Tryckfrihetens försvar

Kjell Carnbro, ansvarig utgivare och chefredaktör på Sundsvalls Tidning har skrivit en rätt trevlig krönika på ämnet tryckfrihet. Det är trevligt att faktiskt se någon på en tidning stå upp för dessa ideal, det har på sistone inte varit så vanligt här i Sverige, kanske delvis för att det är valår och de politiska partierna som i förlängningen äger tidningarna inte vill ha några diskussioner kring sådana ämnen.
    När man mäter graden av demokrati och pressfrihet är det index som i mycket hög grad sammanfaller. Utan pressfrihet sällan demokrati. Utan demokrati sällan pressfrihet. Det trösterika i sammanhanget är att förtryckarregimer så småningom faller. Inte sällan på grund av att de strikta försöken att kontrollera medierna krackelerar.

    Den tendensen har snarast stärkts under de senaste åren. I den nya medievärlden krävs inte tryckpressar eller radio- och tv-stationer för att förmedla nyheter och sätta press på makthavare. De sociala medierna i form av facebook, twitter och bloggar har skapat oändliga nya möjligheter att förmedla information och skapa opinion även i mycket trängda situationer.

    Inte ens den mest välrustade förtryckarregim klarar i längden att stoppa flödet i nätet.
Jag håller med Kjell helt och hållet i hans uttalanden även om han inte gör någon koppling till de antidemokratiska krafterna som verkar i Sverige idag via Alliansen och de rödgröna.

Tidningarna borde göra lite väsen av sig gällande att t.ex. meddelarhemligheten för folk som tipsar tidningarna över internet helt upphör med hjälp av FRAlagen och datalagringsdirektivet. Att Cecilia Malmström på EU-nivå vill införa censurering och filtrering av internet, något som i varje land det införts, inklusive det "frivilliga" svenska system som är på plats idag, har missbrukats för att blockera kritiska röster i debatten.

Men som sagt var, oavsett vad de sätter på plats kommer det inte att fungera i längden.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0