Pentagon och Streisandeffekten

Imorse slog jag på TV:n mitt i nyheterna och får se Pentagon komma med uttalandet att "Om inte Wikileaks gör det som är rätt så får vi helt enkelt ta till åtgärder för att få dem att göra det som är rätt." Man har precis uppmanat dem att lämna tillbaka informationen och "Ta bort den ur alla webarkiv".

Det är ganska lustigt när folk från skrivmaskinsåldern kommer med hot till folk i informationsåldern. Uttalandet vore dumt redan före informationsåldern, "Vi uppmanar alla människor att glömma vad de sett och läst", informationen har läckt ut så då är den ute.

Men i nuläget är det till och med dummare, Lämna tillbaka? Ta bort från internet? Pentagon borde kanske ha läst på lite först, om t.ex. streisandeffekten. Om det fanns många kopior av informationen redan innan så är det inget mot den explosion av nedladdningar som kommer att ske nu när internet tar steg för att skydda sitt kollektiva minne.

Den här incidenten visar i alla fall att TPB verkligen fyller ett viktigt demokratiskt syfte när det gäller att underlätta spridning av sån här information.

Jag tycker dock fortfarande att det är skrämmande hur bra USA har lyckats med "damage control" genom att få media att ständigt lägga all fokus på läckan och eventuella säkerhetsrisker. Media har helt missat att skriva om själva innehållet i de läckta dokumenten.

Mvh

/J-O

Tags: , ,


Kommentarer
Postat av: Grå

Här är en intressant torrent i sammanhanget: http://thepiratebay.org/torrent/5741985/INSURANCE.AES256_WIKILEAKS.SECRET.DOCUMENT.2010.08.06Det är den speciella filen från http://wikileaks.org/wiki/Afghan_War_Diary,_2004-2010Torrents är för många bättre än direktladdning av stora filer.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0