Har liberalismen nått alla sina mål?

Och så levde de lyckliga i alla sina dagar, åtminstone om man får tro expressens ledare.

Alla tänkbara mål är redan uppnådda och det finns inte längre något värt att kämpa för. Man skall vara nöjd med vårt helt perfekta samhälle och aldrig bekymra sig för att göra något annat än att justera socialförsäkringsnivåerna upp eller ner, allt efter kris och konjunktur.

Vad i hela glödheta? Hade det varit hos Badlands Hyena eller någon annan som lever och andas sarkasm hade jag förstått det... Men efter att ha läst igenom texten flera gånger kan jag inte hitta någon antydan till att det är skrivet med en satirisk eller ironisk tanke.

Är detta anledningen till att media inte ger något utrymme till alla de rättsövergrepp som sker i sverige utan koncentrerar sig på dokusåpor? De tror verkligen på att samhället redan är perfekt och felfritt.

Jag och många med mig brukar påpeka att många politiker lever i en låtsasvärld i sin egen lilla bubbla, var fjärde år eller så kan man hälsa på verklighetens folk. Men tydligen så lever även tidningarnas ledarredaktioner ibland i sådana bubblor.
    Vad som återstår att tala om för ideologihungriga folkpartister är antingen dagspolitikens detaljer eller den tid som flytt, när det fanns barrikader för liberalerna att stå på.
Det finns ingen brist på barrikader att stå på. Jag skulle gärna se färre barrikader och istället fler människor ovanpå dem.

FRA-lagen
som övervakar medborgarnas kommunikation. Bryter mot Europakonventionen, bryter mot FN's deklaration om de mänskliga rättigheterna, avlyssnar folk som inte är misstänkta för något brott, och bryter källskyddet för eventuella tips till media.

IPRED, ger företag större rättigheter än rättsväsendet att få ut information om medborgare, som sedan kan anmälas i en civilrättslig rättegång, där man har sämre skydd och möjligheter att frikännas.

Datalagringsdirektivet, staten vill veta inte bara vem du ringer, utan när du ringde, var du befann dig, var den du ringde till befann sig, samtalets längd och var ni befann er när luren lades på. Samma uppgifter när det gäller SMS och mail, vem skickade du till, och vad var ämnet?

Sexköpslagen kan väl knappast någon liberal upskatta. En liberal syn på saken vore väl att först och främst prioritera individens valfrihet att ingå avtal med andra människor utan att staten lägger sig i.

Avarterna i barnporrlagstiftningen som debatterats flitigt de senaste dagarna inklusive på debattsidorna i expressen måste väl onekligen vara en socialliberal fråga.

Idéer om att i skolan drogtesta barn utan föräldrarnas godkännande eller vetskap. Att polis skall få kroppsbesiktiga dem. Är det inte något för liberalerna att bita i?

Att justitieministern vill dela ut skamstraff till misstänkta. Att hon vill effektivisera kriminalvården enligt amerikansk modell, så att åklagare kan dela ut fängelsestraff utan att blanda in domstolar. Är inte det något som skulle ge en sann liberal hjärnblödning? Sedan kanske man just för kriminalvård inte heller skall ta efter ett land som har så stor andel av befolkningen sittande bakom galler.
    Liberalismens tråkighet är å andra sidan inget att skämmas för. Ett anständigare samhälle än den moderna demokratin har aldrig existerat, och att spela bort det på drömmerier vore brottsligt.
Problemet är att demokratin håller på att monteras ner. Allt det du listar som liberalismens vinster är på väg att så sakteliga försvinna. Skrämselpropaganda om framdrömda terrorister används flitigt för detta syfte.

Alla liberaler ser att terroristerna redan har vunnit. I panik efter 9/11 så monterade USA ner sina medborgares demokratiska rättigheter och satte igång världens största övervakningsapparat för att hålla koll på dem. På köpet fick de alla andra regeringar i västvärlden att göra detsamma. Under förevändning att skydda oss från terrorism har vår egen stat har gjort mycket större skada än några terrorister någonsin skulle kunnat.

En liberal vet att terror besegrar man genom att inte böja sig, att inte ge efter för påtryckningar. Inte förhandla med utpressare, att försöka leva sitt liv normalt. Men trots att det ens finns ett terroristhot mot Sverige, så har vi inte bara böjt oss, vi har låst in oss i källaren och lukten härnere är unken.

