Demokrati #FAIL

Det valsystem vi har i Sverige är tänkt såhär:

1. Alla röstar på det parti vars politik de gillar bäst.
2. Partiet med mest röster försöker bilda regering. Om inget parti har egen majoritet och heller inte vill skapa en minoritetsregering börjar man förhandla med andra partier om att bilda regering tillsammans.

Alliansen bildades som något slags genidrag för att försöka erövra makten från Socialdemokraterna. Dock är det tvivelaktigt rent demokratiskt, då en röst på Centerns går oavkortat till att driva Moderat politik. Ärligt hade i så fall varit att gå ihop och bilda ett nytt parti och skrota de fyra gamla, fast då hade man ju förlorat en massa partistöd.

När nu S, V och MP går ihop och bildar de rödgröna som går till val på en (ännu inte helt färdig) gemensam valplattform är detta också att se som ett enda parti, där en röst på MP betyder S-politik fast starkt kryddad med V då Sahlin som ledare visat sig vara rätt svag.

Hade det handlat om företag istället för partier hade bildandet av både Alliansen och de Rödgröna ansetts som kartellbildning och begränsning av konsumentens valfrihet. Nu har vi ett läge där vi defacto har ett tvåpartisystem på alla sätt utom på papperet. Det är inte så vårt valsystem är tänkt att fungera och det är inte så det är beskrivet i lagen.

Om blockens politik är bestämda för valet spelar alltså mandatfördelningen mellan partierna inom blocket ingen roll. Även om FP skulle bli dubbelt så stora som M är det M:s politik som kommer att föras, känns inte det fel?

Tyvärr gäller ju inte lagarna politiker så det finns ingen konsumentombudsman eller konkurrensmyndighet att anmäla dem till, men det borde göras. Kanske EU-rätten har någon konkurrenslagstiftning som applicerar?

Om MP blir största parti bland de rödgröna, kommer de inte att känna sig dumma då de i förväg förhandlat bort delar av sin politik för att "få vara med"? Varenda socialdemokratisk regering genom tiderna har hållt V på armlängds avstånd, haft deras tysta stöd men hållt dem utanför regeringen.

Sahlin som förut inte kunde tänka sig att samarbeta med Ohly har nu en gemensam valplattform. Detta trots att Ohly 2008 sade att det var helt uteslutet att det som nu är de rödgröna skulle bildas.
Tänk om Piratpartiet får lika många % som Vänstern, tänk vad mycket lättare det hade varit för S att samarbeta med oss. En samarbetspartner som för ställningstagande i ett fåtal frågor håller sig helt undan budgetdiskussioner och liknande, skulle det inte kännas dumt att ha gått med på V:s krav i förväg då?

Skinnet skall inte säljas förrän björnen är skjuten. Förhandligar och regeringsbildning skall ske efter valet inte före. Det är bara så det är.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


PP och Vården

Det är tydligt att det finns väldigt många frågor även inom vårdsektorn där piratpartiet skulle göra nytta. Inte bara gällande integriteten och hantering av journaler, men även för bättre och billigare IT-satsningar baserade på öppen programvara. Rent generellt tillför vi en IT kompetens som nuvarande politiker saknar.

Om det är något som är gemensamt för alla dessa misslyckade IT-satsningar så är det väl att de är politiskt beslutade, av folk som oftast bara haft en säljare att tala med, och med bristfällig kommunikation och samordning mellan olika landsting lär det heller inte vara kompatibla system som används. Det skall bli väldigt intressant att se om PP kommer in i något landsting och i så fall vilken effekt detta får.

Dock är jag själv av åsikten att övergripande saker skall komma uppifrån, d.v.s det borde komma klara direktiv om gemensamma system från regering eller departement, tillsammans med en uppbunden slant för implementering istället för att låta landstingen bestämma själva.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Vad skall man göra med andra pirater?

Ikväll skull vi ha bilat ner till västerås för att pigga och glada gå på Parley imorgon. Tyvärr har ju det eminenta evenemanget blivit inställt, så ikväll skall jag gå ut och mingla med de potentiella väljarna istället.

Arrangörerna har varit vänliga nog att erbjuda tillbakabetalning av anmälningsavgiften, vilket jag i ärlighetens namn inte hade förväntat mig på grund av de höga kostnader som de lär ha även trots att det blev inställt. Jag har mailat dem om att min femhundring kan de återbetala genom att donera in den till partiet centralt som ännu en liten rännil till skivad limes 500 bäckar små. Det blir ju i alla fall en halv bäck.

Så inget parley 1:a - 2:a maj... Istället rekommenderar jag då varmt Piratpartiets 1:a majtåg i göteborg för den som vill träffa pirater och ändå har helgen ledig på grund av inställt parley.

Själv skall jag på storartad piratpicninc ikväll, dock inte anordnad av Piratpartiet, utan detta är en traditionel picnic som hålls varje valborg i sundsvall. Temat är 1700-tals piratkläder, moderna kläder innebär kölhalning eller i alla fall ett ofrivilligt dopp i selångersån. 134 "confirmed guests" och 213 "Maybe attending" som RSVP på facebookeventet visar att det finns förutsättningar för god uppslutning även i år. Dags för lite mingel med en bunt potentiella väljare som dessutom generellt är positivt inställda till pirater ;-)

I barnprogrammet backyardigans som mina barn brukar se när de stiger upp aldeles för tidigt sjunger de i ett avsnitt om pirater:

-Vad skall man göra med andra pirater?
  - Sno alla deras gulddukater!
-Vad skall man göra med andra pirater?
  -De får gå på plankan!
Mitt förslag är att om man befinner sig i Sverige och inte i närheten av Somalia är svaret, ut och umgås med dem, våren är här även om det lär spöregna ikväll!

Mvh

/J-O

Tags: , ,


UN abandons integrity

The United Nations have fallen for the Media lobby and through UNESCO created an organisation that will monitor anti-piracy measures worldwide. This includes awareness-raising and news, also known as lies from the industry.
  For the occasion UNESCO is highlighting the importance of the fight against piracy to preserve creativity.
For the same occation we in the pirate movement would like to highlight the importance of fighting against the media lobby and how they fight democracy and freedom of speech throughout the world by getting gullible politicians to implement repressive laws. Creativity and culture is under attack from these groups, to bad that UNESCO places themselves on the wrong side in this ongoing battle.

That an organisation that supposedly have these objectives:
 • Attaining quality education for all and lifelong learning
 • Mobilizing science knowledge and policy for sustainable development
 • Addressing emerging social and ethical challenges
 • Fostering cultural diversity intercultural dialogue and a culture of peace
 • Building inclusive knowledge societies through information and communication
Will support the industry that:
 • Tries to remove all consumer rights, remove all kind of fair use or second hand markets.
 • That through strengthening patent-laws tries to make it impossible to produce and sell cheaper medicines in the third world.
 • Tries to filter/censur internet and free speech in order to maintain sales.
 • Have proved to care about copyright only when it is to their own benefit, not the artists.
 • Time after time have been found to lie about lost revenues due to piracy.
That is a bit sad. The UN is supposed to be objective and not taking sides, apart for standing up for human rights. But through this step they lose their integrity and takes sides for the industry and against the human rights of the consumers.

Best regards

/J-O

Tags: , , , , ,


Bensinskatten missar målet

En Sifo-mätning visar att miljöpartiets förslag på höjd bensinskatt har lågt stöd bland väljarna. Men undersökningen varken oroar eller förvånar MP-språkröret Maria Wetterstrand. "Frågar man om folk vill att något ska bli dyrare är det klart att de svarar nej".

Generellt sett håller jag med om den analysen. Men det som förvånar mig lite är att både MP och S så uppenbart skjuter bredvid målet. Det finns ett annat sätt att få folk att köpa "rätt bilar" och få in fler skattekronor utan att riskera att bilåkande blir en lyx för de rika. D.v.s ett sätt som borde göra både MP och S glada, utan att de blir av med en massa väljare på kuppen, väljare som  inte bor i en storstad och inte har något annat val än att åka bil.

Så trots att jag är Piratpartist skall ni rödgröna få ett aldeles gratis tips av mig:

Ni skattar på helt fel saker. på användandet istället för produktionen. Vill ni driva utvecklingen så är det biltillverkarna som ska straffskattas inte bilförarna.

Släng på en försäljningsskatt på 30% på nya fossildrivna bilar, 0% på flexifuel och subventionera elbilar. Men låt bensinen vara ifred.

De flesta har inget annat val än att ta bilen, eftersom samhället är uppbyggt så. Det enda som händer med en bensinskatt är att de som inte har något val får betala notan, och att de som lever på gränsen inte kan ha bil = bil blir en lyxprodukt för rika.

Samtidigt då diskuterar man olika hjälppaket (med skattepengar) till att bilindustrin ska fortsätta producera bensinslukare som ingen egentligen vill köpa.

Varsågoda

Mvh

/J-O

Tags: ,


Piratpartiet för Framtiden

Idag fick jag med en debattartikel i Sundsvalls tidning, både i pappersupplagan och i webupplagan. En riktigt trevlig överraskning till morgonkaffet, jag såg det först i papperstidningen, där de dessutom fixat en snygg bild av en skum människa med hörlurar.
Jag hade i stort sett gett upp på denna artikel då det var 6 dagar sedan jag skickade in den, men den som väntar på något gott o.s.v.

