Träffande serie

SvD publicerar en seriestrip "Babyblues" som verkligen är träffande. Både hur förskolan fungerar idag och generellt hur lobbyn försöker få copyrighten att fungera.

På min sons förskola får man inte skicka med något ätbart av något slag, inte på grund av att det finns allergiker i hans grupp utan för att "reglerna sedan årskiftet är sådana". Bara mat som förskolan själv köpt in via vissa grossister får finnas på området, så skicka med en frukt är förbjudet. Skicka med glass på födelsedagen är också förbjudet, trots att förskolan själva kan bjuda på glass, exakt samma märke.

Ingen stor grej, men lite irriterande när det "uppstod", eftersom mina äldre barn ofta uppmanas att ta med sig frukt hemifrån till skolan för att orka med fram till lunch. 4-åringen blir rätt sur när hans storasyskon får med sig frukt medan det är förbjudet för honom.

Fungerade samhället i övrigt som film och skivindustrin, så skulle dock problemen försvinna. Med nuvarande regelverk är det ju knappt tillåtet att ge bort en film i födelsedagspresent, och om man köpte en bananklase så skulle det defenitivt vara totalförbjudet att dela upp den och ge en banan var till barnen.

Bakning hemma skulle antagligen vara tillåtet så länge du inte använder ett recept som liknar något som använts av något bageri eller slutresultatet skulle råka likna eller lukta som något ett bageri någon gång framställt. Fast naturligtvis är det enbart för eget bruk skulle du ge bort (eller ännu värre sälja) sådant falskt bröd så tar du uppenbarligen potentiell inkomst från bagerierna.

Kanske det skulle gå att få till med en typ av kassettavgift på mjöl, socker salt och allt som nu potentiellt skulle kunna användas som ingredienser?

Mvh

/J-O

Tags: ,


Kommentarer
Postat av: Markus "LAKE" Berglund

Seriestripen hänger väl också ihop med de EU-regler om att man inte får sälja bullar som inte tillverkats i ett, av hälsovårdsmyndigheterna, godkänt kök. Som tur var lyckades de svenska parlamentarikerna fixa fram ett undantag för just klassreso-bullförsäljning, kyrkkaffe och idrottsföreningar. Men det satt skrämmande långt inne.Att det dessutom ska behövas ett undantag är helt jävla galet! Tack för skattet, även om det fastnade lite i halsen...

2010-05-21 @ 15:41:14
URL: http://lakonism.blogspot.com/
Postat av: smen

Hahaha, sista rutan låter som något Danowsky kunde sagt.Påstående:

Man kan inte stämma folk för att de byter filer!Danowsky: Jo, enligt den här boken kan man det.

2010-05-21 @ 19:50:12
Postat av: Slasher

En annnan goding är ju

"Hemlagat dödar restaurangbranschen"

2010-05-21 @ 21:58:52
Postat av: Johanna Drott

Liten fotnot: du länker till "dagens" BB-stripp, och den förändras beroende på vilken dag det är. En lite mer permanent länk är:

http://www.svd.se/kulturnoje/serier/baby-blues_591.svd?date=20100521Cheers! :)

2010-05-22 @ 22:20:29
URL: http://magnihasa.blogspot.com/
Postat av: Jan-Olof Flink

Tack Johanna, länken fixad.Mvh/J-O

2010-05-23 @ 14:27:51
URL: http://futuriteter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0