Lies, damn lies, statistics

Antipiratbyrån greppar efter halmstrån och försöker gång på gång visa att deras små tillslag har någon som helst effekt. Ena veckan försöker de visa att nätverkstrafiken minskat efter TPB domen, fast råkar missa att utredningen de pekar på faktiskt visade motsatsen. Sånt som händer om man bara citerar de bitar som råkar passa det man vill visa.

Nu senast försöker de visa att "Nedladdningen av film" (Notera den totala bristen på länkkärlek till APB) minskat på grund av IPRED, detta bygger på en undersökning där 3000 personer tillfrågats om sina nedladdningsvanor. Satmaran skriver bra om detta.

Man kan förstå att de vill visa någon slags resultat till sina uppdragsgivare såsom Sony, men deras försök är ju inte direkt trovärdiga. Om man tittar på statistik från Netnod ser man att trafikmängden bara ökar. Så det enda undersökningen egentligen visar att efter TPB domen och IPRED lagen så är folk mindre benägna att svara sanningsenligt på frågor om sin fildelning.

Så grattis APB, ni har i alla fall lyckats skrämma folk lite, inte så att de är rädda för att fildela, men de pratar inte i onödan om det med folk de inte känner.

Mvh

/J-O

Tags: , , SONY,


Inga tvivel

Thomas Tvivlaren är en pirat som skriver väldigt läsvärda inlägg. Inte bara har han näsa för att hitta åt olika ämnen och vinklar att skriva utifrån, han är dessutom väldigt bra på att gräva. Internets motsvarighet till den riktiga murveljournalistik som börjat försvinna helt från dagstidningarna till förmån från TT:s färdigtuggade barnmat.

Jag brukar gärna länka till Thomas, men då han ofta skriver så utförligt och bra så känns det ofta svårt att skriva om samma ämne, han har ju allt som oftast redan sagt det som behöver sägas, fast bättre än jag skulle ha gjort det. Så ofta blir det ingen bloggpost, utan jag sprider istället hans länkar på facebook.

Så, även om han ger mig mindervärdeskomplex, tack Thomas för alla läsvärda inlägg! Men slappna av så du inte bränner ut dig, du behövs under hela valrörelsen.

Mvh

/J-O

Tags: , , Tvivlaren


Le ty det kunde vara värre

Det finns ett ordspråk som lyder: "De sade le ty det kunde vara värre. Så jag log, och nog fan blev det värre"

Igår såg jag på TV en diskussion / paneldebatt om problemen med att få tågen att gå när något så udda som snöfall infaller under svensk vinter. Det jag slogs av var inte den "alla skyller på alla"-mentalitet som finns, den är nog så känd och har bloggats och skrivits massor av artiklar om.

Nej, det var de resenärer som satt där, som hade fått inställda resor.
De som inte kommit till jobbet.
Konsulter som inte kunnat debitera eftersom de inte kommit till kunden.
Kunder som inte fått saker utförda.
Folk som missat avtalade möten / anställningsintervjuer.

De var inte arga längre, för som en av dem sade: "I början var jag riktigt förbannad, men nu har problemen pågått så länge att man orkar inte vara arg längre, nu är jag bara resignerad."

Det är precis den saken som gör att vi måste stoppa denna flod av övervakningslagar som strömmar över oss och sköljer bort våra rättigheter. När de väl är på plats är det jobigt att ta bort dem, och folk vänjer sig oerhört snabbt. Vi måste orka vara arga, orka bråka, orka skrika när de tar våra demokratiska röttigheter ifrån oss.

Ge dem inte nöjet av det "tysta samtycket", rösta på Piratpartiet i höst.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Mutad TBP Polis fortfarande igång

I en "platsannons" där Polismyndigheten i Stockholms län söker en IT-brottsutredare kan man se att:

Den polisman som höll i utredningen mot The Pirate Bay, och som lade ner The Pirate Bays motanmälningar när antipiraterna utsatte TPB för nätattacker. Han som det skrevs om i bland annat denna artikel.

Han är numera gruppchef för IT-brottsgruppen i stockholm som skall bistå vid "undersökningar i nätverksmiljö" och "husrannsakningar i IT-miljö".

De som är på lobbyns sida behöver tydligen aldrig vara rädda för att för att bli straffade när de gör fel, det är ju trots allt numera enbart oskyldiga som skall få hotbrev och jagas.

Mvh

/Jan-Olof

Tags: , , Sony, ,

Full Mental Straightjacket skriver också om detta.


Fildela mer

I en skype-kanal kom idag frågan upp vad APB (Sony's lakejer) egentligen menar när de vill ha hårdare tag mot fildelning.

En fil kan ju förutom en samling ettor och nollor även vara:
En syrad mjölkprodukt.
Ett skärpverktyg av stål.
Ett körfält eller en rad av fordon i ett körfält.

Det troligaste borde kanske vara skärpverktyget? Tillverkarna förlorar naturligtvis mycket pengar när folk ska hålla på och låna och dela med sig av verktyg. Det kan inte finnas några tvivel om att det måste bli olagligt att t.ex låna verktyg och gräsklippare av grannen. Skall du använda ett verktyg måste du naturligtvis äga det, och alla borde ha en egen. På det sättet kan vi hjälpa industrin genom den här lågkonjunkturen.

Själv fildelar jag och mina barn väldigt ofta till frukost. Jag hade nämligen inte förstått problematiken för mejerierna och deras minskade intäkter. I sann egoistisk anda så ville jag inte öppna mer än ett paket åt gången, så istället för att öppna ett paket åt oss var och kasta bort de paket som eventuellt blir gamla, så har jag brukat köpa och öppna ett paket åt gången. Jag överväger nu att i solidarisk anda ändra detta beteende.

Dock är ju problemet att jag genom åren borde ha köpt många fler filmjölkspaket än jag nu gjort. Ett sätt att försöka kompensera mejerinäringen för detta är att köpa några extra paket, men då jag inte kommer att hinna äta upp dem så blir det ju lite bortkastat.

Nu är ju å andra sidan det viktiga i det här att industrin får mina pengar och inte att jag får någonting användbart tillbaka, men jag har en liten tanke. APB är ju emot fildelning eftersom de anser det är stöld, så kanske jag förutom att kompensera mejerinäringen även kan kompensera APB?

Jag uppmanar alla som brukar fildela till frukost att ta sitt samhällsansvar och köpa några liter fil och Posta denna till APB som ett tecken på vår uppskattning för allt hårt jobb de utför å industrins vägnar.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Är man dum får man lida

SvD har idag en artikel om att bedrägerifallen fördubblats i Sverige och att en anledning är att "fler blir blåsta via internet".

Men visst är det så, skojare har funnits i alla tider och lär fortsätta finnas så länge det finns godtrogna människor. Detta har ju inte ett enda dugg med Internet att göra. Luftfakturor till företag och diverse blåsningar bland radannonserna kommer att finnas om man så stänger ner varenda router och av varenda telefon.

Så gnäll inte på nätet och försök inte använda detta för att hitta på mer idiotiska speciallagar. Bedrägligt beteende av alla de slag är redan olagligt oavsett hur förövaren kontaktar sitt offer. Se istället till att skolorna lär elever att ha en sund och skeptisk inställning till saker de läser, och lär dem förstå att om något verkar vara för bra för att vara sant, då är det troligen inte sant. Skolorna borde gå från att vara indoktrineringscenter som lär eleverna att tro på allt staten och experter säger, till att lära ut informationssökning och källkritik.

På det sättet kan den generation som växer upp bli mindre korkad och lättlurad än den som nu delar ut sina personliga bank-koder på facebook för att en vän "ber om det".

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Oväntat men positivt

Idag så läste jag gårdagens aftonbladet medan jag satt och väntade på att min dotter provfilmade för Barda. Dröm om min förvåning när jag läser följande på ledarsidan:
  • Kravbyrån Antipiratbyrån nöjer sig inte.
  • Nu vill man gå ett steg till för att, som Antipiratbyråns Henrik Pontén säger, modernisera lagstiftningen. Man lyckas helt enkelt inte fånga in de fildelare som använder bittorrentteknik. I stället vill Antipiratbyrån att en ny myndighet skickar ut varningar till de som kanske har fildelat.
    Ungefär som att varna alla som var inne på banken när rånet begicks.

Trevligt att se att APB (Sony's lakejer) får mothugg även i papperstidningarna, och inte bara i tidningarnas nätupplagor. Mycket uppskattat, tack Aftonbladet.

