Varför SD?

Det är relativt uppenbart att S valt att bjuda in SD i denna valrörelse, frågan är varför?

Det var Aftonbladet som tog in Jimmy Åkessons debattartikel och därmed drog igång en massa debatt om det var rätt eller fel att göra. Det finns Socialdemokratiska lokaltidningar som tar in insändare från SD men inte från t.ex Piratpartiet, hur kommer det sig?

Det finns ganska naturligt en del Pirater som ser det som en konspiration mot PP, att båda blocken hellre ser SD i debatten i än Piratpartiet i debatten. Släpper man in Piratpartiet i debatten riskerar man att få försvara den politik som drivits igenom de senaste två mandatperioderna, och det vill man inte. Då diskuterar man hellre burkans vara eller inte vara och tar in ett främlingsfientligt parti i riksdagen, de senare kan man ju bara låta bli att samarbetar med och hävda "higher moral ground".

Men även om det är skämmigt att ta upp integritetsdebatten tror jag det är något helt annat som ligger bakom. Sossarna har helt enkelt analyserat Alliansen före valet.

Moderaterna har bara blivit starkare av det hela, Centern och Folkpartiet förlorar liberala väljare i högvis vartefter de liberala värderingarna övergetts. KD däremot har inte haft några sådana problem utan historiskt mest varit beroende av hur karismatisk partiledare de haft. SD och KD konkurrerar dock i stort sett om samma väljare. Det syns ganska väl i opinionsmätningarna, går KD up går SD ner och tvärtom.

Så genom att släppa in SD i debatten och ge dem en chans att växa så kan man krympa KD och därmed Alliansen, det är nog det egentliga skälet.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0