Stärk infrastrukturen först

I Sundsvalls tidning kan man på debattsidan läsa både en positiv debattartikel, och en väldigt bra kommentar till denna. Tonvikten är åt hållet "Hela landet skall leva" och handlar om nödvändiga infrastruktursatsningar för att förhindra avfolkning av Norrland.

En detalj som inte kommer med i uppräkningen av allt som behöver åtgärdas är dock tillgång till kommunikationer. D.v.s fungerande telenät, mobiltelefontäckning och bredbandsutbyggnad. Internettillgång hör ju inte till det som brukar rabblas upp i sådana sammanhang, men då jag håller med artikelförfattarna i sak vill jag gärna tipsa om detta.

Det finns två bra skäl (minst) till varför en ordentlig bredbandsutbyggnad behövs även utanför storstäderna.

1. Fler och fler myndigheter hänvisar till sina websidor för att hämta blanketter, lämna in uppgifter, deklarera, få/lämna information och ställa frågor. I vissa fall har till och med skatteverket vägrat skicka blanketter till folk och sagt att de får ladda ner och skriva ut från hemsidan. Banker vill helst att man gör sina ärenden på internet så de slipper ha några kontor eller hantera kontanter. Snart sagt, internettillgång börjar bli ett behov för att kunna kommunicera med staten, och då bör staten se till att det finns internettillgång där folk bor.

2. Väldigt många jobb kan idag utföras på distans (t.ex hemifrån) bara man har telefon och en ordentlig internetförbindelse så att man kan koppla upp ett VPN mot företagets nät. Så Internettillgång och effektiv/bra möjlighet till kommunikation gör det mindre nödvändingt att resa/pendla, så att folk inte nödvändigtvis behöver flytta dit jobben finns.

I norra norrland är kyla billigt, bygg stora datacenter där, drivna av norrländsk vattenkraft och vindkraft, kopplade via en ordentlig nätinfrastruktur så skall ni se att företag kommer att slåss för att etablera sig i dessa. Infrastrukturen är som artiklarna påpekar en viktig faktor för att det skall gå att bo, leva och jobba någonstans.

Innan man kan tvinga bilister att åka kollektivt genom att chockhöja skatterna på drivmedel bör man kanske se till att det existerar fungerande kollektivtrafik.

Tyvärr är det nog så att de flesta partierna enbart bryr sig om storstadsregionerna, främst på grund av att det är där det finns mest väljare.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kommentarer
Postat av: Viktualiebrodern

"internettillgång börjar bli ett behov för att kunna kommunicera med staten, och då bör staten se till att det finns internettillgång där folk bor."Word!

2010-05-10 @ 10:49:40
URL: http://viktualiebrodern.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0