Artikeltext som följer:

Skillnaden mellan den politik som idag förs av S och M är som bäst att anse som kosmetisk. Den ena lovar en hundring i höjda bidrag, den andra en hundring i sänkt skatt. Enligt SIFO står så många som en miljon Svenskar och vacklar mellan blocken, osäkra hur de skall rösta.
Det är inte konstigt att de är osäkra när S lovar samma saker som de förlorade valet på sist, och nya Moderaterna har levererat saker som nya Försäkringskassan. Pest eller Kolera känns inte alltid som något storslaget val att stå emellan.

De flesta Svenskar är nog inte medvetna om de lagar som stiftats de senaste två mandatperioderna, att Polisen inte längre behöver skälig misstanke om brott för att avlyssna någon. Det räcker med att man tror att någon kan tänkas planera ett framtida brott så har polisen rätt att installera spionkameror, avlyssningsutrustning och även spionprogram på datorerna hos vem som helst i personens umgängeskrets.

Vad känns viktigast, en femtiolapp mer eller mindre i plånboken varje månad, eller ett rättssäkert samhälle?

Kinas befolkning ser inget konstigt i att hela tiden vara övervakade, att tidningar är censurerade och internet filtrerat, de känner inte till något annat. Om vi tillåter den nedmontering av integriteten som S och M påbörjat att fortsätta, så kommer våra barn och barnbarn inte heller att se något konstigt med detta, det kommer att vara det enda de känner till.

Rättssäkerhet, privatliv, meddelarskydd, källskydd, brevhemlighet är fina ord men om vi inte försvarar våra rättigheter kommer de snart att vara enbart tomma ord utan innehåll.

Rösta på Piratpartiet i höst, för våra barn och barnbarns skull.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Bloggare ansvarar inte för kommentarer

En tämligen intressant nyhet finns att läsa på SvD. Efter en friande dom i Helsingborgs tingsrätt står det klart att bloggare inte kan hållas ansvariga för vad andra skrivit i bloggens kommentarsfält. Inte ens fastän bloggaren modererat och valt att släppa igenom kommentaren.

Skall bli intressant att se om fler öppnar upp sina kommentarsfält som ett resultat av detta.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Nätdemokrati

Tänk att det skall behövas vulkaner som kastar upp aska på fem tusen meters höjd för att väcka uppmärksamheten hos vissa. En bieffekt av allt strul med inställda flyg, på grund av den isländska askan är att många nu börjar se över möjligheten att hålla möten över internet.

Svenska regeringen har (otroligt nog) föreslagit att EU skall utreda alternativa mötesformer för att undvika den typ av problem som EU-parlamentet råkade ut för på grund av flygstoppet.

Småkul är det ju dock att under denna tid när EU-parlamentet stod stilla genomförde Piratpartiet sitt årsmöte, naturligtvis helt nätbaserat. Diskussioner och voteringar hanterades via forumet, lobbying kring olika förslag bedrevs på irc, skype, twitter och via bloggar. Vi gillar nämligen paralell kommunikation och valfrihet. Låser man sig till ett protokoll eller en metod riskerar man ju att bli lamslagen av t.ex. stillastående flyg eller andra händelser.

Vilken mötesform som bäst passar kan ju alltid diskuteras, för politiska talare i EU-parlamentet kanske videokonferens är bäst, så att man kan se kropsspråk och vilt gestikulerande och slipper vänta på att de med pekfingervalsen skall lyckas skriva några chat-meddelanden.

I EU-fallet ger videokonferens dessutom den extra bonusen att när Cecilia Malmström talar kan man stänga av ljudet. Att stänga av ljudet för en politiker som talar skulle i och för sig kunna anses vara censur, men Cecilia gillar ju censur så det är säkert OK för henne.

Ett litet varningens ord dock för er som sitter i Sverige:
Oavsett anledning till att du deltar i ett nätbaserat möte, om mötet avhandlar någonting privat eller känsligt, glöm inte att välja en metod som etablerar någon form av stark kryptering, FRA lyssnar ju vid gränsen. Fördelen är då förståss att om FRA får tag i samtalen som förs i ministerrådet så slipper EU-parlamentet ryta för att informationen skall komma ut.


Mvh

/J-O

Tags: , , ,


A Declaration of the Independence of Cyberspace

Från oss alla till er alla, en repost av ett rätt gammalt men fortfarande giltigt dokument.
Om inget annat visar det att för 14 år sedan hade de samma problem med samma folk som vi har idag. Eftersom industrin inte ändrar sina metoder och gång på gång ger sig in i ett krig de inte kan vinna.

Vem minns inte Free speech online kampanjen 1994 när alla satte bilder på ett blått band på sina websidor för att stoppa USA:s försök att censurera nätet den gången? Inget nytt under solen som det heter, men kombinera det med att internet verkligen aldrig glömmer.

- - - - -

A Declaration of the Independence of Cyberspace

by John Perry Barlow <barlow@eff.org>

Governments of the Industrial World, you weary giants of flesh and steel, I come from Cyberspace, the new home of Mind. On behalf of the future, I ask you of the past to leave us alone. You are not welcome among us. You have no sovereignty where we gather.

We have no elected government, nor are we likely to have one, so I address you with no greater authority than that with which liberty itself always speaks. I declare the global social space we are building to be naturally independent of the tyrannies you seek to impose on us. You have no moral right to rule us nor do you possess any methods of enforcement we have true reason to fear.

Governments derive their just powers from the consent of the governed. You have neither solicited nor received ours. We did not invite you. You do not know us, nor do you know our world. Cyberspace does not lie within your borders. Do not think that you can build it, as though it were a public construction project. You cannot. It is an act of nature and it grows itself through our collective actions.

You have not engaged in our great and gathering conversation, nor did you create the wealth of our marketplaces. You do not know our culture, our ethics, or the unwritten codes that already provide our society more order than could be obtained by any of your impositions.

You claim there are problems among us that you need to solve. You use this claim as an excuse to invade our precincts. Many of these problems don't exist. Where there are real conflicts, where there are wrongs, we will identify them and address them by our means. We are forming our own Social Contract . This governance will arise according to the conditions of our world, not yours. Our world is different.

Cyberspace consists of transactions, relationships, and thought itself, arrayed like a standing wave in the web of our communications. Ours is a world that is both everywhere and nowhere, but it is not where bodies live.

We are creating a world that all may enter without privilege or prejudice accorded by race, economic power, military force, or station of birth.

We are creating a world where anyone, anywhere may express his or her beliefs, no matter how singular, without fear of being coerced into silence or conformity.

Your legal concepts of property, expression, identity, movement, and context do not apply to us. They are all based on matter, and there is no matter here.

Our identities have no bodies, so, unlike you, we cannot obtain order by physical coercion. We believe that from ethics, enlightened self-interest, and the commonweal, our governance will emerge . Our identities may be distributed across many of your jurisdictions. The only law that all our constituent cultures would generally recognize is the Golden Rule. We hope we will be able to build our particular solutions on that basis. But we cannot accept the solutions you are attempting to impose.

In the United States, you have today created a law, the Telecommunications Reform Act, which repudiates your own Constitution and insults the dreams of Jefferson, Washington, Mill, Madison, DeToqueville, and Brandeis. These dreams must now be born anew in us.

You are terrified of your own children, since they are natives in a world where you will always be immigrants. Because you fear them, you entrust your bureaucracies with the parental responsibilities you are too cowardly to confront yourselves. In our world, all the sentiments and expressions of humanity, from the debasing to the angelic, are parts of a seamless whole, the global conversation of bits. We cannot separate the air that chokes from the air upon which wings beat.

In China, Germany, France, Russia, Singapore, Italy and the United States, you are trying to ward off the virus of liberty by erecting guard posts at the frontiers of Cyberspace. These may keep out the contagion for a small time, but they will not work in a world that will soon be blanketed in bit-bearing media.

Your increasingly obsolete information industries would perpetuate themselves by proposing laws, in America and elsewhere, that claim to own speech itself throughout the world. These laws would declare ideas to be another industrial product, no more noble than pig iron. In our world, whatever the human mind may create can be reproduced and distributed infinitely at no cost. The global conveyance of thought no longer requires your factories to accomplish.

These increasingly hostile and colonial measures place us in the same position as those previous lovers of freedom and self-determination who had to reject the authorities of distant, uninformed powers. We must declare our virtual selves immune to your sovereignty, even as we continue to consent to your rule over our bodies. We will spread ourselves across the Planet so that no one can arrest our thoughts.

We will create a civilization of the Mind in Cyberspace. May it be more humane and fair than the world your governments have made before.

Davos, Switzerland

February 8, 1996

- - - - -

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Benny Lindholm "missförstår" igen

Ännu ett inlägg från Benny som angriper Piratpartiets invändningar mot Cecilia Malmströms förslag, anfall är bästa försvar. Det är bra Benny, vi förstår att du vill stå upp för din partikamrat. Men ge dig nu, jag har svårt att tro att du i egenskap av bloggare och skrivkunnig inte är läskunnig.

Dum tror jag inte heller att du är, så alltså låtsas du inte förstå och sprider påståenden om vad andra sagt och menar under antagandet att de flesta av dina läsare antagligen inte kommer att läsa vad som egentligen sagts.

