Beatrice Asks okände bror?

Tydligen är Justitieministern inte den enda som tycker det är krångligt att folk skall räknas som oskyldiga tills en domstol funnit dem skyldiga. Niklas Holmgren vid söderortspolisen vill införa omvänd bevisbörda.

En polis skall alltså kunna komma fram till dig, peka på din telefon och säga, bevisa att du äger den där.

Artikeln innehåller lite lull-lull som lika gärna kunnat hoppa ur Beatrice Asks mun.
Naturligtvis är man inte ute efter vanliga personer, utan det gället "omvänd bevisbörda för brottslingar". MEN FÖR I HELVETE, TILLS DE DÖMTS FÖR NÅGOT SÅ ÄR DE INTE BROTTSLINGAR!!!!!

Visst, exemplen som tas upp verkar nog så vettiga, "0 kronor i inkomst men 100.000 i garderoben", men man får väl utgå från att de hade en anledning att titta i personens garderob till att börja med?

För visst är det så att det än så länge inte är förbjudet att spara pengar, eller förvara dem hemma i madrassen istället för på banken? Trots allt har bankerna inte visat sig vara vidare pålitliga på sistone.

Hur som helst, inte ens om väggarna hos personen infråga är tapetserade med pengar är detta tillräcklig anledning för att ta bort den mest grundläggande tesen i ett rättssamhälle; oskyldig till motsats bevisats.

Detta skulle skapa en så rättsosäker situation att det inte ens går att beskriva utan att måla upp en nattsvart dystopi.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Läs även: Full Mental Straightjacket

Kommentarer
Postat av: Jenny

/signed!

Läste det just på en nyhetswebb och fick den där "jaha, är det veckans inskränkning?"Farligt när man inte ens blir förvånad över vad de hittar på längre, utan man tänker istället "ja, det var ju väntat.."

2010-07-28 @ 23:49:26
Postat av: Anonym

Bisarrt, men man förvånas inte. Tänk om någon har sparkapital och tar ett sabbatsår (nolltaxerar) - hur gör de då? Hur tusan drar de gränsen utan att oskyldiga behöver känna sig jagade? Detta kommer solklart att drabbas av ändamålsglidning. Inte förvånande om det ses som misstänksamt att gå med mycket kontanter på sig också - då är man automatiskt en langare.

2010-07-29 @ 00:45:44
Postat av: Madmax

Dåligt förslag. Om situationen som Niklas Holmgren beskriver är ett verkligt problem så borde det gå att komma åt redan idag via skatteverket.

2010-07-29 @ 08:50:19
Postat av: stroll

Bättre att sätta dit dem för skattebrott eller liknande om man vill ha tag i pengarna. Tror man kan bygga ett väldigt starkt rättsfall utan att behöva blanda in omvänd bevisföring genom att jämföra deklarationer med bankutdrag och vad de har under madrassen. Har du genom hela livet bara deklarerat inkomster på 1M samtidigt som du lägger 80k om året på boende, har en bil för 300k, osv, osv, så kan man med stor sannolikhet bevisa att mellanskillnaden mellan inkomster och utgifter och tillgångar ligger på miljoner (även fast de flesta utgifter antagligen är svarta de med). Och med upptaxering, böter, straffränta, osv så ska man nog kunna komma åt det mesta i pengaväg. Finns det hinder för att bygga upp ett fal på denna väg så är det nog lagen som förhindrar det man ska se över.

Lite riktigt polisarbete känns som en bättre lösning än att bryta mot de mänskliga rättigheterna.

2010-07-29 @ 10:05:38
Postat av: Christer

Om de "vet" att någon är kriminell får väl de lata jävlarna skaffa bevis för det då!Att det ska vara så jävla svårt. Oskyldig till dess motsatsen bevisats, jaha, du är polis, ja vad är då ditt jobb?Jo att bevisa misstänktas skuld, eller låta dem gå fria! Eller?

2010-07-29 @ 13:04:17
URL: http://ursinnig.janssons.org

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0