Demokrati #FAIL

Det valsystem vi har i Sverige är tänkt såhär:

1. Alla röstar på det parti vars politik de gillar bäst.
2. Partiet med mest röster försöker bilda regering. Om inget parti har egen majoritet och heller inte vill skapa en minoritetsregering börjar man förhandla med andra partier om att bilda regering tillsammans.

Alliansen bildades som något slags genidrag för att försöka erövra makten från Socialdemokraterna. Dock är det tvivelaktigt rent demokratiskt, då en röst på Centerns går oavkortat till att driva Moderat politik. Ärligt hade i så fall varit att gå ihop och bilda ett nytt parti och skrota de fyra gamla, fast då hade man ju förlorat en massa partistöd.

När nu S, V och MP går ihop och bildar de rödgröna som går till val på en (ännu inte helt färdig) gemensam valplattform är detta också att se som ett enda parti, där en röst på MP betyder S-politik fast starkt kryddad med V då Sahlin som ledare visat sig vara rätt svag.

Hade det handlat om företag istället för partier hade bildandet av både Alliansen och de Rödgröna ansetts som kartellbildning och begränsning av konsumentens valfrihet. Nu har vi ett läge där vi defacto har ett tvåpartisystem på alla sätt utom på papperet. Det är inte så vårt valsystem är tänkt att fungera och det är inte så det är beskrivet i lagen.

Om blockens politik är bestämda för valet spelar alltså mandatfördelningen mellan partierna inom blocket ingen roll. Även om FP skulle bli dubbelt så stora som M är det M:s politik som kommer att föras, känns inte det fel?

Tyvärr gäller ju inte lagarna politiker så det finns ingen konsumentombudsman eller konkurrensmyndighet att anmäla dem till, men det borde göras. Kanske EU-rätten har någon konkurrenslagstiftning som applicerar?

Om MP blir största parti bland de rödgröna, kommer de inte att känna sig dumma då de i förväg förhandlat bort delar av sin politik för att "få vara med"? Varenda socialdemokratisk regering genom tiderna har hållt V på armlängds avstånd, haft deras tysta stöd men hållt dem utanför regeringen.

Sahlin som förut inte kunde tänka sig att samarbeta med Ohly har nu en gemensam valplattform. Detta trots att Ohly 2008 sade att det var helt uteslutet att det som nu är de rödgröna skulle bildas.
Tänk om Piratpartiet får lika många % som Vänstern, tänk vad mycket lättare det hade varit för S att samarbeta med oss. En samarbetspartner som för ställningstagande i ett fåtal frågor håller sig helt undan budgetdiskussioner och liknande, skulle det inte kännas dumt att ha gått med på V:s krav i förväg då?

Skinnet skall inte säljas förrän björnen är skjuten. Förhandligar och regeringsbildning skall ske efter valet inte före. Det är bara så det är.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Kommentarer
Postat av: Tor

<i>"Förhandligar och regeringsbildning skall ske efter valet inte före."</i>



Jag kan i och för sig hålla med om det, men om de flesta väljare faktiskt vill ha besked i förväg, vad ska man då göra.

2010-04-30 @ 13:21:46
URL: http://upphovstratan.wordpress.com/
Postat av: Jan-Olof Flink

Valresultatet kan ju hur som helst inte meddelas i förväg.



Varje parti skall ju ha sitt eget partiprogram och detta är ju kännt i förväg. Vilket parti jag röstar på borde väl normalt bero på partiets politik och en utgångspunkt i att vid en eventuell kohandel om regeringsmakten så kommer de göra allt för att driva den politiken. Att man som nu blir tvungen att rösta beroende på vilka partier de samarbetar med är ju vansinnigt.



Jag kan inte tänka mig att stöda V, alltså kan jag inte rösta på MP, då en MP röst betyder V i regeringen. Så då får jag rösta på C istället, men det innebär ju förståss M och beatrice Ask som justitieminister...



I verkliga världen när valsystemet fungerar som tänkt vore det helt möjligt att MP och C bildade regering tillsammans med stöd av PP. Men då man förhandlar i förväg och låser positionerna är ju alla typer av samarbete mellan blockgränserna uteslutna.



Mvh



/J-O

2010-04-30 @ 13:30:56
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Rasmus Kaj

De största partierna i Sverige är alltså:



* Alliansen

* De Rödgröna

* Piratpartiet



Sedan finns det diverse olika mer eller mindre nazistiska eller kommunistiska småpartier, samt några olika grupperingar som försöker bilda ett riktigt liberalt parti (men inte kommer överens om vad det betyder).



Det bekräftar min tes inför höstens riksdagsval: En röst på något annat än Piratpartiet är en bortkastad röst.

2010-05-01 @ 20:26:48
URL: http://rasmus.krats.se/
Postat av: ConnyT

Håller med om grundproblemet. Men riktigt så illa som du beskriver det tycker jag inte det är. Det parti inom resp. "allians" som får mest röster kommer rimligtvis få mest genomslag i den gemensamma politiken framöver, alltså kan väljarna påverka lite grann inom resp. "sida". På samma sätt som personvalen fungerar inom ett parti.

2010-05-02 @ 13:30:15
URL: http://connyt.wordpress.com
Postat av: Jan-Olof Flink

@ConnyT



Eftersom den gemensamma politiken har bestämts i förväg så är det ju frågan om den påverkan verkligen finns. Fast nu brukar ju valfläsket ha ett bäst före datum som räcker till ungefär en vecka efter valet så...



Men det där med påverkan från de enskillda partierna blir väl i så fall om fyra år till när alliansen eller de rödgröna förhandlar fram nästa gemensamma plattform inför riksdagsvalet 2014.



"Som personvalen fungerar inom ett parti", ja precis, i praktiken är alliansen och de rödgröna att se som partier och för att vara ärliga mot folk borde de alltså lägga ner de individuella partierna.



Mvh



/J-O

2010-05-02 @ 14:15:33
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: ConnyT

@J-O

Angående löftena inför valet så har du ju rätt men nog får valutgången betydelse för den politik som läggs efter valet under de 4 åren.



Betyder det är du är emot personval också?



Men, som sagt, jag håller med om att det är ett problem att valfriheten minskar.

2010-05-02 @ 14:22:02
URL: http://connyt.wordpress.com/
Postat av: Jan-Olof Flink

@ConnyT



Nej, jag är väldigt mycket för personval. Det här däremot vrider ju utvecklingen helt åt andra hållet, istället för att partierna blir en mängd personer istället för en klump, klumpar man ihop dem till en ännu större boll av gägga.



Det är riksdagen som tillsätter regeringen och riksdagsledamöterna som har mandatet av folket för fyra år. Tyvärr har det blivit normen att regeringen styr riksdagsmännen genom hårt vinande partipiskor.



http://futuriteter.blogg.se/2010/march/politiska-vildar.html



Mvh



/J-O

2010-05-02 @ 17:54:40
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: ConnyT

Jepp, men riksdagens/regeringens sammansättning (och därmed utseendet på piskan) påverkas av valresultatet, dvs av styrkeförhållandet mellan de olika partierna i den vinnande "alliansen". Lite på samma sätt som en riksdagsgrupp inom ett parti påverkas av personvalen.



Men jag håller med dig. Det vore bättre om man röstade på ett parti utifrån deras hjärtefrågor och att en regering bildades efter valet som "förr i tiden".

2010-05-02 @ 18:39:24
URL: http://connyt.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0