Tant gredelin om integritet

Vår "kära" Justitieminister hade igår mage om att uttala sig om integritet. Inte för att jag är direkt förtjust i Bodström heller, han är trots allt grundorsaken till mycket ont, men han är i alla fall inte inkompetent.

Ingen vid sina sinnens fulla bruk tror ju på allvar att Ask bryr sig ett jota om integriteten, i bästa fall är det för att de vill försöka ge sken av att bry sig om i ett tafatt försök att locka tillbaka lite väljare, men mer troligt är att det enda syftet är att skydda sig och sina kollegor undan eventuell granskning från media.

Själva iden att göra det lite svårare att ta kreditupplysning på folk är dock bra, även om de på sedvanligt sätt siktar fel och går till skott helt bakvänt.

Själva lagförslaget går stick i stäv med grundlagen (Ask och Reinfeldts vana trogen) vilket fick både JO och JK att reagera. Effekten lär heller inte bli så stor då det bara blir kreditupplysning över internet som påverkas. Varenda firma lär dessutom se till att det finstilta i deras standardavtal ger dem rätt att göra kreditupplysningar när de vill.

Det hela kommer alltså att resultera i ytterligare lite lagstiftning som gör att normal Svensk lag inte gäller på internet, det styvmoderligt behandlade kommunikationsmediat.

Ville man verkligen åstadkomma något så vore det riktiga tillvägagångssättet:

1. Ändra grundlagen så att folks personliga ekonomi inte räknas som allmänna uppgifter. Naturligtvis är det inte lika lätt att ändra grundlagen som att lägga lagförslag som skiter i det och sedan med hjälp av politisk styrning ignorera remissinstanserna, det är dock rätt väg att gå.

2. Inget mer, när grundlagen är ändrad behövs ingen tillägslagstiftning för internet.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Mer än en?

Hur många gånger skall man behöva betala för en vara?

Efter Qer's blogginlägg om STIM igår så blev det en riktigt intressant diskussion i kommentarsfältet. Flera av kommentarerna vore i sig värda en egen bloggpost.

Min personliga åsikt är att STIM inte har med Youtube att göra överhuvudtaget, först och främst för att det inte är frågan om radio eller TV, det är frågan om individer som väljer att ladda ner och titta på något producerat/uppladdat av andra användare. En videoström med exact en tittare.

Men förutom det anser jag att tanken med att få betalt av Youtube är helt fel. Skivbolagen tar betalt av Youtube för musik i folks videor, och då är det skivbolagen som skall se till att artisterna skall få betalt.

STIM-förespråkarna argumenterar då att det inte är frågan om artisterna utan låtskrivarna. Sak samma, det är fortfarande skivbolagen som skall betala dem. Youtube har inte valt vilken låtskrivare artisten skall använda sig av, det har artisten eller skivbolaget gjort, så pengar till låtskrivaren skall komma från skivbolagen, eventuellt från artistens andel.

Följande bit klipper jag ut från ett resonemang jag förde i kommentarsfältet:
    När du köper en mjölkliter i affären så betalar du bara affären, sedan är det upp till dem att betala sin leverantör samt redovisa moms till staten. Leverantören Milko eller ARLA lär i sin tur betala löner för sina anställda, betala mjölkbönderna de köpt mjölken ifrån samt de som tillverkat och levererat kartongerna.

    Som kund i affären får du inte olika räkningar av för:
    1. Mjölktransfereringsavgift inklusive personalkostnad (butiken)
    2. Mjölkförpackningsavgift inklusive personalkostnad och maskinunderhåll (Mejeriet)
    3. Kostnad för mjölken (mjölkbonden)
    4. Kostnad för mjölkkartong (pappersfabrik)
    5. Kostnad för tryck på kartong.
    6. O.s.v hela vägen bak till råmaterial för trä och färg.
Varför skall det fungera annorlunda om varan är musik?

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Brevbäraren den största knarklangaren

Tullen och Polisen brukar "lite skämtsamt" säga att farbror brevbäraren är den största narkotikaleverantören. Jag vet inte hur många gånger man kan säga "via nätet" under ett och samma inslag.

Än så länge är det inte möjligt att skicka fysiska saker via nätet, utan det är posten som levererar, varför gör Beatrice Ask inget åt posten och farbror brevbäraren?

Precis som black internet och portlane så finns det ju klara tecken på att posten levererar diverse ljusskygga saker och borde förläggas med näringsförbud om de inte öppnar alla brev och paket.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Facebook anmäls

Facebook anmäls till norska Datainspektionen efter att användarnas privata statusuppdateringar spridits offentligt på nätet och varit läsbara för alla.
    – Facebook ska inte kunna avtala sig bort från grundläggande rättigheter, säger Konsumentverkets generaldirektör Thomas Nortvedt till NRK.
Ja det är bara att hålla med, EULA:s och standard-avtal som kan ändras av ena parten utan nytt godkännande är inte juridiskt bindande, och även om de vore så kan inte två parter avtala bort lagen.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Inte särskilt förvånande

En amerikansk-kanadensisk studie visar ett klart och tydligt samband mellan barn med ADHD och insektsgifter. Det är i och för sig bra att det kommer fram och undersöks, men är det någon som är förvånad?

Insektsgifter är väldigt ofta av den typen att de angriper insekternas nervsystem, det gäller särskillt sådana som är baserade på fosforföreningar. Helt enkelt svaga/utspädda varianter av nervgas.

Det behövs inte alltförstor slutledningsförmåga att räkna ut att det som stänger ner nervsystemet för en insekt riskerar att skada nervsystemet även hos människor. En vuxen och färdigutvecklad hjärna kan säkert ta hand om tillfälliga blockeringar och koppla förbi problemen, men en barnhjärna under utveckling och tillväxt har uppenbarligen lite svårare att hantera detta.

Så medan det är bra att det kartläggs och bevisas, så borde det vetenskapliga nyhetsvärdet vara ungefär noll, precis som när forskare lyckades bevisa att folk med amalgam-lagningar i tänderna fick i sig kvicksilver med inandningsluften.
Det var sedan länge känt att det fanns kvicksilverångor från amalgamet i utandningsluften men det tog lång tid att bevisa att det fanns även i inandningsluften.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Med skevt sikte

Full Mental Straightjacket analyserar ett nyhetsbrev från STIM, både analysen och brevet är definitivt högst läsvärda. Fast man blir lite lätt konfunderad över innehållet och exakt vad STIM försöker förmedla.

Mest verkar det vara lite avundsjuka att det inte trillar ner några smulor från de rikas bord ner till STIM, när skivbolagen glufsar i sig pengar från youtube.

Det är trevligt att STIM delar vår uppfattning om att skivbolagen är onda och att pengar som går dem inte kommer artisterna tillgodo.
De stackars artisterna som inte får betalt är ju hela tiden svepskälet som skivbolagen använder för att slå mot fildelning och effektiv distribution.
    Google har avtal med tre av de fyra största skivbolagen i världen och betalar alltså för deras rättigheter på YouTube. Att skivbolagen får betalt ger inte musikskaparna pengar på fickan.
Så är det alldeles säkert. Skivbolagen är kända för att blåsa artister och att enbart bry sig om upphovsrätt när det passar dem själva.

Det man kan undra är varför STIM vill angripa Youtube och Google för att tvinga dem att betala ut deras "rättmätiga andel", Deras egen analys pekar ju på att det är skivbolagen som är boven i dramat?

Troligen vill de inte riskera att bli oense med skivbolagen, så det är bättre att yla lite på någon annan(tm). Men nog vore det väl bättre att få sin andel av skivbolagen istället för att Youtube skall betala två gånger för samma låt?

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Positiv skolpolitik

Äntligen lite nyheter som nämner skolan utan att tala om betygsålder, drogtester eller övervakningskameror. En lång artikel som visar hur opensource kan spara mängder av pengar för skolan.

Definitivt något för den kommunala skolan att ta efter, kanske med hjälp av piratpartiet efter höstens val.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Förväntat resultat

KU har nu "granskat" tant gredelins senaste lilla utspel och funnit att det är helt OK, trots att både Justiteombudsmannen och Justitiekanslern sågat förslaget som varandes i strid med grundlagen.

Så blir det ju när de enda granskande organen som finns är politiskt tillsatta, inget att förvånas över utan förväntat resultat.

Med tanke på de saker som släppts igenom hittils i fråga om lagar som strider mot både grundlag och mänskliga rättigheter är det lite så att man är fundersam vad som egentligen skulle krävas innan ett lagförslag från regeringen inte går igenom.

Att polisen får installera avlyssningsutrustning och kameror i folks hem utan misstanke om brott gick ju igenom utan diskussion.

FRA-lagen gick igenom och Datalagring är ju de etablerade partierna eniga om skall införas efter valet, så privat kommunikation är uppenbarligen inte viktig.

Att SÄPO skiter i att radera saker ur sina register som de är tvugna att göra enligt lag resulterade inte ens i en smäll på fingrarna.

PKU registret har använts som ett DNA register för att lösa brott, så vi har ju redan ett DNA register över varenda människa född i Sverige, allt som behövs är blodprov på alla invandrare som kommer över gränsen, och det är ju inget stort steg, vi lär ju hur som helst screena för sjukdomar.

Eventuellt skulle det kunna tänkas att det skulle bli ramaskri om det kom ett förslag på att operera in spårsändare på alla nyfödda, men genom datalagringsdirektivet och det faktum att det nu anses vara misstänkt beteende att inte äga en mobiltelefon, eller ännu värre ha den avstängd, så slipper man nog ta ställning till det.
Folk får helt enkelt bära sin spårsändare i fickan istället för att ha den inopererad.

Nej jag får nog ge upp försöken att fundera fram en lagändring som är så uppåt väggarna att det är troligt att den skulle stoppas av politikerna själva.

Istället skulle jag vilja uppmana Robert Aschberg och hans kollegor i media att granska privatekonomin hos varenda en i KU som röstade för detta, för att se om de såg om sitt eget hus eller om det bara var partipiskan som talade i det här fallet.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Utdelning direkt

Efter att igår ha blivit indirekt uppmärksammadkärleksveckan har jag slösurfat runt lite bland de som länkat till sidan och är med, framförallt för att läsa de bloggar som de i sin tur tyckt vara värda att lyfta fram.

En mycket blandad och intressant resa och ganska snart fann jag en del guldklimpar, t.ex. hittade jag på bloggen Social Media Nerd, länkad med kärlek från egoBloggen denna underbara film som handlar om beteendepsykologi och organisation.

Klart intressant både med tanke på öppen källkod, samt t.ex. skillnaden mellan partier med betald kampanjorganisation och piratpartiet som bygger sin kampanj m.h.a. frivilliga obetalda aktivister.



Mvh

/J-O




Bloggkärlek deluxe

En bunt med länkkärlek från Magnihasa uppmärksammade mig på att det tydligen är något så nydanande som bloggkärleksvecka nu. Så uppmaningen är att skicka lite länkkärlek till bloggare man tycker förtjänar lite extra uppskattning.

Tyvärr blir det ju en känsla av Klubb För Inbördes Beundran när jag nu länkar tillbaka till Johanna, men det hade jag gjort ändå av den enkla anledningen att Johannas inlägg är läsvärda lika mycket för språkbruket som det faktiska innehållet.

Lite fusk är det att ha mer än en blogg, men det har hon, ryktet säger att hon har tre bloggar, men det är bara två som jag känner till och brukar läsa. Magnihasa, den piratinriktade huvudbloggen där man allt som oftast kan höra glada tillrop och annat som höjer moralen. Så det är inte ett dugg förvånande att hon hängde på den här spridningen av länkkärlek.

Sedan har vi Bring Back Boats, bloggen där jag misstänker Johanna skriver av sig de stora tankarna när de inte längre får plats i huvudet. Jag rekommenderar varmt innehållet på denna blogg, men se till att du har gott om tid och en kopp te till hands innan du surfar dit då inläggen här är av den något längre typen och gärna kräver lite mer koncentration och eftertanke av läsaren än att slöläsa en modeblogg. Jag väljer att peka ut Skrivande som självgenererande kompetens som ett trevligt och läsvärt exempel från denna blogg.


