Ojsan, har vi lagar också?

Tydligen är det inte bara Piratpartiet som har lite problem med sitt valmanifest. De två avgörande skillnaderna verkar dock vara att:
 • Piratpartiets manifest är lite luddigt skrivet, medan det i KD:s är kristallklart vad man menar.
 • Piratpartiet vill stärka rättssäkerheten, medan KD försöker övertrumfa Bodström och Ask i att montera ner demokratiska rättigheter.
Ett nog så svårt företag, men de går i alla fall ut hårt när de vill avskaffa föreningsfriheten.

Eftersom nu KD är med i Alliansen och sitter i regeringsställning, och därmed borde ha lite större krav på sig än Piratpartiet skulle jag villja komma med några citat att fundera över.

Vi börjar med Regeringens webplats om mänskliga rättigheter:
  Föreningsfriheten
  Föreningsfriheten gäller olika slags föreningar och innefattar också rätten för varje människa att bilda och ansluta sig till fackföreningar för att skydda sina intressen. I föreningsfriheten ingår även rätten att bilda och ansluta sig till politiska partier. Samma typer av undantag och begränsningar gäller för föreningsfriheten som för mötesfriheten.
Vi traskar snabbt vidare till regeringsformen för att se vad den säger om  mötesfriheten.
  Regeringsformen 2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter
  1 § Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad

  1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor,

  2. informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden,

  3. mötesfrihet: frihet att anordna och bevista sammankomst för upplysning, meningsyttring eller annat liknande syfte eller för framförande av konstnärligt verk,


  4. demonstrationsfrihet: frihet att anordna och deltaga i demonstration på allmän plats,

  5. föreningsfrihet: frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften,

  6. religionsfrihet: frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion.

  Beträffande tryckfriheten och motsvarande frihet att yttra sig i ljudradio, television och vissa liknande överföringar samt filmer, videogram, ljudupptagningar och andra tekniska upptagningar gäller vad som är föreskrivet i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

  I tryckfrihetsförordningen finns också bestämmelser om rätt att taga del av allmänna handlingar. Lag (1998:1437).
Men det finns undantag, som ju refererades till redan i texten kring föreningsfrihet.
  14 § Mötesfriheten och demonstrationsfriheten får begränsas av hänsyn till ordning och säkerhet vid sammankomsten eller demonstrationen eller till trafiken. I övrigt får dessa friheter begränsas endast av hänsyn till rikets säkerhet eller för att motverka farsot.

  Föreningsfriheten får begränsas endast såvitt gäller sammanslutningar vilkas verksamhet är av militär eller liknande natur eller innebär förföljelse av folkgrupp av viss ras, med viss hudfärg eller av visst etniskt ursprung. Lag (1988:1443).
Om nu inte organisationen ifråga är paramilitär, sprider sjukdomar eller har som uttalat syfte att förfölja folkgrupper är KD verkligen ute och seglar på mörkt vatten. Sovjetunionen och Nazityskland är två bra exempel på stater som förbjöd medborgarna att organisera sig.

Det är enbart i diktaturer som Myndigheterna går in och styr vilka föreningar medborgarna får vara med i.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Kommentarer
Postat av: Mårten Schultz

PP:s manifest är inte alls luddigt skrivet. Det är fördelen med att det är formulerat i delar som lagtext. Det är föredömligt tydligt. Och tydligt är att PP vill kriminalisera brottsoffers möjlighet att gå till domstol. Och då menar jag brottsoffer som enligt PP bör vara brottsoffer. Det finns inget luddigt över det förslaget alls.http://martenschultz.wordpress.com/2010/08/05/forsvarande-av-kulturspridning/

2010-08-09 @ 22:20:13
Postat av: Jan-Olof Flink

@Mårten

Ett bra skrivet inlägg i debatten, men det känns fortfarande konstigt att du inte håller med mig om att valmanifestet (I nuvarande version) är luddigt skrivet.Du förstår uppenbarligen vad man egentligen ville åstadkomma, och påpekar att det inte framgår.När du skriver att det dessutom ser både märkligt och inkonsekvent ut och att det hade varit smartare att skriva vad man menar istället för att försöka sig på något semi-juridiskt språk, så känns det som att du håller med mig.Jag håller med om kritiken, valmanifesten var inte klara för distribution när de släpptes, men att tro att det ligger någon ondsint plan och andra meningar bakom förslagen är bara löjligt. I just det här fallet är det okynnesanmälandet man vill komma åt. Förhoppningsvis har man förbättrat de här delarna tills nästa version som väl skall släppas i övermorgon.Hur intressant det nu än är med Piratpartiets valmanifest, har du inga kommentarer till det det här inlägget huvudsakligen handlade om, att KD vill ta bort föreningsfriheten i sverige. Bra eller Dåligt?2010-08-10 @ 10:19:39
URL: http://futuriteter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0