Orimliga skadeståndskrav

Inte långt efter att jag skrivit om det amerikanska antipiratföretaget som piratade sin konkurrent hittar jag detta på IDG.

Det spännande med det hela är väl vare sig att SAP i egenskap av världsledande inom affärssystem har piratat lite mjukvara som de sedan sålt, eller att de erkänner det och går med på att Oracle har rätt till ersättning.

Nej, det spännande är uttalandet om att skadeståndskraven är orimliga.
    Enligt SAP är Oracles skadeståndskrav orimliga. Representanter för SAP har tidigare sagt att Oracle vill ha flera miljarder dollar i skadestånd, när det inte borde handla om mer än några tiotals miljoner dollar.
Ja det kan man väl i och för sig tycka, men om man jämför med piratebay domen så är det väl mer än rimligt.

I det här fallet har man begärt ett skadestånd som är ungefär 100 gånger högre än värdet på det som piratkopierats. I Pirate Bay fallet så begärde man 100 miljoner och fick 30 miljoner.

33 skivor och filmer som kanske kostar 200 kronor styck har ett marknadsvärde på ca 6600. Medialobbyn begärde 15000 gånger marknadsvärdet och blev tilldömda ca 4500 gånger marknadsvärdet. Så 100 gånger marknadsvärdet är väl inte orimligt i sammanhanget?

Skillnaden är förståss att I TPB fallet så var det ickekommersiellt medan SAP tjänade pengar på sin piratkopiering.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Kommentarer
Postat av: Nejtillpirater

Hur kan du hävda att TPB var ickekommersiellt? Alla vet ju att de haft mycket stora reklamintäkter, dvs det har varit en uppenbart kommersiell verksamhet.

2010-08-07 @ 16:26:57
URL: http://nejtillpirater.wordpress.com/
Postat av: Jan-Olof Flink

Ja det kan man ju påstå, i alla fall kan lobbyn det.Tänk nu på att de är dömda för "medhjälp" till tillgängligörande. Den som har utfört själva brottet har inte tjänat några pengar på det. så det är medhjälp till ett "brott" som inte har haft kommersiellt syfte.Men visst, de har reklamintäkter som täcker sitens drift. SAP däremot har lite större inkomstkrav än att bara gå runt, och det är det jag jämför med.Mvh/J-O

2010-08-07 @ 17:49:10
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Bengt Hultström-Ankarbrygga

Ifrågasätter inte ditt påstående alls, men jag vill gärna ha uppgifter på dessa "stora reklamintäkter".För övrigt är det skönt att det enda du kunde kritisera var detta.

2010-08-07 @ 18:20:13
Postat av: Nejtillpirater

Har du läst domen? Om inte, gör det.Av den framgår tydligt att det är en kommersiell verksamhet och det finns bevis på reklamintäkter på åtminstone 1,2 miljoner.

2010-08-07 @ 21:51:58
URL: http://nejtillpirater.wordpress.com/
Postat av: Jan-Olof Flink

@Nejtillpirater,Ahh du refererar till "domen", det ultimata uttrycket för svensk rättssäkerhet.D.v.s. det är alltså siffror direkt tagna ur luften du refererar till.Domen har ju för övrigt inte vunnit laga kraft ännu då den är överklagad.Men det kommer väl att fixa sig så fort valet är över så de vågar sätta igång förhandlingen.Vem vet kanske man lyckas hitta en till domare som sitter i samma förening för stärkt upphovsrätt som kärandesidans advokater.

2010-08-07 @ 22:14:10
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Nejtillpirater

Återigen, LÄS DOMEN!Det finns bevis på att man tagit emot 1,2 miljoner för reklamplats på sidan.Ja det kommer att fixa sig efter valet. Då blir det fällande dom i högsta instans och om man inte lägger ner då så kommer antagligen vitesföreläggande även mot Piratpartiet/Rick Falkvinge eftersom man via leverans av bandbredd med full vetskap om vad Pirate Bay syftar till antagligen kommer att bedöms skyldiga för medhjälp eftersom det finns ett uppsåt både hos Pirate Bay och Piratpartiet att befrämja piratkopieringen.

2010-08-07 @ 22:36:43
URL: http://nejtillpirater.wordpress.com/
Postat av: Jan-Olof Flink

@Nejtillpirater,Jag tvivlar inte ett ögonblick på att domstolen kommer att finna dem skyldiga. Trots allt är det pengarna som styr här i världen.Däremot vitesföreläggande mot Piratpartiet är bara barnprat. Den site som är aktiv nu och får bandbredd av piratpartiet är inte samma som domen gäller.Om nu DU har läst domen så skall du notera att hela framställan mot TPB:s grundare var upphängd på sitens tracker, vilken gjorde att siten tog aktiv del i att låta folk hitta varandra. Den är numera borttagen så det är en ren websida och söktjänst.

2010-08-08 @ 09:29:37
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Nejtillpirater

@Jan-OlofJa visst styr pengar mycket här i världen och läser man domen så blir det helt uppenbart vilka ekonomiska intressen som låg bakom Pirate Bay. Säkert inte från början men för den period som domen omfattar finns det mycket tydliga bevis för detta.Har du läst domen? Det står inte alls att trackerdelen är nödvändig för en fällande dom. Den nämns som en delkomponent men läser man hela domen så inser man att det inte är de tekniska lösningarna som styr om det finns ett uppsåt till medhjälp, jag (och många andra) bedömer att sajten även i nuvarande form är olaglig eftersom det fortfarande finns ett mycket tydligt uppsåt.Det finns flera delar som säkert i sig räcker för fällande dom, exempelvis att man fortfarande driver torrentdatabas med möjlighet för användarna att ladda upp nya torrentfiler och för andra att söka i databasen. Det faktum att man vägrar att ta bort torrentfiler när upphovsrättsinnehavare hör av sig är ytterligare ett mycket tydligt tecken på uppsåt.I domen behandlas även förberedelse till brott, vilket de i sig säkert skulle kunna dömas för med dagens TPB. Dock är det så att medhjälpsbrotten "konsumerar" föreredelsebrotten.Läs domen så klarnar det!

2010-08-08 @ 13:05:51
Postat av: Jan-Olof Flink

@Nejtillpirater,Jag har läst domen. Eftersom jag anser den vara ett beställningsverk av medieindustrin, och klubbad av en jävig domare som är kompis med kärandesidan och sitter i en grupp som arbetar för att stärka upphovsrätten så är det ännu inte gångbart att peka på denna.Men visst, när väl hovrätten slagit fast domen, då finns det all anledning att peka på att denna dom visar hur lagarna gällande liknande fall skall uttolkas. Oavsett att rätten missförstått massor av tekniska detaljer i just det här målet.

2010-08-08 @ 14:13:43
URL: http://futuriteter.blogg.se/
Postat av: Nejtillpirater

@Jan-OlofVilka delar av dom anser du tyder på att rätten missförstått en massa tekniska detaljer? Jag har läst hela domen och kan inte hitta någon sådan detalj. På några ställen tyckte jag att det kanske skulle formuleras något annorlunda men i samtliga fall är finns information någon annanstans i domen.Jag vill nu be dig att lista dessa tekniska detaljer som är felaktiga enligt din mening så att jag kan bemöta detta.

2010-08-08 @ 21:14:39
URL: http://nejtillpirater.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0