Mvh

/J-O
p>Tags: , , , ,

Fildelarfokus

Vi vet ju att piratpartiets princip-program omfattar ett flertal frågor som alla kretsar kring våra grundvärderingar, men om vi någonsin refereras i media är det för fildelning. Att vi inte tycker det är värt att montera ner hela rättssäkerheten för att klämma åt någon fildelare är ju inte direkt en vinkling media tar.

Alla påståenden om att vi är för illegal fildelning är ju vansinniga, vore vi det skulle vi sätta upp fildelning över krypterade nätverk och inte ge oss in i politiken. Nej, vi är för fildelning, och vi förespråkar inte att bryta några lagar. Vi förespråkar att via demokratisk väg gå in och ändra på de lagarna, så att de ser ut som de gjorde för en 15 - 20 år sedan. Otroligt nog så var lagarna på den tiden mer up-to-date med tekniken, de var nämligen i stort sett teknikneutrala.

Men bilden är som den är, vi pratar oss blå om Integritet och övervakning, och våra politiska motståndare säger bara "fildelning". Frågan är, skall vi ödsla kraft på att stå och prata om detta som ändå ingen lyssnar på?

Kanske det trots allt vore bättre och gå ut stenhårt populistiskt och prata om fri nerladdning, förbud mot kartläggning av trafik på nätet och att TV skall ta ner alla satellitkanaler som finns, avkoda dem och sända ut dem okodat i marknätet?

Skall vi titta på lite statistik?
    18 procent av svenskarna över 18 år fildelade någon gång under förra året. Vanligast är det i åldern 16 till 30 där en tredjedel av befolkningen fildelar regelbundet. (Källa dagens industri 2008)
Så 33% av folk 18 - 32 (2 års justering) fildelar eller har fildelat regelbundet.
    Om inte motåtgärder sätts in kommer siffran dessutom att öka kraftigt på några års sikt, eftersom nedladdning är en generationsfråga. Hela 45 procent inom ålderskategorin 15-25 år med tillgång till bredband uppger att de laddar ned långfilm. Det kan jämföras med 10 procent av 46-55-åringarna. (Källa antipiratbyråns hemsida, publicerat 2004)
Så 45% av kategorin 21 - 31 år och 10% i åldern 52 - 61 (6 års justering) fildelar enligt APB. Det vore intressant och se mittenspannet, där jag och alla mina kompisar i IT branchen befinner sig.

Men hur som helst, där har vi lite siffror... SCB säger:
18 - 32 år, 1767429 personer  (* 33% = 583251 fildelare)
21 - 31 år, 1256538 personer  (* 45% = 565442 fildelare)
52 - 61 år, 1160502 personer  (* 10% = 116050 fildelare)

Så om vi ignonrerar den överlappande biten med 21 - 31 år... och bara adderar 18 - 32 och 52 - 61 årsgrupperna kommer vi upp i 699301 fildelare som skulle kunna rösta på oss... och då har vi ändå ett enormt mörkertal i gruppen 32 - 51 år...

Valmyndigheten säger att det är 7017479 som är röstberättigade till riskdagsvalet 2010, och fildelarna i enbart de två grupper vi räknade på ovan står för 10% av dessa. Så om vi räknar på att det finns lika många till i den stora åldersgruppen där alla systemadministratörer och it-konsulter befinner sig, så skulle vi kunna får 20% av rösterna i riket enbart gällande fildelning.

Själv så laddar jag inte ner film och musik, utan det är det totalitära övervakningssamhället jag är emot, men kanske det är så att det är bättre att ge motståndarna rätt och prata om fildelning istället? Mina hjärtefrågor om att riva upp FRA-lagen, frin informationsspridning och att förbjuda telefonförsäljning i sin nuvarande form får vi säkert igenom i alla fall om vi tar 20% i höstens val.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


En detalj bara.

Det är många som skrivit om APB:s senaste försök att kräva fler speciallagar för att på vaga misstankar och helt utan bevis kunna utpressa ungdomar på pengar, eventuellt förstöra deras ekonomi för många år.

Även jag skrev om detta igår, men idag när jag läste Caspian Rehbinders blogg, så fick jag ett litet sånt där aha-ögonblick, då jag i en tecknad serie skulle haft en glödlampa över huvudet. (Till skillnad från Pontén hade min varit tänd istället för trasig)

Det stora problemet de har med torrent-tekniken är ju att det genom att inspektera trafiken "från sidan" är i stort sett omöjligt att se vad det är som delas. Det enda de kan göra är att själva ladda ner och försöka ta ip-adressen från någon som seedar.

Deras förslag är att "upphovsrättsinnehavaren" skall få skicka mail till "adressen" där ip-adressen går.

Tja, jag förstår att det de vill åstadkomma är standardiserade amerikanska cease-and-desist brev alternativt utpressningsbrev i dansk stil.

Men det är en "lösning" som inte har det minsta med grundproblemet att göra. För oavsett om de kan skicka utpressningsbrev "till den det berör" i ett hushåll, så kvarstår hela problemet med att de inte har en gnutta bevis.

Med mindre än att de laddat ner filen själva, vilket innebär:
    1. Brottsprovokation, då delningen inte hade skett om ingen laddat
    2. Om du laddar så delar du, så de har även seedat själva under tiden.
så har de inget bevis.

Om mer än en person på internet seedar filen, så har de aldrig fått ner en hel fil från en person. Vad är straffet för att ha delat ut 1.5% av en låt? Kan de bevisa vilken del av låten? Många låtar har tysta partier i sig, är de partierna copyrightade?

Från ISP:ns håll kan de fortfarande inte se skillnad på om du laddar ner laglig RedNex eller något copyrightat material.
APB kan fortfarande inte se vad folk delar ut, och de filer de hittar kan de inte ladda hem och fortfarande ha bevis som håller, inte ens i en svensk lobby-ägd domstol.
Så vem är upphovsrättshavaren som får skicka ut brev, när man inte vet vad som fildelas?

Så kontentan är att det de vill ha är rätten att skicka slumpvisa kravbrev till folk som eventuellt fildelar i hopp om att vissa personer blir så rädda att de betalar. För det är självklart så att kunde de bygga ett åtal på sin bevisning så skulle de gå till domstol direkt. Så själva faktumet att någon får ett brev betyder, vi vet att du fildelar, men vi kan inte göra ett jota åt det.

skivindustrin är ute efter att skrämma åt sig folks pengar, att trycka upp en skiva ens med den mest mediokra artist är naturligtvis dyrare än att bara skicka ett brev och begära att folk skall skicka sina pengar.

Men att inte ens låtsas ha något annat för ögonen...
Vanligtvis så brukar man formulera ett grundproblem, sedan kommer man med ett lösningsförslag. I det här fallet kommer de med grundproblemet "vi vet inte vad som fildelas" men lösningen var inte "FRA gör deep packet inspektion på all trafik inom landet" utan "Vi skickar inbetalningskort ändå" och det är väl trots allt ganska talande.

De råkade ju dock försäga sig, de är inte ens avlägset intresserade av att lösa de påstådda brotten, eftersom de vet att varje nerladdning är PR och inte en missad försäljning. De är enbart intresserad av möjligheten att utpressa åt sig pengar.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Förbjud CD-skivor istället

Det ligger idag ett rätt trevligt inlägg på Mina Moderata Karameller. Inlägget handlar om Antipiratbyråns senaste utspel där de går ut med det som en självklarhet att det "behövs" mer special-lagar för att stoppa det onda internet.

Jag läste detta först på sydsvenskan och dalarnas tidning. Men det är faktiskt lite skrämmande att tidning efter tidning bara rakt av tar in sånt här som om det vore sant och självklart.(Ja, att APB vill ha mer lagar är naturligtvis sant, dock inte de påstådda anledningen) Undersökning efter undersökning visar att nedladdning enbart ökar förtjänsterna trots att IFPI/APB hela tiden använder nyspråk för att förvirra och ljuger rakt ut för att tvinga fram lagstiftning för att tvinga konsumenter att köpa vad företagen säljer, istället för att sälja vad konsumenten vill ha. Varför tar Media aldrig sitt ansvar och gräver lite omkring APB och dess metoder?

Hur som helst, det som var roligt med Mary's inlägg var en liten annorlunda tvist än vad vi pirater normalt utgår ifrån... Miljöpåverkan av alla dessa plastbitar som skall transporteras och till slut hamnar i soporna.
    Hur vore det om miljötänkandet slog in här och politiker förbjöd fysisk distribution av plastskivor? Hur miljövänlig är tillverkningen av plasten, hur ser återvinningen ut? Här hänger vi ett par skivor i körsbärsträdet för att skrämma bort rådjuren. Det fungerar inte så bra tyvärr.