Den andra bloggaren jag tycker skall ha lite extra kärlek är Satmaran. Jag gillar ofta inläggen här, tonen är koncis och rättfram, ibland lätt burdus. Fast då med den avgörande skillnaden att Satmarans blogg är snygg och och läsbar.

Mer kärlek än så orkar jag inte sprida just nu, kanske det blir mer imorgon när jag fått sova.

Mvh

/J-O



Towel day imorgon

Jag blev just påmind om att imorgon den 25:e maj inte är vilken dag som helst, imorgon är det Towel Day då man kan hedra Douglas Adams minne genom att bära med sig en handduk.

Gör det du också, bär med dig en handuk hela dagen imorgon. Det finns för övrigt riktigt fina badlakan att köpa i en webbutik nära dig.


Mvh

/J-O

Tags: , ,


Katapultstolen trasig

Justitieministerposten har ibland kallats för katapultstolen efterom det flera gånger hänt att justitieministern avgått eller tvingats avgå.

Numera verkar dock någon spärr eller säkring fastnat eftersom den aldrig löses ut och förpassar Beatrice Ask till den politiska komposthögen för att mögla.

Jag håller med Johan Folin om att "Beatrice Ask är en katastrof som justitieminister och borde ha avsatts flera gånger om."

Som Robert Aschberg säger i sin sågning av det "Integritetsskydd" Ask vill införa:
    - Det låter fint att Beatrice Ask vill värna det vanliga folkets trygghet, men vilka är det hon syftar på egentligen? Hur ofta händer det att "vanligt folk" känner sig utsatta för att medierna kan göra kreditupplysningar?

För det är ju trots allt så att rätten för bolagen att ta kreditupplysningar på folk kommer att stå i det finstilta i alla små kontrakt även i framtiden, så för normalt folk kommer detta inte att ha någon som helst effekt. Det blir när någon annan än bolag, t.ex. Media vill granska någon som svårigheterna kommer att uppstå.

T.ex. om media vill granska politiker, såna som får partistöd men inte behöver tala om vad man gör med det, sådana som får kampanjpengar av företag utan att avslöja hur mycket och från vilka, samt såna som har sidoinkomster bredvid sina politiska uppdrag.

Precis som alliansens förra integritetsutspel där man ville städa lite i databaser, så är det frågan om små plåster på stora sår.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Ja och Nej

Kent Persson ställer i veckans bloggdebatt frågor om opinionsmätningar,  "Är de viktiga och går de att lita på?"

Vidare frågar han, "För de politiska partierna har de betydelse, har de kanske för stor betydelse för det politiska samtalet?"

Berättigade frågeställningar. För de politiska partierna har mätningarna definitivt en stor betydelse, och så fort en ny opinionsundersökning har släppts så fokuseras tidningsartiklar och även rätt mycket bloggande på att fundera ut vartåt det lutar och varför.

Det får väl i en demokrati anses vara bra att politikerna försöker fundera ut vad folket vill, även om det hela allt som oftast mynnar ut i att någon grupp som vacklar eller tros vackla erbjuds ett tunnt valfläsk med kort hålbarhet för att komma över till "rätt" sida.

Folk i allmänhet bryr sig nog inte så särdeles mycket om opinionsundersökningar som sådana, de flesta känner nog den allmänna strömningen och vet vilken sida de tror kommer att vinna, eller åtminstone vill ska vinna. D.v.s resultatet från en opinionsundersökning lär inte flytta en enda person över blockgränserna.

Det som påverkas mest är nog hur folk kan tänkas rösta på småpartier.
I början på nittiotalet när FP låg dåligt till i opinionsundersökningar var det många Moderater, inklusive jag själv som stödröstade på FP för att garantera att de var kvar i riksdagen och kunde ge stöd till M, det t.ex. hade inte hänt utan den undersökningen.

Nu som Piratpartist har man, när man diskuterar med folk, att övervinna sympatisörernas rädsla för 4%-spärren. Många är rädda för att rösta på ett parti som sedan inte kommer in i Riksdagen och att deras röst då har varit bortkastad. Sådant riskerar att bli en självuppfyllande profetia, om folk inte vågar rösta vars politik de gillar för att partiet är litet, hur skall det då någonsin bli större?

Inför EU-valet särredovisades PP första gången lite mer än en månad före valet, och när folk såg att vi faktiskt hade starkt opinionsmässigt stöd så växte vi omdelbart.

I EU-valet hade vi 7.1%, vi vet vi har väldigt många sympatisörer och mycket starkt stöd i de yngre åldersgrupperna och det är rekordmånga förstagångsväljare i år. Ett bra resultat är inte alls omöjligt, men vi måste få folk att våga rösta, och i det sammanhanget vore en enda opinionsmätning som visar PP växande en otroligt stark motor.

Tills dess är det bara övertalning som gäller och att förklara för våra sympatisörer att även om det värsta sker och vi trots allt inte skulle komma in i riksdagen så är en röst på Piratpartiet inte bortkastad utan en extremt kraftig signal.
De etablerade partierna lägger ner massor med tid och kraft på att analysera valresultat och opinion. Om ett par procent av väljarna röstar på ett parti med så pass "smalt" partiprogram och därmed visar att de tycker att de frågorna överskuggar allt annat, så finns det ingen tvekan i att de andra partiernas valstrateger kommer att uppmärksamma detta.

Däremot att rösta på ett parti som man egentligen inte håller med, bara för att ens röst skall "räknas", det är verkligen att kasta bort sin röst.
Vore det något att stå efter så vore ju gamla sovjet paradexemplet på en demokrati, 100%-igt valdeltagande och alla på det partiet som räknades. Det enda partiet som fanns.

Det enda sättet att påverka politiken ordentligt och motverka det tvåpartisystem som håller på att bildas är att våga rösta på småpartier, våga rösta på den politik man gillar, och lämna opinionsmätningarna som en mätare för politikerna så de kan få en fingervisning om de är på rätt eller fel väg.

Nu är valet i UK över, men det här meddelandet från UKIP stämmer väldigt bra in för Sverige också. (Förutom UK och partinamnen)


Mvh

/J-O

Tags: , ,


Läsning till kaffet

Till morgonkaffet idag hade jag både söndagens och måndagens exemplar av sundsvalls tidning att läsa och helt otroligt fanns det ljusglimtar i båda. I söndagsnumret fanns en mycket starkt skriven ledare till försvar för yttrandefriheten som jag bara känner att jag vill citera delar ur.

Tyvärr är den variant av ledaren som publicerats i webupplagan nedbantad och saknar delar, vilket jag upplever som lite bakvända världen då jag förstår utrymmesbrist i en pappersupplaga men inte i en webupplaga. Så citatet är en avskrift av tidningen då jag gillade den formuleringen. Men avslutningen på webupplagan är också klockren.

Citat (Från papperstidningen):
    Jag menar därför att det nu är viktigare än någonsin att försvara yttrandefriheten.
    Att principiellt vara för yttrandefriheten som en fin paragraf i vår grundlag är enkelt, men vad är det värt om man inte står upp för den rätten när den verkligen ifrågasätts? Vad är det värt om man inte försvarar dem som utnyttjar denna rätt - även om de uttrycker åsikter som vi inte delar.
    Att villkora yttrandefriheten med att den bara gäller förutsatt att man utrycker "rätt" åsikter gör hela principen meningslös.
En eloge till Marcus Bohlin för denna ledare, vem vet vi kanske lyckas göra Pirat av honom också.

Dagens tidning hade en krönika där Ida Thulin uppmärksammar den usla kvaliteten på TT:s valkompass, som bloggosfären varit i uppror om under helgen.
Hon sågar den rakt av och påpekar att trots att det ger ett seriöst och pålitligt intryck kan man man möjligen kan se det som underhållning. Inga nyheter som sådant, men bra att det kommer ut i prasselmedia också. Framförallt håller jag med om hennes slutkläm:
    Det finns gott om ”infotainment” på internet och i medierna. Med några knapptryckningar eller kryss kan du snabbt ta reda på vilken Sex and the city-typ du är, eller vilken av sommarens modefärger just du passar i.

    Få vuxna förväntar sig väl att test av den typen ska ge en objektiv sanning om huruvida man bör ha turkos eller cerise. Av valtesterna förväntar vi oss uppenbarligen mer, vilket ger utslag i resultatet på valdagen. Det borde oroa såväl partierna som seriösa medier.
Så är det, och jag glädjer mig att media börjar bli lite mer uppmärksamma på vad politikerna försöker göra, tyvärr är det fortfarande för lite och för sällan som det verkar ske någon seriös granskning.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Enkla och rimliga patent

Efter Hax förslag till hur grunden för en reformerad upphovsrätt skulle kunna se ut känner jag för att blogga lite om hur en fungerande patentlagstiftning skulle kunna se ut.

Det finns några riktigt stora problem med patentsystemet som det ser ut idag.

Många företag lägger "patentmattor", d.v.s de patenterar inte bara formeln och tillverkningsprocessen för sin nya fina medicin eller uppfinning, de patenterar även alla möjliga smådetaljer i närliggande områden, för att effektivt förhindra någon annan att utveckla eller ens forska på närliggande områden, för att minimera risken för att en konkurrerande medicin/produkt någonsin skall komma ut på marknaden.
Så dessa patent Patent används enbart för att ”låsa in” teknik så att den inte kan användas av konkurrenter, även fast man inte själv har för avsikt att använda den.

Patentsystemet är ursprungligen tänkt för att skydda uppfinnaren, men ett patent är idag värdelöst om man inte kan backa upp det med enorma ekonomiska resurser. I teknikbranschen finns en strategi som kallas ”crush the inventor” och som går ut på att stora företag regelmässigt stjäl mindre företags patent genom utdragna juridiska tvister.

Mängden aktiva patent och de svaga grunder på vilka patent idag godtas blir en stoppkloss för teknisk innovation. Om du uppfinenr något som är mer tekniskt avancerat än en tegelsten kan det hända att du måste du ha avtal med tusentals patentägare om ditt system inkluderar många tidigare lösningar. Det är i stort sett omöjligt att veta om något är patenterat eller inte och om du bryter mot ett patent eller ej.

Patent delas i vissa länder ut på saker som ingen logiskt tänkande människa skulle godta, t.ex.:
  • Naturligt förekommande saker,
      Patent på Gener, en upptäckt är inte samma sak som en uppfinning, att kartlägga generna hos ett djur och säga att man plötsligt har ensamrätt på den kombinationen av aminosyror är lite väl magstarkt. Även att "ändra/mutera" en organism är bara en förändring av något existerande och borde omöjligtvis vara patenterbart. Om man däremot hittar på en femte aminosyra som binder till någon av de fyra naturligt förekommande vore det patenterbart.
  • Enkla logiska processer och rutiner.
      Som ett skrämmande exempel kan nämnas att det här patentet verkar innebära att regressionstestning av t.ex. buggfixar är patenterat, så alltså måste man egentligen be om tillstånd för att få testa sina program efter att man ändrat dem. Helt klart och tydligt vansinnigt.
  • Patent på mjukvara och algoritmer.
      Mjukvara/program är bara en realisation av en algoritm i ett programmeringsspråk. Det kan tänkas erhålla skydd enligt upphovsrätten, men inte patent. Algoritmer är egentligen enbart matematiska formler oavsett hur krångliga de är eller hur invecklat man beskriver dem. Donald Knuth som (i alla fall enligt mig) är den störste auktoriteten på programmeringsalgoritmer genom tiderna anser inte att algoritmer är något som kan patenteras.
  • Så vad kan vi göra för att lösa detta?

    1. Ett enkelt sätt få bort otyget med patentmattor är att öka kostnaden för att ha ett aktivt patent. En risk med det som många antagligen då pekar ut är att det blir dyrt för nystartande firmor och små uppfinnare, men det är inte nödvändigt om man gör det rätt. Det är fullt möjligt att implementera en progressiv kostnad så att priset blir samma under uppstartsperioden men ökar mycket snabbare därefter. (Se denna föreläsning med Jacob Hallén för ett exempel.)

