Metabloggande

Det har varit en massa bloggande om bloggande, för att inte tala om bloggande om nyhetsartiklar om bloggande de senaste dagarna. En hel del av diskussionen handlar också om statistik, att vara mest länkad och så vidare. Trots att jag tänkte låta bli så känner jag nu att jag måste säga ett par ord omkring det här.

Min fysiklärare på gymnasiet sade en gång på en lektion: "Om jag har ena handen i en skål med kolsyreis och andra handen i en kastrull med kokande vatten så mår jag i medeltal kanska bra" Viss reservation för exakt ordalydelse då detta var mer än 20 år sedan, men jag tror ni ser poängen. Statistik visar egentligen inte ett dyft.

Netroots, 500+ sossebloggare som okynneslänkar varandra, gör det någon nytta? Ja visst de syns på knuff och det är väl smart. Betyder det något? Inte ett dugg, när Christian Engström fyllde 50 så var vi en bunt piratbloggare som skrev varsitt grattisinlägg och länkade till ett av hans inlägg. En bieffekt blev att notisen om att han fyllde år låg överst på knuff i över ett dygn. Roligt att ligga på topp, ja, men det betyder ju för den delen inte att meddelandet ifråga var det viktigaste eller mest intressanta som hände det dygnet.

Att säga att SD dominerar sociala medier är som att säga att folk oftast skickar mail om Viagra.

En bra dag har jag kanske 200 - 250 unika besökare som läser någon artikel på min blogg. Det är antagligen ungefär hälften av vad en genomsnittlig 14-årig bloggerska, som skriver om vilka fina skor hon hittade på H&M, har under en dag. Men jag vill tro att det är annat än antalet besökare som spelar roll.
Jag inbillar mig att de som läser min blogg är andra politiska bloggare, tyckare och opinionsbildare, så något jag skriver skulle mycket väl kunna få genomslag trots att jag inte modebloggar.

Vore det så att antalet besökare var allt som räknas skulle vi väl alla modeblogga istället för att sitta här och prata politik med varandra?


Skriver du bra och intressant så kommer folk att länka till dig, även från andra partier, då får du en större krets med folk som läser och diskuterar dina inlägg. Om enbart Piratpartister läste min blogg, om enbart sossar läste alliansfritt och om ingen annan än moderater skulle besöka Mary, hur roligt och framförallt hur givande skulle det vara? Sparkar man in för många öppna dörrar riskerar man att få ont i benet.

Så, nu har jag hävt ur mig min åsikt, nu lite länkkärlek till andra som skrivit om metabloggandet:
    MinaModerataKarameller, som är en av de icke-pirat-bloggar jag med jämna mellanrum läser,
    Opassande, självklart
    Hartman, tycker jag man bör läsa emellanåt, för att se att inte alla sossar är som Bodström
    Magnihasa, för hennes lite ovanliga språk och sätt att tänka
    Laakso, eftersom hans avhopp från netroots satte igång denna sväng av debatten.
Mvh

/J-O

Tags: , , , , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0