Syfte och Verklighet #3

Här i den tredje delen av min dissikering av Regeringens proposition 2009/10:85 (Integritet och effektivitet i polisens brottsbekämpande verksamhet) skall vi se vilka lagar som ändras och vad som händer i dem.


Regeringen föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till
1. polisdatalag,
  Lagtexten i denna är den som det pratats om tidigare i syftet. I grunden en gummilag som tillåter polisen att hantera vilka personuppgifter de vill, enbart för att de vill det. Inget oväntat här med andra ord

2. lag om polisens allmänna spaningsregister,
  Ny lag väldigt lik polisdatalagen till sin lydelse (Med dålig grammatik) som tillåter hantering av uppgifter på folk som inte är misstänkta även i spaningsregistret:
  6 § I registret får uppgifter om en person som inte kan misstänkas för brott behandlas, om
  1. uppgiften har samband med en person som har registrerats enligt 5 §, och
  2. behandlingen är av särskild betydelse för polisens spaningsverksamhet.
  (Paragraf 5 är den som hanterar de fall där det faktiskt finns en misstanke)

3. lag om ändring i rättegångsbalken,
  Bara kosmetiska förändringar "ske" till "göras" gällande DNA prov samt "resultat" ändras till en hänvisning till profil i DNA-registret.

4. lag om ändring i vapenlagen (1996:67),
  Ett tilläg om att polisdatalagen gäller även för utlämnande av personuppgifter ur vapenregister.

5. lag om ändring i säkerhetsskyddslagen (1996:627),
  Specifik beskrivning av en del register borttagna och ersatta med hänvisningar till att det regleras i de nya två lagarna, polisdatalagen och lagen om polisens almänna spaningsregister.

6. lag om ändring i lagen (2000:344) om Schengens informationssystem,
  Bara språkliga förändringar och uppdatering av lagarnas nummer.

7. lag om ändring i lagen (2007:980) om tillsyn över viss brottsbekämpande verksamhet,
  Polisdatalagen och lagen om polisens allmänna spaningsregister läggs till på listan över saker som behöver tillsyn.

8. lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400),
  Kosmetiska förändringar, omnumrering i hänvisningar.

9. lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
  Uppräkning av fall där sekretess krävs utbytt mot en hänvisning till nya polisdatalagen, (Ingen egentlig förändring i syfte).
  Spaningsregistret läggs till listan av register vars information anses vara känslig och som personuppgifter inte får röjas om det kan vara negativt för personen. (Egentligen betyder det bara att sådana uppgifter inte är allmän handling som vem som helst kan begära ut, vilket låter vettigt) I övrigt har jag bara hittat kosmetiska förändringaar i denna text.


Sammantaget så har alla lagarna strömlinjeformats (Vilket är bra), för att innehålla delarna om samarbete med utlandet och att man får hantera uppgifter om folk som inte är misstänkta för något. (Vilket enligt mig är dåligt)

Strömlinjeformningen har dock fått som effekt att då vissa lagar numera istället för att själva lista saker hänvisar till en paragraf i polisdatalagen där motsvarande lista görs, så ändras flera lagar per automatik om man ändrar polisdatalagen. Detta har naturligtvis som positiv effekt att lagstiftningen är konsekvent, men öppnar ganska drastiskt för "smygändringar" då framtida riksdagsledamöter kanske inte vet att en förändring av polisdatalagen som ger polisen rätt att spana på någon ny grupp av människor,(t.ex. folk som har det misstänkta beteendet att de inte äger en mobiltelefon) per automatik medför förändringar i sekretesslagarna.

Mvh

/J-O
Tags: , , , ,

Kommentarer
Postat av: Viktualiebrodern

Det är väldigt bra att du gör den här genomgången. Det ger Piratpartiet en viktig seriös framtoning och jag tror att det är precis rätt väg att förbereda ett intåg i riksdagen. Även om det ser mindre ljust ut just nu.Vi måste veta vilka lagar vi vill ändra, och hur. Först då kan man säga att man har ett politiskt program för riksdagsinträde.

2010-05-05 @ 10:57:11
URL: http://viktualiebrodern.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0