Statlig inblandning

Dags för mitt återkommande gnäll på TV-avgiften och hur den används. Idag någorlunda aktualiserat via en artikel i expressen i lördags. Inte dasfärskt, men det har fått ligga och mogna lite...

Inlägget ifråga gäller hur UR använde licenspengar för att tillverka och sända politiskt vinklade program. Det kanske var gulligt på 70-talet, men inte nu.

I kommentarerna på mitt förra inlägg om saken kunde man bl.a. läsa:

    "Och faktum är att SVT i mycket liten utsträckning är just opartiskt. Styrelseordförandeposten tillsätts exempelvis av rådande regering:
    http://svt.se/2.60291/1.699467/svtsstyrelse"

    "1) TV-avgiften går till en stiftelse, samma, men det är riksdagen som bestämmer hur mycket av dessa pengar som STV/SR/UR skall få samt fördelningen mellan dessa bolag. Med andra ord ledningarna är i lika mycket direkt beroende av politikernas välvilja som om det kommit från skatten.

    2) TV-avgiftens storlek är bestäm av riksdag. M.a.o. man är fast i beroende på politikernas vilja för att få pengar."


Och så är det tyvärr. Trots att det inte tas ut som en skatt så är man minst lika beroende av politikernas goda vilja för att få pengar.
Så varför inte skrota avgifts-systemet och ta det direkt på skatten?
Snigelodlarna i kiruna kan omskolas till att granska att den TV som görs för skattepengar inte är politiskt vinklad.

Mvh

/J-O

Tags: ,
Kommentarer
Postat av: zales

ja,ja, staten är inblandad och kan om den vill till en del styra. Men det staten/regeringen inte kan styra är betalningsviljan hos licens betalarna. Det kan du styra totalt om licencen betalas av den sittande regeringen. Det enda val du nu har är betala eller inte betala. Och jag vill behålla detta val.

För övrigt, blanda inte ihop opartisk med att inte ha åsikter, och bara för att svt inte har dina åsikter betyder inte att dom är opartiska.

2010-02-11 @ 12:03:06
Postat av: Jan-Olof Flink

Jo, så kan det vara.

Själv är jag "lätt dragen" åt höger, men jag skulle tycka det var illa även om barnprogrammen skulle köra någon typ av Nixon-kampanj och skrämma barnen för kommunister också.Men om det nu skall tas in pengar för detta så ser jag helre att det tas en mindre peng via skattesedeln än att avgiften även skall bekosta pejlingar, reklamkampanjer och pappersvändare på radiotjänst.Mvh/J-O

2010-02-11 @ 12:38:20
URL: http://futuriteter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0