Bensinskatten missar målet

En Sifo-mätning visar att miljöpartiets förslag på höjd bensinskatt har lågt stöd bland väljarna. Men undersökningen varken oroar eller förvånar MP-språkröret Maria Wetterstrand. "Frågar man om folk vill att något ska bli dyrare är det klart att de svarar nej".

Generellt sett håller jag med om den analysen. Men det som förvånar mig lite är att både MP och S så uppenbart skjuter bredvid målet. Det finns ett annat sätt att få folk att köpa "rätt bilar" och få in fler skattekronor utan att riskera att bilåkande blir en lyx för de rika. D.v.s ett sätt som borde göra både MP och S glada, utan att de blir av med en massa väljare på kuppen, väljare som  inte bor i en storstad och inte har något annat val än att åka bil.

Så trots att jag är Piratpartist skall ni rödgröna få ett aldeles gratis tips av mig:

Ni skattar på helt fel saker. på användandet istället för produktionen. Vill ni driva utvecklingen så är det biltillverkarna som ska straffskattas inte bilförarna.

Släng på en försäljningsskatt på 30% på nya fossildrivna bilar, 0% på flexifuel och subventionera elbilar. Men låt bensinen vara ifred.

De flesta har inget annat val än att ta bilen, eftersom samhället är uppbyggt så. Det enda som händer med en bensinskatt är att de som inte har något val får betala notan, och att de som lever på gränsen inte kan ha bil = bil blir en lyxprodukt för rika.

Samtidigt då diskuterar man olika hjälppaket (med skattepengar) till att bilindustrin ska fortsätta producera bensinslukare som ingen egentligen vill köpa.

Varsågoda

Mvh

/J-O

Tags: ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0