    Politiker bör byta fot i den här frågan och lägga problemet där det hör hemma. Hos underhållningsindustrin.
Helt underbart att se en uppfriskande ny vinkel på problematiken.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Störningsmoment

I fredags jobbade jag hemifrån. Det var kallt, blåsigt och snöigt ute och då jag i alla fall skulle sitta i telefonmöten större delen av dagen så fanns det ingen anledning att frysa ihjäl på väg till/från jobbet.

Fast att jobba hemifrån en vanlig vardag på det viset var en liten ögonöppnare, det fanns en massa störningsmoment. Jag syftar inte enbart till sånt som "Oj, blommorna behöver vattnas" och "Kanske man skulle plocka ur diskmaskinen", utan det evinnerliga ringandet på hemtelefonen. Mellan kl 11 och kl 13 ringde försäljare fem gånger, plus ett sjätte samtal som jag inte vet vem det var då jag var "förhindrad" att svara.

Värda att notera var "Kim från mister music" och "Gabriel från Front i göteborg" som var av "vill inte lägga på" typen som jag blev tvungen att ohyfsat lägga på luren i örat på. (Och ja, jag skriver upp namn och företag när försäljare ringer).

Jag har tidigare ondgjort mig över att de alltid ringer när man står och lagar mat eller medan man äter middag, men tydligen så håller det på hela dagarna... Framförallt koncentrerat till den tid folk brukar äta. Man kan undra varför, är det för att de räknar med att folk är hemma oftast vi de tiderna eller går de verkligen medvetet in för att jävlas med folk?

Den första motion jag kommer att lägga om jag blir inkryssad i riksdagen blir om att förbjuda telefonförsäljning till folk som inte i förväg accepterat detta.
D.v.s.:
1. ett omvänt NIX-register skall införas.
2. företag som arbetar med telefonförsäljning skall vara registrerade för att få utnyttja registret, och avgiften de betalar in skall täcka kostnaden för att registret underhålls.
3. företag som ringer någon som inte är registrerad får böta. Vid upprepade förseelser kan rätt att idka näringsverksamhet dras in.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Lite självupptagen

Om någon undrar varför jag inte bemödigat mig att blogga idag, så är det inte enbart på grund av lathet eller brist på ämnen. Jag hade tänkt skriva lite mer om telefonförsäljare efter att ha jobbat hemifrån igår, och fått 5 samtal under lunchtimmen !!! Men nu var blogg.se delvis nere idag, så man kunde läsa bloggarna, men jag kunde inte komma in och se statistik eller skapa nya inlägg.

Dock så har jag istället haft tid att börja snickra på min personvalskampanj. :D
Så "turneplan" (dock utan datum) är påbörjad, och det mesta av brödtexten till min kampanjfolder är på plats.

Så, "Det tar sig sa mordbrännarn", det ser ut som att jag nog kommer igång men kampanjandet när snön försvunnit

Mvh

/J-O

Påhitt från lobbyn

Anna Troberg skriver ett underbart svar på de påståenden som strömmar ut från Netopia. Läs och Njut

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Netopia igen.

Nu formligen sprutar Netopia ur sig inlägg, och det kan väl vara trevligt på sitt sätt. Fast det tar ju en hel del uppmärksamhet från annat.

Per Strömbäck han gått ut med ett inlägg om reaktionerna på hans artikel på DN debatt.
Första delen går åt till att förklara att det inte är någon hemlighet att han jobbar åt upphovsrättslobbyn, vilket ju är bra.

Det är nog viktigt att läsaren förstår att jag jobbar för Dataspelsbranschen och att Netopias sympatisörer är kreatörs- och producentorganisationer inom innehållsbranscherna.

Skriver han, men går sedan vidare och säger att det ju inte är ett branschorgan. Nähä... och med det vill du ha sagt?

För tydlighets skull är inte Netopia ett branschorgan som uttalar sig på medlemmars uppdrag. Sympatisörerna står bakom Netopias syfte som det formuleras i manifestet, åsikterna i den här bloggen och t ex DN Debatt är mina egna (även om jag är övertygad om att de i stort stämmer överens med sympatisörernas). Andreas Ekström, Karolina Lassbo, Shadi Bitar, Martin Gelin och alla andra skribenter står förstås för sina åsikter. Netopia består av många olika röster – kreatörer, entreprenörer, artister, författare, forskare, kanske till och med någon internetexpert! Personer som med intressanta insikter att dela med sig av i de här frågorna. Syftet är att bredda debatten genom att låta dessa röster komma fram.

Svaret på det är väl:
För tydlighets skull är inte Piratpartipositiva bloggare något partiorgan som uttalar sig på medlemmars uppdrag. Bloggarna står bakom Piratpartiets syfte som det formuleras i Principprogrammet, åsikterna i den här bloggen och insändare jag får publicerade i prasselmedia är mina egna (även om jag är övertygad om att de i stort stämmer överens med piratrörelsens). Qer, tianmi, Scaber Nestor, Zac, Hax, Magnihasa, Anna Troberg och alla andra bloggare står förstås för sina åsikter. Piratpartiet består av många olika röster – kreatörer, entreprenörer, artister, författare, forskare och mängder av internetexperter! Personer med intressanta insikter att dela med sig av i de här frågorna. Syftet med att kommentera Netopias artiklar är att bredda debatten genom att låta dessa röster komma fram, så det inte blir en ensidig monolog från lobbyn.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Vägen utför

Det repressiva övervakningssamhälle som S började lägga grunden till och M nu håller på att bygga färdigt kommer naturligtvis att få en massa tråkiga konsekvenser för laglydiga medborgare.

Dock är det ju ingen som tror att övervakningen kommer att ha någon som helst effekt på terrorister och kriminella.

Om någon ställer sig frågande till länkningen under "terrorister" ovan, tänk på på detta:
    Terrorism (från latin terror 'rädsla, fruktan')avser det systematiska användandet av våld eller förstörelse, särskilt mot civila mål, för att med hjälp av rädsla tvinga fram politiska eller andra typer av förändringar. Begreppet härstammar från Jakobinernas skräckvälde regime de la terreur, under franska revolutionen i slutet på 1700-talet.

    Internationellt etablerade definitioner av terrorism inkluderar endast de handlingar som har som syfte att skapa skräck, vilka utförs för att uppnå ett ideologiskt mål och som har en uppsåtlig inriktning mot att bortse från civila personers säkerhet.
Hittils har vi fått:
Lag om Hemliga tvångsmedel,
Lag om Överskottsinformation,
Lag om hemlig telefonavlyssning utan misstanke om brott,
Lag om "internationell hjälp",
Lag om hemlig rumsavlyssning,
Ny offentlighets och sekretesslag,
IPRED,
FRA-lagen,

Vi är på väg att få bland annat:
Datalagringsdirektivet
ACTA
Lagar som förbjuder oss att prata om/uppmana till "terrorism". (I det här fallet kan man vara säker på att terrorism kommer att definieras som allt som ideologiskt skiljer sig från makthavarnas uppfattning.)
Nakenskanning på flygplatser
IPRED2

I stort sett rubbet förutom IPRED och ACTA införs genom att hänvisa till "terroristhotet", ett för sverige ickeexisterande hot. Hela strategin är att skrämma folk för olika saker och införa övervakning som den generella boten.

Inför kameror på bussar och tåg, trots att de inte hindrar några brott.
Inför kameraövervakning på allmänna platser trots att undersökning efter undersökning visar att de gör mindre nytta än en lampa.
Avlyssna hela befolkningen, trots att inte ens avlyssnarna tror att de kommer att hitta vare sig bovar eller terrorister på det viset.

Samhället är inte farligare idag än det var för 30 år sedan, men propaganda och TV-program som efterlyst har effektivt lyckats skrämma upp folk.

Men det finns vissa element i det här samhället som kontinuerligt använder sig av rädsla för att skapa kontroll och kunna genomföra sina ideologier. Just nu har de regeringsmakten också.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


MP vs EU

- Vi anser inte att man kan strunta i EU-domslutet mot Sverige. säger Alice Åström, gruppledare i riksdagen och vice ordförande i Vänsterpartiet.

Mhm? Ja det där är ju lite från fall till fall... Nytt scenario:

Visserligen är vi principiellt emot kolkraft, men vi har ändå valt att kompromissa och rösta för en nybyggnation av 5 nya kolkraftverk i Sverige.EU har sagt att vi måste, och för att det skulle kosta oss 3 öre om dagen per medborgare att låta bli...Dessutom r vi en ministerpost av sossarna om vi gör som de säger...

