Naivt om mobilspårning

Aftonbladet har en liten notis/artikel om att man via en internetsite nu kan spåra en mobil på 5 minuter. Sanning med modifikation förståss, siten spårar nog mobilen på ett par sekunder, det som tog hela 5 minuter var att knäcka säkerhten på denna site och få spåra mobiler vars ägare inte gett tillstånd till detta.

Intressant med detta är att man kan se en massa naivitet kring detta. Att ett företag fortfarande tror att en fyrsiffrig kod alltså med mindre än tio tusen möjliga koder skall föreställa vara tillräcklig säkerhet för en tjänst som hanterar vad som borde klassas som personuppgifter och dessutom är kopplad till internet, det är naivt på gränsen till dumhet. Att det tar en modern dator ens 5 minuter att knäcka koden lär väl mest vara begränsningar i webinterfacet.

Den mer skrämmande formen av naivitet ser man dock i kommentarsfältet där folk kommer med den vanliga "Har du inget att dölja" invändningen till de som inte alls gillar utsikten att bli spårade av vem som helst.

Så till dessa människor en fråga: Numera när tidningarna dag efter dag, gång efter gång kommer med inslag som visar hur dumma människor blir lurade även på nätet. När man får se inslag om tjuvar som tittar på facebook för att se när folk är bortresta, har ni tänkt på iden att en inbrottstjuv i realtid kan kolla när ni lämnat hemmet och dessutom kan se om ni är på väg hem igen och i så fal hur lång borta?

Sätt P för övervakningssamhället och förbjud dylika tjänster.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Kommentarer
Postat av: Stoffe

Nå, om folk nu vill registrera sin mobil för en sån tjänst ska man väl ändå låta dom göra det. Problemet är snarare att folk och företag inte förstår att säkerhet är svårt, eller hur svårt det är.

2010-05-02 @ 15:19:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0