För många myndigheter

Nu är jag normalt emot att skapa enorma byråkratiska apparater, men om man skulle:
    1. Renodla arbetsförmedlingen till att t.ex. förmedla arbeten, och kanske bedriva utbildningsverksamhet i syfte att leda till jobb.
    2. Slå ihop hanteringen av Arbetslöshetsförsäkringen med försäkringskassan och socialtjänsten i en enda myndighet.
Då skulle vi lappa igen de hål som finns i det sociala skyddsnätet, genom att folk inte kan hamna mellan stolarna.

Allt oftare får man se hur myndigheterna spelar svarte petter med de utsatta människor som behöver deras hjälp. Försäkringskassan säger att någon kan arbeta och därför inte är berättigad till ersättning från dem. Arbetsförmedlingen säger att personen uppenbarligen inte kan arbeta och därför inte kan tilldelas jobb eller kurs, och inte heller omfattas av arbetslöshetsförsäkringen.

Är lösningen på de höga sjukskrivningstalen att man hoppas de skall svälta ihjäl?

Om vi har en enda myndighet för alla typer av ersättning kan ansvaret aldrig bli otydligt, och en hel del av det arbete som idag används till att bolla folk fram och tillbaka skulle istället kunna gå till att minska handläggningstiderna.

Sedan är jag högeligen skeptisk till hur Försäkringskassan använder sig av läkare. Att en läkare som enbart skummar igenom en journal kan döma ut den behandlande läkarens bedömning. Dessutom borde patienten i egenskap av lekman och dessutom sjuk inte behöva agera springpojke och mellanhand när det gäller att överklaga och skaffa fram diverse intyg.

Om Försäkringskassans läkare har funderingar över en ställd diagnos och en patients arbetsförmåga borde väl det logiska vara att han tar den diskussionen med den behandlande läkaren som har hela historiken?

Om frågorna kvarstår efter detta samtal borde väl då rimligen patienten undersökas av Försäkringskassans läkare som kanske gör en annan bedömning eller tillochmed föreslår en annan behandling. Men att enbart läsa en journal inför ett beslut är fel på så många sätt att det knappt går att beskriva.


Mvh

/J-O

Tags: ,


Kommentarer
Postat av: Lasse Karlsson

Väldigt bra skrivet.Jag håller med dig i allt du säger./Lasse

2010-08-15 @ 11:28:41
URL: http://www.lasses-evolution-therapy.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0