Visserligen har du helt rätt i delen om att tonen från många ofta är lätt rabiat (Mina ord inte dina) och att det i många lägen försvårar för oss, och det skall du ha erkännande för. Men dina avslutande påståenden är enbart löjliga, åtminstone om man har läst de bloggar i vilkas kommentarsfält du varit inne och skrivit. Om du verkligen är ute efter en seriös debatt, borde du kanske göra det istället för att köra debattstrategi 1A och lägga ord i den andra partens mun.

Citat:
  Tyvärr så har piratpartiet inte insett detta. Istället väljer man att vara så pass dogmatiskt i sin retorik att man inte ens vill tillåta blockerad tillgång till barnporr på nätet. Med argumentet att hemsidor med bilder på bonzaiträd av misstag blockeras väljer man att skrika censur och det försvårar därmed en seriös debatt.
Nej, vi vill att man stänger ner siten istället. Är det dokumenterat att det finns barnporr där då skall den websiten inte in på någon filterlista, den skall bort helt och hållet.

Bonzaiträd må vara fina, men om du läste sidan där den bilden fanns så vet du att anledningen vi skriker censur är att IFPI på ett möte talade om att deras strategi för att stoppa fildelningen var att under förespegling av att stoppa barnporr skulle få lättlurade politiker att införa en spärrlista, där sedan annat kunde läggas in.

Vi "tror" inte det blir ändamålsglidning, vi vet att ändamålsglidningen är ändamålet.

Vi debatterar gärna, men kalla inte att med megafon tala om för andra vad piratpartiet vill för debatt.

- Mina vänner, vi måste filtrera Internet för att komma tillrätta med fildelning. Men politikerna förstår inte fildelning, och det är ett problem för oss. Därför måste vi associera fildelning med barnporr. För barnporr, det förstår politikerna, och det både kan och vill de filtrera på Internet.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Hur man inför censur i två enkla steg.

Christian Engström gör idag en historisk tillbakablick till förra gången mediaindustrin försökte införa censur i Sverige genom att skylla på barnporr, i ett försök att kanske till slut få Cecilia Malmström och hennes försvarare att förstå vad som händer.

Tyvärr tror jag det kommer att vara aldeles för mycket prestige i detta för att hon skall kunna erkänna att hon blivit duperad av mediaindustrin, så hon lär antagligen styvnackat fortsätta. Det som är extra bra med Christians bloggpost är dock att den är på engelska, så att kanske resten av EU förstår vad som händer även om inte Cecilia gör det. Inget av innehållet är ju nytt här i sverige, men med tanke på att det mesta tidigare bloggande om saken varit på svenska så lär det inte vara särdeles kännt ute i världen.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Insyn saknas

Nu har jag ju redan skrivit ett par inlägg om Malmströms censur, så jag tänker inte spendera desto mer med att förklara varför det är fel, utan för intresserade som missat tidigare diskussion peka på det senaste välskrivna inlägget om det, denna gång av Tianmi.

En spännande reflektion är ju dock att filtret i sverige inte genomförts med hjälp av lagstiftning, utan "självmant" genom hot om lagstiftning.
Enligt mig hör det lite till kutym att om jag hotar dig med något, t.ex. "Ge mig tillbaka min öl annars får du en käftsmäll", så får mitt fortsatta beteende bestämmas av ditt. D.v.s ger du tillbaka min öl så slår jag dig därmed inte heller. I det här fallet har ISP:erna gått med på att filtrera, men sedan kommer man och inför lagstiftningen man hotat med i vilket fall.

ISP:erna har alltså gått med på att filtrera en lista med websiter där det påstås finnas barnporr, för att slippa lagar som tvingar dem att censurera godtyckligt. Men nu kommer den godtyckliga censuren ner som en lag från EU istället.

Men mer intressant än hur svenska politiker i omgångar utnyttjar EU för att få igenom lagstiftning på hemmaplan, som aldrig skulle gått igenom om de började direkt här, är att diskussionen nu faktiskt även pågår utanför bloggosfären, som ju trots allt består av ett rätt begränsat antal människor.

I inlägget från cybernormer kan man framförallt läsa om de problem som upplevs med det system vi har i Sverige idag. Framförallt är det två av dessa saker jag reagerar på.
  1. Att ISP:erna inte själva har någon insyn i vad de filtrerar.
  2. Att det inte finns något sätt att komma bort från listan om ens site av outgrundlig anledning nu hamnat på den.
De andra problemen är i och för sig också allvarliga, t.ex. vore det bra med riktig statistik gällande antalet träffar så att det är möjligt att mäta eventuell effektivitet av åtgärden, men sådan statistik är ju i alla fall meningslös om man inte kan se huruvida siterna som man räknar träffar på överhuvudtaget har på spärrlistan att göra eller inte.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Gemensam syn mot medborgarna

Vad har Försäkringskassan och Åklagarmyndigheten gemensamt? Jo bristfälliga medicinska analyser.

I ena fallet så sitter Försäkringskasssans läkare och friskförklarar människor efter att i bästa fall ha skummat igenom en journal. Att den läkare som har träffat och undersökt patienten är av en annan åsikt hör liksom inte dit.

Åklagarmyndigheten som av slentrian lägger ner alla anklagelser om polisvåld gör nu en egen bedömning av dödsorsaken för en man som dog under ett polisomhändertagande. Naturligtvis utan att bekymra sig onödigt mycket över sådana ovidkommande detaljer som rättsläkarnas obduktionsrapport.

Så, ännu en Osmo Vallo, att lägga till samlingen. Enligt "källor" på internet är det här det 7:e dödsfallet efter Osmo på grund av samma typ av fasthållning. En snabb googling hittade dock inte så många, men då kanske bara en tre fyra av dem slogs upp stort i tidningarna och då vi talar en 15-års period så kanske tidiga fall inte finns i några webupplagor.

Varför håller åklagarna på på det här viset, är de rädda att få spö av piketstyrkan? Min fasta övertygelse är att majoriteten av alla poliser i Sverige är bra personer som följer lagar och skyddar medborgarna. Jag hör inte till de som blir rädda eller osäkra när jag ser en polis eller en polisbil dyka upp.

Troligtvis är majoriteten av alla anmälningar om polisbrutalitet att betecklna som falsk angivelse eller överdrivna, det är dock inte en godtagbar anledning att inte utreda ordentligt, särskillt inte fall med dödlig utgång.

Rötägg finns det naturligtvis alltid, inom polisen liksom i alla andra yrkesgrupper, det kommer man aldrig att komma ifrån. Men genom att kategoriskt låtsas som att det regnar och avfärda medicinska utredningar av experter till förmån från tyckande, skadar man förtroendet för hela yrkeskåren.

Det är troliga är väl att poliserna i det här fallet inte menade att döda personen ifråga, men genom att det inte utreds ordentligt kan resultatet bli att det är fortsatt OK att göra på det här sättet medan en ordentlig utredning kanske skulle få som resultat att den här typen av grepp tas bort ur polisens arsenal. D.v.s. att man slutar att lära ut dem på polisskolan och meddelar ut i kåren att då ett flertal dödsfall har inträffat så skall man låta bli att använda sig av detta utom i nödfall, och i så fall måste man kontrollera personens andning.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Metabloggande

Det har varit en massa bloggande om bloggande, för att inte tala om bloggande om nyhetsartiklar om bloggande de senaste dagarna. En hel del av diskussionen handlar också om statistik, att vara mest länkad och så vidare. Trots att jag tänkte låta bli så känner jag nu att jag måste säga ett par ord omkring det här.

Min fysiklärare på gymnasiet sade en gång på en lektion: "Om jag har ena handen i en skål med kolsyreis och andra handen i en kastrull med kokande vatten så mår jag i medeltal kanska bra" Viss reservation för exakt ordalydelse då detta var mer än 20 år sedan, men jag tror ni ser poängen. Statistik visar egentligen inte ett dyft.

Netroots, 500+ sossebloggare som okynneslänkar varandra, gör det någon nytta? Ja visst de syns på knuff och det är väl smart. Betyder det något? Inte ett dugg, när Christian Engström fyllde 50 så var vi en bunt piratbloggare som skrev varsitt grattisinlägg och länkade till ett av hans inlägg. En bieffekt blev att notisen om att han fyllde år låg överst på knuff i över ett dygn. Roligt att ligga på topp, ja, men det betyder ju för den delen inte att meddelandet ifråga var det viktigaste eller mest intressanta som hände det dygnet.

Att säga att SD dominerar sociala medier är som att säga att folk oftast skickar mail om Viagra.

En bra dag har jag kanske 200 - 250 unika besökare som läser någon artikel på min blogg. Det är antagligen ungefär hälften av vad en genomsnittlig 14-årig bloggerska, som skriver om vilka fina skor hon hittade på H&M, har under en dag. Men jag vill tro att det är annat än antalet besökare som spelar roll.
Jag inbillar mig att de som läser min blogg är andra politiska bloggare, tyckare och opinionsbildare, så något jag skriver skulle mycket väl kunna få genomslag trots att jag inte modebloggar.

Vore det så att antalet besökare var allt som räknas skulle vi väl alla modeblogga istället för att sitta här och prata politik med varandra?


Skriver du bra och intressant så kommer folk att länka till dig, även från andra partier, då får du en större krets med folk som läser och diskuterar dina inlägg. Om enbart Piratpartister läste min blogg, om enbart sossar läste alliansfritt och om ingen annan än moderater skulle besöka Mary, hur roligt och framförallt hur givande skulle det vara? Sparkar man in för många öppna dörrar riskerar man att få ont i benet.