    2. De extra pengar vi får in genom den ökade avgiften för att ha ett patent i Sverige kan användas dels till att se till att patentkontoret har mer resurser till att göra rimliga bedömningar av patent, dels till rättshjälp för småföretag i patenttvister.

    3. Vi gör klart och tydligt i vår lagstiftning att Gener, liv, processer och algoritmer inte är patenterbara samt att mjukvara omfattas av upphovsrättslagstiftning men inte patentlagstiftning, alltså helt enligt tidigare överenskommelse och linje i EU och helt tvärtemot det beslut som tyskland just gjorde.

    Forskning borde aldrig vara förbjuden på grund av patent, däremot så skall man naturligtvis licensiera användandet och betala royalty till patentägaren om denne har ett aktivt patent som ligger till grund för en ny uppfinning.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , , , ,


    Rättsväsendet inte konsekvent

    Upphovsträtan publicerar en bra sammanfattning på tvivelaktigheter i utslaget gällande att portlane vid vite förbjuds att förse openbittorrent med bandbredd.

    Juristen gjorde den grundläggande granskningen av domen och det är inte så mycket att göra åt det hela än att sucka och skaka på huvudet åt Sveriges så kallade rättsväsende. Det är en till klassisk variant av att ha kakan och äta den.

    De flesta normala människor skulle skämmas för att komma med så pinsamma resultat av sitt arbete. Man kan inte direkt ha någon stolthet för sitt yrke när man sitter i Tingsrätten och dömer på det här sättet.

    Man säger alltså å ena sidan att portlane är behjälpliga till det eventuella brott som den som driver openbittorrent gör sig skyldig till, därför kommer portlane att få böta om de inte stänger av siten.
    Å andra sidan hävdar de att portlane inte är misstänkta eller utpekade för något brott, och därför undantas de från rätten att låta bli att ge information som kan skada den egna sidan i en rättsprocess.

    Den typen av argumentation lär inte hjälpa upp fötroendet för rättsväsendet från de bottennivåer de uppnåt i och med bland annat TPB domen.

    Men så länge lobbyn bjuder på lunch och politikerna sätter press på domstolarna får man väl utgå från att döma utefter vare sig logik, fakta eller lag inte är en prioritet.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , , , ,


    Oj oj oj, lobbyn tar i så det smäller

    Edit/update:
    Normalt så ändrar jag inte ett publicerat inlägg förutom möjligen stavfel, men då det efter lite närmare koll verkar uppenbart att det hela är fake så gör jag ett undantag i detta fall. Fortfarande både rolig läsning och skrämmande film, men dock inte äkta.

    En kväll med blandade känslor...

    Först satt jag och läste TPB:s svar på ett nytt hotbrev från en amerikansk firma, som så många andra inte förstått att TPB inte har något material själva på sina servrar. Mycket rolig läsning jag skrattade så jag kiknade, någonstans där de började beskriva ett bossmonster som såg ut som en hjärna fick jag hicka av skratt.

    Sedan kommer den normala nyfikenheten som nästa reaktion, varpå man då tar en liten titt på materialet som kräver "level 3 clearance" att titta på. Så om du nu är amerikan och inte anställd av amerikanska staten med en "level 3 clearance" så är det eventuellt olagligt att trycka play på youtubeklippet nedan. Det är nämligen informationen som allmänheten inte skall få reda på, riktad från lobbyfirma till politiker som skall rösta om ett lagförslag.

    Det är förståeligt att de inte vill ha ut informationen, bara sättet som saker presenteras för politikerna, samt information om hur dåligt övervakningskameror fungerar, vad man vill åstadkomma genom att filma slumpvis, införa automatisk igenkänning och tracking av folk o.s.v. Skrattet sätter sig liksom i halsen och lämnar en med en väldigt dålig smak i munnen när man sett den här filmen.


    Avslutningen där övervakningslobbyisten från det här företaget tjuter "Our world, Your choice !!!" följt av utzoomningen till övervakningssatelliten känns rätt skrämmande. Han lät aldeles allvarlig, om inte företaget Blackwell anser sig äga världen så är det USA som gör det.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , , , ,


    Svaret är: Ingen

    Efter att Youtube i ett anfall av folkpartistisk moralpanik tagit bort socialstyrelsens film, som syftar till att avskräcka ungdomar från oskyddad sex, så vill Karin Rågsjö som är projektledare för kampanjen få igång en diskussion om vem som skall styra de sociala medierna.
      - Nu kommer vi försöka få igång en diskussion. Vem ska styra de sociala medierna? Ska vi alla agera som om vi levde i USA där de har en helt annan sexualmoral? Det blir väldigt konstigt. I förlängningen blir det som att vi sitter i Sverige och styrs av USA, säger hon.
    Jag håller fullständigt med Karin om att det är absurt att USA:s sexualmoral skall få styra vad vi i Sverige skall få titta på på internet, däremot vill jag dra det hela lite längre. Internet är inte bara internationellt, det är globalt täckande. Forskarbasen på sydpolen och till och med ISS därute i omloppsbana har internetkoppling.

    Ingen enskild nations moral skall få diktera innehållet. USA:s moraltanter skall ge fan i svenska sexualupplysningsfilmer på youtube, och Beatrice Ask och Cecilia Malmström skall ge fan i tecknad japansk porr o.s.v.

    Det behövs inte så mycket diskussion om "vem" som skall styra sociala medierna. Ingen skall ha någon överordnad moral som bestämmer över alla andra. Är det inte olagligt så är det tillåtet, punk slut.

    Någon borde kanske tipsa Socialstyrelsen/Hivrådet om att sprida sin film på Pirate Bay istället.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , ,


    Mer inkompetens

    Tydligen var det mer än black-internet hopsmällt i denna dom.... Hovrätten har också meddelat ett förbud mot Portlane att tillhandahålla Internetaccess till en viss tracker (tracker.openbittorrent.com).
      Hovrätten har gjort bedömningen att det föreligger sannolika skäl för att samtliga svarande har medverkat till upphovsrättsintrång i huvudsak på det sätt som skiv- och filmbolagen påstått. Hovrätten har också funnit att det skäligen kan befaras att svarandena genom att fortsätta med sin medverkan minskar värdet av bolagens rättigheter, samt att bolagens intresse av att få stopp på intrången väger över de nackdelar som ett vitesförbud innebär för svarandena. Även övriga förutsättningar för att meddela interimistiskt vitesförbud har bedömts vara uppfyllda.

    Vi gör bedömningen att det föreligger sannolika skäl för att hovrätten är inkompetent och/eller mutad av skiv- och filmbolagen. Vi finner också att det skäligen kan befaras att skiv- och filmbolagen genom att:
    • fortsätta ljuga om förluster på grund av fildelning,
    • fortsätta stämma sina kunder,
    • angripa vital infrastruktur för oberoende artister (konkurrenter)
    kommer att fortsätta minska sitt värde och inflytande ännu mer.

    Vi ser att alla förutsättningar finns att på grund av brott mot konkurrenslagstiftning, internetbaserade angrepp på konkurrenter, fabricerade bevis och falsk angivelse ålägga dessa företag med näringsförbud tills dess att dom i målet avkunnats.

    Anledningen att "falsk angivelse" ovan inte är en länk är helt enkelt att hela iden om att The Pirate Bay skulle vara ansvarig för vad andra människor byter med varandra är ett patetiskt försök att sätta dit någon, eftersom skiv- och filmindustrin inte kan hitta fildelarna själva.

    Vare sig telia eller eniro kan vara ansvariga för om någon person blir hotad via telefon. (Och då menar jag inte enbart för att polisen lägger ner sådana undersökningar)

    "Medhjälp till upphovsrättsbrott"... En domare som inte suttit fast med tungan mellan skivindustrins skinkor skulle ha avfärdat det direkt.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , , , , ,


    Träffande serie

    SvD publicerar en seriestrip "Babyblues" som verkligen är träffande. Både hur förskolan fungerar idag och generellt hur lobbyn försöker få copyrighten att fungera.

    På min sons förskola får man inte skicka med något ätbart av något slag, inte på grund av att det finns allergiker i hans grupp utan för att "reglerna sedan årskiftet är sådana". Bara mat som förskolan själv köpt in via vissa grossister får finnas på området, så skicka med en frukt är förbjudet. Skicka med glass på födelsedagen är också förbjudet, trots att förskolan själva kan bjuda på glass, exakt samma märke.

    Ingen stor grej, men lite irriterande när det "uppstod", eftersom mina äldre barn ofta uppmanas att ta med sig frukt hemifrån till skolan för att orka med fram till lunch. 4-åringen blir rätt sur när hans storasyskon får med sig frukt medan det är förbjudet för honom.

    Fungerade samhället i övrigt som film och skivindustrin, så skulle dock problemen försvinna. Med nuvarande regelverk är det ju knappt tillåtet att ge bort en film i födelsedagspresent, och om man köpte en bananklase så skulle det defenitivt vara totalförbjudet att dela upp den och ge en banan var till barnen.

    Bakning hemma skulle antagligen vara tillåtet så länge du inte använder ett recept som liknar något som använts av något bageri eller slutresultatet skulle råka likna eller lukta som något ett bageri någon gång framställt. Fast naturligtvis är det enbart för eget bruk skulle du ge bort (eller ännu värre sälja) sådant falskt bröd så tar du uppenbarligen potentiell inkomst från bagerierna.

    Kanske det skulle gå att få till med en typ av kassettavgift på mjöl, socker salt och allt som nu potentiellt skulle kunna användas som ingredienser?

    Mvh

    /J-O

    Tags: ,


    Hovrätten lika inkompetent som tingsrätten

    Så blev det då som väntat, Svea hovrätt slår fast Stockholms tingsrätts beslut om att tvinga internetoperatören Black Internet att stänga av The Pirate Bay från nätet till dess att stämningen mot fildelningssajten avslutats.

    Det är väl knappast förvånande i sig, domstolarna har ju inte hittils visat sig vara intresserade av fakta eller objektivitet i det här fallet, så att stänga ner en verksamhet som för många nya artister är enda sättet att sprida sina alster innan domen vunnit laga kraft är väl helt logiskt. Annars kanske inte domarna får sin lunch betald på lobbygruppens nästa möte.

    Att TPB sedan första domen byggt om verksamheten och lagt ner trackerns som hela målet bygde på, och numera verkligen är en ren sökmotor är ju knappast något som domstolen förstår eller kan skulle ta hänsyn till ems om de hade kompetens att förstå det. Det skall bli väldigt spännande att se om de är dumma nog att dra detta i en förlängning och försöka få piratpartiet att stänga ner sidan.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , , ,


    Omväg till kunskap

    Via teknikdebatt.se hittade jag följande trevliga youtubeklipp som på ett mycket bra sätt beskriver utvecklingen som varit och hur den skulle kunna utvecklas framöver.



    Mvh

    /J-O

    Tags: , ,


    Tyskt bottennapp

    Tydligen har nu den tyska högsta domstolen gått och uttalat sig om mjukvarupatent. Tvärtemot de som är auktoriteter på området så bestämde de sig för att mjukvara kan patenteras.

    Det finns ingenting i WIPO överenskommelsen som nämner att mjukvara kan patenteras, utan det sägas ganska rätt ut att man kan copyrightskydda den istället. Det är upp till varje land att avgöra hur den lokala lagen skall se ut, men nu har alltså Tyskland beslutat sig för att det är ok att ta patent på vad som i förlängningen är matematiska formler.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , ,


    Löjliga domar

    Malmö tingsrätt beslutade idag att Sydsvenskans chefredaktör och ansvarige utgivare Daniel Sandström hålls som ansvarig för en uppgift som lades ut på tidningens nätsida i april 2004 fyra år innan han tillträdde som chefredaktör och ansvarig utgivare.

    Läser man lite noggrannare i artikeln så hittar man vad det hela gäller:
      Bakgrunden till rättens beslut om Sydsvenskans chefredaktör är ett enskilt åtal väckt av en advokat som 2002 åtalades för häleri och senare dömdes till ett års fängelse för brottet. Sydsvenskan skrev om fallet 2004 i en artikel om advokater som prickats eller uteslutits av Advokatsamfundets disciplinnämnd. Den dömde advokatens namn skrevs ut i artikeln som fortfarande är sökbar via Sydsvenskans hemsida.