Skulle det fungera för t.ex Miljöpartiet?
Erik Thor undrar vad som är den stora grejjen för Piratpartiet och varför allt ståhej kring detta. Jo, läs scenariot ovan, hur skulle du som miljöpartist gilla det? Integriteten är kanske inte er viktigaste fråga och kan kohandlas bort för att få "vara med och bestämma", för Piratpartiet är det vår viktigaste fråga, en som vi aldrig skulle kunna kompromissa om.
Det är därför vi reagerar som vi gör när både V och MP säger sig vara mot datalagringsdirektivet men ändå kommer att rösta för införandet i Sverige. Det är inte frågan om någon "beordrad kampanj" utan en massa väldigt upprörda piratbloggare.

Gällande att något parti skulle vara tvunget att böja på sina principer på grund av hot om att vårt land skulle få betala ett bötesbelopp på 28 miljoner, mindre än vad som dömts ut för medhjälp till fildelning. Om den saken kan jag bara citera Baloo från djungelboken: Störtlöjligt

Tydligen går det bra att vägra införa regler om öppenhet gällande bidrag/donationer till partier? Trots att EU sagt till om saken vid ett flertal tillfällen.
Det går även bra att låta bli att införa vår gemensamma valuta.

Så det går aldeles utmärkt att ignorera även datalagringsdirektivet, och skulle EU skicka ett inbetalningskort, så går det bra att torka sig i röven med det och skicka tillbaka till dem med motivering att det är svårt att läsa vad det står.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Har ni hör den förut?

Och nej, även om namnet på inlägget låter som en sida med roliga historier så är frågan allvarligt ställd.

Har ni hört den här förut?

FRA lagen någon?
Lyssna och ni skall höra partipiskan vina... Förslaget kommer att gå igenom och centern kommer att förlora sin hängivnaste anhängarskara, och aldrig mer klättra över 4% spärren.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Utbildning om val

Jag läste just ett mycket välskrivet blogginlägg av Erik Jennische gällande hur valkampanjer skall bedrivas och hur man skall måste bygga relationer med sina potentiella väljare. Tack till Christian Engström för tipset om denna.

De flesta som tänker sig bedriva en valkampanj skulle nog ha nytta av att läsa inlägget. Huvudvikten är om hur man förutom i vanliga media skall lyckas få ut sitt budskap även på internet, vilket ju kanske är precis motsatsen till problemet som Piratpartiet har. På nätet syns vi och interagerar, men i vanliga media får vi inget utrymme alls.
Som det är nu när tidningarna med ena handen nekar våra inlägg och med den andra skriver att det är "tyst från Piratpartiets sida" så känns det ju lite surt.

Emma kom igår med den briljanta iden att vi skall börja lägga upp alla de insändare och debattartiklar som tidningarna inte tar in och publicerar dem på Piratpartiets hemsida eller som en egen blogg.

I och för sig så kommer fortfarande de delar av befolkningen som bara läser pappersversionen av tidningar inte att få se dessa. Men det kan fortfarande bli lite uppmärksamhet om "Piratartiklar media inte tog in" börjar ligga högt på knuff.se.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Ehh Jaha?

Netopia släpper idag en något udda "artikel".
Författare är Martin Gelin som är nya medier-ansvarig för den rödgröna valkampanjen 2010.

Inlägget är inte helt enkelt att recensera då den verkar sakna någon typ av poäng eller slutledning. Många fakta och hänvisningar utan mycket till röd tråd. Det troligaste är nog att man försöker angripa konceptet nätneutralitet och transparens genom att visa att Lawrence Lessig som ofta citeras i piratkretsar är skeptisk till det.

Men några kommentarer till artikeln då:
Jag tror egentligen inte någon är emot transparens när det gäller staten. Det är för mycket hemlighetsmakeri idag och det har bara blivit värre sedan den nya offentlighets och sekretesslagen trädde i kraft 30 Juni 2009 och gjorde det enklare att hemligstämpla saker och svårare att bli en "whistleblower" när något är fel. Att sedan vissa riksdagspartier vägrar berätta var de får sina kampanjbidrag ifrån.

Lessig är inte heller på något sätt emot denna typ av transparens, han uttrycker doch en berättigad oro för "information overload" om allt som staten håller på med skall informeras ut. Information overload är ju tyvärr en verklighet vi ser varje dag, så det är ju en fråga om presentation. Öppen tillgång och organiserade sökbara databaser slår nog utskick och mailinglistor vid alla tillfällen, så det är en fråga om att säkerställa att statsmakterna förstår att det är en fråga om tillgängliggörande och inte den normala megafonpolitiken som efterfrågas.

En annan del av artikeln är däremot lite mer "skum" och om Martin råkar läsa detta inlägg hoppas jag han kan lämna ett klargörande i kommentarsfältet.
    En liknande skepsis har nyligen uttryckts av bland andra Evgeny Morozov, på Open Society Institute och Georgetown University, som hävdar att det så kallade twitter-upproret i Iran i själva verket genererade mer skada än nytta – exempelvis råkade ivriga västerländska twittrare som stödde den iranska oppositionen ofta avslöja identiteter på oppositionen, såväl som alternativa, digitala kommunikationsvägar som snabbt stängdes ned av iranska myndigheter.
Det är säkert helt korrekt, men vad menar du skulle göras åt detta i sammanhanget? Förespråkar du att om resten av världens regeringar och ISP:er hade samma repressiva filtrering som Iran, så hade vi inte behövt riskera att oavsiktligen avslöja den iranska oppositionen?

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Censur eller städning?

Aftonblaskan har idag lyckats med ett par riktiga bottennapp.

Dels hade man först en artikel/anonns från antipiratbyrån som försökte påskina att fildelningen minsann minskat efter TPB domen. Fast det spännande är att om man bemödigar sig med att läsa den rapport som de citerar ur så står där raka motsatsen. Fildeningen har ökat, det var en liten dipp i april ifjol som de alltså skryter om.

Sedan går en kulturredaktör ut och påstår att männen bakom TPB nu stöder nazistgrupper. Denna artikel försvann dock senare. Censur av egna artiklar, eller någon som tog bort den på grund av alla faktafel och ogrundade påhopp?

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Företag vs privatpersoner

Det är alltid en massa käbbel om privatpersoner som kopierar saker och kränker den så kallade kommersiella upphovsrätten, så de stackars företagen förlorar påhittad profit.

Men företagen däremot kan kränka den ideella/moraliska upphovsrätten hur mycket de vill. Ett omnämnande och länk till källan när man kopierar någons text vore väl på sin plats?

Mvh

/J-O

Tags: , ,


M och S eniga

Oftast brukar valrörelsen präglas av smutskastning åt båda håll, men på vissa punkter är S och M trots allt eniga. De har t.ex gemensamt beslutat i förväg vilka som skall debattera och vilka ämnen som det skall debatteras om.

Integritetsfrågorna lyser naturligtvis helt med sin frånvaro. Inget av riksdagspartierna vill ha upp de frågorna på bordet, pinsamheter bör förtigas. Så de frågorna kommer inte att tas upp, inte heller får de något utrymme i media. DN ställer tolv ledande frågor om vad som hänt sedan förra valet, ingen av dessa frågor berör integriteten, förutom att FRA lagen i förbigående omnämns som en positiv förnyelse.

Det mest intressanta på DN:s sidor om det kommande riksdagsvalet är en läsarundersökning/omröstning där folk får ange vad de skall rösta på. Som vanligt finns enbart de 7 riksdagspartierna med, samt alternativen "Något annat parti" och "Har inte bestämt mig". I skrivande stund så ligger "Något annat parti" på 17% och 7% har ännu inte bestämt sig. De där 17 %en lär ju delas i stort sett mellan SD och PP, de två stora utmanarpartierna i årets val.

Det skall bli intressant att se hur länge de etablerade partierna kommer att lyckas undvika integritetsfrågorna, och hur länge det dröjer innan media kontrollerad av partiblocken kan undvika att låtsas om utmanarpartierna.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Snigelfarmarna gör det igen.

I aftonbladet kan man nu läsa att Hotellboende krävs på TV-licens.
Det räcker alltså inte med att hotellägaren betalar licensen för den TV:n, eftersom paret tillfälligt blir tvugna att bo på hotell, så får de även betala TV-licens. 2 gånger betalt för samma TV, snyggt jobbat radiotjänst.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Alla regler som behövs

IFPI lobbyisterna på Netopia publicerar idag ännu ett inlägg som visar den begränsade förståelsen för internet. Idag var det Shadi Bitar är VD för ett ljudboksförlag som fick komma till tals.

