Riksdagen för svag

Fler spelare har nu börjat inse att svensk "demokrati" är på väg åt helt fel håll. Bara delvis har man anpassat sig till EU, och inte helt oväntat enbart i de delar som stärker regeringens makt.
    Statsministern och Statsrådsberedningen har fått ökad makt på bekostnad av fackdepartementen. Samtidigt har riksdagens kontrollfunktion försvårats och dess roll i genomförandet av EU:s regler urholkats. Domstolarna har varit obenägna att samarbeta med EU-domstolen och därmed missat unika möjligheter att påverka EU-rätten.
och:
    Vidare har den redan starka regeringsmakten i Sverige fått en ännu starkare ställning till följd av EU-medlemskapet. Regeringen har fått tillgång till nya politiska arenor, samtidigt som riksdagens kontrollfunktion försvårats och dess roll i genomförandet av EU-regler urholkats genom förändrade lagstiftningsformer i EU.
är två tänkvärda citat ur artikeln.

Det är något som är ruttet i bananmonarkin sverige. Det är riksdagen som har folkets mandat att styra, de utser i och för sig en regering som skall göra en stor del av jobbet, men det är hos riksdagen makten ligger. Den senaste mandatperioden är det tydligt att det är tvärtom, Regeringen bestämmer vad riksdagen skall göra och använder hårt vinande partipiskor för att driva sin röstboskap dit den vill. Ministerrådet i EU används som murbräcka för att från EU-håll peta igenom lagar i sverige som riksdagen normalt skulle vänt sig emot.

Reinfeldt ylar om regeringsduglighet, som om att det faktum att man med hot och tvångskvittering (ett ord som inte fanns före FRA omröstningen) klarar av att få partigruppen att rösta som han vill är ett bevis på att han är duglig att leda ett land. Just den detaljen visar ju med klar tydlighet att Reinfeldt och hans regering inte hör hemma i en demokrati till att börja med.

Riksdagen är svag idag. Hade det funnits lite jävlar-anamma så skulle var och en av dessa saker:
  • regeringens proposition om FRA-lagen,
  • lagstiftningen som innebär att man får bugga/övervaka personer som inte är misstänkta för brott,
  • energipropositionen som rakt av bryter den överenskommelse alliansen gick till val på
  • Justitieministerns önskan att bestraffa misstänkta utan rättegång
omedelbart och ofrånkomligt ha lett till att de riksdagsledamöter som anser detta strider mot det mandat man fått av väljarna väck frågan om ett misstroendevotum och ett tillsättande av en regering med moraliska och demokratiska värderingar.

Tyvärr verkar det inte finnas något jävlar anamma i riksdagen idag, utan det är slätstrukna människor som vill vara partiledningarna till lags och tror att regeringsduglighet är detsamma som att sitta still i båten. Vi kanske inte bör landa i ett parlament som ukrainas där man kastar ägg och rökgranater, men någonstans däremellan ukrainas "livfulla" debatter och de tomma stolarna i en utkvittad svensk riksdag lär nog vara det sunda.

Vi införde personval genom kryssning i Sverige för att ge större individuell påverkan och starkare mandat till riksdagsmännen. Partiledningarna gillade inte detta då människor med starka och populära åsikter kan segla förbi de utsedda brolierpolitikerna som placerats i väl uttänkt ordning på listorna. Svaret var att klumpa ihop partierna till två stora monopolblock. Så trots att syftet var att öka medborgarnas inflytande har vi nu en situation där det minskat markant och fortsätter att minska.

Istället för ett stort antal partier att rösta på så kommer svensken i allmänhet att rösta för ett av två block. Tack och lov finns det ju alternativ till de stora blocken och i mina ögon då främst Piratpartiet. Men även om alternativen finns så är denna inlåsning av väljarna och artificiella monopolställning som skapats via alliansen och de rödgröna skadlig och tvärtemot hur valsystemet är tänkt att fungera.

Nu finns det ju naturliga självläkande processer i det hela, jag har tidigare sagt att om man bildar "alliansen" och går till val som ett enda parti med ett program så borde man i ärlighetens namn lägga ner övriga partier. Men resultatet lär bli detsamma, M kommer att bli kvar starka, de andra tre allianspartierna kommer att falla ur riksdagen. För att kunna komma tillbaka så blir de tvugna att än en gång driva sin egen politik.

Och på tal om personval, om du är skriven i Västernorrland, Jämtland, Dalarna eller Gävleborg så tycker jag du skall rösta på mig i höst, plats 20 på Piratpartiets lista Mitt.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Kommentarer
Postat av: Martin

Ledsen att säga det, men trots att jag vill, är din blogg är ganska svår att läsa. Svart text på mörkgrå bakgrund och ett lite ovanligt typsnitt (i sig inte helt fel) men som blir otydligt när det kursiveras och som har jättekonstiga komma-tecken är inte så bra, tycker jag.

2010-05-07 @ 10:25:08
Postat av: Jan-Olof Flink

Jo, jag förstår vad du menar och har övervägt att flytta bloggen till en annan site där det finns lite snyggare templates att välja på.Det känns lite illa när bloggen ser mycket snyggare ut i sammandrag på piratpartiets livesida än vad den gör om man läser direkt på bloggen.Mvh/J-O

2010-05-07 @ 10:46:19
URL: http://futuriteter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0