Så, nu har jag hävt ur mig min åsikt, nu lite länkkärlek till andra som skrivit om metabloggandet:
  MinaModerataKarameller, som är en av de icke-pirat-bloggar jag med jämna mellanrum läser,
  Opassande, självklart
  Hartman, tycker jag man bör läsa emellanåt, för att se att inte alla sossar är som Bodström
  Magnihasa, för hennes lite ovanliga språk och sätt att tänka
  Laakso, eftersom hans avhopp från netroots satte igång denna sväng av debatten.
Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Grundläggande friheter

Stenungsund sällar sig till de kommuner som vill "skydda" förstagångsväljarna från politisk information som inte passar kommunfullmäktiges smak.

Att eleverna förväntas bilda sig en egen uppfattning och lära sig kritiskt granskande är antagligen inget de vill att samhällskunskapen skall uppmuntra. De är antagligen rädda att själva bli granskade.

Viljan att bilda sig en egen uppfattning och "förbjudet är gott" kommer att leda till att eleverna på egen hand söker upp material från andra partier utanför ett sammanhang där en debatt eller kritisk diskussion kan hållas, men har man antagligen inte tänkt på.

Troll spricker i dagsljus, bättre att bjuda in alla partier i debatten, om deras åsikter inte tål dagsljuset så märks det bättre i en debatt än i ett mörkt hörn.

Piratnytt skrev för ett tag sedan en mycket bra artikel om vad som egentligen gäller. Även om skolverkets uttalande egentligen bara är ett råd så är det ganska sannolikt att det fortfarande är olagligt att göra som Stenungsund , tyvärr är det väl som vanligt att de ansvariga inte har koll på detta heller. Respekten för demokratiska principer är ju inte så stark i de etablerade partierna.

Utskottsordföranden Erik Söderberg (FP) som reserverade sig mot beslutet säger:
  - Jag tycker inte att vi kan gå emot Skolverket. Alla partier som respekterar grundläggande friheter borde få komma.
Helt rätt Erik, bra att du står upp för demokratin. Med tanke på en del tvivelaktiga lagar som stiftats de senaste två mandatperioderna kanske en del andra partier däremot inte riktigt uppfyller det där kravet gällande respekt för demokratin utan borde få stanna utanför.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Faktakollen, Rött ljus för FP

Hittade idag på SvD:s Faktakollen att de har kontrollerat uppgifterna som FP gått ut med, om att allt fler undgdomar tidigt kommer i kontakt med droger. Något som hävdats för att stödja Alliansens olika förslag om tvångsdrogtestning av ungdomar, (Naturligtvis för att skydda dem från sig själva). Resultatet?? Rött ljus.

Fakta visar att ingen förändring har skett de senaste 10 åren.

Det som anförs som bevis är samtal med t.ex. socialtjänsten och Maria ungdom som ju i ärlighetens namn kommer i kontakt enbart med dem som har problem.

Det är starkt av SvD att kontrollera sånt här.

Jag brukar på den här bloggen hävda att samhället idag inte är ett dugg farligare än för 30 år sedan. Däremot så lyckas program som efterlyst få folk att tro att de riskerar att bli nedslagna så fort de lämnar huset.

Politikerna har i flera års tid underblåst detta för att kunna införa repressiva lagar och få bättre kontroll.
* Terrorhot används som skäl för att låta polisen bugga utan misstanke om brott.
* Hot mot Svenskar i afghanistan används som skäl för att låta FRA avlyssna de egna medborgarna.
* Påhittad statistik om unga används som skäl att kunna drogtesta barn utan deras egen eller föräldrarnas medgivande och för att försöka sänka straffmyndighetsåldern.
* Påhittade och överdrivna risker för våldsbrott används som skäl för att sätta upp övervakningskameror i vartenda hörn, fast undersökning efter undersökning visar att de inte har den minsta effekt på antalet brott. (Fast de kan hjälpa till att efteråt sätta fast gärningsmannen)

På DN har man kunnat läsa väldigt intressant om hur man om man läser media får uppfattningen att våldet i stockholm ökat fast det är helt tvärtom. Antalet dödsfall har näst intill halverats i Stockholm sedan början av 90-talet, då dödades 35-40 personer per år. Nu är siffran 20-25 personer per år.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Fredrik Holmbom om ACTA och lögner

Fredrik tar i en artikel på newsmill upp en väldigt intressant synpunkt. Innan ACTA avtalet nu (åtminstone delvis) offentliggjordes så viftade massor med politiker bort alla invändningar mot detta så kallade handelsavtal. Alla fakta som kritikerna hade att tillgå var ju läckor, så dessa kunde per automatik avfärdas som falska.

Nu när avtalet finns att tillgå och det är tydligt att varenda läcka som publicerats varit 100% korrekt. Kommer de som viftat bort dessa och stått och blåljugit om innehållet i den trygga förvissningen att texten skulle fortsätta vara hemligstämplad att på något sätt sättas dit nu efter att EU-parlamentet tvingade fram dokumenten på bordet?

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Tuffetuffetågen står stilla

Eftersom man måste ha googlekonto (vilket jag vägrar) eller bloggerkonto för att få kommentera på tokmoderatens blogg så får jag väl fuska genom att blogga själv och länka hans inlägg istället.

Inlägget gäller då att ett rödgrönt förslag att bygga snabbtåg om de vinner valet, i och för sig är berömvärt men att det verkar vara en halvmesyr. därför uppmanar han alliansen att komma med ett mer genomtänkt förslag på en motsvarande utbyggnad:

Och då, min kommentar:
Oavsett hur berömvärt det är med nybyggnation och snabbare tåg, skulle jag gärna se att man börjar med att se över underhållet för befintliga spår och tåg/vagnar, så att de fungerar även under t.ex. vinterhalvåret.

Det borde vara av högre prioritet, oavsett om alliansen eller den rödgröna röran regerar efter valet.

Gärna ny och bättre infrastruktur, men glöm inte bort underhållet!!!

Mvh

/J-O

Vad är ett brott värt?

Läste just i SvD att en man som förgripit sig på sin flickväns dotter vid minst 200 tillfällen under 6 års tid döms till 8 års fängelse. Något som lätt leder tankarna till domstolarnas tillämpning av straffskalor.

Är två våldtäkter av samma flicka ett eller två brott? Enligt mig så borde det väl räknas som två, men kanske det genom att rubriceras som "förgripit sig under lång tid" på något sätt bara blivit ett enda brott. 8 års fängelse för 200+ våldtäkter, det blir lite drygt 2 veckors fängelse per våldtäkt.

I piratebay fallet dömdes de fyra anklagade till 1 års fängelse och 30 miljore kronor i böter, för medhjälp till spridning av 33 filmer. Om man skall räkna "snällt" så blir det då 1.5 veckors fängelse för detta konstruerade brott, (samt en dryg miljon i böter per fil) i vilket fall en våldtäkt då faktiskt ger lite längre fängelse än medhjälp till fildelning.

Skall man räkna lite hårdare och dela ansvaret så kan man ju anse att TPB-folket sitter av sitt år för 8 filer var, i vilket fall det alltså ger ca 6.5 veckors fängelse (+böter) per fil. Skall man räkna extremt hårt, så har ju TPB-folket tillsammans dömts till 4 års fängelse, vilket då skulle innebära 26 veckor/film.

Naturligtvis lär vi inte se en minskning av straffskalan för fildelning då film och musikbranchens lobby fortfarande har sina mutade politiker i ledband, men kan vi då inte i alla fall se till att våldtäkt döms ut enligt samma straffskala som medhjälp till fildelning?

200 våltäkter a 26 veckor styck = 100 års fängelse för mannen ifråga.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Askan stoppar inte piratpartiets årsmöte

Det visar sig att trots aska och inställda flyg har inga medlemmar i Piratpartiet hindrats att deltaga i årsmötet. EU parlamentet kanske har något att lära sig där?

Årsmötet verkar hur som helst flyta på bra och de värsta dårskaperna folk har röstat om gällande att förändra principprogrammet under valår har avslagits. Det enda riktiga orosmolnet är den pågående voteringen om att tvinga byte av mjukvara i vår webplattform, som i stort sett kommer att stänga ner partiet om den godkänns. Så har ni ännu inte röstat på denna, in och rösta avslag.

Fri mjukvara är bra, men precis som att man inte bör ändra principprogrammet under pågående valrörelse är det inte heller så smart att stänga ner de verktyg man har för internkommunikation under pågående valrörelse. De personer som lägger ner sin fritid på partiet behövs desutom bätttre för att kampanja just nu.

Mjukvara kan man byta i mån av tid, när det är dags att uppgradera o.s.v. Men att använda resurser/tid som kunnat användas till valrörelse till detta är rent utav korkat.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Vansinnigheter från Malmström

När man tittar på debatter är en vanlig sak att ena parten ställer en fråga, varpå den andra parten svara något helt annat, varpå den första ställer samma fråga igen och den andra fortsätter att svara på något annat.

Detta är en teknik som lärs ut till politiker inför debatter, svara med det buskap du vill ha ut, oavsett vad frågan gäller. Påhittat exempel: Frågar man gällande grön skatt på bussar svarar man med hur man vill sänka skatten åt pensionärerna.

Som åhörare vill man bara skrika, "Låtsas du eller är du dum i huvudet på riktigt".

