Är man dum får man lida

SvD har idag en artikel om att bedrägerifallen fördubblats i Sverige och att en anledning är att "fler blir blåsta via internet".

Men visst är det så, skojare har funnits i alla tider och lär fortsätta finnas så länge det finns godtrogna människor. Detta har ju inte ett enda dugg med Internet att göra. Luftfakturor till företag och diverse blåsningar bland radannonserna kommer att finnas om man så stänger ner varenda router och av varenda telefon.

Så gnäll inte på nätet och försök inte använda detta för att hitta på mer idiotiska speciallagar. Bedrägligt beteende av alla de slag är redan olagligt oavsett hur förövaren kontaktar sitt offer. Se istället till att skolorna lär elever att ha en sund och skeptisk inställning till saker de läser, och lär dem förstå att om något verkar vara för bra för att vara sant, då är det troligen inte sant. Skolorna borde gå från att vara indoktrineringscenter som lär eleverna att tro på allt staten och experter säger, till att lära ut informationssökning och källkritik.

På det sättet kan den generation som växer upp bli mindre korkad och lättlurad än den som nu delar ut sina personliga bank-koder på facebook för att en vän "ber om det".

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0