Varför datalagringsdirektivet?

Igår ringde en journalist från Sundsvalls tidning och ställde några frågor inför valet. De ringde runt och frågade riksdagskandidater från sundsvall, tydligen kommer svaren att publiceras i omgångar i september.

Det är ju trevligt att ST inte gjort som så många andra media och ignorerat Piratpartiet, så det skall bli intressant att se resultatet.

Hur som helst var en av frågorna "Vilken fråga anser du vara viktigast?".

Nu har vi ju massor av viktiga frågor, men då jag bara fick komma med en enda och dessutom väldigt lite plats att förklara varför så blev det till slut "Att datalagringsdirektivet inte implementeras i Sverige".

Här däremot har jag ju gott om plats, så jag känner att jag vill förklara varför just datalagringsdirektivet utsågs.

Jag ser det som mer prioriterat att stoppa nya dumheter än att riva upp befintliga. Detta eftersom de tenderar att bli värre och värre, samt att de förstärker varandra.

FRA-lagen t.ex. bryter meddelarskyddet för journalister när det gäller email och liknande. Datalagringsdirektivet kompletterar det hela genom att bryta meddelarskyddet även för telefoni och sms.

Att vägra implementera ett vansinnigt direktiv från EU skulle även det sända en stark signal, att Sverige inte alltid behöver vara "bäst i klassen" och genomföra alla stolligheter, utan väljer att ta lite utrymme, som Frankrike och England gör.

Dessutom ger Datalagringsdirektivet i sin grundform som EU-direktiv ett visst skydd mot IPRED, det skyddet lär försvinna i en lokal Svensk implementation. Mönstret har ju varit att de länder som har implementerat direktivet har gjort det mycket hårdare än vad som behövs eller ens är tillåtet.

Att Sverige skulle göra annorlunda är tvivelaktigt, IPRED är ju ett paradexempel på lokal lagstiftning som går mycket längre än EU-direktivet.

"Riv upp, gör om, gör rätt" är en mycket bra paroll gällande en hel del av den politik som förts under 2002 och framåt. Men för 2010 - 2014 tror jag att "Stoppa nya dumheter" också är viktigt.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Kommentarer
Postat av: Thomas

Det är ju olika vad man tycker är viktigt. Vi alla prioriterar lite annorlunda. En del tycker att politiska frågor som globalisering, miljö, världssvälten, mänskliga rättigheter eller andra globala frågor. Andra tycker att ekonomi, jobb, skola, vård, socialförsäkringar eller sjukvård är de viktiga frågorna.

Till sist hittar vi PP som som menar att en liberalisering av barnporrlagen och datalagringsdirektivet är det viktigaste för dem att ta upp om de kommer in i riksdagen.

Det är som sagt olika vad man tycker....

Som tur är så är det ju runt 98,5 % av väljarkåren som har lite vidare vyer och aktivt säger nej till PP!!

2010-08-14 @ 16:47:09
Postat av: Jan-Olof Flink

@Thomas,



Ja för det är ju absolut inte ett problem att två på varandra sittande regeringar stiftar lagar som bryter mot folkrätten och existerande grundlag.



Hela idén med "oskyldig till motsatsen bevisats" och så är ju också överskattad, lite svinn får man ta eller hur?



Så ja det är ju tur att det finns politiska partier som koncentrerar sig enbart på ekonomi och arbete. Demokrati, Rättssäkerhet och mänskliga rättigheter bör alltid stå tillbaka för den statliga ekonomin! "Arbeit macht frei"

2010-08-15 @ 12:32:29
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Thomas

Oj - det var mycket tom retorik på en gång....

Det är ju en allvarlig anklagelse, om lagar som strider mot folkrätt och grundlag.

Kanske du kan utveckla det? Och vara mycket tydlig om det är en kompetent juridisk bedömning eller en politisk?

2010-08-15 @ 21:02:56
Postat av: Jan-Olof Flink

@Thomas



Tom retorik?

Först pratar du om att andra prioriterar "mänskliga rättigheter och andra globala frågor" medan PP står för liberalisering av barnporrlagen och datalagringsdirektivet.



Till att börja med så är rättssäkerhet, demokratifrågor och mänskliga rättigheter väldigt mycket på piratpartiets agenda. Gällande globalt eller inte så tycker jag man bör städa framför egen dörr först, och just nu monterar man ner dessa rättigheter i Sverige, så det är knappast läge att peka finger åt andra länder.



FRA-lagen bryter t.ex. utan tviel mot artikel 12 i FN:s resolution om de mänskliga rättigheterna.

Den bryter även mot 2 kapitlet 6§ i regeringsformen.

Huruvida den också bryter mot Europakonventionen är däremot mer omdebatterat.



Dessutom bryter som jag noterar i just den här bloggposten, FRA källskyddet om någon skulle vilja tipsa en tidning via email. Kombinera det med datalagringsdirektivet som bryter källskyddet för telefoni och sms så börjar det bli otrevligt.

2010-08-15 @ 22:04:33
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Thomas

Du uttalar dig så självsäkert.

"FRA-lagen bryter t.ex. utan tviel mot artikel 12 i FN:s resolution om de mänskliga rättigheterna.

Den bryter även mot 2 kapitlet 6§ i regeringsformen."



Är det en juridisk bedömning? Av dig som amatörjusrist eller av nån som kan nåt?

Eller är det en politisk bedömning?



Att FRA skulle spåra dig är helt enkelt fel. De sysslar ju bara mer hot från utlandet. Så du klarar dig :-) Den organisation du tänker på heter SÄPO. Men det är nåt helt annat....

Det vore kanske bra att om du läste på lite innan du uttalar dig med sån självklarhet.....



http://www.fra.se/

http://www.sapo.se/



2010-08-16 @ 19:56:57
Postat av: Jan-Olof Flink

@Thomas,



Ja, det är självsäkert.

Ja, det är en juridisk bedömning, delad av många jurister.



FRA och spåra har jag inte nämnt någonstans. Jag är mycket väl medveten om hur det är tänkt att fungera med sociogram och så, försök inte lägga ord i min mun.

2010-08-16 @ 23:54:40
URL: http://futuriteter.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0