Gemensam syn mot medborgarna

Vad har Försäkringskassan och Åklagarmyndigheten gemensamt? Jo bristfälliga medicinska analyser.

I ena fallet så sitter Försäkringskasssans läkare och friskförklarar människor efter att i bästa fall ha skummat igenom en journal. Att den läkare som har träffat och undersökt patienten är av en annan åsikt hör liksom inte dit.

Åklagarmyndigheten som av slentrian lägger ner alla anklagelser om polisvåld gör nu en egen bedömning av dödsorsaken för en man som dog under ett polisomhändertagande. Naturligtvis utan att bekymra sig onödigt mycket över sådana ovidkommande detaljer som rättsläkarnas obduktionsrapport.

Så, ännu en Osmo Vallo, att lägga till samlingen. Enligt "källor" på internet är det här det 7:e dödsfallet efter Osmo på grund av samma typ av fasthållning. En snabb googling hittade dock inte så många, men då kanske bara en tre fyra av dem slogs upp stort i tidningarna och då vi talar en 15-års period så kanske tidiga fall inte finns i några webupplagor.

Varför håller åklagarna på på det här viset, är de rädda att få spö av piketstyrkan? Min fasta övertygelse är att majoriteten av alla poliser i Sverige är bra personer som följer lagar och skyddar medborgarna. Jag hör inte till de som blir rädda eller osäkra när jag ser en polis eller en polisbil dyka upp.

Troligtvis är majoriteten av alla anmälningar om polisbrutalitet att betecklna som falsk angivelse eller överdrivna, det är dock inte en godtagbar anledning att inte utreda ordentligt, särskillt inte fall med dödlig utgång.

Rötägg finns det naturligtvis alltid, inom polisen liksom i alla andra yrkesgrupper, det kommer man aldrig att komma ifrån. Men genom att kategoriskt låtsas som att det regnar och avfärda medicinska utredningar av experter till förmån från tyckande, skadar man förtroendet för hela yrkeskåren.

Det är troliga är väl att poliserna i det här fallet inte menade att döda personen ifråga, men genom att det inte utreds ordentligt kan resultatet bli att det är fortsatt OK att göra på det här sättet medan en ordentlig utredning kanske skulle få som resultat att den här typen av grepp tas bort ur polisens arsenal. D.v.s. att man slutar att lära ut dem på polisskolan och meddelar ut i kåren att då ett flertal dödsfall har inträffat så skall man låta bli att använda sig av detta utom i nödfall, och i så fall måste man kontrollera personens andning.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kommentarer
Postat av: Lasse Karlsson

slarv, övertro på sin egen kunskapsnivå ... eller "bara" ett uttryck för den egna maktfullkomligheten ..?För det andra alternativet, att medvetet skita i viktiga bevis för att skydda poliser, borde vara otänkbart, hoppas jag./Lasse

2010-08-15 @ 12:49:22
URL: http://www.lasses-evolution-therapy.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0