Som övriga inlägg från Netopia är det först lite lull-lull om internet och öppenhet, för att sedan glida över i ett angrepp på fildelning och krav på sanktioner och hårdare tag.

I lull-lull delen av denna artikel kan man läsa:
    Hjältarna i internets historieskrivning är teknikerna. Men idag kan nätet förstås bättre i termer av sociala nätverk, marknader och relationer än som infrastruktur. Och om internet istället är en del av ett samhälle, eller ett samhälle i sig självt, vem bör då bestämma reglerna? Uppfattningen att sådana över huvud taget behöver utvecklas för det ännu unga nätet borde vara intuitivt – men har istället kommit att bli en kontroversiell debattposition.
Jo, som en av teknikerna som var med tidigt, när vi människor på universiteten delade information och diskuterade fritt med varandra, innan kommersiella intressen började försöka göra om internet till betal-tv-kanaler, så kan jag berätta en sak för dig.

Reglerna finns, och har funnits sedan länge, kanske inte regler du gillar, men alla regler som behövs finns här: RFC 1855

Netopia gör verkligen skäl för analysen av deras aktiviteter. Eftersom Ponten numera ses mest som en pajas som folk skrattar åt, så har medialobbyn försökt smyga in en ny representant, som under förespegling att vara för öppenhet på nätet försöker få in fler lagar för att strypa åt det. Netopia kör med samma nyspråk som Moderaterna, frihet genom kontroll, öppenhet via censur.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Netopias pengar hittade

Här finns Netopia's nio miljarder att hämta.

Bara till att införa obligatorisk kroppsvisitering och nakenscanning i samtliga affärer. Go, IFPI, go!

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Konsekvenser av fenomen

IFPI lobbyisten Per Strömbäck går ut i en debattartikel (Se propaganda)
Där kan man bland annat läsa följande:
    Det finns förvisso exempel på debatt i samhällsfrågor som rör internet: nätmobbning, falska läkemedel, stulna användaridentiteter, ekonomisk brottslighet, sexbrott, upphovsrättsintrång med flera. Men det rådande synsättet är att betrakta dessa företeelser som enskildheter. Det vore mer konstruktivt att se dem som konsekvenser av ett och samma fenomen: samhällets och rättsstatens frånvaro på internet. I det perspektivet utgör de högljudda striderna om upphovsrätt och integritet bara början på en mer omfattande diskussion om samhällets roll på nätet.
Mjo. Jag håller med om att jag ser flera konsekvenser av ett och samma fenomen. Teknikfientlighet och svårigheter att bryta sig ur förlegade affärsmetoder för USA:s medialobby. USA som var det sista i-land som skrev under på avtal om patenträtt försöker göra allt för att hindra andra länder att segla ifrån dem och lämna dem i histpriens bakvatten. Handelshinder, utökad patentlagstiftning och påstådd terroristbekämpning försöker man utnyttja för att ge USA konkurrensfördelar.

Falska läkemedel kan inte skickas via internet, men väl med posten.
Bomber går inte att skicka via internet, men väl med posten.
Samma sak med alkohol och droger.
Scanna, öppna och kopiera alla postförsändelser istället, det lär göra mer nytta.

Ingen har blivit våldtagen via internet, porr går att köpa i pappersform och på DVD skivor om man så vill.
Stäng alla tidningskiosker, förbjud TV-mottagare på hotellrummen. Förlägg de filmbolag som producerar och tillverkar porr med handelsförbud, det lär göra mer nytta.

Rättsstaten har aldrig varit frånvarande på internet, Allt som behövs är att specificera en gång för alla att Internet är som vilken kommunikationsplatform som helst, och omfattas av alla applicerbara lagar som finns i samhället i övrigt, t.ex. brevhemlighet, meddelarskydd o.s.v.

Det är NU, som rättsstaten är på väg bort från internet, på grund av de lagar som medialobbyn låtit stifta, via bland annat sin gode vän Thomas Bodström med flera. Det är NU som grundläggande mänskliga rättigheter monteras ner på internet, det är NU som det införs speciallagar.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,



Önsketänkande

De etablerade partierna vill inte se Piratpartiet i riksdagen. Media kontrollerade av endera blocket i vårt lilla hemmasnickrade tvåpartisystem försöker hamra in budskapet att Piratpartiet inte har någon chans i riksdagsvalet. Alla frågor om integritet tigs ihjäl eftersom inget parti vill ta debatten.

Piratpartiet är som bekant ett enfrågeparti som BARA är emot ett odemokratiskt kontrollsamhälle.

Så är det då som gammelpartierna hoppas?
Knappast !!! Det är bara önsketänkande från deras sida. Vårt kampanjande är precis på gång att dra igång, vi kommer att göra interitetsfrågorna synliga, och när väl locket på burken är öppnat så kommer det inte att gå att stänga den igen.

I år är 7% av väljarkåren förstagångsväljare, en grupp som per automatik befinner sig i den ålderskategori där vi dominerar totalt. Vad gör t.ex. Moderaterna? Jo de försöker gulla med pensionärerna för att locka över den från Sossarna. Låt dem konkurrera om sistagångsväljarna medan vi söker stöd hos den grupp som kommer att rösta i många val ännu.

Skulle vi trots allt inte komma in i Riksdagen den här gången, trots den draghjälp vi får av polisen och Medialobbyn, så kommer vi in nästa gång. För nästa valrörelse kommer vi att ha partistöd, så vi kan bedriva valkampanj där inte de aktiva själva betalar för materialet.

Mvh /J-O

Tags: , , ,


Glad alla hjärtans dag


Glad alla hjärtans dag önskar Piratpartiet!!!

Vi hoppas att du får en trevlig stund med någon du tycker om. Tänk bara på att skriva dina kärleksbrev på papper, då brevhemligheten nyligen avskaffades för all elektronisk kommunikation.

Besök gärna www.piratpartiet.se/hjartan för att läsa mer om hur lagstiftningen påverkar ditt privatliv.

Söndagen den 19:e september 2010 anordnas riksdagsval i Sverige. Vid detta val kommer riksdagen för mandatperioden 2010 - 2014 att utses.

Piratpartiet står för rätten till privatliv och personlig integritet, för rätten att inte få sin privata kommunikation avlyssnad. Visa att integriteten är värd något för dig också genom att rösta på oss.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Min politiska bakgrund

På allmän uppmaning från Joshen, till piratpartiets bloggare, här kommer en beskrivning av min politiska bakgrund.

Som knappast förvånar någon av dem som brukar läsa min blogg så är jag en av de piratpartister som ursprungligen kommer från höger. Så jag hör därmed till den "torra och spydiga" falangen.

Jag var med i MUF under gymnasietiden, och efter lumpen så var jag kvar som revisor åt den lokala MUF föreningen fastän jag då inte längre var aktiv. Under universitetstiden var jag kårpolitiskt aktiv i ett partipolitiskt obundet parti, UMTEP (Umeå Teknologparti), eftersom jag tycker att partipolitik inte har att göra i kåren. Jag röstade dock hela tiden på moderaterna, förutom ett år när jag stödröstade på FP.

På "min tid" var Moderaterna ett liberalt parti som var mot all form av statlig övervakning och statliga ingrepp, kanske till viss del för att de alltid var i opposition, men så var det i alla fall.

Jag är en av de som inte kännt igen "sitt parti" de senaste åren och håller på att få hjärnblödning när politiker utan minsta förståelse för vad de lagstadgar om, håller på att riva det internet jag varit involverad i att bygga upp. Inskränkningarna i rätten för husbehovskopiering och rätten att ladda ner, samt senare IPRED var det som fick bägaren att rinna över. När sedan TPB skandalerna löste av varandra så försvann alla tvivel om att det var Piratpartiet som gäller framöver.

Jag måste säga att det är förvånansvärt smärtfritt att samarbeta med folk som tidigare varit politiska motståndare. I min nuvarande roll så driver jag kampanj med folk som tidigare befunnit sig så långt på vänsterkanten att jag knappt var medveten om deras existens.

Men som vi säger: Vi tycker inte att det är en prioritet att diskutera vem som ska klippa gräsmattan när huset står i lågor.

Tills vi stoppat den pågående nermonteringen av demokratin så har vi lagt allt annat åt sidan.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Fler positiva artiklar

Igår uppmärksammade SvD att bandet Grateful Dead som alltid uppmuntrat folk att kopiera, spela in och sprida deras musik, hör till de mest populära artisterna någonsin och fortfarande (15 år efter att bandet slutade spela) ligger bland topp-placeringarna på vem som säljer mest skivor.

