När sanningen är förtal

Det är en massa tjoandes om ett "fejkat" brev från Sahlin som cirkulerar. Alliansen skrattar och de rödgröna ylar om smutskastning. Tja ingendera var oväntat.

Men från det som Expressen citerar ur brevet verkar det ju uppenbart att man driver med Sahlin, och att man alltså inte försöker påskina att hon skrivit brevet på riktigt. Så det kan ju inte klassificeras som urkundsförfalskning.

Det jag reagerar på i denna fråga är vare sig om det är roligt eller osmakligt, smutskastning från alliansen eller PR stunt från de rödgröna för att det skall vara synd om dem.
Nej det är denna mening från tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem:
    - Detta är förtal, oavsett om det är sant eller falskt.
Min första tanke var Va???? Nu har väl ändå Sven-Erik hamnat i UK med sin libel-lagstiftning. Men i Sverige så kan det väl ändå inte vara förtal att komma med sanna påståenden, särskillt inte om en "offentlig person".

Men se på fan han verkar ha rätt. Åtminstone har han en poäng, dock hävdar jag att det blir svårt att hårddra riktigt på detta sätt, dels då Sahlin får räknas som en offentlig person i detta fall, och dels verkar syftet vara humor och inte att "utsätta denne för andras missaktning". Publiken ifråga har ju dessutom varit folk inom alliansen som antagligen redan från början har rätt låga tankar om personen ifråga.

Att driva detta i domstol skulle nog dessutom göra mer skada än nytta för S, då större delen av befolkningen skulle tycka att: "Är det så illa att sanningen om en politiker räknas som förtal, då borde nog inte den politikern ställa upp i allmänna val."

Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0