      Mannen tycker inte att det är försvarligt eller i allmänhetens intresse att "uppgifterna ska vara publicerade i eviga tider". Han har stämt Daniel Sandström för förtal och vill ha 75 000 kronor i skadestånd för kränkning. Genom rättens beslut att Sandström är ansvarig för artikeln kan det hållas förhandling i själva förtalsmålet.

    Tja, vad säger man. Precis som när Odell tar upp Sahlin och tobleroneaffären, det är störtlöjligt att man kan bli anklagad för förtal för att man säger något som är sant.

    Om han tycker det är hemskt att hans namn skall stå utpekat i samband med brott kanske han skulle låtit bli att begå det till att börja med.
    Att säga att Daniel Sandström och sydsvenskan skulle vara tvugna att radera gamla artiklar från sin website är ju samma sak som att hävda att sydsvenskan också skulle vara tvungen att samla in och bränna alla gamla papperskopior av tidningen från samma tid. Vem vet, Kungliga bilblioteket kanske har ett pliktexemplar också som måste förstöras?

    Dessutom så även om nu sydsvenskan skulle fega ur, eller en domstol döma så till den milda grad vansinnigt att advokaten ifråga vinner, så ligger artikeln ifråga cachead på google och en del andra ställen för alltid. En gång på internet, alltid på internet.

    Tryckfriheten måste stärkas, och man skall aldrig kunna sättas dit för förtal om man talar sanning.

    Mvh

    /J-O

    Anders S Lindbäck bloggar också om detta.

    Tags: , ,


    Kompetensens Högborg

    Tydligen har vår "kära" justitieminister uttalat sig om att Piratpartiet valt att hjälpa TPB med internetlina. Dåligt omdöme kallar hon det.

    Ja hon är ju känd för sitt goda omdöme, avskaffande av oskuldspresumtion, straff av misstänkta, kroppsbesiktning av barn o.s.v. Men det förståss, det som gjordes i tyskland var ju just det, straff av misstänkta. Domstolen beordrade alltså ISP:n att stänga av TPB fastän dom inte fallit ännu, något som normalt enbart görs i extremt trängande fall.

    Det kanske är tur för henne att tant gredelin är så pass inkompetent att hon enligt gällande rättspraxis liksom SÄPO troligen inte kan ställas till svars för de dumheter hon ställer till med.

    Däremot kanske hon borde passa sig för att kalla det dåligt omdöme att hjälpa en site där många nya artister sprider sin musik i konkurrens med storföretagen.
    Utan TPB är det många som helt blir utan möjlighet att sprida sina verk och skaffa sig fans utan att skriva slavkontrakt med något av de stora bolagen. De bolagen som lägger ner enorma summor på futila försök att stänga ner TPB istället för att försöka sätta upp egna alternativ.

    Naturligtvis är de väl medvetna om att de inte förlorar några pengar på fildelningen i sig, konkurrens däremot gillar de inte.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , , , ,


    Ett rumsrent alternativ

    Hemma från LinCon och uppvaknad från den sedvanliga koman som infinner sig efter för lite sömn så är det nu dags att blogga lite. Dagbladet har sin vana trogen inte tagit in den insändare jag skickade in för snart två veckor sedan så jag publicerar den här istället. Insändaren ifråga är en nedbantad och omskriven variant av ett inlägg från Anna Troberg.



    Piratpartiet ett rumsrent alternativ
    De etablerade partiernas ovilja att under valrörelser ta upp något annat än fördelningspolitik har flera gånger lämnat öppet mål för missnöjespartier som Ny Demokrati och Sverigedemokraterna, partier som trots ett städat yttre dessvärre kännetecknas av en grundläggande främlingsfientlighet. Denna fokus på "välfärdsfrågor" är dock inte utmärkande för Sverige och svenska partier, det ser likadant ut i flera andra europeiska länder.

    Något som dock är utmärkande för Sverige är att vi sedan några år tillbaka har ett rumsrent alternativ till de traditionella partierna. Vi har ett missnöjesparti som inte står för enfald och inskränkthet, utan för mångfald och öppenhet. Vi har Piratpartiet.

    Medan de andra partierna häckar i sina blå och röda skyttegravar och reducerar oerhört viktiga frågor till procentsatser, väljer Piratpartiet att se bortom traditionell höger/vänster-politik. Den uppdelningen kom till i industrisamhället. Nu befinner vi oss i informationssamhället och Piratpartiet driver informationspolitik. Vi svarar inte på alla gamla frågor, utan ställer nya som de traditionella partierna inte har hunnit tänka på än.

    På samma sätt som när miljörörelsen kom och krävde miljöperspektiv på aktuella politiska frågor, kommer nu piratrörelsen och kräver ett informationspolitiskt perspektiv.

  • Har staten verkligen rätt att läsa dina mejl?
  • Hur behandlar Försäkringskassan dina personuppgifter?
  • Hur skyddas dina patientjournaler?
  • Ska staten få använda din mobil som en spårsändare?
  • Finns det glesbygdsproblem när nätet erbjuder möjlighet att jobba överallt?
  • Är det rimligt att privata bolag har större befogenheter än polisen?

  • Piratpartiet är inte ett enfrågeparti, vi är ett parti med hundratals frågor inom tre fokusområden: Integritet, kultur och Kunskap.

    /Jan-Olof Flink, Kommunledare Piratpartiet Sundsvall



    Mvh

    /J-O

    Tags: ,


    Viva la revolution

    Studenterna revolterar och tågar för att inta TV-huset, kanonbåter släpper av paramilitära trupper i hamnen innan de börjar beskjuta paralamentet.
    Därinne håller säkerhetspolisen fortfarande stånd efteratt tidigare ha tvingat igenom en budget som inte hade hade parlamentets stöd. 2:a armen har blivit mutad och försöker hindra presidenten att komma in på något annat lands ambassad så han kan fly landet, och ingen vet riktigt vilken sida flygvapnet är på för de bombar hejvilt lite överallt där de ser folk.

    Nej jag pratar inte om Ukraina, inte Grekland, inte heller Thailand eller ens bananmonarkin Sverige. Jag befinner mig på LinCon bland tusentalet potentiella väljare och spelar strategispel. För ögonblicket är det Junta som skall spelas, lite senare idag blir det förhoppningsvis diplomacy.


    Mvh

    /J-O

    Tags: ,


    Varför SD?

    Det är relativt uppenbart att S valt att bjuda in SD i denna valrörelse, frågan är varför?

    Det var Aftonbladet som tog in Jimmy Åkessons debattartikel och därmed drog igång en massa debatt om det var rätt eller fel att göra. Det finns Socialdemokratiska lokaltidningar som tar in insändare från SD men inte från t.ex Piratpartiet, hur kommer det sig?

    Det finns ganska naturligt en del Pirater som ser det som en konspiration mot PP, att båda blocken hellre ser SD i debatten i än Piratpartiet i debatten. Släpper man in Piratpartiet i debatten riskerar man att få försvara den politik som drivits igenom de senaste två mandatperioderna, och det vill man inte. Då diskuterar man hellre burkans vara eller inte vara och tar in ett främlingsfientligt parti i riksdagen, de senare kan man ju bara låta bli att samarbetar med och hävda "higher moral ground".

    Men även om det är skämmigt att ta upp integritetsdebatten tror jag det är något helt annat som ligger bakom. Sossarna har helt enkelt analyserat Alliansen före valet.

    Moderaterna har bara blivit starkare av det hela, Centern och Folkpartiet förlorar liberala väljare i högvis vartefter de liberala värderingarna övergetts. KD däremot har inte haft några sådana problem utan historiskt mest varit beroende av hur karismatisk partiledare de haft. SD och KD konkurrerar dock i stort sett om samma väljare. Det syns ganska väl i opinionsmätningarna, går KD up går SD ner och tvärtom.

    Så genom att släppa in SD i debatten och ge dem en chans att växa så kan man krympa KD och därmed Alliansen, det är nog det egentliga skälet.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , ,


    Insändare Framtidens jobb

    När jag nu efter avslutat bokbord äntligen är hemma och går igenom dagens nyhetsskörd noterar jag att Allehanda Media tagit in en insändare jag skrev. Min vana trogen anser jag mig därmed vara fri att återpublicera den här på min blogg. Notera att rubriken är satt av tidningen, inte av mig.



    Framtidens jobb finns inom IT
    Alliansen bedriver en politik där man med hjälp av mer piska än morot skall få arbetslösa och sjukskrivna att söka nya jobb, de rödgröna ger istället bort moroten direkt istället för att först locka med den. Ingendera blocket verkar ha som arbetsmarknadspolitik att skapa några nya jobb, utan frågan gäller enbart hur man skall fördela pengarna mellan de som arbetar respektive de som lever på bidrag.

    Blockpolitiken är destruktiv i sin retorik. När Socialdemokraterna i regeringsställning resonerade om en bortre parentes i sjukförsäkringen var det ansvarsfullt, men när alliansen införde den så blev den en "stupstock".

    När debatten fylls av "stupstockar" och "tobleronepolitik" är det på grund av att den reella skillnaden mellan blocken egentligen är kosmetisk. Visst finns det nyansskillnader mellan de enskilda partierna, men då man inom blocken valt att gå till val på gemensam plattform försvinner dessa skillnader.

    De miljardsatsningar man gör utspel om är bara promille av statsbudgeten, så "klyftan" mellan blocken är snarare en hårfin spricka.

    Vi i Piratpartiet har inte en egentlig arbetsmarknadspolitik, men till skillnad från de andra partierna så vill vi i alla fall skapa en gynnsam miljö för att locka företag till Sverige, med en politik som uppmuntrar innovation och underlättar nyetablering och nytänkande.

    FRA-lagen med sin godtyckliga avlyssning av all trafik fick Google att dra tillbaka en planerad storsatsning på att etablera sig i Sverige. Andra företag som hade planerat att bygga stora datacentraler ändrade sig på grund av energiskatten, då Sverige subventionerar ström till pappers- och metallindustrin, men inte till andra. Den politik som förs idag skrämmer bort nya jobb!

    Varför inte föra en politik som lockar IT-företagen till Sverige istället för att skrämma iväg dem? Vilka jobb vill vi egentligen ha i framtiden? Kvalificerade och högavlönade jobb, eller okvalificerade låglönejobb? 1800-tal eller 2000-tal?

    /Jan-Olof Flink
    Riksdagskandidat Piratpartiet



    Tack till Anna för inspiration, och Johanna för korr-läsning.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , ,


    Bokbord i Sundsvall

    Idag var det bokbord på västermalms gymnasieskola i Sundsvall, tiden var satt till att vara mellan 10:00 och 15:00, så jag var där ca 9:30 och fick sätta upp direkt. Först på plats fick jag den optimala platsen där två korridorer och trapporna upp till huvudingången och kapprum mynnade ut i centralhallen, övriga partier klämde så småningom in sig mellan borden innåt en kaffeteria.

    Centern var tvåa på plats, tätt följda av SSU, så småningom dök resten upp, Kristdemokraterna ställde sig bredvid mig och visade sig representeras av en av mina grannar. Från alliansen dök inte folkpartiet upp och jag såg inte röken av vare sig miljöpartiet eller vänstern.

    På grund av logistikproblem (sjuk bilförare) kunde jag inte få med mig skärmarna med utdrag ur principprogram och övervakningslagar, inte heller min dator så jag kunde rekrytera medlemmar på plats som ursprungsplanen var.

    Det var rätt mycket besökare och en hel del bra frågor och diskussioner, dock hade de en förmåga att komma klumpvis, d.v.s det var inte ofta någon ensam vågade komma fram och prata, samt att alla verkade ha lektioner respektive rast samtidigt. Stundvis var det helt tomt och stundvis stod det 20 pers där och ville ha material och ställa frågor.

    Om man skall utvärdera det hela så kändes det väldigt positivt, många som kom fram och ville diskutera, många som rakt av sade att de skulle rösta på oss och som direkt tog på PP-knappar och gick omkring med dem. Många gick direkt till vårt bord och besökte inte de andra alls.