Det är ju då precis det som vi gång på gång hävdar och undersökning efter undersökning visar. Nedladdning och spridning av musik över internet ökar intresset för musiken och ökar försäljningen. Skivbolagen sitter där med skygglapparna på och snöar in i sitt mantra "Nedladdning är stöld", när nedladdning bara är mer reklam.

Mvh

/J-O

Tags: , ,




Ryggmärgsreflex

Egentligen hade jag inte tänkt blogga mer om Polisens uppförande i Tunnelbanan, inte för att det inte känns viktigt, utan för att när jag hörde om det på torsdag kväll så var jag på väg att lägga mig och sova, så vid tillfället nöjde jag mig med en notis och att skicka den vidare. På fredag på jobbet kunde jag inte blogga, så när jag kom hem var det "old news" och alla smarta människor hade redan kommenterat på det.

Fast å andra sidan är det ju många som skrivit bra om det.

Personligen hör jag till den gruppering som har förtroende för poliskåren, och jag brukar blogga någorlunda positivt om dem. Men de där två... Avsked från kåren är bara det första som borde hända dem...

Visst, jag kan förstå att man om man jobbar i den miljön, inte vill ha sin bild publicerad. Det skulle (Även om jag tvivlar på det) kunna innebära en förhöjd risk både för personen ifråga och eventuell familj. Men det försvarar inte det här beteendet.

En normalt funtad människa med stabilt psyke skulle istället vänligt sagt till om saken. "Jag vill helst inte vara med på bild för jag är rädd att det medför en risk för mig och/eller min familj, skulle du kunna vara vänlig att radera den, eller i alla fall inte publicera den." Men när ryggmärgsreflexen är att istället hota med obefogat våld eller att på tvivelaktiga skäl "följa med till stationen" för att försöka tvinga någon att radera bevismaterial, då är man inte lämplig att arbeta som polis.

Att arbeta i de kretsarna med "buset" som kanske bara förstår sig på hot kanske är förråande, men en stor del av att vara polis är att hålla huvudet klart och inte låta sådant påverka. En person som just kommer från kontoret lär knappast misstas för en av de stirriga knarkarna man normalt ser i tunnelbanan, varav polisen dessutom redan känner de flesta.

Så, tvivelaktigt att de ens får en smäll på fingrarna, men man kan ju alltid hoppas.
Om inte så är det förhoppningsvis fler röster till Piratpartiet, det enda parti som vill öka medborgarnas rättigheter gentemot staten, istället för tvärtom.

Mvh

/J-O

Tags: , ,



Oron sprider sig.

Vissa tidningar gjorde rubriker på att PP:s stöd minskat för att vi valt att inte ställa upp i kommunvalet på de flesta orter. Vi som är med vet ju att det beror på att vi internt satt höga krav för att få ställa upp.

Det folkliga stödet har vi, och det jäser ordentligt. Inte enbart på grund av den draghjälp vi får av polisbrutalitet i tunnelbanan och alla razzior mot DC-hubbar.

Vi ser nu att även bloggare som normalt inte bloggar om politik börjat reagera på vad som är på gång. Så jag tänkte ge lite länkkärlek till Lizzie som nu skrivit två inlägg, dels om IPRED och dels om Fildelning.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Grönmögelost

Webhackande skrev just ett underbart inlägg om polisens gemensamma organisation för att jaga ungdomar för påhittade brott.
Citat:
    I slutet av presentationen står "Brott mot immaterialrätten är ofta gränsöverskridande och beräknas omsätta stora belopp." Det kunde ha stått "månen anses ligga långt bort och beräknas vara gjord av grönmögelost". Fildelning är nog den minst penningintensiva verksamhet som finns på nätet. Det är en väldigt idéell företeelse, där folk hjälper varandra. Ni vet, som indrottsföreningarna var förr i tiden innan allt växlades mot proffsidrott...
Inte bara Lobbyn, utan även deras avlönade poliser gör allt för att påskina att någon skulle tjäna pengar på fildelningen. Förutom skivbolagen naturligtvis, eftersom det gång på gång visat att fildelningen faktiskt ökar försäljningen.

Mvh

/J-O
, , , ,

Lobbyn Kraftsamlar

Så är det nu officiellt... Polis och åklagare har sedan 1:a januari en gemensam organisation för bekämpning av så kallade "immaterialrättsliga brott".

Det har varit kul att läsa lobbyns köpta kommenterare i diverse kommentarsfält de senaste dagarna där det gällande fildelningstillslagen har hetat att "klart polisen bekämpar brott, men det är ingen särskilld prioritering av den här typen av brott. Men nu är det i alla fall inga tvivel om att det är hårdhandskarna på gällande den här typen av påhittade brott.

Så medan det som utsätts för riktiga brott får veta att utredningen lagts ned på grund av bristande bevis eller spaningsuppslag, så skall vi offra resurser på att specialbevaka fildelande ungdomar. Något som förresten Reinfeldt påstod sig vara emot härom veckan när han kom med sin förklaring till förra valets brutna löfte till ungdomarna.

Jag kan inte annat än beklaga Paul Pintér, Fredrik Ingblad och Henrik Rasmusson's situation. Oroa er inte, när Piratpartiet har kommit in i riksdagen så skall vi se till att ni får syssla med att lösa riktiga brott istället. T.ex. Utpressningsförsök och dataintrång från organisationer som APB.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,



Sämre skydd för barn

I göteborgsposten kunde man nyss läsa att föräldrarna skall bli skadeståndsskyldiga för vad barnen gör. Detta är väl inte egentligen så kontroversiellt(?) men är det någon som tror att detta beror på någonting annat än att APB med kompisar skall kunna få ut mer pengar när de terroriserar ungdomar med sina maffiametoder?

En annan sak som nämns nästan som i förbigående är att:

    "det ska bli möjligt att drogtesta barn under 15 år utan föräldrarnas samtycke. Polisen ska även kunna kroppsbesiktiga, exempelvis göra en dna-analys."

Ja det var väl logiskt och konsekvent? I ena fallet vill man ge föräldrarna större ansvar för barnen, och i andra fallet skall man ta bort det helt.

Snyggt jobbat Ask, då får polisen göra lite fler "kroppsbesiktningar" av tonårsflickor som lite löst kan misstänkas bara påverkade av "något". Men var det inte lite dumt att införa detta före valet, istället för att göra som med andra kontroversiella frågor?

Mvh

/J-O

Tags: , , ,




Statlig inblandning

Dags för mitt återkommande gnäll på TV-avgiften och hur den används. Idag någorlunda aktualiserat via en artikel i expressen i lördags. Inte dasfärskt, men det har fått ligga och mogna lite...

Inlägget ifråga gäller hur UR använde licenspengar för att tillverka och sända politiskt vinklade program. Det kanske var gulligt på 70-talet, men inte nu.

I kommentarerna på mitt förra inlägg om saken kunde man bl.a. läsa:

    "Och faktum är att SVT i mycket liten utsträckning är just opartiskt. Styrelseordförandeposten tillsätts exempelvis av rådande regering:
    http://svt.se/2.60291/1.699467/svtsstyrelse"

    "1) TV-avgiften går till en stiftelse, samma, men det är riksdagen som bestämmer hur mycket av dessa pengar som STV/SR/UR skall få samt fördelningen mellan dessa bolag. Med andra ord ledningarna är i lika mycket direkt beroende av politikernas välvilja som om det kommit från skatten.

    2) TV-avgiftens storlek är bestäm av riksdag. M.a.o. man är fast i beroende på politikernas vilja för att få pengar."


Och så är det tyvärr. Trots att det inte tas ut som en skatt så är man minst lika beroende av politikernas goda vilja för att få pengar.
Så varför inte skrota avgifts-systemet och ta det direkt på skatten?
Snigelodlarna i kiruna kan omskolas till att granska att den TV som görs för skattepengar inte är politiskt vinklad.

Mvh

/J-O

Tags: ,




Om Sannolikhet

Det går ett illvilligt rykte om att en berömd Piratkapten och EU-parlamentariker idag skulle uppnå den aktningsvärda åldern av 50 år. Detta tycker jag inte verkar särdeles sannolikt.

Enligt den gängse bilden i media så består Piratpartiet enbart av skägglösa dataspelande tonårspojkar. Redan att Piratpartiets riksdagslista har en medelålder på runt 35 år är därmed så osannolikt att chansen att en aktiv pirat som inte är med på nämnda lista skulle kunna vara äldre än 35 är i stort sett försumbar.

