internet han gillar skall kunna genomföras.

Att sedan alla tre skriver under artikeln i egenskap av piratpartister men inte med ett ord nämna Liberaldemokraterna, känns inte det lite misstänkt. Ungefär som när Nokia för några år sedan i sin delårsrapport spådde en nedgång i försäljningen av fasta system. Det intressanta i det hela var att Nokia vare sig tillverkade eller sålde fasta system, det gjorde däremot Eriksson, vars aktier dök på grund av den förväntat minskande försäljningen.

Söndra och Härska är en effektiv devis. Söndra piratpartiet för att se till att det inte finns någon motkraft mot internetcensuren. Jag tror inte Liberaldemokraterna har någon chans alls i riksdagsvalet, frågan är om alexander Bard tror det heller, eller om han nöjer sig med att sabba för Piratpartiet.

Jag tycker Alexander Bards medförfattare skall fundera över om vilket de tycker är bäst, Piratpartiet i riksdagen 2014, eller två liberala partier utanför.

Fler om detta: Opassande, Sysadminbloggen, Free and Thinking

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Så oväntat, NOT!

På SvD:s ledarsida kan man idag läsa en kolumn av Paulina Neuding. ”Justitieministern går vidare trots undermålig utredning.”.

På internationella kvinnodagen meddelade justitieminister Beatrice Ask att regeringen vill skärpa sexköpslagen, bland annat genom höjt maxstraff.

Juristerna i lagrådet har invänt att om de lagar som rör sexuellt tvång inte fungerar som det är tänkt, då är det dessa regler som brister och bör åtgärdas.

Men som vanligt när det gäller Ask så får lagrådets kritik inget gehör. Istället har justitieministern tagit fasta på den hårt kritiserade statliga utredning av sexköpslagens effekter som justitiekansler Anna Skarhed presenterade i somras.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Vem bryr sig om remissinstanser?

Av och till skickas förslag/betänkanden ut på remiss, men frågan är om det är något annat än spel för gallerierna.

Farmor gun nämnde igår att EU:s rättsliga utskott eventuellt nu på måndag kan besluta att Europadomstolen ska pröva om det är förenligt med gällande fördrag att tvinga internetoperatörer att samarbeta med upphovsrättsinnehavare och att t ex publicering av fri programvara blir olaglig.

Men om nu EU-domstolen säger en sådan sak, kommer någon att bry sig?
I tisdags sågade EU-domstolen förslaget om EU-patent, trots detta verkar det som att 25 av 27 medlemsländer tänker gå vidare med en lagstiftning vars uttalade syfte är att göra det billigare för företag att ta patent i flera länder samtidigt.

Så 25 medlemsstater tänker gå vidare och bryta EU:s grundlag för att göra det billigare och enklare för företag att skaffa sig artificiella monopol på idéer. Det finns ingen nytta för medborgarna i detta, det enda som händer är att dessa stater får in lite mindre intäkter till sina patentverk, vilket lär leda till att mer skattepengar får skjutas till istället.

Behöver vi nämna datalagringsdirektivet?
Stämt av irland, upprivet i tyskland, ogiltigförklarad i rumänien. Utredd och sågad i omgångar. Trots att rapporterna gjordes för ett drygt år sedan så har de ännu inte "presenterats", troligen för att de visar en annan bild än den som beställaren vill att de skall visa. Men Svenska regeringen vill trots det pressa igenom förslaget.

Beatrice Ask är ju välkänd för att köra över jobbiga remissinstanser som inte delar hennes personliga åsikt om hur ett rättsväsende i en demokrati bör fungera. Ett tips till Bea är att det finns ett ledigt jobb i Libyen, då Libyens justitieminister avgick i protest mot "övervåldet mot demonstranterna".

Men frågan kvarstår, varför har man ens remissinstanser om man kör över dem så fort de inte håller med? Det är ju lite som att be någon korrekturläsa det man skrivit och sedan bli förbannad för att de påpekar stavfel och språkliga misstag.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Gör bara rätt istället

På IDG finns idag en artikel med titeln "Så undviker du att hamna på Wikileaks".