Precis den känslan får man när man ser Cecilia Malmström i debatten. Hon vägrar inse att censur är censur, att det skulle vara ett problem att fel siter blockeras (Eftersom polisen anser att det här är bra) eller att stoppa in den här typen av filter öppnar för att annat än just barnporr blockas.

I den sanna andan som hamrats in av medialobbyn så är "Barnporr" allt Malmström kan säga, oavsett frågeställning. Det värsta är nog att hon på något vis fått för sig att censur inte är censur om det man censurerar är olagligt. Oftast är ju syftet med censur just att ta bort sådant som staten inte tycker om.

Citat:
  Kritikerna menar även att förslaget minskar EU:s möjlighet att peka finger åt andra länder som blockerar internet på ett mer omfattande sätt, som Iran och Kina. Det resonemanget upprör Cecilia Malmström rejält.
  – Det är helt vansinnigt. Det handlar inte om yttrandefrihet eller åsikter, det handlar om barnporr, något som är kriminellt i hela EU.
Jag ger mig tusan på att Kinas brandväggar bara filtrerar saker som är förbjudna/kriminella i Kina också. Dessa filter kommer att resultera i att precis 0 människor som sysslar med barnporr blir fast hos polisen. Däremot kommer en massa siter som inte håller på med sådant att blockas och folk som inte sysslar med barnporr kommer att bli misstänkta.

Sluta filtrera och censurera internet. Sätt resurserna på att låta poliser infiltrera pedofilnätverk istället, så kommer ni åt hela kedjan, inklusive de som begår övergreppen och tillverkar den.

Tyvärr tror jag att Malmström har satt för mycket prestige i detta för att erkänna eller ens överväga att hon kanske har tänkt fel, och att de "barnorganisationer" hon pratat med inte förstår frågan. Så mer skatteresurser kommer att kastas i sjön på att censurera, filtrera och övervaka de laglydiga, medan inte en enda pedofil kommer att åka fast.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Sveriges förebilder

Idag kan man läsa om att Amnesty försöker stoppa den senaste vågen av tvångssteriliseringar i Kina. Kina tvångssteriliserar människor de bedömer vara benägna att bryta mot Kinas familjeplaneringslagar.

Vi har fått se Reinfeldt, Bildt och nu senast Malmström var för sig gång på gång förhärliga Kinas exempel i saker som övervakning och filtrering av internet.

Vi har fått lagar som gör det tillåtet för polis att sätta in övervakningskameror och mikrofoner i folks lägenheter samt installera spionprogramvaror på deras datorer, om de råkar vara bekanta med någon som skulle kunna misstänkas planera ett brott i framtiden.

Vi har infört lagar som låter polisen gripa vem som helst under förevändning att drogtesta.

Vi har en statsminister som vill jaga en hel ungdomsgeneration.

Vi har en Justitieminister som vill att barn skall få kroppsbesiktigas utan föräldrarnas godkännande, vetskap eller stöd. Som tycker att oskuldspresumtionen på sin höjd är ett otyg som står i vägen.

Vi har en utrikesminister som förespråkar ett friare internet via censur och begränsning.

Vi har två politiska block som båda vill införa datalagringsdirektivet.

Vi har FRA som övervakar all vår kommunikation med utlandet.

Vi har en tidigare historia av tvångssteriliseringar.

Idag Kina, om åtta tio år, Sverige.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


När sanningen är förtal

Det är en massa tjoandes om ett "fejkat" brev från Sahlin som cirkulerar. Alliansen skrattar och de rödgröna ylar om smutskastning. Tja ingendera var oväntat.

Men från det som Expressen citerar ur brevet verkar det ju uppenbart att man driver med Sahlin, och att man alltså inte försöker påskina att hon skrivit brevet på riktigt. Så det kan ju inte klassificeras som urkundsförfalskning.

Det jag reagerar på i denna fråga är vare sig om det är roligt eller osmakligt, smutskastning från alliansen eller PR stunt från de rödgröna för att det skall vara synd om dem.
Nej det är denna mening från tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem:
  - Detta är förtal, oavsett om det är sant eller falskt.
Min första tanke var Va???? Nu har väl ändå Sven-Erik hamnat i UK med sin libel-lagstiftning. Men i Sverige så kan det väl ändå inte vara förtal att komma med sanna påståenden, särskillt inte om en "offentlig person".

Men se på fan han verkar ha rätt. Åtminstone har han en poäng, dock hävdar jag att det blir svårt att hårddra riktigt på detta sätt, dels då Sahlin får räknas som en offentlig person i detta fall, och dels verkar syftet vara humor och inte att "utsätta denne för andras missaktning". Publiken ifråga har ju dessutom varit folk inom alliansen som antagligen redan från början har rätt låga tankar om personen ifråga.

Att driva detta i domstol skulle nog dessutom göra mer skada än nytta för S, då större delen av befolkningen skulle tycka att: "Är det så illa att sanningen om en politiker räknas som förtal, då borde nog inte den politikern ställa upp i allmänna val."

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Med, fast bara nästan.

Piratpartiet finns med som alternativ på valbarometern, dock verkar det i stort sett vara omöjligt att få resultatet att man är piratpartist.

Man får en hög politiska frågor att ta ställning till, och för varje fråga får mann välja välja på:
  Sympatiserar Helt
  Sympatiserar
  Emot
  Helt Emot
  Vet Ej
Alternativet "Jag bryr mig inte" eller "Det får vänta" var inte tillgängliga, så jag tror inte riktigt detta test är avpassat för att klara av att hantera vår vågmästarstrategi och det faktum att Piratpartistet består av folk från hela det politiska spektrat som slutit sig samman för att vi anser att de standardiserade valfrågorna (Jobben och välfärden) får vänta tills vi rått bot på det demokratiska underskottet.

Har man åsikter om något, vilket ju alla har och svarar därefter blir man alltså inte piratpartist enligt testet.

Det fanns någon fråga om fri nedladdning och buggning för att fånga terrorister som då antagligen skulle vara det som fångar upp Piratpartistiska tendenser.

Jag försökte göra testet igen och svara "Vet ej" förutom frågorna om fildelning och buggning, men det gick inte, efter 5 stycken "Vet Ej" svar säger testet ifrån och hävdar att det är omöjligt att ge en bild hur man förhåller sig till partierna.

Så det vore kul att veta hur man skall lyckas bli piratpartist enligt detta test.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Dags för Parley, Yaaarrrrrrrrh

Hissa seglen och ladda kanonerna, när årsmötet är över styr vi skutan mot Västerås där vi under skratt och gamman kan dela på bytet och framåt småtimmarna planera framtida plundringståg med andra pirater vi mött på skumma krogar.

Vi pratar alltså Parley. Fokus kommer därför att ligga på retorik, valstrategi, mediahantering och opinionsbildning. Jag och Björn åker bil från sundsvall och lär eventuellt ha plats för två till om intresse finnes.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Tips till ISP:er

Ett tips till ISP:er med närvaro i fler länder än Sverige, t.ex. Teliasonera. Om ni av någon anledning behöver felsöka förbindelser till nätverksutrustning i det andra landet så borde väl den trafiken omfattas av FRA-lagen.

Så om ni t.ex. skulle råka placera en switch 2 meter över gränsen, kopplad med en 500 meter lång cat6-kabel så skulle ni antagligen få ut väldigt dålig prestanda till den på grund av dämpning i kabeln och överskriden maxlängd. Fast man vet ju aldrig, så om jag vore er skulle jag felsöka detta genom att koppla in en paketgenerator och fylla gigabitlinan till switchen för att kunna analysera trafikflödet ordentligt.

Fast det är klart, då test-trafiken lämnar sveriges gränser är det nog bäst att ni speglar över även denna trafik till FRA *hint* *hint*, annars skulle ni ju bryta mot lagen.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Små plåster på stora sår

Efter att ha amputerat båda benen samt tvättat armarna med jodlösning och markerat ut var man tänker börja såga erbjuder nu Moderaterna både en halv panodil och ett pippilångstrump-plåster som tröst.

Vi övervakar allt ni gör, vi tjuvläser er mail, vi avlyssnar er utan misstanke om brott, vi håller koll på var ni har varit och vem ni har pratat med, men om våra register läcker skall det bli lättare att få skadestånd.

Åh, tack Baloo!

Vore det inte bättre om det inte fanns en massa register som kunde läcka? Den gamla devisen att det är lättare att be om ursäkt efteråt än att fråga om lov borde inte gälla statens betenede mot medborgarna. Så tunnt valfläsk kan knappast ens klassificeras som bacon.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Fler förbud

Via I Polemik ser jag att vi just fick nya lagar i Sverige, lagar som tar effekt 1:a december 2010, på årsdagen av när FRA fick koppla in kablarna.

Så grattis Sverige, snart är det alltså förbjudet att lära ut saker som skulle kunna användas för terrorism.

Med tanke på att en person som har grundläggande kemikunskaper kan tillverka bomber av diverse enkla vardags kemikalier och hur terrorism har bedrivits de senaste åren, med flygplan, bilbomber och till och med sprängämnen inopererade i kroppen så är det följdaktligen från och med december:
  1. Förbjudet med kemiundervisning i skolan
  2. Förbjudet med läkarutbildningar, där man kan lära sig att operera eller får lära sig om smittspridning.
  3. Förbjudet att lära ut hur man kör bil.
  4. Definitivt förbjudet att lära folk flyga flygplan.
  5. Sminkkurser som kan lära terrorister att klä ut sig är naturligtvis inte tillåtet.
  6. Klädsömnad skulle kunna hjälpa till med att gömma föremål, så syslöjden måste bort från scheemat.
Detta skall vi alltså införa för att stävja terrorismen i Sverige, ett land där terrorhotet är fortsatt lågt och inga terroraktioner har genomförts sedan västtyska ambassaden ockuperades 1975.