    Kristdemokraterna hade ganska mycket besökare så länge de hade godis framme på bordet, SSU:arna hade en hel del besökare också och delade ut fina knappar med anti SD slogans, MUF:arna var duktiga på att stoppa material i händerna på folk som var på väg in eller ut genom dörrarna, centern verkade dock väldigt ensamma bakom sitt bord. Det var tre pers som gick dit och pratade rätt länge med henne som stod där, men det var nog de enda besökarna som jag noterade under de timmar hon var där, efter lunch plockade hon ner och försvann.

    Hur som helst så känndes det som att jag hade lika många besökare vid mitt bord som resten av partierna hade tillsammans, om det sedan berodde på placeringen, att alla ville ha pennor till lektionerna eller att de var genuint intresserade av vår politik återstår att se. Hur som helst var en trevlig avslutning en ca 20 minuters diskussion med en samhällskunskapslärare som när han kom hade åsikten att vi var ett enfrågeparti men som när han gick hade fått klart för sig gällande våra fokusområden, varför vi inte har någon fördelningspolitik och även hur vår vågmästarstrategi ser ut.

    Imorgon har de skolval och resultatet offentliggörs på fredag, så det skall bli intressant att se hur vi ligger till.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , ,


    S & M de enda enfrågepartierna

    Jacob på flickus Flackus Flum postade just en enkel och välbehövlig guide för vilsna väljare. Där man enkelt kan se vad partierna står för och var de ligger på höger/vänster-skalan. Lite lurt ligger högerpartierna till vänster och tvärtom, men bilden är i alla fall tydlig.

    Den kommer definitvt att användas :-) Vi har ju goda utsikter att attrahera förstagångsväljarna, särskillt med sån här enkel pedagogik.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , , , ,


    För fulla segel

    Piratpartiet lämnas utanför de flesta opinionsmätningar, ingen särredovisning sker ännu om någon sådan alls kommer att ske. Den fösta särredovisning av Piratpartiet inför EU-valet var en dryg månad före valdagen och då var det stor förvåning i media hur PP "plötsligt" kunde vara så stora.

    Nu har i alla fall en liten undersökning av hur oppinionen hos folk mellan 18 och 34 ser ut släppts, och där finns det två trevliga saker att lägga märke till. Det första är att Piratpartiet har 5%, och det andra som indirekt kan ses är att ca 16% i åldersgruppen ännu inte bestämt sig. Där finns det utrymme att få många röster, de flesta av dessa röstade antagligen på PP i EU-valet men står nu och funderar om det går att lita på något av partierna som har "ett fullständigt program".

    Svaret är naturligtvis Nej, det går inte att lita på dem längre än du kan sparka dem och definitivt inte längre än till 20:e september, men frågan är om det kommer att gå fram. De som blev blåsta av C och M förra valet lär väl rösta på "något annat parti"(tm) men vilket?

    En röst på Alliansen är en röst för en statsminister som tycker demokrati är överskattat och en Justitieminister som anser oskyldighetspresumtion är ett onödigt ont.En röst till stöd för folkpartister som anser det vara helt ok om några blir felaktigt dömda nu som då "for the greater good", slumpvisa drogtester av barn på skolorna och registrering och redovisning om var barnen är minut för minut genom hela skoltiden.

    De rödgröna innebär ju S-politik (Bodström) och de införde en massa hemskheter förra mandatperioden, som t.ex. rätt för polisen att bugga utan brottsmisstanke. FRA lagen startade hos S, och datalagringsdirektivet drevs i EU igenom av bodström.

    På något vis gäller det att påpeka detta för de 7% föstagångsväljare som ännu inte hunnit bli blåsta av någondera blocket, samt för de som röstade på oss i EU-valet men nu överväger något annat parti.

    Valkampanjen har nu börjat rulla igång och man märker att vi börjar få fart. Mer vind i seglen så skall vi snart blåsa om SD i oppinionsmätningarna så SIFO blir tvugna att särredovisa och tidningarna börjar låtseas om att vi finns.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , , ,


    Stärk infrastrukturen först

    I Sundsvalls tidning kan man på debattsidan läsa både en positiv debattartikel, och en väldigt bra kommentar till denna. Tonvikten är åt hållet "Hela landet skall leva" och handlar om nödvändiga infrastruktursatsningar för att förhindra avfolkning av Norrland.

    En detalj som inte kommer med i uppräkningen av allt som behöver åtgärdas är dock tillgång till kommunikationer. D.v.s fungerande telenät, mobiltelefontäckning och bredbandsutbyggnad. Internettillgång hör ju inte till det som brukar rabblas upp i sådana sammanhang, men då jag håller med artikelförfattarna i sak vill jag gärna tipsa om detta.

    Det finns två bra skäl (minst) till varför en ordentlig bredbandsutbyggnad behövs även utanför storstäderna.

    1. Fler och fler myndigheter hänvisar till sina websidor för att hämta blanketter, lämna in uppgifter, deklarera, få/lämna information och ställa frågor. I vissa fall har till och med skatteverket vägrat skicka blanketter till folk och sagt att de får ladda ner och skriva ut från hemsidan. Banker vill helst att man gör sina ärenden på internet så de slipper ha några kontor eller hantera kontanter. Snart sagt, internettillgång börjar bli ett behov för att kunna kommunicera med staten, och då bör staten se till att det finns internettillgång där folk bor.

    2. Väldigt många jobb kan idag utföras på distans (t.ex hemifrån) bara man har telefon och en ordentlig internetförbindelse så att man kan koppla upp ett VPN mot företagets nät. Så Internettillgång och effektiv/bra möjlighet till kommunikation gör det mindre nödvändingt att resa/pendla, så att folk inte nödvändigtvis behöver flytta dit jobben finns.

    I norra norrland är kyla billigt, bygg stora datacenter där, drivna av norrländsk vattenkraft och vindkraft, kopplade via en ordentlig nätinfrastruktur så skall ni se att företag kommer att slåss för att etablera sig i dessa. Infrastrukturen är som artiklarna påpekar en viktig faktor för att det skall gå att bo, leva och jobba någonstans.

    Innan man kan tvinga bilister att åka kollektivt genom att chockhöja skatterna på drivmedel bör man kanske se till att det existerar fungerande kollektivtrafik.

    Tyvärr är det nog så att de flesta partierna enbart bryr sig om storstadsregionerna, främst på grund av att det är där det finns mest väljare.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , ,


    Gallsten? Gärna det!

    I en helt underbar ledare i SvD dissikerar Per Gudmundsson blockpolitiken, främst då naturligtvis de rödgröna, men resonemanget fungerar lika bra gällande alliansen. Ett styrande parti och några stödpartier som marginaliseras och vars åsikter enkelt viftas bort.

    Men den största behållningen av denna artikel var slutklämmen:
      Sen har man gallstenarna. Det bokstavliga gruset i maskineriet.

      De frågorna opereras mödosamt ut, göms undan, och presenteras, om någon ändå ser dem, som överraskningar. Hur göra med insatsen i Afghanistan? Det blir en surpris efter valet. Och inte bara blir det riksdagsval, det blir folkomröstning också, om Förbifart Stockholm. En bonus!

      Där är hemligheten bakom professor Mörners gallstenar. Det är fortfarande gallsten förstås, fast som glad överraskning.
    Eftersom rubriken säger att småpartierna är som gallstenar för dinosaurierna så är den tolkningen uppenbar, men även att "de små hemligheterna" som blocken inte tar upp i valdebatten kommer att orsaka mycket smärta för medborgarna.

    Det folk får fråga sig är vad de vill ha.

    Vill de ha Piratpartiet som agerar gallsten på de etablerade partierna och gör det smärtsamt att bedriva demokratifientlig politik, eller vill de ha gallsten själva i form av små "trevliga överraskningar" från partierna som infört lag efter lag som raserar rätten till privatliv.

    Jag tänker jobba för att det i höst kommer att sitta en hög Pirater i riksdagen och göra det ytterligt smärtsamt att försöka driva igenom fler sådana frågor.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , ,


    Netopia skjuter vilt igen

    I och för sig har de som svarat på Netopias enkät helt rätt, våra folkvalda har noll och ingen förståelse för internet. De vet inte hur det kan utnyttjas bäst, de ser ingen egentlig nytta utan bara farorna. Främst då att det öppnat en massa kommunikationsvägar för folk, så att de kan få information och bilda sig egna uppfattningar om saker och ting.

    Det är inte bra, nuvarande politiker vill behålla kontrollen över vad folk känner till, och de vill definitivt inte att det skall ske oppinionsbildning i kanaler de inte har kontroll över.

    Så långt är artikeln korrekt. Dock ligger ett större problem i att uttalandet kommer från Per Strömbäck, lobbyist för ökad filtrering och kontroll av internet via speciallagstiftning. Med andra ord en person som med sin semi-legitimitet i egenskap av "internetexpert" och talesman för innehållsindustrin säger precis det dessa politiker vill höra.

    Nätet är ont.
    Nätet måste begränsas.
    Det måste till speciallagstiftning för nätet.


    Som tur är har vi en ny och bättre bot för grundproblemet ovan, i höst skall riksdagen berikas med politiker som förstår nätfrågor, och som inte har det minsta utbyte av att lyssna på förment sakkunniga.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , ,


    Piratpyssel

    Hej alla barn nu blir det barnprogram, titta nu här vad farbror Frej tar fram:

    2 gamla hyllplan ur TV-videomöbel från IKEA, gångjärn och lång haspe från Clas Ohlson, lite skruvar.

    Materialet


    Steg 1: Smaska dit ett par gångjärn.


    Steg 2: Montera haspen på lämpligt ställe


    Steg 3: Den är redan klar, fast en färgklick skulle inte skada.



    Vips så har man en portabel affischtavla/pryttel till snabba improviserade piratsammankomster, bokbord flygbladsutdelningar m.m. Jag kommer att skruva fast ett par öglor i överkant och med en fin lila snodd se till att denna är lätt att bära med sig. EU affischen är naturligtvis bara där som exempel, och det tog mindre än tio minuter att bygga denna.


    Mvh

    /J-O

    Tags: ,


    Fokus är bra

    Sundsvalls tidning tog in en av mina insändare i gårdagens tidning, både i papperstidningen och i webupplagan.Nu när folk har haft chansen att läsa på båda ställena återpublicerar jag insändaren här på min blogg.


    Fokus är bra

    Ofta beskylls Piratpartiet för att vara ett enfrågeparti. Det är vi inte, vi är ett fokusparti vars frågor går in i många områden.


    Skillnaden mellan oss och andra partier är att vi inte låtsas som att vi kommer att jobba för saker som vi i nästa sekund är beredda att offra vid första bästa förhandlingsbord. Piratpartiet spelar det politiska spelet med öppna kort.


    Redan från början talar vi om var vi kommer att lägga vårt krut. Inga hemligheter, inget fuffens och ingen svekdebatt. Ingen som väljer att rösta på oss kommer att känna sig snuvad på sin röst.


    Varje röst på Piratpartiet är ett steg närmare ett väl fungerande kunskapssamhälle där individens rätt till integritet, kultur och kunskap tas tillvara. Vi har redan inlett det arbetet i EU-parlamentet. Nu siktar vi på riksdagen. Där kommer vi att samarbeta med det block som tillgodoser våra informationspolitiska krav bäst.


    Piratpartiet är ett fokusparti. Vi fokuserar på alla människors rätt till integritet, kultur och kunskap. Vi kommer aldrig att förhandla bort våra grundprinciper. Vi kan inte dölja några vallöftessvek i ett sammelsurium av skattesatser, bidrag och avdrag.


    Vårt fokus är inte en svaghet. Det är en styrka. Det är en garanti till dem som väljer att ge oss sitt förtroende i valet. Det är dessutom en uppfriskande omväxling till den trötta blockpolitiken.


