En detalj bara.

Det är många som skrivit om APB:s senaste försök att kräva fler speciallagar för att på vaga misstankar och helt utan bevis kunna utpressa ungdomar på pengar, eventuellt förstöra deras ekonomi för många år.

Även jag skrev om detta igår, men idag när jag läste Caspian Rehbinders blogg, så fick jag ett litet sånt där aha-ögonblick, då jag i en tecknad serie skulle haft en glödlampa över huvudet. (Till skillnad från Pontén hade min varit tänd istället för trasig)

Det stora problemet de har med torrent-tekniken är ju att det genom att inspektera trafiken "från sidan" är i stort sett omöjligt att se vad det är som delas. Det enda de kan göra är att själva ladda ner och försöka ta ip-adressen från någon som seedar.

Deras förslag är att "upphovsrättsinnehavaren" skall få skicka mail till "adressen" där ip-adressen går.

Tja, jag förstår att det de vill åstadkomma är standardiserade amerikanska cease-and-desist brev alternativt utpressningsbrev i dansk stil.

Men det är en "lösning" som inte har det minsta med grundproblemet att göra. För oavsett om de kan skicka utpressningsbrev "till den det berör" i ett hushåll, så kvarstår hela problemet med att de inte har en gnutta bevis.

Med mindre än att de laddat ner filen själva, vilket innebär:
    1. Brottsprovokation, då delningen inte hade skett om ingen laddat
    2. Om du laddar så delar du, så de har även seedat själva under tiden.
så har de inget bevis.

Om mer än en person på internet seedar filen, så har de aldrig fått ner en hel fil från en person. Vad är straffet för att ha delat ut 1.5% av en låt? Kan de bevisa vilken del av låten? Många låtar har tysta partier i sig, är de partierna copyrightade?

Från ISP:ns håll kan de fortfarande inte se skillnad på om du laddar ner laglig RedNex eller något copyrightat material.
APB kan fortfarande inte se vad folk delar ut, och de filer de hittar kan de inte ladda hem och fortfarande ha bevis som håller, inte ens i en svensk lobby-ägd domstol.
Så vem är upphovsrättshavaren som får skicka ut brev, när man inte vet vad som fildelas?

Så kontentan är att det de vill ha är rätten att skicka slumpvisa kravbrev till folk som eventuellt fildelar i hopp om att vissa personer blir så rädda att de betalar. För det är självklart så att kunde de bygga ett åtal på sin bevisning så skulle de gå till domstol direkt. Så själva faktumet att någon får ett brev betyder, vi vet att du fildelar, men vi kan inte göra ett jota åt det.

skivindustrin är ute efter att skrämma åt sig folks pengar, att trycka upp en skiva ens med den mest mediokra artist är naturligtvis dyrare än att bara skicka ett brev och begära att folk skall skicka sina pengar.

Men att inte ens låtsas ha något annat för ögonen...
Vanligtvis så brukar man formulera ett grundproblem, sedan kommer man med ett lösningsförslag. I det här fallet kommer de med grundproblemet "vi vet inte vad som fildelas" men lösningen var inte "FRA gör deep packet inspektion på all trafik inom landet" utan "Vi skickar inbetalningskort ändå" och det är väl trots allt ganska talande.

De råkade ju dock försäga sig, de är inte ens avlägset intresserade av att lösa de påstådda brotten, eftersom de vet att varje nerladdning är PR och inte en missad försäljning. De är enbart intresserad av möjligheten att utpressa åt sig pengar.

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0