Hurra för våra politiker som alltid tänker igenom konsekvenserna vad de gör först, och handlar senare.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Korträdsla för bankernas skull

Det ligger just nu en väldigt bra artikel på IDG som påpekar att trots att man skyller på "kundernas säkerhet" enbart är för att skydda sig själva som bankerna inför krångligare och krångligare system för internetbetalningar.

Ingendera är ju särskillt förvånande. Det är ju samma strategi som alla andra använder, skyll på att det är för kundens/medborgarens eget intresse så kan man genomföra precis vad som helst, och dessutom debitera den lättlurade stackaren.

FRA skall skydda Svenska medborgare genom att avlyssna omvärlden.
  Att sedan omvärlden routar trafiken förbi Sverige och att hur man än bär sig åt så befinner sig den ena parten i Sverige, så att oavsett vad man säger så kommer man att avlyssna medborgarna. Kostnad för medborgarna ca 800 Miljoner, men nu har de skydd mot????
Datalagringsdirektivet, skall förhindra och underlätta utredning av brott.
  Att det sedan visat sig vara totalt verkningslöst i det syftet, så bara ingreppen i den personliga integriteten med oönskade bieffekter kvarstår kan man ju inte ta hänsyn till. Beräknad kostnad för telekom operatörerna ca 1 miljard kronor som kommer att fördelas ut till kunderna. Men vi fick i alla fall en massa mer data som kan läcka ut.
Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


När kan man lita på varningar?

Information sprids blixtsnabbt över internet, minuter efter att något hänt kan det vara känt på andra sidan världen. Efter att ha jobbat med IT-säkerhet i ca 13 år så har jag däremot en hälsosamt skeptisk inställning (Lätt paranoid) till mycket av den information som sprids.

Igår såg jag varningar om att ge fan i att uppdatera sitt antivirus om man hade McAfee, min första reaktion på den var att det spreds av någon virusmakare eller annan som hade intresse i att folks datorer var oskyddade.

Idag ser jag dock att det var på riktigt, massor av datorer är totalkraschade efter att felaktiga/skadliga filer distribuerats från McAfee.

Så ibland finns det verkligen eld bakom all rök. Sedan finns det en massa intressanta detaljer i det hela, som att t.ex. Polisen i Lexington, Kentucky i USA har XP på sina datorer, till och med i polisbilarna.

Det man kan undra är om det här kommer att påverka den trovärdighet McAfee har bland politiker i USA, då de ofta brukar citeras i samband med hur farligt internet är och att det behövs mer "säkerhet".

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Ät mer lim

Nog för att man förr i tiden kokade lim på hästhovar och liknande djurrester, så det limmet var säkert ätbart eller åtminstone inte giftigt. Men Köttklister för att lura folk att de äter något annat än de verkligen gör?

Livsmedelstillsatser är en sak, men detta är inte en tillsats, det uttalade syftet är ju att lura konsumenten. Att påstå att en röst för köttklister var enda sättet att tvinga fram att det skall finnas med i det finstilta på innehållsförtekingen är nog en sanning med modifikation. Rätt vore väl att lägga ett motyrkande på att totalförbjuda eländet.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


SvD Granskar inte ACTA

När man läser SvD:s från TT återpublicerade artikel vet jag inte om jag vill skratta eller gråta. Den första frågan är nog om den citerade Handelskommisionären Karel De Gucht hör till de blåögda som själv tror på det han säger eller om EU-kommisionens medlemmar helt enkelt fortsätter att ljuga inför faktum i ett försök att inte förlora ansiktet.

Om man istället råkar läsa de nu publicerade dokumenten, som passande nog ändå inte innehåller föreslagna ändringar (Som läckts på annat håll) så får man en ganska avvikande uppfattning mot den som TT och sedan SvD sprider vidare som färdigtuggad barnmat.

Hur vet man att en EU-kommisionär ljuger?
Läpparna rör sig.EDIT 2010-04-21 19:05
Strax före kl 19 byttes artikeln jag kommenterat ut, och istället för Karel De Gucht's lovprisande av ACTA är det nu en rätt bra artikel där Christian Engström och Christoffer Fjellner citeras. Man nämner till och med att de delar som inte offentliggjorts är mer att oroa sig för.

Lite spännande att man kan hamna på:
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kommersiell-forfalskning-ska-stoppas_4597203.svd
när man klickar på
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/planer-mot-piratkopiering-offentliga_4597203.svd

Mvh

/J-O

Tags: ,


Stoppa EU:s censur

Frilansjournalisten Anders R Olsson skriver idag på SvD brännpunkt om Cecilia Malmströms förslag att låta EU införsa samma system som man idag har i Kina.

Tidigare kritik har hon viftat bort med att Sverige i tysthet har blockerat websiter sedan 2005. Att Sverige gjort fel skall inte användas som skäl att få resten av världen att också göra fel, det skall istället ändras så att Sverige gör rätt.

Och med göra rätt menar jag inte det politiska "Ändra lagen så det man gör blir rätt" utan helt enkelt att man slutar göra fel. Inte som när FRA blir påkomna med fingrarna i syltburken och man istället för att ge dem smäll på fingrarna för att de bryter mot lagen, genast uder kuppartade former ändrar lagen för att göra FRA:s aktiviteter lagliga. Aktiviteter man för övrigt enbart får insyn i om man är FRA-positiv (Låter som en sjukdom).

När listan över de siter som i tysthet filtreras bort (Under förevändning att stoppa barnpornografi) i Sverige en gång läckte ut visade det sig att det fanns flera vanliga siter som fanns med. De listorna än nog inte bättre än de övriga spärrlistor som kommuner och skolor har.

De stora problemen med all typ av filtrering är dock:
  1. Du kan inte filtrera utan att inspektera all trafik, d.v.s du kommer att söka igenom all trafik, varav minst 99.99999999% inte har något att göra med det man på papperet låtsas vilja åstadkomma.
  2. Det kommer att missbrukas.
Det finns inga tvivel om det senare, så har skett med varenda verktyg som satts i bruk oavsett vad som sagts innan, det tog bara dagar innan det började cirkulera bilder från nakenscanners på flygplatser.

Det skall bli intressant att se om Cecilia avfärdar Anders lika lättvindigt som all tidigare kritik.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Försmak av ACTA

I Aftonbladet kan man läsa om hur en domstol i USA säger att säkerhetsvakterna på flygplatser får gå igenom resandes datorer, kameror och övriga tillhörigheter, inte bara för att leta efter bomber eller smuggelgods, utan även kolla email adresslistor semesterbilder och all annan information.

Glädjande i sammanhanget är åtminstone att mer än 90% av de som läst artikeln och röstat i den enkät som tidningen gjort tycker det är åt helvete.

Mindre glädjande är att om inget oväntat inträffar så lär folk få vänja sig vid detta. För just nu pratar vi om att det i USA "vid behov" är tillåtet att göra detta. ACTA avtalet gör detta obligatoriskt. Då skall tulltjänstemän gå igenom folks datorer och mp3-spelare och försöka fundera ut om eventuell film och musik som hittas är piratkopierad eller ej.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Mer om Filmcensuren

Scaber Nestor går in på en djupare analys av den nya filmcensuren jag skrev om häromdagen. Flera tänkvärda vinklar kommer upp, framförallt att förfarandet som sådant kommer att slå mot små oberoende filmmakare då det del är rätt dyrt att få filmen granskad, dels riktigt dyrt och komplicerat att överklaga ett felaktigt beslut.

Med tanke på att all censur är av ondo och att varje filmmakare naturligtvis har filmat och klippt sin produktion precis som de vill ha den kommer varje beslut denna myndighet tar om censur att överklagas, men enbart de stora företagen kommer att ha råd att få rätt i ett sådant mål.

Med tanke på det stora inflytande filmbolagen har visat sig ha på våra politiker så kan vi vara rätt säkra på att ett sånt här förslag aldrig skulle ha lagts utan deras godkännande, så istället får man anta att det är väl förankrat och i storbolagens linje med att försvåra för mindre konkurrenter.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Stängt, öppet och standardiserat

Varning, denna bloggpost är en samling löst svammel.

- - -

Numera är det närmast omöjligt att sitta med något gäng av måttligt teknikintresserade människor utan att det kommer upp diskussioner om öppna respektive slutna standarder, inlåsning och proprietära protokoll.

Det kan gälla operativsystem och applikationer till mobiltelefoner och vad Apple godkänner och inte eller det kan gälla hur HTML5 standarden skrivs för att native kunna visa film utan flash. D.v.s skall en öppen standard som HTML5 verkligen peka ut en proprietär standard för att visa film?

Sådana diskussioner är naturligtvis av och till intressanta, men de är alla en typ av micromanagement som pekar på en ytterst liten del av en problematik som bottnar i patent och en ovilja att samarbeta mellan företag som är rädda att förlora marknadsandelar.

