Vad har M och S emot nya jobb?

Långsiktighet och vilja till förändring är två saker som definitivt inte genomströmmar politiken idag. Hela regelverket kring arbetsmarknaden bygger på tänket "Stora fabriker i tillverkningsindustrin" dessutom med den underliggande tanken att alla på varje arbetsplats gör samma sak (bockar plåt) och lätt kan bytas ut mot vem som helst på företaget. Företag inom pappers och stålindustrin subventioneras å det grövsta eftersom det "är de som skall ge Sverige jobb".

Både M och S är helt uppbundna i detta tänk och kan inte ta sig ur det. Dels slår LO bakut om man petar på LAS, som nu bygger på att man inte tittar på skillnader i olika yrken, dels för att ägarna kan vara bra bidragsgivare till valkampanjer, men framförallt för att man är väldigt rädda att förlora väljare som är beroende av storföretagen som arbetsplatser.

Så det är en ond spiral i det att man gör Sverige beroende av den tunga storindustrin eftersom man inte vill förlora väljarna som i sin tur beror på den industrin för sina jobb. Men genom att satsa på den tunga tillverkningsindustrin istället för på att bygga upp möjligheter för ny industri och nya jobb så tvingar man in fler människor i beroendeställning till den branschen och därmed sig tvingar man sig själva djupare i beroende.

Genom FRA-lagen lyckades man skrämma iväg google från att storsatsa i Sverige. Genom rekordhöga energiskatter på el så straffar man uppbyggandet av nya datacenter, medan man subventionerar elpriset för tillverkningsindustrier som knappt går runt i konkurrens med omvärlden. I Finland t.ex. där försöker man bjuda in IT-bolag att etablera sig, men i Sverige vill vi inte ha sånt, vi vill bara tillverka pappersmassa och stålplåt.

Det kanske är dags för väljarna och fundera på vilken typ av jobb de vill ha i framtiden, vilka jobb de vill att deras barn skall ha. Vill de ha de lågavlönade low-tech jobben, eller de högavlönade high-tech jobben?

Om de fortsätter att rösta på de som vill hålla oss kvar på fabriksgolven så kanske vi har tur och kan få tillbaka TEKO-industrin när indierna är klara med den. Trots allt kan de till slut få svårt att hitta folk som vill hålla på med sånt i ett land som driver en expansiv arbetsmarknadspolitik och stöder etableringen av teknikindustrier.

Ge ditt stöd till ett parti som inte befinner sig på den traditionella och förlegade höger - vänster skalan, ett parti som inte är låst av vare sig LO eller arbetsgivare, som är för teknisk utveckling och innovation. Piratpartiet är partiet som kan tillföra nya idéer och teknikkompetens till Riksdagen, partiet vars riksdagskandidater har arbetslivserfarenhet från teknikindustrin och inte bara ett halvår på bank.

I norra Sverige är kyla billigt, få företag att etablera stora datacenter/maskinhallar där, ge dessa elsubventioner. Sluta filtrera och övervaka internet, bygg ut det istället så att stora nät och innehållsleverantörer vill flytta till Sverige.

Skapa ett klimat för forskning och utveckling, positivt för nya firmor att etablera sig i. Reformera patentlagstiftningen så att små firmor kan få rätt mot stora firmor utan att riskera att gå i konkurs bara på grund av advokatskostnader.

Det patentsystem som finns idag, som nu förstärks via ACTA är enbart till för att skydda amerikanska företag från konkurrens. Själva är de ju inte så brydda om att bry sig om andras patent vilket man lätt kan exemplifiera med stölden av GPS-systemet från den Svenske uppfinnaren Håkan Lans.

Det finns massor av sätt att göra Sverige till ett attraktivt land att investera i, tyvärr är det inget av blocken som driver sådan politik idag.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Kommentarer
Postat av: Jonas

"Stölden av GPS-systemet" är väl lite väl förmätet.

2010-05-04 @ 11:05:37
Postat av: Jan-Olof Flink

Tja, nu är vi ju dagligen i strid med en industri som försöker hävda att kopiering är stöld så... Men visst i och med att de och inte Håkan byggde systemet så har de naturligtvis inte stulit det.

Så felsyftning av mig, jag menade alltså inte systemet som sådan utan patenten.Vad jag menade var att de patent som möjliggör all praktisk funktion med systemet är Håkans och att amerikanerna använder det utan att betala några royalties eller bry sig om vem som har de patenten.Mvh/J-O

2010-05-04 @ 11:36:52
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Filip

Word!

2010-05-04 @ 11:49:39
Postat av: Fredrik Larsson

+1Du har just gett PP en arbetslinje...På egen hand har du klämmt ur dig något som Anna och Rick kan använda för att svara på effekterna av PPs politik även om det inte är ett mål i sig.Grattis!!Mvh

Fredrik Larsson

2010-05-04 @ 13:15:05
Postat av: Thomas Tvivlaren

GMTA. :) Blir redigt less när vår politiska sexualinriktning S & M kommer undan med att driva den s.k. "arbetslinjen". Maken till bakåtsträvare får man ju leta efter och i en tid som vår behöver man inte vara någon Einstein för att inse att tillbakablickande åt tider som flytt knappast är "the way to go". Men Mona Pralin och Fredrik Ren-svält klarar det inte... suckArbetslinjen (i den form den nu kapats) är för S & M vad "stoppa invandringen" är för SD. En generallösning på ett odefinierat, luddigt och oformulerat problem (ty ingen har på riktigt ägnat sig åt de visioner som samhället skall röra sig mot på år och dag).

2010-05-04 @ 19:09:13
URL: http://www.thomastvivlaren.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0