    /Jan-Olof Flink

    Kommunledare Piratpartiet Sundsvall


    Mvh

    /J-O

    Tags: , ,


    Så länge höll Cecilias lögner

    De som försvarat Cecilia Malmström i debatten har gång på gång pekat på "ni har ju inte läst helheten" och bråkat på att vi har haft fel när vi påpekat att barnporr bara var en liten del (om ens det) av syftet med filtreringen som Cecilia vill införa.

    När skall de lära sig att det inte går att undanhålla sanningen i längden... Särskillt inte när man jobbar mot internet, storheten som finns till för att hantera information, att gräva fram den och se till att den aldrig någonsin försvinner igen.

    Så nu då Benny och company, nu har vi läst lite mer om vad Cecilia vill göra. Nästa uppsättning av undanflykter tack!

    Mvh

    /J-O

    Tags: , , , ,


    Är du Pirat?

    Anser du att det är fel att avlyssna någon som inte är misstänkt för brott?

    Anser du att det är fel att dina mail och sms läses av staten?

    Är meddelarskydd bra att ha?

    Behövs egentligen brevhemligheten?

    Tycker du det är OK att låna en bok av en vän?

    Är det OK att låna en skiva av en vän?

    Är det OK att låna en film av en vän?

    Bör man få bränna en kopia att använda i t.ex. bilen där din original-CD riskerar att förstöras?

    Bör det vara lagligt att sälja begagnade spel och skivor?

    Skall regeringen behöva bry sig om grundlagen?

    När myndigheter hänvisar till sina websidor för blanketter och information, bör då också alla ha tillgång till internet oavsett bostadsort och socialgrupp?

    Skall ett litet företag ha möjlighet att vinna över ett större i en patenträttegång?

    Sjunger eller nynnar du ibland på låtar du hört på t.ex radio?

    Skall vi uppmuntra teknikföretag att etablera sig i Sverige?

    När köpt en CD tycker du då att den skall fungera oavsett om du väljer att spela den i stereon, bilstereon, din dator eller annan utrustning?


    Har du svarat ja på majoritetn av frågorna ovan bör du rösta på Piratpartiet i höst.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , , , , ,


    Bokbål ???

    En Pastor i Vetlanda uppmanar folk (Eller, nja de som lyssnar på hans radioprogram) att hålla ett bokbål på torget. I och för sig är jag inte hyperförtjust i Gardells böcker som det i det här fallet gäller, men någon hejd får det väl ändå vara på våra religiösa fundamentalister. Sagobok som Sagobok...


    Själva iden att ha ett bokbål är ju dock lite spännande, det lär väl antagligen betyda att de förstått att de inte har några lagliga grunder att gnälla på Gardell. Och det finns väl inget förbud mot att elda böcker om nu kommunen och brandmyndigheten ger tillstånd till att demonstrera och elda på torget. Men det känns som en väldigt överdriven reaktion.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , ,


    Riksdagen för svag

    Fler spelare har nu börjat inse att svensk "demokrati" är på väg åt helt fel håll. Bara delvis har man anpassat sig till EU, och inte helt oväntat enbart i de delar som stärker regeringens makt.
      Statsministern och Statsrådsberedningen har fått ökad makt på bekostnad av fackdepartementen. Samtidigt har riksdagens kontrollfunktion försvårats och dess roll i genomförandet av EU:s regler urholkats. Domstolarna har varit obenägna att samarbeta med EU-domstolen och därmed missat unika möjligheter att påverka EU-rätten.
    och:
      Vidare har den redan starka regeringsmakten i Sverige fått en ännu starkare ställning till följd av EU-medlemskapet. Regeringen har fått tillgång till nya politiska arenor, samtidigt som riksdagens kontrollfunktion försvårats och dess roll i genomförandet av EU-regler urholkats genom förändrade lagstiftningsformer i EU.
    är två tänkvärda citat ur artikeln.

    Det är något som är ruttet i bananmonarkin sverige. Det är riksdagen som har folkets mandat att styra, de utser i och för sig en regering som skall göra en stor del av jobbet, men det är hos riksdagen makten ligger. Den senaste mandatperioden är det tydligt att det är tvärtom, Regeringen bestämmer vad riksdagen skall göra och använder hårt vinande partipiskor för att driva sin röstboskap dit den vill. Ministerrådet i EU används som murbräcka för att från EU-håll peta igenom lagar i sverige som riksdagen normalt skulle vänt sig emot.

    Reinfeldt ylar om regeringsduglighet, som om att det faktum att man med hot och tvångskvittering (ett ord som inte fanns före FRA omröstningen) klarar av att få partigruppen att rösta som han vill är ett bevis på att han är duglig att leda ett land. Just den detaljen visar ju med klar tydlighet att Reinfeldt och hans regering inte hör hemma i en demokrati till att börja med.

    Riksdagen är svag idag. Hade det funnits lite jävlar-anamma så skulle var och en av dessa saker:
    • regeringens proposition om FRA-lagen,
    • lagstiftningen som innebär att man får bugga/övervaka personer som inte är misstänkta för brott,
    • energipropositionen som rakt av bryter den överenskommelse alliansen gick till val på
    • Justitieministerns önskan att bestraffa misstänkta utan rättegång
    omedelbart och ofrånkomligt ha lett till att de riksdagsledamöter som anser detta strider mot det mandat man fått av väljarna väck frågan om ett misstroendevotum och ett tillsättande av en regering med moraliska och demokratiska värderingar.

    Tyvärr verkar det inte finnas något jävlar anamma i riksdagen idag, utan det är slätstrukna människor som vill vara partiledningarna till lags och tror att regeringsduglighet är detsamma som att sitta still i båten. Vi kanske inte bör landa i ett parlament som ukrainas där man kastar ägg och rökgranater, men någonstans däremellan ukrainas "livfulla" debatter och de tomma stolarna i en utkvittad svensk riksdag lär nog vara det sunda.

    Vi införde personval genom kryssning i Sverige för att ge större individuell påverkan och starkare mandat till riksdagsmännen. Partiledningarna gillade inte detta då människor med starka och populära åsikter kan segla förbi de utsedda brolierpolitikerna som placerats i väl uttänkt ordning på listorna. Svaret var att klumpa ihop partierna till två stora monopolblock. Så trots att syftet var att öka medborgarnas inflytande har vi nu en situation där det minskat markant och fortsätter att minska.

    Istället för ett stort antal partier att rösta på så kommer svensken i allmänhet att rösta för ett av två block. Tack och lov finns det ju alternativ till de stora blocken och i mina ögon då främst Piratpartiet. Men även om alternativen finns så är denna inlåsning av väljarna och artificiella monopolställning som skapats via alliansen och de rödgröna skadlig och tvärtemot hur valsystemet är tänkt att fungera.

    Nu finns det ju naturliga självläkande processer i det hela, jag har tidigare sagt att om man bildar "alliansen" och går till val som ett enda parti med ett program så borde man i ärlighetens namn lägga ner övriga partier. Men resultatet lär bli detsamma, M kommer att bli kvar starka, de andra tre allianspartierna kommer att falla ur riksdagen. För att kunna komma tillbaka så blir de tvugna att än en gång driva sin egen politik.

    Och på tal om personval, om du är skriven i Västernorrland, Jämtland, Dalarna eller Gävleborg så tycker jag du skall rösta på mig i höst, plats 20 på Piratpartiets lista Mitt.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , , , , ,


    Gamla idéer

    I Dagbladet fanns det idag ett inlägg om hur likriktade alla nya spel är. Jag måste bara hålla med, grafiken blir bättre och bättre men idéerna är samma gamla. Årskiften, VM och OS innebär ofelbart nyreleaser av samma gamla sportspel, och varje generation av first person shooter spel är lite mer grafisk visar lite mer detaljer och lite mer blod, men spelidén bakom är densamma.
      De innovativa spelen finns men lämnar sällan indiestadiet. Det är för smala, har inte tillräcklig potential att nå utanför kretsen av invigda. Det är lite som i musikbranschen.

      Det mesta som släpps är säkra kort, variationer på krig, äventyr, rollspel, sport, pusslande.

    Populous, det var ett revolutionerande spel, Lemmings likaså och inget modernt strategispel har egentligen kommit upp till samma AI-nivå som Lords of Midnight hade på spectrum-tiden.

    Jag ser två saker som kan får spelbranchen att utvecklas, det första är att lagstifta om abandonware, så att källkod och spelidéer från äldre spel kan återanvändas i ny tappning. Det andra är att man kortar ner skyddstider på spelidéer, (eller tar bort dem helt), så att stora tillverkare som EA-games utsätts för konkurrens och istället för att leva på att släppa FIFA worldcup 20XX varenda år faktiskt måste komma upp med nya spelidéer. I en ålder där spelförsäljning kan ske över internet med 0 kronors kostnad för exemplarframställning är vad som behövs flera små spelhus, inte ett fåtal stora.

    Precis som för skivindustrin är det dags för de stora dinosaurierna att dö. Fram för nästa steg i utvecklingen, fram med däggdjuren och en ny generation företag.

    DRM och alla försök att hindra andrahandsmarknad för spel och musik borde totalförbjudas. Företag som säljer spel som enbart fungerar om/när man har internetkoppling till deras servrar borde avsätta 10% av försäljningsvärdet att deponeras hos tredje part, som garanterar att dessa servrar eller offlinepatchar kommer att finnas tillgängliga i de fall företaget går omkull eller väljer att sluta supporta detta spel.

    Ett smartare sätt för ett spelföretag att bedriva affärer vore att sälja prenumerationer på sina spel, så att om man är en prenumerationskund så betalar man en månadsavgift till företaget och har därmed möjlighet att spela samtliga deras spel, ladda hem uppdateringar o.s.v. Detta skulle ge firmorna pengar att fortsätta utveckla ganla spel samt komma fram med nya spelidéer och sjösätta dessa.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , , ,


    Varför finns det bara blå piller?

    Vi lever i en värld där allt mer sker datoriserat och automatiserat, och statsmakten gör allt för att få veta allt om medborgarna. Det skall övervakas, det skall avlyssnas, det skall registreras, sociogram skall byggas.

    Nu skall man se till att varje detalj av skolarbetet är datoriserat, sökbart och tillgängligt.

    Från tillverkarens hemsida: "Här hittar duskräddarsydd information om hur ditt barn har presterat, hur närvaron ser ut totalt sett. Hur barnets utvärderingar ser ut, målen i förhållande till den individuella utvecklingsplanen och hur långt han/hon har nått i måluppfyllelse. Du hittar även uppgifter om betyg, provresultat, med mera."

    Så när mina barn gått ut universitetet och skall söka jobb, då kommer arbetsgivaren att kunna se om de skolkade från franskan i 8:an eller om de ofta undvek gymnastiken på grund av växtvärk. Hurra för 1984 i 2010 års tappning.

    Frågan man ställer sig är, varför erbjuder de bara de blå pillren som gör att man vaknar nästa dag i en verklighet som är ännu lite sämre. Var finns de röda pillren som gör att man vaknar upp i en värld där man själv kan påverka?

    Andra som bloggat om detta: Magnihasa, Anna Troberg
    Mvh

    /J-O

    Tags: , , ,


    Syfte och Verklighet #4

    Slutgiltig analys av:  Regeringens proposition 2009/10:85 (Integritet och effektivitet i polisens brottsbekämpande verksamhet)

    Om syftet med denna lag var att "I lag reglera polisens användande av personuppgifter på flexiblast möjliga sätt och lämna användandet i huvudsak oreglerat, samt öppet för förändringar och ändamålsglidning med kort varsel", så har man lyckats fullständigt.

    Som kan ses i del1 och del2 får polisen i stort sett samla in och använda vilken infoormation som helst om vem som helst, oberoende av om där finns några misstankar eller ej. Men det finns fortfarande tre huvuddelar i lagstiftningen som erbjuder visst skydd för individerna.