Vad har i stort sett alla Sciencefiction-filmer/serier gemensamt?
Jo, om man ser ett rymdskepp så kan man allt som oftast säga att det där är ett klingonskt skepp eller det är ett forskningsskepp från Vulcan. Varje ras/planet har ett fåtal specialiserade skepp med väldigt likartade designlösningar.

I t.ex. Stargate Atlantis har man en modell på transportskepp och den har inte ändrats på tusentals år, och när fetaste stridsskeppet är trasigt kan man plocka delar från ett transportskepp, eftersom allting är kompatibelt.

I datorindustrin har man (På PC sidan) i omgångar lyckats väldigt bra. Där kan jag beställa delar från olika firmor och sätta ihop det till en fungerande helhet, samt installera något av ett flertal olika operativsystem på maskinen. Vill jag uppgradera efter ett år är det alltsom oftast bara att köpa en snabbare processor från valfri firma och byta.

I bilindustrin däremot är det helt tvärtom. Det går oftast inte att köpa en motor från SAAB (Eller vad de nu heter) och släppa ner på ett chassi från Toyota, slänga på fjädring och styrning från en Volvo och köpa en lättviktskaross från Ferarri. Reservdelar passar oftast inte ens inom bilmärket eller ens inom samma modell om de inte är tillverkade samma år.

Varför är det så? Jo för biltillverkarna vill inte att folk köper ny motor och växellåda och stoppar i sin tio år gamla bil, de vill att folk köper en helt ny bil. Och de vill absolut inte att de köper en konkurrents motor och stoppar i bilen de sålt, för då får de ju inte sälja något alls. Att de kanske får sälja sina motorer att stoppa i konkurrentens bilar, eller att de kanske får sälja en massa chassin istället är inget de tänkt på.

Men vore det inte trevligt om bilindustrin kunde enas om standarder såsom datorindustrin har gjort, så att det kanske finns tre fyra olika standardiserade motorfästen? Och du kan låta sätta ihop din bil av de delar du vill ha? Inte bara ger det konsumenten en massa mer valmöjligheter, dessutom skulle det bli mycket mindre bilar som skrotas, då det blir lättare att återanvända saker. En biltillverkare som valde att tillverka enbart en enda modell där alla uppgraderingar är kompatibla, skkulle lätt kunna erbjuda sina trogna kunder att lämna in sin fem år gamla bil och få den senaste modellen i utbyte, ta emot den gamla göra en "refurbish" stoppa in de nya modifieringarna och skeppa den till nästa kund.

Med Xbox, Playstation och diverse proprietära i* system från apple så försöker företagen låsa in kunderna och driva utvecklingen på datorsidan bakåt, se till att folk inte kan installera vilket operativsystem de vill på sin hårdvara, inte kan installera och köra vilka applikationer de vill o.s.v.

Så tyvärr istället för att se utveckling på bil-sidan är det mer troligt att få se mer regression på datorsidan. Särskillt när medialobbyn försöker få till det så att alla måste installera spionprogramvaror och skit på sin dator utifall man skulle kunna tänkas syssla med något de inte gillar. Något som är hundratals gånger mer troligt att resultera i en lag än min önskan att ingen biltillverkare får släppa nya modeller oftare än en ny modell vart tionde år.

Om tillverkningsindustrin samarbetade mer istället för att låta som måsarna i Hitta Nemo, "Min, Min Min" så skulle konsumenterna få mer valmöjligheter, och även om företagen skulle riskera att minska sin procentandel av marknaden så skulle de öppna upp en större marknad. Så eventuellt en mindre procent, men av en större kaka.

Likadant, om alla företag inte var så hemlighetsfulla om sin forskning skulle inte de andra behöva spendera sina forskningspengar på att "återuppfinna hjulet", d.v.s forska på samma sak. Den firma som forskar fram något först har ju alltid försprång på marknaden, så även om konkurrenter inte är förbjudna att forska vidare på den förstas jobb kommer de att vara först ut och kunna bli marknadsledande. Utvecklingen skulle kunna gå mycket snabbare om alla hjälptes åt istället för att motarbeta varandra.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Att slira eller värma upp

Vid dragstertävlingar eller andra motorsporter där man vill få ut maximal hastighet är det ganska vanligt att man före loppet slirar med bakhjulen på en lätt inoljad yta, för att värma upp däcken och få maximalt väggrepp. Detta är en bra idé så länge det görs med måtta, står man för länge riskerar man att istället slita ner och förstöra däcken så att de exploderar under eller till och med före själva tävlingen.

Jag upplever att Piratpartiets valrörelse just nu står och slirar på samma sätt. Här uppe i de norra delarna av landet där snön fortfarande ligger kvar och den meteorologiska våren ännu låter vänta på sig så är det nog ingen fara riktigt ännu, men jag läser Ricks senaste funkitionärsbrev som att han också är av åsikten att om vi inte rör oss snart riskerar vi att bli stående bakom startlinjen och se på när de andra partierna går i mål.

Han kommer otvivelaktigt att få en massa skit, gnäll om toppstyrning, mothugg och hysteriska kommentarer på detta brev. Men inse att han har rätt!!!

Klagomålen kommer antagligen mest att komma på grund av att vår partiledare har en förmåga att säga rakt ut vad han tycker utan att linda in orden i fnuttgulliga och diplomatiska paket. Kanske är det lite konstigt att säga att vi inte skall prata organisation "från och med nu" när vi är mitt under pågående årsmöte, det vore kanske lämpligare att skrivit "Från och med att årsmötet är över så är det enbart aktivism som gäller", men kontentan är att vi behöver synas ute på stan, och det redan nu.

Jag har i flera av diskussionstrådarna för årsmötet kommenterat att ett valår är fel tillfälle att hålla på och lalla med principprogram och annat. En mandatperiod är 4 år, tre av dem kan man koncentrera sig helt på att bygga om partiets politiska plattform, men inte under ett valår.

Som riksdagskandidat har jag ställt mig bakom principprogrammet, jag godkände det redan vid kandidaturen, sedan dess har jag undertecknat papper om den saken och min kandidatur har skickats in till valmyndigheten. Är det rätt läge att nu komma och införa förändringar i principprogrammet som riksdagskandidaterna kanske inte känner de kan ställa sig bakom?

Jag kommer kategoriskt att rösta nej till alla förändringar i principprogrammet, även de förändringar jag gillar. Eftersom de förändringar jag gillar kanske inte gillas av någon annan kandidat som då känner sig tvungen att hoppa av.

Man meckar med bilen mellan loppen, inte efter att starten har gått.
Så ut i solskenet och sprid ordet, Piratpartiet kommer till start och vi skall komma i mål också!

Så, nu har jag bränt en stund på att blogga om intern-organisation istället för min planerade post om "Stängt, öppet och standardiserat", men gjort är gjort och jag har asbestdräkten på, så flame on...

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Fler Trojaner på gång

Inte bara försöker nöjesindustrin stoppa in trojaner i debatten via organisationer som Netopia, Nu vill de även stoppa in trojaner i folks datorer. Det är i och för sig vare sig förvånande eller nytt, däremot är det skrämmande att diskussionsklimatet är sådant att de ens vågar gå ut med sådana här förslag öppet.

Att Sony via DRM-kod försökt smyga in sådan funktionalitet är en sak. (Det fick de skit för)
Att Microsoft lagt in liknande funktionalitet är en sak. (Det fick de skit för)

Men att kräva allmän installation av spionprogramvaror och "brandväggar" som övervakar folks privata datorer, då får man vända sig till Kina och Frankrikes förslag på Hadopilagstiftning för att kunna hitta exempel.

En brandvägg är ju till för att skydda användaren och den dator den är installerad på mot omvärlden inte tvärtom. Alla vi som jobbat med brandväggar och säkerhet vet att den typ av automatisk igenkänning och filtrering som förespråkas orsakar mängder av problem så att de flesta företag har alla funktioner som automatiskt känner igen och reagerar på attacker avstängda.

Generellt sett så orsakar sådana funktioner hundratals gånger mer mantimmar med problem än det eventuella skydd mot attacker de erbjuder. Då pratar vi om professionella brandväggar på företag som har brandväggstekniker som sköter dem. Hur många kommer Sony och andra inom nöjesindustrin att ha anställda för att åtgärda alla problem som uppstår för miljoner påverkade användare, noll eller ingen? De kommer nämligen inte att bry sig ett dugg, de driver igenom lagstiftning, sedan är det väl upp till privatpersonerna hur de klarar av problemen som uppstår.

Jag skulle vilja efterlysa lite mer indignation från branchtidningar som IDG när man skriver om sånt här, särskillt när utspelet kommer bara några dagar efter rapporten som visar att de påstådda förlustsiffronra på grund av piratkopiering baseras på rena påhitt och lögner.

Redan nu utnyttjar hackers och botnätverk de bakdörrar som NSA och microsoft lagt in i operativsystemen, hur blir det när det även kommer att finnas medvetna bakdörrar för mediaindustrin samt skadskjutna versioner av brandväggar installerade? Grattis till alla spamfiltertillverkare, vi kommer att se en tiodubbling av mängden spam därute.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Valrörelse i censurens tecken

Förra veckan såg jag det småtrevliga uttalandet att Piratpartiet nu nått en 2:a på Gandhiskalan. D.v.s att de andra partierna hellre smutskastar än försöker tiga ihjäl oss.

