Ett rumsrent alternativ

Hemma från LinCon och uppvaknad från den sedvanliga koman som infinner sig efter för lite sömn så är det nu dags att blogga lite. Dagbladet har sin vana trogen inte tagit in den insändare jag skickade in för snart två veckor sedan så jag publicerar den här istället. Insändaren ifråga är en nedbantad och omskriven variant av ett inlägg från Anna Troberg.Piratpartiet ett rumsrent alternativ
De etablerade partiernas ovilja att under valrörelser ta upp något annat än fördelningspolitik har flera gånger lämnat öppet mål för missnöjespartier som Ny Demokrati och Sverigedemokraterna, partier som trots ett städat yttre dessvärre kännetecknas av en grundläggande främlingsfientlighet. Denna fokus på "välfärdsfrågor" är dock inte utmärkande för Sverige och svenska partier, det ser likadant ut i flera andra europeiska länder.

Något som dock är utmärkande för Sverige är att vi sedan några år tillbaka har ett rumsrent alternativ till de traditionella partierna. Vi har ett missnöjesparti som inte står för enfald och inskränkthet, utan för mångfald och öppenhet. Vi har Piratpartiet.

Medan de andra partierna häckar i sina blå och röda skyttegravar och reducerar oerhört viktiga frågor till procentsatser, väljer Piratpartiet att se bortom traditionell höger/vänster-politik. Den uppdelningen kom till i industrisamhället. Nu befinner vi oss i informationssamhället och Piratpartiet driver informationspolitik. Vi svarar inte på alla gamla frågor, utan ställer nya som de traditionella partierna inte har hunnit tänka på än.

På samma sätt som när miljörörelsen kom och krävde miljöperspektiv på aktuella politiska frågor, kommer nu piratrörelsen och kräver ett informationspolitiskt perspektiv.

 • Har staten verkligen rätt att läsa dina mejl?
 • Hur behandlar Försäkringskassan dina personuppgifter?
 • Hur skyddas dina patientjournaler?
 • Ska staten få använda din mobil som en spårsändare?
 • Finns det glesbygdsproblem när nätet erbjuder möjlighet att jobba överallt?
 • Är det rimligt att privata bolag har större befogenheter än polisen?

 • Piratpartiet är inte ett enfrågeparti, vi är ett parti med hundratals frågor inom tre fokusområden: Integritet, kultur och Kunskap.

  /Jan-Olof Flink, Kommunledare Piratpartiet Sundsvall  Mvh

  /J-O

  Tags: ,


  Kommentarer
  Postat av: Peter Andersson

  Du är ursäktad p.g.a sömnbristen (och att jag är en jaevla petimeter) men så här skall det väl vara:  "Medan de andra partierna häckar i sina blå och röda skyttegravar och reducerar oerhört viktiga frågor till procentsatser, väljer Piratpartiet att se bortom traditionell höger/vänster-politik. DERAS UPPDELNING kom till i industrisamhället."

  2010-05-18 @ 11:13:22
  Postat av: Jan-Olof Flink

  @Peter  Nja. Jag tycker nog syftningen till höger/vänster är glasklar?  Men som sagt kanske jag behöver lite mer sömn  Mvh  /J-O

  2010-05-18 @ 11:23:37
  URL: http://futuriteter.blogg.se/
  Postat av: Markus "LAKE" Berglund

  /clap

  2010-05-18 @ 11:26:36
  URL: http://lakonism.blogspot.com/
  Postat av: Lasse Karlsson

  Bra sagt.  Men,jo det finns glesbygdsproblem därför att långt i från alla i glesbygden har möjlighet till en vettig uppkoppling till internet.  Vettig uppkoppling är i "min värld" är minst 2,5 MBbps/ dator.  En vettig uppkoppling till internt borde numera vara ett grundkrav som alla som vill borde kunna få till en vettig kostnad.  /Lasse

  2010-08-15 @ 11:53:45
  URL: http://www.lasses-evolution-therapy.se
  Postat av: Jan-Olof Flink

  @Lasse,  Det är därför vi måste se till att bredbandsutbyggnaden blir klar. Det skall finnas ordentlig infrastruktur i hela landet, så att man kan bo och jobba i hela landet. Riktig kabelburen internet och telefoni, inte mobil-telefoni som det nu börjas med i delar av landet där man monterar ner servicen för de boende.  Från Piratpartiets Principprogram:

  " Piratpartiet ska aktivt verka för att lagstiftningsvägen höja status på tillgång till Internet med viss minimistandard som en samhällelig tjänst, att jämföra med vattentjänster eller annan lagstadgad servicet. Detta för att Piratpartiet anser tillgång till Internet vara en viktig demokratisk medborgerlig rättighet.  Tillgång till denna typ av internetanslutning och utrustning för att kunna nyttja den, bör även ingå som beräkningsgrund för existensminimum på samma sätt som tex tillgång till telefon, i de sammanhang där det är aktuellt."  Mvh  /J-O

  2010-08-15 @ 12:38:49
  URL: http://futuriteter.blogg.se/

  Kommentera inlägget här:

  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback
  RSS 2.0