Prognoserna har även visat att piratpartiet omöjligt kunde lyckas ta sig in i EU-parlamentet, så om de trots att de nog inte kan finnas där, ändå på något vis skulle finnas där ändå, så förstår ju vem som helst att den som nu mot förmodan sitter där i alla fall inte är särskillt gammal.

Så om man nu tittar på den sammanslagna sannolikheten på att Piratpartiet nu skulle ha en EU-kommisionär på plats, och att denne skulle vara ett halvsekel gammal, så är det alltså uppenbart att det nog trots allt inte har hänt. För om detta hade det hänt så skulle det ju innebära att även andra osannolika saker såsom att Piratpartiet får 11% av rösterna i riksdagsvalet och blir tredje största parti rimligen kan inträffa.

Sannolikheten för Piratpartiet att skrälla i riksdagsvalet är ju trots allt mycket högre än sannolikheten för halvsekelgamla EU-parlamentariker, då personerna på riksdagslistan ju faktiskt är desamma som medelåldern nu har räknats ut efter, och åldern därmed inte är en faktor att ta hänsyn till.

Men om det nu mot förmodan skulle finnas en 50-årig EU-parlamentariker därute:
    GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN.


Mvh /J-O

Tags: , , ,

Hyllningskören Rick Falkvinge Rickard Olsson Emil Isberg Jonatan "Gonte" Kindh Maloki Curt Jonsson Björn Felten Ola Nyström Christoffer Willenfort Anders Lindbäck Futuriteter Anna Troberg Magnihasa Anne Kekki JRL Carl Johan Rehbinder Gustav Nipe Minimaliteter Sagor från livbåten Janne Lindgren Hax


Kopiering är inte bara rätt, det är nödvändigt.

Om du är en normalt allmänbildad svensk som behärskar det svenska språket så borde inget i detta blogginlägg förvåna dig.

Tyvärr så har ju representanter för vårt rättsväsende och politikerkår snöat in i någon lobbypåverkad variant av nyspråk som ligger väldigt långt från det språk som resten av befolkningen använder.
Det senaste exemplet är när de i samband med tillslagen mot några DC-hubbar konsekvent använder ordet "kunder" när de menar användare/brukare av tjänsten.

I ett sammanhang med fri fildelning, där folk som inte känner varandra delar filer, ingen betalar och ingen tagit betalt, hur kan det finnas en kund?
När det dessutom är så att DC-hubben inte deltar i fildelning, utan användarna byter filer med varandra, hur skulle de då kunna vara "kunder" till hubben, ens om den ena betalt den andra användaren (Vilket nu inte har skett). Naturligtvis är syftet i det här fallet att försöka påskina att pengar varit inblandade, för att försöka förvirra ihop fildelning med den typ av plagiarism som finns t.ex. i asien. Något som de hoppas kan lura folk att tro att det kanske ligger något i industrins grundlösa påståenden att en nedladdning = en missad försäljning.

En såld piratkopia från kina är en missad försäljning, medan en nedladdning över internet är en potentiell köpare som hört låten.

Nu raskt vidare till det inlägget skall handla om, kopiering.

Industrin har under en längre tid försök samma typ av begreppsförvirring gällande kopiering. De försöker trumma in att "kopiering är stöld", men det är det inte.
Vare sig SAOL eller SAOB kan hitta något sätt att uttyda ordet som har en betydelse ens i närheten av detta.

Jag vill hävda att kopiering är bland det viktigate vi har, utan kopiering hade vi inte haft någon civilisation alls.

Barn lär sig genom att kopiera och härma sina föräldrar. Tänk dig att säga till en 11 månaders bebis som börjar få lite grepp om språket, "Vi har ensamrätt på svenska, hitta på ditt eget språk ungjävel".

Det första barn får göra i skolan är att kopiera det fröken skriver på tavlan. det är så de lär sig skriva. Att söka i böcker och citera bitar, samt att ibland efter moget övervägande formulera om med egna ord har alltid varit det sätt som studenter haft för att lära sig.
På senare år med internet och sökmotorer har det varit en del bråk om att studenter "kopierat" uppsatser. Men kopieringen i sig är ju inget fel, det som är fel är om studenten har lämnat in uppsatsen och påstått att han själv skrivit denna. Detta är fel, men felet är inte kopieringen i sig, och inte heller är det stöld eftersom inget försvunnit. Det som skett är plagiering, inte stöld.

På "den gamla goda tiden" spreds kunskap genom att människor som sökte efter kunskap skrev av varandras böcker. Kanske i ett kloster, kanske längs en karavanrutt, kanske tillochmed på något berömt ställe som biblioteket i alexandria.

När Chalmers startade så var det ett ställe där man kunder lära sig slöjd och teknik, inte genom att studera böcker eller ritningar, utan genom att studera fysiska föremål gjorda av trä. Föremål som man fick kopiera och därigenom lärde sig att tillverka.

Japan byggde upp sin industri genom att plocka isär, fundera ut, och kopiera västerländska saker. Till att börja med, med rätt dålig kvalitet, men efter ett tag bättre och billigare än väst kunde. Visst, det finns säkert många företag som var förlorare på detta, men mänskligheten som helhet fick mer och bättre teknik. Folk och länder har sedan urminnes tider lärt sig av sina grannar, och det lär aldrig ändra på sig, inte ens fastän USA i sin desperata kamp för att greppa sig kvar bland i-ländernas skara gör allt för att försöka hindra utvekling i andra länder.

Kopiering är hur vi människor lär oss. Att kopiera fel sak kan idag eventuellt räknas som någon form av upphovsrättsbrott, (i sig en vansinnighet som måste ändras), men hur man än vrider och vänder på det så blir det aldrig stöld.

Och för eventuella religiösa läsare som orkat läsa ända hit: "Jesus kopierade fisk och bröd helt utan att ta hänsyn till eventuella restauranger eller fiskförsäljare i närheten." IFPI försöker idag dra växlar på att kopiering är stöld och därmed omoraliskt. IPFI grundades i rom 1933. Romarna dödade Jesus.  Fråga er vem som egentligen är ond i sammanhanget. Är det Gud eller lögnernas herre som brukar försöka förvrida innebörden i språket?

Mvh

/J-O

Tags: , , ,

Inte tänka själva

Det vore ju hemskt om universiteten i Sverige uppmuntrade sina studenter att tänka själva, att bli kritiskt tänkande människor som klarar av att bilda sig en egen uppfattning om saker och ting.

Lunds universitet förbjuder studenter att blogga om t.ex. politik. För tänk om vår framtida generation av akademiker har något så hemskt som uppfattningar om samhället och hur det borde vara? Ännu värre, tänk om de via sociala medier diskuterar detta sinsemellan?

Nej sånt måste omedelbart stoppas. Studenter skall indoktrineras enbart med det som passar staten för dagen.

EDIT 2010-02-06  14:15:
Det har efter att jag skrev detta inlägg kommit fram att studenterna ifråga var anställda för att blogga om sina liv för att marknadsföra LUNDs universitet, och det var i detta sammanhang de inte skulle skriva om politik och religion. Det ställer ju saken i en helt annan dager.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Ja och?

Ytteligare press på EU-parlamentet från USA, gällande att låta jänkarna få fri tillgång till europeisk bankdata.

Undrar hur amerikanerna skulle reagera om europeiska utrikesministrar skulle gå på enskillda kongressledamöter? Troligen med stor indignation och ramaskri...

Lite spännande är ju när man läser i artikeln:
    ”Om EU-parlamentet fäller avtalet är jag osäker på om myndigheter i Washington skulle besluta sig för att vända sig till EU igen i denna fråga”

Jaha? Och???
De får det att låta som om det vore negativt på något sätt...

Åh nej! USA kanske inte kommer att försöka göra intrång i våra medborgares privatliv, åh nej... Vad skall vi ta oss till...

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Vore kul att veta hur

USA kraftsamlar för att försöka påverka EU parlamentet att rösta för SWIFT-avtalet, som ger USA tillgång till EU-medborgarnas finasiella transaktioner.

EU-parlamentets utskott för medborgerliga rättigheter röstade ner detta förslag på grund av de uppenbara intrången i medborgarnas privatliv..

Nu försöker man med alla medel övertyga oss om förslagets förträfflighet, och att om vi inte godtar det så kommer det att regna blod, dessutom kommer gräshoppor att äta upp våra grödor.

D.v.s de gör som de brukar, spelar ut "rädslo kortet"
    "Att blockera Swiftavtalet kan riskera våra meborgares säkerhet."
Jovisst, vore kul att veta hur...
Att dela ut medborgarnas uppgifter till främmande makt riskerar ju medborgarnas rättssäkerhet.