Hur man undviker den saken kan man nog skriva ihop väldigt kort.

Gör rätt.

Om du undviker ljusskygga aktiviteter och inte försöker visa en helt annan bild utåt än vad som egentligen pågår så försvinner både anledningen för någon att bli whistle-blower och intresset att läsa ett eventuellt dokument som läckt ut.

Många företag och organsiationer har helt valida skäl att hålla vissa saker hemliga, och det förstår personalen. Det är när skillnaden på sanningen och den bild man förmedlar utåt börjar bli stor som anställda går ut med informationen till tidningar eller siter som wikileaks.

Svenska banker och företag är inte särskillt oroliga för att hamna på wikileaks. Det ser jag som ett sundhetstecken. Har de inget att skämmas för så lär det inte heller dyka upp något på wikileaks.

Det bör väl gälla samma sak för banker och regeringar som för oss medborgare. Vi skall ju gå med på övervakning av vårt privatliv 24 timmar om dygnet, och eventuella protester viftas bort med att de som har rent mjöl i påsen inte behöver oroa sig.

Så samma får väl gälla banker och regeringar, om de har rent mjöl i påsen så är väl wikileaks inget att oroa sig för.

En intressant sak i den andra artikeln länkad här ovan är följande mening: Enligt tidningen kan banken också vara oroade för att avslöjanden kan visa detaljer kring hur lånebedrägeri ägde rum i upptakten till den amerikanska bostadsbubblan, som senare försatte USA i ekonomisk kris.

Känns det inte som en självklarhet att om bakgrunden till den ekonomiska krisen som spred sig över hela världen är ett lånebedrägeri, så skall denna sak inte hållas hemlig?

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Same shit different name

Ord och benämningar är viktiga saker. Det är svårt att ändra ett ords betydelse då denna oftast ligger väl inbyggd i språket och därmed har självklara betydelser och även en viss värdeladdning. Istället försöker man allt som oftast att byta ut själva ordet när man vill påverka/byta folks åsikt.

Föryngringsyta låter bättre än Kalhygge.
Lokalvårdare låter bättre än Städare.
Trygghetskamera låter bättre än Övervakningskamera.
Filtrering låter bättre än Censur.

Och Datalagring låter väl bättre än införande av massiv övervakningsinfrastruktur som förvandlar folks mobiltelefoner till spårsändare och river ner meddelarfriheten.

Tyvärr är det ju då inte som att bytet av ord på något sätt påverkar vare sig syftet eller användandet, bara grunduppfattningen för de människor som inte orkar sätta sig in i det som pågår.

Tur nog är ord inte det enda som kan bytas ut.
2014 byter vi regering, den vi har idag har inget förtroende för folket och då bör folket heller inte visa något förtroende för dem.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Sverige platsar visst

Rubriken i SvD:s ledare säger Sverige har inte i detta gäng att göra.Gänget som åsyftas är en radda "skurkstater" som inte uppfyller de grundläggande kraven på demokrati och mänskliga rättigheter. T.ex. Libyen och Kina.

Visst är det väl som så att man skulle vilja hålla med skribenten om att Sverige inte bör beblanda sig med dylika, men faktum är ju att vi platsar rätt bra i den ligan.
  • Riksdagen agerar röstboskap åt regeringen, tvåpartisystememt med alliansen och de rödrödgröna och en i grunden identisk politik gjorde senaste valet till rent skådespel.
  • Vi censurerar och blockar internet precis som kina, samt försöker tvinga på samma dumheter på EU som stort.
  • Vi säljer övervakningsutrustning till kina, libyen och var och en som vill köpa.
  • Rättssäkerheten är så gott som borta och polisen diskuterar omvänd bevisbörda.
  • Polisen får agera godtyckligt, och utreder alltid sig själva när det går "fel".
  • Hela befolkningen skall behandlas som brottslingar och ständigt övervakas. FRA-lagen, IPRED och nu datalagringsdirektivet.

Vem tvivlar egentligen på att sverige hör hemma i det där gänget?


Mvh

/J-O

Tags: , , ,


RSS 2.0