    1. Det finns fortfarande begränsningar för användandet, bland annat att syftet för datainsamlingen måste vara känt när den görs. Så att om man samlar in data för en sak får man inte per automatik använda det till annat.
      Men Regeringen kan göra valfria undantag, var och varannan mening i denna lagstiftning innehåller meddelandet att si och så gäller om inte "Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddelar ytterligare föreskrifter". Ungefär som PKU registret som enbart skall användas till forskning, som öppnades upp för att lösa mordet på Anna Lindh.
    2. Polisen hjälper bara vissa med handräckning, så uppgifterna används normalt bara inom poliskåren för polisrelaterat arbete.
      Men regeringen kan ju ändra polisens uppdragsbeskrivning och lägga till handräckning för att hjälpa vilken organisation som helst.
    3. Inte alla myndigheter är "brottsbekämpande", därmed är det fortfarande inte helt fritt för alla myndigheter att korsköra register med varandra.
      Fast det är förståss möjligt för regeringen att ändra myndigheternas uppdrag till att de även har ansvar för brottsbekämpning inom sitt ansvarsområdeområde. Vips är varje myndighet brottsbekämpande på papperet och har fri tillgång till alla andras uppgifter.
    Så kontentan blir att Regeringen har tre olika sätt att göra precis vilka undantag de vill, och om polisen hittar något hinder kan de fråga Regeringen om de får göra si istället för så.

    Så detta blir ett riktigt fint exempel på lagstiftning som funkar bra om man har en god regering och dåligt om man har en ond regering.
    När Hitler och Nazistpartiet väl hade fått makten i tyskland var de tvugna att ändra en hel del i landets konstitution för att kunna behålla makten samt etablera kontroll över folket. Men med sådan här lagstiftning finns inga sådana behov, lagstiftningen är redan förberedd för alla behov en framtida totalitär stat kan tänkas behöva.

    Mvh

    /J-O
    Tags: , , , ,




    Syfte och Verklighet #3

    Här i den tredje delen av min dissikering av Regeringens proposition 2009/10:85 (Integritet och effektivitet i polisens brottsbekämpande verksamhet) skall vi se vilka lagar som ändras och vad som händer i dem.


    Regeringen föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till
    1. polisdatalag,
      Lagtexten i denna är den som det pratats om tidigare i syftet. I grunden en gummilag som tillåter polisen att hantera vilka personuppgifter de vill, enbart för att de vill det. Inget oväntat här med andra ord

    2. lag om polisens allmänna spaningsregister,
      Ny lag väldigt lik polisdatalagen till sin lydelse (Med dålig grammatik) som tillåter hantering av uppgifter på folk som inte är misstänkta även i spaningsregistret:
      6 § I registret får uppgifter om en person som inte kan misstänkas för brott behandlas, om
      1. uppgiften har samband med en person som har registrerats enligt 5 §, och
      2. behandlingen är av särskild betydelse för polisens spaningsverksamhet.
      (Paragraf 5 är den som hanterar de fall där det faktiskt finns en misstanke)

    3. lag om ändring i rättegångsbalken,
      Bara kosmetiska förändringar "ske" till "göras" gällande DNA prov samt "resultat" ändras till en hänvisning till profil i DNA-registret.

    4. lag om ändring i vapenlagen (1996:67),
      Ett tilläg om att polisdatalagen gäller även för utlämnande av personuppgifter ur vapenregister.

    5. lag om ändring i säkerhetsskyddslagen (1996:627),
      Specifik beskrivning av en del register borttagna och ersatta med hänvisningar till att det regleras i de nya två lagarna, polisdatalagen och lagen om polisens almänna spaningsregister.

    6. lag om ändring i lagen (2000:344) om Schengens informationssystem,
      Bara språkliga förändringar och uppdatering av lagarnas nummer.

    7. lag om ändring i lagen (2007:980) om tillsyn över viss brottsbekämpande verksamhet,
      Polisdatalagen och lagen om polisens allmänna spaningsregister läggs till på listan över saker som behöver tillsyn.

    8. lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400),
      Kosmetiska förändringar, omnumrering i hänvisningar.

    9. lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
      Uppräkning av fall där sekretess krävs utbytt mot en hänvisning till nya polisdatalagen, (Ingen egentlig förändring i syfte).
      Spaningsregistret läggs till listan av register vars information anses vara känslig och som personuppgifter inte får röjas om det kan vara negativt för personen. (Egentligen betyder det bara att sådana uppgifter inte är allmän handling som vem som helst kan begära ut, vilket låter vettigt) I övrigt har jag bara hittat kosmetiska förändringaar i denna text.


    Sammantaget så har alla lagarna strömlinjeformats (Vilket är bra), för att innehålla delarna om samarbete med utlandet och att man får hantera uppgifter om folk som inte är misstänkta för något. (Vilket enligt mig är dåligt)

    Strömlinjeformningen har dock fått som effekt att då vissa lagar numera istället för att själva lista saker hänvisar till en paragraf i polisdatalagen där motsvarande lista görs, så ändras flera lagar per automatik om man ändrar polisdatalagen. Detta har naturligtvis som positiv effekt att lagstiftningen är konsekvent, men öppnar ganska drastiskt för "smygändringar" då framtida riksdagsledamöter kanske inte vet att en förändring av polisdatalagen som ger polisen rätt att spana på någon ny grupp av människor,(t.ex. folk som har det misstänkta beteendet att de inte äger en mobiltelefon) per automatik medför förändringar i sekretesslagarna.

    Mvh

    /J-O
    Tags: , , , ,

    Vad har M och S emot nya jobb?

    Långsiktighet och vilja till förändring är två saker som definitivt inte genomströmmar politiken idag. Hela regelverket kring arbetsmarknaden bygger på tänket "Stora fabriker i tillverkningsindustrin" dessutom med den underliggande tanken att alla på varje arbetsplats gör samma sak (bockar plåt) och lätt kan bytas ut mot vem som helst på företaget. Företag inom pappers och stålindustrin subventioneras å det grövsta eftersom det "är de som skall ge Sverige jobb".

    Både M och S är helt uppbundna i detta tänk och kan inte ta sig ur det. Dels slår LO bakut om man petar på LAS, som nu bygger på att man inte tittar på skillnader i olika yrken, dels för att ägarna kan vara bra bidragsgivare till valkampanjer, men framförallt för att man är väldigt rädda att förlora väljare som är beroende av storföretagen som arbetsplatser.

    Så det är en ond spiral i det att man gör Sverige beroende av den tunga storindustrin eftersom man inte vill förlora väljarna som i sin tur beror på den industrin för sina jobb. Men genom att satsa på den tunga tillverkningsindustrin istället för på att bygga upp möjligheter för ny industri och nya jobb så tvingar man in fler människor i beroendeställning till den branschen och därmed sig tvingar man sig själva djupare i beroende.

    Genom FRA-lagen lyckades man skrämma iväg google från att storsatsa i Sverige. Genom rekordhöga energiskatter på el så straffar man uppbyggandet av nya datacenter, medan man subventionerar elpriset för tillverkningsindustrier som knappt går runt i konkurrens med omvärlden. I Finland t.ex. där försöker man bjuda in IT-bolag att etablera sig, men i Sverige vill vi inte ha sånt, vi vill bara tillverka pappersmassa och stålplåt.

    Det kanske är dags för väljarna och fundera på vilken typ av jobb de vill ha i framtiden, vilka jobb de vill att deras barn skall ha. Vill de ha de lågavlönade low-tech jobben, eller de högavlönade high-tech jobben?

    Om de fortsätter att rösta på de som vill hålla oss kvar på fabriksgolven så kanske vi har tur och kan få tillbaka TEKO-industrin när indierna är klara med den. Trots allt kan de till slut få svårt att hitta folk som vill hålla på med sånt i ett land som driver en expansiv arbetsmarknadspolitik och stöder etableringen av teknikindustrier.

    Ge ditt stöd till ett parti som inte befinner sig på den traditionella och förlegade höger - vänster skalan, ett parti som inte är låst av vare sig LO eller arbetsgivare, som är för teknisk utveckling och innovation. Piratpartiet är partiet som kan tillföra nya idéer och teknikkompetens till Riksdagen, partiet vars riksdagskandidater har arbetslivserfarenhet från teknikindustrin och inte bara ett halvår på bank.

    I norra Sverige är kyla billigt, få företag att etablera stora datacenter/maskinhallar där, ge dessa elsubventioner. Sluta filtrera och övervaka internet, bygg ut det istället så att stora nät och innehållsleverantörer vill flytta till Sverige.

    Skapa ett klimat för forskning och utveckling, positivt för nya firmor att etablera sig i. Reformera patentlagstiftningen så att små firmor kan få rätt mot stora firmor utan att riskera att gå i konkurs bara på grund av advokatskostnader.

    Det patentsystem som finns idag, som nu förstärks via ACTA är enbart till för att skydda amerikanska företag från konkurrens. Själva är de ju inte så brydda om att bry sig om andras patent vilket man lätt kan exemplifiera med stölden av GPS-systemet från den Svenske uppfinnaren Håkan Lans.

    Det finns massor av sätt att göra Sverige till ett attraktivt land att investera i, tyvärr är det inget av blocken som driver sådan politik idag.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , , , , ,


    Tidningsdöden

    Såhär på tryckfrihetens dag kanske man skulle prata lite om tidningar och det tryckta ordet. För mig kommer det tryckta ordet alltid att vara viktigare än det på digital media. Men bara när det gäller böcker, då böcker fortfarande har ett optimerat och framtidssäkrat format för läsning och inte kommer att vara beroende av att man har rätt programvara eller liknande för att läsa om några år.

    Dagstidningarna däremot fyller inte längre någon riktig funktion, mer än som något att läsa dit man inte vill släpa med sig datorn, t.ex. på toa eller i badet.

    För mig som inte sett på melodifestivalen på drygt 20 år och tycker det är illa att skiten numera håller på i veckor/månader istället för en kväll om året, som inte bryr min om ifall någon på robinson blev full eller om Anna Anka sagt ditt eller datt, för mig är nyhetsvärdet i dessa publikationer tämligen nära noll. Serier, ledare, insändare, debattartiklar och vädret för morgondagen är väl den generella behållningen.

    Det är inte bloggarna som dödar tidningarna, det är tidningarna själva som dödar tidningar. De började vinstoptimera redan på 80-90-tal som jag minns, så glättighetsfokuseringen och bortrationaliserandet av undersökande journalistik till förmån för TT:s färdigtuggade barnmat påbörjades långt innan Internet ens fanns i Svenskt allmänvokabulär.

    När folk sedan inser att sanningshalten i det som publiceras sjunker dag för dag och att samtliga publikationer anser det vara nyheter vem som gjorde vad i körslaget och skapar krigsrubriker på löpsedlarna gällande vad som hände i någon realitysåpa, medan saker som direkt påverkar samhället, lagstiftning och internationella avtal inte ens får notisplats. Det är då folk söker sig till internet och bloggarna, inte bara för att nyheterna sprids snabbare den vägen, utan för att de dessutom inte passerat någon redaktions "hjälper detta att sälja lösnummer och reklam"-filter.

    Tendensen i bloggosfären är att om folk läser något de tycker är intressant så bloggar de om samma sak och länkar, vilket brukar förstärka/öka chansen att intressanta nyheter letar sig fram. Ungefär som vilket nyhetsdrev som helst om Anna Ankas näsoperation eller liknande, fast gällande saker som faktiskt påverkar folk. Sånt som tidningarna helst inte tar i med tång längre.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , ,


    Övriga 6.5%

    Jag blev idag hänvisad till en opinionsmätning från SIFO som publicerades sista april, medan jag befann mig minglandes på den traditionella piratpicnicen här i sundsvall. Eftersom lördagen var dagen efter fredagens mingel så blev det aldrig av att jag satte mig framför datorn den dagen så jag hade helt missat detta.

    Övriga ligger uppe på starka 6.5%. Mycket goda nyheter och troligtvis ett tecken på att det börjar röra på sig nu när vi avslutat den introverta perioden med organisationsbyggande och årsmöte och nu istället börjat synas ute på gator och torg.

    Inget av oppinionsinstituten särredovisar Piratpartiet så det är svårt att veta hur vi ligger till, men att andelen "övriga" sväller är ett bra tecken.

    Trots att tidningarna publicerar fejkade väljarbarometrar och kompasser med fastklistrade nålar, så kallade tester där det defacto är omöjligt att få ett resultat som säger att man sympatiserar med Piratpartiet, oavsett hur man svarar på frågorna. Trots att man väljer att inte redovisa våra siffror i oppinionsmätningarna. Trots att vi blir stoppade från att besöka skolor.