Avlyssning av befolkningen, snart övervakningskameror på varenda stolpe.

Snart när hela landet förvandlats till en stor variant av dokusåpan Big Brother så kanske tidningarna börjar skriva om samhället igen.

En stor del av svenskarna räknar sig mycket riktigt som liberaler och i höst finns det ett liberalt alternativ som inte tänker nöja sig med procentsatser i socialförsäkringsnivåerna. Hjälp till du också, rösta pirat i höst.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Kommentarer
Postat av: Kennie

Hej!Även om artikeln kommer nära att nämna orsaken, så missar den nog helheten ändå.

Jag ville bara säga att jag håller med dig i stora drag, och tänkte bidra med litet diskussion istället.Artikeln nämner nog att de senaste 20 åren är delvis onämnda i "hjälteeposet", och det är väl litet därför det nu börjat gå utför. Då de stora punkterna är avklarade så har man knappast så mycket att göra, och då passiviseras man.Det är då motståndarsidan kan göra sina drag, och försöka nå sina mål, då liberalerna har 'gjort sitt'.Problemet ligger väl delvis i att de flesta lagar som klubbats igenom har hållit ganska låg profil, på samma gång som man också tagit små steg i taget, istället för att direkt inrätta en stor avlyssningsapparat.

Att smyga sig fram är mycket lättare, speciellt då man gör något som många skulle säga emot.Tyvärr verkar inte särskilt många bry sig, inte ens när saker kommer fram i offentligheten. Det sker inga massiva demonstrationer mot nedmonterandet av demokratin eller privatlivet eller integriteten eller friheten. Det sker ett fåtal, sporadiska protester mot detaljer som inte känns särskilt meningsfulla.Det finns inte särskilt mycket moment hos oppositionen mot de som försöker mygla igenom alla de här idiotiska lagarna. Visst, blogginlägg går att skriva i oändligheten, men det handlar ändå mer om "all theory and no action" (referens: http://www.youtube.com/watch?v=OtuYWyjk4ZI ).Vi kan sitta här på Internet och diskutera hur fel samhället är, vi kan skicka en ensam person ner till bryssel för att föra vår talan, men den folkrörelse som skulle kunna göra en skillnad saknas, tyvärr.Nu är det här bara min bild av situationen, men det är så jag upplever fallet och jag har inte sett någonting som skulle motbevisa mig. Det krävs någonting mer än ett parti som försöker kämpa mot alla andra partier. Det krävs en ordentlig rörelse som kämpar för att uppnå mål, inte ett parti som försöker få plats i riksdagen och den vägen förändra. Då måste man få ganska rejält med platser, och då alla andra partier ser er som motståndare är de föga övertygade om att byta sida. Den påverkan måste komma från fotfolket, enligt mig.

2010-07-25 @ 22:27:12
URL: http://kensnellman.net
Postat av: Beelzebjörn

Läste just ledaren och tänkte "WTF?", och följde sedan länken hit - väl rutet. Du sparade just tiden det skulle tagit mig att skriva något ilsket :)Vad gäller kommentaren ovan håller jag med, med ett litet aber - 'här på internet' är inte skiljt från samhället i övrigt.Men visst vore det trevligt om en arg folkmassa stod utanför riksdagshuset lite oftare. Vi är för bekväma, avtrubbade och distraherade, men det enda som finns att göra är att streta vidare, imho.Det som retar mig mest är partiernas fanclubs, som i valrörelsens dagar är så inriktade på att vara tysta om allt som kan skada den sida de hejar på, som om partierna var fotbollslag. Att engagerade människor ser mellan fingrarna med vad deras partier gör, och väljer tystnad för att inte hota valresultatet, är en av politikens mest avskyvärda sidor.

2010-07-25 @ 23:30:23
URL: http://outad.blogspot.com
Postat av: Lord Metroid

Låt oss inte glömma "Du ser ut att vara lite muntorr..." knarklagarna som ger polisen frihet att kidnappa personer hipp som happ.

2010-07-26 @ 02:22:05
URL: http://archlinux.me/lordmetroid/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0