Vägen utför

Det repressiva övervakningssamhälle som S började lägga grunden till och M nu håller på att bygga färdigt kommer naturligtvis att få en massa tråkiga konsekvenser för laglydiga medborgare.

Dock är det ju ingen som tror att övervakningen kommer att ha någon som helst effekt på terrorister och kriminella.

Om någon ställer sig frågande till länkningen under "terrorister" ovan, tänk på på detta:
    Terrorism (från latin terror 'rädsla, fruktan')avser det systematiska användandet av våld eller förstörelse, särskilt mot civila mål, för att med hjälp av rädsla tvinga fram politiska eller andra typer av förändringar. Begreppet härstammar från Jakobinernas skräckvälde regime de la terreur, under franska revolutionen i slutet på 1700-talet.

    Internationellt etablerade definitioner av terrorism inkluderar endast de handlingar som har som syfte att skapa skräck, vilka utförs för att uppnå ett ideologiskt mål och som har en uppsåtlig inriktning mot att bortse från civila personers säkerhet.
Hittils har vi fått:
Lag om Hemliga tvångsmedel,
Lag om Överskottsinformation,
Lag om hemlig telefonavlyssning utan misstanke om brott,
Lag om "internationell hjälp",
Lag om hemlig rumsavlyssning,
Ny offentlighets och sekretesslag,
IPRED,
FRA-lagen,

Vi är på väg att få bland annat:
Datalagringsdirektivet
ACTA
Lagar som förbjuder oss att prata om/uppmana till "terrorism". (I det här fallet kan man vara säker på att terrorism kommer att definieras som allt som ideologiskt skiljer sig från makthavarnas uppfattning.)
Nakenskanning på flygplatser
IPRED2

I stort sett rubbet förutom IPRED och ACTA införs genom att hänvisa till "terroristhotet", ett för sverige ickeexisterande hot. Hela strategin är att skrämma folk för olika saker och införa övervakning som den generella boten.

Inför kameror på bussar och tåg, trots att de inte hindrar några brott.
Inför kameraövervakning på allmänna platser trots att undersökning efter undersökning visar att de gör mindre nytta än en lampa.
Avlyssna hela befolkningen, trots att inte ens avlyssnarna tror att de kommer att hitta vare sig bovar eller terrorister på det viset.

Samhället är inte farligare idag än det var för 30 år sedan, men propaganda och TV-program som efterlyst har effektivt lyckats skrämma upp folk.

Men det finns vissa element i det här samhället som kontinuerligt använder sig av rädsla för att skapa kontroll och kunna genomföra sina ideologier. Just nu har de regeringsmakten också.

Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0