    Trots allt detta är vi på gång, och våra frågor börjar synas.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , ,


    Syfte och Verklighet #2

    I del två av min bloggserie omkring Regeringens proposition 2009/10:85 (Integritet och effektivitet i polisens brottsbekämpande verksamhet) tänkte jag fortsätta titta på syftet, fast denna gång inte vem som får tillgång till uppgifterna utan varför man samlar in uppgifterna och varför ny lagstiftning behövs.
      Syftet med den nya lagen är att ge polisen möjlighet att behandla personuppgifter på ett ändamålsenligt sätt i sin brottsbekämpande verksamhet och att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks vid sådan behandling. En utgångspunkt är att skapa en teknikneutral och flexibel reglering som ger ramarna för polisens personuppgiftsbehandling utan att i detalj reglera formerna för behandlingen.

      Genom den nya lagen kommer man till rätta med olika problem som den nuvarande regleringen har visat sig ge upphov till, bl.a. när det gäller möjligheterna att behandla personuppgifter för att förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet. Den nya lagen skapar också förut-sättningar för ett bättre samarbete mellan de brottsbekämpande myndigheterna genom utökade möjligheter till informationsutbyte.
    Lite spännande läsning, en liten bit längre ner i syftet kan man läsa tillägget att:
      Polisen ska få behandla personuppgifter om det behövs för att före-bygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet, utreda eller beivra brott eller fullgöra förpliktelser som följer av internationella åtaganden.
    Lite upprepning här och där är det i syftet, men två viktiga saker kan man läsa ut.

    Det ena är att det är mycket tryck på att man skall få lagra och använda personuppgifter för "internationellt samarbete". Även med icke polisiära organisationer. (Antagligen för att förbereda och ge bättre lagstöd för ACTA, IPRED, samt utbyte av information samlad via datalagringsdirektivet när den kommit på plats)

    Det andra är att var och varannan mening handlar om "förebyggande".

    Som kan ses av bitar i fetstil ovan, så har man idag "problem" med sådan information. Det är ganska lätt att inse vad t.ex. ett sådant problem är. Under de senaste två mandatperioderna har lagarna ändrats så att man kan avlyssna folk som inte är misstänkta för brott. Även om det då har införts lagar som tillåter att "överskotts information" används, så finns det alltså inget lagligt stöd för att hantera personuppgifter för dessa människor som man valt att avlyssna och filma utan brottsmisstanke.

    Naturligtvis är det problematiskt att man kan avlyssna vem som helst, men inte katalogisera eller på digitalt vis hantera uppgifter som samlats in på detta vis, med mindre än att personen råkar vara misstänkt för ett brott.

    Men denna nya "gummilag" som då på sitt "flexibla" sätt specificerar polisens möjlighet att behandla personuppgifter råder bot på alla sådana problem, genom att hantera allt på ett likformigt och rättvist sätt. Ingen åtskillnad görs på dömda brottslingar, misstänkta, misstänktas bekanta eller slumpvisa människor på gatan. Six degrees of separation någon?

    Om man läser Europarådets rekommendation för polissektorn No. R (87) 15, som reglerar användningen av personuppgifter inom polissektorn. Så står det:
      Endast sådana uppgifter som är nödvändiga för att förhindra en verklig fara eller bekämpa ett visst brott får samlas in, om inte den nationella lagstiftningen tillåter ett mer omfattande uppgiftssamlande.
    Jag skulle nog vilja anse att den här propositionen precis som i IPRED-fallet tar den nationella lagstiftningen en bra bit längre än vad det internationella samarbetskraven stipulerar.

    Så långt om syftet, i nästa bloggpost om detta skall det istället handla om det faktiska innehållet i propositionen. Vilka lagar som ändras o.s.v.

    Mvh

    /J-O
    Tags: , , , ,

    sex promille

    Rubriken syftar inte på en alkoholhalt utan på skillnaden mellan blocken. Tyvärr är det inte skillnaden i oppinionsmätnigen heller, något som skulle varit positivt för den vågmästarroll vi vill ha.

    Nej, jag har suttit och tittat på SVT Forum där de har diskuterat omkring de rödgrönas politik/budget. En intressant sak som nämndes är att trots att detta blåses upp som enorma satsningar så representerar de 16 miljarder som skiljer sig mellan Alliansens och de rödgrönas budget enbart 6 promille av vår BNP. Så i stort sett är det verkligen samma politik med lite kosmetika ovanpå.

    Båda blocken bedriver precis samma politik, rösta på ett parti med nya ideer istället.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , ,


    Syfte och Verklighet #1

    I FRA-omröstningen visste majoriteten av riksdagsmännen inte ens vad de röstade om, utan de var verkligen den röstboskap som Reinfeldt vill ha.
    Men i mångt och mycket så är det inte riksdagsledamöternas fel, alla kan inte vara insatta i alla frågor utan de litar helt enkelt på det som presenteras för dem från sina kollegor i utskotten eller från sina partigrupper.

    Nu tänkte jag göra ett litet experiment genom att ta Regeringens proposition 2009/10:85 (Integritet och effektivitet i polisens brottsbekämpande verksamhet) överlämnad till riksdagen den 21 december 2009, och dissikera den lite för att se hur väl management summary stämmer med verkligheten.

    D.v.s, stämmer syftet som presenteras för riksdagens ledamöter överens med det som sedan står i lagtexten?
    Dokumentet är 524 sidor långt så jag kommer av naturliga skäl inte att täcka hela dokumentet i en enda bloggpost, så det kommer flera inlägg omkring detta dokument.

    Propositionen innehåller ny lagtext som:
      Lagen ska ersätta den nuvarande polisdatalagen (1998:622). Lagen ska gälla i stället för personuppgiftslagen (1998:204) och innehålla hänvisningar till de bestämmelser i personuppgiftslagen som ska vara tillämpliga i polisens brottsbekämpande verksamhet
    Tyvärr står det också här att lagen skall vara "flexibel" och sätta ramarna men "utan att i detalj reglera formerna" så redan här kan man se att godtycke är med vilje inbyggt i detta lagförslag.


    Så en första enkel analys över vad denna lag reglerar: I vilket syfte får polisen använda sig av de personuppgifter som finns?

    I management summary (Propositionens huvudsakliga innehåll) kan man läsa att syftet är:
      Polisen ska få behandla personuppgifter om det behövs för att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet, utreda eller beivra brott eller fullgöra förpliktelser som följer av internationella åtaganden.
    Detta mappar sedan ganska bra mot paragraf 7 i lagtexten:
      7 § Personuppgifter får behandlas om det behövs för att
      1. förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet,
      2. utreda eller beivra brott, eller
      3. fullgöra förpliktelser som följer av internationella åtaganden.
    Men sedan följer då med omedelbar verkan paragraf 8 med lite undantag:
      8 § Personuppgifter som behandlas enligt 7 § får även behandlas när det är nödvändigt för att tillhandahålla information som behövs i
      1. brottsbekämpande verksamhet hos Rikspolisstyrelsen, polismyndigheter, Ekobrottsmyndigheten, Åklagarmyndigheten, Tullverket, Kustbevakningen och Skatteverket,
      2. brottsbekämpande verksamhet hos utländsk myndighet eller mellanfolklig organisation,
      3. sådan verksamhet hos polisen som avser handräckningsuppdrag,
      4. annan verksamhet som polisen ansvarar för, om det finns särskilda skäl att tillhandahålla informationen,
      5. verksamhet hos Kriminalvården för att förebygga brott och upprätthålla säkerheten, eller
      6. en myndighets verksamhet
    punkt 2 börjar bli lite svävande, punkt 4 är luddigare än en torktumlare som kört handdukar i en vecka, men punkt 6 gör lagen till rent gummi. Personuppgifter får alltså användas i vilket syfte som helst om det görs av en myndighet. T.ex. när Netopia får till att sverige får en egen Hadopi-myndighet eller liknande.

    Överhuvudtaget är det väldigt mycket prat om förebyggande i det här dokumentet, alltså att hantera folk som egentligen inte är misstänkta för något brott utan möjligen misstänkta för att kanske så småningom kunna utföra brott. Kanske inte så förvånande när Beatrice Ask är en av författarna, men fortfarande otrevligt. Väldigt mycket Minority report-känsla över att läsa denna proposition.

    Och då har vi ännu inte ens gått in på detaljerna utan bara tittat lite på vad personuppgifterna får användas till. Men mer om detta senare.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , , , ,


    Tryckfrihetens försvar

    Kjell Carnbro, ansvarig utgivare och chefredaktör på Sundsvalls Tidning har skrivit en rätt trevlig krönika på ämnet tryckfrihet. Det är trevligt att faktiskt se någon på en tidning stå upp för dessa ideal, det har på sistone inte varit så vanligt här i Sverige, kanske delvis för att det är valår och de politiska partierna som i förlängningen äger tidningarna inte vill ha några diskussioner kring sådana ämnen.
      När man mäter graden av demokrati och pressfrihet är det index som i mycket hög grad sammanfaller. Utan pressfrihet sällan demokrati. Utan demokrati sällan pressfrihet. Det trösterika i sammanhanget är att förtryckarregimer så småningom faller. Inte sällan på grund av att de strikta försöken att kontrollera medierna krackelerar.

      Den tendensen har snarast stärkts under de senaste åren. I den nya medievärlden krävs inte tryckpressar eller radio- och tv-stationer för att förmedla nyheter och sätta press på makthavare. De sociala medierna i form av facebook, twitter och bloggar har skapat oändliga nya möjligheter att förmedla information och skapa opinion även i mycket trängda situationer.

      Inte ens den mest välrustade förtryckarregim klarar i längden att stoppa flödet i nätet.
    Jag håller med Kjell helt och hållet i hans uttalanden även om han inte gör någon koppling till de antidemokratiska krafterna som verkar i Sverige idag via Alliansen och de rödgröna.

    Tidningarna borde göra lite väsen av sig gällande att t.ex. meddelarhemligheten för folk som tipsar tidningarna över internet helt upphör med hjälp av FRAlagen och datalagringsdirektivet. Att Cecilia Malmström på EU-nivå vill införa censurering och filtrering av internet, något som i varje land det införts, inklusive det "frivilliga" svenska system som är på plats idag, har missbrukats för att blockera kritiska röster i debatten.

    Men som sagt var, oavsett vad de sätter på plats kommer det inte att fungera i längden.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , , , , ,


    Naivt om mobilspårning

    Aftonbladet har en liten notis/artikel om att man via en internetsite nu kan spåra en mobil på 5 minuter. Sanning med modifikation förståss, siten spårar nog mobilen på ett par sekunder, det som tog hela 5 minuter var att knäcka säkerhten på denna site och få spåra mobiler vars ägare inte gett tillstånd till detta.

    Intressant med detta är att man kan se en massa naivitet kring detta. Att ett företag fortfarande tror att en fyrsiffrig kod alltså med mindre än tio tusen möjliga koder skall föreställa vara tillräcklig säkerhet för en tjänst som hanterar vad som borde klassas som personuppgifter och dessutom är kopplad till internet, det är naivt på gränsen till dumhet. Att det tar en modern dator ens 5 minuter att knäcka koden lär väl mest vara begränsningar i webinterfacet.

    Den mer skrämmande formen av naivitet ser man dock i kommentarsfältet där folk kommer med den vanliga "Har du inget att dölja" invändningen till de som inte alls gillar utsikten att bli spårade av vem som helst.

    Så till dessa människor en fråga: Numera när tidningarna dag efter dag, gång efter gång kommer med inslag som visar hur dumma människor blir lurade även på nätet. När man får se inslag om tjuvar som tittar på facebook för att se när folk är bortresta, har ni tänkt på iden att en inbrottstjuv i realtid kan kolla när ni lämnat hemmet och dessutom kan se om ni är på väg hem igen och i så fal hur lång borta?

    Sätt P för övervakningssamhället och förbjud dylika tjänster.

    Mvh

    /J-O

    Tags: , , ,


    RSS 2.0