Nu seglar vi in i riksdagen

Äntligen vågar en tidning visa en undersökning som nämner Piratpartiet. Inte en opinionsundersökning som särredovisar PP eller så, men det är i alla fall en undersökning ifrån SIFO.

6% av de tillfrågade kan tänka sig att rösta på PP, det är rätt bra. Runt EU-valet visade samma undersökning 7% och vi fick ett valresultat på 7.1%.

SIFO gör relativt djupgående undersökningar via tjocka brev, medan de flesta rena opinionsmätningarna görs via telefon, enbart till fasta abbonemang. Den grupp där Piratpartiet har starkast stöd har väldigt ofta enbart mobiltelefon och inget fast abbonemang om man inte behöver det för sin internetkoppling. Så delvis får man räkna med ett resultat som är lägre än verkligeheten där.

Det är dock ett problem med låga opinionssiffror i mätningarna eftersom vissa fortfarande tror att deras röst är bortkastad om partiet de röstat på inte kommer in i riksdagen.

En undersökning som säger att PP ligger under 4%-spärren riskerar att skrämma bort väljare av denna typ, medan en mätning som säger att PP ligger över den istället drar igång en positiv spiral.

Men till alla dem som står och vacklar:
Om man inte röstar på ett parti bara för att det är litet, hur skall det då växa?
Vad är mest bortkastat, en röst på ett parti vars politik du gillar, men som inte kom in, eller en röst på ett parti du egentligen inte håller med?

Efter valet kommer alla partier att analysera valet från varenda håll och vinkel som finns, inte bara en men flera gånger. Även om Piratpartiet mot förmodan inte kommer in så kommer man att fundera över varenda röst på piratpartiet. Hur skall vi göra för att locka dessa väljare nästa gång?

Även i detta fall är piratpartiets fokusering på ett fåtal frågor en styrka.

Om undersökningarna visar att si och så många procent flyttade från S till MP så säger det inte så mycket om varför. Men en som röstat på Piratpartiet anser uppenbarligen att de frågor Piratpartiet driver är viktigare än alla andra. Så analysen och rekommendationen till partiledningen kan bara bli en enda: "Vill ni locka dessa väljare måste ni driva integritetsfrågorna, och visa i handling att ni gör något"

En röst på piratpartiet är en röst mot något av de partier som bryter sina vallöften men aldrig levererar.

En röst på piratpartiet är en röst på integriteten och rättssäkerheten vare sig Piratpartiet kommer in i riksdagen eller inte.

En röst på Piratpartiet kommer att ge effekt, på ett eller annat sätt.

Om du vill rösta på Piratpartiet men känner dig osäker på grund av det opinionsläge som tidningarna (Som samtliga hör till ena eller andra blocket, där vi inte är med) rapporterar, så är lösningen inte att rösta på något annat. Lösningen är att rösta på Piratpartiet och se till att alla dina vänner också gör det.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kommentarer
Postat av: Chris

Opinion: singel-P. PiratPartiet: dubbel-P. ;)

(skjut han som korrläste, vet jag)För övrigt: en röst är aldrig bortkastat. De som röstar blankt tex. Det är ju röster något parti skulle ha fått. De kom så långt som till båset, eller hur? Smaka på det :)Ses på valdagen.2010-07-07 @ 00:27:23
Postat av: Jan-Olof Flink

Arghhhhhhhh faller ner som på filmKänner sig skjuten men skyller på bloggande via intermittent mobilt bredband.Mvh/J-O

2010-07-07 @ 09:20:48
URL: http://futuriteter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0