Efter dagens händelser där Aftonbladet fegat ur och dragit tillbaka en debattartikel som rick fick publicerad på årsdagen av TPB-domen är det bara att konstatera att vi glidit ner till en 1:a på Gandhiskalan igen. Hur skall man annars tolka att Aftonbladet plockar in SD, men plockar bort PP?

Jag tror inte att det är på grund av faktakoll som de hänvisar till. I den mån de överhuvudtaget kollar fakta så gör man det väl före publicering. Dessutom har ju en hel del osanningar spritts från andra politiker den vägen.

Inte heller tror jag att det är warner eller Bonnier som står bakom, utan det är nog helt enkelt så att man har blivit ombedd att för helvete inte dra upp integritetsfrågorna, FRA och TPB under pågående valrörelse. Så PP skall tigas ihjäl, och det är nog tyvärr den metod som har störst chans att lyckas.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Nyspråk från SecurityUser

I securityusers senaste nummer (#2 2010, som kan laddas ner här) förespråkar man att byta ut ordet övervakningskameror mot "trygghetskameror" eftersom övervakningskameror har sån negativ klang. Bland annat skriver de:
  Ordet övervakningskamera har en negativ klang som inte alls harmonierar med den nytta som dagens säkerhetskameror gör för de människor, vars vardag de är avsedda att skydda.
Hmm, de kallar alltså övervakningskameror för säkerhetskameror men vill döpa om dem till trygghetskameror. Eftersom nyttan av sådana kameror i utvärdering efter utvärdering visat sig vara precis ingen alls borde man kanske kunna hitta på ett 4:e alternativ? Kanske bevisinsamlare?

Kameror vare sig i butiker på torg, i bussar eller tunnelbanor stoppar inga brott. Onyktra/påverkade personer bryr sig inte, aggressiva personer bryr sig inte, maskerade rånare bryr sig inte. Möjligen kanske de invaggar någon enstaka person i falsk trygghet, men faktum är ju att den enda nyttan de eventuellt ger är att de kanske hjälper till att i efterhand sätta dit den skyldige.

Men oavsett vad man kallar en övervakningskamera ger den ingen trygghet eller stoppar några brott, den övervakar... Och om nu SecurityUser och SNOS tycker att ordet övervakningskamera ger ett Orwellianskt intrycck skulle jag vilja presentera dem för ett annat Orwellianskt ord: Nyspråk

Det skall bli spännande att se vad som händer framöver, man kan på sidan 6 i samma tidning se att de nu SNOS, en lobbygrupp med syfte att påverka myndigheter och försöka göra något åt folks negativa attityd till övervakning. Så nu är det inte bara mediabolagen som lobbar för övervakning, nu vill de som tillverkar och säljer övervakningsutrustning vara med och leka också.

En läsvärd om än skrämmande publikation, och intervjuerna med Beatrice Ask och Thomas Bodström är också klart intressanta.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Filmcensuren är död, länge leve mediecensuren

Det var väl för bra för att vara sant när det för ett tag sedan meddelades att filmcensuren i Sverige äntligen skulle läggas ner. Nu kommer motreaktionen, filmcensuren läggs ner, men istället skall en allmän mediecensur införas som även inkluderar film.

Fy fan!

Generell avlyssning av all trafik, filtrering/censur av internet och nu regelrätt censur. Men det är tydligen "löjligt" att likna åtgärderna som införs med det som Kina redan har. Bara för att det är exact samma funktionalitet i exact samma syfte så kan man inte jämföra det, då det ena sker i en diktatur och det andra i en demokrati som bara avskaffar demokratiska och mänskliga rättigheter för medborgarna för att kunna skydda dem bättre.

Det behövs ingen Censur, det behövs inga speciallagar för att skydda barnen mot internet, nätmobbing är inte värre än annan mobbing.

Skit är skit och snus är snus om än i gyllene dosor. Censur är Censur även om man låtsas som att det är för att "Skydda barnen". Barnen tål nog bra mycket mer än vad diverse moraltanter i riksdagen gör, däremot behöver de nog skyddas mot det storebrorsamhälle som byggs upp runt omkring dem.

Släpper vi igenom alla toklagar som är på gång kommer nästa generation att växa upp och tycka att det är helt normalt att det är övervakningskameror i varje hörn, att alla samtal avlyssnas, loggas och positionsbestäms, att nyhetsuppläsarna enbart läser upp på förhand godkända inslag som inte innehåller något som kan vara skadligt eller misstolkas negativt för regimen.

För att citera "Manic Street Preachers"
  And if you tolerate this, Then your children will be next
Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Sanningen om datalagring

Nu börjar sanningen om datalagringsdirektivet läcka ut. Enligt en utvärdering publicerad i Norge visar statistiken att direktivet inte lett till fler lösta brott, tvärtemot vad som tidigare hävdats. Så än en gång har det visat sig att man kränker medborgarnas integritet utan att den påstådda nyttan visar sig dyka upp.

Rösta Pirat i höst för att säkerställa att vi inte implementerar det här eländet i Sverige också.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Bildt kör favorit i repris.

Ytterligare ett utspel gällande internet från vår käre utrikesminister. Det är inte första gången han går ut och propagerar för mer frihet på nätet genom filtrering, censur och godtycklig avlyssning. Hejja Bildt, skam den som ger sig.

Moderaterna har ju en sjudundrande trovärdighet i den här frågan.
  * Partiet som inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration, men gav oss IPRED och special-polisstyrkor för att utreda fildelning.
  * Partiet som på ett lagvidrigt sätt drev igenom FRA-lagen och kommit med förslag på att återinföra den funktionalitet som förhandlades bort när den stoppades förra gången.
  * Partiet som lovat att införa Datalagringsdirektivet så fort valet är över.
Sedan att Bildt även går in och försvarar Cecilia Malmströms förslag om internetcensur var väl att vänta, men det var inte lika väntat när han påstod att "EU-kommissionen bara velat skapa ”en europeisk variant” av det system som redan finns i Sverige". Så tydligen så har vi redan i tysthet infört censur av siter i Sverige, inte heller det direkt oväntat då man t.ex tydligen måste höra till ett FRA-positivt parti för att få insyn i vad FRA:s uppdrag är.

Det är dock lite skrattretande när han först säger att han "förstår att många nätaktivister reagerar starkt, när den här typen av förslag väcks", och sedan säger att han tycker det är "viktigt ha en förutsättningslös diskussion".

Får man gissa att i alla fall en förutsättning kommer att vara att inga av dessa nätaktivister, FRA-motståndare eller Piratpartister kommer att bli inbjudna till Bildts förutsättningslösa diskussion?
Det är nog en sagolik lågoddsare, knappast insatsen tillbaka på den.

Mvh

/J-O

Andra som skriver om detta: Farmor Gun, Hax, Alliansfritt Sverige, Motpol

Tags: , , , , ,


Falska siffror

Dags att lämna påsk-coma:n och börja blogga lite igen.

Jag ser på Full Mental Straightjacket att det vi hela tiden sagt om industrins och lobbyns påhittade förluster nu börjar dyka upp i dagsljuset. Det är alltid trevligt när undersökningar visar att vi har rätt.

Att industrin i USA kommer att göra allt för att försöka behålla sin monopolställning genom att införa handelshinder och strafftullar, dåligt maskerat som handelsavtal är det ingen tvekan om, men det börjar knaka i fogarna.

Om nu bara resten av världen sätter lite press på att öppna upp ACTA för granskning så att tidningarna vågar kommentera dokumenten och skapa lite oppinion så lär det bli tvärstopp, i alla fall i EU. Tyvärr så vågar ju inte media ta upp diskussionen även om innehållet i dokumenten nu har läckt ut i sin helhet, så en officiell version utan svarta överstrykningar vore ju att föredra.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Aprilskämt ???

Hittar via en del andra bloggar till en artikel i SvD som bara kan tolkas på ett av två sätt:
1. Per Strömbäck kan inte läsa.
2. Ett aprilskämt utan egentlig poäng.

Förutom att IPRED orsakade en tillfällig nedgång i fildelning påstår Per att denna nedgång har hållt i sig.
  Mediavision – ett analysföretag som kartlägger konsumentbeteenden inom media och telekom – visar att allmänhetens beteende förändrades av lagen och att många svenskar helt slutade med olaglig distribution genom fildelning under 2009.
Det är inte första gången Per hävdat detta, fast det gör ju inte saken mer sann. Precis som man får förklara för barnen ibland, bara för att man hävdar något nog många gånger gör det inte sant. Det Mediavision skriver i sin utredning är att fildelningen är tillbaka på samma nivå som tidigare och troligen dessutom har ökat något.

Att IPRED ännu inte använts i direkt utpressningssyfte, vilket vi "belackare" hävdar att den kommer att göra använder Per för att hävda att risken inte finns och att våra "farhågor kommer på skam".

Nja.. är det så? Skulle inte tro det, immaterialrättsmaffian måste först få ett prejudicerande domslut innan de kan sätta igång att skicka utpressningsbrev, och då ISP:er idag driver processerna för att skydda sina kunders rätssäkerhet så är vi inte där ännu. Men om vi kommer i det läget att vi får en fällande dom så har APB och IFPI redan sagt att de samlat IP-adresser för att kunna gå vidare.

En detalj till... Full Mental Straighjacket påpekar att Per fått det där med Rättssäkerhet och Integritet om bakfoten.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


RSS 2.0