Inte Antiamerikanskt att gilla wikileaks

Lite ledsen i ögat blir jag av att läsa Lars Gustafssons blogg, där han begär utträde ur Piratpartiet på grund av att Partiet tänker hjälpa Wikileaks.

Naturligtvis står det honom fritt att gå ur partiet precis när han vill, men jag blir väldigt fundersam över de angivna skälen. "en organisation som sätter människoliv på spel,för att inte säga dödar.", samt att Antiamerikanism smugit sig in bland tag:arna.

Tydligen pågår det ett krig nere i afghanistan, där det råder en icke föraktlig möjlighet att människoliv sätts på spel. Men det är nog bara i pentagons och vita husets nyhetsvinkling som några dödsfall beror på wikileaks.

Om du tänker på det påstådda avståndstagandet från Amnesty, som slogs upp så stort i media, så var inte heller det sant. Uttalandet kom från en enda person som inte hade förankrat något i organisationen. Amnesty gick ut och dementerade, men av någon anledning så var inte det lika intressant för media att råka nämna detta.

Amnesty har samarbetat, och samarbetar, med Wikileaks för att sanera dokumenten på personuppgifter. Såvitt Amnesty vet har ingen enda afghansk motståndsman eller amerikansk agent dödats eller tillfångatagits pga dokumenten.

När det gäller uppgifter som skulle kunna användas för att mer effektivt angripa soldater som tjänstgör i afghanistan så hittar man dem mycket lättare på andra ställen. Så nej, det Wikileaks gör är inte att försätta folk i fara, utan att avslöja, för Amerikanska staten obehagliga, sanningar för världen.

När det gäller icke-militära organisationer som sätter människoliv på spel bör man nog snarare titta på Haliburton än Wikileaks. Det finns trots allt stora pengar att tjäna på terroristnojjan och att hålla igång krigen.

Men förväxla inte kritik av Pentagon och den amerikanska staten med "Antiamerikanism", kritiken vänder sig inte mot landet eller befolkningen. I den mån "Patriot Act" nu tillåter folk i USA att tänka negativa tankar om sin regering så är de nog mer förbannade på ständiga lögner för att motivera krig, än på sanningar från Wikileaks.

Att du inte håller med vissa av oss om att Assange borde få Nobels fredpris, är en sak, men att påstå att han "dödar" folk är faktiskt lite magstarkt.

Mvh

/J-O

Tags: ,


Kommentarer
Postat av: morr

Finns det någon länk till amnestys dementi? (eller till informationen om samarbetet du nämner?) Jag hittar ingenting på deras sida... Det enda jag hittar där är att de tack vare wikileaks fördömer NATOs rapportering av kriget.

2010-08-18 @ 11:57:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0