Det finns redan avtal om hjälp vid polisutredningar och liknande, så om USA behöver viss data kan de få det redan idag... SWIFT-avtalet handlar om att ge dem obegränsad tillgång till all bankdata, så de själva kan titta och undersöka. Dessutom skall ni inte tro att USA ger EU samma tillgång till USA:s bankdata, för det skulle ju kränka integriteten hos den amerikanska befolkningen...


Mvh

/J-O

Tags: , , ,



Ett tips till IFPI och APB

Det är intressant att se att ni nu ger er på DC-hubbar och de personer som driver dem och inte bara användarna. En DC-hub är en så ren söktjänst ni kan hitta, så det är modigt att försöka. Om ni lyckas, är det en bedrift även i det numera uppluckrade rättsläget i Sverige idag.

I TPB-målet fanns det websidor, det fanns torrent-filer att hämta, det fanns sökfunktion, och det fanns framförallt en tracker.

I en DC-hub finns: möjlighet för inloggade att söka igenom varandras filer. Och det är allt... inget mer... punkt slut...

DC-hubben har inget material på sig, inget lagras, inget delas ut.
Huben tar ingen aktiv del i fildelningen, utan det är enbart den som delar en fil och den som laddar ner den som har direktkontakt med varandra utan att hubben har med saken att göra.. Därav namnet DC, Direct Connect....

En DC-hub är egentligen mer av en social mötesplats, som fildelningsställe är det rätt ineffektivt. Du sitter och chattar med folk och byter filer. Men egentligen skulle det gå lika bra att använda irc, skype eller för den delen msn för att åstadkomma precis samma sak.

Den som inte är intreserad av socialt samspel utan av att ladda ner filer, den använder torrent.

Det skall bli väldigt intressant att se hur ni tänker försöka presentera anklagelserna, och om ni har bättre "bevis" än de photoshopade screenshots ni har försökt använda i tidigare fall när ni "sprängt" en DC-hub.

Förresten gällande att "spränga" DC-hubbar och DC-nätverk, bara FYI, till skillnad mot TPB där man behövde ha en backup för att återställa saker, så kan man återetablera en DC-hub på ungefär 10 minuter, efter att man fått tag på en server att ha den på... Eftersom hubservern inte har någon data, så behövs bara hub-mjukvaran och samma ip-adress... Sedan kommer användarna tillbaka...

Men för att ni trots vansinniga faktafel i det åklagaren hittils har nämnt och antagligen (som vanligt) total oförståelse för hur det fungerar i alla fall skall ha en pytteliten chans att bygga ert mål på något bättre än det ni presenterat vid tidigare försök... Här kan ni skapa lite bevis om ni behöver...

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Rätt av fel anledning.

Idag kan man läsa på bland annat SvD att sverige fälls för att inte ha implementerat Datalagringsdirektivet.

Som piratpartist tycker jag det är jättebra att datalagringsdirektivet inte är implementerat, efterom det är ett dåligt direktiv som troligen dessutom bryter mot europakonventionen. Så om direktivet behöver hur som helst testas i EU-domstolen, och det är flera som applåderar detta.

Dock är det inte alls därför som direktivet inte har införts i Sverige. Både S och M tycker det är bra och är förberedda på att införa datalagringsdirektivet i Sverige också, men inte förrän efter riksdagsvalet.
Både S och M har råkat försäga sig på denna punkt och sagt att det är en för känslig sak att ta upp ett valår. Detta beror ju på att de naturligtvis inser konsekvenserna för privatpersonerna och det ramaskri det skulle innebära.

Dock är ju oppinionen något som man bara behöver bry sig om vart 4:e år, så efter valet kommer det att implementeras... Om nu inte något parti som står för integriteten röstas in i riksdagen.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Övervakningsexport

Länge Leve Storebror !!!

Inte nog med att Sverige är ett föregångsland när det gäller att övervaka och avlyssna sina medborgare. Nu försöker vi exportera övervakningsteknik till diktaturer också.

Naturligtvis är det dubbel vinst med det hela, lite pengar kommer in till statskassan och Libyen får testa och betala för viss utveckling.

Sedan är det bara att driftsätta motsvarande system i Sverige också, utifall vissa medborgare inte har sina statliga spårsändare^H^H^H^H^H mobiltelefoner igång hela tiden.

Med tanke på all möda och alla lögner som alliansen lägger ner på att se till att Sverige ligger först på förtrycklistan så har det förståss kännts pinsamt att ännu inte har lyckats rulla ut ett likadant system som i England.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Vitryssland inför FRA-lag

Lite för sena för att "riktigt vara med i racet" inför nu vitryssland sin FRA lag.

Så vi välkomnar vitryssarna till de övervakades skara, några månader efter oss.

Vårt analyscenter kommer säkert att kunna utbyta information med vitrysslands analyscenter för att minsta antalet svenska och vitryska dödsoffer vid framtida attentat i USA.

Mvh

/J-O

Tags: , ,



Reinfeldt "förklarar"

Äntligen får vi veta hur Reinfeldt tänkte 2006 när han "inte ville jaga en ungdomsgeneration"

I en TV intervju där han besvarar tittarnas frågor kommer frågan om IPRED upp.

Tittarfråga:
    "Du sade förra valet, Vi skall inte kriminalisera en hel generation, men sen så kom IPRED. Varför skall vi tro på vad du säger nu?"


Reinfeldts svar:
    "Fast, då var frågan, skall polis användas för att försöka jaga en ungdomsgeneration, och det var ju inte den lösning vi valde. Utan IPRED innebär ju ett sätt att vaktslå om upphovsrätten, men inte på ett sätt som innebär att svensk polis används för att just jaga yngre, och det var det som var frågan jag svarade på i valrörelsen 2006."


Så det var inte frågan huruvida ungdoms generationen skulle jagas, det skulle den. Det var bara problematiskt att det skulle kräva polisresurser, men det "löste man" genom att ge företagen polisbefogenheter.

Nu när det äntligen har kommit en förklaring så hoppas jag att ungdomsgenerationen väljer att tro på några andra nästa gång.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Axelmakterna

Axelmakterna, ehh jag menar Alliansen förnekar sig inte.

Nu är det FP som ger eldunderstöd till M genom att förorda ytterligare frihet såsom frihet att kränka barn genom att i skolan genomföra slumpvisa drogtester.

"Men vad är mer integritetskränkande är att utsättas för brott?" frågar Torkild Strandberg.

Tja, vad sägs om övergrepp från de myndigheter som förväntas skydda individen?

Sedan är ju frågan felställd, eftersom hela resonemanget handlar om att FP vill tillåta något som idag är ett brott. Ett klart integritetskränkande brott.

Och sedan detta evinnerliga tjat om att sätta upp övervakningskameror för att hindra brott.
Övervakningskameror hindrar inga brott!!! De kan på sin höjd underlätta utredningen efteråt.

Vill man hindra brott och skadegörelse är det mer effektivt och mycket billigare att sätta upp en lampa.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,



Goodwin vs Alliansen

Dörren mot Sveriges Framtid?


Moderaterna hävdar sig försvara friheten på nätet.

Även tidigare har folk utövat kontroll under förespegling att det leder till frihet.
Tyvärr var det inte sant den gången heller.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


En debatt mindre...

... kvar före valet.

Per Ankersjö gör en bra summering av debatten. Debatten i sig visar ju klart att skillnaden mellan Socialdemokraterna och Moderaterna numera bara är namnet, så att den som förväntar sig någon skillnad i den politik som drivs om man byter ut alliansen mot den röd-gröna röran lär få stå där med lång näsa. Stödpartierna i båda blocken har ju körts över så många gånger att en ångvält knappast gjort dem till plattare dörrmattor... Man kan ju dessutom se att deras oppinionssiffror iochmed det plattats till också.

Men, det mest tydliga var två saker:
1. Piratpartiet var inte inbjudet.
2. Inget parti vill beröra integritetsfrågorna.

Som Per skrev:
    Alla partiledare duckade frågan om nakenscanning. Det var fegt. Och oroande. Poäng till absent friends: Piratpartiet.


Det som märkts senaste veckan är att S och M hellre tar debatt om burkan's vara eller inte vara än att diskutera FRA och IPRED. Inget av partierna har rent mjöl i påsen gällande ingreppen i integriteten och vill helst av allt hålla detta borta ur debatten. Fast mest beror det nog på att båda partierna egentligen är nöjda med det hela, Sahlin råkade nämna att hon vill "stärka IPRED".

En debatt mindre... Får vi se om de vågar bjuda in PP till nästa?

Mvh

/J-O

Tags: , ,



RSS 2.0