Nätdemokrati

Tänk att det skall behövas vulkaner som kastar upp aska på fem tusen meters höjd för att väcka uppmärksamheten hos vissa. En bieffekt av allt strul med inställda flyg, på grund av den isländska askan är att många nu börjar se över möjligheten att hålla möten över internet.

Svenska regeringen har (otroligt nog) föreslagit att EU skall utreda alternativa mötesformer för att undvika den typ av problem som EU-parlamentet råkade ut för på grund av flygstoppet.

Småkul är det ju dock att under denna tid när EU-parlamentet stod stilla genomförde Piratpartiet sitt årsmöte, naturligtvis helt nätbaserat. Diskussioner och voteringar hanterades via forumet, lobbying kring olika förslag bedrevs på irc, skype, twitter och via bloggar. Vi gillar nämligen paralell kommunikation och valfrihet. Låser man sig till ett protokoll eller en metod riskerar man ju att bli lamslagen av t.ex. stillastående flyg eller andra händelser.

Vilken mötesform som bäst passar kan ju alltid diskuteras, för politiska talare i EU-parlamentet kanske videokonferens är bäst, så att man kan se kropsspråk och vilt gestikulerande och slipper vänta på att de med pekfingervalsen skall lyckas skriva några chat-meddelanden.

I EU-fallet ger videokonferens dessutom den extra bonusen att när Cecilia Malmström talar kan man stänga av ljudet. Att stänga av ljudet för en politiker som talar skulle i och för sig kunna anses vara censur, men Cecilia gillar ju censur så det är säkert OK för henne.

Ett litet varningens ord dock för er som sitter i Sverige:
Oavsett anledning till att du deltar i ett nätbaserat möte, om mötet avhandlar någonting privat eller känsligt, glöm inte att välja en metod som etablerar någon form av stark kryptering, FRA lyssnar ju vid gränsen. Fördelen är då förståss att om FRA får tag i samtalen som förs i ministerrådet så slipper EU-parlamentet ryta för att informationen skall komma ut.


Mvh

/J-O

Tags: , , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0