Vissa dricker hellre ättika

Razor, kom med en kommentar hos Peter Andersson och den förtjänar verkligen att lyftas.

Jag rekommenderar att den läses i sin helhet, men här är några godbitar ur den.
    Jag finner det väldigt paradoxalt att bägge block har två tydliga invändningar. Dels problem med brist på höger-vänster-prägel på PPs ideologi. Men framför allt, pratet om att det är ett lotteri vilket block PP kommer välja.

    Bägge block har haft all tid i världen för att införa en politik som skulle långt i förväg hinta om vilket block som kommer ge bästa bud i PPs kravställning. Ändå gör man i stort ingenting för att bli bäste block inom PPs fokusområde. Man vill både så att säga fortsätta med den politik som PP kritiserar och samtidigt anklaga PP för att man inte på förhand vet att man har PPs stöd. Trots att röster från bägge block ger erkännande till att PPs frågor inte är oviktiga.
Det  är ju uppenbart att pratet om lotteri enbart är designat för att försöka skrämma bort potentiella väljare från Piratpartiet, då man trots allt är helt fria att när man vill inleda en förhandling.

Att den här typen av skrämselpropaganda även hindrar potentiella väljare från det andra blocket att hoppa av till PP verkar vara mindre intressant än att föminska Piratpartiet som sådant. Att man inte vill ha in fler partier i riksdagen kan jag ha ett visst mått av förståelse för, man har ju skapat nuvarande tvåpartisystem för att slippa jobbiga förhandlingar efter valet.

Det jag inte förstår är varför man då inte är konsekventa, varför har man utsett SD till utmanare?
Senast vi hade val i Sverige hade SD hälften så mycket röster som Piratpartiet.
    Det känns likaså paradoxalt att bägge block ägnat mycken möda åt att teoretisera kring den olyckliga händelse att SD skulle bli tungan på vågen. Här görs det utspel och krisplaner för att i förväg hantera den parlamentariska situation som skulle infinna sig. Men när det rör PP så stannar scenariet vid lotteriaspekten. Vill ni verkligen inte ha med SD att göra, så finns det åtminstone två andra partier med aspiration på att bräcka 4%-spärren att pusha i stället för att agera lotteriinspektion så att säga ;-)
Piratpartiet är den ultimata samarbetspartnern, Piratpartiet vill ha stöd i frågor som de nuvarande blocken inte anser viktiga och i gengäld ger man stöd i den politik som blocken anser är de viktiga.

Hade jag varit Sahlin hade jag hoppat jämfota av glädje till utsikten att samarbeta med PP istället för V. En samarbetspartner som inte ställer en massa krav på budgeten, kan det bli bättre?

Ge stöd i ointressanta frågor och få stöd i viktiga, vad mer kan man önska sig i en förhandling?

Man talar stort om Samarbete mellan S och M eller nyval om SD kommer in i riksdagen, men man ignorerar det faktumet att Piratpartiet är en möjlig samarbetspartner för endera blocket. För det enklaste sättet att hindra SD från att komma in i Riksdagen är att bjuda in Piratpartiet istället.

Bjud in Piratpartiet till en förutsättningslös diskussion om hur ett framtida samarbete skulle kunna se ut, det skulle ge en signal om legitimitet, som inte SD har. Chansen är att det förutom en uppsving för PP skapar en nedåtgående trend för SD.

Fast tyvärr är det väl så att man fastnat i gamla leriga hjulspår och inte förmår att ta sig ur dessa. Vissa personer kanske helt enkelt hellre dricker ättika även om det serveras både kaffe och saft.

Eller är det så att partiledningarna i S och M egentligen vill ha in SD i riksdagen så att man blir "tvingade" att bilda regering tillsammans? Genom att göra det för att slippa samarbeta med SD kanske man kan komma undan med ett samarbete utan att fotfolket i organisationerna gör revolt.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Kommentarer
Postat av: Christer

Kan inte låta bli att tänka på den här:http://www.youtube.com/watch?v=Xwd7E4VZwv0

2010-08-04 @ 18:42:54
URL: http://ursinnig.janssons.org
Postat av: Jan-Olof Flink

@Christer,ja mycket passande.Mvh/J-O

2010-08-04 @ 22:00:03
URL: http://futuriteter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0