Nyspråk från SecurityUser

I securityusers senaste nummer (#2 2010, som kan laddas ner här) förespråkar man att byta ut ordet övervakningskameror mot "trygghetskameror" eftersom övervakningskameror har sån negativ klang. Bland annat skriver de:
    Ordet övervakningskamera har en negativ klang som inte alls harmonierar med den nytta som dagens säkerhetskameror gör för de människor, vars vardag de är avsedda att skydda.
Hmm, de kallar alltså övervakningskameror för säkerhetskameror men vill döpa om dem till trygghetskameror. Eftersom nyttan av sådana kameror i utvärdering efter utvärdering visat sig vara precis ingen alls borde man kanske kunna hitta på ett 4:e alternativ? Kanske bevisinsamlare?

Kameror vare sig i butiker på torg, i bussar eller tunnelbanor stoppar inga brott. Onyktra/påverkade personer bryr sig inte, aggressiva personer bryr sig inte, maskerade rånare bryr sig inte. Möjligen kanske de invaggar någon enstaka person i falsk trygghet, men faktum är ju att den enda nyttan de eventuellt ger är att de kanske hjälper till att i efterhand sätta dit den skyldige.

Men oavsett vad man kallar en övervakningskamera ger den ingen trygghet eller stoppar några brott, den övervakar... Och om nu SecurityUser och SNOS tycker att ordet övervakningskamera ger ett Orwellianskt intrycck skulle jag vilja presentera dem för ett annat Orwellianskt ord: Nyspråk

Det skall bli spännande att se vad som händer framöver, man kan på sidan 6 i samma tidning se att de nu SNOS, en lobbygrupp med syfte att påverka myndigheter och försöka göra något åt folks negativa attityd till övervakning. Så nu är det inte bara mediabolagen som lobbar för övervakning, nu vill de som tillverkar och säljer övervakningsutrustning vara med och leka också.

En läsvärd om än skrämmande publikation, och intervjuerna med Beatrice Ask och Thomas Bodström är också klart intressanta.

Mvh

/J-O

Tags: , , , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0